Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Super League: Λεβαδειακός-ΠΑΣ Γιάννινα 1-1

Χρυσή αλλαγή και χρυσός βαθμός

Μετά από το "τρίποντο" που πήρε την περασμένη Κυριακή στους "Ζωσιμάδες" απέναντι στον Λεβαδειακό (2-0), ο ΠΑΣ πήρε έναν ακόμα πολύτιμο πόντο στον αγώνα της παραμονής στα μεγάλα σαλόνια.
Αναγνωριστικό το πρώτο δεκάλεπτο όπου οι δύο ομάδες προσπαθούσαν να βρουν τα πατήματά τους.
Ο Λεβαδειακός πήρε σιγά σιγά την πρωτοβουλία των κινήσεων και δεν άργησε να φτάσει με αξιώσεις στα αντίπαλα καρέ.
Η πρώτη καλή στιγμή για τους γηπεδούχους ήρθε στο 14' με το σουτ του Σουμπίνιο από το ύψος της μεγάλης περιοχής που έστειλε τη μπάλα λίγο άουτ, ενώ δύο λεπτά αργότερα επιχείρησε σουτ και ο Πόποβιτς χωρίς όμως να βρει και αυτός στόχο.
Μετά από μερικά λεπτά πίεσης που δέχτηκε, ο ΠΑΣ απείλησε με τη σειρά του στο 23' με την εκτέλεση φάουλ του Μπεσέρα, με τον Κυριακίδη να αποκρούει όμως και να κρατάει απαραβίαστη την εστία του.
Στο 40' ο Σουμπίνιο έγινε κάτοχος της μπάλας στην περιοχή και έκανε ωραία ντρίμπλα στον Κώτσιο, ο Έλληνας αμυντικός φάνηκε να τον βρίσκει χαμηλά και ο διαιτητής Δημητρόπουλος υπέδειξε την άσπρη βούλα.
Ο Σουμπίνιο πήρε την ευθύνη και δεν λάθεψε, στέλνοντας τη μπάλα στη δεξιά γωνία του Κηπουρού παρά την καλή εκτίναξη του Έλληνα γκολκίπερ (1-0).
Το δεύτερο μέρος βρήκε τον ΠΑΣ να έχει περισσότερη ώρα τη μπάλα στα πόδια ψάχνοντας εναγωνίως το γκολ της ισοφάρισης, με την πρώτη αξιοσημείωτη στιγμή για τους Ηπειρώτες να έρχεται στο 53', αλλά το σουτ του Κυριάκου να καταλήγει στην αγκαλιά του Κυριακίδη.
Εννέα λεπτά αργότερα, η ομάδα του Άγγελου Αναστασιάδη "φλέρταρε" με το 1-1 μέσα από μία στημένη φάση: ο Μπεσέρα εκτέλεσε φάουλ με "γλυκιά" σέντρα και ο Τζημόπουλος άρπαξε την κεφαλιά, στέλνοντας τη μπάλα ελάχιστα άουτ από το δοκάρι.
Στο δίλεπτο 87'-88', με τον Λεβαδειακό να χάνει τη μεγάλη ευκαιρία στο 87' για να "κλειδώσει" τη νίκη, με το δοκάρι του Κόρμπου και στην εξέλιξη της φάσης να "τιμωρείται".
Οι φιλοξενούμενοι έφυγαν στην αντεπίθεση με τους Βάντερσον, Μπακαγιόκο και Κυριάκο, ο Μπακαγιόκο βρέθηκε μέσα στην περιοχή του Λεβαδειακού και έκανε το σουτ, η μπάλα κόντραρε και ο Κυριάκος με νέο σουτ νίκησε τον Κυριακίδη για το 1-1.
Το 1-1 έμεινε έτσι μέχρι το τελευταίο σφύριγμα του Δημητρόπουλου, με τον ΠΑΣ Γιάννινα να μαζεύει 4 βαθμούς στα δύο παιχνίδια που έδωσε με τον Λεβαδειακό μέσα σε τρεις ημέρες και να αναπνέει πλέον καλύτερα όσον αφορά στη μάχη για την αποφυγή του υποβιβασμού.


Λεβαδειακός (Γιώργος Παράσχος): Κυριακίδης, Τόμας, Μαχαίρας, Μελισσάς, Μεντί, Ζησόπουλος, Κόρμπος, Φαβάλι (90+2' Παπαδόπουλος), Πόποβιτς (63' Κουτσόπουλος), Σουμπίνιο, Βασιλείου (49' Ναπολεόνι)
ΠΑΣ Γιάννινα (Άγγελος Αναστασιάδης): Κηπουρός, Ντάσιος (46' Κυριάκος), Σκαρντοβέλι, Κώτσιος, Τζημόπουλος, Λίλα (74' Ζαμπρέλα), Ντε Βινσέντι, Πάντος, Μπεσέρα, Γεωργίου (58' Μπακαγιόκο), Βίλα

Το εργατικό - λαϊκό κίνημα τους τρομάζει


«Ποια είναι η ανησυχία των αστικών κομμάτων και τι οδηγεί τα στελέχη τους να σερβίρουν ξανά την καραμέλα της "ανανέωσης";
Τι επιδιώκουν οι αυτοαποκαλούμενοι "αντιμνημονιακοί", πρώην ΠΑΣΟΚοι και Νεοδημοκράτες βουλευτές και πολιτευτές; (...)
Η κλιμακούμενη λαϊκή δυσαρέσκεια (...) σε συνδυασμό με τον κίνδυνο το αποτέλεσμα των εκλογών να βαθύνει τα ρήγματα στο αστικό πολιτικό σύστημα, η διαφαινόμενη αδυναμία συγκρότησης μονοκομματικής κυβέρνησης κινητοποιούν το σύνολο των αστικών δυνάμεων, προκειμένου να θωρακίσουν το σύστημα από τους τριγμούς, να διασφαλίσουν και να σταθεροποιήσουν την αστική εξουσία από μια ενδεχόμενη απότομη άνοδο και ριζοσπαστικοποίηση του εργατικού - λαϊκού κινήματος.
Ενιαίο το μέτωπο των αστικών δυνάμεων
(...) Με δεδομένη την καθολική συμφωνία τους για παραμονή στην ΕΕ και την Ευρωζώνη, για εφαρμογή των αντεργατικών μέτρων και των φιλομονοπωλιακών πολιτικών εντός και εκτός μνημονίων, με στόχο να διασφαλίσουν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ «συνυπογράφουν» από τώρα τη μετεκλογική συνεργασία (...) οι ψηφοθηρικές κορόνες του Αντ. Σαμαρά για "αυτοδυναμία" της ΝΔ (...) αποτελούν έκφραση των ενδοαστικών αντιθέσεων, για το ποιος θα πάρει το πάνω χέρι στη συνέχιση και κλιμάκωση της αντιλαϊκής επέλασης.
Η "αντικατάσταση του παλιού από το νέο", που κηρύττουν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ (...) συνιστούν προσαρμογή στις σύγχρονες ανάγκες της πλουτοκρατίας, που έχει κάθε λόγο να διατηρεί τη σοσιαλδημοκρατία σαν μάχιμη πολιτική εφεδρεία στη διαχείριση σε βάρος των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων (...)
Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να εξαπατηθούν από τις οπορτουνιστικές υποσχέσεις για "αναδιανομή του πλούτου", χωρίς να θιχτούν οι καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής.
Έχουν κάθε συμφέρον να απορρίψουν τους εκβιασμούς περί "χρεοκοπίας της χώρας", να αντιπαλέψουν τα μέτρα που βαθαίνουν τη δική τους, ανεξέλεγκτη - ούτως ή άλλως - πτώχευση.
Ο λαϊκός μονόδρομος
(...) Συμφέρον του λαού είναι να συνειδητοποιήσει ότι όσο πιο αδύναμη θα είναι η κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις κάλπες, τόσο μεγαλύτερες θα είναι οι δυσκολίες των αστικών κομμάτων να επιβάλλουν μέτρα, με δεδομένο μάλιστα ότι η καπιταλιστική κρίση θα βαθαίνει.
Η αποδυνάμωση των αστικών κομμάτων και η καθοριστική ενίσχυση του ΚΚΕ, μαζί με την όξυνση της ταξικής πάλης, για τη συγκρότηση μιας λαϊκής συμμαχίας που θα στέκεται εμπόδιο στην επιβολή των σχεδιασμών της πλουτοκρατίας και θα παλεύει για την ανατροπή της δικτατορίας των μονοπωλίων, αποτελούν μονόδρομο για τα συμφέροντα του λαού».


(από άρθρο στον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ)

ΠΑΣΟΚ: Δεκατρείς κάλπες στο νομό Ιωαννίνων για το νέο πρόεδρο

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής του κινήματος, όλα είναι έτοιμα στο νομό Ιωαννίνων για τη διεξαγωγή των εκλογών της Κυριακής 18 Μαρτίου μέσα από τις οποίες θα αναδειχτεί ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Τα εκλογικά κέντρα στα Γιάννινα θα είναι 13. Ένα σε κάθε δήμο, ενώ σε αυτούς των Ιωαννίνων, της Ζίτσας και του Πωγωνίου θα υπάρχουν περισσότερα και λόγω πλήθους αλλά και λόγω αποστάσεων.
Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί από τις 9 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα και όσοι ήταν μέλη μέχρι τις 5 Μαρτίου μετέχουν, ενώ την ίδια μέρα της ψηφοφορίας μπορούν να εγγραφούν όσοι το επιθυμούν.
Για τη συμμετοχή στις εκλογές καταβάλλονται συμβολικά 2 ευρώ.
Τα εκλογικά Κέντρα:
1 ΒΟΡΕΙΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ: ΚΑΛΕΝΤΖΙ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ
2. ΔΩΔΩΝΗΣ: ΑΓΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ ΘΕΡΙΑΚΗΣΙΟΥ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ
3. ΖΑΓΟΡΙΟΥ: ΑΣΠΡΑΓΓΕΛΟΙ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ
4. ΖΙΤΣΑΣ: ΛΕΩΦ.ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ & ΕΥΚΛΕΙΔΗ-ΕΛΕΟΥΣΑ ΝΕΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ
5. ΖΙΤΣΑΣ: ΖΙΤΣΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
6. ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ: ΙΩΑΝΝΙΝΑ ΛΙΘΑΡΙΤΣΙΑ
7. ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ: ΚΕΡΑΣΟΥΝΤΟΣ 13 -ΑΝΑΤΟΛΗ ΔΙΠΛΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ
8. ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ-ΚΑΤΣΙΚΑ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ
9. ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ: ΠΕΔΙΝΗ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ
10. ΚΟΝΙΤΣΑΣ: ΚΟΝΙΤΣΑ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ
11. ΜΕΤΣΟΒΟΥ: ΜΕΤΣΟΒΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
12. ΠΩΓΩΝΙΟΥ: ΚΑΛΠΑΚΙ ΠΑΛΙΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ
13. ΠΩΓΩΝΙΟΥ: ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΟΣ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ
14.ΠΩΓΩΝΙΟΥ: ΔΕΛΒΙΝΑΚΙ ΓΡΑΦΕΙΑ ΠΑΣΟΚ

ΕΛΚΕΚΑ: Ακριβότερο κατά 2,1% το οικογενειακό καλάθι τον Φεβρουάριο

Αύξηση 2,1% στο οικογενειακό καλάθι καταγράφει έρευνα του Ελληνικού Κέντρου Καταναλωτών (ΕΛΚΕΚΑ).
Το κόστος του «σκαρφάλωσε» στα 2.268 ευρώ το Φεβρουάριο 2012 σε σχέση με τον περσινό Φεβρουάριο, που κόστιζε 2.221,40 ευρώ (αύξηση 46,61 ευρώ).

Όπως προκύπτει και από την έρευνα, μεγαλύτερη αύξηση παρουσίασαν η στέγαση 8%, τα αλκοολούχα ποτά και ο καπνός 4% και οι μεταφορές 3%.

ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΗΠΕΙΡΟΥ-ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ: Σύσκεψη για την αντιμετώπιση της παράνομης υλοτομίας


ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Τετάρτη, 14/3/2012

Σύσκεψη για την καλύτερη δυνατή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε να αντιμετωπιστεί με αποτελεσματικό τρόπο η έξαρση του φαινομένου της παράνομης υλοτομίας, συγκάλεσε σήμερα στην έδρα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου Δυτικής Μακεδονίας, η Γενική Γραμματέας, κα Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα.
Στη Σύσκεψη συμμετείχαν υπηρεσιακοί παράγοντες της Διεύθυνσης Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, εκπρόσωποι των Δήμων, των Αστυνομικών Διευθύνσεων, του ΣΔΟΕ, καθώς και φορέων που δραστηροποιούνται στον τομέα της διαχείρισης και της προστασίας του περιβάλλοντος στην Ήπειρο.
Σε αυτή αναδείχθηκε αναλυτικά το πρόβλημα σε όλη του την έκταση, ενώ επιβεβαιώθηκε η κοινή βούληση όλων για αποτελεσματική προστασία των δασών αλλά και για παγίωση συνθηκών σεβασμού, αειφορίας και αναβάθμισης του φυσικού περιβάλλοντος στην περιοχή, που αποτελεί τη σπονδυλική στήλη και ένα ανεκτίμητο κεφάλαιο πράσινης ανάπτυξης, που θα πρέπει διαρκώς να προστατεύουμε αλλά και να αναδεικνύουμε.
«Η παράνομη υλοτομία και το παράνομο εμπόριο ξυλείας αποτελούν σήμερα ένα σοβαρό περιβαλλοντικό και οικονομικό πρόβλημα, με σημαντικές επιπτώσεις στην αποδάσωση δασικών εκτάσεων, στην απώλεια πολύτιμης βιοποικιλότητας αλλά και στην αυθαίρετη διακίνηση και παράνομη πώληση μη νόμιμης ξυλείας», τόνισε χαρακτηριστικά η Γ.Γ, η οποία κάλεσε όλους τους φορείς να συνδράμουν την προσπάθεια που γίνεται για να καταπολεμηθεί αυτή η παράνομη και περιβαλλοντοκτόνος δραστηριότητα.
Τονίζοντας, ότι ειδικά το φετινό χειμώνα, παρατηρήθηκε έξαρση του φαινομένου της παράνομης υλοτομίας, ως απότοκος της πρωτοφανούς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που μαστίζει κάθε νοικοκυριό, η κα Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα, δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει το σπουδαίο έργο που επιτελούν καθημερινά οι υπηρεσίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, οι οποίες έχουν επιβάλλει σε μεγάλο αριθμό παραβατών τις προβλεπόμενες από την κείμενη νομοθεσία κυρώσεις.
Αναφερόμενη στις δράσεις που προώθησε όλο το προηγούμενο διάστημα η Αποκεντρωμένη Διοίκηση για την προστασία και τη διαφύλαξη του δασικού πλούτου της περιοχής, υπενθύμισε -μεταξύ άλλων- την προώθηση Μελετών για τη δημιουργία χώρων αναψυχής σε δημόσιες εκτάσεις δασών, τις χρηματοδοτήσεις των αγροτικών συνεταιρισμών της περιοχής για την εκτέλεση υλοτομικών εργασιών στα δημόσια δάση, την εξασφάλιση κονδυλίων από το Πράσινο Ταμείο για την εξόφληση των δαπανών στους αναδόχους των δασικών έργων, την έγκριση των Προγραμμάτων Ανάπτυξης της Δασοπονίας, καθώς και το μήνυμα κοινωνικής ευαισθησίας και αλληλεγγύης που έστειλε, μέσα από τη χορήγηση χιλιάδων κυβικών μέτρων καυσόξυλων, σε πολίτες που διαμένουν μόνιμα σε δασόβιες και παραδασόβιες περιοχές.
Οι φορείς από την πλευρά τους, αναφέρθηκαν στα προβλήματα αλλά και στις δυνατότητες συντονισμού που υπάρχουν για ακόμη καλύτερη συνεργασία μεταξύ των Δημόσιων Υπηρεσιών, της Αυτοδιοίκησης, των Φορέων και των πολιτών, με στόχο την προστασία των δασών, την πάταξη του λαθρεμπορίου ξυλείας σε εικοσιτετράωρη βάρη, καθώς και την ικανοποίηση των πραγματικών αναγκών των κατοίκων.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Συνελήφθησαν τέσσερις (4) ημεδαποί για διάπραξη κλοπών

Συνελήφθησαν, χθες (13-03-2012) το απόγευμα στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων σε συνεργασία με αστυνομικούς της Ομάδος Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας ( O .Π.Κ.Ε.), τέσσερις ημεδαποί, ηλικίας 31, 23, 25 και 22 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για διάπραξη κλοπών. Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, χθες τα ξημερώματα, οι τέσσερις (4) δράστες από κοινού διέρρηξαν κατάστημα εμπορίας τροφίμων ( super market ) στην Ελεούσα Ιωαννίνων και αφαίρεσαν από την ταμειακή μηχανή χρηματικό ποσό και έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή.
Λίγο αργότερα, δύο από τους δράστες εισήλθαν με διάρρηξη σε πρατήριο υγρών καυσίμων στην περιοχή της Ελεούσας, ερεύνησαν τους χώρους του και στη συνέχεια αποπειράθηκαν να παραβίασουν δύο κερματοδέκτες του πλυντηρίου αυτοκινήτων καθώς και τον αυτόματο πωλητή των αντλιών καυσίμων, χωρίς να αφαιρέσουν οτιδήποτε.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.
Προανάκριση διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Ειδική οικονομική ζώνη στη μεθόριο με Αλβανία

Ενδιαφέρον για τη δημιουργία Ειδικής Οικονομικής Ζώνης (ΕΟΖ) στα σύνορα με την Αλβανία επιδεικνύει η περιφέρεια Ηπείρου, που αποτελεί τη δεύτερη περιοχή της χώρας, ύστερα από την ανατολική Μακεδονία-Θράκη, η οποία διερευνά ένα ανάλογο ενδεχόμενο.

Ειδικότερα, στην Ηπειρο προτιμητέα περιοχή για τη λειτουργία ΕΟΖ είναι η παραμεθόριος και εν προκειμένω σχετική πρωτοβουλία έχει αναλάβει ο δήμος Πωγωνίου. Για το σκοπό αυτό συναντήθηκαν πριν από λίγες ημέρες ο γενικός γραμματέας Στρατηγικών Επενδύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης Π. Σελέκος με τον περιφερειάρχη Ηπείρου Α. Καχριμάνη και το δήμαρχο Πωγωνίου Κ. Καψάλη.
Διασφαλίσεις
«Η περιφέρεια μετέφερε στο γενικό γραμματέα την απόλυτη στήριξη στην πρωτοβουλία του δήμου Πωγωνίου για τη δημιουργία της ΕΟΖ και ειδικότερα για την προώθηση των διαδικασιών, που απαιτούνται και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αν τελικά εξασφαλιστούν οι εγκρίσεις με τις φορολογικές και δασμολογικές ελαφρύνσεις, οι οποίες προβλέπονται, μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη σε υποβαθμισμένες περιοχές, όπως είναι και η παραμεθόριος με την Αλβανία», δήλωσε ο περιφερειάρχης.
Ακόμη διευκρινίστηκε ότι, σύμφωνα και με την τοποθέτηση του Επιτρόπου της Ε.Ε. Όλι Ρεν, οι ΕΟΖ δημιουργούνται σε περιοχές, που παρουσιάζουν μεγάλη αναπτυξιακή υποβάθμιση από την κρίση, ενώ δεν μπαίνει ζήτημα υιοθέτησης ειδικών εργασιακών σχέσεων σ' αυτές.
Μέχρι το καλοκαίρι, το υπουργείο Ανάπτυξης εκτιμάται ότι θα λάβει τις τελικές του αποφάσεις για το σχέδιο ανάπτυξης ΕΟΖ στην Ελλάδα, το οποίο βέβαια πρέπει να εγκριθεί από την Ε.Ε.
Η περιφέρεια ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης υλοποιεί ήδη σχετική μελέτη για την περιοχή της, κατόπιν υπόδειξης από το υπουργείο Ανάπτυξης, η οποία θα περατωθεί μέχρι το τέλος Απριλίου-αρχές Μαΐου και θα εξετάσει τη βιωσιμότητα σύστασης ΕΟΖ στη Θράκη.
Προϋποθέσεις
Όπως αποτυπώνει πρόσφατη μελέτη της βορειοελλαδικής εταιρείας «Capital Markets Experts S.A.», οι προϋποθέσεις επιλεξιμότητας εγκατάστασης επενδυτών στη Ζώνη μπορούν να αφορούν στο ύψος της επένδυσης, που θα πραγματοποιηθεί, καθώς και στον αριθμό των νέων εργαζομένων, οι οποίοι θα πρέπει να ξεπερνούν τα 10 άτομα. Σε περίπτωση δε, μετεγκατάστασης υφιστάμενης μονάδας, θα πρέπει για να γίνει αυτή δεκτή, να απασχολήσει τον ίδιο αριθμό εργαζομένων, που απασχολούσε εκτός ΕΟΖ συν τον κατώτατο αριθμό εργαζομένων, τον οποίο προβλέπει η ένταξη στη Ζώνη.

ΠΗΓΗ: http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=112834082

ΛΟΥΚΑ ΚΑΤΣΕΛΗ: Ανακοίνωσε τη νέα «Κοινωνική Συμφωνία»

«Σας ακούμε, προχωράμε μαζί σε μια νέα Κοινωνική Συμφωνία».
Με αυτά τα λόγια η Λούκα Κατσέλη ανακοίνωσε τη δημιουργία του νέου κόμματος.
Όπως είπε:
«Προχωράμε μαζί να αγωνιστούμε να βγάλουμε τη χώρα μέσα από την κρίση, μακρυά από εκβιαστικά διλήμματα που καλλιεργούν τον πανικό και τον φόβο για να περάσουν αδιανόητες πολιτικές».
Η κ. Κατσέλη πρόσθεσε ακόμη ότι πρέπει: «Να ανατρέψουμε την πολιτική που βάζει τις τράπεζες πάνω από τους φορολογούμενους» και επεσήμανε ότι: «Υπήρχαν διαπραγματευτικές ικανότητες πριν το δεύτερο μνημόνιο. Πολιτική βούληση και θάρρος δεν υπήρχε. Προχωράμε γατί έχουμε ευθύνη να δούμε καθαρά το μέλλον. Να μην κάνουμε τα ίδια λάθη. Οι πολιτικές του μνημονίου βυθίζουν τη χώρα στην ύφεση. Το χρέος θα αυξηθεί και δεν θα είναι διαχειρίσιμο».
Πρόεδρος του νέου κόμματος θα είναι η Λούκα Κατσέλη και ο Χάρης Καστανίδης γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Παρόντες στην εκδήλωση είναι μεταξύ άλλων οι διαγραμμένοι από το ΠΑΣΟΚ βουλευτές Μαρία Κυριακοπούλου, Κυριακή Τεκτονίδου, Λάμπρος Μίχος, Γιώργος Κασσάρας και Ανδρέας Τριανταφυλλόπουλος.

ΔΗΜΟΣΙΟ: 40% προκαταβολή και σε δύο χρόνια το εφάπαξ

Την καταβολή του 40% του εφάπαξ από το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων και το υπόλοιπο ποσό σε 2 χρόνια στους περίπου 50.000 δικαιούχους που έχουν συνταξιοδοτηθεί και περιμένουν στην ουρά, σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Η ηγεσία του υπουργείου προανήγγειλε χθες ότι με δεδομένη την ταμειακή στενότητα και το έλλειμμα πάνω από 2,2 δισ. ευρώ του ΤΠΔΥ και για να περιοριστεί ο χρόνος αναμονής (έως 6 - 7 χρόνια, αν δεν ληφθούν μέτρα) σχεδιάζονται ακόμη:
Ο συμψηφισμός του εφάπαξ με τα δάνεια που έχουν λάβει από το Ταμείο Παρακαταθηκών και δανείων 8.000 - 9.000 πρώην δημόσιοι υπάλληλοι (δηλ. εσωτερικός δανεισμός ανάμεσα στο ΤΠΔΥ και στο Ταμείο).
Η αύξηση των εισφορών για τους εν ενεργεία, έτσι ώστε να μην περικοπεί και άλλο το εφάπαξ.
Υπενθυμίζεται ότι στους ασφαλισμένους του Τομέα Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων του ΤΠΔΥ και του Κλάδου Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ του ΤΑΥΤΕΚΩ που αποχώρησαν από την υπηρεσία τους από τις 1/1/2010 μέχρι και την 31/12/2010 και δεν έχει εκδοθεί απόφαση, το εφάπαξ καταβάλλεται μειωμένο σε ποσοστό 15% και 25% αντίστοιχα.


ΠΗΓΗ: http://www.imerisia.gr/

«Τριτοκοσμική» η εικόνα του δρόμου Γιάννινα - Κακαβιά

Γεμάτος λακκούβες και φθορές ο δρόμος

Ανάγκη συντήρησής του για να μη θρηνήσουμε θύματα
«Βομβαρδισμένο τοπίο» θυμίζει εδώ και καιρό η Εθνική Οδός Γιάννινα – Καλπάκι - Κακαβιά.
Το γεγονός αυτό την καθιστά άκρως επικίνδυνη για τα εκατοντάδες οχήματα τα οποία την διασχίζουν σε καθημερινή βάση.

Σ’ όλο σχεδόν το μήκος της αρτηρίας συναντά κανείς μεγάλες φθορές στο οδόστρωμα που καθιστούν τη διέλευσή της άκρως επικίνδυνη. Μεταξύ άλλων, βαθιές λακκούβες έχουν δημιουργηθεί σε δεκάδες σημεία του δρόμου, ενώ τελευταία αυξήθηκαν επικίνδυνα, εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων.
Σε άλλα σημεία πάλι η άσφαλτος στις πλευρές του δρόμου έχει φθαρεί σε μεγάλο βαθμό, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου το οδόστρωμα παρουσιάζει μικρές ή μεγαλύτερες καθιζήσεις.
Επικίνδυνα σημεία
Ιδιαίτερα μεγάλο είναι το πρόβλημα στα τμήματα της Εθνικής Οδού κοντά στη Μεταμόρφωση, λίγο πριν τους Νεγράδες, ενώ σε πολύ άσχημη κατάσταση βρίσκεται το τμήμα απ’ το Καλπάκι μέχρι τα Δολιανά. Αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζει και ο δρόμος που οδηγεί προς Κόνιτσα, το επαρχιακό οδικό δίκτυο της οποίας επίσης δεν βρίσκεται και στην καλύτερη κατάσταση. Βέβαια, ο κυκλοφοριακός φόρτος στην Εθνική Οδό που συνδέει τα Γιάννινα με το Καλπάκι και την Κακαβιά έχει ελαττωθεί τα τελευταία χρόνια, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι ακόμα δεν τον διασχίζει μεγάλος αριθμός οχημάτων σε καθημερινή βάση. Δεν δικαιολογείται λοιπόν η εγκατάλειψή του από τις αρμόδιες υπηρεσίες συντήρησης του εθνικού οδικού δικτύου.
Να επισκευαστούν!
Αυτό λοιπόν που ζητούν τόσο ο Δήμος Πωγωνίου όσο και οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής είναι να επισκευαστούν οι φθορές στο οδόστρωμα και να κλείσουν οι λακκούβες με μείγμα ασφάλτου, που δεν θα… ξεπλένεται με την πρώτη βροχή! Ας μην ξεχνάμε ότι από το συγκεκριμένο δρόμο διέρχονται Αλβανικά οχήματα συχνά με μεγάλη ταχύτητα, οπότε ο κίνδυνος ατυχήματος είναι αυξημένος, σε συνδυασμό και με τις φθορές που υπάρχουν σ’ αυτόν.
Κατολισθήσεις
Στο μεταξύ, νέα κατολισθητικά φαινόμενα σημειώνονται συχνά με την κακοκαιρία στο δρόμο προς Δελβινάκι αλλά και στην επαρχιακή οδό προς Πωγωνιανή. Συγκεκριμένα, με πέτρες γέμισαν ξανά οι στροφές του Δελβινακίου, μετά τις πρόσφατες βροχές. Όσον αφορά το δρόμο προς Πωγωνιανή, το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται λίγο πριν τη Θεοτόκο, με πέτρες που, όπως συμβαίνει συχνά στο σημείο αυτό, φτάνουν ως τη μέση του δρόμου! Για την επίλυση του προβλήματος τεχνικοί υποστηρίζουν ότι θα πρέπει άμεσα να τοποθετηθεί ειδικό πλέγμα στην πλαγιά, το οποίο θα κρατάει χώματα, πέτρες και βράχους στη θέση τους.
Στην περιοχή Κόνιτσας
Όσον αφορά το δίκτυο της Κόνιτσας, αυξημένη είναι η επικινδυνότητα στην 39η Επαρχιακή Οδό, προς το χωριό Πύργος, όπως αναφέρει σε χθεσινή ανακοίνωσή της η Τοπική Κοινότητα, που υπογράφει ο εκπρόσωπός της Χρήστος Παπαδημητρίου.
Η Κοινότητα Πύργου ζητά την παρέμβαση της Τεχνικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Ηπείρου για να βελτιωθεί ο δρόμος, απ’ τον οποίο διέρχονται καθημερινά μαθητές που πηγαινοέρχονται στην Κόνιτσα.

ΠΗΓΗ: http://www.proinoslogos.gr/

ΙΚΑ: Στις 5 Απριλίου το δώρο Πάσχα

Ξεχωριστά από τη σύνταξη θα δοθεί για πρώτη φορά φέτος το δώρο Πάσχα στους συνταξιούχους του ΙΚΑ λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει το Ίδρυμα, το οποίο παίρνει δάνεια με τον μήνα για να πληρωθούν οι συντάξεις.

Έτσι το δώρο Πάσχα θα καταβληθεί στις 5 Απριλίου και η σύνταξη στις 22 Μαρτίου όταν στα προηγούμενα έτη δίνονταν μαζί σύνταξη και δώρο.

Πανηγυρική εκδήλωση του Συλλόγου Αποδήμων Αγίας Παρασκευής Άρτας

Στον κάμπο ανθίζει η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο

Του Χαράλαμπου Γαλιάνδρα-Αρτινού


Στον πλούσιο κάμπο της Άρτας, ο οποίος έθρεψε αμέτρητες γενιές καμπίσιων, ορεσίβιων, φτωχών, πεινασμένων, κατατρεγμένων και περαστικών, δεν έπαψε στιγμή ν΄ανθίζει η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.
Ελπίδα που πηγάζει από τη δύναμη των ανθρώπων του και τη θέλησή τους να βοηθήσουν με το δικό τους τρόπο, εργασία, παραγωγή, φιλανθρωπία και φιλοπατρία, ώστε η πατρίδα μας και οι πανέλληνες να ξεπεράσουμε τα δυσοίωνα χρόνια και τις δυσκολίες που βιώνουμε για να δούμε άσπρες μέρες. Εμείς, τα παιδιά μας, τα εγγόνια μας, οι επόμενες γενιές, η πατρίδα, το έθνος. Η ελπίδα αυτή πηγάζει και από το γεγονός πως μαζί με τα δημητριακά, τα εσπεριδοειδή, τα οπωροφόρα, τα όσπρια και τα κηπευτικά ανθίζει και το χαμόγελο.
Το είδαμε και το διαπιστώσαμε να λάμπει στα πρόσωπα των απόδημων του Συλλόγου Αγίας Παρασκευής Άρτας που ζουν και δημιουργούν στο Λεκανοπέδιο Αττικής, κατά τη διάρκεια της ετήσιας χοροεσπερίδας που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Χαλκηδόνα. Κατάμεστο το κέντρο της εκδήλωσης, πλημμύρισε από χαρούμενα πρόσωπα, γελαστά παιδιά, θερμούς εναγκαλισμούς, ζεστά χαμόγελα, πλουσιοπάροχες ευχές.
Και ήταν πολλοί όσοι παραβρέθηκαν, αγνοώντας δυσκολίες, οικονομικές δυσπραγίες, ανεργία, αβεβαιότητα, αγωνία και φόβο για το σήμερα και το αύριο της ύπαρξής μας. Και το έπραξαν με πλήρη επίγνωση της κατάστασης, αλλά με ζωντανή την ελπίδα και την αισιοδοξία πως όλα αυτά τα δύσκολα που βιώνουμε σήμερα θα ξεπεραστούν χάρη στην ατσάλινη θέλησή μας και πως αύριο θα είναι ένα μακρινό παρελθόν, ένα κακό όνειρο.
Η σημερινή γενική θλιβερή κατάσταση μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένα ανεπιθύμητο όνειρο, δεν μπορεί όμως να συγκριθεί με τίποτα με το όνειρο που ζήσαμε εμείς κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης. Γιατί όνειρο, όπως πάντα, ήταν το όμορφο αντάμωμα που παραβρεθήκαμε. Είδαμε πρόσωπα αγαπητά, συγγενικά, φιλικά, πατριωτικά που μόνο μια φορά το χρόνο βλέπουμε. Μας δόθηκε η ευκαιρία ν΄ανταλλάξουμε ευχές και ειδήσεις, να ξαναθυμηθούμε τα παλιά, να φάμε, να πιούμε και να χορέψουμε μεσ΄ την καλή χαρά. Πρώτες και καλύτερες οι γυναίκες που διέπρεψαν στα συρτά, καλαματιανά, νησιώτικα και τσάμικα, αλλά και κατατρόπωσαν τους άντρες ακόμα και στα ζεϊμπέκικα! Εύγε τους. Μας έβγαλαν ασπροπρόσωπους, όχι βέβαια από γιαούρτωμα ή αλεύρωμα.
Ευχάριστη κι ελπιδοφόρα παρουσία αυτή των παιδιών που με τα παιχνίδια και τη ζωντάνια τους έφεραν τη νότα της αισιοδοξίας για το αύριο. Συγχαρητήρια στους γονείς τους που τα είχαν κοντά τους, μπολιάζοντάς τα στα ήθη, τα έθιμα, την παράδοση και τις ρίζες του τόπου μας.
Συγχαρητήρια κα ι στη διοίκηση του συλλόγου, τον πρόεδρο κ. Παππά και την κ. Δήμητρα Μιχαήλ για την άψογη διοργάνωση, τη θερμή υποδοχή και την υπέροχη βραδιά που μας χάρισαν.
Και του χρόνου.

Πληθαίνουν οι αποκαλύψεις περί διαφθοράς

Συνδικαλιστές υπουργείων που πιστώνονται εκατομμύρια ευρώ δημοσίου χρήματος στο λογαριασμό τους. Εφοριακοί που ζημιώνουν το δημόσιο δισεκατομμύρια. Επίορκοι γιατροί και υπάλληλοι του ΙΚΑ που σχεδόν φαλιρίζουν ασφαλιστικά ταμεία με κομπίνες εκατομμυρίων. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το ετήσιο κόστος της διαφθοράς στην Ελλάδα ξεπερνά τα 3 δισ. ευρώ.

Τι γίνεται, όμως, με τους επίορκους υπαλλήλους; Πέφτουν στα μαλακά, ενώ από τα υπεξαιρεθέντα ποσά μόνο ελάχιστα χρήματα φτάνουν πίσω στα ταμεία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της παραφροσύνης αποτελεί η περίπτωση υπαλλήλων του Οργανισμού Σχολικών Κτηρίου που έπρεπε να επιστρέψουν βεβαιωμένες οφειλές από αυθαίρετες μισθοδοσίες δεκαετίας.
Ωστόσο, οι οφειλές «κουρεύτηκαν» κατά 100% (!), αφήνοντας «τρύπα» στα κρατικά Ταμεία ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ!
Παράλληλα, ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος κατά δύο υπαλλήλων του υπουργείου Ανάπτυξης για δωροδοκία από κοινού και εκβίαση από κοινού και κατ' επάγγελμα, άσκησε ο εισαγγελέας. Οι δυο κατηγορούμενοι υπάλληλοι συνελήφθησαν επ' αυτοφώρω να εισπράττουν 120.000 ευρώ σε προσημειωμένα χαρτονομίσματα από επιχειρηματία, τα οποία απαίτησαν για να προχωρήσει η διαδικασία και να εισπράξει εγκεκριμένη επιχορήγηση.
Σύμφωνα με τη δικογραφία, για την εταιρία του εκβιαζόμενου είχε εγκριθεί από τον υφυπουργό Ανάπτυξης επιχορήγηση ύψους 4,7 εκατ. ευρώ, πλην όμως οι δύο αρμόδιοι υπάλληλοι κωλυσιεργούσαν και δεν προχωρούσαν τις διαδικασίες, απαιτώντας να έχουν οικονομικό αντάλλαγμα.
Το βράδυ της Δευτέρας, εξάλλου, συνελήφθη υπάλληλος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς από αστυνομικούς της υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ, κατηγορούμενος για δωροδοκία και εκβίαση σε βάρος του διευθύνοντα συμβούλου χρηματιστηριακής εταιρείας στην Αθήνα. Ο υπάλληλος φέρεται να είχε πραγματοποιήσει έλεγχο στην χρηματιστηριακή εταιρεία και στη συνέχεια να απαίτησε 1.500 ευρώ από τον διευθύνοντα σύμβουλο, προκειμένου να μην βεβαιώσει παραβάσεις που διαπίστωσε.
Ο διευθύνων σύμβουλος ενημέρωσε την Αστυνομία και στήθηκε παγίδα στον επίορκο υπάλληλο, ο οποίος και συνελήφθη. Σε βάρος του σχημαίστηκε δικογραφία, ενώ μόλις ολοκληρωθεί η υπόθεση θα ανακοινωθούν λεπτομέρειες από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ.

H Oμοσπονδία Ηπειρωτών Λάκκας Σουλίου συγκαλεί ετήσια απολογιστική Γενική Συνέλευση την Κυριακή 1 Απριλίου 2012

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ


Ο Πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Ηπειρωτών Λάκκας Σουλίου καλούν τα μέλη - Αντιπροσώπους των Συλλόγων και Αδελφοτήτων που είναι εγγεγραμένοι στην ΟΗΛΣ, στην ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας, που θα συζητήσει και την τροποποίηση άρθρων του Καταστατικού,
ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 1η ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2012 και ωρα 10.30' το πρωί
στα γραφεία της Ομοσπονδίας, στην Ομόνοια, Πειραιώς 4, 4ος όροφος,
ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΕΙΝΑΙ:
1). Διοικητικός και Οικονομικός απολογισμός του παρελθόντος έτους 2011.
2). Η πορεία της Ομοσπονδίας και των μελών της, στα νέα δεδομένα
3). Τροποποίηση άρθρων του Καταστατικού της Ομοσπονδίας σχετικά με
α.- Την μείωση των μελών του Δ. Σ. της Ομοσπονδίας.
β.- Τις σχέσεις Συλλόγων με την τοπική αυτοδιοίκηση και τη συμμετοχή τους στα δρώμενα των Δήμων της καταγωγής μας.
4). Ενημέρωση - συζήτηση για τις καλοκαιρινές εκδηλώσεις στην περιοχή μας και ενδεχόμενη συνεργασία με τους Δήμους.
5). Συζήτηση και έγκριση Αποφάσεων του Δ.Σ.της Ομοσπονδίας που χρειάζονται την έγκριση της Γ.Σ.
6). Προγραμματισμός δράσης για το τρέχον έτος 2012.
Καλούνται τα Δ.Σ. των Συλλόγων - μελών μας, να φροντίσουν τυχόν οικονομικές εκρεμότητες για την νομιμοποίηση των αντιπροσώπων τους, και να καταθέσουν στην Γραμματεία τα παραστατικά στοιχεία των εκλογικών διαδικασιών, εάν έχουν διενεργηθεί εκλογές από την προηγούμενη, μέχρι σήμερα, Γ.Σ. σ΄υμφωνα με τα προβλεπόμενα στο Καταστατικό της Ομοσπονδίας.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ    Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΠΠΑΣ     ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΓΙΩΤΗΣ

Ε.Ε.: Η Ελλάδα χρειάζεται νέες περικοπές κατά 5,5% του ΑΕΠ

Η Ελλάδα πρέπει να περικόψει περαιτέρω κατά 5,5% του ΑΕΠ τις κρατικές δαπάνες το 2013 και το 2014 για να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους που προβλέπει το δεύτερο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής της, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που είναι σε γνώση του πρακτορείου Ρόιτερ.

Η έκθεση συμμόρφωσης της Επιτροπής περιγράφει την πρόοδο που έπρεπε να κάνει η Ελλάδα για την αποδέσμευση του νέου δανείου από την Ευρωζώνη, ενώ συνιστά να δοθεί η πρώτη δόση το συντομότερο δυνατό.
Οι μειώσεις των δαπανών, σύμφωνα με την έκθεση, πρέπει να ανακοινωθούν και να υιοθετηθούν τους επόμενους μήνες, «ιδιαίτερα όταν η Ελλάδα θα επικαιροποιήσει τον μεσοπρόθεσμο προϋπολογισμό της, τον Μάιο του 2012».
Η έκθεση σημειώνει ότι η κυβέρνηση, κατά την προετοιμασία των νέων περικοπών, εξετάζει προγράμματα δημοσίων δαπανών που βασίζονται σε εξοικονομήσεις πόρων από τις κοινωνικές μεταβιβάσεις, την άμυνα και την αναδιάρθρωση της κεντρικής τοπικής αυτοδιοίκησης.
Θα υπάρξουν μειώσεις θέσεων εργασίας στον δημόσιο τομέα σύμφωνα με τον κανόνα μίας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις. Η Ελλάδα θα μειώσει περαιτέρω τη φαρμακευτική δαπάνη των νοσοκομείων και τα προνοιακά επιδόματα.
«Η συνέχιση της πολύ σημαντικής διεθνούς βοήθειας μπορεί να αναμένεται, αν βελτιωθεί η εφαρμογή της πολιτικής», αναφέρει η έκθεση και προσθέτει: «Η αποφασιστικότητα των ελληνικών αρχών να εμμείνουν στις συμφωνημένες πολιτικές θα δοκιμασθεί ήδη στους ερχόμενους μήνες, όταν πρέπει να προσδιορισθούν τα μέτρα μείωσης του ελλείμματος για να κλείσει το μεγάλο κενό για το 2013- 14».
Στο μεταξύ, επικαιροποιημένη ανάλυση για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας, η οποία συντάχθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ για λογαριασμό των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και είναι σε γνώση του πρακτορείου Ρόιτερ, αναφέρει ότι το δημόσιο χρέος μπορεί να μειωθεί μετά το PSI στο 116,5% του ΑΕΠ το 2020 και στο 88% του ΑΕΠ το 2030.

Πέλαγος συναισθημάτων στη γιορτή της γυναίκας


Πανηγυρική εκδήλωση του Συνδέσμου Γυναικών Ηπείρου με διαγωνισμό ηπειρώτικης πίτας, φαγητό, χορό και τραγούδι από τους «Λαλητάδες»

Του Χαράλαμπου Γαλιάνδρα-Αρτινού

Στη γυναίκα, το πιο τέλειο πλάσμα του κόσμου είναι αφιερωμένη παγκοσμίως η μέρα της 8ης Μαρτίου.
Μέρα τιμής, αναγνώρισης, καταξίωσης και ευγνωμοσύνης στα πιο όμορφα και ευωδιαστά λουλούδια του κόσμου.
Τη μέρα αυτή, την ολοδικιά τους μέρα γιόρτασαν πανηγυρικά τα μέλη του Συνδέσμου Γυναικών Ηπείρου στην Αθήνα, εν μέσω φίλων, γνωστών, πατριωτών και του συγκροτήματος των «Λαλητάδων» που έδωσαν και τον πανηγυρικό τόνο στην εκδήλωση.
Κατάμεστη από χαρούμενα πρόσωπα η αίθουσα που πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση, «κατάμεστη» και από ευωδιαστές, γαργαλιστικά μυρωδάτες πίτες που φτιάχτηκαν από ηπειρώτικα χέρια και παραδοσιακές συνταγές για να πάρουν μέρος στον καθιερωμένο από το Σύνδεσμο ετήσιο διαγωνισμό.
Επί της υποδοχής, με πλατύ χαμόγελο και ζεστή καρδιά η πρόεδρος κ. Εύα Χαλατσά και οι αντιπροέδρισσες κ. Ρόη Καλαμάκη και Βάσω Αποστόλου μας καλωσόριζαν ευγενικά αποδεχόμενες τις θερμές ευχές, τα λουλούδια και τα άλλα δώρα μας.


Τη έναρξη της εκδήλωσης σηματοδότησε η κ. Καλαμάκη με σύντομο χαιρετισμό. Ακολούθησε η κ. Αποστόλου η οποία εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας κάνοντας ιστορική αναδρομή στην καθιέρωση παγκοσμίως της ημέρας της γυναίκας, καθώς και τη διαδρομή της στη χώρα μας.
Τον ύμνο στις γυναίκες συνέθεσε περίτεχνα και απήγγειλε η κ. Χαλατσά. Ένας θαυμάσιος ύμνος, ένα υπέροχο γραπτό από μια γυναίκα για όλες τις γυναίκες του κόσμου: μάνες, αδερφές, συζύγους, κόρες, γυναίκες με θηλυκό μυαλό και νοικοκυροσύνη, θέληση και αγωνιστικότητα, ακάματες και ανασκουμπομένες για όλες τις δουλειές, για δύσκολες και ευχάριστες στιγμές. Ένας συνταρακτικός ύμνος με αγέρα πελαγίσιο, βουνίσιο, καμπίσιο που έκανε καρδιές να σκιρτήσουν, μάτια να βουρκώσουν και χέρια να σμίξουν σε παρατεταμένα χειροκροτήματα.
Σειρά είχαν οι γευσιγνώστες της επιτροπής κ. Πολυξένη Γεωργιλά, ο κ. Χρήστος Μεντής και ο κ. Παναγιώτης Αποστόλου, οι οποίοι μπροστά στα λαίμαργα βλέμματά μας δοκίμασαν περίπου 20 πίτες, όλες μια προς μία τόσο γευστικές, νόστιμες και πικάντικες που δυσκολεύτηκαν πολύ ν΄ανακηρύξουν τις τρεις πρώτες. Η τελική κρίση τους ανέδειξε πρώτη την μπλατσάρα της κ. Τασίας Τζίνα, δεύτερη τη νηστίσιμη στριφτή καρυδόπιτα της κ.Ελένης Σιάφη και Τρίτη την τυρόπιτα της κ. Ηλέκτρας Φωτοπούλου.
Μετά ήρθε και η δική μας σειρά να τις βραβεύσουμε απολαμβάνοντας τις πολυποίκιλες γεύσεις, μυρωδιές και τα γνήσια υλικά τους. Παράλληλα έρρεε άφθονο το κρασί και το τσίπουρο, παραγωγής και προσφορά της κ. Χαλατσά.
Καθ΄όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης μας κράτησαν μουσική συντροφιά τα μέλη της
Κομπανίας «Λαλητάδες» Δ.. Τσίπρας, Δ.. Ρίζος, Δ. Κλ. Ρίζος, Κ. Κίκιλης και η καλλικέλαδη Ματίνα Τζήκα.
Το καλύτερο μέρος της εκδήλωσης ήρθε προς το τέλος της, αφού πολλοί, με πρώτη την πρόεδρο του Συνδέσμου, έσυραν το χορό, υποκύπτοντας στο κέφι και ανταποκρινόμενοι στο γοητευτικό κάλεσμα της μουσικής και των ηπειρώτικων τραγουδιών των «Λαλητάδων», που απευθύνονταν αποκλειστικά στις γυναίκες, αλλά και προς όλους, με στίχους, ήχους και ρυθμούς φερμένους από το Πωγώνι, την Κόνιτσα, τα Ζαγοροχώρια, τα Τζουμέρκα, τη Θεσπρωτία, τη Β. Ήπειρο και από άλλες ηπειρώτικες περιοχές.
Ήταν μια υπέροχη βραδιά που διοργάνωσαν με το δικό τους τρόπο οι γυναίκες, οι γυναίκες της Ηπείρου. Χρόνια πολλά γυναίκες και θερμά συγχαρητήρια. Όμως δεν σας εύχομαι και του χρόνου, αν και σας θέλω γερές και δυνατές, γιατί οι ευχές και η αγάπη μου προς το φύλο σας είναι καθημερινές και παντοτινές,