Τρίτη 23 Μαρτίου 2021

Συνελήφθησαν οκτώ άτομα σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις για υποθέσεις περί αλλοδαπών

 


Στο πλαίσιο στοχευμένων ελέγχων για τη δίωξη της παράτυπης μετανάστευσης, από αστυνομικές υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου συνελήφθησαν συνολικά οκτώ (8) άτομα.

Σε βάρος τριών εξ αυτών σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της μεταφοράς παράτυπων μεταναστών και διευκόλυνσης εξόδου αλλοδαπών από τη χώρα, ενώ σε βάρος των υπολοίπων για παραβάσεις της νομοθεσίας περί αλλοδαπών.

Ειδικότερα, στην πρώτη περίπτωση, προχθές (21-03-2021) το βράδυ επί της Ιόνιας Οδού, αστυνομικοί του Γ΄ Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Αντιρρίου - Ιωαννίνων προχώρησαν στη σύλληψη αλλοδαπού οδηγού που κατηγορείται για μεταφορά παράτυπων μεταναστών και διευκόλυνση εξόδου αλλοδαπών από τη χώρα.

Είχε προηγηθεί νωρίτερα ο εντοπισμός και σύλληψη τεσσάρων (4) αλλοδαπών στην πόλη των Ιωαννίνων από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Ιωαννίνων, τους οποίους, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, είχε αποβιβάσει  ο κατηγορούμενος, έχοντάς τους μεταφέρει με το αυτοκίνητό του από την Πάτρα έναντι του συνολικού χρηματικού ποσού των 200 ευρώ, ώστε στη συνέχεια να εξέλθουν από τη χώρα μέσω της ελληνοαλβανικής μεθορίου. 

Στη δεύτερη περίπτωση, χθες (23-03-2021) το μεσημέρι αστυνομικοί του Τμήματος Αλλοδαπών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας συνέλαβαν ημεδαπό οδηγό αυτοκινήτου ο οποίος με ακόμη έναν αλλοδαπό, είχε παραλάβει από το Ασπροκλήσσι Θεσπρωτίας αλλοδαπή, στερούμενη ταξιδιωτικών εγγράφων, προκειμένου αμφότερους να μεταφέρει σε περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας.

Προανάκριση για τις παραπάνω υποθέσεις ενήργησαν τα Τμήματα Αλλοδαπών των Υποδιευθύνσεων Ασφάλειας Ιωαννίνων και Ηγουμενίτσας, αντίστοιχα, ενώ κατασχέθηκαν τα δύο εμπλεκόμενα οχήματα και χρηματικό ποσό -800- ευρώ.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές.

ΕΟΔΥ: Πενήντα ένα θάνατοι σήμερα, 3.586 νέα κρούσματα

 


10 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, πενήντα ένα θάνατοι, 3.586 νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.586, εκ των οποίων 10 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 242.347 (ημερήσια μεταβολή +1.5%), εκ των οποίων 51.5% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 80 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.965 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 51, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 7.582 θάνατοι.

Το 95.8% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 699 (65.5% άνδρες).

Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη.

To 81.3% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. 

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.613ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 518 (ημερήσια μεταβολή +31.47%).

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 482 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0 έως 103 έτη).

Ορίζοντες Ηπείρου: Πρωτοβουλίες για φυσικό αέριο, κλημεντίνη, απόσυρση πετρελαϊκών και επιδότηση κτηνοτρόφων

Τέσσερις μεγάλες πρωτοβουλίες, που αφορούν την ταχύτατη εγκατάστασης φυσικού αερίου στην Ήπειρο,  την έγκριση της πρότασης για επιδότηση των παραγωγών κλημεντίνης λόγω covid , τις πρωτοβουλίες απόσυρσης των Repsol Energean και ΕΛΠΕ από τα οικόπεδα Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας καθώς και την επιδότηση των κτηνοτρόφων ανέπτυξε στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σήμερα ο ο επικεφαλής των «Οριζόντων Ηπείρου», Σπύρος Ριζόπουλος.

Φυσικό αέριο

«Στην περιφέρεια Ηπείρου  δεν φαίνεται να αντιλαμβανόμαστε τη σημαντικότητα της φτηνής ενέργειας και δεχόμαστε αδιαμαρτύρητα να είμαστε ουραγοί στην τροφοδοσία της περιοχής μας με φυσικό αέριο. Δεν υπάρχουμε στον χάρτη κι ο προγραμματισμός που υπάρχει ήταν όταν θα έρθει φυσικό αέριο να είναι για λίγους. Δεν μπορούμε όμως να χάσουμε άλλα τρία χρόνια», είπε αρχικά ο κ. Ριζόπουλος, εξηγώντας τις πρωτοβουλίες που πήρε ο ίδιος και η παράταξή του για να επισπευτεί η έλευση φυσικού αερίου στην Ήπειρο.

