Δευτέρα 11 Ιουλίου 2016

ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΟΣ: Ξανάνοιξε η επικίνδυνη τρύπα-παγίδα στα Μπολαίικα

Ξανάνοιξε η επικίνδυνη τρύπα-παγίδα, αγνώστου βάθους στην μέση του στενού δρόμου μπροστά από την οικία του Μπόλου Βασιλείου στον οικισμό Μπολαίικα του Παρακαλάμου.
Η τρύπα δημιουργήθηκε μετά την ολοκλήρωση της τοποθέτησης του αγωγού των λυμάτων του νέου αποχετευτικού, και αποτελεί  κίνδυνο-θάνατο για ατυχήματα των μόνιμων κατοίκων αλλά και των επισκεπτών που θα έρθουν στα χωριά της ευρύτερης περιοχής το αμέσως προσεχές διάστημα.
Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Παρακαλάμου κ. Μπίκα Κωνσταντίνου, της Δημοτικής Αρχής, καθώς και των περίοικων που  έχουν προσπαθήσει να την κλείσουν ρίχνοντας χαλίκι, πέτρες και τοποθετώντας πρόχειρη σήμανση, το πρόβλημα παραμένει.
Είναι επιβεβλημένο να γίνει άμεση «σοβαρή» παρέμβαση πριν συμβεί κάποιο ατύχημα.

Αφιέρωμα στα Δολιανά Πωγωνίου από τη γαλλική εφημερίδα LE MONDE

A Doliana, village de trois cents habitants, deux cents réfugiés syriens et afghans se sont installés fin mars, sur une initiative du maire. Ils devaient rester quelques semaines, qui sont devenues des mois.

Με τη δομή φιλοξενίας προσφύγων Δολιανών ασχολείται, σε πολυσέλιδο αφιέρωμά της, η γαλλική εφημερίδα "Le Monde". 
Με τίτλο "Στα σύνορα, ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αλβανία, η ζωή των προσφύγων σε αργούς ρυθμούς", το αφιέρωμα ασχολείται με την καθημερινότητα των προσφύγων και τις σχέσεις τους με την τοπική κοινωνία. 
Το ρεπορτάζ περιλαμβάνει δηλώσεις του Δημάρχου Πωγωνίου κ. Κώστα Καψάλη και πλούσιο φωτογραφικό υλικό.
Το αφιέρωμα, μπορείτε να το δείτε εδώ:

Δήμος Πωγωνίου: Τοποθετήθηκε αυτόματος απινωτής στο Κεφαλόβρυσο Πωγωνίου

Αυτόματο απινιδωτή διαθέτει από την Κυριακή 10 Ιουλίου η Τ.Κ. Κεφαλοβρύσου.
Ο απινιδωτής, δωρεά της εταιρείας Energean Oil & Gas,  παραδόθηκε στο Δήμαρχο Πωγωνίου κ. Κώστα Καψάλη, από τους εκπροσώπους της εταιρείας και τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη και τοποθετήθηκε σε ειδική προθήκη στο Δημαρχείο.

Εξιχνιάστηκε υπόθεση διάρρηξης σε σπίτι στο Ράγιο Θεσπρωτίας

Ταυτοποιήθηκε ως δράστης 28χρονος υπήκοος Αλβανίας

Εξιχνιάστηκε από το Αστυνομικό Τμήμα Σαγιάδας σε συνεργασία με το Γραφείο Εγκληματολογικών Ερευνών Θεσπρωτίας, υπόθεση διάρρηξης σε σπίτι στο Ράγιο Θεσπρωτίας.
Σχηματίστηκε δικογραφία για απόπειρα κλοπής, σε βάρος ενός 28χρονου υπηκόου Αλβανίας, διότι από την αστυνομική έρευνα και την κατάλληλη αξιοποίηση ευρημάτων, προέκυψε ότι εμπλέκεται σε διάρρηξη, που έγινε κατά το χρονικό διάστημα από 15 έως 19-11-2013 σε σπίτι στο Ράγιο Θεσπρωτίας .

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας ενώ την προανάκριση ενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Σαγιάδας.

