Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016

Ξεκινάει αρχές Δεκεμβρίου η ενισχυτική διδασκαλία στα γυμνάσια

1.000 αναπληρωτές θα προσληφθούν για να διδάξουν στα 500 Κέντρα Αντισταθμιστικής Εκπαίδευσης (ΚΑΕ)

Στις αρχές Δεκεμβρίου προγραμματίζει το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων να ξεκινήσει το πρόγραμμα της ενισχυτικής διδασκαλίας για τους μαθητές των γυμνασίων. 
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, 1.000 αναπληρωτές θα προσληφθούν για να διδάξουν στα 500 Κέντρα Αντισταθμιστικής Εκπαίδευσης (ΚΑΕ), που θα λειτουργήσουν σε όλη την επικράτεια.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον μέχρι τώρα προγραμματισμό του υπουργείου, η προκήρυξη για την πλήρωση θέσεων από αναπληρωτές αναμένεται στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου, ωστόσο, οι αιτήσεις των ενδιαφερόμενων μαθητών θα πρέπει να έχουν υποβληθεί έως τις 3 Νοεμβρίου.
Υπενθυμίζεται, ότι το πρόγραμμα της ενισχυτικής διδασκαλίας έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2014-2020, που σημαίνει ότι θα υπάρξουν ανισότητες στην κατανομή των ΚΑΕ ανά την επικράτεια, λόγω της επιλεξιμότητας της κάθε περιφέρειας. Ενδεικτικά, στην Αττική, αναμένεται να λειτουργήσουν 100 Κέντρα και στην Κεντρική Μακεδονία 85.


Σημειώνεται ότι σε σχέση με πέρυσι έχει προστεθεί και το μάθημα των Αγγλικών.
Εξάλλου, στη σχετική υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε ορίζονται οι λεπτομέρειες για το ωρολόγιο πρόγραμμα, τα κριτήρια για την επιλογή των μαθητών, καθώς επίσης και τη στελέχωση των ΚΑΕ με αναπληρωτές και ωρομίσθιους.
Αναλυτικά, ως προς το ωρολόγιο πρόγραμμα, αυτό καθορίζεται ως εξής:
Για την πρώτη τάξη Γυμνασίου: Τρεις ώρες Νεοελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, δύο ώρες Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, τρεις ώρες Μαθηματικά, μία ώρα Φυσική και δύο ώρες Αγγλικά. Σύνολο έντεκα ώρες.
Για την δεύτερη τάξη Γυμνασίου: Τρεις ώρες Νεοελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, δύο ώρες Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, τρεις ώρες Μαθηματικά, μία ώρα Φυσική, μία ώρα Χημεία και δύο ώρες Αγγλικά. Σύνολο δώδεκα ώρες.
Για την τρίτη τάξη Γυμνασίου: Τρεις ώρες Νεοελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, δύο ώρες Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, τρεις ώρες Μαθηματικά, μία ώρα Φυσική, μία ώρα Χημεία και δύο ώρες Αγγλικά. Σύνολο δώδεκα ώρες.
Η ενισχυτική διδασκαλία καλύπτει από μία έως πέντε διδακτικές ώρες την ημέρα μετά τη λήξη του κανονικού προγράμματος και κάθε μαθητής μπορεί να παρακολουθήσει από ένα έως και όλα τα μαθήματα της ενισχυτικής.
Ακόμη, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι διδάσκοντες στα τμήματα ενισχυτικής διδασκαλίας θα προσληφθούν με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, με βάση την κείμενη νομοθεσία για την απασχόληση εκπαιδευτικών, με αμοιβές που αντιστοιχούν σε εκείνες των αναπληρωτών/τριών μειωμένου ωραρίου ή/και ωρομισθίων εκπαιδευτικών, με χρήση των μορίων τους στον Ενιαίο Πίνακα Αναπληρωτών.
Κριτήριο για την επιλογή-συμμετοχή των μαθητών στα τμήματα μαθημάτων ενισχυτικής, μετά από σχετική ενημέρωση και αίτηση των γονέων και κηδεμόνων, αποτελεί η επίδοση του μαθητή στο αντίστοιχο μάθημα. Ο σύλλογος διδασκόντων του σχολείου στο οποίο φοιτά ο μαθητής, για τον/την οποίο/α έχει υποβληθεί αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα, με απόφασή του προτείνει τους μαθητές που έχουν ανάγκη ενισχυτικής διδασκαλίας.