Όπως εξήγησε, ο ίδιος ανέλαβε να φέρει σε επαφή προκειμένου να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις μεταξύ του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Πίνδος» και της ΔΕΠΑ, με στόχο να διερευνηθεί η δυνατότητα δημιουργίας των απαραίτητων υποδομών ώστε σε πρώτη φάση να τροφοδοτηθεί με φυσικό αέριο το εργοστάσιο της Πίνδου και σε δεύτερη οι παραγωγοί της.

Μια εξέλιξη πολύ σημαντική καθώς, όπως τόνισε ο κ. Ριζόπουλος, αν το εγχείρημα αυτό ολοκληρωθεί με επιτυχία είναι πολύ πιθανό να ακολουθήσουν κι άλλες εταιρίες.

Εξιχνιάστηκε διάρρηξη καταστήματος στη Φιλιππιάδα Πρέβεζας

 


Ταυτοποιήθηκε για την εμπλοκή του στην υπόθεση ημεδαπός

 

Εξιχνιάστηκε από το Αστυνομικό Τμήμα Ζηρού διάρρηξη καταστήματος που έγινε το βράδυ της 24-02-2021 στη Φιλιππιάδα Πρέβεζας.

Για την υπόθεση ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία ημεδαπού, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε σχετική δικογραφία.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο κατηγορούμενος διέρρηξε πόρτα καφετέριας και στη συνέχεια αφαίρεσε την ταμειακή μηχανή και το χρηματικό ποσό των -100- ευρώ.

Στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης κατασχέθηκε μοτοσικλέτα που χρησιμοποίησε ο κατηγορούμενος για τη διαφυγή του.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε από το Αστυνομικό Τμήμα Ζηρού θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας.

Παρατείνεται έως την 30η Ιουνίου 2021 το όριο των 50 ευρώ στις ανέπαφες συναλλαγές

 


Η  ανακοίνωση της ΕΕΤ αναφέρει:

«Σε συνέχεια της από 21 Δεκεμβρίου 2020 Ανακοίνωσης της ΕΕΤ, οι τράπεζες μέλη της, εφαρμόζοντας έμπρακτα τη δέσμευση διαρκούς συνδρομής τους στον περιορισμό των επιπτώσεων του κορωνοϊού (COVID-19), στη δημόσια υγεία και τη συναλλακτική καθημερινότητα, θα διατηρήσουν το όριο των ανέπαφων (contactless) συναλλαγών καρτών χωρίς τη χρήση ΡΙΝ στο ύψος των 50 ευρώ, έως την Τετάρτη, 30 Ιουνίου 2021.

Από την 30η Μαρτίου 2020 οπότε και υιοθετήθηκε το συγκεκριμένο μέτρο, η ανταπόκριση του συναλλακτικού κοινού υπήρξε καθολική, ελαχιστοποιώντας σημαντικά τη φυσική επαφή των κατόχων καρτών με το πληκτρολόγιο του τερματικού (POS).

Όλες οι συναλλαγές, ανεξαρτήτως ποσού, μπορούν να πραγματοποιούνται ανέπαφα χωρίς παράδοση της κάρτας πληρωμών στον εκάστοτε υπάλληλο του καταστήματος όπου διενεργείται η συναλλαγή.

Δήμος Πωγωνίου: Ανακοίνωση για την αναβληθείσα διαδικασία των rapid tests στο Κεφαλόβρυσο

 


Ενημερώνουμε τους δημότες ότι η αναβληθείσα διαδικασία των rapid tests στο Κεφαλόβρυσο θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες και θα υπάρξει νέα ανακοίνωση με τις λεπτομέρειες.

Πενήντα επτά παραβάσεις στην Ήπειρο, τη Δευτέρα 22 Μαρτίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού


Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Δευτέρα 22 Μαρτίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια (62.464) έλεγχοι, από τους οποίους οι (6.832) στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά (955) παραβάσεις και πραγματοποιήθηκαν (3) συλλήψεις, ως ακολούθως:

(805) παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα των 300 ευρώ, ως ακολούθως:

(169) στην Αττική,

  (87) στη Θεσσαλονίκη,

  (73) στην Κεντρική Μακεδονία,

  (68) στην Κρήτη,

  (59) στη Δυτική Ελλάδα,

  (58) στην Πελοπόννησο,

  (57) στην Ήπειρο,

  (46) στη Στερεά Ελλάδα,

  (42) στο Βόρειο Αιγαίο,

  (40) στα Ιόνια Νησιά

  (39) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

  (33) στη Θεσσαλία,

  (18) στη Δυτική Μακεδονία και

  (16) στο Νότιο Αιγαίο.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (154.233) ομοειδείς παραβάσεις.

(142) παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν (141) πρόστιμα των 300 ευρώ και (1) πρόστιμο των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

(20) στην Κεντρική Μακεδονία,

(15) στη Θεσσαλονίκη,

(13) στη Δυτική Ελλάδα,

(12) στην Αττική,

(12) στην Κρήτη,

(11) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

(10) στην Πελοπόννησο,

(10) στα Ιόνια Νησιά,

  (9) στο Βόρειο Αιγαίο,

  (8) στη Στερεά Ελλάδα,

  (7) στη Θεσσαλία,

  (6) στην Ήπειρο,

  (5) στη Δυτική Μακεδονία και

  (4) στο Νότιο Αιγαίο.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά (45.358) ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν (43.466) διοικητικά πρόστιμα των (300) ευρώ και (1.892) των (150) ευρώ.

(8) παραβάσεις και (3) συλλήψεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στην Αττική, σύλληψη ιδιοκτήτη και προσωρινά υπευθύνου καταστήματος λιανικής πώλησης και επιβολή προστίμου 8.000 ευρώ.

Στην Ήπειρο, 3.000 ευρώ πρόστιμο και 15νθήμερη αναστολή λειτουργίας σε καφενείο για εξυπηρέτηση πελατών εντός του καταστήματος και από 300 ευρώ σε (4) πελάτες για μη τήρηση υγειονομικών μέτρων.

Στη Θεσσαλία, σύλληψη και 5.000 ευρώ πρόστιμο σε άτομο για παραβίαση του μέτρου του κατ’ οίκον περιορισμού.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (4.236) ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (1.622) άτομα.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Μήνυμα της Βουλευτού Ιωαννίνων κ. Μαρίας – Αλεξάνδρας Κεφαλά για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου

 


Διακόσια χρόνια συμπληρώνονται εφέτος από εκείνη την κομβική Άνοιξη που οι Έλληνες αποφάσισαν να διεκδικήσουν με «Αρετή και Τόλμη» την Ελευθερία τους και να παραμείνουν ζωντανοί.

Η Ελληνική Επανάσταση του `21 δικαίως ανήκει στις μεγάλες στιγμές του Ελληνισμού και της ανθρωπότητας εμπνέοντας τις επόμενες γενεές και εμψυχώνοντας τους πολίτες σε δύσκολους καιρούς δοκιμασίας.

Με σεβασμό στο ένδοξο παρελθόν μας και στη συλλογική μνήμη, με την πατριωτική ευαισθησία και ευγνωμοσύνη που αρμόζει στους αγωνιστές της ιστορίας μας, με τη σύνεση και τη σωφροσύνη που επιβάλλει η τρέχουσα εσωτερική και διεθνής συγκυρία και κυρίως με το όραμα για ένα πιο ελπιδοφόρο αύριο, έχουμε χρέος να σταθούμε όρθιοι απέναντι στις σύγχρονες προκλήσεις.

Ας πορευθούμε ενωμένοι με βασικό εφόδιο εκείνο των προγόνων μας που δεν ήταν άλλο από «της καρδιάς το πύρωμα»!

Παρατείνεται μέχρι τις 29 Μαρτίου, η αναστολή λειτουργίας των ΚΔΑΠ

 


Σύμφωνα με υπουργική απόφαση της υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κας Δόμνας Μιχαηλίδου παρατείνεται μέχρι τις 29 Μαρτίου 2021 ώρα 6.00, η αναστολή λειτουργίας των ΚΔΑΠ.

Στην υπουργική απόφαση δίνονται οδηγίες για τη λειτουργία προνοιακών δομών ανοικτής φροντίδας:

Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ), Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Ατόμων με Αναπηρία (ΚΔΑΠ-μεΑ) και Κέντρα Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας (ΚΔΗΦ).

