Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Χωρίς αφορολόγητο ο ενιαίος φόρος στα ακίνητα

Χωρίς αφορολόγητο όριο αλλά με συντελεστές που θα ξεκινούν από επίπεδα της τάξης 0,1% και θα φτάνουν ή και θα υπερβαίνουν το 2% επί της αντικειμενικής αξίας σχεδιάζεται ο ενιαίος φόρος ακινήτων ο οποίος θα αντικαταστάσει από το 2013 το χαράτσι μέσω ΔΕΗ και το ΦΑΠ.

Σε νέα σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών ανάμεσα στον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη και τους εκπροσώπους των κομμάτων Α. Βεσυρόπουλο από τη Ν.Δ., Ανδρέα Μακρυπίδη από το ΠΑΣΟΚ και Σάκη Παπαθανασίου από τη ΔΗΜΑΡ δεν ελήφθησαν οριστικές αποφάσεις αλλά εξετάστηκαν διάφορα εναλλακτικά σενάρια κλιμάκωσης του φόρου, ώστε το δημοσιονομικό αποτέλεσμα να είναι 3 δισ. ευρώ.
Ειλημμένη θα πρέπει να θεωρείται η απόφαση ότι ο νέος φόρος θα επιβληθεί σε κάθε είδους ακίνητο από σπίτια, καταστήματα και γραφεία έως οικόπεδα και αγροτεμάχια εντός και εκτός σχεδίου, ενώ δύσκολο φαίνεται να υπάρξει αφορολόγητο όριο.
Στοιχεία της ΓΓΠΣ που εξετάστηκαν στη σύσκεψη δείχνουν ότι 74% των ιδιοκτητών ακινήτων στην Ελλάδα κατέχουν ακίνητα αντικειμενικής αξίας έως 100.000 ευρώ. Επομένως ένα αφορολόγητο αυτού του ύψους θα εξαιρούσε απευθείας από το φόρο περισσότερους από 7 στους 10 προκαλώντας τεράστιες επιβαρύνσεις για το υπόλοιπο 26% των ιδιοκτητών, οι οποίοι θα έπρεπε να σηκώσουν το βάρος των 3 δισ. ευρώ.

ΠΗΓΗ: www.euro2day.gr

ΕΛ.Γ.Α.: Την Τετάρτη 24 Οκτωβρίου η πληρωμή αποζημιώσεων ύψους 1,3 εκ. ευρώ

Την Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012 ο ΕΛ.Γ.Α. θα καταβάλλει στους τραπεζικούς λογαριασμούς 1.350 δικαιούχων παραγωγών αποζημιώσεις συνολικού ύψους 1,3 εκατ. ευρώ περίπου, που αφορούν εκκαθαρίσεις ζημιών για τα έτη 2011 και 2012, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ.

Οι αποζημιώσεις αυτές αφορούν ζημιές στη φυτική παραγωγή (ελιές, εσπεριδοειδή, χειμερινά κηπευτικά κλπ.) από διάφορα ζημιογόνα αίτια σε όλη την επικράτεια, αλλά κυρίως στους νομούς Ηρακλείου, Χανίων, Ηλείας, Μεσσηνίας, Άρτας, Λακωνίας, Πιερίας και Σερρών.

ΠΛΑΙΣΙΟ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ: Συνελήφθησαν με 143 κιλά χασίς στο αυτοκίνητο

Ένας 28χρονος Αλβανός κι ένας 34χρονος Πακιστανός συνελήφθησαν σήμερα στο Πλαίσιο Φιλιατών, ως οδηγός και προπομπός με δύο αυτοκίνητα, να μεταφέρουν χασίς 142 κιλών και 132 γραμμαρίων.

Στο αυτοκίνητο  του 28χρονου βρέθηκε κι ένα kalasnikof.
Την προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ηγουμενίτσας.

Ο νέος λογαριασμός της ΔΕΗ, πιο «φιλικός» στο περιβάλλον

Σε ένα νέο έντυπο αποστέλλονται από σήμερα οι λογαριασμοί στους πελάτες της ΔΕΗ.