Εξιχνιάστηκαν ακόμη τρεις διαρρήξεις - κλοπές στην Ηγουμενίτσα, με δράστες δύο ημεδαπούς

Η δράση τους διακριβώθηκε τον περασμένο Μάρτιο από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας

Επιπλέον, από την πρόοδο της αστυνομικής έρευνας ταυτοποιήθηκε η συμμετοχή στις παραπάνω υποθέσεις ενός ακόμη 50χρονου ημεδαπού συνεργού τους
Στο πλαίσιο συνεχιζόμενης αστυνομικής έρευνας που διενεργήθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, εξιχνιάστηκαν τρεις επιπλέον περιπτώσεις διαρρήξεων και κλοπών στην περιοχή της Ηγουμενίτσας, με δράστες δύο ημεδαπούς, οι οποίοι εμπλέκονται και σε υποθέσεις κλοπών που εξιχνιάστηκαν τον περασμένο Μάρτιο (σχετικό το από 11-03-2016 Δελτίο Τύπου μας).
Επιπλέον, από την πρόοδο της αστυνομικής έρευνας, ταυτοποιήθηκε η συμμετοχή στις παραπάνω υποθέσεις κλοπών, ενός ακόμη 50χρονου ημεδαπού συνεργού τους.
Αναλυτικότερα, στο πλαίσιο κατάλληλης αξιοποίησης προανακριτικού υλικού, προέκυψε ότι οι παραπάνω τρεις δράστες ενέχονται στη διάπραξη των ακόλουθων εγκληματικών ενεργειών:
Βραδινές ώρες της 4/5-11-2015, διέρρηξαν σχολείο, απ’ όπου αφαίρεσαν έναν υπολογιστή και χρηματικό ποσό.
Πρώτες πρωινές ώρες της 26-11-2016, διέρρηξαν γραφεία δημόσιας υπηρεσίας, απ’ όπου αφαίρεσαν χρηματικό ποσό και κλειδιά.
Βραδινές ώρες της 15/16-12-2015, διέρρηξαν σχολείο, απ’ όπου αφαίρεσαν πέντε ηλεκτρονικούς υπολογιστές και χρηματικό ποσό.
Η σχετική δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας.

Έγραψε ιστορία και έκανε τη διαφορά, οριοθετώντας τη νέα παρίοδο, που άρχισε στην Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, το μοναδικό και ανεπανάληπτο ''Πανηπειρώτικο Πανηγύρι 2016'', στο Αθλητικό Κέντρο Ιλίου το Σάββατο 9 Ιουλίου 2016


Αριθ. Πρωτ.  2939
Αθήνα 11-7-2016
Δελτίο Τύπου
  Έγραψε ιστορία  και έκανε τη διαφορά, οριοθετώντας τη νέα περίοδο, που άρχισε στην  Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, το μοναδικό και ανεπανάληπτο ''Πανηπειρώτικο Πανηγύρι 2016'', στο Αθλητικό Κέντρο Ιλίου το Σάββατο 9 Ιουλίου 2016.                   
                                   
Το «Πανηπειρώτικο Πανηγύρι 2016» που οργάνωσε η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας με τους Συλλόγους Ηπειρωτών Δυτικής Αττικής το Σάββατο 9 Ιουλίου 2016 στο Αθλητικό Κέντρο Ιλίου, στπ πάρκο Τρίτση, στο Ίλιον έκανε τη μεγάλη διαφορά! Τη μεγάλη διαφορά σε μαζικότητα από όλες τις άλλες του ιδίου περιεχομένου εκδηλώσεις που διοργάνωσε η Π.Σ.Ε. τα περασμένα χρόνια, με τη συμμετοχή πάνω από 3.000 ξενιτεμένων Ηπειρωτών και φίλων της Ηπείρου. Τη μεγάλη διαφορά ακριβώς σε σχέση με αυτή την αδιαμεσολάβητη, ενεργητική συμμετοχή, αφού φέτος οι χιλιάδες θεατές ήταν οι πρωταγωνιστές της βραδιάς.
Τη μεγάλη διαφορά σε σχέση με την ίδια την προετοιμασία και τη διοργάνωση της βραδιάς, φέτος η συμμετοχή των Ηπειρώτικων Συλλόγων από το Ίλιον, τις Αχαρνές,  τον Ασπρόπυργο, το Περιστέρι, το Καματερό, τη Νέα Φιλαδέλφεια, τους Αγίους Αναργύρους, το Χαϊδάρι, τη Πετρούπολη, τη Μεταμόρφωση, το Θριάσιο Πεδίο, την Αδελφότητα Ρωμανιωτών Λάκκας Σουλίου, την Αδελφότητα Κουκλιωτών Ιωαννίνων, τις Ομοσπονδίες Αποδήμων Μουργκάνας και Καλαμά Ιωαννίνων, δίπλα στην Π.Σ.Ε. ήταν περισσότερο μαζική, ενεργητική παρά ποτέ άλλοτε, έκαναν τη γιορτή πραγματικά δική τους υπόθεση, πρωταγωνιστώντας στην προετοιμασία και τη διοργάνωση.
Τη μεγάλη διαφορά σε σχέση με την αξιοποίηση του περιβάλλοντος χώρου του Αθλητικού Κέντρου Ιλίου, πρώτη φορά στα 20 και πλέον  χρόνια λειτουργίας του, στήθηκε έτσι μια εκδήλωση, αξιοποιώντας όλο τον ελεύθερο χώρο, αναδεικνύοντας τη δυνατότητα διοργάνωσης κι εξάπλωσης μεγάλων συμμετοχικών εκδηλώσεων, εισπράττοντας τον έπαινο των ανθρώπων των Διοικήσεων των Δήμων Ιλίου και Αγίων Αναργύρων-Καματερού, που αναγνώρισαν σε αυτή τη βραδιά, μια από τις ομορφότερες διαχρονικά σε αυτό τον διακεκριμένο χώρο αθλητισμού και πολιτισμού.
Η μεγάλη διαφορά έγινε με τον πιο ανεπιτήδευτο, δοκιμασμένο τρόπο, τον τρόπο των Ηπειρώτικων πανηγυριών.
