Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: Το ρεύμα θα κόβεται για το "χαράτσι"... αλλά σε 80 ημέρες!

Την διακοπή ρεύματος σε 80 ημέρες (αντί για 40 ημέρες που είναι σήμερα) σε όσους δεν εξοφλήσουν το «χαράτσι» ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, το περιθώριο να διορθωθούν τα όποια λάθη έχουν εντοπιστεί μέσω των δήμων έως τις 20 Ιανουαρίου, την διεύρυνση των ευπαθών ομάδων που εξαιρούνται του τέλους, αλλά και την σύσταση 3μελων επιτροπών για την αξιολόγηση όσων εκτιμούν ότι αδυνατούν να πληρώσουν το ειδικό τέλος, θα προβλέπει εγκύκλιος, που θα αποστείλει στις ΔΟΥ μέσα στις επόμενες ώρες το υπουργείο Οικονομικών.

Η εγκύκλιος θα διευκρινίζει ότι ο διαχειριστής δικτύου, δηλαδή η ΔΕΗ, θα αποστείλει στους Δήμους της χώρας τα στοιχεία που διαθέτει για την επιφάνεια, την παλαιότητα και την τιμή ζώνης κάθε ακινήτου.
Οι πολίτες θα έχουν περιθώριο έως τις 20 Ιανουαρίου να απευθυνθούν στους οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης για να διορθώσουν τα όποια λάθη.
Κατόπιν, αυτά τα στοιχεία θα «επιστρέψουν» στην ΔΕΗ, αλλά και στην ΓΓΠΣ για να οριστικοποιηθούν οι διορθώσεις.
Γίνεται ξεκάθαρο ότι οι λογαριασμοί με λάθη θα εξοφληθούν κανονικά και θα γίνει συμψηφισμός με τις οφειλές του 2012.

ΟΑΕΔ: Σε φάση υλοποίησης το επόμενο τετράμηνο 27 προγράμματα για 310.000 θέσεις απασχολησης

Σε φάση υλοποίησης μπαίνουν μέσα στο επόμενο τετράμηνο 27 προγράμματα απασχόλησης στα οποία θα μπορούν να συμμετέχουν όχι μόνο οι 693.417 επίσημα άνεργοι, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΟΑΕΔ, αλλά και όσοι δεν είναι καταγεγραμμένοι, όπως είπε την Πέμπτη ο υπουργός Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνης.

Μέχρι τέλος της εβδομάδας ο κάθε ενδιαφερόμενος θα έχει πρόσβαση στο σχετικό διαδικτυακό τόπο (www.step.gov.gr ) ώστε να μπορεί να ενημερωθεί για όλα τα προγράμματα αλλά και για τους όρους και τις προϋποθέσεις συμμετοχής σε αυτά.
Παράλληλα, μέσα σε 15 μέρες θα λειτουργεί και το Συμβουλευτικό κέντρο που θα δίνει πληροφορίες και κατευθύνσεις για τα προγράμματα κατάρτισης.
Ο κ. Κουτρουμάνης, ενημερώνοντας την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για τα προγράμματα απασχόλησης, έκανε λόγο για «εκρηκτικό πρόβλημα που οφείλουμε όλοι να αντιμετωπίσουμε με τα εργαλεία που έχουμε σήμερα στη διάθεση μας αλλά που δεν μπορούν να δώσουν οριστική λύση αν η χώρα δεν μπει σε τροχιά ανάπτυξης».
«Τα 27 προγράμματα που θα αρχίσουν να υλοποιούνται το αμέσως επόμενο διάστημα, είναι ύψους 1,3 δισ. ευρώ με ωφελούμενους 310.000 άτομα», υπογράμμισε ο κ. Κουτρουμάνης, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στο πρόβλημα ανεργίας που υπάρχει στις νέες γενιές, ηλικίας 15-24 ετών, που, όπως είπε, φτάνει στο 43%.
Μίλησε ακόμα για οριακή μείωση στους επιδοτούμενους ανέργους, ενώ σημείωσε ότι τα 36 προγράμματα που είναι ενεργά αυτή τη περίοδο βοήθησαν μεν να υπάρξει συγκράτηση της ανεργίας όχι όμως αντιμετώπιση του προβλήματος.
«Αν δεν τα είχαμε αυτά τα προγράμματα θα είχαν οδηγήσει στην αύξηση της ανεργίας κατά 4 με 5 μονάδες σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Κουτρουμάνης ανέφερε ακόμα ότι την ευθύνη επιλογής προσώπων και εποπτείας του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας θα έχει το ΑΣΕΠ, θα αφορά την κάλυψη 57.000 θέσεων με πεντάμηνη απασχόληση.
Ο υπουργός Εργασίας πρόσθεσε ότι την επόμενη εβδομάδα ξεκινά η υλοποίηση των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας από Ανατολική Θράκη, Βόρειο και Νότιο Αιγαίο, ενώ μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου θα έχουν ενταχθεί σε αυτά όλες οι περιφέρειες της χώρας.
Παράλληλα αρχίζει άμεσα η υλοποίηση άλλων δύο προγραμμάτων που αφορούν πτυχιούχους ανέργους μέχρι 35 ετών ενώ μέσα στις επόμενες 15 μέρες ξεκινά και το πρόγραμμα απασχόλησης στις επιχειρήσεις Τοπικής Αυτοδιοίκησης για ανέργους 55- 65 ετών.
Έμφαση έδωσε ο υπουργός Εργασίας τόσο στα προγράμματα κατάρτισης όσο και στα προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών για παιδιά ανέργων.
«Όπως σχεδιάζουμε σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας μέσα από τα χρηματοδοτούμενα προγράμματα του ΕΣΠΑ 2000 πτυχιούχοι θα έχουν τη δυνατότητα να καταρτιστούν και να κάνουν μεταπτυχιακά», σημείωσε.
Ο κ Κουτρουμάνης ανέφερε ότι όλα τα προγράμματα κοινωνικής πολιτικής, όπως είναι το «Βοήθεια στο Σπίτι», είναι διασφαλισμένα και για τα επόμενα χρόνια με σταθερή χρηματοδότηση τόσο από το υπουργείο Εσωτερικών όσο και το υπουργείο Εργασίας.
Τέλος, ο υπουργός Εργασίας, διαβεβαίωσε ότι θα κατατεθεί ρύθμιση που θα προβλέπει πλήρη υγειονομική κάλυψη και για το 2012 σε εργαζόμενους που έχουν λίγο χρόνο εργασίας και δεν έχουν τον απαραίτητο αριθμό ενσήμων.
Παράλληλα, όπως είπε θα γίνουν διευκολύνσεις μετά από συνεννόηση με την Ένωση Τραπεζών ώστε να υπάρξει παράταση για αναστολή κατασχέσεων και πλειστηριασμών σε ανέργους.


ΠΗΓΗ: www.in.gr

ΔΕΚΟ: «Μαχαίρι» έως 35% στους μισθούς εργαζομένων

Οροφή στις αποδοχές των εργαζομένων σε εισηγμένες ΔΕΚΟ, όπως οι ATEbank, ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΕΛ.ΤΑ, ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, ΛΑΡΚΟ ΟΠΑΠ, ΟΛΘ, ΟΛΠ και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο θέτει το υπουργείο Οικονομικών, με εγκύκλιο του Ειδικού Γραμματέα ΔΕΚΟ, κ. Γ. Κυριακό.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, οι διοικήσεις των ΔΕΚΟ πρέπει να προχωρήσουν άμεσα στην μείωση των αποδοχών του προσωπικού τους έως 25% και σε κάποιες περιπτώσεις έως το 35% των αποδοχών που λάμβαναν οι εργαζόμενοι τον Οκτώβριο 2009.
Όπως διευκρινίζεται, το μέσο κατά κεφαλή κόστος των πάσης φύσεως αποδοχών, επιδομάτων κλπ. του πάσης φύσεως προσωπικού δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το 65% του μέσου κατά κεφαλή αντίστοιχου κόστους του φορέα, όπως αυτό είχε διαμορφωθεί κατά την 31.12.2009.
Για την ορθή εφαρμογή της διάταξης αυτής θα πρέπει να συνυπολογιστούν οι πάσης φύσεως αποδοχές που καταβάλλονται από το φορέα, στο τακτικό προσωπικό, στο προσωπικό που απασχολείται με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου κλπ.
Εάν το μέσο κατά κεφαλή κόστος των πάσης φύσεως αποδοχών, επιδομάτων κλπ., εξαιρουμένων των εργοδοτικών εισφορών, είναι μικρότερο των 1.900 ευρώ κατά μήνα, ισχύει ως όριο αυτό των 1.900 ευρώ μηνιαίως.
Επομένως εάν οι εταιρείες προβαίνοντας σε μείωση, π.χ. 30% (και όχι 35%) του κόστους μισθοδοσίας τους σε σχέση με το αντίστοιχο κόστος την 31.12.2009, επιτυγχάνουν να έχουν μέσο κατά κεφαλή κόστος ίσο των 1.900 ευρώ, τότε περιορίζονται στη μείωση αυτή και δεν προβαίνουν σε μείωση ίση με το 35%.
Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι σε περίπτωση που η μηνιαία μείωση που επέρχεται στις αποδοχές των υπαλλήλων από την εφαρμογή των ανωτέρω διατάξεων είναι μεγαλύτερη από 25% σε σχέση με τις αποδοχές που λάμβαναν πριν την έναρξη ισχύος του ως άνω νόμου τότε η μείωση κατανέμεται ως εξής:
α) 25% μείωση επί των αποδοχών που ελάμβαναν οι δικαιούχοι κατά τον τελευταίο μήνα πριν την έναρξη ισχύος των ως άνω διατάξεων, δηλαδή την 31.10.2011
β) η υπερβάλλουσα μείωση ισόποσα σε χρονικό διάστημα δύο ετών από το τέλος του πρώτου έτουςεφαρμογής, δηλαδή από 1.11.2012 και εφεξής.
Παράδειγμα:
Υπάλληλος που λαμβάνει κατά την 31.10.2011 μηνιαίες αποδοχές ύψους 3.000,00 ευρώ. Εάν με την εφαρμογή του νόμου οι αποδοχές του θα πρέπει να διαμορφωθούν στο ποσό των 2.000 ευρώ τότε οι μηνιαίες αποδοχές του υπάλληλου αυτού θα μειωθούν ως εξής:
Από 1.11.2011 έως 31.10.2012: 3.000,00 - (3.000,00 x 25%) = 2.250,00 ευρώ.
Στο ποσό των 250.00 ευρώ που απομένει για να διαμορφωθούν οι αποδοχές στα 2.000,00 ευρώ θα αφαιρεθεί σε δύο δόσεις ως εξής :
Από 1.11.2012 έως 31.10.2013: 2.250,00 - 125,00 = 2.125,00 ευρώ.
Από 1.11.2013 και εφεξής: 2.000,00 ευρώ.
Σε περίπτωση που σε κάποιες εταιρείες τον πρώτο ή το δεύτερο χρόνο εφαρμογής του νόμου, το μέσο κατά κεφαλή κόστος υπερβαίνει το όριο του 65%, όπως ορίζεται ανωτέρω, για το λόγο ότι εξάντλησαν το περιθώριο της μείωσης, δηλαδή το 25%, θα πρέπει στα στοιχεία που αποστέλλουν να περιέχεται σαφής και εμπεριστατωμένη αιτιολόγηση από την οποία να διαφαίνεται ξεκάθαρα ο λόγος της απόκλισης, προκειμένου να μην υποστούν τις συνέπειες που προβλέπονται από το νόμο.
Οι εισηγμένες ΔΕΚΟ υποχρεούνται με το πέρας κάθε τριμήνου και εντός 20 ημερών να υποβάλλουν στο υπουργείο Οικονομικών αναλυτικά ποσοτικά στοιχεία για τον έλεγχο τήρησης των ανωτέρω περιορισμών.
Εάν υπάρχει υπέρβαση οι φορείς υποχρεούνται σε περικοπές το επόμενο τρίμηνο, ώστε να συμμορφωθούν στα επιβαλλόμενα όρια και να αποκατασταθεί η υπέρβαση. σε περίπτωση μη συμμόρφωσης διακόπτεται αυτοδικαίως η επιχορήγηση που τυχόν λαμβάνει ο φορέας από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ειδικά για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2011, τα στοιχεία θα υποβληθούν στο τέλος του Δεκεμβρίου και μέχρι την 20/01/2012.

Εurostat: Στο 12,5% έφτασε η ανεργία στην Ελλάδα το 2010!!!

Πρωτιά για Δυτική Μακεδονία με 15,5%!
Εντυπωσιακή άνοδο από 9,7% σε 14,8% στα Ιόνια Νησιά!
Στο 12,6% στην Ήπειρο.

Η ανεργία στην Ελλάδα έφτασε το 12,5% το 2010, έναντι 9,5% το 2009.
Ειδικότερα, στην Ελλάδα, τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας για το 2010 σημειώνονται, στην Δυτική Μακεδονία (15,5%), στα Ιόνια Νησιά (14,8%), στο Νότιο Αιγαίο και στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (14,2%).
Ακολουθούν η Κεντρική Μακεδονία (13,5%), η Ήπειρος (12,6%) η Στερεά Ελλάδα (12,5%), η Αττική (12,3%), η Θεσσαλία (12,1%), η Δυτική Ελλάδα και η Κρήτη (11,7%).
Tα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας σημειώνονται στην Πελοπόννησο (9,8%) και στο Βόρειο Αιγαίο (9%).
Σε ό,τι αφορά τις Ελληνίδες, ο δείκτης ανεργίας αυξήθηκε το 2010 στο 16,2%, έναντι 13,1% το 2009. Τα ποσοστά ανεργίας για τις Ελληνίδες κυμαίνονται από 14,3% στην Αττική και στο Βόρειο Αιγαίο ως 21,7% στο Νότιο Αιγαίο, 19,8% στη Δυτική Μακεδονία και 19% στα Ιόνια Νησιά.
Για τους νέους ηλικίας 15 ως 24 ετών, το ποσοστό ανεργίας το 2010 στην Ελλάδα αυξήθηκε στο 32,9%, έναντι 25,8% το 2009. Τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας σημειώνονται στην Κρήτη (30,3%) και στην Αττική (30,9%) και τα υψηλότερα στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (40,7%), στη Στερεά Ελλάδα (37,2%) και στην Ήπειρο (37%).

ΟΛΜΕ: «Όχι» στην αναπλήρωση των διδακτικών ωρών με οκτάωρα και διδασκαλία τα Σάββατα

«Συνδικαλιστικά και παιδαγωγικά απαράδεκτη» χαρακτηρίζει η ΟΛΜΕ την απόφαση για αναπλήρωση των χαμένων -λόγω καταλήψεων- διδακτικών ωρών με οκτάωρα και διδασκαλία τα Σάββατα. Όπως αναφέρει στη σχετική ανακοίνωσή του το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας:
«Με εντολή της διοίκησης υποχρεούνται όσα σχολεία είχαν πολυήμερες καταλήψεις να αλλάξουν το ωρολόγιο πρόγραμμά τους και να πραγματοποιούν οκτάωρα και Σάββατα. Αποτελεί βάναυση καταπάτηση του ωραρίου και των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών και είναι συνδικαλιστικά αλλά και παιδαγωγικά απαράδεκτη. Κανείς δεν μπορεί να υποχρεώσει έναν καθηγητή να υπερβεί το διδακτικό του ωράριο εκτός και αν του ανατεθούν υπερωρίες από τον Σύλλογο Διδασκόντων ή από το ΠΥΣΔΕ, ενώ δεν έχει εγκριθεί καμία επιπλέον δαπάνη για υπερωρίες ή εργασία Σαββάτου».
Η ΟΛΜΕ καλεί τους συλλόγους διδασκόντων να μην εφαρμόσουν «τέτοιες απαράδεκτες και παράνομες αποφάσεις της διοίκησης» και το υπουργείο Παιδείας «να υιοθετήσει τη μόνη παιδαγωγικά σωστή πρόταση για την αναπλήρωση, την πρόταση της ΟΛΜΕ, για παράταση του σχολικού έτους».
Με άλλη ανακοίνωσή του, το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ ζητεί άμεση συνάντηση με την υπουργό Παιδείας, καθώς, όπως σημειώνει, «ενάμιση χρόνο δεν έχει γίνει συνάντηση, ενώ καθημερινά προκαλούνται σοβαρά προβλήματα στα σχολεία».

ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Τέλος και επίσημα ο Ντεμόλ

Με μία λιτή ανακοίνωση, την Πέμπτη (24/11) η ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα ενημέρωσε τους φιλάθλους της για τη λύση της συνεργασίας της με τον Στεφάν Ντεμόλ.

Ο Βέλγος τεχνικός αποτελεί και επίσημα πλέον παρελθόν από τον ΠΑΣ, με την ανακοίνωση να αναφέρει τα εξής:

"Η ΠΑΕ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ 1966 ανακοινώνει την λύση της συνεργασίας της με τον προπονητή Στεφάν Ντεμόλ.
Η ΠΑΕ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ ευχαριστεί τον κ. Ντεμόλ για τα όσα προσέφερε στην ομάδα και του εύχεται καλή επιτυχία στην συνέχεια της προπονητικής του καριέρας".

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΑ.ΣΟ.Κ.: Η κυβέρνηση οπερέτα του κ. Παπαδήμου-Μια καταστροφική Κυβέρνηση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα,
24 Νοεμβρίου 2011
Από το ΛΑΟΣ – ΠΑ.ΣΟ.Κ στην εξουσία
Καταλήξαμε στο ΛΑ.Ο.Σ – ΠΑ.ΣΟ.Κ συγκυβέρνηση
Χωρίς καμία αλλαγή συνεχίζεται η προσπάθεια φτωχοποίησης του ελληνικού λαού από την Κυβέρνηση – οπερέτα του κ. Παπαδήμου.
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το οικονομικό σχέδιο της παρούσας Κυβέρνησης, κατ’ εντολή των δανειστών και της Γερμανικής Κυβέρνησης που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε λιγότερες απώλειες για τις μεγάλες τράπεζες, επιστροφή του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων στη δεκαετία του ’60 και πλήρη απώλεια της εθνικής κυριαρχίας της χώρας μας.
Η Ελλάδα και το μέλλον της υποθηκεύεται και οι εργαζόμενοι προσφέρονται ανθρωποθυσία στις απαιτήσεις των ολοένα και πιο απαιτητικών δανειστών, που σκυλεύουν το πτώμα μιας χώρας και ενός περήφανου λαού.
Ανεργία, απολύσεις, ετσιθελική απώλεια εργασιακών κεκτημένων, εργασιακός μεσαίωνας, συντάξεις κουτσουρεμένες, μισθοί πείνας και επιπλέον χαράτσια, εισφορές και ληστρικές αποφάσεις ακολουθούν το κλίμα ευφορίας που καλλιέργησαν οι εκπρόσωποι των μεγάλων συμφερόντων της χώρας, που έχουν πλέον το δικό τους άνθρωπο επικεφαλής μιας περίεργης και χωρίς λαϊκή νομιμοποίηση κυβέρνησης.
Η συμμετοχή για πρώτη φορά μετά τη μεταπολίτευση της ακροδεξιάς σε αυτή αποτελεί μια ακόμη προσβολή για τα δημοκρατικά πιστεύω των Ελλήνων πολιτών και είναι αναμφισβήτητα κατάφορη παραβίαση της εντολής του λαού, όπως εκφράστηκε στις τελευταίες εκλογές.
Την ίδια στιγμή το ΠΑΣΟΚ παρακολουθεί τις εξελίξεις αδύναμο να παρέμβει. Η ηγετική ομάδα που με ευθύνη της οδήγησε τα πράγματα σε συνταγματική εκτροπή, όχι μόνο σιωπά υλοποιώντας υποταγμένη τις απαιτήσεις των ξένων δυναστών μας, αλλά καταπατά και κάθε έννοια δημοκρατικής λειτουργίας του κινήματος, λες και είναι χωράφι της!
Είναι απίστευτο αλλά ότι συμβαίνει στη χώρα και ότι συμβαίνει στο κίνημα δεν έχει συζητηθεί πουθενά. Τα κεντρικά του όργανα παραμένουν στον πάγο, οι οργανώσεις του διαλύονται, τα μέλη και τα στελέχη του απομακρύνονται απογοητευμένα και οργισμένα για τη συνεχιζόμενη προδοσία των οραμάτων τους.
Τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ πνέει τα λοίσθια, ο πρόεδρος του αδυνατεί να κατανοήσει την εξέλιξη των πραγμάτων. Αντί να απευθυνθεί στο ίδιο του το κόμμα προτιμά συζητήσεις με στελέχη, δίνοντας την εικόνα μιας «διαπραγμάτευσης» για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ πέρα και έξω από το ίδιο το ΠΑΣΟΚ. Αγνοώντας το μέγεθος του προβλήματος, χωρίς ο ίδιος να έχει αποφασίσει για τις επόμενες κινήσεις του, δίνει το δικαίωμα στους ανυπομονούντες υποψήφιους αρχηγούς να ξεδιπλώσουν τις προσωπικές τους φιλοδοξίες. Την ίδια όμως στιγμή αρνείται πεισματικά να απευθυνθεί στα επίσημα όργανα του κινήματος.
Οι δελφίνοι παίρνουν θέση στη γραμμή εκκίνησης για την κατάκτηση καλύτερης θέσης για την επόμενη ημέρα. Άλλοι χτίζουν το προφίλ τους, άλλοι δηλώνουν υποψήφιοι αρχηγοί, άλλοι ψάχνουν συμμαχίες για να παραμείνουν μέσα στα πράγματα και άλλοι αναλώνονται σε συναντήσεις συνυπεύθυνων για τη σημερινή κατάσταση.
Η ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται όχι απλά κατώτερη των περιστάσεων αλλά θυμίζει στρατηγούς που παραδίδουν το στρατό τους προκειμένου να διασώσουν τον εαυτό τους, μετά από την ήττα.
Το ερώτημα είναι για ποια επόμενη μέρα σχεδιάζουν;
Για ποιες πολιτικές συζητούν;
Ποιο ΠΑΣΟΚ ονειρεύονται;
Στα πολιτικά ζητήματα οι απαντήσεις δεν μπορούν να είναι ούτε προσωπικές στρατηγικές, ούτε εγωπαθείς φωνές, ούτε βέβαια η πολιτική αφωνία που συνοδεύεται από προετοιμασία σύγκρουσης εκλογικών μηχανισμών.
Επιμένουμε ότι το πρόβλημα πρέπει να επιλυθεί σύμφωνα με το καταστατικό του κινήματος και σε πλήρη εναρμόνιση με τις αρχές και τις αξίες μας σε μια συντεταγμένη πορεία.
Όσο δεν καταλαβαίνουν ότι η άμεση αναγκαιότητα είναι η επίλυση των πολιτικών και οργανωτικών θεμάτων μέσα από ΣΥΝΕΔΡΙΟ, θα σπαταλούν και τον τελευταίο πολιτικό χρόνο που έχει απομείνει.
Όσο δεν καταλαβαίνουν ότι το να συνδέεις την 6η δόση με την αναγκαία συζήτηση στο εσωτερικό σου είναι και επικίνδυνο και ανιστόρητο και προκλητικό, θα χρεώνονται με το κόστος της λειτουργίας χωρίς καμία πολιτική και κομματική νομιμοποίηση.
Όσο δεν αντιλαμβάνονται ότι η κοινωνία δεν απορρίπτει πρόσωπα αλλά πολιτικές και πολιτικούς που τις υλοποιούν και συμμετέχουν στο σημερινό αντιλαϊκό πανηγύρι, τόσο θα απομονώνονται και από το λαό και από τα μέλη μας.
Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει σήμερα ανάγκη από αυτόκλητους σωτήρες και κατασκευασμένους από το σύστημα και τα Μ.Μ.Ε ηγετίσκους αλλά από συνειδητά και στρατευμένα στις αρχές και τις αξίες του στελέχη και μια ηγετική ομάδα που θα μπορέσει να ανατρέψει τη σημερινή αρνητική και καταστροφική του πορεία.
Μόνο έτσι θα μπορέσει να διασφαλίσει την ενότητα του και να δικαιολογήσει την αναγκαιότητα ύπαρξης και δράσης στο πολιτικό προσκήνιο.
Οι εποχές των παρασκηνίων και των προσωπικών στρατηγικών τελείωσαν οριστικά.

