Σάββατο 30 Μαΐου 2020

ΟΠΕΚΑ: Από την 1η έως τις 26 Ιουνίου, οι αιτήσεις για τα προγράμματα Αγροτικής Εστίας


Τη Δευτέρα 1 Ιουνίου, ξεκινούν οι αιτήσεις για τα προγράμματα του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας (ΛΑΕ) του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) έτους 2020.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο ΟΠΕΚΑ, ακολουθώντας τη σταδιακή άρση των μέτρων της καραντίνας, προχωρά στην υλοποίηση των προγραμμάτων του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας (ΛΑΕ) έτους 2020, με έμφαση στον κοινωνικό τουρισμό και τις παιδικές κατασκηνώσεις. 
Η Αγροτική Εστία βρίσκεται και εφέτος στο πλευρό των αγροτών, της αγρότισσας μητέρας και του παιδιού, μέσα από σειρά κοινωνικών προγραμμάτων, που στόχο έχουν να ενισχύσουν οικονομικά και να ψυχαγωγήσουν τους ανθρώπους της υπαίθρου.
Ειδικότερα, από τη Δευτέρα 1η Ιουνίου 2020 και μέχρι την Παρασκευή 26 Ιουνίου 2020, στα ΚΕΠ όλης της χώρας, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν τις σχετικές αιτήσεις συμμετοχής για τα προγράμματα της Αγροτικής Εστίας.
Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να προσκομίσουν:
1. Οποιοδήποτε έγγραφο από το οποίο να προκύπτει ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ), καθώς και των προστατευόμενων μελών (π.χ. βιβλιάριο υγείας ή βεβαίωση ΑΜΚΑ) ή οποιοδήποτε έγγραφο από το οποίο να προκύπτει ο Αριθμός Μητρώου (ΑΜ) ΟΓΑ.
2. Δελτίο αστυνομικής ταυτότητας.
3. Στην περίπτωση συνταξιούχων του ΟΓΑ, που έχουν υπαχθεί στον e-ΕΦΚΑ και πάσχουν από νοητική αναπηρία, σύνδρομο DOWN ή εγκεφαλική παράλυση, απαιτείται επιπλέον η γνωστοποίηση αποτελέσματος πιστοποίησης αναπηρίας ή η απόφασή της.
Για το έτος 2020, θα υλοποιηθούν επτά προγράμματα:
1. Κοινωνικός τουρισμός. Αφορά σε διακοπές έξι ημερών για 50.000 δικαιούχους. Η διάρκεια ισχύος είναι από τις 6 Ιουλίου 2020 έως τις 10 Μαΐου 2021.

Σύσκεψη για τον τουρισμό στην Ήπειρο υπό του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Τουρισμού κ. Κωνσταντίνου Λούλη


Στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Ηπείρου σήμερα Σάββατο 30 Μαΐου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Τουρισμού κ. Κωνσταντίνου Λούλη, του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη, του Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού κ. Στράτου Ιωάννου, του Δημάρχου Ιωαννίνων κ. Μωϋσή Ελισάφ, Αντιπεριφερειαρχών και με τη συμμετοχή εκπροσώπων φορέων που εμπλέκονται στον τουριστικό κλάδο.
Η επίσκεψη του κ. Λούλη στα Ιωάννινα έγινε μετά από πρόταση της βουλευτού Ιωαννίνων της ΝΔ κ. Μαρίας Κεφάλα.

Υπουργείο Υγείας: Κανένας θάνατος σήμερα, συνολικά οι 175 έχουν χάσει τη ζωή τους, 5 νέα κρούσματα


Ο λοιμωξιολόγος του ΕΟΔΥ κ. Σωτήρης Τσιόδρας, ανακοίνωσε σήμερα 7 νέα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα μας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2915, εκ των οποίων το 55.2% αφορά άνδρες. Από αυτά, 634 (21.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1696 (58.2%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
14 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Η διάμεση ηλικία τους είναι 71 ετών. 4 (28.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Το 85.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
106 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, σήμερα όπως και χθες δεν έχουμε κανένα καταγεγραμμένο θάνατο.
Συνολικά οι θάνατοι στη χώρα είναι 175. Οι 52 ήταν γυναίκες (29.7%) και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Έχουν συνολικά ελεγχθεί 178.316 κλινικά δείγματα.

Αναδιάρθρωση ερασιτεχνικών κατηγοριών ΕΠΣ Ηπείρου


Αναδιάρθρωση ερασιτεχνικών κατηγοριών ΕΠΣ Ηπείρου 
Α΄ Ερασιτεχνική Κατηγορία
Από την Α΄ Ερασιτεχνική Κατηγορία προβιβάζεται στη Γ΄ Εθνική το σωματείο “ΘΥΕΛΛΑ ΚΑΤΣΙΚΑΣ”.
Υποβιβάζεται στη Β΄ Ερασιτεχνική Κατηγορία το σωματείο “Α.Ο. ΚΟΝΤΣΙΚΑΣ”, το οποίο είχε αποχωρήσει οικειοθελώς από το πρωτάθλημα ήδη πριν τη διακοπή των διοργανώσεων.
Στην Α΄ Ερασιτεχνική Κατηγορία προβιβάζονται 10 (δέκα) ομάδες, οι πρώτες 5 (πέντε) από κάθε όμιλο της Β΄ Ερασιτεχνικής. 
Πιο συγκεκριμένα προβιβάζονται τα σωματεία: “Α.Ο. ΖΩΟΔΟΧΟΣ”, “Α.Ο. ΝΕΟΧΩΡΟΠΟΥΛΟΥ”, “ΠΑΣΣΑΡΩΝ ΡΟΔΟΤΟΠΙΟΥ”, “Α.Ο. ΣΤΑΥΡΑΚΙΟΥ 2009”, “Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ”, “ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΒΟΤΑΝΙΚΟΥ”, “ΠΑΟ ΑΣΒΕΣΤΟΧΩΡΙΟΥ”, “ΠΑΣ ΠΗΓΩΝ ΛΟΥΡΟΥ”, “ΤΙΤΑΝ ΛΟΓΓΑΔΩΝ”, “ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ ΔΡΟΣΟΧΩΡΙΟΥ”.
Για την αγωνιστική περίοδο 2020-2021 στην Α΄ Ερασιτεχνική Κατηγορία θα σχηματιστούν δύο όμιλοι. Ο  διαχωρισμός των ομάδων θα γίνει βάσει γεωγραφικών κριτηρίων και ανάλογα της έδρας που θα δηλώσει κάθε ομάδα για τους αγώνες της.
Β΄ Ερασιτεχνική Κατηγορία
Προβιβάζονται στην Α΄ Ερασιτεχνική οι ομάδες που αναφέρονται πιο πάνω.
Δεν υποβιβάζεται καμία ομάδα.
Στη Β΄ Ερασιτεχνική Κατηγορία προβιβάζονται 6 (έξι) ομάδες, οι τρεις (3) πρώτες από κάθε όμιλο της Γ΄ Ερασιτεχνικής. Πιο συγκεκριμένα προβιβάζονται τα σωματεία: “ΠΑΣ ΠΕΡΙΒΛΕΠΤΟΥ”, “Α.Ο. ΒΕΛΙΣΣΑΡΙΟΥ”, “ΠΑΟ ΚΟΝΙΤΣΑΣ”, “Α.Ε. ΔΑΦΝΟΥΛΑΣ”, “Α.Ε. ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ”, “Α.Ε. ΓΙΑΝΝΕΝΑ”.
Για την αγωνιστική περίοδο 2020-2021 στην Β΄ Ερασιτεχνική Κατηγορία θα σχηματιστούν δύο όμιλοι. Ο  διαχωρισμός των ομάδων θα γίνει βάσει γεωγραφικών κριτηρίων και ανάλογα της έδρας που θα δηλώσει κάθε ομάδα για τους αγώνες της.
Γ΄ Ερασιτεχνική Κατηγορία
Προβιβάζονται στη Β΄ Ερασιτεχνική οι ομάδες που αναφέρονται πιο πάνω.
Για την αγωνιστική περίοδο 2020-2021 το πρωτάθλημα της Γ΄ Ερασιτεχνικής Κατηγορίας θα διεξαχθεί σε έναν όμιλο.
Μετά τις δηλώσεις συμμετοχής οι οποίες θα πρέπει να κατατεθούν από 15/6 έως και 30/6, η Τεχνική Επιτροπή θα ανακοινώσει μέσω της Προκήρυξης τον καταρτισμό των ομίλων ανά κατηγορία και τον τρόπο διεξαγωγής των διοργανώσεων και της δίνεται η δυνατότητα να προβεί σε οποιαδήποτε αλλαγή θεωρεί απαραίτητη.


Ενημέρωση Περιφερειάρχη για τα ζητήματα που αφορούν τον πρωτογενή τομέα


Το νομοσχέδιο για τις  «Ρυθμίσεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα», που έχει εισαχθεί προς ψήφιση στη Βουλή, ενσωματώνει τις προτάσεις που έχω καταθέσει για την προστασία των προϊόντων Π.Ο.Π., και γενικά της αντιμετώπισης των «ελληνοποιήσεων»,  ανέφερε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης στην εισαγωγική του τοποθέτηση στο σημερινό Περιφερειακό Συμβούλιο, κατά  τη συζήτηση του θέματος  για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα.
Ο Περιφερειάρχης επεσήμανε ιδιαίτερα το γεγονός της αυστηροποίησης των ποινών για όσους παραβιάζουν τους κανόνες, ως επίσης και στις διασταυρώσεις που θα γίνονται στον τομέα των κτηνοτροφικών προϊόντων, της αβγοπαραγωγής, του μελιού, του ελαιολάδου κ.α., με τις οποίες θα αλλάξει προς το θετικό η κατάσταση στον πρωτογενή τομέα. Αναφέρθηκε επίσης εκτενώς και στις λύσεις που δίνονται με τον πρόσφατο νόμο του Υπουργείου Περιβάλλοντος για καλλιεργήσιμες στο παρελθόν εκτάσεις που με τους δασικούς χάρτες χαρακτηρίστηκαν δάση ή δασικές.

Δήμος Πωγωνίου: Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής την Τρίτη 2 Ιουνίου, ώρα 12:00


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
ΣΥΓΚΛΗΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
 Έχοντας υπόψη:
 Τις διατάξεις του άρθρου 72 του Ν. 3852/2010.
 Τις διατάξεις του Ν.4555/2018.
 Το άρθρο 10 της Π.Ν.Π. «Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της
εμφάνισης του κορωνοϊού COVID-19 και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσής του»-ΦΕΚ Α΄55/11-03-2020.
 Την εγκύκλιο 18318/13-3-2020 του Υπ. Εσωτερικών.
 Την αρ. 160/19 Α.Δ.Σ. (ΨΧΧΣΩ1Ω-ΔΕ8) περί εκλογής μελών Οικονομικής Επιτροπής.
 Την αρ. 972/6899/13-9-19 ορθή επανάληψη(66ΧΤΩ1Ω-20Γ)απόφαση Δημάρχου περί ορισμού μελών Ο.Ε.
 Την αρ.1035/7307/1-10-19 (ΩΓΜΠΩ1Ω-2ΡΡ)απόφαση Δημάρχου περί τροποποίηση της Α.Δ.972/19 περί ορισμού μελών Ο.Ε.
 Σας προσκαλούμε να προσέλθετε στην κεκλεισμένων των θυρών τακτική συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής που θα διεξαχθεί στο κεντρικό Δημοτικό Κατάστημα Καλπακίου την 02 Ιουνίου 2020, ημέρα Τρίτη & ώρα 12.00 το μεσημέρι, για τη συζήτηση και λήψη αποφάσεων στα παρακάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης, ήτοι:
ΤΙΤΛΟΣ ΘΕΜΑΤΩΝ
1. Σχετικά με ανάκληση της αρ.179/19 απόφασης Ο.Ε. με θέμα «Έγκριση του 3ου Α.Π.Ε.(τακτοποιητικού) του έργου «Ανάπλαση διαμόρφωση κοινόχρηστων χώρων Τ.Κ. Καλπακίου».
2. Έγκριση πρωτόκολλου προσωρινής παραλαβής του έργου «Ανάπλαση – Διαμόρφωση Κοινόχρηστων Χώρων Τ.Κ. Καλπακίου».
3. Έγκριση ή μη 1ου πρακτικού ανοιχτού δημόσιου διαγωνισμού για την ανάδειξη προσωρινού αναδόχου του έργου «Αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης Τ.Κ. Δολιανών» προϋπολογισμού 61.451,61 € (το έργο δεν έχει Φ.Π.Α.).
4. Εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής προς το Δημοτικό Συμβούλιο για την 7 η αναμόρφωση του προϋπολογισμού οικον. έτους 2020 Δήμου Πωγωνίου».
5. Έγκριση της υπ. αρ. 15/20 Α.Δ.Σ. του Ν.Π.Δ.Δ. Δήμου Πωγωνίου με θέμα «Αναμόρφωση 3 του προϋπολογισμού έτους 2020 του Ν.Π.Δ.Δ. Δήμου Πωγωνίου».
6. Κατακύρωση αποτελέσματος άγονης δημοπρασίας εκμίσθωσης δημοτικού καταστήματος Κοινότητας Χρυσόρραχης- Δήμου Πωγωνίου.
7. Κατακύρωση ή μη δημοπρασίας για την διάθεση δασικών προϊόντων συστάδας 2ε Χαραυγής Δήμου Πωγωνίου.
8. Κατακύρωση ή μη δημοπρασίας για την διάθεση δασικών προϊόντων συστάδας 3γ Δολού Δήμου Πωγωνίου.
9. Καθορισμός όρων πλειοδοτικής φανερής δημοπρασίας για τη διάθεση δασικών προϊόντων της
συστάδας 1δ Βασιλικού - Δήμου Πωγωνίου.

* Σε περίπτωση απουσίας σας, παρακαλείσθε να ενημερώσετε τον αναπληρωτή σας.

Ο Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής

ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΑΨΑΛΗΣ

Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την επόμενη εβδομάδα (από 01 έως 07-06-2020)


Ανακοινώνεται ότι για την επόμενη εβδομάδα (από 1 έως 7 Ιουνίου του έτους 2020) τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου θα είναι τα ακόλουθα:
ΝΟΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ:
1Η ΚΙΝΗΤΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ
Δευτέρα (01-06-2020) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Βουτσαράς - Κούρεντα - Γιουργάνιστα - Χίνκα - Πολύγυρος - Ελευθεροχώρι - Ψήνα - Δραγοψά - Λύγκος - Κόντσικα - Ασβεστοχώρι
Τρίτη (02-06-2020) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Θεριακήσι – Κοπάνη – Βαρυάδες – Δερβίζιανα - Αλεποχώρι - Παλαιοχώρι - Σιστρούνι - Ρωμανός - Μπεστιά - Ζωτικό - Καταμάχη - Παρδαλίτσα – Αρτοπούλα
Τετάρτη (03-06-2020) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Ελάτη - Δίλοφο - Κουκούλι - Καπέσοβο - Τσεπέλοβο - Σκαμνέλι - Ηλιοχώρι - Βρυσοχώρι.
Πέμπτη (04-06-2020) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Νεγάδες - Φραγκάδες - Λεπτοκαρυά -Δόλιανη - Καστανώνας - Μακρίνο - Ελατοχώρι - Βοβούσα - Φλαμπουράρι - Γρεβενίτι - Τρίστενο –Μηλιωτάδες.
Παρασκευή (05-06-2020) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Πλατανιά – Δροσοχώρι – Κράψη – Μεγ. Γότιστα – Μικρή Γότιστα – Μεγ. Περιστέρι – Μικρό Περιστέρι – Ανθοχώρι.
Σάββατο (06-06-2020) και ώρες από 08:00 έως 13:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Μεταμόρφωση – Ασπράγγελοι– Βίτσα– Άνω Πεδινά - Κάτω Πεδινά – Ελαφότοπος – Αρίστη – Πάπιγκο - Μεσοβούνι - Καλπάκι
2Η ΚΙΝΗΤΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ
Δευτέρα (01-06-2020) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Γεροπλάτανος - Ρουψιά - Άγιος Κοσμάς - Ωραιόκαστρο - Κάτω Μερόπη - Παλαιόπυργος - Μερόπη - Κακόλακκος -Δολό
Τρίτη (02-06-2020) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Ζάβροχο – Τεριάχι – Σταυροδρόμι – Μαυρόπουλο – Χρυσόδουλη – Αργυροχώρι – Ποντικάτες – Ξηρόβαλτος – Ορεινό – Σταυροσκιάδι – Δρυμάδες – Πωγωνιανή
Τετάρτη (03-06-2020) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Ελληνικό – Λάζαινα – Αετοράχη – Κωστήτσι – Φορτόσι - Πάτερο - Καλέντζι – Πηγάδια – Πλαίσια - Κορύτιανη.
Πέμπτη (04-06-2020) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Νεοχώρι - Κτίσματα - Χαραυγή - Καστανή - Αγία Μαρίνα - Κάτω Λάβδανη - Λάβδανη - Διμόκορη - Ψηλόκαστρο - Στρατινίστα - Περιστέρι - Κεράσοβο.
Παρασκευή (05-06-2020) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Συρράκο - Καλαρρύτες - Ματσούκι.
Σάββατο (06-06-2020) και ώρες από 08:00 έως 13:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Σενίκο - Δομολεσσά - Μικροχώρι - Κερασέα – Λωζανά - Ραδοβίζι - Διχούνι.
ΝΟΜΟΣ ΑΡΤΑΣ:
Δευτέρα (01-06-2020) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Δίστρατο – Ανεμορράχη – Κυψέλη – Ράμια – Λεπιανά – Μικροσπηλιά – Άνω Γραικικό – Κουκούλια – Κρυονέρι – Βαθύκαμπος
Τρίτη (02-06-2020) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Μεγάρχη – Φωτεινό – Άνω Πέτρα – Διάσελλο – Δημαριό – Κλειδί – Περδικορράχη – Πέτρα – Γιαννιώτι – Σκουληκαριά.
Τετάρτη (03-06-2020) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Λιμίνη – Σελλάδες – Κομπότι – Περάνθη – Κομμένο – Αγία Παρασκευή – Ανέζα – Κορωνησία – Πολύδροσο – Ράχη – Αγ. Σπυρίδωνας – Στρογγυλή.
Πέμπτη (04-06-2020) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Γρίμποβο – Κορφοβούνι – Έλατος – Αμμότοπος – Πιστιανά – Ροδαυγή – Σκούπα – Δαφνωτή.
Παρασκευή (05-06-2020) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Πέτα – Κλειστό – Ζυγός- Μαρκινιάδα – Μελάτες – Κάτω Αθαμάνιο – Αθαμάνιο – Τετράκωμο – Μεσούντα
Σάββατο (06-06-2020) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Αστροχώρι – Μεγαλόχαρη – Μεσόπυργος – Ελάτη – Καστανιά – Μηλιανά – Γρέβια – Πηγές.
ΝΟΜΟΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ:
Δευτέρα (01-06-2020) και ώρες από 16:00 έως 22:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Ριζά – Χειμαδιό – Λυγιά – Βράχος – Λούτσα – Τσουκνίδα –Βαλανιδορράχη – Μεσοπόταμος – Αμμουδιά – Αγ. Κυριακή – Λιβαδάρι – Αγιά.
Τρίτη (02-06-2020) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Καμαρίνα – Κρυοπηγή – Μυρσίνη- Μεγαδένδρο – Εκκλησιές – Δεσποτικά – Κορυφούλα – Βαλανιδούσα – Αϊδονιά.
Τετάρτη (03-06-2020) και ώρες από 16:00 έως 23:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Αρχάγγελος – Ν. Σινώπη – Ν. Σαμψούντα – Σφηνωτό – Άνω & Κάτω Κοτσανόπουλο – Άνω Ράχη - Βρυσούλα – Ρευματιά - Σκιαδάς – Κρανέα.
Πέμπτη (04-06-2020) και ώρες από 16:00 έως 22:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Νικολίτσι – Άσσος- Πολυστάφυλο – Μελιανά – Παπαδάτες – Γαλατάς – Ριζοβούνι - Τύρια – Στεφάνη.
Παρασκευή (05-06-2020) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙO: Γυμνότοπος – Γοργόμυλος – Τσαγκαρόπουλο – Κλεισούρα – Παναγιά-Γωνιά-Δρυμώνας-Κερασώνας-Άγιος Γεώργιος-Παντάνασσα-Πέτρα.
Κυριακή (07-06-2020) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Καστροσυκιά – Κανάλι – Νικόπολη – Μιχαλίτσι – Φλάμπουρα – Μύτικας – Παντοκράτορας – Άγιος Θωμάς – Νειχώρι.
ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ:
Δευτέρα (01-06-2020) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Φοινίκι - Δάφνη - Άνω Ξέχωρο - Ριζό (Αράχωβα) - Κοκκινολιθάρι - Νεροχώρι-Κεραμίτσα - Αχουρία Κεραμίτσας - Μαλούνι - Αχουρία Μαλουνίου.
Τρίτη (02-06-2020) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Φανερωμένη – Γηρομέρι – Μαυρονέρι – Κάτω Ξέχωρο – Κερασοχώρι – Παλαμπάς – Άγιος Νικόλαος – Άγιοι Πάντες – Κρυονέρι - Αμπελώνας.
Τετάρτη (03-06-2020) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Τσαμαντάς – Βαβούρι – Λιάς – Λίστα – Κουρεμάδι – Κεφαλοχώρι – Μηλέα – Γαρδίκι Φιλιατών - Αναβρυτός.
Πέμπτη (04-06-2020) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Γεροπλάτανος - Πηγαδούλια – Άγιος Αρσένιος – Σμπόκια – Κυπάρισσος – Παλαιοχώρι – Δονάτος – Γολά – Ροδοστίβα.
Παρασκευή (05-06-2020) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Αετός – Άνω Παλαιοκκλήσι – Κάτω Παλαιοκκλήσι – Κοκκινιά (Τσατσουλέϊκα) – Χλωμός - Αχλαδιά.
Κυριακή (07-06-2020) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Σαμονίβα – Τσαγκάρι – Φροσύνη – Αυλότοπος – Κουκλιοί - Γλυκή

Τηλεδιάσκεψη Περιφερειάρχη με Υφ. Εξωτερικών Κ. Φραγκογιάννη για προσέλκυση εταιριών υψηλής τεχνολογίας


Σε συνέχεια της επιτυχημένης παρουσίασης της Περιφέρειας Ηπείρου στο Forum Ελληνογερμανικής συνεργασίας στο Βερολίνο στις 9 Μαρτίου, με την συμμετοχή ελληνικών και γερμανικών εταιρειών υψηλής τεχνολογίας των Ιωαννίνων με σκοπό την προσέλκυση και άλλων εταιρειών, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης είχε σήμερα τηλεδιάσκεψη με τον αρμόδιο Υφυπουργό προσέλκυσης διεθνών επενδύσεων κ. Κωνσταντίνο Φραγκογιάννη.
Στην τηλεδιάσκεψη συζητήθηκαν οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν συντονισμένα από την Περιφέρεια με την υποστήριξη του Υπουργείου με σκοπό να προβληθεί η επιτυχημένη προσέλκυση των ήδη υφιστάμενων εταιρειών για να καταστεί  δυνατή η «υποδοχή» νέων εταιρειών.  Οι εν λόγω αρχικές ενέργειες περιλαμβάνουν   τη δημιουργία οπτικοακουστικού υλικού και της διαδυκτιακής  του παρουσίασης
Ο Υφυπουργός από την πλευρά του ανέφερε  ότι  το Υπουργείο Εξωτερικών θα εντάξει τη πρωτοβουλία της Περιφέρειας Ηπείρου στις δράσεις για προσέλκυση επενδύσεων από το εξωτερικό, χρησιμοποιώντας και το οπτικοακουσιτικό  υλικό που θα έχει ήδη παραχθεί και το οποίο θα εμπλουτίζεται συνεχώς. Προκειμένου να αποκτήσει προσωπική εμπειρία για τη δυναμική του εγχειρήματος, γνωστοποίησε ότι θα επισκεφθεί σύντομα τα Ιωάννινα.
 Να σημειωθεί  ότι παράλληλα η Περιφέρεια προχωράει  τις διαδικασίες για τη δημιουργία του Πάρκου υψηλής τεχνολογίας απέναντι από το Πανεπιστήμιο όπου θα μεταγκατασταθούν- μόλις ολοκληρωθεί το πρώτο κτήριο- οι πρώτες εταιρείες,  και θα ακολουθήσουν στη συνέχεια και άλλες,  υλοποιώντας έτσι  συστηματικά βήμα- βήμα το μεγαλεπήβολο όραμα της δημιουργίας της ελληνικής Silicon Valley.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

ΩΡΑ ΓΙΑ…ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΥΠΑΙΘΡΟ!


Ο πρωτογενής τομέας «κρύβει» ευκαιρίες για νέους ανθρώπους
Επιτυχημένα παραδείγματα συναντά κανείς και σε χωριά του Ν. Ιωαννίνων
• Βοηθούν η ανάπτυξη της τηλεεργασίας και των ψηφιακών υπηρεσιών του Δημοσίου
• Ανάγκη για γενναία οικονομικά και φορολογικά κίνητρα
Ασυνήθιστη «κινητικότητα» παρατηρείται το τελευταίο διάστημα σε αρκετά χωριά του Νομού Ιωαννίνων και της Ηπείρου γενικότερα, τα οποία έζησαν ένα δύσκολο δίμηνο μέσα στην άνοιξη λόγω της καραντίνας για την αποφυγή μετάδοσης του κορωνοϊού.
Πέρα από τους συνταξιούχους που παραδοσιακά τέτοια εποχή ανοίγουν ξανά τα εξοχικά τους, καλλιεργούν κήπους κ.λ.π., βλέπει κανείς να επιστρέφουν και νέοι άνθρωποι, άνεργοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία, οι οποίοι αναζητούν επαγγελματική διέξοδο στην ενασχόληση με τον πρωτογενή τομέα. Πρόκειται για ένα «ρεύμα» που έχει ξεκινήσει εδώ και κάποια χρόνια, με επιτυχημένα παραδείγματα και στην περιοχή μας, εντάθηκε όμως τελευταία λόγω της πανδημίας, η οποία δημιούργησε νέα κρίση.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι το ρεύμα αυτό μπορεί να γίνει… χείμαρρος, δίνοντας ξανά ζωή στην έρημη ύπαιθρο και τονώνοντας την τοπική οικονομική δραστηριότητα. Για να συμβεί όμως αυτό, πέρα από την αλματώδη ανάπτυξη των ψηφιακών υπηρεσιών στη χώρα μας, απαιτείται και η δημιουργία εκ μέρους της Πολιτείας ενός γενναίου πακέτου κινήτρων.

Νέοι στην ύπαιθρο!
Η οικονομική κρίση που πέρασε η Ελλάδα είχε ως αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια να επιστρέψουν στην ιδιαίτερη πατρίδα τους αρκετοί νέοι άνθρωποι, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα, την αγροτοκτηνοτροφία.
Αρκετές τέτοιες περιπτώσεις συναντά κανείς και στον Νομό Ιωαννίνων. Για παράδειγμα, στο ακριτικό Πωγώνι βρίσκει κανείς σήμερα νέους αγροτοκτηνοτρόφους, όπως ο Ανδρέας Τάσσης, ο οποίος καλλιεργεί βιολογικές φακές και άλλα όσπρια στους Ποντικάτες, ο οικονομολόγος Παν. Δήμου που τελειώνει φέτος και τη Γαλακτοκομική και ασχολείται με καλλιέργεια κηπευτικών, ο Ν. Κατσούκης, απόφοιτος μηχανολογίας τον οποίο έχει κερδίσει η τυροκομία, ο Βασ. Ζαχάρης στο Δελβινάκι κ.α. Πρότυπος για πολλούς στην περιοχή είναι φυσικά ο αγροτουριστικός ξενώνας του Χριστόφ. Κωσταρά στο Δολό. Στην περιοχή του Άνω Πωγωνίου οι οικογένειες Μεντή, Κούρου, Δέρμου, Γκριμότση κ.λ.π. διατηρούν μονάδες εκτροφής μόσχων, ενώ το τυροκομείο Πορίκη στην Κάτω Μερόπη έχει περάσει ήδη στα χέρια της τρίτης γενιάς της οικογένειας!
Ο «Π.Λ.» αναφέρθηκε πρόσφατα και σε άλλα αντίστοιχα παραδείγματα, όπως η οικογένεια του γνωστού φωτογράφου Δημήτρη Τζίμα που τα τελευταία χρόνια καλλιεργεί βιολογικούς γίγαντες στη Λάϊστα Ζαγορίου, αλλά και η επιστροφή στο Ανθοχώρι Μετσόβου των αδελφών Γιάννη και Γιώργου Γεωργίου, όπου ανέλαβαν τη λειτουργία του Μουσείου Υδροκίνησης ενώ παράλληλα καλλιεργούν αρωματικά φυτά. Δεν είναι οι μόνοι…

Όλα γίνονται ψηφιακά
Στο μεταξύ, η πανδημία του κορωνοϊού είχε και τα καλά της για τη χώρα μας, μεταξύ των οποίων είναι και η αλματώδης ανάπτυξη αφενός της τηλε - εργασίας, δηλαδή της δουλειάς απ’ το σπίτι μέσω της χρήσης του διαδικτύου και των υπολογιστών και αφετέρου της λεγόμενης ηλεκτρονικής διακυβέρνησης με τη μετάβαση του ελληνικού Δημοσίου στην ψηφιακή εποχή.
Μέσω αυτής της μετάβασης ο πολίτης έχει πλέον τη δυνατότητα να εξυπηρετείται στις συναλλαγές του με το Κράτος, την Αυτοδιοίκηση, τις τράπεζες κ.λ.π. χωρίς φυσική παρουσία σε υπηρεσίες. Σύντομα εξάλλου αναμένεται και η ενεργοποίηση της ψηφιακής υπογραφής που θα κάνει ακόμα πιο εύκολα τα πράγματα.
Ήδη χιλιάδες συναλλασσόμενοι με το Δημόσιο χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες της ιστοσελίδας «gov.gr», ένα τμήμα της οποίας αφορά στον τομέα της Γεωργίας και Κτηνοτροφίας. Με άλλα λόγια, ένας νέος άνθρωπος που επιλέγει να ζήσει στο χωριό, μπορεί σήμερα να διεκπεραιώνει δουλειές και υποχρεώσεις χωρίς να βγει έξω απ’ την πόρτα του, αρκεί φυσικά να γνωρίζει χρήση υπολογιστών και διαδικτύου.

Αρθροπλαστική καρπού αποτρέπει χιλιάδες αναπηρίες


Χιλιάδες αναπηρίες χεριών αποτρέπει κάθε χρόνο σε παγκόσμιο επίπεδο η  αρθροπλαστική καρπού ,που πλέον γίνεται και στην Ελλάδα!
Η αρθροπλαστική καρπού αποτελεί εξέλιξη αυτής που είχε καθιερωθεί επιτυχώς εδώ και πολλά χρόνια στο ισχίο και το γόνατο. 
Δίνει πλέον λύσεις και στην κατεστραμμένη άρθρωση του χεριού.
Εφαρμόζεται με επιτυχία σε ολόκληρο σχεδόν τον ανεπτυγμένο κόσμο και  στη χώρα μας τα τελευταία δυο χρόνια.
«Η μέθοδος πράγματι αποτρέπει τις αναπηρίες των καρπών μετά από σοβαρούς τραυματισμούς και δίνει εκ νέου κίνηση  των δακτύλων και χρήση του καρπού » αναφέρει  ο διαπρεπής Χειρουργός  Ορθοπεδικός-Μικροχειρουργός Χεριού, Δρ. Ιωάννης Α. Ιγνατιάδης, Διευθυντής Κλινικής Μικροχειρουργικής Άκρων στο Ιατρικό Ψυχικού, που μαζί με την ομάδα του εφαρμόζει τη μέθοδο «πρόθεσης ελεύθερης κίνησης» (freedom), αφού ήταν αυτός που πραγματοποίησε την πρώτη επέμβαση στην Ελλάδα.
Μέχρι χτες οι λύσεις, για την κατεστραμμένη άρθρωση του καρπού (από διάφορες αιτίες),  ήταν  η μόνιμη ολική αρθρόδεση του  σε ενεργούς χειρώνακτες ή η αφαίρεση τού εγγύς στοίχου (rowcarpectomy) σε γυναίκες κυρίως μειωμένων λειτουργικών απαιτήσεων.
Οι επεμβάσεις αυτές  (μόνιμη αρθροδεσία με πλακόβιδο και εγγύς καρπεκτομή ) παρουσίαζαν όμως  σοβαρά λειτουργικά προβλήματα στις κινήσεις του χεριού.
Σύμφωνα με τον κ. Ιγνατιάδη «η αρθροπλαστική καρπού παρουσιάζει το σοβαρό πλεονέκτημα απέναντι στην αρθροδεσία ότι διατηρείται η κίνηση του καρπού, ενώ στην αρθροδεσία ναι μεν εξαλείφετε ο πόνος και διατηρείτο η ισχύς, πλην όμως καταργούνταν εντελώς η έκταση-κάμψη του καρπού, στη δε εγγύς καρπεκτομή είχαμε μεν κίνηση αλλά υπήρχε σχετική αστάθεια και έλλειψη ισχύος».
Η επέμβαση διαρκεί περίπου δυο ώρες, γίνεται  με  περιοχική αναισθησία μαζί με ελαφρά ύπνωση. Η  διάρκεια νοσηλείας είναι συνήθως δυο διανυκτερεύσεις.
 Η ομάδα του κ Ιγνατιάδη εφαρμόζει το μοντέλο  «ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ» ή “FREEDOM” το οποίο επιτρέπει κίνηση προς όλες τις κατευθύνσεις. Όχι μόνο έκταση-κάμψη, επιτρέπει και ανύψωση βάρους 8-10 κιλών μετά το πρώτο χρόνο από την εφαρμογή του.