Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2023

Ιωάννινα: Συνελήφθη ημεδαπή για κλοπή σε βάρος ηλικιωμένης

 


Συνελήφθη από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας  Ιωαννίνων ημεδαπή, η οποία κατηγορείται για κλοπή, που έγινε προχθές (14-11-2023) το μεσημέρι στα Ιωάννινα.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, η κατηγορούμενη,  με το πρόσχημα πώλησης υποδημάτων, εισήλθε στο σπίτι της ηλικιωμένης και κατά την παραμονή της, αφαίρεσε χωρίς να γίνει αντιληπτή κοσμήματα και ένα ζευγάρι γυαλιά ηλίου.

Στο πλαίσιο αναζητήσεων, η ημεδαπή εντοπίστηκε και συνελήφθη χθες (15-11-2023) το μεσημέρι και οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Πήρε ΦΕΚ η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο

 

Η επιστροφή του ΕΦΚ προσδιορίζεται στα 0,41 ευρώ ανά λίτρο

Δημοσιεύθηκαν σε ΦΕΚ στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης οι όροι, οι προϋποθέσεις αλλά και η διαδικασία της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) για το αγροτικό πετρέλαιο που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία για το έτος 2023.

Συγκεκριμένα, δικαιούχοι είναι φυσικά πρόσωπα τα οποία έχουν υποβάλει Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΕΑΕ) για τα έτη 2022 και 2023, έχουν εγγραφεί στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) από την 1η Ιανουαρίου 2023 έως και την 31η Οκτωβρίου 2023 και τους έχει αποδοθεί η ιδιότητα του «επαγγελματία αγρότη» ή του «επαγγελματία αγρότη ως νεοεισερχόμενου στον αγροτικό τομέα».

Ποιες κατηγορίες των πολιτών που θα λάβουν τον Δεκέμβριο το «επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης»

 


Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστής Χατζηδάκης εξειδίκευσε το πακέτο μέτρων για την στήριξη της κοινωνίας, που ανακοίνωσε το πρωί ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το συνολικό ύψος της ενίσχυσης, η οποία ονομάζεται, «επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης», ανέρχεται σε 352 εκατ. ευρώ και πιστοποιήθηκε χθες με την ανακοίνωση των στοιχείων εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το 10μηνο του 2023.

Δικαιούχοι του επιδόματος θα είναι 2,3 εκατ. πολίτες και η καταβολή του θα γίνει τα Χριστούγεννα.

Οι έκτακτες ενισχύσεις θα καταβληθούν στις εξής ομάδες πολιτών:

– 800.000 δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού του ΟΠΕΚΑ, θα λάβουν επιπλέον μιάμιση δόση επιδόματος παιδιού. Ενδεικτικά το συνολικό ποσό (αρχικό ποσό συν επιπλέον μιάμιση δόση) που θα λάβει το Δεκέμβριο μια οικογένεια με τρία παιδιά κυμαίνεται από 280 έως 700 ευρώ.

– 1,055 εκατ. συνταξιούχοι που δεν έχουν προσωπική διαφορά ή έχουν κάτω των 10 ευρώ και λαμβάνουν άθροισμα κυρίων συντάξεων έως 700 ευρώ, θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση 150 ευρώ. Οι ίδιοι θα λάβουν αύξηση στις συντάξεις τους από 1-1-2024. Έτσι, ένας συνταξιούχος με αποδοχές 600 ευρώ θα λάβει συνολική αύξηση (έκτακτο επίδομα 150 ευρώ + αύξηση περίπου 3% από 1.1.2024) σε ετήσια βάση 366 ευρώ ή 5,1 %.

Την ίδια έκτακτη ενίσχυση (150 ευρώ) θα λάβουν τον Δεκέμβριο και οι 33.000 δικαιούχοι του επιδόματος ανασφάλιστου υπερήλικα.

– 210.000 δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα λάβουν επιπλέον 50% του μηνιαίου επιδόματος. Υπενθυμίζεται ότι από τον Δεκέμβριο, όπως έχει ανακοινωθεί, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα αυξάνεται κατά 8 %. Έτσι, μια τετραμελής οικογένεια θα λάβει το Δεκέμβριο συνολικά 648 ευρώ (αρχικό επίδομα + αύξηση 8 % + έκτακτο επίδομα).

Άρτα: Ταυτοποιήθηκαν τα μέλη εγκληματικής ομάδας, για διακεκριμένη κλοπή κατ’ εξακολούθηση

 

Ταυτοποιήθηκαν 5 μέλη, ενώ εξιχνιάστηκαν 7 περιπτώσεις

Η λεία από την εγκληματική της δραστηριότητα υπολογίζεται στις 64.000 ευρώ

Διακριβώθηκε από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας η εγκληματική δράση σπείρας, η οποία διέπραττε κλοπές σε περιοχές της Άρτας.

Από τη μεθοδική αστυνομική έρευνα ταυτοποιήθηκαν 5 μέλη της, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για διακεκριμένη κλοπή κατ’ εξακολούθηση.

Ειδικότερα, πρόκειται για 5 ημεδαπούς, οι οποίοι ενώθηκαν με σκοπό τη διάπραξη κλοπών από σπίτια, στα οποία εισέρχονταν παραβιάζοντας σημεία εισόδου (πόρτες, παράθυρα, μπαλκονόπορτες), έχοντας εξασφαλίσει προηγουμένως ότι απουσιάζουν οι ένοικοι, από όπου στη συνέχεια αφαιρούσαν χρηματικά ποσά και χρυσαφικά.

Με τον παραπάνω τρόπο εξακριβώθηκε ότι από τον Μάιο έως τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, διέπραξαν συνολικά 7 κλοπές από σπίτια, από όπου αφαίρεσαν συνολικό χρηματικό ποσό 16.500 ευρώ, καθώς και χρυσαφικά, η αξία των οποίων υπολογίζεται στις 47.500 ευρώ.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας.

Συνεδρίασε το Σ.Τ.Ο. Πολιτικής Προστασίας Δήμου Ζίτσας

 


Την έλλειψη προσωπικού και χρηματοδότησης από το κεντρικό κράτος   στον τομέα Πολιτικής προστασίας ανέδειξε ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος κατά τη συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου (Σ.Τ.Ο.) Πολιτικής Προστασίας επισημαίνοντας ταυτόχρονα την επιχειρησιακή ετοιμότητα του Δήμου Ζίτσας ενόψει της χειμερινής περιόδου.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης, που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης (16/11/2023), στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, οι συμμετέχοντες, μέλη του Συντονιστικού εξέτασαν τις δυνατότητες για μέγιστο συντονισμό δράσης καθώς και την αρτιότερη συνεργασία μεταξύ τους, σε περίπτωση εμφάνισης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων. Ταυτόχρονα, αξιολογώντας την αντιπυρική περίοδο εξέφρασαν την ικανοποίησή τους, καθώς τα περιστατικά πυρκαγιών,  που εκδηλώθηκαν στην περιοχή, αντιμετωπίστηκαν άμεσα χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Στην τοποθέτησή του, ο Δήμαρχος Μιχάλης Πλιάκος ευχαρίστησε τα μέλη του Συντονιστικού που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή του και στάθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι στην οργάνωση και το σχεδιασμό της πολιτικής προστασίας καθώς ενώ τους εκχωρούνται αρμοδιότητες αυτές δε συνοδεύονται με την ενίσχυση σε προσωπικό και χρηματοδότηση.

Περιφέρεια Ηπείρου: Κατάρτιση Μητρώου προς διάθεση μηχανημάτων-οχημάτων για την αντιμετώπιση αναγκών για φυσικές καταστροφές

 


Η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου ανακοινώνει ότι προβαίνει στην κατάρτιση μητρώου ενδιαφερομένων προς διάθεση μηχανημάτων- οχημάτων- υλικού και προσωπικού για την αντιμετώπιση αναγκών σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων για το έτος 2024, σύμφωνα με τους όρους πρόσκλησης που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Ηπείρου (php.gov.gr) στην κατηγορία «Ανακοινώσεις».

Οι υπεύθυνες δηλώσεις και οι αιτήσεις θα υποβάλλονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση f.stoli@php.gov.gr  από τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2023 έως την Παρασκευή 08 Δεκεμβρίου 2023 ώρα 14.00.

Επίσης είναι δυνατή η υποβολή τους μέσω ταχυδρομείου, με ημερομηνία κατάθεσης το αργότερο μέχρι την 8η Δεκεμβρίου 2023, (που θα αποδεικνύεται από τη σφραγίδα), διεύθυνση αποστολής: Δ/νση Πολιτικής Προστασίας-Π.Ε. Ιωαννίνων Ταχ. Δ/νση: Πλ. Πύρρου 1 ΤΚ 452 21– Ιωάννινα ή και αυτοπροσώπως στην ως άνω Διεύθυνση.

ΠΗΓΗ: https://php.gov.gr/

Ιωάννινα: Τι ισχύει για συνοδούς και επισκέπτες στο Nοσοκομείο Χατζηκώστα

 


Αναφορικά με τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας κατά του κορονοϊού (covid-19), θα ισχύουν έως και 30.11.2023 τα κάτωθι:

Οι εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι συνοδοί:

• Από Δευτέρα έως Παρασκευή συστήνεται η καθημερινή διενέργεια rapid test από τους συνοδούς των ασθενών, η οποία θα επιδεικνύεται κατά την είσοδο (rapid test ημερήσιας ισχύος εισόδου στο Νοσοκομείο)

• Σε ασθενείς που προσέρχονται σε δημόσια δομή υγείας για εξέταση είτε με τακτικό ραντεβού είτε εκτάκτως συστήνεται εργαστηριακός έλεγχος με τη χρήση rapid test.

• Το Σαββατοκύριακο, θα ισχύει rapid test (48 ωρών) που θα έχει διενεργηθεί την Παρασκευή, για τους συνοδούς των ασθενών, το οποίο θα επιδεικνύεται κατά την είσοδο.

Υπενθυμίζουμε ότι, στο προαύλιο χώρο του Νοσοκομείου,

Δευτέρα έως Παρασκευή, 8:00-14:00

παρέχεται η δυνατότητα δωρεάν διενέργειας rapid test, από τις μονάδες ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ.

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και για βαρέως πάσχοντα ασθενή, θα γίνεται συνεννόηση με τον Δ/ντη του εκάστοτε Ιατρικού Τμήματος που νοσηλεύεται για να επιτραπεί η παρουσία ενός συνοδού.

Στους συνοδούς ασθενών, δίνεται κάρτα η οποία θα επιδεικνύεται στο νοσηλευτικό προσωπικό του Ιατρικού Τμήματος και θα επιστρέφεται στο Νοσοκομείο με το εξιτήριο του ασθενούς.

• Η χρήση μάσκας συστήνεται στους χώρους του Νοσοκομείου, λόγω αύξησης των κρουσμάτων covid-19.

Απαγορεύεται αυστηρά το επισκεπτήριο στα Ιατρικά Τμήματα του Νοσοκομείου μας.

Ιωάννινα: Συνελήφθη άνδρας, που είχε στο αυτοκίνητο που οδηγούσε ένα μεταλλικό πτυσσόμενο γκλοπ

 


Συνελήφθη χθες (15-11-2023) το βράδυ στα Ιωάννινα από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων άνδρας, διότι κατά τον αστυνομικό έλεγχο βρέθηκε και κατασχέθηκε στο αυτοκίνητο που οδηγούσε ένα μεταλλικό πτυσσόμενο γκλοπ.

ΕΜΥ: Νέα κακοκαιρία – εξπρές με καταιγίδες, πτώση της θερμοκρασίας και χιόνια στα ορεινά

 


Μια νέα εξπρές κακοκαιρία θα κάνει την εμφάνισή της αισθητή σε όλη τη χώρα το Σαββατοκύριακο, ενώ θα πέσουν και χιόνια στα ορεινά.

Μέχρι την Παρασκευή ο καιρός θα είναι σχετικά καλός με ήλιο και με αρκετά υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή, όμως το Σαββατοκύριακο αυτό θα αλλάξει.

Η νέα κακοκαιρία - εξπρές αναμένεται να «χτυπήσει», με κύρια χαρακτηριστικά τις καταιγίδες, την πτώση της θερμοκρασίας και τα χιόνια στα ορεινά.

Τα ισχυρά φαινόμενα ωστόσο δε θα κρατήσουν πολύ, καθώς από την επόμενη εβδομάδα ο υδράργυρος θα αρχίσει και πάλι να ανεβαίνει.

Από την Παρασκευή και βαθμιαία αναμένονται βροχές στα δυτικά και βόρεια.

Η κακοκαιρία θα επεκταθεί σε ολόκληρη τη χώρα το Σάββατο με βροχές, καταιγίδες, 8 μποφόρ βοριάδες και πτώση της θερμοκρασίας.

Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας, ενώ η Κυριακή θα ξημερώσει με κρύο και βροχές κυρίως στο Αιγαίο.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου

 


Την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2023, ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Εθνικής Αντιστάσεως, Ηγουμενίτσα, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, παλαιό Δημαρχείο Παραμυθιάς, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, MEGA Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο, Σταύρου Νιάρχου 60, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Γενικό Νοσοκομείο Χατζηκώστα, Λ. Μακρυγιάννη 60, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, 09:00-12:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Θεσπρωτικού, 09:00-11:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Λούρου, 11:30-14:00.

ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: Μισό αιώνα μετά, το Πολυτεχνείο ζει στη συλλογική μνήμη

 


Τίποτα δεν χαρίζεται στο λαό, εάν ο ίδιος δεν το διεκδικήσει

Συμπληρώνονται φέτος 50 χρόνια από την μεγάλη λαϊκή εξέγερση του Πολυτεχνείου, μια εξέγερση σταθμό στους αγώνες του λαού για Δημοκρατία και Ελευθερία.

Στις 17 Νοεμβρίου του 1973 οι έλληνες φοιτητές, οι εργάτες, οι οικοδόμοι, οι νέοι άνθρωποι πάλεψαν με τη ζωή τους  για ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ - ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ. Ο αγώνας αυτός αποτέλεσε την κορυφαία στιγμή  αντίστασης του ελληνικού λαού ενάντια στην χούντα των συνταγματαρχών.

Σήμερα, μισό αιώνα μετά, ένα σημαντικό μέρος των στόχων που έθεσε η μεγαλειώδης λαϊκή εξέγερση παραμένει ανεκπλήρωτο. Ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας δυσκολεύεται να έχει πρόσβαση σε βασικά αγαθά, εξαιτίας μιας πολιτικής εξουσίας που στηρίζει τα συμφέροντα των λίγων αντί των πολλών. Η δημόσια παιδεία και υγεία είναι στο στόχαστρο της κυβέρνησης.

Οι ατομικές ελευθερίες και η προστασία της ιδιωτικής ζωής των πολιτών είναι σε κίνδυνο, εξαιτίας νέων δικτύων επιτήρησης και παρακολουθήσεων.  Στο επιτελικό κράτος της ΝΔ αυξάνονται διαρκώς τα θύματα αστυνομικής βίας, ιδιαίτερα όσα ανήκουν σε ευάλωτες ή κοινωνικά αποκλεισμένες ομάδες.

Την ίδια στιγμή, ο αντιιμπεριαλιστικός χαρακτήρας της εξέγερσης του Πολυτεχνείου είναι τραγικά επίκαιρος, τις ημέρες που γινόμαστε μάρτυρες μιας ακόμη αιματοχυσίας στη Μέση Ανατολή με θύματα παιδιά και αθώους ανθρώπους.

Διαβήτης: Πώς αντιμετωπίζονται τα ψυχολογικά προβλήματα;


14 Νοεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα για τον Διαβήτη


 Ο σακχαρώδης διαβήτης, ειδικά ο τύπου ΙΙ,  τα τελευταία χρόνια είναι ολοένα και πιο συχνός, εξαιτίας της παχυσαρκίας και της καθιστικής ζωής. Το να ανακαλύψετε ότι έχετε διαβήτη μπορεί να είναι συναισθηματικά οδυνηρό. Όχι μόνο αντιμετωπίζει κανείς μια διάγνωση χρόνιας ασθένειας αλλά παράλληλα έχει επίσης να κάνει με την προσαρμογή του τρόπου ζωής και των καθημερινών συνηθειών για να διαχειριστεί μια τέτοια πάθηση.

Σε αντίθεση με τον διαβήτη τύπου Ι, ο τύπος ΙΙ μπορεί να  μην απαιτεί ενέσεις ινσουλίνης και συχνά μπορεί να ελεγχθεί με αλλαγές στον τρόπο ζωής, με φάρμακα από το στόμα ή και με τα δύο. Η παχυσαρκία, η καθιστική ζωή, το οικογενειακό ιστορικό και η κακή διατροφή αποτελούν παράγοντες κινδύνου για τον διαβήτη τύπου ΙΙ. Η συμμετοχή του ψυχολόγου για τους παραπάνω λόγους είναι πολύ ουσιαστική από νωρίς στην διάγνωση. Οι ψυχολόγοι μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση του διαβήτη, συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας για το άγχος, την παχυσαρκία και την συμμόρφωση ενός ολιστικού σχεδίου θεραπείας.

Μεταξύ άλλων η επίδραση του σακχαρώδη διαβήτη είναι σημαντική στην ψυχολογία, στην προσωπικότητα αλλά και στις συναισθηματικές αντιδράσεις του πάσχοντα, καθώς μπορεί να επηρεάσουν και την εξέλιξη της νόσου.

Το «κλειδί» για να ζήσει κάποιος καλά με το διαβήτη είναι να αποφεύγονται προβλήματα που προκύπτουν από την παρατεταμένη υπεργλυκαιμία ή από τα επεισόδια υπογλυκαιμίας. Και για την επίτευξη αυτού του στόχου, οι διαβητικοί πρέπει να συμμορφώνονται με ορισμένους κανόνες συμπεριφοράς, που όμως δεν είναι πάντοτε εύκολο. Παρότι οι οριστικές αλλαγές που πρέπει να συντελεστούν και αφορούν τη βελτίωση της διατροφής, τη μείωση του καπνίσματος, την αύξηση της αερόβιας άσκησης και της διαχείρισης του άγχους και της κατάθλιψης -είναι γνωστές στους πάσχοντες από διαβήτη-συχνά τους είναι αδύνατο να τις ακολουθήσουν.