Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ: Kατανομή 10 εκ. ευρώ σε επενδυτικά σχέδια του Αναπτυξιακού Νόμου

Το ποσό των 10.000.000 ευρώ εγκρίθηκε από το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης για την καταβολή επιχορηγήσεων για τα επενδυτικά σχέδια που έχουν ενταχθεί στον Αναπτυξιακό Νόμο 3299/04. Με δεδομένο ότι με τα μέχρι τώρα γνωστά αιτήματα, το απαιτούμενο ποσό ανέρχεται για την Περιφέρεια Ηπείρου σε 14.090.195,86 ευρώ, με απόφαση του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη, αποφασίστηκε να γίνει η κατανομή των 10.000.000 αναλογικά προκειμένου να εξυπηρετηθούν όλες οι επιχειρήσεις.


Στο πλαίσιο αυτό οι αιτήσεις χρηματοδότησης που έχουν κατατεθεί για το τρίμηνο του έτους Ιανουάριου – Μαρτίου 2011 εξοφλούνται πλήρως.
Οι αιτήσεις που έχουν κατατεθεί τον Απριλίο εξοφλούνται σε ποσοστό 80% περίπου, αυτές του Μαΐου κατά 70%,του Ιουνίου κατά 56% περίπου και του Ιουλίου κατά 40%.
Η καταβολή των επιχορηγήσεων στους δικαιούχους αρχίζει από σήμερα.


ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

ΡΙΑΧΟΒΟ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Εκδήλωση για την Κύπρο στις 10 Αυγούστου

Η Κυπριακή Πρεσβεία στην Αθήνα, η Περιφέρεια Ηπείρου, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, η 8η Μεραρχία «Ήπειρος - Κατσιμήτρος», ο Δήμος Πωγωνίου, ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού και η Ηπειρωτική Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών την Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011 στην Ιερά Μονή Ριαχόβου και ώρα 8 μ. μ. διοργανώνουν μεγάλη εκδήλωση με θέμα « Κύπρος-Ήπειρος, παράλληλη πορεία».



Μια εκδήλωση αφιερωμένη στους ακατάλυτους δεσμούς που έχουν σφυρηλατηθεί μεταξύ Κυπρίων και Ηπειρωτών μέσα από κοινούς αγώνες για την απελευθέρωση της Ηπείρου και στα τραγικά γεγονότα του 74 στην ηρωική μεγαλόνησο.


Διακεκριμένοι ομιλητές θα αναφερθούν στο θέμα και θα ακολουθήσουν, προβολή ντοκιμαντέρ για την Κύπρο, τραγούδια Κυπρίων συνθετών, χοροί της Κύπρου και της Ηπείρου και παραδοσιακή μουσική και τραγούδια της Ηπείρου.


Παράλληλα στον όμορφο χώρο του ιδρύματος της Μονής, θα λειτουργήσει έκθεση με Κυπριακά και Ηπειρώτικά θέματα καθώς και έκθεση φωτογραφίας, κεντητικής, γιαννιώτικης τέχνης, ξυλογλυπτικής, αγιογραφίας, συλλογής παραδοσιακής και λαϊκής μουσικής και Ηπειρώτικων παραδοσιακών προϊόντων.

ΔΟΥ: Από τις 288 θα μείνουν μόνο 30!

20 συγχωνεύσεις ΔΟΥ από βδομάδα.


Τα πάνω κάτω έρχονται στις εφορίες. Μια στις δέκα θα λειτουργεί όταν ολοκληρωθεί το σχέδιο αναδιάρθρωσης του συστήματος. Οι συγχωνεύσεις ξεκινούν από βδομάδα. Θα συγχωνευθούν 20 εφορίες (το υπουργείο δεν λέει ποιες ακόμη) και θα γίνουν 10.

Στο τέλος από τις 288 εφορίες που υπάρχουν σήμερα θα μείνουν μόλις 30, καθώς οι πολίτες θα εξυπηρετούνται κυρίως ηλεκτρονικά ή μέσω των ΚΕΠ.
Αυτό θα σημάνει, μάλλον από Οκτώβριο, και σαρωτικές αλλαγές στα εργασιακά χιλιάδων υπαλλήλων που θα αντιμετωπίσουν και τη μετάταξη.
Το σύστημα έτσι όπως είναι σήμερα είναι δεδομένο ότι δεν λειτουργεί και έτσι γκρεμίζεται... συθέμελα.
Αρκεί να δει κανείς τα στοιχεία.
Το 20% των εσόδων του κράτους εισπράττεται από τις 20 εφορίες, ενώ άλλες 75 δεν εισπράττουν παρά σχεδόν 500 εκατομμύρια ευρώ, ελάχιστα δηλαδή χρήματα και ουσιαστικά αποδεικνύεται ότι δεν έχουν λόγο ύπαρξης.
Όλα προς το παρόν είναι στον αέρα, ακόμη και η συγχώνευση των πρώτων 20 ΔΟΥ δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη ποιες θα είναι αν και θα γίνει μέσα στο επόμενο (όπως τουλάχιστον λέγεται) δεκαήμερο.
Για τον πολίτη όπως τουλάχιστον λέει το υπουργείο οι αλλαγές θα είναι προς το καλύτερο, αφού θα γίνει πιο άνετη και εύκολη η εξυπηρέτησή του, χωρίς να χρειάζεται παρουσία του στην Εφορία αφού θα μπορεί να εξυπηρετηθεί ηλεκτρονικά και εξ αποστάσεως, ενώ έγγραφα και βεβαιώσεις θα μπορεί να λαμβάνει από τα ΚΕΠ.


ΠΗΓΗ: www.NewsIt.gr

ΟΠΕΚΕΠΕ: Την Παρασκευή 5 Αυγούστου, η επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου στους αγρότες

Σε αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ, προκειμένου να πιστωθούν οι λογαριασμοί των δικαιούχων με την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του www.Agronews.gr.

Φαίνεται πως η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για πάγωμα πληρωμών από τους δημόσιους φορείς στην αρχή της εβδομάδας ευθύνεται για την καθυστέρηση της πίστωσης των λογαριασμών των παραγωγών, που αρχικά είχε ανακοινωθεί από την αρμόδια διεύθυνση ότι θα γίνει την Τετάρτη 3 Αυγούστου.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι λογαριασμοί των δικαιούχων στην Αγροτική Τράπεζα θα πιστωθούν την Παρασκευή 5 Αυγούστου και στις αρχές της επόμενης εβδομάδας στις υπόλοιπες τράπεζες, με τα ποσά που τους αναλογούν, σε μια προσπάθεια του υπουργείου να ακολουθήσει το χρονοδιάγραμμα που είχε ανακοινώσει και όριζε το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου ως χρονικό διάστημα πληρωμών.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ: Μέσα σε τριάντα ώρες 116 καταγγελίες

Τις 116 έφτασαν οι καταγγελίες πολιτών που δέχθηκε μέχρι το βράδυ της Τρίτης -μέσα σε περίπου 30 ώρες- η νεοσύστατη υπηρεσία της Οικονομικής Αστυνομίας της ΕΛ.ΑΣ. Οι 65 από αυτές αφορούσαν μη έκδοση αποδείξεων από διάφορα καταστήματα στην Αθήνα αλλά και στην περιφέρεια.

Την ίδια ώρα όπως αναφέρει το in.gr, η Οικονομική Αστυνομία αναλαμβάνει έρευνα για την διαδικασία χρηματοδότησης Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων ενώ αναμένεται τις επόμενες ημέρες να ξεκινήσει εξορμήσεις σε τουριστικά νησιά του Αιγαίου, όπου σύμφωνα με πληροφορίες, γίνεται όργιο φοροδιαφυγής.
Η νέα υπηρεσία κατά της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς και του οικονομικού εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ εγκαινιάσθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστο Παπουτσή.
Οι 70 καταγγελίες που δόθηκαν στο πενταψήφιο αριθμό «11012» της ΕΛ.ΑΣ. προέρχονταν από την περιοχή της Αττικής ενώ υπήρξαν 15 σχετικές αναφορές από την Θεσσαλονίκη, δύο από τον Βόλο, δύο από την Καλαμάτα αλλά και από άλλες πόλεις.
Ακόμη καταγράφηκαν καταγγελίες για λειτουργία καταστημάτων με φρουτάκια αλλά και τρεις αναφορές σε βάρος ιατρών.
Περίπου 70 από αυτές τις καταγγελίες δόθηκαν στην ΕΛ.ΑΣ επωνύμως .
Το πρωί της Τετάρτης το τηλεφωνικό κέντρο της ΕΛ.ΑΣ δέχθηκε άλλες 35 σχετικές κλήσεις για παράτυπες ή παράνομες συναλλαγές.

ΟΑΕΔ: Μέτρα για την ανακούφιση των μακροχρόνια ανέργων

Στην άρση των εμποδίων για την είσπραξη του ειδικού επιδόματος των μακροχρονίων ανέργων, που είχαν προκύψει με τον τελευταίο φορολογικό νόμο προχωρά το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Δικαιούχοι του επιδόματος, είναι άνεργοι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ για περισσότερους από 12 μήνες, ηλικίας από 45 έως 65 ετών, με ετήσιο οικογενειακό ή τεκμαρτό εισόδημα μέχρι 5.000 ευρώ.
Όμως, σύμφωνα με τον τελευταίο φορολογικό νόμο, η ελάχιστη ετήσια αντικειμενική (τεκμαρτή) δαπάνη για κάθε φορολογούμενο ορίζεται σε 3.000 ευρώ, αν πρόκειται για άγαμο, και 5.000 ευρώ, αν πρόκειται για ζευγάρι.
Κατά συνέπεια, ένας μεγάλος αριθμός μακροχρονίων ανέργων δεν πληρούσε τα εισοδηματικά κριτήρια και έχανε το δικαίωμα λήψης του επιδόματος μακροχρόνιας ανεργίας.

ΡΟΒΕΡΤΟΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: «Δεν υπάρχει πρόβλημα με τις συντάξεις του ΙΚΑ»

Καθησυχαστικός για την καταβολή των συντάξεων του ΙΚΑ εμφανίστηκε ο διοικητής του Ιδρύματος, κ. Ροβέρτος Σπυρόπουλος.

«Περικόπτονται σπατάλες και περιττές δαπάνες, όλα αυτά γίνονται για να διασφαλίσουν μια ακόμα μεγαλύτερη βιωσιμότητα των συντάξεων.
Σας λέω, λοιπόν, ότι πρόβλημα συντάξεων δεν υπάρχει», τόνισε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ 99,5.
Ταυτόχρονα, σύμφωνα με το δημοσίευμα στο newsit.gr, επεσήμανε ότι εξελίσσεται ικανοποιητικά το πρόγραμμα ρύθμισης των οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών.
«Θα δώσουμε στοιχεία αμέσως μετά το δεκαπενταύγουστο. Σας λέγω ότι είναι πολύ ικανοποιητικά. Ήδη έχουνε ξεπεράσει οι ρυθμιζόμενες οφειλές το μισό δισεκατομμύριο ευρώ», είπε.

ΟΓΑ: Από Δευτέρα 8 Αυγούστου, θα καταβληθούν τα οικογενειακά επιδόματα για το δ’ διμήνου του 2011

Τη Δευτέρα 8 Αυγούστου, θα καταβληθούν τα οικογενειακά επιδόματα για το δ’ διμήνου του 2011 από τον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων, η οποία εφεξής θα γίνεται μόνο μέσω του διατραπεζικού συστήματος πληρωμών ΔΙΑΣ με πίστωση λογαριασμού τράπεζας ή ΕΛΤΑ.

Τα επιδόματα, αφορούν σε 370.019 οικογένειες – δικαιούχους ωστόσο δεν θα καταβληθεί σε όσους δεν έχουν ήδη απογραφεί και δεν έχουν ανοίξει λογαριασμό σε τράπεζα ή στα ΕΛΤΑ, μέχρι να απογραφούν.
Σε αυτούς, θα σταλεί σχετική ενημερωτική επιστολή από τον ΟΓΑ.
Η συνολική δαπάνη για τις πληρωμές των επιδομάτων, ανέρχεται στα 97.358.816,82 ευρώ.

Το άρθρο «Η συμμαχία μίσους» και η απάντηση του Spahiu

Ποιος είναι ο Ιλίρ Πάτσος.
Ποιοι κρύβονται πίσω από την «Aleanca Kuqezi».


Ο Ιλίρ Πάτσος κατάγεται από την Παλάσα Χειμάρρας και είναι από τους γνωστούς δημοσιογράφους στην Αλβανία ως παρουσιαστής ειδήσεων του σταθμού με τη μεγαλύτερη θεαματικότητα στη χώρα, το Top-Channel. Η Ελληνική του καταγωγή δεν ήταν ευρέως γνωστή στην Αλβανία, την έμαθαν όμως όλοι, μετά το «διάλογο» που άνοιξε με την εθνικιστική οργάνωση “Aleanca Kuqezi” (Ερυθρόμαυρη Συμμαχία), με αφορμή το άρθρο του που φιλοξενήθηκε στην αλβανική εφημερίδα “Tema” (Θεμα), με τίτλο «Η συμμαχία του μίσους». Στο παρελθόν είχαμε αναφερθεί στον κ. Πάτσο, όταν ακούστηκε ότι θα αναλάμβανε κάποιο σημαντικό πόστο στο ΚΕΑΔ (εδώ) και για την αντίδραση του όταν η συμπαρουσιάστρια του παρουσίασε κάποια είδηση κατά του Μπολάνου (εδώ).


Στα εθνικιστικά κινήματα της Αλβανίας με κυριότερο αυτό της Συμμαχίας και με αφορμή την πρόταση της συγκεκριμένης οργάνωσης για την αλλαγή των ξενόγλωσσων τοπωνυμίων και κυρίως των Ελληνικών στη Βόρειο 'Ηπειρο, ο Χειμαρρέως δημοσιογράφος βλέπει πολιτικά κίνητρα κάποιων καθηγητών και άλλων παραγοντίσκων που δεν κατάφεραν να εισέρθουν η να επιβιώσουν στην πολιτική και διάλεξαν την εύκολη οδό του εθνικισμού.


Στην απάντηση του ο Spahiu, προσπαθεί να τονίσει με έμφαση την μινοριτάρικη (μειονοτική) του καταγωγή (κάτι που όπως είπαμε δεν ήταν πολύ γνωστό στην Αλβανία), τον χαρακτηρίζει σαν τον πολιτικό εκπρόσωπο της Ελλάδος στην Αλβανία και όλο ειρωνεία του ζητάει τη συνεργασία αφού όπως λέει η Ελλάδα και η Ευρώπη είναι ειδικοί στην αλλαγή των τοπωνυμίων.


Κατά της συγκεκριμένης οργάνωσης που ηγείται αυτή τη στιγμή του αλβανικού εθνικισμού, είχαν καταφερθεί η «Ομόνοια», το νέο κόμμα MEGA και άλλοι παράγοντες της μειονότητας. Μεγαλύτερη αίσθηση όμως είχε προκαλέσει η επίθεση εναντίων τους από τον πρωθυπουργού της Αλβανίας, με αφορμή τη στάση τους για την επικείμενη απογραφή, επιβεβαιώνοντας κάποιες φήμες ότι η συγκεκριμένη οργάνωση έχει την πολιτική κάλυψη της αντιπολίτευσης ή του Προέδρου της Δημοκρατίας που ήρθε σε οριστική ρήξη με το Μπερίσα. Ενώ οι θέσεις τους είναι ακραίες, εντύπωση προκαλεί η προβολή που έχουν από τα «σοσιαλιστικά» αντιπολιτευόμενα μέσα. Κάποιοι θα μας προσάψουν πάλι αντι-αριστερο-σοσιαλιστικό μένος αλλά δεν προκαλεί εντύπωση ότι ένα ωραίο και φιλειρηνικό άρθρο του κ. Πάτσου, δημοσιεύτηκε μόνο σε μια δεξιά εφημερίδα, και όχι σε κάποιο έντυπο του «αριστερού» ομίλου που εργάζεται;!


Η τεράστια προβολή που έχει η συγκεκριμένη οργάνωση, τα ταξίδια, οι οργάνωσεις σε πόλεις του εξωτερικού, το προπαγανδιστικό υλικό και η όλη κινητοποίηση τους, δεν γίνονται χωρίς ισχυρή πολιτική και οικονομική στήριξη. Εκτός από τους ενδεχόμενους υποκινητές που προαναφέραμε την αντιπολίτευση και τον Τόπι, κάποιοι βλέπουν τούρκικο δάκτυλο ή συνδυασμό κάποιων από αυτών των περιπτώσεων.


Στη συνέχεια το άρθρο του Ιλίρ Πάτσιου από την http://www.katoci.com/:
Η Ερυθρόμαυρη Συμμαχία της Αλβανίας έχει αποφασίσει να ζητήσει την αλλαγή των ονομάτων των πόλεων και χωριών που δεν είναι αλβανικά. Δλδ. γύρω στο 60-70% σε όλη την επικράτεια. Στην αλήθεια δεν είναι κάτι καινούργιο, γιατί μια τέτοια απόπειρα έχει κάνει και το καθεστώς του Ενβέρ Χότζα και ως ένα σημείο και αυτό του Αχμέτ Ζώγου. Οι προσπάθειές τους εκείνες τις εποπχές απέβησαν ανεπιτυχείς. Ίσως αυτή τη φορά οι διοργανωτές το πετύχουν, ίσως στο ξύλινο και παλιό καράβι τους χρειάζονται περισσότερακαι πιο δυνατά πανιά για να αντιμετωπίσει τον άνεμο της παγκοσμιοποίησης. Κι αν μπορέσουν να αντικαταστήσουν τα ξένα ονόματα των πόλεων και των χωριών της Αλβανίας, τους περιμένει κάτι πιο δύσκολο στο μέλλον. ϊσως τους χρειαστεί να ζητήσουν την αλλαγή εκατοντάδων ή χιλιάδων λέξεων του επαγγελματικού ή καθημερινού λεξιλογίου που προέρχεται από τα ελληνικά ή λατινικά. Ωστόσο όλες αυτές οι προσπάθειες, στα συμφραζόμενα της παγκοσμιοποίησης, δεν έχουν τόποτα το ειλικρινές και φαίνονται εντελώς κωμικά. Περικλείουν απλά την προσπάθεια για να κάνουν όσο γίνεται περισσότερο θόρυβο και να μπουν σε ένα πεδίο όπου κάθε παίκτης έχει τη θέση του και δεν έχει θέση για τους αναπληρωματικούς. Ότι «ο εθνικισμός είναι το τελευταίο καταφύγιο των απατεώνων» αναμφίβολα μπορεί να το διαπιστώσει κανείς οποιαδήποτε στιγμή. Φτάνει να ρίξει μια ματιά όχι στην μακρινή ιστορία που έχει φέρει δράματα παγκοσμίων διαστάσεων, αλλά στα παραληρήματα αυτών των περιθωρειακών ομάδων που χρησιμουποιούνται από τους διοικούντες τους ώστε να γίνουν πολιτικοί παράγοντες και να βάλουν σε έχθρα αλβανούς και μειονοτικούς, μουσουλμάνους και χριστιανούς. Φαίνεται πως αυτό έχουν αναλάβει να υλοποιήσουν οι ιθύνοντες της Ερυθρόμαυρης Συμμαχίας, καθώς και κανένας καθηγητής ιστορίας, οι οποίοι αφού απέτυχαν να ανόιξουν τις πόρτες της πολιτικής κατά τον παραδοσιακό τρόπο, επιδιώκουν τον πιο από τρόπο: τον εθνικισμό. Αυτοί δεν ντρέπονται να χρησιμοποιούν δυο στάνταρς αν και αυτά έρχονται σε αντίθεση το ένα με το άλλο. Τα πρόσωπα αυτά όταν πηγάίνουν στο φτωχό Κόσοβο κάνουν λόγο για για εθνική συνένωση κατά των φαντασμάτων που «απειλούν» το έθνος, όταν όμως πηγαίνουν στο «La Sapienza» στη Ρώμη, κάνουν λόγο για ενταξιακές διαδικασίες της Αλβανίας.

ΡΩΜΙΑ ΖΗΡΟΥ: Παράσταση Καραγκιόζη την Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011

Στην όμορφη Ρωμιά Ζηρού την Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011 θα πραγματοποιηθεί παράσταση Καραγκιόζη στην Ψησταριά του Ντίνου, η παράσταση είναι μια δωρεάν προσφορά του http://karagkiozisgd.blogspot.com σε συνεργασία με τον Πρόεδρο της Ρωμιάς κ. Θωμά Ντάκουλα και τον Δήμο Ζηρού.
Είσοδος Ελεύθερη.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΩΝ ΚΑΛΑΜΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: Συνδιοργανώνει την εκδήλωση Τιμής και Μνήμης ''Χρηστοβασίλεια 2011''.

ΔΗΜΟΣ ΖΙΤΣΑΣ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΩΝ ΚΑΛΑΜΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Δ.Δ. ΣΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ
ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΣΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ
΄΄ ΧΡΗΣΤΟΒΑΣΙΛΕΙΑ 2011 ΄΄
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΙΜΗΣ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΡΗΣΤΟΒΑΣΙΛΗΣ (1862 – 1937)

Λογοτέχνης - Δημοσιογράφος - Αγωνιστής - Πολιτικός Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011 Ώρα: 7.45 μ.μ.

Στο μικρό και όμορφο χωριό Σούλι Χρηστοβασίλη Δήμου ΖΙΤΣΑΣ Στα θρυλικά ΄΄Αγνάντια΄΄
Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η
Ο Δήμος ΖΙΤΣΑΣ
Η Ομοσπονδία Αδελφοτήτων Καλαμά Ιωαννίνων
Το Τοπικό Συμβούλιο Δ.Δ. Σουλόπουλου
και η Αδελφότητα Απόδημων Σουλόπουλου ΣΑΣ ΠΡΟΣΚΑΛΟΥΝ στα
΄΄ ΧΡΗΣΤΟΒΑΣΙΛΕΙΑ 2011 ΄΄


Εκδήλωση προς τιμήν του Χρήστο Χρηστοβασίλη. «Του Τραγουδιστή της στάνης και Μολογητή της ξενιτιάς» Στην εκδήλωση θα παρουσιασθεί το Συγγραφικό Έργο του Καθηγητή – Ιστορικού – Λαογράφου ΝΙΚΟΥ ΚΑΚΑΪΔΗ

Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011 ώρα 7.45 το απόγευμα Στο μικρό και όμορφο χωριό Σούλι Χρηστοβασίλη Δήμου ΖΙΤΣΑΣ Στην θρυλικά ΄΄ Αγνάντια΄΄
Όλη η Ελλάδα, μετά την απελευθέρωση, ακούμπησε γερά στην Ήπειρο και της χρωστάει την πνευματική και πολιτιστική της εξέλιξη και όχι μόνο.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ
Α΄ Μέρος
7.45 μ.μ. Υποδοχή επισήμων - καλεσμένων.
8.00 μ.μ. Επιμνημόσυνη Δέηση στο μνημείο του Χρηστοβασίλη.
8.10 μ.μ. Κατάθεση στεφάνων στη προτομή του από τους φορείς.
8.20 μ.μ. Καλωσόρισμα από την Οργανωτική Επιτροπή.
8.25 μ.μ. Εκφώνηση παρουσίας Επισήμων και Φορέων.
8.30 μ.μ. Προσφώνηση Δημάρχου ΖΙΤΣΑΣ – Χαιρετισμοί Επισήμων – Ομοσπονδίας Καλαμά – Πρ. Τοπικού Συμβουλίου – Αδελφότητα Σουλόπουλου.
8.50 μ.μ. Σύντομη αναφορά στο πνευματικό έργο του Χρ. Χρηστοβασίλη
8.55 μ.μ Παρουσίαση του ΝΙΚΟΥ ΚΑΚΑΪΔΗ, Καθηγητή – Ιστορικού – Λαογράφου – Συγγραφέα.
Για το έργο του θα μιλήσει η Καθηγήτρια του ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ IΩΑΝΝΙΝΩΝ – ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΕΩΣ κα Ελένη Κουρμαντζή.


Την εκδήλωση συντονίζει:
Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Καλαμά Ιωαννίνων κος Αθανάσιος Τσεκούρας


Β΄ Μέρος
9.55 μ. μ. Μικρή Δεξίωση στο χώρο της εκδήλωσης.


Γ΄ Μέρος
10.00 μ. μ. Μουσικό – Χορευτική βραδιά (γλέντι) με παραδοσιακό συγκρότημα δημοτικής μουσικής (Ζυγιά) μέχρι το πρωί.


Ο Ηπειρωτισμός πρέπει να εμπνέει τις σκέψεις και να οδηγεί τις πράξεις όλων μας
Βιογραφικό του Φιλόλογου – Συγγραφέα Νίκου Κακαϊδή
Ο Νίκος Κακαϊδής γεννήθηκε το 1949 στο Δεσποτικό Ιωαννίνων.
Σπούδασε στη Ζωσιμαία Σχολή και ακολούθως αποφοίτησε από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου lωαννίνων. Από τα φοιτητικά του χρόνια ασχολήθηκε ενεργά με τα δημόσια πράγματα και αρθρογραφούσε στις εφημερίδες, Ηπειρωτικός Αγώνας και Φως των Σπορ.


Υπηρέτησε σε διάφορες θέσεις της Δημόσιας εκπαίδευσης και ως Διευθυντής του Πειραματικού Γυμνασίου της Ευαγγελικής Σχολής Ν. Σμύρνης, όπου και διαμένει. Από το 1980 ανέπτυξε έντονη κοινωνική και πολιτιστική · δραστηριότητα ως μέλος Διοικητικών Συμβουλίων διαφόρων οργανώσεων της αποδημίας και διετέλεσε Ειδικός Γραμματέας της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος. Είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων ιστορικού, λαογραφικού και λογοτεχνικού περιεχομένου. Κείμενά του έχουν δημοσιευθεί στις εφημερίδες Ηπειρωτικός Αγών, Παλμός του Άνω Καλαμά, Πανηπειρωτική καθώς και στο περιοδικό "Λόγος και πράξη".


Άλλα έργα του συγγραφέα:
Α. Δεσποτικό (Ίλιο - Κρετσούνιτσα), ιστορία, πρόσωπα, πολιτισμός, Αθήνα 1985
Β. Η Κρετσούνιτσα και οι άνθρωποί της στο έργο του Χρ. Χρηστοβασίλη Αθήνα 1987.
Γ. Η λαϊκή κατοικία και ο εξοπλισμός της στο Δεσποτικό Ιωαννίνων, Αθήνα 1989
Δ. Ελληνικά παραδοσιακά παραμύθια (σειρά 8 τόμων), εκδ. Παρασκευαδάκης, Αθήνα 1991. Η σειρά κυκλοφορεί και σε κασέτες
Αφηγούνται οι ηθοποιοί Δημήτρης Ποταμίτης, Πέγκυ Σταθακοπούλου, Περικλής
Μουστάκης και η παιδαγωγός Άννα Λαουτάρη - Γκριτζάλα
Ε. Η Επανασύνδεση και άλλα διηγήματα, Αθήνα 1995, έπαινος Πανελλήνιου
Λογοτεχνικού Διαγωνισμού Συλλόγου Ηπειρωτών Κορινθίας «η Πίνδος».
Μεταφράστηκε από το αγγλικό περιοδικό Understading.
ΣΤ. Το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία με το ιερό λείψανο του Αγίου Τρύφωνος, στο Δεσποτικό Ιωαννίνων, Αθήνα 1996, τιμητική βράβευση Αδεφότητας Δεσποτικού.
Ζ. ΤΟ πανηγύρι του Π'λου στο Δαφνόφυτο Ιωαννίνων, μια παλιά γιορτή γυναικείου Καλλωπισμού, Αθήνα 1997, τιμητική βράβευση Αδελφότητας Δαφνοφυταίων Αττικής
Η. Ρεβεκκούλα, ιστορικό θεατρικό έργο, αφιερωμένο στο έπος του 1940, Αθήνα 2000, (ανέβηκε στη σκηνή από τη θεατρική ομάδα του Πειραματικού Γυμνασίου της Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης) Θ. Τα παραμύθια της Μεσογείου (σειρά 6 τόμων), Αθήνα 2002, εκδ. Παρασκευαδάκης
Ι. Αριστέα Ηλιάδου, μια αθλήτρια του Πανιωνίου ταξιδεύει στη Σμύρνη. Ιστορικό
θεατρικό έργο, αφιερωμένο στην Ολυμπιάδα του 2004. Ν. Σμύρνη 2003.
(Ανέβηκε στη σκηνή από τη θεατρική ομάδα του 70υ Γυμνασίου Ν. Σμύρνης).
lα. Ο Καραγκιόζης και οι πέντε Ολυμπιακοί κύκλοι, κωμωδία για το θέατρο σκιών.
Π. Φάληρο 2004. Παίχτηκε για την Ολυμπιάδα στο 40 Γυμνάσιο Π Φαλήρου από τον καραγκιοζοπαίχτη, Κωνσταντίνο Κουτσουμπλή.

ΠΡΕΒΕΖΑ: Την Παρασκευή η κλήρωση των οικοπέδων στον Ωρωπό

Με την συμμετοχή όλων των δικαιούχων αλλά και φορέων της περιοχής θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 5 Αυγούστου ώρα 10 το πρωί η κλήρωση των 76 οικοπέδων σε «άστεγες» οικογένειες του Ωρωπού.
Η κλήρωση θα γίνει στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ωρωπού.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ: «Παράθυρο» για ΦΠΑ 6% στις ζωοτροφές


Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιάννης Δριβελέγκας πραγματοποίησε σήμερα συνάντηση με το προεδρείο της Ομοσπονδίας Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδας, κατά την οποία συζητήθηκαν τα προβλήματα του κλάδου. Ανοικτό άφησε το ενδεχόμενο υπαγωγής των ζωοτροφών στον ελάχιστο συντελεστή ΦΠΑ, δηλαδή στο 6%, με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.


Κατά τη συνάντηση, η Ομοσπονδία παρέθεσε στον υφυπουργό τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χοιροτρόφοι και ζήτησε τη λήψη μέτρων για την ενίσχυση του κλάδου, όπως είναι η τροποποίηση που αφορά στη ρύθμιση του άτοκου δανείου που είχε δοθεί το 2007 στους χοιροτρόφους, λόγω της ανόδου των τιμών των ζωοτροφών.
Επίσης, συζητήθηκαν θέματα, όπως η αδειοδότηση της ίδρυσης και λειτουργίας των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, η μείωση του κόστους παραγωγής και τα αναπτυξιακά προγράμματα.

Ο υφυπουργός κ. Γιάννης Δριβελέγκας αμέσως μετά τη συνάντηση έκανε την ακόλουθη δήλωση: "Όσον αφορά στο θέμα της τροποποίησης της ρύθμισης των άτοκων δανείων που έλαβαν οι χοιροτρόφοι το 2007 είμαστε σε επαφή με το Υπουργείο Οικονομικών για την επίλυση του θέματος. Σε ό, τι αφορά το αίτημα των χοιροτρόφων για ενίσχυση του κλάδου, θα χορηγηθούν στον πρωτογενή τομέα 150 εκατομμύρια ευρώ, μέσω προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης, ενώ για το κόστος των ζωοτροφών γίνεται προσπάθεια να ενταχθούν στον ελάχιστο συντελεστή ΦΠΑ, δηλαδή στο 6%, που θα προβλέπεται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο.
Ενημέρωσα επίσης την Ομοσπονδία ότι είναι στην τελική επεξεργασία σχέδιο νόμου για την απλοποίηση των διαδικασιών έκδοσης άδειας ίδρυσης και λειτουργίας των κτηνοτροφικών μονάδων".

ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ: Στην Πρέβεζα για το Δεκαπενταύγουστο

Ζήτησε να μην υπάρχει επίσημη υποδοχή.


Την Πρέβεζα επέλεξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Κάρολος Παπούλιας για τον εορτασμό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στις 15 Αυγούστου.
Ο κ. Παπούλιας θα φτάσει στην Πρέβεζα ανήμερα το Δεκαπενταύγουστο το πρωί, θα παρακολουθήσει τη θεία λειτουργία στην Παναγία των Ξένων και αμέσως μετά θα αναχωρήσει.
Όπως ενημέρωσε η Προεδρία της Δημοκρατίας το δήμο και τη μητρόπολη, επιθυμία του Προέδρου είναι να μην παρατεθεί προς τιμήν του γεύμα αλλά ούτε και να πραγματοποιηθεί κάποια ιδιαίτερη υποδοχή.

ΣΕK: Κερδίσαμε την πρώτη μάχη για τη ΔΩΔΩΝΗ

«Η αναβολή της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της συνεταιριστικής γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ για την αλλαγή του καταστατικού της με στόχο το ξεπούλημά της σε ιδιώτες, δικαιώνει του αγώνες του ΣΕΚ αλλά και των κτηνοτροφικών συνεταιρισμών της Ηπείρου», δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, κ. Παναγιώτης Πεβερέτος, με αφορμή την αναβολή της προγραμματισμένης Γενικής Συνέλευσης στη ΔΩΔΩΝΗ.

«Η πρώτη μάχη έχει κερδηθεί από τους κτηνοτρόφους και της οργανώσεις τους και ο αγώνας θα συνεχισθεί έως ότου οριστικοποιηθεί ο συνεταιριστικός χαρακτήρας της ΔΩΔΩΝΗΣ», κατέληξε ο κ. Πεβερέτος.