Τετάρτη 20 Απριλίου 2016

Ποιοι θα πληρώσουν επιπλέον 1,8 δισ. ευρώ στην εφορία

Δόθηκαν και επίσημα στη δημοσιότητα όλες οι φορολογικές κλίμακες βάσει των οποίων θα υπολογιστούν οι φόροι για τα εισοδήματα του 2016.
Μεγάλοι χαμένοι είναι όσοι έχουν εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες και μπλοκάκια, ενώ μεγάλη κεραμίδα πέφτει στα εισοδήματα από ενοίκια.
Ακόμα κι αν το αφορολόγητο μείνει στα επίπεδα που θέλει η ελληνική πλευρά, επιβαρύνσεις υπάρχουν και μάλιστα από τις 9.090 ευρώ.
Ως τις 27.000, που βρίσκεται η μεγάλη πλειοψηφία μισθωτών - συνταξιούχων, οι επιβαρύνσεις αυτές κυμαίνονται από 8 ως 176 ευρώ. Για 9.500 ευρώ, δηλαδή 679 ευρώ το μήνα, ο συνολικός φόρος σήμερα είναι μηδέν.
Το ίδιο εισόδημα θα επιβαρύνεται, πλέον, με 90 ευρώ.
Για 20.000 ευρώ φόρος εισοδήματος και έκτακτη εισφορά σήμερα είναι 2.440 ευρώ και θα φτάσουν στις 2.576 ευρώ, δηλαδή 136 ευρώ παραπάνω.
Κερδισμένοι είναι όσοι δηλώνουν εισόδημα από 28.000 ως 43.000 ευρώ, καθώς θα έχουν ελαφρύνσεις από 76 ως 399 ευρώ.
Για εισόδημα 30.000 ευρώ, ο συνολικός φόρος τώρα είναι 6.320 ευρώ και θα μειωθεί στις 6.076 ευρώ, δηλαδή 244 ευρώ πιο κάτω. Αντιθέτως για εισόδημα 50.000 ευρώ, ο συνολικός φόρος αυξάνεται κατά 576 ευρώ και για εισόδημα 70.000 ευρώ κατά 1.151 ευρώ.
Μεγάλοι χαμένοι είναι όσοι μισθωτοί έχουν εισόδημα και από μπλοκάκι. Φορολογούμενος που έχει 15.000 ευρώ από μισθωτές υπηρεσίες και άλλες 15.000 ευρώ από μπλοκάκι, σήμερα έχει συνολικό φόρο 5.520 ευρώ.
Ο νέος συνολικός φόρος θα φτάσει στις 5.976 ευρώ, δηλαδή 456 ευρώ παραπάνω. Ωστόσο, για πρώτη φορά θα έχει διπλές ασφαλιστικές εισφορές στο μπλοκάκι, που θα ξεπεράσουν τις 4.000 ευρώ.

Μαθητές των Εκπαιδευτηρίων ΓΕΝΕΣΙΣ προσέφεραν αναπηρικό αμαξίδιο στο Ίδρυμα Χρόνιων Παθήσεων Ηγουμενίτσας

Λίγο πριν τις Άγιες Ημέρες του Πάσχα, οι μαθητές των Εκπαιδευτηρίων ΓΕΝΕΣΙΣ σε συνεργασία με τα Super Market της γιαννιώτικης εταιρείας “SEP Market Παπαδόπουλος”, συγκέντρωσαν περίπου 1,5 τόνο πλαστικά καπάκια μπουκαλιών, με τα οποία εξασφάλισαν την αγορά δύο αναπηρικών αμαξιδίων, τα οποία θα προσφέρουν σε ιδρύματα της περιοχής.        
          Σήμερα Τετάρτη 20 Απριλίου πραγματοποιήθηκε στο κτίριο της Π.Ε. Θεσπρωτίας, παρουσία των αντιπεριφερειαρχών, κ.κ. Θωμά Πιτούλη, Νικόλαου Κάτσιου αλλά και του Αντιπροέδρου του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Ηπείρου, κ. Σπύρου Μηλιαρέση, από τους μαθητές των Εκπαιδευτηρίων ΓΕΝΕΣΙΣ που προέρχονται από την Ηγουμενίτσα, η παράδοση του πρώτου αναπηρικού αμαξιδίου, στον διευθυντή του Ιδρύματος Χρόνιων Παθήσεων Ηγουμενίτσας, κ. Ιωάννη Σούρλα.

          Αύριο, Πέμπτη 21 Απριλίου στις 11:00, θα πραγματοποιηθεί στο Ίδρυμα Χρόνιων Παθήσεων «Νεομάρτυς Γεώργιος» στα Ιωάννινα, η παράδοση του δεύτερου αναπηρικού αμαξιδίου.