Αδειοδότηση τουριστικών μονάδων εντός της υγροτοπικής ζώνης της Λίμνης Ιωαννίνων (περιοχή δικτύου Natura 2000 GR213005).

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΠΑΜΒΩΤΙΔΑΣ;
24-11-2011
Ερώτηση του Μ. Τρεμόπουλου στην ευρωβουλή για τις πιέσεις αποχαρακτηρισμού περιοχής

Την προσπάθεια αποχαρακτηρισμού της παράκτιας ζώνης των 300 μ., της προστατευόμενης περιοχής της Λίμνης Παμβώτιδας των Ιωαννίνων, στην οποία τώρα απαγορεύεται κάθε οικοδομική δραστηριότητα, φέρνει υπόψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο Μ. Τρεμόπουλος, με ερώτησή του. Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου ενέκρινε πρόσφατα τους Περιβαλλοντικούς Όρους για εγκατάσταση ξενοδοχειακών μονάδων στην προστατευόμενη παράκτια ζώνη, παραβλέποντας τις απαγορευτικές για ανέγερση ξενοδοχείων στην εν λόγω περιοχή διατάξεις των προς υπογραφή Προεδρικού Διατάγματος Προστασίας Παμβώτιδας και Ρυθμιστικού Σχεδίου Ιωαννίνων, την αρνητική άποψη του Τμήματος Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ και την αρνητική γνωμοδότηση του Φορέα Διαχείρισης, όπου επισημαίνονται οι καταστροφικές επιπτώσεις στο λιμναίο οικοσύστημα.
Η καθυστέρηση της έκδοσης του Προεδρικού Διατάγματος που θα προστατεύει αποτελεσματικά τον υγρότοπο και τη βιοποικιλότητα που φιλοξενεί, λοιπόν, δεν είναι τυχαία, αλλά προκαλείται από εσκεμμένες ενέργειες αυτοδιοικητικών παραγόντων που σκοπό έχουν την εκμετάλλευση της θολής κατάστασης. Τις καθυστερήσεις αυτές μαλιστα, στηλιτεύει και το ΤΕΕ Τμ. Ηπείρου, σε πρόσφατη επιστολή του προς το ΥΠΕΚΑ.
«Οι αποφάσεις του Περιφερειάρχη εις βάρος της προστατευόμενης περιοχής της λίμνης των Ιωαννίνων είναι απαράδεκτες», δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Δυστυχώς εμπίπτουν σ’ εκείνη τη νοοτροπία που θεωρεί το περιβάλλον εμπόδιο στην ανάπτυξη και στα ιδιωτικά κέρδη. Αυτή τη νοοτροπία προωθούν και οι δανειστές της χώρας: να βγάλουμε στο σφυρί και να παραχωρήσουμε στα καταστροφικά συμφέροντα κάθε πολύτιμη περιοχή της ελληνικής γης. Εμείς δεν μπορούμε παρά να σταθούμε αρρωγοί σ’ εκείνους που προσπαθούν να ανατρέψουν τέτοιες νοοτροπίες».
Για περισσότερες πληροφορίες: Γ. Μπλιώνης, 6944 869772
(ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης του Μιχ. Τρεμόπουλου)
Θέμα: Αδειοδότηση τουριστικών μονάδων εντός της υγροτοπικής ζώνης της Λίμνης Ιωαννίνων (περιοχή δικτύου Natura 2000 GR213005).

Τοπικοί αυτοδιοικητικοί παράγοντες των Ιωαννίνων στηρίζουν με τις αποφάσεις και τις ενέργειές τους την κατασκευή τεσσάρων τουριστικών μονάδων εντός της προστατευόμενης περιοχής της Λίμνης Παμβώτιδας, η οποία ανήκει στο δίκτυο Natura 2000 (GR213005). Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με καταγγελίες [1,2,3], καταβάλλεται προσπάθεια αποχαρακτηρισμού της παράκτιας ζώνης των 300 μ., στην οποία τώρα απαγορεύεται κάθε οικοδομική δραστηριότητα. Ο Φορέας Διαχείρισης της Λίμνης Παμβώτιδας έχει γνωμοδοτήσει αρνητικά για τέτοιο ενδεχόμενο [4]. Ωστόσο, με αποφάσεις του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου έχει εγκρίνει τους Περιβαλλοντικούς Όρους για εγκατάσταση ξενοδοχειακών μονάδων στην προστατευόμενη παράκτια ζώνη [5]. Επίσης, οι καταγγελίες [1,2,3] κάνουν λόγο για εσκεμμένες ενέργειες των συγκεκριμένων αυτοδιοικητικών οργανισμών που έχουν ως αποτέλεσμα να καθυστερεί η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος που θα προστατεύει αποτελεσματικά τον υγρότοπο και τη βιοποικιλότητα που φιλοξενεί [6]. Σχέδιο ΠΔ βρισκόταν ήδη σε διαβούλευση από τον Ιούλιο του 2010, όταν είχα καταθέσει την πρώτη ερώτηση περί ακατάλληλων παρεμβάσεων στη Λίμνη Παμβώτιδα (E-5016/2010).
Ερωτάται η Επιτροπή:
1. Πως χαρακτηρίζει την προσπάθεια εξαίρεσης από τη ζώνη προστασίας της περιοχής του δικτύου Natura 2000 GR213005 συγκεκριμένης περιοχής, ώστε να αποδοθεί στην οικοδόμηση 4 ξενοδοχειακών μονάδων;
2. Πως χαρακτηρίζει την καθυστέρηση θεσμοθέτησης Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία της περιοχής;
3. Τι μέτρα θα λάβει ώστε να μην υπάρξει υποβάθμιση της συγκεκριμένης περιοχής του Δικτύου Natura 2000, μέσω της αλλαγής χρήσης γης προς οικοδομική και ξενοδοχειακή εκμετάλλευση;

ΔΕΗ: Ακριβότερο το ρεύμα από 1ης Ιανουαρίου 2012

Χαμηλότερες από 19%, που ζητά η ΔΕΗ, θα είναι οι αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού που θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου του 2012, σύμφωνα με πληροφορίες από αρμόδιες πηγές. Το ποσοστό των αυξήσεων θα αποφασιστεί εντός των προσεχών ημερών από τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, βάσει των στοιχείων για αύξηση του κόστους που επικαλείται η ΔΕΗ και την εισήγηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, που επίσης αναμένεται σύντομα.

Δεν αποκλείεται πάντως το ποσοστό αύξησης να είναι διψήφιο, καθώς η σταδιακή προσαρμογή των τιμολογίων του ηλεκτρικού, ώστε να αντανακλούν το κόστος, αποτελεί υποχρέωση της χώρας που απορρέει και από το μνημόνιο, με ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Ιούνιο του 2013.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Συνελήφθη 18χρονος ημεδαπός

Συνελήφθη χθες το απόγευμα στην Ηγουμενίτσα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, ένας ημεδαπός 18 ετών , διότι την 22-11-2011 παραβίασε την κλειδαριά κερματοδέκτη αυτόματου πωλητή έξω από κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος στην Ηγουμενίτσα και αφαίρεσε χρηματικό ποσό, ενώ προσπάθησε να παραβιάσει τέσσερα (4) ακόμη μηχανήματα, προκαλώντας φθορές.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Συλλήψεις για αυτόφωρα αδικήματα

Συνελήφθησαν σήμερα πρώτες πρωινές ώρες στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., ένας ημεδαπός και ένας αλλοδαπός, υπήκοος Πολωνίας, ηλικίας 28 και 27 ετών αντίστοιχα, διότι αποπειράθηκαν να αφαιρέσουν δίκυκλη μοτοσικλέτα που ήταν σταθμευμένη στα Ιωάννινα.

Περίφραξη στην Εγνατία για τις... αρκούδες

Σοβαρός κίνδυνος για οδηγούς, αλλά και για τα ίδια τα ζώα.



Μετά τα αλλεπάλληλα ατυχήματα αυτοκινήτων με αρκούδες στην Εγατία οδό, πάρθηκε η απόφαση άμεσης παρέμβασης στα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Υποδομών, για την εξεύρεση πόρων, προκειμένου να τοποθετηθεί ενισχυμένη περίφραξη, από την αντιπροσωπεία της οργάνωσης «Καλλιστώ», τη διαχειριστική ομάδα του έργου Life / Kastoria και τον Πρόεδρο της «Εγνατίας Οδού Α.Ε.».
Σκοπός της περίφραξης είναι να μην μπαίνουν αρκούδες στον αυτοκινητόδρομο, καθώς τα τελευταία χρόνια,έχουν αυξηθεί τα ατυχήματα και οι θάνατοι των σπάνιων αυτών ζώων. Παράλληλα, από την είσοδο των αρκούδων στην Εγνατία, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για τα οχήματα και τους επιβάτες τους.


ΠΗΓΗ: http://www.newsbeast.gr

Το 40% των Ελλήνων καταναλώνουν αλκοόλ 2 – 3 φορές την εβδομάδα

Γερά  ποτήρια είναι πάνω από το 40% των Ελλήνων καθώς καταναλώνουν αλκοόλ 2 – 3 φορές την εβδομάδα, ενώ ορισμένοι εξ αυτών κάνουν ακόμα και καθημερινή χρήση οινοπνευματωδών ποτών.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της πρώτης πανελλήνιας έρευνας για το τι γνωρίζουν οι Έλληνες για το αλκοόλ, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Νηφάλιοι – στην υγεία μας».
Σύμφωνα με τα στοιχεία, μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων δεν γνωρίζει τη βλαπτική δράση και τη διαφορά μεταξύ μπίρας, κρασιού και ενός «βαρύ» ποτού (όπως για παράδειγμα το ουίσκι), καθώς και την περιεκτικότητα σε οινόπνευμα των αεριούχων αλκοολούχων ποτών σε φιάλες. Από την άλλη, αρκετοί φαίνονται ενημερωμένοι για την επίδραση που έχουν τα σφηνάκια, ότι δηλαδή προκαλούν γρήγορη μέθη. Παρ' όλα αυτά μεγάλο ποσοστό, ιδιαίτερα νεαρών, θεωρεί τα σφηνάκια… απαραίτητα για να κάνει κέφι.
Αίσθηση προκαλεί πως λιγότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες ξέρουν πως το αλκοόλ αποτελεί εξαρτησιογόνο ουσία, όπως και το γεγονός ότι το 30,2% δεν γνωρίζει αν επιτρέπεται να καταναλώνουν αλκοόλ παιδιά και έφηβοι.
Επίσης, το 50% πιστεύει ότι η έλλειψη ελέγχου στην κατανάλωση είναι αδυναμία χαρακτήρα και μόνο το 30% αναγνωρίζει ότι η έλλειψη ελέγχου στην κατανάλωση αλκοόλ χαρακτηρίζεται «αλκοολισμός».

Αύξηση 20% στις τιμές των διοδίων στην Εγνατία Οδό από τα μέσα Απριλίου


Αύξηση κατά 20% προβλέπεται για τις τιμές των διοδίων στην Εγνατία Οδό από τα μέσα Απριλίου, όπως προκύπτει από την κοινή υπουργική απόφαση των υπουργείων Υποδομών και Οικονομικών.

Η απόφαση δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα, μέσω της «Διαύγειας», έπειτα από αρκετούς μήνες αναμονής.
Σύμφωνα με την σχετική απόφαση του υπουργού Οικονομικών, κ. Ευάγγελου Βενιζέλου και του νυν αναπληρωτή υπουργού Άμυνας και πρώην υπουργού Υποδομών, κ. Ιωάννη Ραγκούση για τη λειτουργία, τη συντήρηση, τη βελτίωση και την επέκταση της Εγνατίας Οδού επιβάλλονται διόδια στα τμήματα:
- Α/Κ Ηγουμενίτσας - Α/Κ Αράχθου
- Α/Κ Αράχθου - Α/Κ Καστοριάς (Δυτ. Σιάτιστας)
- Α/Κ Λαγκαδά - Α/Κ Στρυμόνα
- Α/Κ Στρυμόνα -Α/Κ Χρυσούπολης
- Α/Κ Χρυσούπολης - Α/Κ Ανατ. Κομοτηνής
Η απόφαση ορίζει ως χρόνο έναρξης της είσπραξης των διοδίων, «ανάλογα με την ετοιμότητα της εταιρίας», την 15 Οκτωβρίου 2011 και μεταγενέστερα για τους σταθμούς διοδίων των τμημάτων:
- Α/Κ Αράχθου - Α/Κ Καστοριάς (Δυτ. Σιάτιστας)
- Α/Κ Λαγκαδά - Α/Κ Στρυμόνα και
- Α/Κ Χρυσούπολης - Α/Κ Ανατ. Κομοτηνής
Ως χρόνος έναρξης της είσπραξης των διοδίων ορίζεται η 1η Δεκεμβρίου «και μεταγενέστερα» για τους σταθμούς:
- Α/Κ Ηγουμενίτσας - Α/Κ Αράχθου
- Α/Κ Στρυμόνα-Α/Κ Χρυσούπολης.
Δείτε το σχετικό πίνακα:

 Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τον νόμο, όσοι δεν πληρώνουν διόδια καλούνται να καταβάλουν το 20πλάσιο εντός 20 ημερών.
Εάν κάτι τέτοιο δεν συμβεί, θα βεβαιώνεται πρόστιμο της Εγνατίας Οδού στο 50πλάσιο της αξίας των διοδίων.

Στην ίδια απόφαση αναφέρεται ότι «σε περίπτωση που ο χρήστης κατά τη διέλευσή του από το σταθμό διοδίων, δηλώσει αδυναμία καταβολής των σχετικών διοδίων, ο εισπράκτορας του σταθμού συμπληρώνει τα προσωπικά στοιχεία του οφειλέτη σε ειδικό έγγραφο με τίτλο "έντυπο αδυναμίας καταβολής", το οποίο υπογράφεται και από τα δύο μέρη και ο καθένας κρατάει από ένα αντίγραφο».
Στο παραπάνω έντυπο αναγράφεται ότι ο οφειλέτης θα καταβάλει εντός 20 ημερών την αξία των διοδίων, αλλιώς θα λάβει πρόστιμο από την εφορία.
Η Εγνατία Οδός θα μπορεί να εγκαταστήσει ηλεκτρονικές συσκευές για τη βεβαίωση της μη καταβολής διοδίων και θα προτείνει «ολοκληρωμένο σύστημα εκπτωτικής πολιτικής» για τους χρήστες του αυτοκινητοδρόμου.

ΚΑΛΠΑΚΙ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Συνελήφθη 50χρονος υπάλληλος του δήμου για κατάχρηση από το ταμείο της πρώην κοινότητας Πωγωνιανής!


Συνελήφθη στο Καλπάκι, πρωινές ώρες χθες, από άνδρες της οικονομικής αστυνομίας, 50χρονος γραμματέας-υπάλληλος του Δήμου Πωγωνίου και ταμίας της πρώην Κοινότητας Πωγωνιανής, ο οποίος είχε καταχραστεί χρηματικό ποσό περίπου 200.000 ευρώ, πράξη που έλαβε χώρα από το 2004 έως το 2006, από τα ταμεία της κοινότητας.

Η σύλληψη έγινε στο πλαίσιο των επιχειρήσεων της οικονομικής αστυνομίας και παραπέμπεται σε δίκη για κατάχρηση δημοσίου χρήματος.
Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Στοιχεία-σοκ 450.000 οικογένειες χωρίς κανένα εισόδημα


Περισσότερα από 450.000 νοικοκυριά δεν είχαν κανέναν εργαζόμενο κατά το πρώτο εξάμηνο του 2011, όταν στο αντίστοιχο διάστημα του 2010 ήταν περίπου 400.000, ενώ και εκείνοι που δουλεύουν αναμένεται να καταγράψουν μισθολογικές απώλειες φέτος κατά 6,3%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), στο πρώτο εξάμηνο του έτους το ποσοστό των νοικοκυριών που όλα τα μέλη του ήταν άνεργα ανήλθε στο 12,9%, ενώ ένα χρόνο πριν ήταν 9,8%.

Την ίδια ώρα, το μέλλον για την απασχόληση και τις αμοιβές προδιαγράφεται ζοφερό. Για το 2011 η ΤτΕ εκτιμά ότι οι μέσες ακαθάριστες πραγματικές αποδοχές στο σύνολο της οικονομίας (ιδιωτικός και δημόσιος τομέας) θα μειωθούν κατά 6,3%, ύστερα από πτώση 9,1% πέρυσι. Μάλιστα, στο πρώτο εξάμηνο του έτους οι αμοιβές των μισθωτών (σε τρέχουσες τιμές) μειώθηκαν κατά 9,4%, εξαιτίας τόσο της περικοπής των αμοιβών τους κατά 3,1%, όσο και των απολύσεων κατά 6,5%.