Σας ενημερώνουμε για τα ακόλουθα:

α. Συνέχιση αναστολής λειτουργίας των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (Κ.Δ.Α.Π)., για το διάστημα έως και τη Δευτέρα 29 Μαρτίου 2021 και ώρα 6.00.

β. Συνέχιση της λειτουργίας των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Ατόμων με Αναπηρία (ΚΔΑΠμεΑ), με την προϋπόθεση διενέργειας τεστ (rapid ή PCR) ανά εβδομάδα στους εργαζόμενους. Επίσης, συνιστάται ο διαχωρισμός παιδιών –ενηλίκων, όπου υφίστανται παράλληλα και οι δύο ηλικιακές ομάδες. Ο διαχωρισμός μπορεί να είναι χρονικός (ανά βάρδια ) ή χωροταξικός, και τηρώντας τις οδηγίες που έχουν δοθεί με τις σχετικές Εγκυκλίους.

Λήγει την Τετάρτη 31 Μαρτίου η παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων για ρύθμιση οφειλών δικαιούχων τέως Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (τ. ΟΕΚ)

 


Λήγει την Τετάρτη 31 Μαρτίου η παράταση της προθεσμίας υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων για τη ρύθμιση αποπληρωμής οφειλών που προέρχονται από την παραχώρηση κατοικίας σε οικισμούς του τέως Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (τ. ΟΕΚ), σύμφωνα με την αρ. 57454/4982/17.12.2020 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β' 5816./30.12.2020).

Οι ηλεκτρονικές αιτήσεις υποβάλλονται αποκλειστικά στην ηλεκτρονική πλατφόρμα αιτήσεων στη διεύθυνση: http://www.oaed.gr/-/nea-elektronike-platphorma-gia-te-rythmise-opheilon-dikaiouchon-ergatikes-katoikias-stous-oikismous-tou-t-oek-

Συγκεκριμένα, στην αρχική σελίδα του ιστότοπου του ΟΑΕΔ (www.oaed.gr ) -στο πεδίο «Κοινωνική Πολιτική»- οι ενδιαφερόμενοι δικαιούχοι επιλέγουν «Ρύθμιση οφειλών δικαιούχων εργατικής κατοικίας στους οικισμούς του τ. ΟΕΚ», στη συνέχεια επιλέγουν «Σύνδεση στη νέα εφαρμογή» και εισέρχονται στην εφαρμογή με τους κωδικούς πρόσβασης ΤaxisNet και ακολουθούν τις οδηγίες που δίδονται αναλυτικά στον «Οδηγό Συμπλήρωσης Αίτησης Υπαγωγής για τις ρυθμίσεις».

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οι δικαιούχοι οικιστές του τ. ΟΕΚ μπορούν να εξασφαλίσουν τη νέα ενιαία ανά την επικράτεια τιμή μονάδας παραχώρησης των εργατικών κατοικιών (304,41 ευρώ ανά τ.μ.), καθώς και να ωφεληθούν από τις ευνοϊκές ρυθμίσεις αποπληρωμής των οφειλών τους, όπως προβλέπει η ΚΥΑ:

Ιερά Μητρόπολις Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής & Κονίτσης: 1821 – 2021: Διακόσια χρόνια από τήν Εθνική μας Παλιγγενεσία»

 

Υπουργείο Υγείας: Οδηγίες για την ορθή χρήση της μάσκας στο πλαίσιο της πανδημίας

 


Με εγκύκλιό του, το Υπουργείο Υγείας δίνει επικαιροποιημένες συστάσεις αναφορικά με τη χρήση της μάσκας στo πλαίσιο της πανδημίας COVID-19 και το είδος της μάσκας που μπορεί να χρησιμοποιεί το ευρύ κοινό.

Πλήθος επιστημονικών δεδομένων, που έχουν δημοσιευτεί τους τελευταίους μήνες, δείχνουν ότι η χρήση μάσκας στην κοινότητα είναι μια αποτελεσματική μη φαρμακευτική παρέμβαση για τη μείωση της εξάπλωσης της λοίμωξης COVID-19, μέσω δύο τρόπων:

- Οι μάσκες εμποδίζουν τα μολυσμένα άτομα να εκθέσουν άλλα άτομα στον SARS-CoV-2, εμποδίζοντας την εκπνοή σταγονιδίων που περιέχουν ιό στον αέρα. Εκτιμάται ότι τουλάχιστον το 50% ή περισσότερο των μεταδόσεων προέρχονται από άτομα που δεν αναπτύσσουν ποτέ συμπτώματα ή από άτομα που βρίσκονται στην προσυμπτωματική φάση της νόσου COVID-19.

- Οι μάσκες προστατεύουν τους μη μολυσμένους χρήστες. Οι μάσκες σχηματίζουν φράγμα για μεγάλα αναπνευστικά σταγονίδια, που θα μπορούσαν να προσγειωθούν σε εκτεθειμένους βλεννογόνους του ματιού, της μύτης και του στόματος. Οι μάσκες μπορούν επίσης να φιλτράρουν μερικώς μικρά σταγονίδια και σωματίδια από τον εισπνεόμενο αέρα. Πολλαπλά στρώματα υφάσματος (ή άλλων υλικών) με υψηλότερο αριθμό ινών ανά συγκεκριμένη επιφάνεια υφάσματος (υλικού) βελτιώνουν τη διήθηση (φιλτράρισμα).

Παράλληλα υπενθυμίζεται ότι κρίσιμης σημασίας για την αποτελεσματικότητα της μάσκας είναι η σωστή εφαρμογή της, έτσι ώστε να μην υπάρχουν κατά το δυνατόν κενά μεταξύ προσώπου και μάσκας, καθώς οι μάσκες παρέχουν τη μέγιστη προστασία όταν εφαρμόζονται σε στενή επαφή με το δέρμα.

Σεισμική δόνηση έντασης 4,3 R, 24 χλμ Ανατολικά-Βορειοανατολικά της Κόνιτσας

 


Σεισμική δόνηση έντασης 4,3 R, σημειώθηκε στις 02:08 τα ξημερώματα  της Τρίτης 23 Μαρτίου 2021, με επίκεντρο 24 χλμ Ανατολικά - Βορειοανατολικά της Κόνιτσας.

Η σεισμική δόνηση είχε εστιακό βάθος 10 χλμ.

Κορωνοϊός: Απαντήσεις σε ερωτήματα για τον ιό που άλλαξε τη ζωή μας

 


Έχουν περάσει περίπου 15 μήνες από την εμφάνιση του νέου κορωνοϊού στη ζωή μας και σχεδόν ένας χρόνος πανδημίας. Η ομαλή ροή της καθημερινότητάς μας, η «κανονικότητα» διακόπηκε απότομα.

 Όμως μια τέτοιου είδους διακοπή δεν είναι καινούργια στην Ιστορία. Έχουν μεσολαβήσει και καταγραφεί πλήθος άλλες «διακοπές κανονικότητας», μας έχουν διδάξει πράγματα, μας έχουν κάνει καλύτερους, αποτελεσματικότερους, σοφότερους, ακριβώς γιατί έπρεπε να ανταπεξέλθουμε σε αυτές.

Το ίδιο προσπαθούμε να κάνουμε  και τώρα. Και φαίνεται να τα καταφέρνουμε. Έχουμε ήδη απαντήσεις σε πάρα πολλές ερωτήσεις για τον νέο  κορωνοϊό και την COVID-19, έχουμε απαντήσεις που δεν δόθηκαν ακόμη, έχουμε όμως και ερωτήσεις που γεννιούνται καθημερινά και πρέπει να απαντηθούν. Η κ. Ευθυμία Κοντέλα Ειδική παθολόγος, Διευθύντρια Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών Metropolitan Hospital απαντάει στα συχνότερα ερωτήματα  που αφορούν στην πανδημία και μας απασχολούν όλους:

Τι είναι ο κορωνοϊός και τι η λοίμωξη COVID-19;

Οι κορωνοϊοί είναι μια οικογένεια ιών που συνήθως προκαλούν λοίμωξη ποικίλης σοβαρότητας σε ζώα και ανθρώπους. Στους ανθρώπους προκαλούν συχνά αναπνευστικές λοιμώξεις. Περίπου το 1/3 των λοιμώξεων ανώτερου αναπνευστικού στον άνθρωπο μπορεί να προκαλείται από κορωνοϊούς. Στην πόλη Wuhan, επαρχία Hubei, στην Κίνα, εμφανίστηκε συρροή κρουσμάτων πνευμονίας τους τελευταίους μήνες του 2019. Στις 9 Ιανουαρίου 2020 οι υγειονομικές αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν ότι πρόκειται για νέο στέλεχος κορωνοϊού (2019-nCoV). Το στέλεχος αυτό που τώρα ονομάζεται SARS-CoV-2 φαίνεται πως είναι υπεύθυνο για την ασθένεια που ονομάζεται COVID-19.