Η Π.Σ.Ε. έχει ανοίξει εδώ και 3 χρόνια, το διάλογο για τα ''Ηπειρώτικα πανηγύρια σήμερα'', για όσα τα ταλανίζουν τραυματίζοντας τη σχέση των Ηπειρωτών με την ίδια τους την παράδοση. Και σαν κορύφωση της πιο πλούσιας πολιτιστικά χρονιάς, μετά από σειρά πετυχημένων, ποιοτικών εκδηλώσεων, επέλεξε όσα κουβέντιασε με τα μέλη της να τα δοκιμάσει στην πράξη, διοργανώνοντας για φέτος το ''Πανηπειρώτικο Πανηγύρι 2016'', συνέχεια του  περσινού «Μεγάλου Ηπειρώτικου Πανηγυριού», που διοργάνωσε στον περιβάλλοντα χώρο του Θεάτρου Πέτρας.
Το πανηγύρι απλώθηκε σε όλο το χώρο, δίπλα από το βοηθητικό ποδοσφαιρικό γήπεδο του Αθλητικού Κέντρου Ιλίου. Με πατάρι πανηγυριώτικο και όχι εξέδρες για τους μουσικούς, κατά τον παλιό τρόπο της πατρίδας. Ο κόσμος απλώθηκε τριγύρω ακτινωτά, σε μεγάλα τραπέζια. μεγάλες παρέες που μας έφεραν πιο κοντά, περισσότερους μαζί. Και πιο πίσω, οι πανηγυριώτικες ψησταριές και μπύρες, κρασί και τσίπουρο, για πόση και βρώση των πανηγυριστών.
Προεξάρχοντες οι μουσικοί!
Ο πρωτομάστορας της Ηπειρώτικης παράδοσης Ναπολέων Δάμος, συνεπικορούμενος από τον Γιώργο Δάμο και Σταύρο Λώτση στο κλαρίνο, πλαισιωμένος από την εξαίρετη κομπανία του, με τους κορυφαίους τραγουδιστές Σάββα  Σιάτρα, Μάκη Κιάμο, Κώστα Λεοντίδη, Δημήτρη Τζουμερκιώτη, Ηλία Κόντη, Λευτέρη Κωνσταντίνου και Βαλεντίνα Μήτση, που ανέδειξαν, σε μια οκτάωρη και πλέον και μέχρι μετά τις 5 το πρωί, σκυταλοδρομία, τα αυθεντικά ηχοχρώματα της Ηπειρώτικης παράδοσης, παρακινώντας και συνοδεύοντας τον πάνδημο χορό που απλώθηκε σε όλο το χώρο, με μεγάλους κύκλους, με όλους μαζί στον ίδιο χορό, πέμποντας ένα μήνυμα ανάτασης πολύτιμο στους δύσκολους καιρούς μας. Με αληθινούς πρωταγωνιστές τους πανηγυριώτες, τους χιλιάδες ξενιτεμένους Ηπειρώτες, που πήραν τη σκυτάλη της βραδιάς και την ταξίδεψαν μερακλωμένα έως τις πρώτες πρωινές ώρες, που ''λάλησαν τα κοκόρια'', μέχρι που ακούστηκαν τα Πωγωνίσια «Ξεχωρίσματα» και η Ζαγορίσια «Καληνυχτιά»,  αλλά και το καθιέρωμένο με μοιρολόι κλείσιμο, γλυκαίνοντας όλους τους συνδαιτυμόνες που αποχαιρετίστηκαν κατά τον απαράμιλλο τρόπο των πανηγυριών -  «και του χρόνου»!

