Τρίτη 18 Αυγούστου 2020

Δεν θα δοθεί νέα παράταση για τα αδήλωτα τετραγωνικά


31 Αυγούστου η καταληκτική ημερομηνία
  
Ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Τάκης Θεοδωρικάκος και ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, σε τηλεδιάσκεψη που είχαν σήμερα συνεκτίμησαν ότι «Δεν συντρέχει λόγος να δοθεί παράταση στη ρύθμιση για τα αδήλωτα τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων».
Για το λόγο αυτό, θα εντείνουν την ενημέρωση του κοινού έως τις 31 του μηνός, που λήγει η σχετική ρύθμιση, ώστε όλοι να κάνουν τις αιτήσεις τους στην ειδικά διαμορφωμένη πλατφόρμα της ΚΕΔΕ https://tetragonika.govapp.gr/
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου «κοινή εκτίμηση ήταν ότι το μέτρο αυτό έχει σημειώσει τεράστια επιτυχία, διευκολύνοντας πάνω από 1 εκατ. οικογένειες να βάλουν τέλος σε μια πολύχρονη εκκρεμότητα τους και την Τοπική Αυτοδιοίκηση να αυξήσει ουσιαστικά τα έσοδά της».

Νίκη Κεραμέως: Υποχρεωτική η μάσκα για μαθητές και εκπαιδευτικούς στα σχολεία


Η υπουργός Παιδείας κα Νίκη Κεραμέως ξεκαθάρισε ότι θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας για μαθητές και εκπαιδευτικούς κατά το άνοιγμα των σχολείων στις 7 Σεπτεμβρίου.
Υπό συζήτηση είναι μόνο η ηλικία για την χρήση της μάσκας.
Η υπ. Παιδείας αναφερόμενη στην τηλεδιάσκεψη που είχαν νωρίτερα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων με την Εθνική Επιτροπή Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού Covid-19 τόνισε πως «ήταν ομόφωνη απόφαση το άνοιγμα των σχολείων στις 7 Σεπτεμβρίου υπό πλήρη σύνθεση και αυξημένα μέτρα».
Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1 και στην Ρίτσα Μπιζόγλη, εξήγησε ότι η μάσκα είναι υποχρεωτική για όλους τους μαθητές και καθηγητές. Επίσης, διαφορετικά διαλείμματα, καθαρισμός, αντισηπτικά από τους Δήμους, και άλλα μέτρα.
Διευκρίνισε ότι η ηλικία για τη μάσκα από τους μαθητές είναι υπό συζήτηση και θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες μαζί με το πλαίσιο λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών δομών.

Υπουργείο Υγείας: Δυο θάνατοι σήμερα, 269 νέα κρούσματα


39 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, δυο θάνατοι  σήμερα, 269 νέα κρούσματα.
Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει:
«Σήμερα ανακοινώνουμε 269 κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 39 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 7472, εκ των οποίων το 55.3% αφορά άνδρες.
1742 (23.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3516 (47.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
25 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 7 (28.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 52.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 137 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 2 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 232 θανάτους συνολικά στη χώρα. 82 (35.3%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 77 έτη και το 95.3% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

Νίκος Χαρδαλιάς: Η μετάδοση οφείλεται στη μαζική κυκλοφορία και τη μη τήρηση των μέτρων


Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη σημερινή ενημέρωση τόνισε πως το 83% των κρουσμάτων είναι εγχώρια, ενώ η μετάδοση οφείλεται στη μαζική κυκλοφορία και τη μη τήρηση των μέτρων.
Τα βασικά σημεία της ενημέρωσης του κ. Χαρδαλιά:
Εξακολουθούμε να βρισκόμαστε σε ένα καλό επιδημιολογικό επίπεδο, σε σχέση με άλλες χώρες.
Για Πάρο/Αντίπαρο: Η μη ανακοίνωση συγκεκριμένου αριθμού κρουσμάτων ανά νησί γίνεται για να μην υπάρχει στοχοποίησή τους.
Υπάρχουν κάποιοι που ανιχνεύονται θετικοί στον τόπο κατοικίας τους, αλλά η ιχνηλάτηση οδηγεί σε περιοχές που βρέθηκαν πριν [π.χ. για διακοπές].
Η κατάσταση είναι υπό απόλυτο έλεγχο.
Δεν χρειάζεται πανικός.
Οι έλεγχοι συνεχίζονται και στα δύο αυτά νησιά.

Συνελήφθησαν στην Ιόνια Οδό δύο αλλοδαποί για διευκόλυνση μεταφοράς παράτυπων μεταναστών


Συνελήφθησαν χθες (17-08-2020) αργά το βράδυ επί της Ιόνιας Οδού (ύψος Καμπής Άρτας), από αστυνομικούς του Γ΄ Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Αντιρρίου – Ιωαννίνων, δύο αλλοδαποί, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για διευκόλυνση μεταφοράς παράτυπων μεταναστών.
Ειδικότερα, ύστερα από αστυνομικό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, ιδιοκτησίας ενός εκ των δύο αλλοδαπών, με οδηγό τον ίδιο, διαπιστώθηκε ότι από κοινού με τον συγκατηγορούμενό του, διευκόλυναν τη μεταφορά τριών (3) αλλοδαπών γυναικών, οι οποίες στερούνταν των απαιτούμενων ταξιδιωτικών εγγράφων για την είσοδο και παραμονή τους στη χώρα.
Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι συλληφθέντες είχαν παραλάβει τις ανωτέρω από περιοχή των Ιωαννίνων με σκοπό να τις μεταφέρουν στη Λευκάδα, ενώ σε βάρος δύο εξ αυτών εκκρεμούσαν διοικητικά μέτρα απαγόρευσης εισόδου στη χώρα.
Το παραπάνω όχημα που χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά των αλλοδαπών κατασχέθηκε.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας, ενώ προανάκριση ενεργήθηκε από το Αστυνομικό Τμήμα Άρτας.

Δέκα τρεις παραβάσεις στην Ήπειρο τη Δευτέρα 17 Αυγούστου, για μη χρήση μάσκας


Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.
Στο πλαίσιο αυτό χθες, Δευτέρα 17 Αυγούστου, πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια (37.704) έλεγχοι και βεβαιώθηκαν οι ακόλουθες παραβάσεις:
(9) παραβάσεις και (1) σύλληψη για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων και ιδιωτικών επιχειρήσεων (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας από το προσωπικό, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο, αποστάσεις τραπεζοκαθισμάτων, μη δήλωση ραντεβού και λίστας πελατών, κ.λπ.) και επιβλήθηκε αναστολή λειτουργίας σε (4) κατάστημα για υπεράριθμους πελάτες.
Από αρχές Αυγούστου έχουν βεβαιωθεί συνολικά (286) σχετικές παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (22) άτομα.
(2) για λειτουργία καταστημάτων πέραν της 24:00 ώρας με επιβολή διοικητικού προστίμου 10.000 ευρώ και τριήμερη αναστολή λειτουργίας και συγκεκριμένα σε Νότιο Αιγαίο και Ιόνια Νησιά.
Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (Τρίτη 11 Αυγούστου) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (34) σχετικές παραβάσεις.
(3) για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF ( Passenger Locator Form ) από ταξιδιώτη.
Από αρχές Αυγούστου έχουν βεβαιωθεί συνολικά (72) σχετικές παραβάσεις.
(251) για μη χρήση μάσκας – μη τήρηση προβλεπόμενης απόστασης και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα (150 ευρώ), ως ακολούθως:
( 50 ) στην Αττική,
( 47 ) στη Θεσσαλονίκη,
( 22 ) στα Ιόνια Νησιά,
( 18 ) στην Κρήτη,
(17 ) στη Θεσσαλία,
( 17 ) στην Κεντρική Μακεδονία,
(14 ) στη Στερεά Ελλάδα,
( 13 ) στο Νότιο Αιγαίο,
(13) στην Ήπειρο και
(12) στην Πελοπόννησο,
(12 ) στη Δυτική Ελλάδα
(10) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και
  (6) στο Βόρειο Αιγαίο.
Σημειώνεται ότι από αρχές Αυγούστου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά (5.793) παραβάσεις και επιβλήθηκαν (5.785) διοικητικά πρόστιμα των (150) ευρώ και (8) των (300) ευρώ.
Στις Κυκλάδες πραγματοποιήθηκαν (70) έλεγχοι σε καταστήματα, επιχειρήσεις κ.λπ. και βεβαιώθηκαν (11) παραβάσεις. Παράλληλα επιβλήθηκε αναστολή λειτουργίας σε (3) καταστήματα σε Άνδρο, Νάξο και Πάρο.
Πιο αναλυτικά πραγματοποιήθηκαν:
στη Σαντορίνη (5) έλεγχοι με (5) παραβάσεις για μη χρήση μάσκας,
στις περιοχές – νησιά αρμοδιότητας του Α.Τ. Πάρου (Πάρος, Αντίπαρος) (5) έλεγχοι, με (2) παραβάσεις, (1) παράβαση για μη χρήση μάσκας και (1) για παραβίαση κανόνων λειτουργίας επιχειρήσεων (υπεράριθμοι πελάτες – αναστολή λειτουργίας),
στις περιοχές – νησιά αρμοδιότητας του Α.Τ. Ιητών (Ίος, Σίκινος, Φολέγανδρος) (11) έλεγχοι, με (2) παραβάσεις για μη χρήση μάσκας
στις περιοχές – νησιά αρμοδιότητας του Α.Τ. Νάξου (Νάξος, Δρυμαλία, Αμοργός, Κουφονήσια, Δονούσα) (13) έλεγχοι, με (1) για παραβίαση κανόνων λειτουργίας επιχειρήσεων (υπεράριθμοι πελάτες – αναστολή λειτουργίας).
στις περιοχές – νησιά αρμοδιότητας του Α.Τ. Άνδρου (1) έλεγχος με (1) παράβαση για παραβίαση κανόνων λειτουργίας επιχειρήσεων (υπεράριθμοι πελάτες – αναστολή λειτουργίας)
στις περιοχές – νησιά αρμοδιότητας του Α.Τ. Μήλου (Μήλος, Κίμωλος, Σέριφος, Σίφνος) (20) έλεγχοι, χωρίς παραβάσεις,
στη Μύκονο (11) έλεγχοι, χωρίς παραβάσεις,
στην Κέα (2) έλεγχοι, χωρίς παραβάσεις και
στη Σύρο (2) έλεγχοι, χωρίς παραβάσεις.
Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Συνελήφθη ημεδαπή για κλοπή σε χωριό της Πρέβεζας


Συνελήφθη χθες (17-08-2020) το μεσημέρι σε περιοχή της Πρέβεζας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας, ημεδαπή, σε βάρος της οποίας σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή.
Ειδικότερα, προηγήθηκε καταγγελία σχετικά με κλοπή χρηματικού ποσού από μονοκατοικία ηλικιωμένης, που έγινε χθες το πρωί σε χωριό της Πρέβεζας.
Οι άμεσες ενέργειες των αστυνομικών οδήγησαν στην ταυτοποίηση της ημεδαπής για την εμπλοκή της στην υπόθεση, την οποία εντόπισαν και συνέλαβαν λίγες ώρες αργότερα.
Η δικογραφία που σχηματίσθηκε από το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πρέβεζας.

ΟΠΕΚΑ: Εγκρίθηκαν τα ποσά για πληρωμή στο ΚΕΑ, επίδομα ενοικίου και προνοιακά επιδόματα


Σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση εγκρίθηκε δαπάνη, ύψους 28.500.000 ευρώ, σε βάρος των πιστώσεων του προϋπολογισμού εξόδων του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Ειδικού Φορέα 1033- 202-0000000 ΑΛΕ 2310506009 οικονομικού έτους 2020, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί ο Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) σχετικά με την κάλυψη της δαπάνης για την καταβολή του επιδόματος στέγασης μηνός Αυγούστου 2020.
Παράλληλα, με ξεχωριστή υπουργική απόφαση, εγκρίθηκε δαπάνη, ύψους 48.107.991,82 ευρώ, σε βάρος των πιστώσεων του προϋπολογισμού εξόδων του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Ειδικού Φορέα 1033-202 ΑΛΕ 2310506004 οικονομικού έτους 2020, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί ο ΟΠΕΚΑ για την κάλυψη της δαπάνης καταβολής του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος μηνός Αυγούστου 2020.

Θάνατος ημεδαπού στην Άρτα




Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε, μεσημβρινές ώρες σήμερα, από τη θαλάσσια περιοχή «ΚΟΡΩΝΗΣΙΑ» Άρτας, 75χρονος.
Ο ανωτέρω διεκομίσθη με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Άρτας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.
Προανάκριση διενεργείται από το Λιμεναρχείο Πρέβεζας.

«Υπερμετάδοση» της απιστίας μετά το lockdown


Η απιστία μετά την άρση του lockdown «χτύπησε κόκκινο» στη χώρα μας, όπως έδειξε πρόσφατη έρευνα με τις γυναίκες να ξεπερνούν τους άντρες, εκπλήσσοντας τους ειδικούς: Επτά στις δέκα γυναίκες αποφάσισαν να απιστήσουν έναντι των άπιστων αντρών που ήταν πέντε στους δέκα!
Το εντυπωσιακό αυτό ποσοστό συνδέεται και με την αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας την περίοδο του εγκλεισμού, καθώς οδηγεί την ευνουχισμένη από την ανδρική βία γυναίκα στην απιστία.
Όλα αυτά και άλλα πολλά κατέδειξε η νέα έρευνα του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, η οποία μελέτησε τη σεξουαλική συμπεριφορά 1200 κατοίκων της χώρας μας (600 ανδρών και 600 γυναικών) μετά τον εγκλεισμό λόγω του νέου κορωνοϊού. 
Η έρευνα έγινε διαδικτυακά και οι ηλικίες των συμμετεχόντων ήταν από 18 έως 54 χρόνων.
Ο επικεφαλής της έρευνας Δρ Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος, πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, εξηγεί: «Τα στοιχεία από την τελευταία μας έρευνα δείχνουν πως οι γυναίκες ξεπέρασαν τους άνδρες σε ξενοπερπατήματα. Πιο συγκεκριμένα, επτά στις δέκα γυναίκες δήλωσαν απερίφραστα πως κεράτωσαν τους άρρενες συντρόφους και συζύγους τους, την ώρα που απίστησαν πέντε στους δέκα άνδρες».
Οι λόγοι, που η απιστία φούντωσε μετά τον εγκλεισμό, είναι προφανείς, υποστηρίζουν οι επιστήμονες. Όπως λένε χαρακτηριστικά, όταν το σεξουαλικό θηρίο πεινάσει, θα κατασπαράξει ό,τι βρει μπροστά του - η πείνα και η σεξουαλική πράξη είναι τα δυο βασικά ένστικτα επιβίωσης. Από το ένα μένουμε ζωντανοί, από το άλλο πολλαπλασιαζόμαστε.
«Στη διάρκεια του lockdown τα φύλα έχασαν την επιθυμία για σεξ και βρήκαν την οικογενειακή θαλπωρή. Συνυπήρχαν, δηλαδή, χωρίς σεξουαλικές επαφές. Η στέρηση δημιούργησε την άκρατη επιθυμία για σεξ, μετά την απελευθέρωση και στα δυο φύλα και αυτό αποδεικνύεται από την αύξηση στη συχνότητα της απιστίας», λέει ο Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος  Χρήστος Φλιάτουρας, επιστημονικός συνεργάτης του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, που επεξεργάστηκε τα ευρήματα της εν λόγω έρευνας.