Η κατάσταση αυτή εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί και το 2012, καθώς η ΤτΕ προβλέπει ότι το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος (δηλαδή το κόστος των επιχειρήσεων για κάθε προϊόν που παράγουν, με το μεγαλύτερο μέρος να αποτελεί το μισθολογικό κόστος) στο σύνολο της οικονομίας θα μειωθεί περαιτέρω κατά 2,7%.
Να σημειωθεί ότι το 2011 την μεγαλύτερη μισθολογική απώλεια φαίνεται πως θα καταγράφουν οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ, καθώς οι μέσες ονομαστικές ακαθάριστες αποδοχές τους υπολογίζεται ότι θα μειωθούν κατά 7,9%. Αμέσως μετά, έρχονται οι εργαζόμενοι στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα (4,9%), στις τράπεζες (4,1%) και στον υπόλοιπο ιδιωτικό τομέα (1,7%).
Επίσης, εκτός από τις μειώσεις είναι σημαντική και η απώλεια των θέσεων εργασίας. Σύμφωνα με την ΤτΕ, το ποσοστό ανεργίας και υποαπασχόλησης (περιλαμβάνονται και εκείνοι που εργάζονται σε καθεστώς μερικής απασχόλησης επειδή δεν βρίσκουν εργασία πλήρους απασχόλησης) ανήλθε στο δεύτερο τρίμηνο του 2011 στο 21%, όταν το ποσοστό ανεργίας ήταν 16,3%.
Η ΤτΕ κρούει μάλιστα τον κώδωνα του κινδύνου για την ενίσχυση της διαρθρωτικής ανεργίας, δεδομένου ότι οι μακροχρόνια άνεργοι (άνω του ενός έτους σε αναζήτηση εργασίας) αυξάνονται διαρκώς. Δηλαδή, προειδοποιεί για τον κίνδυνο της ταυτόχρονης ύπαρξης υψηλής ανεργίας, κενών θέσεων εργασίας και πληθωρισμού.


ΠΗΓΗ: www.NewsIt.gr

Η νέα λίστα Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων

Υπάγονται 365.000 περίπου εργαζόμενοι από 531.000 που ήταν μέχρι σήμερα.

                              Εκτός  165.000 εργαζόμενοι!

Μετά την επεξεργασία της Διαρκούς Επιτροπής Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων και τις προτάσεις των εμπειρογνωμόνων οριστικοποιήθηκε η νέα λίστα που υπογράφεται από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Γιώργο Κουτρουμάνη.
Η νέα λίστα θα ισχύσει από 1/11/2011 για τις ασφαλιστικές εισφορές Νοεμβρίου που θα καταβληθούν μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.
Με βάση τη νέα λίστα, στο καθεστώς των ΒΑΕ θα υπάγονται 365.000 περίπου εργαζόμενοι από 531.000 που ήταν με βάση το σημερινό καθεστώς. Όλες οι κατηγορίες που περιλαμβάνονται στη νέα λίστα αναφέρονται αναλυτικά στην απόφαση.
Μεταξύ αυτών είναι και νέες κατηγορίες όπως το νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων, οι εργαζόμενοι στους βιολογικούς καθαρισμούς, οι αγρεργάτες που απασχολούνται θα θερμοκήπια και στους ψεκασμούς, οι εργάτες αλιείας, οι εναερίτες ηλεκτρολόγοι και τεχνίτες, οι τεχνικοί τηλεόρασης που εργάζονται με φορητές κάμερες.
Αντίθετα, στις εξαιρέσεις περιλαμβάνονται:
1. Το διοικητικό προσωπικό (υπάλληλοι γραφείων, επιστάτες, φύλακες, θυρωροί κλπ.)
2. Πωλητές στο λιανικό εμπόριο και στο χονδρεμπόριο
3. Ζαχαροπλάστες
4. Εισπράκτορες λεωφορείων, επιστάτες, σταθμάρχες κλπ.
5. Οδηγοί μικρών φορτηγών ως βοηθοί
6. Καμαριέρες
7. Κομμωτές - κομμώτριες, κουρείς
8. Ταμίες πολυδυναμικού super market
9. Οδηγοί ταξί εκτός Νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης
10. Προσωπικό καθαριότητας σε γραφεία διοίκησης δημοσίων υπηρεσιών και επιχειρήσεων που έχουν μόνιμη εργασία στο δημόσιο και τους οργανισμούς
11. Συντηρητές κτιρίων
Σε σχέση με το νέο καθεστώς επισημαίνονται τα εξής:
1. Στο νέο καθεστώς παραμένουν και οι εργαζόμενοι των οποίων οι ειδικότητες εξαιρούνται, αλλά οι ίδιοι έχουν συμπληρώσει ή συμπληρώνουν μέχρι 31/12/2015 12 έτη ασφάλισης στα ΒΑΕ (3.600 ημέρες)
2. Η νέα λίστα διαμορφώνει αποκλειστικά και μόνο το ειδικό καθεστώς συνταξιοδότησης. Ειδικά επιδόματα και άλλες παροχές ή όροι εργασίας που συνδέονται με εργαζόμενους στο συγκεκριμένο καθεστώς ρυθμίζονται αποκλειστικά με συλλογικές συμβάσεις εργασίας.
3. Η Διαρκής Επιτροπή Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων συνεχίζει τη λειτουργία της και εξετάζει όλα τα αιτήματα αλλά και τις παρατηρήσεις των φορέων.
Επισημαίνεται ότι όπως δεσμεύτηκε ο κ. Κουτρουμάνης στις συναντήσεις του με τους Κοινωνικούς Φορείς, μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου οι υπηρεσίες του Υπουργείου θα έχουν επεξεργαστεί το σχέδιο με στόχο να κατατεθεί ρύθμιση για την ασφαλιστική κάλυψη του επαγγελματικού κινδύνου και της επαγγελματικής ασθένειας.
Το νέο αυτό θεσμικό πλαίσιο θα καλύψει ένα μεγάλο κενό που υπάρχει στη χώρα μας με στόχο να ενισχυθεί η πρόληψη, η αποκατάσταση, η πλήρης κάλυψη για επαγγελματική νόσο και ο έλεγχος των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία.


Διαβάστε τη λίστα με τα Βαρέα και Ανθυγιεινά:

http://www.newsbeast.gr/files/1/2011/11/23/lista_varea_anthigina.pdf