Πέμπτη 11 Ιουλίου 2024

Δήμος Πωγωνίου: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ υπ’ αριθμ. ΣΟΧ 4/ 2024 για τη σύναψη ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ για την υλοποίηση της Πράξης «Κοινωνικό Παντοπωλείο, Παροχή Συσσιτίου Δήμου Πωγωνίου»


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ υπ’ αριθμ. ΣΟΧ 4/ 2024 για τη σύναψη ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ για την υλοποίηση της Πράξης «Κοινωνικό Παντοπωλείο, Παροχή Συσσιτίου Δήμου Πωγωνίου» (Κωδικός ΟΠΣ: 6002946) του Ε.Π. «Ήπειρος 2021-2027» και που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (Ε.Κ.Τ.).

Περισσότερα: https://pogoni.gr/%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%ba%ce%bf%ce%b9%ce%bd%cf%89%cf%83%ce%b7-%cf%85%cf%80-%ce%b1%cf%81%ce%b9%ce%b8%ce%bc-%cf%83%ce%bf%cf%87-4-2024-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b7-%cf%83%cf%8d%ce%bd%ce%b1%cf%88/?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR219F7u3x51_D45IOtRa3rDXAxqs8mCt_qAKouj5bns3dy7kiuoXXrYQgI_aem_XCcV3Yez7sAGWna7kzmxDg

Κάτω Μερόπη Πωγωνίου: Ετήσιο αντάμωμα – πανηγύρι τη Δευτέρα 12 Αυγούστου στην πλατεία του χωριού

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η Αδελφότητα, ο Πολιτιστικός Σύλλογος και ο Πρόεδρος του Τ.Δ. Κάτω Μερόπης Πωγωνίου   ανακοινώνουν σε όλους τους χωριανούς και φίλους του χωριού μας ότι, το ετήσιο αντάμωμα – πανηγύρι μας θα διεξαχθεί την 12η Αυγούστου ημέρα Δευτέρα στην πλατεία του χωριού μας.

Το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί το καθιερωμένο τραπέζι και θα συνεχίσουμε το βράδυ όπως πάντα στην όμορφη πλατεία μας με την συντροφιά της υπέροχης ορχήστρας του Λευτέρη Γκιώκα.

Περιμένουμε με χαρά να ανταμώσουμε με χωριανούς και φίλους, να θυμηθούμε τα παλιά, να γνωρίσουμε νέες και νέους και σας υποσχόμαστε να γλεντήσουμε παρέα όπως οι «Φραστανίτες» ξέρουν.

1. Αδελφότητα Κάτω Μεροπαίων

2. Πολιτιστικός Σύλλογος Κάτω Μερόπης

3.  Ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Κάτω Μερόπης, Αλέξανδρος Β. Πότσης

Μαρία Κεφάλα: Η κατανομή των πιστώσεων συνολικού ύψους 170.000 ευρώ σε πέντε Νομικά Πρόσωπα στην Ήπειρο

 


Με το ποσό των 170.000 ευρώ επιχορηγούνται από το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, πέντε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα στην Ήπειρο που παρέχουν υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας.

Η Βουλευτής Ιωαννίνων της Ν.Δ Μαρία Κεφάλα με αφορμή την εν λόγω απόφαση και κατανομή των πιστώσεων στις δομές κοινωνικής φροντίδας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η κατανομή των πιστώσεων συνολικού ύψους 170.000 ευρώ σε πέντε Νομικά Πρόσωπα στην Ήπειρο (μεταξύ των οποίων Μ.Φ.Η. «Γηροκομείο Ζωσιμάδων Ιωαννίνων, Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αναπηρίες Ν. Ιωαννίνων «Κυψέλη», Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης «Ελπίδα Ζωής») που επιτελούν σπουδαίο έργο στον τομέα της κοινωνικής φροντίδας αντανακλά και επιβεβαιώνει το συνεχές και αυξανόμενο ενδιαφέρον της Κυβέρνησης για την ενίσχυση της Κοινωνικής Συνοχής.

Το έργο αυτό αποτέλεσε προτεραιότητα από την σύσταση του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, στο οποίο είχα την τιμή να υπηρετήσω από την πρώτη ημέρα σύστασής του. Οι φορείς στους οποίους κατανέμονται οι πιστώσεις, τα Διοικητικά τους Συμβούλια και οι εργαζόμενοι υπηρετούν έναν ύψιστο κοινωνικό σκοπό και σε αυτήν την προσπάθεια καλούμαστε να είμαστε δίπλα τους με κάθε τρόπο».

Τα χρήματα θα αποδοθούν στα πέντε Νομικά Πρόσωπα μέσω της Περιφέρειας Ηπείρου.

Φούρκα Κόνιτσας: Εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τη «Γυναίκα της Πίνδου», το Σάββατο 20 Ιουλίου

 


Εκδηλώσεις για την επέτειο «Μνήμης της Γυναίκας της Πίνδου, των αξιωματικών Κ. Δαβάκη, Α. Διάκου και όλων των ηρώων του έπους του 1940» διοργανώνουν η Περιφέρεια Ηπείρου και ο Δήμος Κόνιτσας.

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 20 Ιουλίου στην Τοπική Κοινότητα Φούρκας.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα η έναρξη θα γίνει στις 10 το πρωί με έπαρση της ελληνικής σημαίας στο ύψωμα «Προφήτης Ηλίας» Φούρκας, όπου θα ακολουθήσουν Δοξολογία, επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων και στέψη προτομών Κων/νου Δαβάκη και Αλέξανδρου Διάκου.

Στις 10.30 το πρωί θα γίνει σύντομη τοπογραφική ενημέρωση από αξιωματικό της VIII Μεραρχίας και στη συνέχεια θα υπάρξει ομιλία με θέμα «Οι γυναίκες της Πίνδου – Το κλίμα της εποχής» από τον πρόεδρο του Συνδέσμου Αποστράτων Αξιωματικών Ιππικού – Τεθωρακισμένων, αντιστράτηγο ε.α. Δημήτριο Κυριάκο.

Στις 11.30 το πρωί οι προσκεκλημένοι θα μεταβούν στην πλατεία του χωριού, όπου θα τους υποδεχθεί ο δήμαρχος Κόνιτσας Ανδρέας Παπασπύρου και θα παρατεθεί μικρή δεξίωση από την Περιφέρεια Ηπείρου και τον Δήμο Κόνιτσας.

Ψηφιακά μέσω της εφαρμογής myPROPERTY οι τροποποιητικές δηλώσεις φόρου δωρεάς/γονικής παροχής από 16 Ιουλίου

 


Αρκεί η αρχική δήλωση να έχει υποβληθεί μέσω της εφαρμογής myPROPERTY της ΑΑΔΕ

Ψηφιακά υποβάλλονται εφεξής οι τροποποιητικές δηλώσεις φόρου δωρεάς και γονικής παροχής, μέσω της πλατφόρμας myPROPERTY της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Συγκεκριμένα, με αποφάσεις του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή (Α. 1109/2024 και Α. 1110/2024), από τις 16/7/2024 υποβάλλονται αποκλειστικά ψηφιακά οι τροποποιητικές εμπρόθεσμες δηλώσεις φόρου:

• δωρεάς/γονικής παροχής που αφορούν:

o ακίνητα εντός αντικειμενικού προσδιορισμού αξίας ακινήτων (ΑΠΑΑ),

o κινητά και χρηματικά ποσά προς

§ συζύγους / μέρη συμφώνου συμβίωσης,

§ τέκνα και

§ λοιπά πρόσωπα της Α’ κατηγορίας του Κώδικα Φορολογίας Κληρονομιών, Δωρεών, Γονικών Παροχών και Κερδών από Τυχερά Παίγνια (ν. 2961/2001).

• δωρεάς προς ΝΠΔΔ, ΟΤΑ και λοιπά νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που φορολογούνται με συντελεστή 0,5% και οι οποίες αφορούν ακίνητα εντός ΑΠΑΑ και κινητά, πλην χρηματικών ποσών (άρθρο 25 παρ. 3 ν. 2961/2001).

Οι παραπάνω υπηρεσίες είναι διαθέσιμες μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE (myaade.gov.gr), στη διαδρομή Εφαρμογές > Δημοφιλείς Εφαρμογές > myPROPERTY, επιλέγοντας στη συνέχεια «Μεταβιβάσεις, Κληρονομιές, Γονικές παροχές, Δωρεές».

Απαραίτητες προϋποθέσεις για να υποβληθεί ψηφιακά η τροποποιητική δήλωση είναι:

• η αρχική δήλωση να έχει υποβληθεί μέσω της εφαρμογής myPROPERTY της ΑΑΔΕ και

• να μην έχει συνταχθεί το σχετικό συμβολαιογραφικό έγγραφο της δωρεάς/γονικής παροχής.

Δήμος Ιωαννιτών: Δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα οι «Γωνιές Ανακύκλωσης»

 


Ο δήμος Ιωαννιτών ενημερώνει ότι η ολοκλήρωση του έργου «Γωνιές ανακύκλωσης» που χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» είναι σε εξέλιξη και η λειτουργία τους δεν έχει ακόμα ξεκινήσει.

Πρόκειται για μια δράση η οποία προβλέφτηκε από το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων στη λογική της ολοκληρωμένης διαχείρισης από τη δημοτική αρχή της «Ενότητας Πολιτών Νέα Γιάννενα» στην προηγούμενη θητεία της, ωστόσο ο τρόπος με τον οποίο δημοπρατήθηκε το έργο στην προηγούμενη δημοτική περίοδο έχει δημιουργήσει ορισμένα προβλήματα.

Σύμφωνα με την σύμβαση που έχει υπογραφεί με τον ανάδοχο και η οποία περιλαμβάνει δύο υποέργα, στα όρια του δήμου θα δημιουργηθούν 11 γωνιές ανακύκλωσης ως εξής:

          5 Υπόγειες γωνίες ανακύκλωσης 4 θέσεων με ενσωματωμένα έξυπνα συστήματα λειτουργίας

          6 Επιφανειακές γωνιές ανακύκλωσης 6 θέσεων με ενσωματωμένα έξυπνα συστήματα λειτουργίας

Παράλληλα, προβλέπεται και η προμήθεια ενός απορριμματοφόρου οχήματος ανακυκλώσιμων δύο ρευμάτων κι ενός ακόμα με υδραυλικό μηχανισμό γερανοφόρου.

Γιάννενα: Οι ειδικότητες των Σχολών Επαγγελματικής Κατάρτισης της ΔΥΠΑ

 


Οι τελειόφοιτοι με απολυτήριο Λυκείου, καθώς και οι υποψήφιοι που συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις, έχουν τη δυνατότητα φοίτησης στις Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΑΕΚ) της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).

Καθώς η προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής του φετινού παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου λήγει την Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2024, η ΔΥΠΑ ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους για τις ειδικότητες των ΣΑΕΚ, από τις οποίες μπορούν να επιλέξουν και αφορούν στο Α’ εξάμηνο κατάρτισης του χειμερινού εξαμήνου 2024:

Βοηθός Εργοθεραπείας

Βοηθός Ιατρικών Εργαστηρίων

Βοηθός Νοσηλευτικής Γενικής Νοσηλείας

Βοηθός Παιδαγωγών Πρώιμης Παιδικής Ηλικίας

Βοηθός Ραδιολογίας Και Ακτινολογίας

Βοηθός Φαρμακείου

Βοηθός Φυσικοθεραπευτή

Γραφιστική Εντύπου Και Ηλεκτρονικών Μέσων

Διασώστης-Πλήρωμα Ασθενοφόρου

Ειδικός Αισθητικής & Τέχνης του Μακιγιάζ

Μουσική Τεχνολογία

Στέλεχος Διατροφής και Διαιτολογίας

Στέλεχος Διοίκησης και Οικονομίας

Στέλεχος Διοίκησης και Οικονομίας στον τομέα Του Τουρισμού

Στέλεχος Μηχανογραφημένου Λογιστηρίου-Φοροτεχνικού Γραφείου

Στέλεχος Μονάδων Φιλοξενίας

Τέχνη Φωτογραφίας

Επίσημη ενημέρωση για την παύση εργασιών στο δίκτυο φυσικού αερίου ζητά ο δήμος Ιωαννιτών


 Επιστολή στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας την οποία κοινοποιεί και στη ΔΕΔΑ, σχετικά με τη διακοπή των εργασιών στο δίκτυο υποδομής του φυσικού αερίου στα Γιάννενα, έστειλε ο δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας.

Όπως αναφέρει σε αυτή ο  Δήμος Ιωαννιτών έχει εκφράσει δημόσια την ικανοποίησή του για την απόφαση της ΔΕΔΑ να αναπτύξει το δίκτυο διανομής Φυσικού Αερίου στην Περιφέρεια Ηπείρου, ενώ έχει συμμετάσχει ενεργά στη φάση της διαβούλευσης της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) σχετικά με το Πρόγραμμα Ανάπτυξης Δικτύου Διανομής της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου Α.Ε.  αναγνωρίζοντας τα πολλαπλά οφέλη που θα προκύψουν για τον τόπο μας.

Ωστόσο ζητά επίσημη ενημέρωση για τη διακοπή των έργων καθώς κι αν έχει αλλάξει κάτι στην σύμβαση με τον ανάδοχο.

Αναλυτικά η επιστολή αναφέρει τα εξής:

Στην Κρήτη και τα Γιάννενα ιδρύονται οι Σχολές Κληρικών

 


Με δύο αποφάσεις των συναρμόδιων υπουργών ιδρύονται Σχολές  Μαθητείας Υποψήφιων Κληρικών και συγκεκριμένα:

Σχολή  Μαθητείας Υποψήφιων Κληρικών Κρήτης (Σ.Μ.Υ.Κ. Κρήτης)

Σχολή  Μαθητείας Υποψήφιων Κληρικών Βελλάς (Σ.Μ.Υ.Κ. Βελλάς).

***

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης ο Κανονισμός Λειτουργίας Σχολών Μαθητείας των Υποψήφιων Κληρικών.

Αποκλειστικός σκοπός των Σχολών Μαθητείας Υποψήφιων Κληρικών (Σ.Μ.Υ.Κ.) είναι η εκπαίδευση υποψήφιων  κληρικών της, κατά το άρθρο 3 του Συντάγματος, Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας του Χριστού, υψηλού μορφωτικού επιπέδου και εκκλησιαστικού ήθους, με προσήλωση στις δημοκρατικές αξίες, για να υπηρετήσουν στην Ελλάδα ή στις κοινότητες του απόδημου ελληνισμού.

Ταυτότητα - Δίπλωμα μαθητείας - Επαγγελματικά δικαιώματα

1. Οι Σ.Μ.Υ.Κ. παρέχουν μεταδευτεροβάθμια εκκλησιαστική ιερατική εκπαίδευση σε υποψήφιους κληρικούς της κατ’ άρθρο 3 του Συντάγματος επικρατούσας θρησκείας ως αποκεντρωμένες υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και εποπτεύονται από τη Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων (Γ.Γ.Θ.). Αποτελούν ιεροσπουδαστική διαδρομή της οποίας η ολοκλήρωση οδηγεί σε δίπλωμα μαθητείας που αντιστοιχεί στο Επίπεδο 5 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων.

Τροποποίηση ωραρίου αρχαιολογικού χώρου Δωδώνης λόγω καύσωνα

 


Λόγω της επικράτησης υψηλών θερμοκρασιών και στο πλαίσιο λήψης μέτρων προστασίας από τους κινδύνους, που προέρχονται από την εκδήλωση αυτών των φαινομένων, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων ενημερώνει το κοινό ότι από σήμερα Πέμπτη 11.7.2024 μέχρι και την Δευτέρα 15.7.2024 ο αρχαιολογικός χώρος Δωδώνης θα παραμείνει κλειστός κατά τις μεσημβρινές ώρες από 13.00 έως 18.00.

Οι επισκέπτες θα πρέπει να ενημερώνονται σχετικά στο τηλέφωνο του αρχαιολογικού χώρου Δωδώνης  τηλ 2651082287

Αγία Μαρίνα Πωγωνίου: Παραδοσιακό πανηγύρι (Αγίας Μαρίνας), την Τετάρτη 17 Ιουλίου

 


Παραδοσιακό πανηγύρι (Αγίας Μαρίνας), την Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024, στη Αγία Μαρίνα Πωγωνίου.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Πέμπτη 11 Ιουλίου

 


Την Πέμπτη 11 Ιουλίου 2024, ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Εθνικής Αντιστάσεως, Ηγουμενίτσα, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, παλαιό Δημαρχείο Παραμυθιάς, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, ΜΕΓΑ Εμβολιαστκό, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, Λ. Σταύρου Νιάρχου, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Γενικό Νοσοκομείο Χατζηκώστα, Λ. Στρ. Μακρυγιάννη 60, 08:00-12:30

Ιωάννινα, Κέντρο Υγείας Κόνιτσας, 10:00-13:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Θεσπρωτικού, 09:00-11:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Λούρου, 11:30-14:00

Φοβίες: Πώς δεν θα ορίζουν τη ζωή μας;

 


Βαθύς είναι ο αντίκτυπος που προκαλούν οι έντονοι φόβοι στην καθημερινότητα, καθώς έχουν τη δύναμη να παρεμβαίνουν σε αυτήν και να την ανατρέπουν. Οι φόβοι που γίνονται φοβίες μπορούν να εμποδίζουν την εκτέλεση και των πιο απλών εργασιών και να επηρεάσουν καθοριστικά την προσωπική, επαγγελματική και κοινωνική ζωή. Οι άνθρωποι που παλεύουν με αυτές είναι πιθανόν να έχουν ελλιπή εκπαίδευση, καθώς και περιορισμένο δίκτυο συνεργατών και φίλων. 

Η ύπαρξή τους αυξάνει δε την πιθανότητα ανάπτυξης και άλλων ψυχικών διαταραχών.

Παρότι οι πάσχοντες γνωρίζουν ότι οι φοβίες τους είναι παράλογες, η σκέψη και μόνο για αντιμετώπισή τους προκαλεί συμπτώματα έντονου άγχους. Τους γεμίζουν συναισθήματα ντροπής για την ύπαρξή τους, ανικανότητας επειδή δεν μπορούν να τις ελέγξουν. Βιώνουν αμηχανία όταν πρέπει να δώσουν εξηγήσεις για τις συμπεριφορές τους, και έχουν χαμηλή αυτοπεποίθηση. Με λίγα λόγια δεν νιώθουν ελεύθεροι ούτε ζουν τη ζωή που ονειρεύονται.

«Πολλοί άνθρωποι φοβούνται διάφορα πράγματα ή καταστάσεις. Η πλειονότητα αντιμετωπίζει τους φόβους τους επαρκώς ή ζει χωρίς αυτοί να αναστατώνουν τη ζωή τους. Ένα ποσοστό, όμως, αδυνατεί να τους διαχειριστεί, να τους περιορίσει ή να τους αποβάλλει και οργανώνει τη ζωή τους βάσει αυτών, δηλαδή με τρόπο που δεν θα χρειάζεται να τους αντιμετωπίζουν. Τότε παύουν να είναι φόβοι και γίνονται φοβίες, αποκτούν δηλαδή μια αγχώδη διαταραχή πολύ διαδεδομένης σε ανήλικες και ενήλικες.