Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Χωρίς αφορολόγητο ο ενιαίος φόρος στα ακίνητα

Χωρίς αφορολόγητο όριο αλλά με συντελεστές που θα ξεκινούν από επίπεδα της τάξης 0,1% και θα φτάνουν ή και θα υπερβαίνουν το 2% επί της αντικειμενικής αξίας σχεδιάζεται ο ενιαίος φόρος ακινήτων ο οποίος θα αντικαταστάσει από το 2013 το χαράτσι μέσω ΔΕΗ και το ΦΑΠ.

Σε νέα σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών ανάμεσα στον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη και τους εκπροσώπους των κομμάτων Α. Βεσυρόπουλο από τη Ν.Δ., Ανδρέα Μακρυπίδη από το ΠΑΣΟΚ και Σάκη Παπαθανασίου από τη ΔΗΜΑΡ δεν ελήφθησαν οριστικές αποφάσεις αλλά εξετάστηκαν διάφορα εναλλακτικά σενάρια κλιμάκωσης του φόρου, ώστε το δημοσιονομικό αποτέλεσμα να είναι 3 δισ. ευρώ.
Ειλημμένη θα πρέπει να θεωρείται η απόφαση ότι ο νέος φόρος θα επιβληθεί σε κάθε είδους ακίνητο από σπίτια, καταστήματα και γραφεία έως οικόπεδα και αγροτεμάχια εντός και εκτός σχεδίου, ενώ δύσκολο φαίνεται να υπάρξει αφορολόγητο όριο.
Στοιχεία της ΓΓΠΣ που εξετάστηκαν στη σύσκεψη δείχνουν ότι 74% των ιδιοκτητών ακινήτων στην Ελλάδα κατέχουν ακίνητα αντικειμενικής αξίας έως 100.000 ευρώ. Επομένως ένα αφορολόγητο αυτού του ύψους θα εξαιρούσε απευθείας από το φόρο περισσότερους από 7 στους 10 προκαλώντας τεράστιες επιβαρύνσεις για το υπόλοιπο 26% των ιδιοκτητών, οι οποίοι θα έπρεπε να σηκώσουν το βάρος των 3 δισ. ευρώ.

ΠΗΓΗ: www.euro2day.gr