Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016

Ξεκινούν την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου οι τριήμερες εορταστικές εκδηλώσεις για το Έπος του ΄40, που διοργανώνει ο Δήμος Πωγωνίου



Από την 1η Νοεμβρίου, τίθεται σε ισχύ το νυχτερινό οικιακό τιμολόγιο της ΔΕΗ

Τίθεται σε ισχύ το νυχτερινό οικιακό τιμολόγιο της ΔΕΗ από την 1η Νοεμβρίου 2016.
Επί της ουσίας πρόκειται για διαφορετική χρέωση κατά τη διάρκεια του 24ώρου ως εξής:
-Τιμή του Οικιακού Τιμολογίου Γ1 στις ώρες χρέωσης «Ημέρας»
- Mειωμένη τιμή «Νύχτας» στις ώρες μειωμένης χρέωσης.
Για να αποκτήσετε το οικιακό τιμολόγιο με χρονοχρέωση πρέπει να επισκεφτείτε το αρμόδιο γραφείο εξυπηρέτησης για Υπηρεσίες Δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ, έχοντας μαζί σας έναν λογαριασμό ρεύματος, την αστυνομική σας ταυτότητα και αποδεικτικό του ΑΦΜ σας.
Εκεί θα υποβάλετε αίτηση και θα καταβάλετε τη συμμετοχή σας στις δαπάνες στις οποίες υποβάλλεται ο ΔΕΔΔΗΕ.

Επίσης, πρέπει να επισκεφτείτε οποιοδήποτε κατάστημα της ΔΕΗ, έχοντας μαζί την αστυνομική σας ταυτότητα και αποδεικτικό του ΑΦΜ σας, ώστε να υπογράψετε νέα Σύμβαση Προμήθειας στο όνομά σας.

Πρωτόπαππα Ιωαννίνων: Συνελήφθησαν δύο άτομα, για μεταφορά πάνω από 47 κιλά ακατέργαστης κάνναβης

Οι συντονισμένες ενέργειες των αστυνομικών του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων, οδήγησαν στη σύλληψη δυο ομογενών, ηλικίας 42 και 51 χρονών, οι οποίοι εμπλέκονται σε υπόθεση εισαγωγής στη χώρα, μεταφοράς, κατοχής και διακίνησης ποσότητας κάνναβης.
Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο στοχευμένων δράσεων για την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών ουσιών και κατόπιν κατάλληλης αξιοποίησης στοιχείων, οργανώθηκε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση, κατά τη διάρκεια της οποίας, σήμερα (25-10-2016) το πρωί, συνελήφθησαν στην Πρωτόπαππα Ιωαννίνων, οι δύο προαναφερόμενοι.
Ειδικότερα, ο 42χρονος μετέφερε με Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο προς το εσωτερικό της χώρας -24- νάιλον συσκευασίες, που περιείχαν 47 κιλά και 850 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης, ενώ ο 51χρονος, ως οδηγός άλλου Ι.Χ.Ε. οχήματος, λειτουργούσε ως προπομπός του πρώτου οχήματος και ενημέρωνε τον 42χρονο για το ενδεχόμενο επικείμενων αστυνομικών ελέγχων.
Συνολικά κατασχέθηκαν:
47 κιλά και 850 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης,
-2- Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα,
το χρηματικό ποσό των -220- ευρώ,
-4- κινητά τηλέφωνα.

Την προανάκριση για την υπόθεση ενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων, ενώ οι συλληφθέντες με τη σχηματισθείσα σε βάρος τους δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Περιφέρεια Ηπείρου: Συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή, την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου, ώρα 9:30 π.μ.

Συνεδριάζει την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016 και ώρα 9:30 π.μ. η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου, με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής:
Επικύρωση πρακτικών της προηγούμενης, από 14-10-2016 συνεδριάσεως.
Έγκριση του 1ου Α.Π.Ε. (τακτοποιητικού με υπέρβαση λόγω αύξησης ΦΠΑ) του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Βελτίωση βατότητας οδικών τμημάτων Πέρδικα – Σύβοτα Ν. Θεσπρωτίας», αναδόχου Κασσαβού Νικολάου.
Έγκριση χορήγησης 2ης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίου Περιφέρειας Ηπείρου και ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου πεζοδρομίων» αναδόχου εταιρείας «Α. & Π. ΛΑΜΠΡΗΣ Ο.Ε.», μέχρι την 30-11-2016.
Έγκριση χορήγησης 1ης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Κατασκευή στραγγιστηρίου και επενδεδυμένης τάφρου στην επαρχιακή οδό Πλατανούσας – Μονολιθίου», αναδόχου Δημητρίου Φάη Ε.Δ.Ε, μέχρι την 30-05-2017.
Έγκριση διενέργειας νέου διαγωνισμού, για την προμήθεια αλατιού οδικών δικτύων (χύμα) για τη διευκόλυνση κυκλοφορίας οχημάτων και την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών από τυχόν χιονοπτώσεις-παγετούς στο Εθνικό και Επαρχιακό Οδικό Δίκτυο αρμοδιότητας της Περιφέρειας Ηπείρου, για τη χειμερινή περίοδο 2016-2017.
Έγκριση δαπάνης και ανάθεσης της απομαγνητοφώνησης των Πρακτικών του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου, για το έτος 2017.
Έγκριση των όρων της Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος, προϋπολογισμού € 10.000,00 με ΦΠΑ, για την ανάδειξη αναδόχου για την προμήθεια εξοπλισμού του παραδοτέου «2.1. Εξοπλισμός» του έργου «Cross Border Infrastructural Project» με ακρωνύμιο C.B.I.P. το οποίο υλοποιείται στα πλαίσια του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας «Ελλάδα – Αλβανία 2007-2013».

H Αδελφότητα εν Αττική Κεφαλοβρυσιτών Ιωαννίνων, παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ του Θόδωρου Μαραγκού, για τους Έλληνες Αρειμένιους Βλάχους, τη Κυριακή 20 Νοεμβρίου, ώρα 17:30, στον κινηματογράφο Κνωσός, Πατησίων 195 και Κνωσού 11, στάση Καλιφρονά, Πατήσια

«ΚΑΛΠΑΚΙΑ 2016»: Εντατικές είναι οι πρόβες για την αναπαράσταση της μάχης του Καλπακίου

Εντατικές είναι οι πρόβες για την αναπαράσταση της μάχης του Καλπακίου, με την οποία κορυφώνονται οι εκδηλώσεις με την επωνυμία «ΚΑΛΠΑΚΙΑ 2016».

Πρόκειται για την κορυφαία εκδήλωση του Δήμου Πωγωνίου, καθώς η περιοχή του Καλπακίου αποτελεί έναν από τους ιστορικότερους τόπους – σύμβολα αφού κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο δέχτηκε το κύριο βάρος της Ιταλικής επίθεσης.
Στην αναπαράσταση παίρνουν μέρος στρατιώτες της 8ης Μεραρχίας, άνδρες, γυναίκες και παιδιά από το Δήμο Πωγωνίου ενώ επισκέπτες καταφθάνουν τόσο από την Ήπειρο όσο και από άλλες περιοχές της Ελλάδας και τη γειτονική Αλβανία.

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ 
 

Το 20ο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων επισκέφτηκε στο πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής του Δήμου Πωγωνίου

Με τους μαθητές του 20ου Δημοτικού Σχολείου Ιωαννίνων συνεχίστηκαν σήμερα τα μαθήματα οδηγικής συμπεριφοράς στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής Δήμου Πωγωνίου.
Οι μαθητές πήραν χρήσιμες συμβουλές από τον Αστυνόμο Α’ στην Διεύθυνσης Τροχαίας Ιωαννίνων κ. Επαμεινώνδα Ζήκο, τις οποίες εφήρμοσαν στην συνέχεια οδηγώντας τα ειδικά οχήματα που διαθέτει ο Δήμος Πωγωνίου.
Οι επισκέψεις συνεχίζονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους με τα παιδιά να δηλώνουν ενθουσιασμένα τόσο από την εμπειρία όσο και από το χώρο και τα οχήματα.
Τα σχολεία που επιθυμούν να επισκεφθούν το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής του Δήμου Πωγωνίου μπορούν να προγραμματίσουν την εκδρομή τους στο τηλ. 2653360129 και στην κ. Σοφία Τσέπα.

Ιωάννινα: Συνελήφθη 26χρονος ημεδαπός κατηγορούμενος για κλοπή και παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών

Επιπλέον, στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμα δύο ημεδαποί, κατηγορούμενοι για τα - κατά περίπτωση- αδικήματα της αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος και παραβάσεων της νομοθεσίας περί ναρκωτικών
Συνελήφθη, προχθές (23-10-2016) το βράδυ στα Ιωάννινα, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, ένας 26χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή και παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών.
Επιπλέον, στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμα δύο ημεδαποί, ένας 26χρονος και μία 15χρονη, κατηγορούμενοι για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος και παραβάσεων της νομοθεσίας περί ναρκωτικών.
Ειδικότερα, το μεσημέρι της 22-10-2016, άγνωστος δράστης αφαίρεσε από σπίτι στο Κουτσελιό Ιωαννίνων διάφορα εργαλεία και μηχανήματα.
Από την αστυνομική έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων προέκυψε ότι δράστης της παραπάνω κλοπής είναι ο 26χρονος συλληφθείς, ο οποίος στη συνέχεια από κοινού με την 15χρονη ανήλικη, διέθεσαν στον έτερο 26χρονο τα κλοπιμαία, λαμβάνοντας ως αντάλλαγμα αντί χρημάτων, ποσότητα κάνναβης.
Στο πλαίσιο των ερευνών, βρέθηκαν τα κλοπιμαία, τα οποία αποδόθηκαν στον ιδιοκτήτη.
Την προανάκριση ενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Ο Δήμος Καλλιθέας σε συνεργασία με την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος και τον Σύλλογο Ηπειρωτών Καλλιθέας παρουσιάζουν την επετειακή μουσικοχορευτική παράσταση - δρώμενο '' Οι Γυναίκες της Πίνδου''. Πέμπτη 27 Οκτωβρίου, ώρα 21:00, στο Δημοτικό Θέατρο Καλλιθέας, Κρέμου 123 και Φιλαρέτου.

Οι Γυναίκες της Πίνδου. Ο Δήμος Καλλιθέας σε συνεργασία με την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος και τον Σύλλογο Ηπειρωτών Καλλιθέας παρουσιάζουν την επετειακή μουσικοχορευτική παράσταση - δρώμενο '' Οι Γυναίκες της Πίνδου''. Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016 & ώρα 21:00', στο Δημοτικό Θέατρο Καλλιθέας, Κρέμου 123 και Φιλαρέτου.

Γιατί οι σκύλοι τρώνε γρασίδι;

Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες σκύλων έχουν δει τα ζώα τους να τρώνε γρασίδι σε κάποια φάση της ζωής τους.
Αυτή η φαινομενικά περίεργη συμπεριφορά εξηγείται από διάφορες επιστημονικές θεωρίες, αν και δεν υπάρχει βέβαιη απάντηση στο ερώτημα.
Η πιο κοινή εξήγηση είναι ότι τα χόρτα και το γρασίδι βοηθούν τους σκύλους να καθαρίσουν τον οργανισμό τους.
Όπως και οι άνθρωποι έτσι και οι σκύλοι υποφέρουν από γαστρεντερικά προβλήματα, μεταξύ των οποίων στομαχικές διαταραχές, ναυτία, φούσκωμα και ασθένειες από παθογόνα βακτήρια. Αν ο σκύλος αντιμετωπίζει κάποιο από αυτά τα προβλήματα ενδεχομένως να ζητά μανιωδώς να βγει από το σπίτι, ορμώντας στα πρώτα χόρτα που θα βρει και καταβροχθίζοντας ολόκληρα φυτά. Τα χόρτα ερεθίζουν το στομάχι με αποτέλεσμα το ζώο να κάνει εμετό και να ανακουφίζεται.
Σε έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2008 στην επιστημονική επιθεώρηση Applied Animal Behaviour Science, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι αν και η κατανάλωση γρασιδιού δεν οδηγούσε πάντα σε εμετό, οι σκύλοι που έδειχναν άρρωστοι πριν φάνε τα χόρτα είχαν περισσότερες πιθανότητες να κάνουν εμετό, συγκριτικά με εκείνους που δεν έδειχναν να αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα.

Από 1η Νοεμβρίου η προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης των αγροτών σύμφωνα με τον κ. Αποστόλου

«Το αργότερο μέχρι τις 31 Οκτωβρίου θα έχει υπογραφεί η απόφαση και από την 1η Νοεμβρίου θα αρχίσουν να κατατίθενται χρήματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των αγροτών το 70% όσων τους οφείλουμε» είπε το βράδυ της Πέμπτης 20 Οκτωβρίου στον Βόλο, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου, προσερχόμενος στο 14ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αγροτικής Οικονομίας, που διοργανώνει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και η ΕΤΑΓΡΟ.

Ο Βαγγέλης Αποστόλου ενημέρωσε ότι την Πέμπτη ήρθε σε συνεννόηση με τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ για τις καταβολές των χρημάτων, και ότι η φετινή χρονιά θα αποτελεί έτος των ρεκόρ, όσον αφορά τις πληρωμές προς τους αγρότες και είναι κατανοητό και θετικό να διαμαρτύρονται μερικές φορές, γιατί η αγροτική πολιτική είναι πολύ μεγάλο ζήτημα.

Ξεκινάει αρχές Δεκεμβρίου η ενισχυτική διδασκαλία στα γυμνάσια

1.000 αναπληρωτές θα προσληφθούν για να διδάξουν στα 500 Κέντρα Αντισταθμιστικής Εκπαίδευσης (ΚΑΕ)

Στις αρχές Δεκεμβρίου προγραμματίζει το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων να ξεκινήσει το πρόγραμμα της ενισχυτικής διδασκαλίας για τους μαθητές των γυμνασίων. 
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, 1.000 αναπληρωτές θα προσληφθούν για να διδάξουν στα 500 Κέντρα Αντισταθμιστικής Εκπαίδευσης (ΚΑΕ), που θα λειτουργήσουν σε όλη την επικράτεια.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον μέχρι τώρα προγραμματισμό του υπουργείου, η προκήρυξη για την πλήρωση θέσεων από αναπληρωτές αναμένεται στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου, ωστόσο, οι αιτήσεις των ενδιαφερόμενων μαθητών θα πρέπει να έχουν υποβληθεί έως τις 3 Νοεμβρίου.
Υπενθυμίζεται, ότι το πρόγραμμα της ενισχυτικής διδασκαλίας έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2014-2020, που σημαίνει ότι θα υπάρξουν ανισότητες στην κατανομή των ΚΑΕ ανά την επικράτεια, λόγω της επιλεξιμότητας της κάθε περιφέρειας. Ενδεικτικά, στην Αττική, αναμένεται να λειτουργήσουν 100 Κέντρα και στην Κεντρική Μακεδονία 85.

''Ο φτωχός συγγενής'' του Ηπειρώτη Νίκου Παπακώστα. Ένα οδοιπορικό ντοκιμαντέρ σε κοινότητες χωρών της Βαλκανικής και της Ιταλίας, που αναζητά τα αίτια της διαφθοράς σε ένα πλαίσιο φτώχειας, άγνοιας και ματαίωσης, παρουσιάζεται με ελευθερη είσοδο την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016 & ώρα 21.00', στο σινεμά ''Τριανόν'', Κοδριγκτώνος 21 & Πατησίων, Αθήνα

Ένα ντοκιμαντέρ οδοιπορικό που αναζητά τα αίτια της διαφθοράς σε ένα πλαίσιο φτώχειας, άγνοιας και ματαίωσης

«Ο Φτωχός Συγγενής» είναι ένα ντοκιμαντέρ-οδοιπορικό που αναδεικνύει τις συνθήκες και τις προκλήσεις που βιώνουν μικρές κοινότητες έξι χωρών, προβληματικών σε σχέση με τις νόρμες – πραγματικές ή φανταστικές - της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Κάτοικοι από το δήμο Γεωργίου Καραϊσκάκη Άρτας (Ελλάδα), το Τσαβντάρ και το Πιρντόπ (Βουλγαρία), το Μπουγιάνοβατς (Σερβία), το Κρούσεβο (Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας), το Μπακάου (Ρουμανία) και την Καλτανισσέττα (Ιταλία), μοιράζονται τις σκέψεις τους σχετικά με τον αντίκτυπο των Ευρωπαϊκών κονδυλίων, τις διαδικασίες και τους συνήθεις τρόπους διανομής τους.
Κατά κάποιον τρόπο, τα πολύ υπαρκτά προβλήματα της κακοδιαχείρισης πόρων και της διαφθοράς μοιάζουν δευτερεύοντα όταν τοποθετούνται σε ένα πλαίσιο φτώχιας, ματαίωσης, ανισότητας και άγνοιας…
«Ο Φτωχός Συγγενής» θα παρουσιαστεί στο σινεμά ΤΡΙΑΝΟΝ (Κοδριγκτώνος 21 & Πατησίων) στις 3 Νοεμβρίου 2016 & ώρα 21.00'.
Είσοδος ελεύθερη.
Το ντοκιμαντέρ αποτελεί μέρος του προγράμματος «Ρώτα τους Ντόπιους!» που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Ευρώπη για τους Πολίτες» της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υλοποιείται από την αστική μη-κερδοσκοπική εταιρεία Inter Alia σε συνεργασία με φορείς από τις χώρες-εταίρους.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα μπορείτε να απευθυνθείτε στο Νίκο Ε. Παπακώστα στο papakostas@interaliaproject.com  ή στο 6980742148.
Το τρέιλερ της ταινίας εδώ: