Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2019

Περιφέρεια Ηπείρου: Ένταξη δεκαεπτά προτάσεων στο Ε.Π. «Ήπειρος 2014-2020» για «Ανάπτυξη και χρήση ψηφιακών συστημάτων»


Υπογράφηκαν από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου οι Αποφάσεις Ένταξης των Προτάσεων Έργων που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της Δράσης «Ανάπτυξη και χρήση ψηφιακών συστημάτων, προϊόντων και υπηρεσιών από τους Ο.Τ.Α.» (Πρόκληση 64/2018).
Μετά από Συγκριτική Αξιολόγηση των υποβληθεισών προτάσεων, εντάσσονται προς συγχρηματοδότηση στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020» 17 προτάσεις, συνολικού προϋπολογισμού 3.249.936,30€ και συνολικού επιλέξιμου προϋπολογισμού 3.157.363,30€.
Οι ενταχθείσες προτάσεις είναι:
Εφαρμογές Έξυπνης Πόλης στο Δήμο Φιλιατών
ΔΗΜΟΣ ΦΙΛΙΑΤΩΝ 132.413,40
Ψηφιακές εφαρμογές για την αύξηση της αποδοτικότητας του Δήμου Πωγωνίου
ΔΗΜΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ 158.893,60
Ολοκληρωμένη Πλατφόρμα Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών για το Δήμο Νικολάου Σκουφά
ΔΗΜΟΣ ΝΙΚ. ΣΚΟΥΦΑ 187.118,48
Εφαρμογές Έξυπνης Πόλης Δήμου Ζίτσας
ΔΗΜΟΣ ΖΙΤΣΑΣ 220.310,80
Ψηφιακές Δράσεις του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων του νομού Θεσπρωτίας
ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ 187.240,00
Ανάπτυξη και χρήση ψηφιακών συστημάτων, προϊόντων και υπηρεσιών Δήμου Ηγουμενίτσας
ΔΗΜΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ 189.472,00
Ψηφιακό Κέντρο Υπηρεσιών μιας Στάσης για τη διοικητική εξυπηρέτηση & την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων του Νομού Πρεβέζης
ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
200.000,00-227.738,00
Εφαρμογές βελτίωσης της εξυπηρέτησης των πολιτών και της λειτουργίας του Δήμου Ζαγορίου
ΔΗΜΟΣ ΖΑΓΟΡΙΟΥ 164.984,48
Ψηφιακές υπηρεσίες οργάνωσης των υπηρεσιών του Δήμου Κόνιτσας για την καλύτερη εξυπηρέτηση των δημοτών του με χρήση ΤΠΕ

Δήμος Πωγωνίου: Κοινωνικό παντοπωλείο και συσσίτιο-Προσκόμιση δικαιολογητικών από ήδη ωφελουμένους


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Το Κοινωνικό Παντοπωλείο και Συσσίτιο του Δήμου Πωγωνίου καλεί τους ωφελούμενους της Δομής να προσκομίσουν από 14/10/2019 έως 31/10/2019 τα εξής:
1.  ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΟ 2018
2.  ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΤΕΒΑ
3.  ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ
4.  ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΜΟΝΙΜΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
Παρακαλούμε να προσέλθετε για την κατάθεση των εγγράφων στις παρακάτω ημερομηνίες:
ΤΡΙΤΗ:15/10/2019: Δελβινάκι (Δημαρχείο) ώρες 9:00-12:00
ΠΕΜΠΤΗ:17/10/2019 Παρακάλαμος (ΚΔΑΠ) ώρες 9:00-12:00
ΤΡΙΤΗ:22/10/2019 Κεφαλόβρυσο (Δημαρχείο) ώρες 9:00-12:00
Και κάθε Τρίτη με Πέμπτη στην έδρα των Δομών Καλπάκι, το ωράριο αποδοχής είναι 9:00-13:00.

Ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή 48χρονης ημεδαπής, ήδη έγκλειστης σε Κατάστημα Κράτησης, σε υπόθεση ληστείας που είχε διαπραχθεί σε βάρος ηλικιωμένης στη Σαμψούντα Πρέβεζας


Στο πλαίσιο συνεχιζόμενης έρευνας και συνδυαστικής αξιοποίησης στοιχείων από την Ομάδα Δημόσιας Ασφάλειας του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας σε συνεργασία με το Γραφείο Εγκληματολογικών Ερευνών Πρέβεζας έπειτα από τη σύλληψη 48χρονης ημεδαπής για σωρεία καταδικαστικών αποφάσεων (σχετικό το από 27-09-2019 Δελτίο Τύπου της Υπηρεσίας μας), διακριβώθηκε επιπρόσθετα, η εμπλοκή της σε ληστεία σε βάρος ηλικιωμένης, που έγινε την 08-03-2012, σε σπίτι στη Σαμψούντα Πρέβεζας, όπου με την απειλή μαχαιριού, αφαιρέθηκε χρηματικό ποσό και ένα κινητό τηλέφωνο.
Σημειώνεται ότι η 48χρονη βρίσκεται ήδη έγκλειστη σε κατάστημα κράτησης της χώρας, συνεπεία των ανωτέρω αποφάσεων ενώ η συμπληρωματική δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος της θα υποβληθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Δήμος Πωγωνίου: Κοινωνικό παντοπωλείο και συσσίτιο - εγγραφές νέων ωφελούμενων


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
   Το Κοινωνικό Παντοπωλείο και Συσσίτιο του Δήμου Πωγωνίου καλεί τους δημότες, που ενδιαφέρονται για την ένταξη τους στη Δομή να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά από 14/10/2019 ΕΩΣ 31/10/2019
    Παρακαλούμε τους ενδιαφερόμενους να προσέλθουν για αιτήσεις στις παρακάτω ημερομηνίες:
ΤΡΙΤΗ: 15/10/2019: Δελβινάκι (Δημαρχείο) ώρες 9:00-12:00
ΠΕΜΠΤΗ: 17/10/2019: Παρακάλαμος (ΚΔΑΠ) ώρες 9:00-12:00
ΤΡΙΤΗ:  22/10/2019: Κεφαλόβρυσο (Δημαρχείο)  ώρες 9:00-12:00
   Και κάθε Τρίτη και Πέμπτη στην έδρα των Δομών Καλπάκι, το ωράριο αποδοχής των αιτήσεων είναι 9:00-13:00.
   Οι ενδιαφερόμενοι της πρώην κοινότητας Λάβδανης και Πωγωνιανής να προσέλθουν στα ΚΕΠ της Λάβδανης και της Πωγωνιανής για την αίτησή τους.
Τα απαραίτητα δικαιολογητικά είναι τα εξής:
1) Εκκαθαριστικό 2018
2) Ταυτότητα φωτοτυπία
3) Βεβαίωση ΤΕΒΑ 
4) Οικογενειακή κατάσταση
5) Βεβαίωση σπουδών (18-24 χρονών)
6) Βεβαίωση στρατού (για προστατευόμενο τέκνο που υπηρετεί)
7) Βεβαίωση εντοπιότητας
8) Για αλλοδαπούς κάρτα παραμονής
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στο τηλ.6979891481

ΣΤΑΜΑΤΗ ΒΑΡΒΑΡΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΣ

Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ

ΣΙΟΥΤΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

Πρόταση Ριζόπουλου για συνεργασία της αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο


Ο επικεφαλής των Οριζόντων Ηπείρου Σπύρος Ριζόπουλος απέστειλε επιστολή στους επικεφαλής των παρατάξεων του δημοκρατικού τόξου της αντιπολίτευσης στο περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου.
Μα αυτήν, ενσωματώνοντας και τις προτάσεις του Γιώργου Ζάψα (Κοινό των Ηπειρωτών) και του Νίκου Ζήκου (Αριστερή Παρέμβαση), τους καλεί σε πλήρη συντονισμό της δράσης τους.
Η βασική λογική της πρότασης είναι η άμεση συνεργασία μεταξύ των παρατάξεων προκειμένου να συγκεντρώνεται κάθε φορά ο αριθμός των 16 περιφερειακών συμβούλων και να εισάγεται προς συζήτηση στο συμβούλιο ένα θέμα χωρίς να μπορεί η πλειοψηφία να το μπλοκάρει με διάφορα προσχήματα, επειδή δεν της είναι αρεστό ή δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει.
Όπως επισημαίνεται και στην επιστολή αυτό δεν σημαίνει υποχρεωτικά και συμφωνία απόψεων. Αποτελεί όμως στην πράξη μια εξαιρετική μορφή συνεργασίας όπου με δημοκρατικό, ανοικτό και διαφανή τρόπο θα δίνεται η ευκαιρία στην κάθε παράταξη ξεχωριστά να επιλέγει όποια θέματα αξιολογεί ως σημαντικά για να τοποθετείται.
Τέλος, στην επιστολή επισημαίνεται ότι αυτή η πολιτική πρωτοβουλία έχει ιδιαίτερη αξία τώρα στην αρχή της περιόδου διακυβέρνησης, χωρίς κανένα προεκλογικό ενδιαφέρον παρά μόνο ουσιαστικό. 

Από το γραφείο Τύπου

Εξιχνιάστηκε υπόθεση κλοπής από οικία στον Καλόβατο Άρτας


Ως δράστης ταυτοποιήθηκε 49χρονος ημεδαπός σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή

Εξιχνιάσθηκε ύστερα από μεθοδική έρευνα του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας υπόθεση κλοπής από οικία στον Καλόβατο Άρτας και σχηματίσθηκε σχετική δικογραφία σε βάρος 49χρονου ημεδαπού.
Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο 49χρονος εμπλέκεται σε κλοπή από οικία, η οποία έλαβε χώρα πρωινές ώρες της 06/10/2019, απ’ όπου αφαιρέθηκε χρηματικό ποσό, προσωπικά έγγραφα και δύο κινητά τηλέφωνα.
Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Άρτας ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας.

Διαζύγιο: Παιδί και δημιουργία νέας οικογένειας

Έρευνες έχουν αποδείξει ότι μόλις το ένα στα τέσσερα μέλη (25%) αισθάνεται ότι συνδέεται ψυχικά με τη νέα οικογένεια μετά το διαζύγιο,  ειδικά όταν ο/η νέα σύντροφος έχει επίσης παιδιά από τον προηγούμενο γάμο. Σημαντική είναι, επίσης, και η επίδραση του διαζυγίου στην ψυχολογία των παιδιών. Το ένα στα δύο παιδιά (46%) πάντως καταλήγει να θεωρεί ότι η παλιά και η νέα οικογένειά του αποτελούν ένα ενιαίο σύνολο, το οποίο το εμπεριέχει.
Ο κ. Γιώργος Παπαγεωργίου, Bsc (Psychology) University of London, MSc (Health Psychology) University of Central Lancashire, μέλος της Διεθνούς Ένωσης Σχεσιακής Ψυχανάλυσης (IARPP) – ΗΠΑ, διευθυντής και επόπτης επιστημονικού προσωπικού στην ΨΥΧΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ (psychikifrontida.gr), εξηγεί:
“Διαζευγμένοι, που αποφασίζουν να δημιουργήσουν έναν νέο οικογενειακό πυρήνα -κυρίως όταν υπάρχουν παιδιά από προηγούμενο γάμο- ισχυρίζονται πολύ συχνά ότι έχουν “δημιουργήσει νέα οικογένεια”. Αυτός ο ισχυρισμός όμως συχνά ΔΕΝ επιβεβαιώνεται και δεν φαίνεται να ισχύει ως πραγματικό αίσθημα, ενώ συχνά και για την ψυχολογία του παιδιού ΔΕΝ είναι αληθινός. Με βάση μελέτες σε αυτοαναφορές διαζευγμένων -σε αντίθεση με τα όσα λένε ανοικτά στον κοινωνικό τους περίγυρο- μόλις ο ένας στους τέσσερις (το 25% δηλαδή) συνδέεται πραγματικά με τη νέα οικογένεια και τα παιδιά του συντρόφου του από προηγούμενο γάμο. Επίσης, μόλις ο ένας στους 20 περίπου (δηλαδή ποσοστό 5-6%) διατηρεί καλή σχέση κι εξακολουθεί να θεωρεί βαθιά μέσα του τον πρώην σύντροφο, ως ακόμη μέλος της οικογένειας του. Αυτό το “ακόμη μέλος” ακούγεται περίεργο, όμως, το ορίζουμε ευρύτερα: να σέβεται την γνώμη του, να υπολογίζει τις αντιρρήσεις ή και αντιδράσεις του, να βασίζεται στη βοήθειά του και στη κατανόησή του”, αναφέρει ο ειδικός.
Όταν τα παιδιά γονιών με διαζύγιο εντάσσονται σε καινούργια οικογένεια
Το παιδί “λάστιχο”, ανάμεσα στους δύο χωρισμένους γονείς είναι ένα γνώριμο φαινόμενο. Κι αυτό εκδηλώνεται ιδιαιτέρα στην ψυχολογία του παιδιού, όταν οι γονείς ξαναφτιάξουν τη ζωή τους και η οικογένεια “μεγαλώσει” με την προσθήκη νέων μελών.

Εξιχνιάστηκε υπόθεση απόπειρας τηλεφωνικής απάτης σε βάρος 42χρονης στην Ηγουμενίτσα


Ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία 54χρονου ημεδαπού σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για απόπειρα απάτης

Εξιχνιάστηκε μετά από εμπεριστατωμένη έρευνα αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, υπόθεση απόπειρας τηλεφωνικής απάτης σε βάρος 42χρονης στην Ηγουμενίτσα.
Για την υπόθεση ταυτοποιήθηκε ως δράστης 54χρονος ημεδαπός σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε σχετική δικογραφία.
Ειδικότερα, την 27-08-2019, άγνωστος άνδρας τηλεφώνησε σε φαρμακείο στην Ηγουμενίτσα και προσποιούμενος ότι είναι γνωστός της ιδιοκτήτριας, παρήγγειλε προϊόντα.
Στη συνέχεια, επικαλούμενος με ψευδή στοιχεία, ότι κατέθεσε εκ παραδρομής σε τραπεζικό λογαριασμό μεγαλύτερο χρηματικό ποσό για την αγορά των προϊόντων, ζήτησε την επιστροφή του συγκεκριμένου ποσού, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να εξαπατήσει την 42χρονη.
Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ηγουμενίτσας.

Γιάννενα: Παράσταση "Μουζικουέντο" για το Σάββατο 12 και την Κυριακή 13 Οκτώβρη, στις 12:00 το μεσημέρι


