Τι γίνεται, όμως, με τους επίορκους υπαλλήλους; Πέφτουν στα μαλακά, ενώ από τα υπεξαιρεθέντα ποσά μόνο ελάχιστα χρήματα φτάνουν πίσω στα ταμεία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της παραφροσύνης αποτελεί η περίπτωση υπαλλήλων του Οργανισμού Σχολικών Κτηρίου που έπρεπε να επιστρέψουν βεβαιωμένες οφειλές από αυθαίρετες μισθοδοσίες δεκαετίας.
Ωστόσο, οι οφειλές «κουρεύτηκαν» κατά 100% (!), αφήνοντας «τρύπα» στα κρατικά Ταμεία ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ!
Παράλληλα, ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος κατά δύο υπαλλήλων του υπουργείου Ανάπτυξης για δωροδοκία από κοινού και εκβίαση από κοινού και κατ' επάγγελμα, άσκησε ο εισαγγελέας. Οι δυο κατηγορούμενοι υπάλληλοι συνελήφθησαν επ' αυτοφώρω να εισπράττουν 120.000 ευρώ σε προσημειωμένα χαρτονομίσματα από επιχειρηματία, τα οποία απαίτησαν για να προχωρήσει η διαδικασία και να εισπράξει εγκεκριμένη επιχορήγηση.
Σύμφωνα με τη δικογραφία, για την εταιρία του εκβιαζόμενου είχε εγκριθεί από τον υφυπουργό Ανάπτυξης επιχορήγηση ύψους 4,7 εκατ. ευρώ, πλην όμως οι δύο αρμόδιοι υπάλληλοι κωλυσιεργούσαν και δεν προχωρούσαν τις διαδικασίες, απαιτώντας να έχουν οικονομικό αντάλλαγμα.
Το βράδυ της Δευτέρας, εξάλλου, συνελήφθη υπάλληλος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς από αστυνομικούς της υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ, κατηγορούμενος για δωροδοκία και εκβίαση σε βάρος του διευθύνοντα συμβούλου χρηματιστηριακής εταιρείας στην Αθήνα. Ο υπάλληλος φέρεται να είχε πραγματοποιήσει έλεγχο στην χρηματιστηριακή εταιρεία και στη συνέχεια να απαίτησε 1.500 ευρώ από τον διευθύνοντα σύμβουλο, προκειμένου να μην βεβαιώσει παραβάσεις που διαπίστωσε.
Ο διευθύνων σύμβουλος ενημέρωσε την Αστυνομία και στήθηκε παγίδα στον επίορκο υπάλληλο, ο οποίος και συνελήφθη. Σε βάρος του σχημαίστηκε δικογραφία, ενώ μόλις ολοκληρωθεί η υπόθεση θα ανακοινωθούν λεπτομέρειες από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ.