Δευτέρα 6 Απριλίου 2020

Υπουργείο Παιδείας: ΚΥΑ για προσωρινά περιοριστικά μέτρα στους χώρους λατρείας κατά την περίοδο του Πάσχα


Mε Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας προβλέπονται νέα προσωρινά περιοριστικά μέτρα στους χώρους λατρείας, όλων των θρησκειών και δογμάτων για το διάστημα από 12.04.2020 έως και 20.4.2020.
Οι νέες ρυθμίσεις για την αποτροπή μετάδοσης του κορωνοϊού στους χώρους λατρείας προβλέπουν μεταξύ άλλων τα εξής:
α) Απαγορεύονται, παρουσία κοινού, οι λειτουργίες, λατρευτικές συνάξεις, ιεροπραξίες και πάσης φύσεως θρησκευτικές τελετές σε όλους ανεξαιρέτως τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας, ανεξαρτήτως μεγέθους και χωρητικότητας, στο σύνολο της Επικράτειας, για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας.
β) Επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών κεκλεισμένων των θυρών, αποκλειστικά και μόνο από θρησκευτικό λειτουργό και βοηθητικό προσωπικό (πχ ιεροψάλτης) των οποίων ο συνολικός αριθμός δεν υπερβαίνει τα 4 φυσικά πρόσωπα. Ο κατά νόμο θρησκευτικός λειτουργός είναι υπεύθυνος για να λάβει όλα τα προσήκοντα μέτρα σύμφωνα με την ΚΥΑ. Δεν επιτρέπεται, ούτε κεκλεισμένων των θυρών, η τέλεση λειτουργιών σε χώρους λατρείας που βρίσκονται σε ιδιωτικά κτήματα, κτίρια κλπ.
γ) Απαγορεύεται η επίσκεψη κοινού, ατομικά ή ομαδικά, στα μοναστήρια. Επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών και ακολουθιών στα μοναστήρια χωρίς την παρουσία κοινού.
δ) Επιτρέπεται, επιπλέον της τηλεοπτικής και ραδιοφωνικής, και η αυτοτελής διαδικτυακή μετάδοση της λειτουργίας.

Σωτήρης Τσιόδρας: 79 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, 20 νέα κρούσματα


Ο καθηγητής λοιμοξιολόγος κ. Σωτήρης Τσιόδρας στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου ανακοίνωσε 20 νέα κρούσματα, και 79 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, 1.755 οι καταγεγραμμένοι ασθενείς.
Νοσηλεύονται 90 διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ.

COVID-19, καρδιαγγειακό σύστημα και μείζονα καρδιαγγειακά νοσήματα


Ενημέρωση των πολιτών από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία

Σε μια δύσκολη συγκυρία για τη χώρα και με κύριο ζητούμενο την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19, η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία αναδεικνύει συγκεκριμένα ιατρικά θέματα,  με κύριο στόχο την πρόληψη υγείας των πολιτών και την ενημέρωση των ασθενών με  καρδιαγγειακές παθήσεις.
COVID-19 και Καρδιαγγειακό Σύστημα
Μετά την επιδημία με τον ιό SARS-CoV που προκάλεσε μία  επίταση του συνδρόμου SARS το 2003, αντιμετωπίζουμε μια πανδημία τώρα με τον ιό SARS-CoV-2, που εμφανίζει και υψηλή μεταδοτικότητα. Φαίνεται ότι οι κύριες εκδηλώσεις της νόσησης από τον ιό είναι από το αναπνευστικό σύστημα, σε σημαντικό όμως ποσοστό των ασθενών αναφέρεται συμμετοχή του καρδιαγγειακού συστήματος. Οι ασθενείς με προϋπάρχουσα καρδιαγγειακή νόσο δύναται να αναπτύξουν επιπλοκές από το καρδιαγγειακό σύστημα, γι’ αυτό η έγκαιρη αναγνώριση συμπτωμάτων είναι σημαντική για την αντιμετώπιση των ασθενών αυτών. 
Οξεία καρδιακή βλάβη
Μεταξύ των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων με λοίμωξη από τον SARS-CoV-2 που κατέγραψε η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας (ΕΕΥΚ), υπήρξαν ασθενείς  που εμφάνισαν ως αρχικά συμπτώματα αίσθημα παλμών,  θωρακική δυσφορία παρά συμπτώματα εκ του αναπνευστικού όπως πυρετός και βήχας, Σύμφωνα με την ΕΕΥΚ, ανάμεσα στα θανατηφόρα περιστατικά από τον  “COVID-19”, το 11,8% των ασθενών χωρίς υποκείμενη καρδιαγγειακή νόσο εμφάνισε ουσιαστική καρδιακή βλάβη, με αυξημένα επίπεδα cTnI ή επεισόδιο καρδιακής ανακοπής κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους.  Φαίνεται ότι σε ασθενείς με νόσο COVID-19, η επίπτωση των καρδιαγγειακών συμπτωμάτων είναι υψηλή, η οποία οφείλεται στη συστηματική φλεγμονώδη απάντηση καθώς και σε διαταραχές του ανοσολογικού συστήματος που εμφανίζονται με την πρόοδο της νόσου. 
Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία προειδοποιεί ότι πέρα από τα κλασσικά συμπτώματα πυρετού και δύσπνοιας, πρέπει να δίδεται σημασία και αναζήτηση ιατρικής βοήθειας σε κάθε ύποπτο σύμπτωμα διαταραχής καρδιαγγειακής κυκλοφορίας.
Ασθενείς με προϋπάρχουσα καρδιαγγειακή νόσο και COVID-19
Μια πρόσφατη μετα-ανάλυση έδειξε ότι μία MERS-CoV λοίμωξη είναι πιθανότερο να συμβεί σε ασθενείς με υποκείμενο καρδιαγγειακό νόσημα. Ανάμεσα στους ασθενείς με MERS-CoV λοίμωξη και σοβαρά συμπτώματα, το 50% έπασχαν από αρτηριακή υπέρταση και διαβήτη, ενώ το 30% από καρδιακή νόσο. Αντίστοιχα, σύμφωνα με το πρόγραμμα διάγνωσης και θεραπείας της πνευμονίτιδας από τον νέο κορωνοϊο (4η έκδοση) της κινεζικής κυβέρνησης, πιθανότερο να νοσήσουν από τον SARS-CoV-2 είναι οι ηλικιωμένοι με συνοδές συννοσηρότητες, ιδιαίτερα εκείνοι με υπέρταση, διαβήτη και στεφανιαία νόσο. Επιπλέον, οι ασθενείς με υποκείμενη καρδιαγγειακή νόσο είναι πιθανότερο να εμφανίσουν σοβαρότερα συμπτώματα σε περίπτωση νόσησης από τον SARS-CoV-2. 

Εξέλιξη κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ήπειρο (Δευτέρα 6 Απριλίου)


ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ Δ/ΝΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

Η εικόνα ως προς την πορεία υγείας των νοσούντων από κορωνοϊο ως και τα νέα ύποπτα κρούσματα στην Ήπειρο μέχρι σήμερα (Δευτέρα 6 Απριλίου) το μεσημέρι, σύμφωνα με τα στοιχεία των νοσοκομείων, έχει ως εξής:
A. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ:
1. Στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας εξακολουθούν να νοσηλεύονται δύο άτομα:
• Το πρώτο περιστατικό είναι από τα Ιωάννινα, ο ασθενής είναι διασωληνωμένος και παρουσιάζει μικρή βελτίωση.
• Το δεύτερο περιστατικό αφορά τον ηλικιωμένο από την Άρτα, ο οποίος βρίσκεται στη διαδικασία αποσωλήνωσης.
2. Από τη Μονάδα Λοιμωδών πήραν εξιτήριο κατά την χθεσινή ημέρα το άτομο του υγειονομικού προσωπικού του νοσοκομείου της Πρέβεζας καθώς και μία γυναίκα, κάτοικος Πρέβεζας, αφού ήταν καλά στην υγεία τους. Και οι δύο παραμένουν στην οικία τους και παρακολουθούνται .
3. Στη Μονάδα Λοιμωδών, αρνητικής πίεσης, εξακολουθούν να νοσηλεύονται τρία διαπιστωμένα θετικά περιστατικά.
• Το πρώτο είναι θετικό περιστατικό από το Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας, το οποίο έχει σταθεροποιηθεί .
• Το δεύτερο περιστατικό αφορά θετικό κρούσμα από την Π.Ε. Πρέβεζας, ο οποίος έως την εισαγωγή του στη μονάδα παρέμενε και παρακολουθούνταν στην οικία του. Η κατάσταση της υγείας του είναι σταθερή.
• Το τρίτο εισήχθη στη Μονάδα το απόγευμα της 3/4/2020. Πρόκειται για την σύζυγο του ηλικιωμένου θανόντος από την Κέρκυρα. Η κατάσταση της υγείας της είναι επιδεινούμενη.
4. Κατά την χθεσινή ημέρα εξετάσθηκαν από το Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων τριάντα πέντε (35) νέα δείγματα , που αφορούν όλα τα νοσοκομεία της Ηπείρου. Όλα ήταν αρνητικά.
Β. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ «ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ»
• Σήμερα στάλθηκαν επτά νέα δείγματα για εξέταση.
• Από το σύνολο των εκατόν δύο (102) δειγμάτων που έχουν ληφθεί έως σήμερα, το ένα ήταν θετικό (κάτοικος Πρέβεζας) και αναμένονται αποτελέσματα για τα επτά ανωτέρω. Όλα τα υπόλοιπα είναι αρνητικά.
Γ. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΡΤΑΣ
• Από τα είκοσι επτά δείγματα που στάλθηκαν χθες, τα είκοσι τρία είναι αρνητικά και αναμένονται αποτελέσματα για άλλα τέσσερα. Αρνητικά είναι και τα τρία δείγματα που ήταν σε εκκρεμότητα από τις 4/4/2020.
• Σήμερα στάλθηκαν είκοσι πέντε (25) νέα δείγματα για εξέταση.
• Τα τρία επιβεβαιωμένα θετικά κρούσματα των προηγούμενων ημερών, τα οποία διαμένουν στην Άρτα, εξακολουθούν να βρίσκονται σε καραντίνα στην οικία τους και ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή με παρακολούθηση από την ιατρική ομάδα του νοσοκομείου. Όλοι είναι καλά στην υγεία τους.
• Επίσης όλες οι διαπιστωμένες επαφές τους, που προέκυψαν από την ιχνηλάτηση, εξακολουθούν να βρίσκονται σε κατ΄ οίκον περιορισμό και παρακολουθούνται.
Δ. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
• Στο Νοσοκομείο νοσηλεύονται τέσσερα πιθανά περιστατικά SARS-COV-2 και αναμένονται αποτελέσματα ισάριθμων δειγμάτων.
• Πέραν των ανωτέρω δεν αναμένονται αποτελέσματα άλλων πιθανών περιστατικών.
• Όλες οι διαπιστωμένες επαφές των θετικών περιστατικών, τόσο του ενός που νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, όσο και των δύο που βρίσκονται σε καραντίνα στην οικία τους και παρακολουθούνται από το Νοσοκομείο, μετά την ιχνηλάτηση και τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, έχουν τεθεί σε κατ΄ οίκον περιορισμό και παρακολουθούνται. Όλοι είναι καλά στην υγεία τους.
• Στην οικία τους βρίσκονται επίσης και παρακολουθούνται τα δύο θετικά περιστατικά που νοσηλεύθηκαν στο ΠΓΝ Ιωαννίνων και έλαβαν εξιτήριο χθες.
Ε. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΦΙΛΙΑΤΩΝ
• Σήμερα στάλθηκαν τρία νέα δείγματα για εξέταση.
• Έως σήμερα έχουν ληφθεί συνολικά είκοσι ένα (21) δείγματα προς εξέταση, τα δεκαοκτώ ήταν αρνητικά και αναμένονται απαντήσεις για τα τρία ανωτέρω.
Στο Camping του Δρεπάνου εξακολουθούν να φιλοξενούνται είκοσι άτομα από διάφορες άλλες χώρες της Ευρώπης, αφού δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες προώθησης στις χώρες προέλευσης. Η σημαντικότερη πρόοδος των διαπραγματεύσεων έως σήμερα είναι με την Γαλλική Πρεσβεία.
Όλοι παρακολουθούνται και είναι καλά στην υγεία τους.

ΟΑΕΔ: Παρατείνεται η ημερομηνία λήξης για 113.000 επιταγές κοινωνικού τουρισμού


Η διοίκηση του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας και της στήριξης του εργατικού δυναμικού και των επιχειρήσεων αποφάσισε την παράταση του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού για διάστημα ίσο με τη διάρκεια των έκτακτων μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΟΑΕΔ, πριν από την εφαρμογή των έκτακτων μέτρων, είχαν ενεργοποιηθεί 27.000 από τις συνολικά 140.000 επιταγές, που θα έληγαν τον Ιούλιο του 2020.
Προκειμένου να διασφαλιστεί το δικαίωμα των λοιπών 113.000 δικαιούχων και ωφελουμένων να πραγματοποιήσουν τις διακοπές τους, η περίοδος κοινωνικού τουρισμού 2019-2020 θα επιμηκυνθεί αντίστοιχα για όσο διάστημα διαρκέσουν τα έκτακτα μέτρα, που ξεκίνησαν τον Μάρτιο.
Υπενθυμίζεται πως, μέσω του προγράμματος επιδότησης διακοπών εργαζομένων, ανέργων και των οικογενειών αυτών, με επιταγή κοινωνικού τουρισμού περιόδου 2019-2020, διακοπές μπορούν να πραγματοποιηθούν σε τουριστικά καταλύματα του μητρώου παρόχων του ΟΑΕΔ, με διάρκεια:

Σαράντα πέντε οι παραβάτες του μέτρου περιορισμού της κυκλοφορίας στην Ήπειρο, την Κυριακή 5 Απριλίου


Συνεχίζονται σε όλη τη χώρα οι έλεγχοι των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας για τη διαπίστωση παραβίασης των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.
Στο πλαίσιο αυτό χθες, Κυριακή 5 Απριλίου:
για άσκοπες μετακινήσεις βεβαιώθηκαν (1.224) παραβάσεις σε όλη την επικράτεια και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα, ως ακολούθως:
(456) στην Αττική,
(117) στα Ιόνια Νησιά,
(101) στην Κρήτη,
(101) στη Δυτική Ελλάδα,
 (84) στη Θεσσαλονίκη,
 (64) στην Κεντρική Μακεδονία,
 (61) στην Πελοπόννησο,
 (48) στη Θεσσαλία,
 (45) στην Ήπειρο,
 (45) στο Νότιο Αιγαίο,
 (40) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
 (31) στο Βόρειο Αιγαίο,
 (16) στη Δυτική Μακεδονία και
 (15) στη Στερεά Ελλάδα.
Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου, τη Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020, έχουν βεβαιωθεί (21.308) παραβάσεις σε όλη την επικράτεια και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα.
για λειτουργία καταστημάτων (υγειονομικού ενδιαφέροντος, εμπορικά κ.λπ.) παρά την σχετική απαγόρευση βεβαιώθηκαν (8) παραβάσεις και συνελήφθησαν (5) άτομα.
Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου την Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020 έχουν βεβαιωθεί σε όλη την επικράτεια (359) παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (353) άτομα.
Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση με σκοπό τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Παρατάσεις πληρωμών σε εφορία και ταμεία


Η κυβέρνηση έθεσε σε εφαρμογή  στο πλαίσιο των μέτρων παροχής οικονομικών διευκολύνσεων προς τα νοικοκυριά και επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση την οποία έχει προκαλέσει η εξάπλωση του κορωνοϊού, μέτρα που αφορούν παρατάσεις, αναστολές και άλλες αλλαγές σε προθεσμίες εκπλήρωσης φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.
Οι ρυθμίσεις αυτές, αφορούν 1,5 εκατομμύριο επιχειρηματίες, ελεύθερους επαγγελματίες και λοιπούς αυτοαπασχολούμενους και περισσότερους από 1,7 εκατομμύρια μισθωτούς-εργαζόμενους και λοιπούς φορολογούμενους.
Πρόκειται συνολικά για 11 ρυθμίσεις, σύμφωνα με τις οποίες:
1. Παρατάθηκαν έως τις 10/4/2020 οι λήξασες την 30η/3/2020 και την 31η/3/2020 προθεσμίες για την καταβολή βεβαιωμένων χρεών προς τη Φορολογική Διοίκηση, οι οποίες ισχύουν μόνο για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα που αποφάσισαν να πληρώσουν κανονικά τα χρέη αυτά μη κάνοντας χρήση του δικαιώματος αναστολής πληρωμών έως τις 31/8/2020, προκειμένου να κερδίσουν το ευεργέτημα της έκπτωσης ποσοστού 25%.
2. Παρατάθηκε μέχρι τις 10/4/2020 η προθεσμία καταβολής της δόσης του μηνός Μαρτίου 2020 των ρυθμίσεων ή διευκολύνσεων τμηματικής αποπληρωμής οφειλών προς τη Φορολογική Διοίκηση, η οποία έληξε κανονικά στις 31/3/2020 και ισχύει μόνο για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα που αποφάσισαν να πληρώσουν κανονικά τη δόση αυτή
3. Παρατάθηκαν έως και τις 10/4/2020 οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων στη Φορολογική Διοίκηση οφειλών που έληξαν κανονικά στις 31/3/2020 και αφορούν σε φυσικά πρόσωπα τα οποία συμπληρώνουν μέχρι 31.12.2020 το εβδομηκοστό έτος της ηλικίας τους ή παρουσιάζουν βαριά αναπηρία σε ποσοστό 80% και άνω.
Οι επιχειρήσεις που εντάσσονται στα μέτρα οικονομικής στήριξης έχουν το δικαίωμα να παρατείνουν την καταβολή του δώρου Πάσχα μέχρι τις 30 Ιουνίου 2020.
Για τους εργαζομένους που έχουν τεθεί σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας, το ποσοστό του δώρου που αντιστοιχεί στις ημέρες που ο εργαζόμενος βρίσκεται σε προσωρινή αναστολή της σύμβασής του, θα καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Δραστηριότητα των Αστυνομικών Υπηρεσιών Ηπείρου για τον Μάρτιο έτους 2020

Με σκοπό την ενημέρωση των πολιτών, σχετικά με τα αποτελέσματα της αστυνομικής ανταπόκρισης της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου, δημοσιοποιούνται στοιχεία που αφορούν το σύνολο των συλλήψεων και εξιχνιάσεων σε Ιωάννινα, Θεσπρωτία, Πρέβεζα και Άρτα καθώς και οι σημαντικότερες υποθέσεις που απασχόλησαν τις αστυνομικές υπηρεσίες κατά το μήνα Μάρτιο έτους 2020.
Συνελήφθησαν συνολικά (193) άτομα και ειδικότερα:
Για παραβάσεις του Ν. «περί αλλοδαπών»: -113- (εκ των οποίων -3- διακινητές)
Για παραβάσεις του Ν. «περί Ναρκωτικών»: -15-
Για παραβάσεις του Ν. «περί Όπλων»: -3-
Για κλοπές-διαρρήξεις: -5-
Για εξύβριση, απειλή, αντίσταση, φθορά ξένης ιδιοκτησίας, σωματικές βλάβες: -23-
Για πρόκληση σκανδάλου με ακόλαστες πράξεις:-1-
Για ενδοοικογενειακή βία: -8-
Για καταδιωκτικά έγγραφα (αποφάσεις δικαστηρίων, εντάλματα κ.λπ.): -7-
Για παραβίαση μέτρων για την πρόληψη ασθενειών: -6-
Για πλαστογραφία: -1-
Για διατάραξη οικιακής ειρήνης: -6-
Για ψευδή καταμήνυση: -3-
Για διάφορα αδικήματα του Π.Κ. και των Ειδικών Ποινικών Νόμων (Υγειονομικές παραβάσεις, παραβάσεις Γ.Ο.Κ., παραβάσεις Κ.Ο.Κ. σε βαθμό Πλημμελήματος κ.λπ.): -2-
Εξιχνιάστηκαν:
Μία (1) υπόθεση θανατηφόρας σωματικής βλάβης
Είκοσι μία (21) υποθέσεις κλοπών
Δύο (2) υποθέσεις απάτης
Έντεκα (11) υποθέσεις ναρκωτικών
Τέσσερις (4) υποθέσεις περί όπλων
Τρεις (3) υποθέσεις διακίνησης παράτυπων μεταναστών
Τρεις (3) υποθέσεις κυκλοφορίας παραχαραγμένων νομισμάτων
Κατά τη διερεύνηση των υποθέσεων που απασχόλησαν τις Αστυνομικές Υπηρεσίες, κατασχέθηκαν διάφορα αντικείμενα, από τα οποία ξεχωρίζουν:
Κάνναβη: -239,03- γραμμάρια
Κοκαΐνη: -67,6- γραμμάρια
Ηρωίνη: -30,39- γραμμάρια
Κατεργασμένη κάνναβη «σοκολάτα»: -0,6- γραμμάρια
Πιστόλια - αεροβόλα: -4-
Φυσίγγια: -13-
Μαχαίρια: -1-
Ανευρεθέντα οχήματα (Ι.Χ.Ε. – Ι.Χ.Φ. - μοτ/τες- μοτ/τα): -4-
Υπενθυμίζονται ενδεικτικά, σημαντικές υποθέσεις:
 Την 03-03-2020, συνελήφθη στη Σαγιάδα Θεσπρωτίας, ένας αλλοδαπός δραπέτης φυλακών. Ο δράστης είχε παραβιάσει τακτική άδεια που του είχε χορηγηθεί την 22-02-2003 από Κατάστημα Κράτησης της Χώρας, όπου εξέτιε ποινή κάθειρξης -7- ετών για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών.
 Την 04-03-2020, εξιχνιάσθηκε υπόθεση θανατηφόρας σωματικής βλάβης σε βάρος 27χρονου αλλοδαπού και ταυτοποιήθηκαν για την εμπλοκή τους στην υπόθεση τέσσερις ημεδαποί. Συγκεκριμένα, οι δράστες βραδινές ώρες της 29-09-2019 στο Εκθεσιακό Κέντρο Άρτας, προκάλεσαν σωματικές βλάβες στον 27χρονο, ύστερα από μεταξύ τους διένεξη και στη συνέχεια τράπηκαν σε φυγή. Το θύμα μεταφέρθηκε για νοσηλεία αρχικά στο Γενικό Νοσοκομείο Άρτας και στη συνέχεια στο Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων «Γ.Χατζηκώστα», όπου κατέληξε την 17-10-2019.
 Την 05-03-2020, εξιχνιάσθηκαν δύο υποθέσεις συναλλαγής με αμφιβόλου γνησιότητας χαρτονομίσματα που έγιναν σε περίπτερα στην ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων και ταυτοποιήθηκε ως δράστης ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για κυκλοφορία παραχαραγμένων νομισμάτων.
 Την 06-03-2020, συνελήφθη στη Σαγιάδα Θεσπρωτίας, ένας αλλοδαπός που διέπραττε συστηματικά κλοπές δικύκλων στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή της Ηγουμενίτσας. Ο δράστης κατά το χρονικό διάστημα από 17-02-2020 έως 06-03-2020, αφαίρεσε συνολικά πέντε δίκυκλες μοτοσικλέτες.
 Την 12 & 13-03-2020, συνελήφθησαν σε περιοχές της Άρτας, τρεις ημεδαποί που εμπλέκονται σε υπόθεση κατοχής ηρωίνης με σκοπό τη διακίνηση. Κατασχέθηκαν (29,34) γραμμάρια ηρωίνης που βρέθηκαν σε ειδικά διαμορφωμένη κρύπτη οχήματος.
 Την 17-03-2020, εξιχνιάσθηκαν επτά υποθέσεις διαρρήξεων - κλοπών που διαπράχθηκαν σε σπίτια στην περιοχή της Κράψης Ιωαννίνων και ταυτοποιήθηκε ως δράστης αλλοδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή κατ’ εξακολούθηση .
 Την 20-03-2020, συνελήφθη στην Ηγουμενίτσα ημεδαπός, για κλοπές. Ειδικότερα, ο δράστης βραδινές ώρες της 19/20-03-2020 στην πόλη της Ηγουμενίτσας, διέρρηξε δύο καταστήματα απ’ όπου αφαίρεσε χρηματικά ποσά, αλκοολούχα ποτά και τρόφιμα ενώ αποπειράθηκε ανεπιτυχώς να διαρρήξει ακόμα δύο καταστήματα.
 Την 25-03-2020, συνελήφθησαν στην Πρέβεζα, σε δύο διαφορετικές υποθέσεις, δύο ημεδαποί, για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών. Κατασχέθηκε συνολικά ποσότητα κοκαΐνης, βάρους (67,6) γραμμαρίων και μικροποσότητα κάνναβης.
 Την 27-03-2020, εξιχνιάσθηκαν διαδοχικές διαρρήξεις που έγιναν σε σταθμευμένα λεωφορεία στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή της Ηγουμενίτσας και ταυτοποιήθηκε ως δράστης ένας ημεδαπός. 
Ειδικότερα, ο κατηγορούμενος, βραδινές ώρες της 20/21-03-2020 διέρρηξε συνολικά επτά λεωφορεία, αφαιρώντας από τα έξι χρηματικά ποσά από τις κερματοθήκες τους, ενώ προκάλεσε σε αυτά σημαντικές φθορές.

Έλεγχοι σε Σταθμό Υπεραστικών Λεωφορείων για την παραβίαση των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού


Στο πλαίσιο διενέργειας συστηματικών ελέγχων για την εφαρμογή του μέτρου του περιορισμού της κυκλοφορίας, μεσημβρινές ώρες χθες (Σάββατο 4-4-2020), αστυνομικοί των Ομάδων Ελέγχου και Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων (Ο.Ε.Π.Τ.Α.) και της Υποδ/νσης Τροχαίας Αθηνών της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής, προέβησαν σε ελέγχους στον Σταθμό Υπεραστικών Λεωφορείων Κηφισού.
Κατά τη διάρκεια του ελέγχου, εντοπίσθηκαν δεκαεπτά (17) αλλοδαποί οι οποίοι είχαν προβεί στην έκδοση εισιτηρίου με τελικό προορισμό τα Ιωάννινα και δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις της κατ’ εξαίρεση μετακίνησης.
Σε βάρος των ανωτέρω, στους οποίους δεν επιτράπηκε η επιβίβαση, βεβαιώθηκαν ισάριθμες παραβάσεις παραβίασης των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.
Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση με σκοπό τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

COVID-19: Η ψυχολογική επιβάρυνση του υγειονομικού προσωπικού


Το υγειονομικό προσωπικό, το οποίο βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης σ' αυτήν την πρωτόγνωρη κατάρρευση εθνικών συστημάτων υγείας που συμβαίνει σε ολόκληρο τον πλανήτη εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, είναι αυτό που σηκώνει το μεγαλύτερο φορτίο.
Όχι μόνο από πλευράς φόρτου εργασίας, αλλά και από πλευράς ψυχολογικής επιβάρυνσης.
Έρευνες που δημοσιεύονται δείχνουν πολύ αυξημένα ποσοστά άγχους, ψυχολογικής αναστάτωσης, αϋπνίας και συμπτωμάτων κατάθλιψης στο προσωπικό νοσοκομείων που νοσηλεύουν ασθενείς με COVID-19. Όλα τα παραπάνω έρχονται να προσθέσουν επιπλέον βάρος σε ένα προσωπικό, το οποίο ήδη από τα προηγούμενα χρόνια της οικονομικής ύφεσης “κουβαλά” αυξημένα ποσοστά επαγγελματικής εξουθένωσης (burnout).
Ο Άγις Γούζαρης, Ψυχίατρος, με μεταπτυχιακές σπουδές στην Κοινωνική Ψυχιατρική και Επιστημονικά Υπεύθυνος στην εταιρεία ΨΥΧΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ, (psychikifrontida.gr), υπογραμμίζει ότι οι επιπτώσεις του burnout στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και στη χώρα μας, δεν είναι καθόλου αμελητέες: πέρα από την επιβάρυνση του ίδιου του ιατρού, έχει επικίνδυνες συνέπειες και για τους ασθενείς καθώς αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα ιατρικού σφάλματος. 
«Ένα “τσουνάμι” -όχι μόνο από πλευράς όγκου και φόρτου εργασίας αλλά και από πλευράς ποιοτικά πρωτόγνωρων κλινικών και οργανωτικών απαιτήσεων και προκλήσεων- είναι έτοιμο να χτυπήσει ένα ήδη εξουθενωμένο και αποδεκατισμένο υγειονομικό προσωπικό σε υγειονομικά συστήματα ελλιπώς προετοιμασμένα (ειδικά στη χώρα μας) να αντιμετωπίσουν τέτοιες καταστάσεις. Η κατάρρευση, σωματική και ψυχολογική του υγειονομικού προσωπικού της βόρειας Ιταλίας, ήδη έχει συμβεί, ενώ είναι γνωστό ότι σε όλες τις χώρες το 12-15% των κρουσμάτων αφορούν υγειονομικούς με πολυάριθμα θύματα ανάμεσά τους», τονίζει ο ειδικός.
Το στρες, η κούραση και ο φόβος είναι αναπόφευκτα επακόλουθα στις δεδομένες συνθήκες του παρόντος. Αντιδρούν, όμως, όλοι οι γιατροί ή οι νοσηλευτές απέναντι σ' αυτή την πρωτοφανή πρόκληση με τον ίδιο τρόπο;
Τι έχει πει ο Επίκτητος
Ο Άγις Γούζαρης, επισημαίνει ότι η  προσωπικότητα του κάθε εργαζόμενου στον τομέα της Υγείας είναι καθοριστικός παράγοντας για τη συναισθηματική  του αντίδραση, αλλά και για τη στάση του απέναντι στο πρόβλημα.
Συγκεκριμένα ο ειδικός αναφέρει: