Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2013

Πώς θα κάνετε οικονομία 40% στα ψώνια από το σουπερμάρκετ

Εξοικονόμηση δαπανών τουλάχιστον 40% μπορεί να πετύχει κατά μέσο όρο ένα νοικοκυριό κάνοντας έξυπνα ψώνια από τα σούπερ μάρκετ.

Αυτό προκύπτει από έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ). Το ΙΕΛΚΑ πήρε τιμές για 25 βασικά αγαθά ενός νοικοκυριού και συνέκρινε το εύρος για κάθε ένα από αυτά. Βρήκε λοιπό μεγάλη διαφορά ανάμεσα στη χαμηλότερη με την υψηλότερη κι έτσι ανάλογα με την "ψαλίδα" ο καταναλωτής μπορεί να κερδίσει από 23,9% έως 57,56%.
Για παράδειγμα η τιμή της συσκευασμένης φέτας (400 γρ) κυμαίνεται από 4,11 έως 5,40 ευρώ, στα φασολάκια κατεψυγμένα (ένα κιλό) από 1,51 έως 3,56 ευρώ, στο γάλα (ενός λίτρου) από 0,92 έως 1,60 ευρώ κ.ο.κ.
Σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ, το 80% των καταναλωτών θεωρεί ότι στο σουπερ μάρκετ έχει τη δυνατότητα να συγκρίνει και να επιλέξει ανάμεσα σε πολλά και διαφορετικά προϊόντα (διαφορετικές μάρκες, προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, διαφορετικές ποικιλίες προϊόντων, διαφορετικές τιμές, διαφορετικές συσκευασίες, διαφορετικές χώρες κλπ).
Ο καταναλωτής μπορεί να εξοικονομήσει δαπάνες 40% αν:
•Συγκρίνει τις τιμές ανάμεσα σε διαφορετικά προϊόντα στο ράφι (το 80% των καταναλωτών το κάνει περισσότερο σε σχέση με το παρελθόν).
• Επιλέξει προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας (το 63% των καταναλωτών το κάνει περισσότερο σε σχέση με το παρελθόν).
• Επιλέξει εκπτωτικές προσφορές και προωθητικές ενέργειες (το 83% των καταναλωτών το κάνει περισσότερο σε σχέση με το παρελθόν).
• Επισκεφτεί περισσότερα από ένα καταστήματα (το 80% των καταναλωτών το κάνει περισσότερο σε σχέση με το παρελθόν).

ΠΗΓΗ: www.imerisia.gr

«ΦΩΤΙΑ» ΤΑ ΤΕΛΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ!

Εκτοξεύθηκαν οι συντελεστές, σε απόγνωση δημότες ορεινών περιοχών
ΚΡΥΟΝΕΡΙ ΠΩΓΩΝΙΟΥ
«Αλαλούμ» με το συντελεστή σε Ζαγόρι, Κόνιτσα, Πωγώνι, Δωδώνη, αλλά και στο Λεκανοπέδιο
Τι ανέφεραν στον «Π.Λ.» στελέχη της ΔΟΥ Ιωαννίνων…
Στη Βουλή έφερε το θέμα ο Κ. Τασούλας, απαιτώντας λύσεις

Πολλά σπίτια θα κλείσουν σε κάθε γωνιά της Ηπείρου, σε ορεινά και απομακρυσμένα χωριά του Νομού μας, αλλά και γύρω απ’ το Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, καθώς οι επιβαρύνσεις από το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) του 2011 και 2012  εκτινάσσονται στα ύψη, προκαλώντας… ίλιγγο και απόγνωση στους ιδιοκτήτες τους, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν φόρο σα να έχουν οικόπεδο στην… Εκάλη ή την Κηφισιά!
Στους περισσότερους Δήμους του Νομού, όπως του Ζαγορίου, της Κόνιτσας, της Δωδώνης και του Πωγωνίου οι αντικειμενικές αξίες εμφανίζονται «φουσκωμένες» έως και 10.000 % σε σχέση με τις τιμές με τις οποίες υπολογίσθηκε ο ΦΑΠ το 2010, γεγονός που οδηγεί και το λεγόμενο «χαράτσι» σε αύξηση.
Οι διαμαρτυρίες των κατοίκων έχουν οδηγήσει ήδη τους Δήμους Ζαγορίου και Κόνιτσας να αποστείλουν έγγραφα προς το Υπουργείο Οικονομικών ζητώντας διόρθωση των αδικιών, ενώ σχετική αναφορά κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής της Ν.Δ. Κώστας Τασούλας, ο οποίος παρενέβη επίσης και προς τον αρμόδιο Υφυπουργό Γιώργο Μαυραγάννη, ζητώντας του να εξετάσει το θέμα.

Πώς θα πληρώσετε σε δόσεις τον φετινό φόρο εισοδήματος

Σε δόσεις θα μπορούν να πληρώσουν τον φετινό φόρο εισοδήματος όσοι αδυνατούν να το κάνουν.

Για τους φορολογούμενους που αποδεδειγμένα δεν μπορούν να εξοφλήσουν τα εκκαθαριστικά σημειώματα, ο έφορος θα προχωρά σε εξπρές ευνοϊκή ρύθμιση για την τμηματική καταβολή των φόρων με βασικό μοχλό την ένταξή τους στην πάγια ρύθμιση που προβλέπει εξόφληση των οφειλών που καθίσταται ληξιπρόθεσμες σε 12 μηνιαίες δόσεις.
Με την κίνηση αυτή, το οικονομικό επιτελείο επιχειρεί να βάλει «φρένο» στην περαιτέρω διόγκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών που έχουν ήδη υπερβεί τα 60 δισ. ευρώ ενώ από την αρχή του έτους τα «φρέσκα» ληξιπρόθεσμα από απλήρωτους φόρους άγγιξαν τα 5 δισ. ευρώ.
Ήδη πολλοί φορολογούμενοι προσέρχονται στην εφορία με το εκκαθαριστικό σημείωμα ανά χείρας, δηλώνοντας αδυναμία να το εξοφλήσουν και ζητούν να υπαχθούν σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής της οφειλής.
Η διευκόλυνση αυτή θα παρέχεται σε όσους φορολογούμενους αποδείξουν με παραστατικά και έγγραφα ότι δεν διαθέτουν εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία για να καταβάλλουν εμπρόθεσμα τις δόσεις του φόρου εισοδήματος, εισφοράς αλληλεγγύης και τέλους επιτηδεύματος. Μάλιστα με την υποβολή της αίτησης, ο φορολογούμενος θα πρέπει να δηλώσει με υπεύθυνη δήλωση το σύνολο των περιουσιακών του στοιχείων (κινητή και ακίνητη περιουσία οποιασδήποτε μορφής).
Όσοι υπαχθούν στη ρύθμιση θα μπορέσουν να εξοφλήσουν την οφειλή, με ετήσιο επιτόκιο 8,5%, σε έως 12 μηνιαίες δόσεις με το ποσό της κάθε δόσης να μην μπορεί να είναι μικρότερο των 15 ευρώ.
Στον οφειλέτη που είναι συνεπής στη ρύθμιση θα χορηγείται αποδεικτικό ενημερότητας των οφειλών του προς το Δημόσιο μηνιαίας διάρκειας ενώ σε περίπτωση καθυστέρησης μιας δόσης, αυτή θα καταβάλλεται με επιβάρυνση 15% εντός της προθεσμίας καταβολής της επόμενης δόσης.
Σε εξαιρετικές περιπτώσεις ο έφορος θα έχει τη δυνατότητα να χορηγήσει 24 μηνιαίες δόσεις.
Η πληρωμή των δόσεων θα διενεργείται στις τράπεζες, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και τα ΕΛΤΑ, με πάγια εντολή πληρωμής των επόμενων δόσεων, χωρίς να επιβάλλεται στον οφειλέτη οικονομική επιβάρυνση για την εντολή αυτή.

ΠΗΓΗ: www.imerisia.gr

Αύξηση του ορίου εισοδήματος για τις μετεγγραφές φοιτητών

Με αλλαγές στη ρύθμιση για τις μεταγραφές των φοιτητών ψηφίστηκε από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την αναβάθμιση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης προκειμένου να ενταχθούν περισσότερα παιδιά οικογενειών που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες.
Ειδικότερα, με την αλλαγή δικαίωμα μεταγραφής έχουν φοιτητές εφόσον «το ετήσιο κατά το έτος 2012 εισόδημα του δυνητικά δικαιούχου και των μελών της οικογένειάς του δεν ξεπερνά το ποσό των 9.000 ευρώ» από 7.500 ευρώ που ήταν αρχικά. Παράλληλα αυξάνεται από 10% σε 15% του συνολικού αριθμού των εισακτέων, το ποσοστό φοιτητών που μπορούν να πάρουν μεταγραφή σε Σχολή ή Τμήμα με έδρα τους νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης.
Επιπροσθέτως, σύμφωνα με τον υπουργό κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο θα υπάρξει ειδική μέριμνα και για τους φοιτητές ε σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Πώς πρέπει να συμπληρώσετε το έντυπο Ε9


Έως και 13 νέα στοιχεία πρέπει να δηλώσουν φέτος οι φορολογούμενοι στο Ε9 που οφείλουν να υποβάλουν ηλεκτρονικά εντός του Σεπτεμβρίου, μέσω ειδικής εφαρμογής του συστήματος TAXISnet, που έχει αναπτύξει η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, στις ιστοσελίδες της (www.gsis.gr  και www.taxisnet.gr ).
Τα εκτός σχεδίου
Η υποχρέωση συμπλήρωσης τόσο μεγάλου αριθμού πρόσθετων στοιχείων στο φετινό Ε9 αφορά περίπου 4,5 εκατομμύρια φορολογούμενους οι οποίοι κατείχαν την 1η-1-2013 εδαφικές εκτάσεις σε περιοχές εκτός σχεδίων πόλεων ή οικισμών (αγροτεμάχια, αγρούς, βοσκοτόπους κ.λπ.).
Οι φορολογούμενοι αυτοί πρέπει να συμπληρώσουν τα νέα αυτά στοιχεία σε πρόσθετα πεδία που έχουν δημιουργηθεί στην ηλεκτρονική δήλωση Ε9, χωρίς να χρειαστεί να δηλώσουν από την αρχή όλα τα ακίνητά τους.

Ηπειρώτικη βραδιά από τον Σύλλογο Ηπειρωτών Άνω Λιοσίων, την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013, ώρα 21:30, στο κλειστό του Αγίου Νικολάου