Ο νέος λογαριασμός είναι μονόφυλλος, δηλαδή πιο φιλικός για το περιβάλλον και ο σχεδιασμός του βασίστηκε σε αποτελέσματα έρευνας καταναλωτών που διενήργησε η ΔΕΗ.
Στη μπροστινή όψη του εντύπου θα αναγράφονται τα πιο σημαντικά στοιχεία του λογαριασμού, όπως το συνολικό ποσό πληρωμής, οι χρεώσεις που περιλαμβάνει ο λογαριασμός συνοπτικά, η συνολική κατανάλωση ρεύματος, η ημερομηνία λήξης, ο κωδικός ηλεκτρονικής πληρωμής και η συνολική κατανάλωση.
Επίσης, θα εμφανίζονται μηνύματα που σχετίζονται με την εξυπηρέτηση των πελατών και την εξοικονόμηση ενέργειας.
Στην πίσω όψη του εντύπου θα εμφανίζονται αναλυτικά όλες οι χρεώσεις του λογαριασμού που αναφέρονται στην μπροστινή όψη συνοπτικά.
Πρόκειται για τις χρεώσεις για το ηλεκτρικό ρεύμα και τις χρεώσεις υπέρ τρίτων (Δήμοι, ΕΡΤ κ.λπ.), που εισπράττει η ΔΕΗ.

Εισφορά αλληλεγγύης ... και στα εισοδήματα των 5.000 ευρώ

Επεκτείνουν το χαράτσι!


Ακόμα ένας φόρος έρχεται να επιβληθεί αναδρομικά σε περίπου τέσσερα εκατομμύρια φορολογούμενους.
Μετά την κατάργηση των φοροαπαλλαγών από τα φετινά εισοδήματα, το υπουργείο Οικονομικών εξακολουθεί να επιλέγει την τακτική του αιφνιδιασμού για να μπαλώσει την τρύπα στα έσοδα.
Έτσι, αν και βρισκόμαστε 70 ημέρες πριν το τέλος του 2012, στην Καραγιώργη Σερβίας εξετάζουν σενάρια για τη μείωση του αφορολόγητου -βάσει του οποίου επιβάλλεται η ετήσια εισφορά- από τα 12.000 στα 5.000 ευρώ, αναδρομικά, από τα φετινά εισοδήματα !
Αυτό σημαίνει πολύ απλά ότι -από την επόμενη χρονιά- τη σχετική εισφορά θα κληθούν να πληρώσουν άλλοι 500.000 φορολογούμενοι, στη συντριπτική τους πλειοψηφία χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι.
Και δεν είναι μόνο αυτό. Το ίδιο σενάριο προβλέπει ότι ταυτόχρονα – ή εναλλακτικά – θα αυξηθούν οι συντελεστές, βάσει των οποίων επιβάλλεται η συγκεκριμένη εισφορά, για τα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ το χρόνο. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το χαράτσι υπολογίζεται από το πρώτο ευρώ και στο σύνολο του εισοδήματος, όχι κλιμακωτά, ως εξής :
-1% για εισοδήματα από 12.000-20.000 ευρώ,
-2% για εισοδήματα από 20.001-50.000 ευρώ,
-3% για εισοδήματα από 50.001-100.000 ευρώ,
-4% για εισοδήματα από 100.001 ευρώ και πάνω.
Επίσης, ταυτόχρονα -ή εναλλακτικά- με το συγκεκριμένο μέτρο, μελετάται η αλλαγή, πάλι δυσμενέστερα, των κλιμακίων επί των οποίων διαμορφώνεται η εισφορά.
Σε κάθε περίπτωση, όποιο σενάριο και να προκριθεί – αν δεν εφαρμοστούν όλα ταυτόχρονα -, θα σημάνει την κατακόρυφη φορολογική επιβάρυνση για πάνω από τρία εκατομμύρια φορολογούμενους.

ΠΗΓΗ: www.Newsbeast.gr

Αλλάζουν τα τεκμήρια για Ι.Χ. και κατοικία

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η σύνταξη του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, με το οικονομικό επιτελείο να επιδιώκει να «κλείσει» τις βασικές ρυθμίσεις ακόμη και εντός της εβδομάδας.
Το φορολογικό πακέτο ύψους 2-2,5 δισ. αναμένεται να εξετασθεί στη σημερινή συνεδρίαση της τρικομματικής επιτροπής του υπουργείου Οικονομικών για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος.
Τα τελευταία σενάρια προβλέπουν:

Κατάργηση των φοροαπαλλαγών και μάλιστα αναδρομικά από τα εισοδήματα του 2012. Ειδικότερα καταργούνται οι εκπτώσεις 10% από τον φόρο που αφορούν δαπάνες για τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, ενοίκια κύριας κατοικίας, ενοίκια παιδιών που σπουδάζουν, δίδακτρα φροντιστηρίων, ασφάλιστρα ζωής.
Μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης για τα αυτοκίνητα και τις κατοικίες.
Η πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων προβλέπει τη μείωση του βασικού τεκμηρίου που επιβάλλεται σε Ι.Χ έως 1.200 κ.ε. στα 2.500 ευρώ από 4.000 ευρώ σήμερα. Για τις κατοικίες προτείνεται το τεκμήριο να υπολογίζεται για τα 80 πρώτα τετραγωνικά μέτρα, με 25 ευρώ το τ.μ. για τα επόμενα 81 - 120 τ.μ. με 45 ευρώ το τ.μ., για τα επόμενα από 121 -200 τ.μ. με 80 ευρώ το τ.μ. για τα 201 -300 τ.μ. με 160 ευρώ το τ.μ. και για τα πλέον των 300 τ.μ. με 350 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.
Καθιέρωση ενός ενιαίου συντελεστή φορολόγησης 28% για τα καθαρά φορολογητέα εισοδήματα των ελεύθερων επαγγελματιών και όλων των επιχειρήσεων.
Διατήρηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, που σήμερα επιβάλλεται στους έχοντες εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ, μέχρι και το 2018.
Κατάργηση των πρόσθετων αφορολογήτων ορίων εισοδήματος που ισχύουν για τα προστατευόμενα τέκνα των φυσικών προσώπων.

ΠΗΓΗ: www.imerisia.gr

ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΝΤΟΥΛΑΣ: «Αν οι κ.κ. του Μάντζιου δεν μας θέλουν, να το πουν»

ΠΑΝΤΟΥΛΑΣ ΚΩΣΤΑΣ
Εντόνως διαμαρτύρεται και τη διαιτησία στα τελευταία παιχνίδια η ομάδα του Αγροτικού Αστέρα Άνω Καλαμά.

Αποκορύφωμα στάθηκε η κυριακάτικη αναμέτρηση με αντίπαλο το Σταυράκι και η διαιτησία του κ. Μπαδήμα.
Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Αγροτικού Αστέρα, κ. Κων/νος Παντούλας ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Αν οι κύριοι του Μάντζιου δεν μας θέλουν, να μας το πουν. Οι διαιτητές στα τελευταία παιχνίδια έρχονται προκατειλημμένοι όταν σφυρίζουν παιχνίδια του Αγροτικού Αστέρα. Έχουμε όλη την καλή διάθεση και αλλάξαμε πράγματα στην ομάδα, ξοδεύοντας χρόνο και χρήμα. Μετανιώνουμε όμως, καθώς τυγχάνουμε τέτοιας μεταχείρισης από τη διαιτησία.
Ίσως να ενοχλεί "κάποιους" η πορεία του Αγροτικού Αστέρα, ας σεβαστούν όμως τις προσπάθειες και τους κόπους των παιδιών. Το μόνο που ζητάμε είναι να μας παίζουν 50-50. Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε εύνοια.
Καλό θα ήταν οι κύριοι της ΕΠΣΗΠ να αλλάξουν κάποια στιγμή ορισμένα πράγματα στο χώρο της διαιτησίας.
Πιο συγκεκριμένα, στην κυριακάτικη αναμέτρηση με το Σταυράκι ο κ. Μπαδήμας έβγαλε ελαφρά τη καρδία δεύτερη κίτρινη κάρτα στον ποδοσφαιριστή μας, Θεόδωρο Χαρίση, τη στιγμή που δε λειτούργησε με τον ίδιο τρόπο στις έντονες διαμαρτυρίες ποδοσφαιριστών της αντίπαλης ομάδας. Επιπρόσθετα, ο κ. Μπαδήμας "έκλεισε τα μάτια" σε καθαρή ανατροπή του Πατσούρα από αμυντικό του Σταυρακίου, ενώ αποκορύφωμα στάθηκε η αποβολή του προπονητή μας, κ. Τάκη Νάκα από τον πάγκο. Ειλικρινά αναρωτιόμαστε τι είδους συμφέροντα εξυπηρετούν αυτοί οι κύριοι».

Έφη Μπιδέρη
ΠΗΓΗ: http://sportsioannina.gr/erasitexniko.html

ΔΗΜΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: «ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ»… εναλλακτικά στο ΠΩΓΩΝΙ και στο ΖΑΓΟΡΙ



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Απασχόληση και λύση για τουλάχιστον 100 άνεργους.

«Επιχειρείν » στη σύγχρονη γεωργία με επιδοτούμενα σεμινάρια κατάρτισης ξεκινούν οι Δήμοι Πωγωνίου και Ζαγορίου.
Εκατό άνεργοι νέοι έως 34 ετών θα εκπαιδευτούν για να ιδρύσουν μικρές επιχειρήσεις σε τομείς όπως η εναλλακτική γεωργία και μεταποίηση τυποποίηση αγροτικών προϊόντων , ο βιωματικός τουρισμός η αξιοποίηση φωτοβολταϊκών και αιολικών ενεργειακών συστημάτων.
Η δεύτερη συνεδρίαση των φορέων που συμμετέχουν : Δήμος Πωγωνίου , Δήμος Ζαγορίου , Τ.Ε.Ι. Ηπείρου , ΚΕΚ ΕΥΡΩΕΡΓΑΣΙΑΚΗ , ΕΥΡΩΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ,i4G, στην αστική μη κερδοσκοπική εταιρία «C.IN.E.EM . ΔΙΚΤΥΟ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ,ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ», έγινε το Σάββατο 20 Οκτωβρίου στα γραφεία του Τ.Ε.Ι . Ηπείρου στα Γιάννενα .
Αναπτύχθηκαν διεξοδικά οι στόχοι και τέθηκε το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος που υλοποιούν .Κύριος στόχος η ένταξη στην αγορά εργασίας και την ενίσχυση της Επιχειρηματικότητας 100 νέων , έως 34 ετών , επιστημόνων και ανέργων των Δήμων Πωγωνίου και Ζαγορίου .


ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΟΥΚΟΥΛΑΡΗΣ
Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος για το Δήμου Πωγωνίου κ. Στέλιος Κουκουλάρης με δήλωσή του εκτιμά ότι τα αποτελέσματα του προγράμματος θα είναι σημαντικά για τους ωφελούμενους , στη δύσκολη περίοδο που περνά η χώρα. Η κατάρτιση σε σύγχρονα και ανταγωνιστικά αντικείμενα του πρωτογενούς τομέα μπορεί να δώσει το ερέθισμα αλλά και την εκπαίδευση σε νέους ανέργους της περιοχής είτε για να δοκιμάσουν «επιχειρώντας» είτε προετοιμασμένοι και ανταγωνιστικοί να αναζητήσουν απασχόληση στις νέες αγορές εργασίας που διαμορφώνονται.
Επιδίωξη του δήμου είναι να δώσει το έναυσμα και τη δυνατότητα ενημέρωσης και εκπαίδευσης σε νέους που ήδη σκέφτονται και αναγνωρίζουν τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται .
Ο Δήμος Πωγωνίου ταυτόχρονα σχεδιάζει υποστηρικτικές υπηρεσίες ώστε να σταθεί αρωγός σε κάθε νέο που θα αποφασίσει να περάσει από την εκπαίδευση στην πράξη σε κάθε στάδιο από το σχεδιασμό, στην υλοποίηση , στην ανάπτυξη αλλά και τη χρηματοδότηση της επένδυσης. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα ανακοινωθεί η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για τους ενδιαφερόμενους.

Πληροφορίες : κ. Στ. Κουκουλάρης τηλ: 2653360119

ΝΕΟΧΩΡΙ ΑΡΤΑΣ: Οι κτηματικές διαφορές ''λύθηκαν'' με πισώπλατο πυροβολισμό!

Το θύμα μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο.


Όλα έγιναν αργά χθες το απόγευμα (21-10-2012) στο Νεοχώρι Άρτας.
Ένας 66χρονος, με κυνηγετική καραμπίνα που κατείχε νόμιμα, πυροβόλησε για προσωπικές - κτηματικές διαφορές και τραυμάτισε στην ωμοπλάτη και στο πρόσωπο, έναν 63χρονο.
Λίγη ώρα αργότερα, ο δράστης προσήλθε οικειοθελώς στην αστυνομία και συνελήφθη.
Το θύμα μεταφέρθηκε και νοσηλεύεται εκτός κινδύνου σε νοσοκομείο.
Το κυνηγετικό όπλο κατασχέθηκε.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Άρτας ενώ την προανάκριση ενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Περιφέρειας Άρτας.

ΚΑΛΠΑΚΙ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Συνελήφθη μία 21χρονη υπήκοος Αλβανίας, για παράνομη είσοδο στη χώρα

Σύλληψη αλλοδαπού για σωματεμπορία


Συνελήφθη το βράδυ (20-10-12) στο Καλπάκι Ιωαννίνων, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων σε συνεργασία με αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος (Ο.Π.Κ.Ε.), ένας 38χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Αλβανίας, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για τις κατηγορίες της σωματεμπορίας, πλαστογραφίας και διευκόλυνσης εισόδου στη χώρα σε μη νόμιμους αλλοδαπούς.
Επίσης, συνελήφθη μία 21χρονη αλλοδαπή, υπήκοος Αλβανίας, κατηγορούμενη για παράνομη είσοδο στη χώρα.
Όπως εξακριβώθηκε από την αστυνομική έρευνα, η 21χρονη αλλοδαπή, εισήλθε παράνομα στη χώρα από την Ελληνοαλβανική μεθόριο, ενώ ο 38χρονος διευκόλυνε την μεταφορά της, με αυτοκίνητο ιδιοκτησίας του, εφοδιάζοντάς την παράλληλα με πλαστά ρουμανικά ταξιδιωτικά έγγραφα.
Επίσης, στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης, διαπιστώθηκε ότι ο 38χρονος, εκμεταλλευόμενος τη δυσχερή οικονομική κατάσταση και ευάλωτη θέση της 21χρονης και υποσχόμενος σ΄ αυτήν την εξεύρεση εργασίας ως τραγουδίστριας, την έπεισε να έρθει στη χώρα μας, με απώτερο σκοπό την προώθησή της στην πορνεία και τη γενετήσια εκμετάλλευσή της.
Στην κατοχή των συλληφθέντων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
•το χρηματικό ποσό των 945 ευρώ και 3.430 λεκ Αλβανίας.
•τρία κινητά τηλέφωνα.
•ένα πλαστό δελτίο ταυτότητας και μία πλαστή άδεια ικανότητας οδήγησης Ρουμανικών αρχών.
•ένα βιβλιάριο τράπεζας και δύο κάρτες ανάληψης χρημάτων.
Στην παθούσα έγιναν γνωστές οι προβλεπόμενες διατάξεις περί προστασίας και παροχής βοήθειας.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων.

Ἔπος 1940-1941: Αἰώνιο Σύμβολο - Παγκόσμια Δόξα.

Ἐν Δελβινακίῳ τῇ 15ῃ Ὀκτωβρίου 2012
Ἀριθ. Πρωτ. 93

Ἀγαπητοί μου Χριστιανοί,
-Α-
Τώρα, ποὺ ζοῦμε μέσα σ' αὐτὴ τὴν πρωτοφανῆ οἰκονομικὴ κρίση. Τώρα, ποὺ οἱ ἔννοιες Ἐκκλησία καὶ Ἔθνος καὶ παραδόσεις γενναιότητος καὶ λεβεντιᾶς ἔχουν κάπως ξεθωριάσει στὴν συνείδηση καὶ στὴν σκέψη τῶν σημερινῶν Ἑλλήνων. Τώρα, ποὺ ἡ νέα γενιὰ ἔχει οὐσιαστικὰ ξεκοπῆ ἀπὸ τὶς ὑψηλὲς ἰδέες καὶ ἀπὸ τὰ αὐθεντικὰ σύμβολα τῆς ἀνεπανάληπτης ἐποχῆς τοῦ Ἔπους τοῦ 1940-1941. Τώρα ἀκριβῶς, χρειάζεται νὰ γυρίσουμε πίσω, στὰ χρόνια τοῦ πολέμου ἐκείνου, ποὺ δόξασε τὴν μικρή μας Πατρίδα, ποὺ ἔδωσε στοὺς κατατρομαγμένους λαοὺς τῆς Εὐρώπης τὴν πρώτη ἐλπίδα τῆς τελικῆς νίκης τῆς Ἐλευθερίας πάνω στὶς δυνάμεις τοῦ «Ἄξονα», δηλαδὴ τῆς συμμαχίας τοῦ Ἰταλικοῦ Φασισμοῦ καὶ τοῦ Γερμανικοῦ Ναζισμοῦ.
-Β-
Ὅταν τὸ πρωΐ τῆς Δευτέρας, 28 Ὀκτωβρίου 1940, οἱ σειρῆνες ἔφερναν παντοῦ τὸ μήνυμα, ὅτι ἡ φασιστικὴ Ἰταλία τοῦ Μουσολίνι, ἐπιτέθηκε ἀναίτια κατὰ τῆς Ἑλλάδος, ὁ Λαὸς σύσσωμος, σὰν ἕνας ἄνθρωπος, ἐπανέλαβε τὴν ἀπάντηση τοῦ Ἐθνικοῦ Κυβερνήτη πρὸς τὸν πρεσβευτὴ τῆς Ἰταλίας Ἐμμανουέλε Γκράτσι : ΟΧΙ. Ἡ Ἀθήνα καὶ ὅλες οἱ πόλεις καὶ τὰ χωριὰ πλημμύρισαν ἀπὸ Σημαῖες Ἑλληνικὲς κι' ἀπὸ ἀμέτρητα πλήθη λαοῦ, ποὺ ἔμοιαζε σὰν νὰ εἶχε βγῇ σὲ πανηγύρι. Οἱ Ἕλληνες παραληροῦσαν ἀπὸ ἐνθουσιασμό. Κι' ὅταν οἱ σειρῆνες εἰδοποιοῦσαν ὅτι οἱ κάτοικοι ἔπρεπε νὰ κατεβοῦν στὰ καταφύγια, ἐπειδὴ στὸν οὐρανὸ εἶχαν φανῆ ἐχθρικὰ ἀεροπλάνα, κανείς, μὰ κανεὶς δὲν ἔτρεχε νὰ κρυφτῇ. Εἶχε δὲ τότε σημειωθῆ συνωστισμὸς στὰ στρατολογικὰ Γραφεῖα ἀπὸ ἀνθρώπους ὅλων τῶν ἡλικιῶν ποὺ ζητοῦσαν ὄχι νὰ ἀπαλλαγοῦν ἀπὸ τὴν στράτευση, ἀλλά, ἀντίθετα, νὰ καταταγοῦν στὸν Στρατό μας γιὰ νὰ πολεμήσουν τὸν δόλιο ἐπιδρομέα.

Φώτο: Π. Τσιγκούλης
 -Γ-
Ἦταν πραγματικά, ἕνα θαῦμα. Κι' ἀκόμη, θαῦμα ἦταν καὶ τὸ ὅτι τὴν ὥρα ἐκείνη εἶχαν σβήσει οἱ κομματικὲς ἀντιπαραθέσεις καὶ ὁ παλαιὸς ἐθνικὸς διχασμός. Κανένας δὲν σκέφθηκε ὅτι τότε ὑπῆρχε δικτατορία. Ἀλλὰ οἱ Ἕλληνες, πάνω ἀπ' ὅλα ἔβαζαν τὴν Ἑλλάδα καὶ τὴν Ὀρθόδοξη Πίστη, ποὺ τὴν εἶχαν βεβηλώσει οἱ Ἰταλοὶ μὲ τὸν τορπιλλισμὸ τοῦ πολεμικοῦ μας πλοίου «ΕΛΛΗ» στὸ λιμάνι τῆς Τήνου, στὴν γιορτὴ τῆς Παναγίας, στὶς 15 Αὐγούστου 1940.
Ναί ! Ἦταν ἕνα θαῦμα. Ἕνα θαῦμα, ποὺ ὅμως δὲν ἔγινε τυχαῖα. Ἔγινε, γιατί, τότε, ἡ Ἑλλάδα εὐτύχησε νὰ ἔχῃ Ἡγεσία ἀξία τῶν περιστάσεων : Ἐπὶ κεφαλῆς τοῦ Ἔθνους ὁ Βασιλεὺς Γεώργιος ὁ Β΄. Πρωθυπουργὸς ὁ Ἰωάννης Μεταξᾶς. Ἀρχιστράτηγος ὁ Ἀλέξανδρος Παπάγος. Καὶ Ἀρχηγὸς τῆς Ἐκκλησίας ὁ Ἀρχιεπίσκοπος Ἀθηνῶν καὶ πάσης Ἑλλάδος Χρύσανθος ὁ ἀπὸ Τραπεζοῦντος.
-Δ-
Αὐτὴ ἡ Ἡγεσία εἶχε ἐμπνεύσει στὸν Λαό μας τὴν βαθειὰ πίστη στὸν Θεὸ καὶ τὴν ἀπέραντη ἀγάπη πρὸς τὴν Πατρίδα. Ἡ Ἰταλικὴ ἐπίθεση τὴν βρῆκε στὶς ἐπάλξεις τοῦ χρέους. Δὲν ἐπερίμενε νὰ ἔλθουν τὰ γεγονότα καὶ μετὰ νὰ σπεύσῃ, ὅπως - ὅπως, νὰ ἑτοιμασθῇ. Ἀλλὰ γνωρίζοντας τὸ βάρος τῆς εὐθύνης, τὸ ἐπωμίσθηκε μὲ θάρρος καὶ εὐψυχία. Γι' αὐτὸ καὶ οἱ φαντάροι μας ἔφευγαν γιὰ τὸ μέτωπο «μὲ τὸ χαμόγελο στὰ χείλη», καὶ οἱ ναῦτες καὶ οἱ ἀεροπόροι μας ἔδιναν σκληρὰ μαθήματα στὸν ἐχθρὸ στὴν θάλασσα καὶ στὸν ἀέρα. Ἀναφέρουμε πρόχειρα, τὸ θρυλικὸ ὑποβρύχιο «Παπανικολῆς», τοὺς ἥρωες ἀεροπόρους Μητραλέξη καὶ Σακελλαρίου, ποὺ κατέπληξαν τὸν κόσμο μὲ τὰ θαυμαστὰ κατορθώματά τους. Καί, βέβαια, δὲν παραλείπουμε τοὺς ἀξιωματικοὺς καὶ τοὺς στρατιῶτες μας, ποὺ ἀψηφῶντας τὸ χιόνι, τὶς καταιγίδες καὶ τὶς χιονοθύελλες, σκαρφάλωναν στὶς ἀετοφωλιὲς τῶν βουνῶν καὶ μὲ τὴν ἰαχὴ «ἀέρα» ἀπωθοῦσαν τοὺς εἰσβολεῖς. Ἀκόμη, δὲν λησμονοῦμε τὶς ἡρωΐδες γυναῖκες τῆς Πίνδου, ἀλλὰ καὶ τὰ ὑπομονετικὰ μουλάρια, ποὺ πρόσφεραν ἀνεκτίμητες ὑπηρεσίες στὸν Τιτάνιο ἐκεῖνο ἀγῶνα. Τέλος, δίκαιο εἶναι νὰ μνημονεύσουμε καὶ τοὺς λεοντόκαρδους Κρητικοὺς ἀγωνιστές, ποὺ οἱ περισσότεροι μὲ στυλιάρια καὶ ἀξῖνες ἔπληξαν καίρια τοὺς Γερμανοὺς ἀλεξιπτωτιστὲς στὴν ἱστορικὴ «Μάχη τῆς Κρήτης». Ἦταν τόση ἡ φθορά τους, ὥστε ὁ Χίτλερ ἔδωσε ἐντολὴ νὰ μὴ ξαναχρησιμοποιηθοῦν ἀλεξιπτωτιστὲς σὲ μεγάλες ἐπιχειρήσεις.
-Ε-
Τώρα, λοιπόν, ποὺ ἀντιμετωπίζουμε τόσες δυσκολίες, καὶ κινδυνεύουμε νὰ χάσουμε τὴν δύναμη τῆς ψυχῆς ἀπὸ ὅσα συμβαίνουν γύρω μας, τώρα νὰ στρέψουμε τὸ βλέμμα στὸ Ἔπος τοῦ 1940 - 1941. Γιατὶ αὐτὸ τὸ Ἔπος θὰ μᾶς ἐμπνεύσῃ θάρρος γιὰ ὅλες τὶς ἀντιξοότητες. Ἰδιαίτερα τὰ νειᾶτα τῆς Πατρίδος μας, τὰ μαθητικά, τὰ φοιτητικά, τὰ ἐργαζόμενα καὶ τὰ στρατευμένα νειᾶτα, νὰ πάρουν διδάγματα γιὰ τὴν ζωή τους. Παιδιά μου, νέοι μου, εἶστε ἀπόγονοι τῶν Ἡρώων τοῦ Ἔπους 1940-1941. Μὴ σᾶς ἐπηρεάζῃ ἡ μιζέρια τῶν καιρῶν. Ψηλὰ οἱ καρδιές. Κρατᾶτε στὰ ρωμαλέα νεανικά σας χέρια δυὸ σημαῖες. Στὸ ἕνα χέρι τὴν σημαία, ποὺ θὰ γράφῃ ΧΡΙΣΤΟΣ. Καὶ στὸ ἄλλο χέρι τὴν σημαία, ποὺ θὰ γράφῃ ΕΛΛΑΔΑ. Ἀγωνίζεσθε τὸν ἀγῶνα τὸν καλό, τὸν ὁποῖο ἡ Ἐκκλησία ὁλόψυχα τὸν εὐλογεῖ. Ἡ Ὑπεραγία Θεοτόκος νὰ σᾶς προστατεύῃ μὲ τὴν ἀγία Σκέπη Της.
Σὲ ὅλους τοὺς χριστιανούς μας, στοὺς Βορειοηπειρῶτες καὶ στοὺς Κυπρίους ἀδελφούς, στέλνω τὸν ἐγκάρδιο χαιρετισμὸ καὶ τὴν ἀγάπη μου. Μὲ τὴν βοήθεια τοῦ Θεοῦ ἡ Ἑλλάδα μας θὰ ζήσῃ καὶ θὰ μεγαλουργήση.

Διάπυρος πρὸς Χριστὸν εὐχέτης
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
+ Ὁ Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανῆς καὶ Κονίτσης Α Ν Δ Ρ Ε Α Σ