Το Μουζικουέντο αγαπήθηκε και ετοιμάζεται να σας υποδεχτεί στο Θέατρο Actina και αυτό το Σαββατοκύριακο!!!
Σάββατο 12 Οκτώβρη στις 21:15’ και Κυριακή 13 Οκτώβρη στις 12:00 το μεσημέρι.
Πρόκειται για το “Μουζικουέντο” της Χάρις Μέγα, μια μουσικοθεατρική παράσταση για μεγάλους και μικρούς.
Το κοινό θα απολαύσει μία ευρηματική παράσταση με φαντασία, απίστευτο ρυθμό, αρκετές δόσεις χιούμορ, καθαρές ερμηνείες που βοηθούν στην κατανόηση της ιστορίας, με δυνατά νοήματα που κατορθώνει να επιτελεί ένα δύσκολο ρόλο, εξίσου καλλιτεχνικό και παιδαγωγικό. 
Το έργο μας μεταφέρει αρκετά μηνύματα όπως την σημασία της συγχώρεσης, την δύναμη της τόλμης, την δικαιοσύνη, την υπεράσπιση του αδυνάτου, την οικολογική συνείδηση.
Αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει είναι η ζωντανή μουσική επί σκηνής και η διαδραστικότητα με το κοινό. 
Τρεις μουσικοί- ηθοποιοί με υπέροχα κοστούμια που παίζουν, χορεύουν και τραγουδούν 1 ώρα ξεδιπλώνοντας το ταλέντο τους και μας παίρνουν μαζί
τους στην ιστορία τους. 
Μία μοναδική παράσταση που υπόσχεται να ξετρελάνει τα παιδιά και να
μαγέψει τους μεγάλους.
Συντελεστές της 1ης επαγγελματικής θεατρικής παραγωγής του Θεάτρου Actina
Έργο: Μουζικουέντο
Συγγραφέας: Χάρις Μέγα
Σκηνοθεσία: Αθηνά Τσικνιά
Φωνητική διδασκαλία: Ειρήνη Δόβα
Μουσική πρωτότυπη: Χάρις Μέγα
Κοστούμια: Λεωνίδας Θεοδωρίδης
Σκηνικά: Αθηνά Τσικνιά
Ειδική κατασκευή παπουτσιών νάνου: Φόνη Βραζέλη
Φωτογραφίες: Κατερίνα Φλωράκη
Αφίσα: Γιάννης Ταγματάρχης
Παίζουν οι μουσικοί-ηθοποιοί: Ειρήνη Δόβα
Μαριαλένα Ευαγγελάκη
Χάρις Μέγα
Λίγα λόγια για το έργο:
Ζούσε κάπου, κάποτε ένας γεωργός φτωχός, μα τυχερός και τολμηρός που είδε τη ζωή του ν’ αλλάζει
διαπαντός όταν πήρε την μεγάλη απόφαση να επισκεφτεί τα ξακουστά τσακίδια. Το ταξίδι του ήταν
μακρύ κι ο δρόμος σκοτεινός μα να’ σου μπροστά του ένας περίεργος βοσκός και ένας σκύλος φοβερός
και τρομερός. Η ανάγκη του όμως τον οδήγησε μέχρι την καλύβα του τρομερού Μάγου Τσακίδα όπου οι
εκπλήξεις ερχόταν η μια μετά την άλλη. Η μεγάλη του και αθώα καρδιά τον έσωσαν μετά από έναν σκληρό γύρο από γρίφους, αλλά η μοίρα της άσπλαχνης αδερφής κρεμόταν από τα χέρια του.
Στο χωριό του γεωργού τις αποφάσεις έπαιρναν ο πρόεδρος κι ο παπάς. Ανακοίνωσαν λοιπόν ότι ο μεγαλύτερος πλάτανος του στο κέντρο του χωριού έπρεπε να κοπεί. Έτσι είπαν κι έτσι έγινε. Κόψανε
τον γεροπλάτανο και πάνω στις ρίζες του χτίσανε ένα υπερπολυτελές πανδοχείο. Ένα βράδυ όμως από τα θεμέλια του πανδοχείου περίεργες φωνές άρχισαν να ακούγονται και τα μυστικά όλων απλώνονταν
σε όλο το χωριό. Όταν έπειτα βάλανε και κάψανε τα ξύλα από τον γεροπλάτανο οι φωνές θέριεψαν και η ανησυχία φώλιασε σε όλων τις σκέψεις.
Τιμωρήθηκε άραγε η άσπλαχνη αδερφή του γεωργού; Παίξανε ξανά τα παιδιά του χωριού γύρω από τον γεροπλάτανο κρυφτό;
Πληροφορίες:
Σάββατο 12/10 στις 21:00 & Κυριακή 13/10 στις 12:00 το μεσημέρι.
Διάρκεια: 60'
Χώρος: Θέατρο ACTINA
Διεύθυνση: Άννης Κομνηνής 8, Ιωάννινα, 45221
Είσοδος: ενήλικες 10€, παιδιά 5€, φοιτητές 7€.
Τηλ. Ταμείου: 6974865401
Facebook: Θέατρο Actina
Instagram: theatroactina
email: info@theatroactina.gr

Γυναίκες: Τι πρέπει να γνωρίζουν για τις κύστεις στην ωοθήκη


Αν νιώθετε ασυνήθιστο πόνο ή πίεση χαμηλά στην κοιλιά, μπορεί να έχετε κύστεις στην ωοθήκη. Αυτοί οι μικροί, γεμάτοι υγρό ή ιστό ασκοί πάνω ή μέσα στην ωοθήκη είναι πάρα πολύ συνηθισμένοι.
Όπως αναφέρει το Γραφείο Υγείας της Γυναίκας (OWH) του αμερικανικού υπουργείου Υγείας & Ανθρώπινων Υπηρεσιών, οι κύστεις της ωοθήκης είναι πολύ συχνές στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας με τακτική έμμηνο ρύση. Στην πραγματικότητα, οι περισσότερες από αυτές θα έχουν μία κύστη ωοθυλακίου ή ωχρού σωματίου κάθε μήνα. Ωστόσο δεν θα νιώσουν κάποια ενόχληση, εκτός κι αν μία κύστη μεγαλώσει πολύ ή σχηματίσουν πολλές κύστεις. Υπολογίζεται ότι το περίπου 8% των νεαρών γυναικών εκδηλώνουν μεγάλες ωοθηκικές κύστεις οι οποίες χρειάζονται θεραπεία.
Οι κύστεις στην ωοθήκη είναι λιγότερο συχνές μετά την εμμηνόπαυση, αλλά μπορεί να είναι πιο σοβαρές. Και αυτό διότι οι μετεμμηνοπαυσικές γυναίκες που παρουσιάζουν κύστεις στην ωοθήκη διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο των ωοθηκών. Υπολογίζεται ότι κύστεις στην ωοθήκη μετά την εμμηνόπαυση παρουσιάζει ποσοστό έως 16% των γυναικών.
Ακόμα και τα ανήλικα κορίτσια μπορεί να έχουν κύστεις ωοθήκης. Στην πραγματικότητα, τα περισσότερα κορίτσια ηλικίας από λίγων μηνών έως 12 ετών μπορεί να έχουν κάποια κύστη στην ωοθήκη τους, σύμφωνα με ορισμένες μελέτες. Ωστόσο κατά κανόνα οι μικρές κύστεις συνήθως εξαφανίζονται μέσα σε 6 μήνες, ενώ οι μεγάλες χρειάζονται περισσότερο καιρό.
Όπως εξηγεί ο μαιευτήρας-χειρουργός γυναικολόγος Δρ. Ιωάννης Π. Βασιλόπουλος, MD, MSc, ειδικός στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή και ιδρυτικό μέλος του Institute of Life, οι πιο συχνές ωοθηκικές κύστεις αναπτύσσονται κατά τον έμμηνο κύκλο και συνήθως είναι καλοήθεις (μη καρκινικές). Οι δύο πιο συχνοί τύποι είναι οι κύστεις ωοθυλακίου και ωχρού σωματίου:
* Κύστεις ωοθυλακίου. Σε έναν φυσιολογικό έμμηνο κύκλο παράγεται ένα ωάριο τον μήνα. Το ωάριο αναπτύσσεται μέσα σε έναν μικροσκοπικό θύλακα (ασκό) που λέγεται ωοθυλάκιο. Όταν το ωάριο ωριμάσει, το ωοθυλάκιο σπάει (ρήξη) και το απελευθερώνει. Οι κύστεις ωοθυλακίου σχηματίζονται όταν δεν γίνει η ρήξη του ωοθυλακίου και συνήθως δεν προκαλούν συμπτώματα. Ο εντοπισμός τους συνήθως είναι τυχαίο εύρημα στη διάρκεια ενός υπερηχογραφήματος, αλλά σπανίως θα χρειασθούν θεραπεία, αφού υποχωρούν μόνες τους μέσα σε 1-3 μήνες.