Αναφορά Γιάννη Στέφου για ακίνητα που έχουν απαλλοτριωθεί από το Δημόσιο, για τις ανάγκες κατασκευής της Εγνατίας Οδού

Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ του Νομού Ιωαννίνων Γιάννης Στέφος κατέθεσε ως αναφορά προς τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων επιστολή πληρεξούσιου δικηγόρου με θέμα την αποζημίωση δικαιούχων, τα ακίνητα των οποίων έχουν απαλλοτριωθεί από το Δημόσιο για τις ανάγκες κατασκευής της Εγνατίας Οδού στην Τοπική Κοινότητα Μικρού Περιστερίου του Δήμου Μετσόβου.
Στην επιστολή αναφέρεται πως έχουν περαιωθεί όλες οι δικαστικές ενέργειες και συγκεκριμένα έγινε αναγνώριση δικαιούχων και καθορίστηκε η οριστική τιμή μονάδος αποζημίωσης.
Ωστόσο, δεν έχει καταβληθεί στους δικαιούχους η αποζημίωσή τους.

Με την αναφορά ζητείται από τον αρμόδιο Υπουργό να λάβει γνώση του προβλήματος, να επιληφθεί αυτού και να δώσει λύση, ώστε να καταστεί δυνατή η καταβολή της αποζημίωσης στους δικαιούχους της.

Πρόσκληση για το πασχαλινό Bazaar από τα εκπαιδευτήρια «ΓΕΝΕΣΙΣ»

Περιφέρεια Ηπείρου: Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής την Πέμπτη 21 Απριλίου, ώρα 9:30

Την 21-04-2016, ημέρα Πέμπτη και συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου, στο Γραφείο του Περιφερειάρχη Ηπείρου (Διοικητήριο Περιφέρειας, Πλατεία Πύρρου αρ.1 Ιωάννινα, Α΄ όροφος, γρ. 209), με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής:
Επικύρωση πρακτικών της προηγούμενης, από 14-04-2016 συνεδριάσεως.
1. Κατάρτιση του σχεδίου της 2ης Τροποποίησης του Προϋπολογισμού της Περιφέρειας Ηπείρου οικ. έτους 2016 και υποβολή του στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
2. Έγκριση χορήγησης 1ης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Αποκατάσταση τοίχου αντιστήριξης επί της Ε.Ο Άρτας-Τρικάλων στο ύψος του Αθαμάνιου», αναδόχου Σωτηρίου Σφήκα, μέχρι την 14-07-2016.
3. Έγκριση χορήγησης 1ης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Αποκατάσταση επαρχιακών οδών προς Μηλιά Μετσόβου και προς λίμνη πηγών Αώου», αναδόχου «ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Ο.Ε.», μέχρι την 31-08-2016.
4. Έγκριση χορήγησης 1ης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Αποκατάσταση οικισμού Δαφνούλας», αναδόχου «ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΩΝ. ΣΔΡΑΛΑΓΚΑ», μέχρι την 20-10-2016.
5. Έγκριση ανάθεσης εκτέλεσης του υποέργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Αποκατάσταση επαρχιακής οδού προς Δωδώνη (προμήθεια υλικών)», προϋπολογισμού € 24.600,00 με ΦΠΑ.

Την Παρασκευή 22 Απριλίου η προκαταβολή των οικογενειακών επιδομάτων

Την Παρασκευή 22 Απριλίου 2016, θα πραγματοποιηθεί ως προκαταβολή, η πληρωμή του 50% της δόσης των οικογενειακών επιδομάτων του Α’ τριμήνου του έτους 2016 (ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων και ειδικό επίδομα τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών), με βάση τα στοιχεία αιτήσεων Α21 του έτους 2015, όπως ανακοίνωσε η διοίκηση του ΟΓΑ.
Ειδικότερα, η πληρωμή αφορά περίπου 700.000 οικογένειες-δικαιούχους και η συνολική δαπάνη για τις πληρωμές αυτές ανέρχεται περίπου στο ποσό των 70.000.000 ευρώ.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, επειδή, τα προηγούμενα δύο χρόνια, που χορηγήθηκε προκαταβολή, διαπιστώθηκε ότι υπήρξε καταβολή ποσού 8 εκατ. ευρώ σε μη δικαιούχους, είχε αποφασιστεί η δόση του Α’ τριμήνου να καταβληθεί σε όσους/όσες υποβάλλουν αίτηση Α21. Όμως, σύμφωνα με την ανακοίνωση, η αποχή των φοροτεχνικών και η μικρή καθυστέρηση στο άνοιγμα του TAXIS είχε ως αποτέλεσμα να έχει υποβληθεί, μέχρι στιγμής, μικρός αριθμός (34.846) αιτήσεων Α21. Για το λόγο αυτό, θα χορηγηθεί προκαταβολή 50% της δόσης του Α’ τριμήνου του έτους 2016 σε όλους όσους/όσες δικαιώθηκαν οικογενειακού επιδόματος, το έτος 2015.

Δήμος Πωγωνίου: Αποφάσεις συνεδρίασης της οικονομικής επιτροπής την 18 Απριλίου 2016

Α/Α ΑΡΙΘΜ. ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΘΕΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ  ΛΗΦΘΗΚΕ ΑΠΟΦΑΣΗ
39. Έγκριση του υπ΄αρ. 4/12-4-2016 ( 1ο θέμα) πρακτικού του Τ.Σ. Βήσσανης σχετικά με χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης σε φτωχές οικογένειες καταγόμενες από την Τ.Κ. Βήσσανης για το έτος 2015 από το Κληροδότημα «ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΙΛΑΡΙΔΗ»- ψήφιση και ανάληψη σχετικής δαπάνης. ΟΜΟΦΩΝΑ
40. Έγκριση του υπ΄αρ. 4/12-4-2016 (2ο θέμα) πρακτικού του Τ.Σ. Βήσσανης σχετικά με χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης για προίκιση μιας άπορης κόρης της Τ.Κ. Βήσσανης για το έτος 2015 από το Κληροδότημα «ΛΟΥΚΑ ΚΟΝΤΗ». ΟΜΟΦΩΝΑ
41. Εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής προς το Δημοτικό Συμβούλιο για την 4η αναμόρφωση του προϋπολογισμού οικον. έτους 2016 Δήμου Πωγωνίου. ΟΜΟΦΩΝΑ
42. Ψήφιση διάθεσης αναγκαίων πιστώσεων που φέρονται εγγεγραμμένες στον προϋπολογισμό οικον. έτους 2016 του Δήμου Πωγωνίου. ΟΜΟΦΩΝΑ
43. Κατακύρωση αποτελέσματος δημοπρασίας εκμίσθωσης δύο ποτιστικών αγρών στις θέσεις Βάλτος & Μπουλιαλίνες Τ.Κ. Κουκλιών. ΟΜΟΦΩΝΑ
44. Κατακύρωση αποτελέσματος δημοπρασίας εκμίσθωσης αγρού στη θέση Γρέβιες Τ.Κ. Δολιανών. ΟΜΟΦΩΝΑ
45. Κατακύρωση αποτελέσματος δημοπρασίας εκμίσθωσης ποτιστικού αγρού στη θέση Μαζούκι Τ.Κ. Δολιανών. ΟΜΟΦΩΝΑ
46. Έγκριση τεχνικών προδιαγραφών – καθορισμός όρων πρόχειρου διαγωνισμού και διάθεση πίστωσης για την «Προμήθεια υλικών ύδρευσης για τη συντήρηση των δικτύων » του Δήμου Πωγωνίου έτους 2016. ΟΜΟΦΩΝΑ
-  Έγκριση τεχνικών προδιαγραφών –καθορισμός όρων ανοιχτού διαγωνισμού για προμήθεια υγρών καυσίμων & λιπαντικών Δ.Ε. Καλπακίου και των Ν.Π.Δ.Δ. του Δήμου Πωγωνίου. ΑΝΑΒΑΛΕΤΑΙ
47. Ανάθεση εκτέλεσης & ψήφιση δαπάνης του έργου «Διευθέτηση όμβριων δημοτικού καταστήματος Παρακαλάμου – Αποκατάσταση ασφάλτου» προϋπολογισμού 12.600,00€.ΟΜΟΦΩΝΑ
48. Ανάθεση εκτέλεσης & ψήφιση δαπάνης του έργου «Διαμόρφωση χώρου πρόσβασης στη γέφυρα του ποταμού Λιμπούσδα» (Υποέργο ΣΑΕΠ 530 Ηπείρου) προϋπολογισμού 12.000,00€. ΟΜΟΦΩΝΑ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

ΚΑΨΑΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Άρτα: Συνελήφθη επ’ αυτοφώρω 45χρονος ημεδαπός για απόπειρα απάτης

Η συντονισμένη επιχείρηση αστυνομικών του Τμήματος Ασφαλείας Άρτας, έπειτα από καταγγελία, οδήγησε στην επ’ αυτοφώρω σύλληψη ημεδαπού άντρα, που ενέχεται σε υπόθεση εξαπάτησης στην περιοχή της Άρτας.
Πρόκειται για 45χρονο ημεδαπό, σε βάρος του οποίου, αλλά και της συνεργού του που αναζητείται, σχηματίσθηκε δικογραφία για απόπειρα απάτης.
Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, η συνεργός του συλληφθέντα, προσποιούμενη την δικηγόρο, πραγματοποίησε τηλεφωνική κλήση στο δικηγορικό γραφείο 50χρονου ημεδαπού, ζητώντας απ’ αυτόν χρηματικό ποσό για εξυπηρέτηση υποτιθέμενων οικογενειακών αναγκών της, ενώ ανέφερε ότι θα έστελνε συγγενικό της πρόσωπο για την παραλαβή των χρημάτων.
Άμεσα οργανώθηκε αστυνομική επιχείρηση, κατά την οποία χθες (19-04-2016) το μεσημέρι συνελήφθη ο 45χρονος δράστης, ο οποίος μετέβη στο γραφείο του 50χρονου προκειμένου να παραλάβει το προσυμφωνηθέν χρηματικό ποσό.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ενώ η προανάκριση βρίσκεται σε εξέλιξη από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας.

Η Πανηπειρωτική, οι εκλογές, οι γαμπροί και η νύφη

Γράφει ο Κίτσος ο Αθαμάνας

Ξύπνα περδικομάτα μου κι ήρθα στο μαχαλά σου.
Χρυσά πλεξούδια σού ‘φερα να βάλεις στα μαλλιά σου.
-Κι αν ήρθες καλωσόρισες, κι ας έκανες και κόπο,
Ήρθες και μας ομόρφηνες τον άσχημό μας τόπο.
Κι αυτόν τον κόπο που ‘καμες διπλά θα στον πληρώσω…
Τώρα που τέλεψαν οι εκλογές της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας, το Διοικητικό Συμβούλιο συγκροτήθηκε σε σώμα, εκδόθηκαν -αμοιβαίως- οι ανακοινώσεις, εγώ, εσύ κι αυτός, ο άλλος κι ο παράλος … και άρχισε η δ’λειά, κάπως έτσι μού ‘ρχεται στο μυαλό όλη η διαδικασία και τα «γενόμενα», όπως θα έλεγε και κάποιος «γραμματιζούμενος», αναντικατάστατος και  μοναδικός…
Την επιτυχία τους οι υποψήφιοι την έβλεπαν όπως ο γαμπρός την περδικομάτα.
 «Περδικόστηθη Tσιγγάνα,/ω μαγεύτρα, που μιλείς/τα μεσάνυχτα προς τ' άστρα/γλώσσα προσταγής». Και πρόσταξε, όπως πρόσταξε… εσείς οι είκοσι πέντε. Οι υπόλοιποι  από κοντά. Ουδείς αναντικατάστατος. Μόνο στα μνήματα! Και τα μνήματα τα πατήσαμε κι όλα αυτά τα ματσ’λίσαμε…
Πολύφερνη νύφη. Ενώ κανένας γαμπρός δεν ήθελε τη νύφη,-έτσι έλεγαν-  κρυφά και φανερά έτρεχαν ξοπίσω της ξελιγωμένοι.
Και εφαρμόζοντας τη λαϊκή θυμοσοφία: «Δεν παχαίν’ το σκ’λί στον γάμο, όσο και να φάει» ίσως μερικοί να «υπερέβαλαν εαυτούς», όχι δεν έταξαν, αλλά «ετάχθησαν» προβάλλοντας τη μοναδικότητά τους και τονίζοντας  «στεντορεία τη φωνή», «πάρε σκύλα από κοπάδ’ και γ’ναίκα από σόι». Αλλά πρέπει να το πούμε. «Γάμος χωρίς κριάσ’ δε γίνεται.»
Για πολλούς -δεν υπάρχουν αποτυχόντες- θύμιζαν τη λαϊκή ρήση: «Από το γάμο έρχομαι, και μα την πείνα πού ‘χω».
"Η είσαι μαζί ή εναντίον μας": Αυτή η φράση του Μπους έμεινε στην ιστορία, όπως έμειναν και αυτά που είπαν οι Αθηναίοι στους Μηλίους.
ΜΗΛ. Ώστε δε θα δεχθείτε, μένοντας εμείς ήσυχοι, να είμαστε φίλοι αντί  εχθροί, σύμμαχοι όμως κανενός από τους δυο σας;
ΑΘ. Όχι,  γιατί δε μας βλάφτει τόσο  ή έχθρα σας όσο η φιλία σας. Η φιλία σας, στα μάτια των υπηκόων μας, θα ήταν απόδειξη  αδυναμίας μας, ενώ το μίσος σας  απόδειξη της δύναμής μας.