Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Πανηγυρική εκδήλωση του Συλλόγου Αποδήμων Αγίας Παρασκευής Άρτας

Στον κάμπο ανθίζει η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο

Του Χαράλαμπου Γαλιάνδρα-Αρτινού


Στον πλούσιο κάμπο της Άρτας, ο οποίος έθρεψε αμέτρητες γενιές καμπίσιων, ορεσίβιων, φτωχών, πεινασμένων, κατατρεγμένων και περαστικών, δεν έπαψε στιγμή ν΄ανθίζει η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.
Ελπίδα που πηγάζει από τη δύναμη των ανθρώπων του και τη θέλησή τους να βοηθήσουν με το δικό τους τρόπο, εργασία, παραγωγή, φιλανθρωπία και φιλοπατρία, ώστε η πατρίδα μας και οι πανέλληνες να ξεπεράσουμε τα δυσοίωνα χρόνια και τις δυσκολίες που βιώνουμε για να δούμε άσπρες μέρες. Εμείς, τα παιδιά μας, τα εγγόνια μας, οι επόμενες γενιές, η πατρίδα, το έθνος. Η ελπίδα αυτή πηγάζει και από το γεγονός πως μαζί με τα δημητριακά, τα εσπεριδοειδή, τα οπωροφόρα, τα όσπρια και τα κηπευτικά ανθίζει και το χαμόγελο.
Το είδαμε και το διαπιστώσαμε να λάμπει στα πρόσωπα των απόδημων του Συλλόγου Αγίας Παρασκευής Άρτας που ζουν και δημιουργούν στο Λεκανοπέδιο Αττικής, κατά τη διάρκεια της ετήσιας χοροεσπερίδας που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Χαλκηδόνα. Κατάμεστο το κέντρο της εκδήλωσης, πλημμύρισε από χαρούμενα πρόσωπα, γελαστά παιδιά, θερμούς εναγκαλισμούς, ζεστά χαμόγελα, πλουσιοπάροχες ευχές.
Και ήταν πολλοί όσοι παραβρέθηκαν, αγνοώντας δυσκολίες, οικονομικές δυσπραγίες, ανεργία, αβεβαιότητα, αγωνία και φόβο για το σήμερα και το αύριο της ύπαρξής μας. Και το έπραξαν με πλήρη επίγνωση της κατάστασης, αλλά με ζωντανή την ελπίδα και την αισιοδοξία πως όλα αυτά τα δύσκολα που βιώνουμε σήμερα θα ξεπεραστούν χάρη στην ατσάλινη θέλησή μας και πως αύριο θα είναι ένα μακρινό παρελθόν, ένα κακό όνειρο.
Η σημερινή γενική θλιβερή κατάσταση μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένα ανεπιθύμητο όνειρο, δεν μπορεί όμως να συγκριθεί με τίποτα με το όνειρο που ζήσαμε εμείς κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης. Γιατί όνειρο, όπως πάντα, ήταν το όμορφο αντάμωμα που παραβρεθήκαμε. Είδαμε πρόσωπα αγαπητά, συγγενικά, φιλικά, πατριωτικά που μόνο μια φορά το χρόνο βλέπουμε. Μας δόθηκε η ευκαιρία ν΄ανταλλάξουμε ευχές και ειδήσεις, να ξαναθυμηθούμε τα παλιά, να φάμε, να πιούμε και να χορέψουμε μεσ΄ την καλή χαρά. Πρώτες και καλύτερες οι γυναίκες που διέπρεψαν στα συρτά, καλαματιανά, νησιώτικα και τσάμικα, αλλά και κατατρόπωσαν τους άντρες ακόμα και στα ζεϊμπέκικα! Εύγε τους. Μας έβγαλαν ασπροπρόσωπους, όχι βέβαια από γιαούρτωμα ή αλεύρωμα.
Ευχάριστη κι ελπιδοφόρα παρουσία αυτή των παιδιών που με τα παιχνίδια και τη ζωντάνια τους έφεραν τη νότα της αισιοδοξίας για το αύριο. Συγχαρητήρια στους γονείς τους που τα είχαν κοντά τους, μπολιάζοντάς τα στα ήθη, τα έθιμα, την παράδοση και τις ρίζες του τόπου μας.
Συγχαρητήρια κα ι στη διοίκηση του συλλόγου, τον πρόεδρο κ. Παππά και την κ. Δήμητρα Μιχαήλ για την άψογη διοργάνωση, τη θερμή υποδοχή και την υπέροχη βραδιά που μας χάρισαν.
Και του χρόνου.