Πέμπτη 25 Απριλίου 2019

Αδελφότητα Βησσανιωτών Πωγωνίου: Πασχαλινές ευχές


Συνελήφθησαν τρεις αλλοδαποί σε ορεινή δασική περιοχή στην Κρυόβρυση Θεσπρωτίας, για εισαγωγή στη χώρα, μεταφορά και κατοχή ναρκωτικών, με σκοπό τη διακίνηση καθώς και παράνομη είσοδο στη χώρα

Κατασχέθηκαν περίπου -123- κιλά κάνναβης

Συνελήφθησαν, σήμερα (25-04-2019) μετά τα μεσάνυχτα σε ορεινή δασική περιοχή στην Κρυόβρυση Θεσπρωτίας, από αστυνομικούς των Τμημάτων Δίωξης Ναρκωτικών και Αλλοδαπών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, τρεις αλλοδαποί, ηλικίας 29, 26 και 29 ετών, κατηγορούμενοι για εισαγωγή στη χώρα, μεταφορά και κατοχή ναρκωτικών, με σκοπό τη διακίνηση καθώς και παράνομη είσοδο στη χώρα.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο στοχευμένων δράσεων για την αποτροπή της εισαγωγής και διακίνησης ναρκωτικών στη χώρα μας, εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν οι τρεις αλλοδαποί, οι οποίοι, μαζί με συνεργούς τους που αναζητούνται, μετέφεραν πεζοί ταξιδιωτικούς σάκους, που περιείχαν (113) δέματα με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους -122- κιλών και -750- γραμμαρίων.
Επίσης, όπως προέκυψε από τον έλεγχο των στοιχείων των παραπάνω αλλοδαπών, σε βάρος του ενός 29χρονου, εκκρεμούσε μέτρο απαγόρευσης εισόδου σε έδαφος Schengen καθώς και καταδικαστικές αποφάσεις του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Φλώρινας και του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Γιαννιτσών, συνολικής ποινής φυλάκισης έξι μηνών και χρηματικής ποινής (6.000) ευρώ, για παραβάσεις της νομοθεσίας περί αλλοδαπών.
Κατασχέθηκαν τα ναρκωτικά καθώς και έξι κινητά τηλέφωνα.
Οι συλληφθέντες, οι οποίοι στερούνται νομιμοποιητικών εγγράφων εισόδου και παραμονής στη χώρα, θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσπρωτίας ενώ το προανακριτικό έργο διενεργείται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας.

Εορταστικό μήνυμα από την κα Μπούνταλη Ανθούλα

Σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς, που δοκιμάζουν την πίστη, την αφοσίωση, την δύναμη και την αντοχή μας, έχουμε μεγαλύτερη ανάγκη να πιστέψουμε στην επερχόμενη Ανάσταση.
Η μεγαλύτερη γιορτή της οικουμενικής Χριστιανοσύνης μας διδάσκει πως υπάρχει διέξοδος από τη δεινή δοκιμασία, όταν υπάρχει πίστη και ελπίδα, υπομονή και επιμονή τότε υπάρχει και προοπτική.
Εύχομαι το Πάσχα να φέρει υγεία στους συμπολίτες μας, πρόοδο και ευημερία στον τόπο μας.
Η Ανάσταση του Θεανθρώπου ας μας γεμίσει αισιοδοξία και ελπίδα για μια νέα εποχή με υγεία, αγάπη, προσωπική και φυσικά οικογενειακή ευτυχία.
Χρόνια Πολλά!! Καλό Πάσχα!

Μπούνταλη Ανθούλα
Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος
με την παράταξη 
«Νέα Εποχή για το Πωγώνι»

Επίσκεψη του βουλευτή Γιάννη Στέφου στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων


Γιάννης Στέφος: «Το καλοκαίρι του 2019 τα Γιάννενα θα διαθέτουν ένα υπερσύγχρονο αεροδρόμιο»

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιάννης Στέφος, επισκέφτηκε στις 25.4.19 το αεροδρόμιο Ιωαννίνων όπου συναντήθηκε με τους επιβλέποντες μηχανικούς του έργου για την αναβάθμιση του αεροδρομίου.
Σύμφωνα με τους μηχανικούς, μέχρι τώρα κατασκευάστηκαν δύο νέοι τροχόδρομοι, νέο δάπεδο στάθμευσης αεροσκαφών, υπηρεσιακή οδός, νέος πύργος ελέγχου, αμαξοστάσιο, δίκτυο αποστράγγισης και απορροής ομβρίων, έγινε η διευθέτηση των καλωδιώσεων, ολοκληρώθηκε η περιμετρική ασφάλεια, ο φωτισμός και το πάρκινγκ αυτοκινήτων.
Για να παραδοθεί το έργο απομένει να ολοκληρωθούν η κατασκευή του νέου κτιρίου του αεροσταθμού, η κατασκευή του περιβάλλοντος χώρου κυκλοφορίας και των οδικών συνδέσεων.
Η πρώτη σύμβαση κατασκευής του έργου υπογράφηκε το 2006, με συμβατική ημερομηνία περαίωσης το 2009. Από τότε έχει πάρει εννιά παρατάσεις με την τελευταία σύμβαση να υπογράφεται στις 18.9.2014. 
Το Σεπτέμβρη του 2017 ξεκίνησε η επέκταση και αναδιαρρύθμιση του κτιρίου του αεροσταθμού, ενώ η χρηματοδότηση γίνεται εξ ολοκλήρου από εθνικούς πόρους.
Το έργο έχει προχωρήσει σε ποσοστό 90% και η αποπεράτωση των εργασιών προβλέπεται για τα τέλη Ιουνίου. Όπως δήλωσε ο κ. Στέφος πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο, το οποίο θα προωθήσει την τουριστική και οικονομική ανάπτυξη όλου του Νομού και της Ηπείρου. 
Το νέο υπερσύγχρονο αεροδρόμιο σε συνδυασμό με τους αυτοκινητόδρομους και την προέκταση της Ιόνιας Οδού μέχρι την Κακαβιά θα καταστήσουν τα Γιάννενα κόμβο συγκοινωνιών για τα δυτικά Βαλκάνια, συμβάλλοντας πλήρως στην άρση της χρόνιας απομόνωσης της περιοχής.

Κιβωτός του Κόσμου Ηπείρου: Πασχαλινές ευχές


Ο πατέρας Αντώνιος και τα παιδιά της Κιβωτού του Κόσμου Ηπείρου σας εύχονται εκ βάθους καρδιάς
Χρόνια πολλά & Καλή Ανάσταση!

Ενημερωτικά φυλλάδια διανεμήθηκαν από τις Υπηρεσίες Τροχαίας της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου σε οδηγούς οχημάτων και πεζούς, ενόψει των εορτών του Πάσχα


Τα φυλλάδια περιέχουν ευχές, καθώς και συμβουλές κυκλοφοριακής αγωγής και οδικής ασφάλειας, με στόχο τις ασφαλείς μετακινήσεις
Ενημερωτικά φυλλάδια τροχαίας, ενόψει των εορτών του Πάσχα, διανεμήθηκαν σήμερα Μεγάλη Πέμπτη (25-04-2019) το πρωί, από το προσωπικό των Υπηρεσιών Τροχαίας της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου, σε οδηγούς οχημάτων και πεζούς, σε κομβικά σημεία και οδούς στην περιφέρεια της Ηπείρου.
Συγκεκριμένα, τα ενημερωτικά φυλλάδια περιέχουν ευχές για τις Άγιες Ημέρες του Πάσχα καθώς και συμβουλές κυκλοφοριακής συμπεριφοράς και οδικής ασφάλειας. Παράλληλα, οι τροχονόμοι παρότρυναν τους επιβάτες των οχημάτων και τους πεζούς να επιδεικνύουν μεγάλη προσοχή στις μετακινήσεις τους, κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, που η κίνηση παρουσιάζεται ιδιαίτερα αυξημένη, τόσο στις αστικές περιοχές όσο και στο υπόλοιπο οδικό δίκτυο.
Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου εύχεται στους πολίτες Χρόνια Πολλά και Καλές Εορτές και υπενθυμίζει στους οδηγούς και στους χρήστες του οδικού δικτύου, ότι η οδική ασφάλεια είναι υπόθεση όλων μας.

Μεντής Β. Ελευθέριος: Πασχαλινές ευχές


Το φως της Αναστάσεως ας φωτίσει τις ψυχές όλων μας με αγάπη και καλοσύνη αδελφοσύνη και αλληλεγγύη!!
Αγαπητές και αγαπητοί συνδημότες σας εύχομαι υγεία και ευτυχία σε εσάς και τις οικογένειες σας!!
Καλή Ανάσταση & Καλό Πάσχα!

Με εκτίμηση
Μεντής Β. Ελευθέριος
Κεφαλόβρυσο Πωγωνίου
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με την παράταξη
«Ενωτική Πρωτοβουλία Πωγωνίου»

Εορταστικό μήνυμα για το Πάσχα από τον Δήμαρχο Πωγωνίου κ. Καψάλη Κωνσταντίνο στο www.tzourlakos.com/


Εορταστικό μήνυμα για το Πάσχα από τον Δήμαρχο Πωγωνίου κ. Καψάλη Κωνσταντίνο στο www.tzourlakos.com/

Εορταστικό μήνυμα για το Πάσχα από τον υποψήφιο δήμαρχο Πωγωνίου με τον Συνδυασμό «ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΓΩΝΙ» κ. Ντότη Δημήτριο στο www.tzourlakos.com/


Εορταστικό μήνυμα για το Πάσχα από τον υποψήφιο δήμαρχο Πωγωνίου με τον Συνδυασμό  «ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΓΩΝΙ» κ. Ντότη Δημήτριο στο www.tzourlakos.com/

Εορταστικό μήνυμα για το Πάσχα από τον υποψήφιο δήμαρχο Πωγωνίου με τον Συνδυασμό «ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΓΩΝΙ» κ. Ζηκόπουλο Σταύρο στο www.tzourlakos.com/



Εορταστικό μήνυμα για το Πάσχα από τον υποψήφιο δήμαρχο Πωγωνίου με τον Συνδυασμό  «ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΓΩΝΙ» κ. Ζηκόπουλο Σταύρο στο www.tzourlakos.com/

Εορταστικό μήνυμα για το Πάσχα από τον υποψήφιο δήμαρχο Πωγωνίου με τον Συνδυασμό ''ΑΝΑΤΡΟΠΗ-ΠΡΩΤΟΠΟΡΕΙΑ-ΕΥΗΜΕΡΙΑ'' κ. Νικόπουλο Ιωάννη στο www.tzourlakos.com/


Εορταστικό μήνυμα για το Πάσχα από τον υποψήφιο δήμαρχο Πωγωνίου με τον Συνδυασμό  ''ΑΝΑΤΡΟΠΗ-ΠΡΩΤΟΠΟΡΕΙΑ-ΕΥΗΜΕΡΙΑ'' κ. Νικόπουλο Ιωάννη στο www.tzourlakos.com/

Εορταστικό μήνυμα για το Πάσχα από τον υποψήφιο δήμαρχο Πωγωνίου με τον Συνδυασμό «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΠΩΓΩΝΙΟΥ» κ. Καραγιάννη Παναγιώτη στο www.tzourlakos.com/


Εορταστικό μήνυμα για το Πάσχα από τον υποψήφιο δήμαρχο Πωγωνίου με τον Συνδυασμό  «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΠΩΓΩΝΙΟΥ» κ. Καραγιάννη Παναγιώτη στο www.tzourlakos.com/

Εφημερίδα Αδελφότητας Χαραυγής Πωγωνίου (Δεκέμβριος 2018- Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2019)




Εξιχνιάστηκε υπόθεση διάρρηξης - κλοπής σε μονοκατοικία στην Κάτω Ρευματιά Πρέβεζας


Ως δράστες ταυτοποιήθηκαν δύο ημεδαποί, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή

Εξιχνιάστηκε από αστυνομικούς της Ομάδας Δημόσιας Ασφάλειας του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας, υπόθεση διάρρηξης - κλοπής σε μονοκατοικία στην Κάτω Ρευματιά Πρέβεζας και σχηματίσθηκε σχετική δικογραφία σε βάρος δύο ημεδαπών, ηλικίας 25 και 24 ετών.
Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα και την κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων, οι δύο κατηγορούμενοι εμπλέκονται σε διάρρηξη - κλοπή, που έγινε πρωινές ώρες της 07-04-2019 σε μονοκατοικία στην Κάτω Ρευματιά Πρέβεζας, απ’ όπου αφαιρέθηκε χρηματικό ποσό και χρυσά κοσμήματα.
Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πρέβεζας ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας.


Πανηπειρωτικός Σύλλογος Ασπροπύργου: Πασχαλινές ευχές

Εξιχνίαση κλοπής χρηματικού ποσού από 52χρονο αλλοδαπό στον Άγιο Σπυρίδωνα Άρτας


Σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος 23χρονου ημεδαπού
 Απέσπασε διαδοχικά χρηματικά ποσά, με κάρτα συναλλαγών, που είχε αφαιρέσει από τον παθόντα

Εξιχνιάστηκε, ύστερα από κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων και έρευνες των αστυνομικών του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, κλοπή χρηματικού ποσού από 52χρονο αλλοδαπό στον Άγιο Σπυρίδωνα Άρτας.
Ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία 23χρονου ημεδαπού, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή.
Ειδικότερα, όπως προέκυψε, ο 23χρονος, την 17-04-2019 εισήλθε σε αποθήκη 52χρονου αλλοδαπού, απ’ όπου αφαίρεσε μία κάρτα συναλλαγών καθώς και άλλα έγγραφα. Στην συνέχεια με την κλεμμένη κάρτα, πραγματοποίησε διαδοχικές αναλήψεις από μηχάνημα αυτόματης ανάληψης μετρητών, αφαιρώντας συνολικά από τον λογαριασμό του το χρηματικό ποσό των (590) ευρώ, ενώ αποπειράθηκε να προβεί και σε άλλες συναλλαγές χωρίς ωστόσο να τα καταφέρει.
Η δικογραφία που σχηματίσθηκε θα υποβληθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας.
Με αφορμή το παραπάνω περιστατικό η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου προτείνει τα ακόλουθα:
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ΣΑΣ
Αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε ως κωδικό (ΡΙΝ) την ημερομηνία γέννησης, τον αριθμό τηλεφώνου ή άλλα προσωπικά σας στοιχεία που μπορεί να γίνουν εύκολα αντιληπτά από επιτήδειους.
Αποφεύγετε να γράφετε το ΡΙΝ οπουδήποτε.
Αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε το ίδιο ΡΙΝ σε περισσότερες από μια κάρτες σας.
Επιλέξτε και απομνημονεύστε τον κωδικό ΡΙΝ που μόνο εσείς θα γνωρίζετε και που δεν θα μπορεί να προσδιορισθεί από προσωπικά σας αντικείμενα που υπάρχουν στο πορτοφόλι ή στη τσάντα σας.
Μην δίνετε τον κωδικό σας PIN σε οποιονδήποτε και κάτω από οποιεσδήποτε περιστάσεις. Εάν κάποιος, για παράδειγμα επικαλεσθεί ότι τηλεφωνεί από την τράπεζα και ζητήσει τον αριθμό του ΡΙΝ για επαλήθευση, μην τον δώσετε. Οι Τράπεζες δεν ακολουθούν αυτή την πρακτική. Εάν έχετε αναγνώριση κλήσης, καταγράψτε τον αριθμό που αναγράφηκε στην τηλεφωνική σας συσκευή και ενημερώστε αμέσως την Αστυνομία.
Μην αφήνετε ποτέ την απόδειξη συναλλαγής που έχει εκδώσει το Α.Τ.Μ.
Συγκρίνετε τις αποδείξεις ανάληψης χρημάτων του Α.Τ.Μ. με το μηνιαίο ενημερωτικό δελτίο κίνησης του λογαριασμού σας. Εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε συναλλαγή που δεν έχετε πραγματοποιήσει ενημερώστε αμέσως την Τράπεζα.
Να υπογράφετε την κάρτα σας. Αυτό εμποδίζει τον οποιοδήποτε να παραποιήσει το όνομά σας πάνω σε αυτήν.
Μη δίνετε και μη δανείζετε ποτέ και σε κανέναν την κάρτα σας.
Όταν κυκλοφορείτε έχετε μαζί σας μόνο τις κάρτες που προτίθεστε να χρησιμοποιήσετε.
Αναφέρατε αμέσως την κλοπή ή την απώλεια κάρτας στην Τράπεζα και στην Αστυνομία. 

Ιωάννης Στέφος: Πασχαλινές ευχές


Πανέτοιμοι οι Ορίζοντες Ηπείρου και στην Πρέβεζα με 14 υποψήφιους και «σχέδιο e»


Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Ηπείρου και επικεφαλής της ανεξάρτητης αυτοδιοικητικής παράταξης Ορίζοντες της Ηπείρου Σπύρος Ριζόπουλος παρουσίασε την Τετάρτη στην Πρέβεζα το πλήρες ψηφοδέλτιο για την Περιφερειακή Ενότητα της Πρέβεζας.
Σε αυτό συμμετέχουν οι:
1. Ζάμπου Αθανασία, οικονομολόγος
2. Κόντου Βασιλική, φιλόλογος
3. Κωλέτσης Δημήτρης, επιχειρηματίας γεωργοκτηνοτροφικά
4. Λιάλιας Βασίλειος, επιχειρηματίας
5. Μπίτζος Λευτέρης, ιδιοκτήτης ξενοδοχείου
6. Μπούκα Αγγελική, εκπαιδευτικός
7. Νικολάου Μαρία – Αγγελική, πτυχιούχος hair styling
8. Παπατσίμπας Αλέξανδρος, οικονομολόγος
9. Παππάς Δημήτρης (Τάκης), πολιτικός μηχανικός
10. Πέππα Χριστίνα, οικονομολόγος
11. Ρίζος Αχιλλέας, απόστρατος στρατηγός
12. Ρίζος Γιώργος, πρόεδρος ΚΤΕΛ Πρεβέζης
13. Τσιρώνη Παρασκευή, κοινωνιολόγος
14. Φωτάκης Γιάννης, πτυχιούχος τουρισμού

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε ο Σπύρος Ριζόπουλος είπε μεταξύ άλλων:

Ευχές από τον βουλευτή Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Καραγιάννη


Γιάννης Καραγιάννης
Βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ

Νίκος Βακολίδης: Το θέμα των εξορύξεων πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ελλάδα έχει πάρει διαστάσεις εθνικού ζητήματος


Άρθρο του υποψηφίου Ευρωβουλευτή Νίκου Βακολίδη

Το θέμα των εξορύξεων πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ελλάδα έχει πάρει διαστάσεις εθνικού ζητήματος. Έχει εκχωρηθεί, από την κυβέρνηση σε ενεργειακούς ομίλους, το 1/3 περίπου της ηπειρωτικής και θαλάσσιας επικράτειας της χώρας με μακροχρόνιες συμβάσεις. 
Αυτό, τη στιγμή που ο πλανήτης είναι σε τροχιά απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα. 
Προβάλουν σαν επιχείρημα ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, θα έχουμε φθηνό πετρέλαιο, θα πλουτίσουμε και θα βγούμε από την κρίση.  
Οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν θα είναι εποχιακές με μεροκάματα πείνας. Οι εταιρείες θα αφήσουν πίσω ένα ρημαγμένο τοπίο. 
Θα προκαλέσουν τέτοιο πλήγμα στον τουρισμό, στην αλιεία, στη γεωργία και στην κτηνοτροφία που θα χαθούν ακόμη περισσότερες θέσεις εργασίας και η χώρα θα ερημώσει. Όσον αφορά την τιμή του πετρελαίου, ας ρωτήσουμε τους κατοίκους της Καβάλας πόσο το αγοράζουν. 
Τα δε κέρδη θα τα μοιραστούν οι εταιρίες και οι γνωστές οικογένειες που λυμαίνονται την οικονομία του τόπου. Από τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες μοναδικό θετικό παράδειγμα  είναι  η Νορβηγία. 
Η Νορβηγία ήταν κράτος που έβαζε τον πολίτη πάνω από τα κέρδη πριν εξορύξει τα πετρέλαια και η εταιρεία εξορύξεων είναι κρατική. Ακόμα και στην Αγγλία, που μοιράστηκε τα κοιτάσματα με τη Νορβηγία, ο πολίτης δεν ωφελήθηκε εξίσου από τις εξορύξεις. Εμείς τι ενδείξεις έχουμε ότι αυτή η κυβέρνηση θα αποδώσει τα  οικονομικά οφέλη των εξορύξεων στον πολίτη;

Ευχές από το Τμήμα Επικοινωνίας της ΕΡΤ3

Πως μιλάμε σε ένα παιδί για το θάνατο



Ο θάνατος  είναι ένα γεγονός, γύρω από το οποίο υπάρχουν πολλά ερωτήματα, χωρίς σαφείς απαντήσεις. Όμως έρχεται η ώρα που τα παιδιά ζητούν επίμονα απ’ τους γονείς τους  να λύσουν τις εύλογες απορίες τους. 
Κι αυτή η ώρα είναι δύσκολη…  Τι απαντάμε, λοιπόν, σε ένα παιδί που μας ρωτά για το θάνατο; Η αλήθεια είναι η καλύτερη επιλογή, όμως, η αλήθεια του καθενός μπορεί να διαφέρει.
«Ο θάνατος είναι ένα αναπόφευκτο κομμάτι της ζωής μας. Το πρώτο άγχος των παιδιών είναι αυτό της εγκατάλειψης από τους γονείς τους. Στη συνέχεια έρχεται το άγχος του θανάτου των γονέων και έπειτα το άγχος του προσωπικού θανάτου, το οποίο διαρκεί μέχρι τη στιγμή που αυτός έρχεται. Αυτό το άγχος τα παιδιά το βιώνουν με μεγάλη ένταση όταν πάσχουν από καταθλιπτικές διαταραχές ή όταν βιώνουν απώλεια κάποιου παιδιού από το στενό τους περιβάλλον. Αυτό που έχει καθοριστική σημασία είναι να αντιμετωπίζουμε κι εμείς οι ίδιοι το άγχος του θανάτου με ωριμότητα, ώστε να το μεταφέρουμε και στα παιδιά μας», αναφέρει η παιδοψυχίατρος, κα Φρίντα Κωνσταντοπούλου.
Όπως εξηγεί, τα παιδιά έρχονται ούτως ή άλλως σε επαφή με το θάνατο, ακόμη και όταν οι μεγάλοι δεν το συνειδητοποιούν. Θα τον βιώσουν όταν πεθάνει το κατοικίδιό τους, όταν θα δουν να σκοτώνουμε ένα έντομο, μπορεί να ακούσουν γι’ αυτόν στην τηλεόραση ή σε συζητήσεις. «Μέχρι την ηλικία των 5 ετών τα παιδιά πιστεύουν ότι ο θάνατος είναι αναστρέψιμος, ότι κάποιος πεθαίνει και θα επανέλθει. Στη σχολική ηλικία έχουν αρχίσει και συνειδητοποιούν ότι είναι μη αναστρέψιμος και είναι πιο ενοχικά όταν κάποιος δικός τους φεύγει από τη ζωή. Σε αυτές τις ηλικίες, παρατηρούνται και τα περισσότερα περιστατικά με εφιάλτες μετά από έναν θάνατο.  Στην εφηβεία υπάρχει μία φυσιολογική αναζήτηση της έννοιας του θανάτου και διαμόρφωση άποψης», σημειώνει.