Στο ξεκίνημα της βραδιάς, μετά από το πρέπον μοιρολόι,  και την παρουσίαση ενός χορευτικού προγράμματος, από το 60μελές χορευτικό, που απαρτιζόταν από μέλη χορευτικών τμημάτων των Ηπειρώτικων αποδημικών οργανώσεων της Αττικής, χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος της Π.Σ.Ε.  Γιώργος Δόσης, αναφερόμενος στη σημασία της διοργάνωσης, την απαράγραπτη αξία των πανηγυριών ως αυθεντικού στίβου της παράδοσης, τον αγώνα ενάντια στην εμπορευματοποίηση, τη φολκλοροποίηση και τη σκύλευσή της, το αξιακό φορτίο που πρεσβεύουν τα πανηγύρια, το τόσο πολύτιμο στις μέρες μας που μας θέλουν όλους μαζί για να τις διαβούμε όσο το δυνατόν πιο αλώβητοι και όρθιοι.
Στη συνέχεια, αφού ευχαρίστησε για την παρουσία τους τον Υφυπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μπαλάφα και την πλειονότητα των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου Ιλίου, έπεμψε ευχαριστίες στο Δήμο Ιλίου και τον Δήμαρχο  Νίκο Ζενέτο,  για την πλέρια στήριξή του,  στα Δ.Σ. των Συλλόγων που το συνδιοργάνωσαν, στην Πολιτιστική Επιτροπή και τις άλλες Επιτροπές της ΠΣΕ, που συμμετείχαν στην διοργάνωση της εκδήλωσης, τον Έφορο Πολιτισμού της Π.Σ.Ε. Κώστα Μάτσια, για τη συλλογική, εμπνευσμένη κι αφοσιωμένη προσφορά τους, τον μεγάλο χορηγό, εταιρεία κινητής τηλεφωνίας VODAFONE, στους ξενοδόχους της παραλιακής ζώνης της Πρέβεζας και του Πάπιγκου, για τις προσφορές των διανυκτερεύσεων, που κληρώθηκαν στη λαχειοφόρο αγορά της ΠΣΕ και γενικά σε όλους, που συνέδραμαν στη διοργάνωση του πανηγυριού, είτε με μικρές χορηγίες, είτε με προσωπική εργασία, για το στήσιμο του. Ακόμη ευχαρίστησε τους Ναπολέοντα Ροντογιάννη, Χάρη Καψάλη και Γρηγόρη Ζαφείρη, για τη βιντιακή καταγραφή του πανηγυριού.
Εκ μέρους του Δήμου Ιλίου και του Δημάρχου Νίκου Ζενέτου, την εκδήλωση χαιρέτησε ο Δημοτικός Σύμβουλος Ιλίου και Πρόεδρος της Ένωσης Ηπειρωτών Ιλίου Χρήστος Γκόνης, που αφού μετέφερε τους χαιρετισμούς του απουσιάζοντος εκτός Αθηνών Δημάρχου, αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον του Δήμου Ιλίου, για τέτοιες εκδηλώσεις στην περιοχή, που είναι προστιθέμενης αξίας. Αναφερόμενος στην Ένωση Ηπειρωτών Ιλίου, είπε ότι, όλα τα μέλη της Ένωσης ευχαριστούν το Δ.Σ. της ΠΣΕ, που επέλεξαν το Ίλιον, για το φετινό καλοκαιρινό πανηγύρι. Οι Ηπειρώτες του Ιλίου, κατέληξε, αγκάλιασαν την εκδήλωση και με τον τρόπο τους, συνέδραμαν στην πανθομολογούμενη τεράστια επιτυχία του πανηγυριού, που αποτελεί την σημαντικότερη πολιτιστική παρέμβαση για την περιοχή, το φετινό καλοκαίρι.
Παρέστησαν ακόμη η Ηπειρώτισσα  βουλευτής της Β΄ Περιφέρειας Αθήνας Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, ο πρώην Υπουργός Στέφανος Τζουμάκας, ο πρώην Υπουργός Μιχάλης Καρχιμάκης, ο Δήμαρχος Αγίων Αναργύρων-Καματερού Νίκος Σαράντης, πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι από τους όμορους δήμους του Ιλίου και εκπρόσωποι πολιτιστικών φορέων της περιοχής και ηπειρώτικων αποδημικών οργανώσεων.
Παράλληλα με το πανηγύρι, οι Ομοσπονδίες Αποδήμων Μουργκάνας και Καλαμά είχαν στήσει περίπτερα, όπου παρουσίαζαν το έργο και τις δράσεις τους, η Ένωση Ηπειρωτών Αχαρνών έστησε υποδομή παραγωγής τυριού, που παρασκεύαζε επιτόπου και προσέφερε στους πανηγυριώτες και η Ένωση Ηπειρωτών Ιλίου, μετά τις 4 το πρωί, έστησε υποδομή παραγωγής τηγανίτας, παρασκεύασε  πατροπαράδοτες τηγανίτες που προσέφερε μελωμένες, σε όλους τους παρευρισκόμενους.

Κεφαλόβρυσο Πωγωνίου: Με λαμπρότητα οι εκδηλώσεις μνήμης για τους νεκρούς του Ολοκαυτώματος

Χοροστατούντως του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ.κ. Ανδρέου τελέστηκε την Κυριακή 10 Ιουλίου, η επιμνημόσυνη δέηση για τους νεκρούς του Ολοκαυτώματος Κεφαλοβρύσου, στα πλαίσια των εκδηλώσεων μνήμης που διοργανώνει ο Δήμος Πωγωνίου, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου, την Π.Ε.Δ. Ηπείρου, την Τ.Κ. Κεφαλοβρύσου και την Ένωση Πωγωνησίων Ηπείρου.
Φέτος συμπληρώθηκαν 73 χρόνια από τη φονική επίθεση των Γερμανικών στρατευμάτων που κόστισε τη ζωή σε 22 ανθρώπους και βύθισε στο πένθος την τοπική κοινωνία.
Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κώστας Καψάλης έκανε λόγο για «μαύρη» μέρα στην ιστορία του χωριού και της ευρύτερης περιοχής και κάλεσε τους πολίτες θα κρατήσουν για πάντα στη μνήμη τους αυτή το θλιβερό κομμάτι της ιστορίας. «Δεν πρέπει να ξεχνούμε το παρελθόν και οφείλουμε, όσα χρόνια κι αν περάσουν, να αποτίσουμε φόρο τιμής σε όσους έχασαν τη ζωή τους τόσο άδικα» τόνισε ο κ. Καψάλης.
Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης υπογράμμισε ότι ολόκληρη η χώρα «πλήρωσε» βαρύ φόρο στη ναζιστική θηριωδία ενώ ο Πρόεδρος των Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων κ. Μιχάλης Μαγειρίας μίλησε για αδίστακτους στρατιώτες που δε σεβάστηκαν ούτε ηλικιωμένους, ούτε γυναικόπαιδα. Το χαιρετισμό του εκπροσώπου του Εθνικού Συμβουλίου για τις Γερμανικές Επανορθώσεις κ. Δημήτρη Χατζαρόπουλο ανέγνωσε ο Αντιδήμαρχος Πωγωνίου κ. Αναστάσιος Γιούνης. Ο κ. Χατζαρόπουλος σημείωσε τις δράσεις του Εθνικού Συμβουλίου για ανάδειξη κι άλλων μαρτυρικών χωριών και τον ορισμό πανελλήνιας ημέρας εορτασμού μαρτυρικών πόλεων και χωριών.
Την ομιλία της ημέρας εκφώνησε ο κοινωνιολόγος κ. Βασίλης Γκερμότσης ο οποίος έκανε μία ιστορική αναφορά στην περίοδο της ναζιστικής κατοχής και τόνισε ότι η μνήμη πρέπει να έχει μόνο αρχή.

Στις εκδηλώσεις τιμής παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές κ.κ. Γιάννης Στέφος και Κώστας Τασούλας, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Οδυσσέας Πότσης, η Δήμαρχος Σουλίου κ. Σταυρούλα Μπραϊμη, ο Δήμαρχος Κόνιτσας κ. Ανδρέας
Παπασπύρου, ο Πρόεδρος Δ.Σ. Πωγωνίου κ. Βασίλης Μάτσιας, ο Αντιδήμαρχος κ. Κώστας Γκέγκας, ο Αντιδήμαρχος Πωγωνίου κ. Στέλιος Κουκουλάρης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας κ. Στέφανος Φούσας, ο εκπρόσωπος των ΑΝ.ΕΛ. κ. Σπύρος Βασιλείου, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Δήμου Πωγωνίου κ. Δημήτρης Ντότης, ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Κεφαλοβρύσου κ. Τζιόγκας Νικόλαος, στρατιωτικές αρχές και πλήθος κόσμου.


ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Συμμέτοχη του Βασίλη Τσίρκα, βουλευτή Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, στην εκπομπή «Τι Λέει ο Νόμος» που προβλήθηκε στον τηλεοπτικό σταθμό της Βουλής

Στην εκπομπή «Τι Λέει ο Νόμος», στον τηλεοπτικό σταθμό της Βουλής, συμμετείχε την Πέμπτη (7/7) ο βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Τσίρκας, με θέμα τον νέο εκλογικό νόμο.
Αρχικά ο κ. Τσίρκας υπογράμμισε ότι ο νέος εκλογικός νόμος αποτελεί μια ιστορική στιγμή για τη δημοκρατία. «Ο νέος εκλογικός νόμος αποτελεί μια ιστορική στιγμή για τη δημοκρατία καθώς καθιερώνει το σύστημα της απλής αναλογικής, με την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα, αλλά και την αλλαγή στο όριο της εκλογικής ενηλικότητας από το 18ο στο 17ο έτος. Είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για τον εκδημοκρατισμό των θεσμών, αλλά και την ενδυνάμωση της λαϊκής βούλησης», ενώ σχετικά με το γεγονός ότι το σύστημα της απλής αναλογικής είναι ένα διαχρονικό αίτημα της Αριστεράς συμπλήρωσε: «Πρόκειται για ένα διαχρονικό αίτημα της Αριστεράς και των προοδευτικών δυνάμεων και ενισχύει τη λαϊκή βούληση, αλλά και τη λαϊκή κυριαρχία».
Στη συνέχεια ο Βασίλης Τσίρκας ανέφερε πως η πρόταση για τον νέο εκλογικό νόμο είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης των πολιτικών αρχηγών το προηγούμενο διάστημα: «Η πρόταση για τον νέο εκλογικό νόμο αποτελεί μια κοινή συνιστάμενη των όσων συζητήθηκαν με τους πολιτικούς αρχηγούς το προηγούμενο διάστημα. Θεωρώ πως ο εκλογικός νόμος, όπως έχει κατατεθεί, έχει αποτυπώσει τις θέσεις των περισσότερων κομμάτων, τα οποία θα κληθούν να απαντήσουν στη Βουλή ενώπιων του ελληνικού λαού για το αν θα τον ψηφίσουν ή όχι».
Για την ψήφο στα 17 σχολίασε: «Οι νέοι αυτής της χώρας είναι αυτοί που νιώσανε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον στο πετσί τους αντικοινωνικές και μνημονιακές πολιτικές. Γνωρίζουμε πολύ καλά πως οι νέοι βρέθηκαν στο περιθώριο της κοινωνίας μας και οφείλουμε να τους δώσουμε βήμα για τη ζωή τους. Οι πολιτικές που εμείς αποφασίζουμε τους αφορούν. Επομένως θεωρούμε ότι με την ψήφο στα 17 θα έχουμε μια γνησιότερη εκπροσώπηση των νέων. Πρόκειται για μια τομή δεδομένου ότι έρχεται στο προσκήνιο μια νέα γενιά που πρέπει να καθορίσει επιτέλους τις τύχες της».
Τέλος, ο Βασίλης Τσίρκας δήλωσε ότι είναι πολύ σημαντικό στη σύνθεση της νέας Βουλής να υπάρξει μια πραγματική αντιπροσώπευση των πολιτών και των αιτημάτων τους, διευκρινίζοντας πως αυτός είναι ο σκοπός του νέου εκλογικού νόμου, ενώ παράλληλα δεν παρέλειψε να δώσει έμφαση στο γεγονός πως με το μπόνους των 50 εδρών νοθεύεται η λαϊκή εντολή: «Το θέμα είναι να εκφραστούν γνήσια οι πολίτες, καθώς τώρα έχουμε έναν εκλογικό νόμο με 50 έδρες μπόνους που νοθεύει τη λαϊκή εντολή. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τις δημοκρατικές δυνάμεις του τόπου να προχωρήσουν και να στηρίξουν αυτή τη μεταρρύθμιση, ενώ παράλληλα πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση».  

Ανοιχτή επιστολή Πρωτοβουλίας πολιτών του Συνδέσμου Παρακαλάμιων Δήμων Προστασίας και Αξιοποίησης Ποταμού Καλαμά


Ανοιχτή επιστολή Πρωτοβουλίας πολιτών
Κυρίες-οι,
Σας γνωστοποιούμε ότι στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ζίτσας στις 8-7-2016 υπήρχε το θέμα με α/α 12 για τη Λύση Συνδέσμου Παρακαλάμιων Δήμων Προστασίας & Αξιοποίησης Ποταμού Καλαμά (άρθρο 250 Ν. 3463/2006) λόγω μη ανταπόκρισης των Δήμων στις οικονομικές τους υποχρεώσεις, όπως προβλέπεται από σχετική απόφαση.  (Εφημερίδα της Κυβέρνησης αρ. φύλλου 1590/17-7-2014, Αριθμ. 22120/5084 για Τροποποίηση της αριθμ. 14518/07−07−2009 απόφασής μας: «Σύσταση Συνδέσμου (Ν.Π.Δ.Δ.) με την επωνυμία "ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΙΩΝ ΔΗΜΩΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ& ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΟΤΑΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑ" με έδρα το Τ.Δ. Κληματιάς του Δήμου Ευρυμενών Νομού Ιωαννίνων».) σχετικός σύνδεσμος εδώ… http://www.et.gr/idocs-nph/search/pdfViewerForm.html?args=5C7QrtC22wEc63YDhn5AeXdtvSoClrL8lj0jDA0wBrjNZ8op6Z_wSuJ
Ο Δήμαρχος και Πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Μιχάλης Πλιάκος εισηγήθηκε το θέμα, τόνισε πως με βάση  την  ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. του Συνδέσμου  προτείνεται στους Δήμους που συμμετέχουν στο Σύνδεσμο (Ζίτσας, Πωγωνίου, Ηγουμενίτσας, Σουλίου και Φιλιατών) να λάβουν αντίστοιχες αποφάσεις καθώς από το 2014 δεν έχουν κατατεθεί χρήματα εκ μέρους των Δήμων που συμμετέχουν στο ταμείο του Συνδέσμου, παρά μόνο ένα κομμάτι του ποσού (5.000 ευρώ) που αναλογεί στο Δήμο Ζίτσας και παραμένει αναξιοποίητο. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του το συνολικό ποσό οφειλών ανέρχεται στο ποσό των 250.000 ευρώ.
Στη συζήτηση που ακολούθησε από τους αρχηγούς των παρατάξεων της αντιπολίτευσης που ήταν παρόντες (κ.κ. Βασίλης Γαρδίκος και Χρυσόστομος Βούζας) εκφράστηκαν διαφωνίες για την απόφαση  του Δ.Σ. του Συνδέσμου, ενστάσεις για τη λειτουργία και  το έργο του και τονίστηκε πως οι Δήμοι είναι υποχρεωμένοι να συνεισφέρουν στο ταμείο του Συνδέσμου με βάση το νόμο, διαφορετικά τα χρήματα θα παρακρατηθούν από τις επιχορηγήσεις τους. Να σημειωθεί ότι από τη συζήτηση για το σημαντικό αυτό ζήτημα απουσίαζαν οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης των άλλων δύο παρατάξεων. (κ.κ. Δημήτρης Τζίμας και  Μανώλης Ματσάγκας)
Δεν έγινε γνωστό αν έχουν συνεδριάσει τα Δημοτικά Συμβούλια των υπόλοιπων Δήμων που συμμετέχουν στο Σύνδεσμο για να πάρουν τις ανάλογες αποφάσεις και τελικά η συζήτηση για το θέμα αναβλήθηκε για ένα μήνα.
Σας παρακαλούμε για τη συμβολή σας στο διάλογο για το θέμα και την από κοινού αποσόβηση της κατάργησης του Συνδέσμου ώστε να λειτουργήσει επιτέλους και να εκπληρώσει τους στόχους του.

Ιούλιος 10-7-2016
Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών για τη Ζίτσα και το Πωγώνι

ΔΥΝΑΜΗ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΕΥΘΥΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΓΩΝΙ: Πυρκαγιά στην Λάβδανη, ανύπαρκτη η πολιτική προστασία του Δήμου Πωγωνίου

ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΛΑΒΔΑΝΗ ΠΟΥ ΕΥΤΥΧΩΣ ΚΑΤΑΣΒΕΣΤΗΚΕ ΑΜΕΣΑ ΑΠ' ΤΗΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ
ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ
ΑΜΕΣΟ ΠΑΡΟΝ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΝΤΟΤΗ

Φωτιά ξέσπασε το προηγούμενο Σάββατο, τις μεσημβρινές ώρες σε περιοχή της Τ.Κ. Λάβδανης, η οποία ευτυχώς με την έγκαιρη παρέμβαση του Πυροσβεστικού Σώματος  κατασβέστηκε χωρίς να υπάρξουν απώλειες. Στην περιοχή βρέθηκε άμεσα και ο αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης και επικεφαλής της δημοτικής κίνησης "Δύναμη Ενότητας και Ευθύνης για το Πωγώνι" Δημήτρης Ντότης, που συμπαραστάθηκε στους κατοίκους και από κοινού εξέφρασαν τις ευχαριστίες και τα συγχαρητήριά τους  στα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος για την άμεση και αποτελεσματική παρέμβασή τους.
Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε στους κατοίκους η απουσία της πολιτικής προστασίας του Δήμου, ενώ θα  πρέπει να επισημανθεί η παντελής απουσία εργασιών πυροπροστασίας και καθαρισμού των ακρών των δρόμων από τα ξερά χόρτα, ενώ καθημερινά αυξάνεται η επικινδυνότητα για την πρόκληση πυρκαγιάς και οι κάτοικοι των χωριών μας θα ξαναζήσουν  καλοκαιρινές μέρες αγωνίας και φόβου για τυχόν πρόκληση φωτιάς. 
Αλήθεια, γιατί το πυροσβεστικό όχημα του Δήμου, βρίσκεται μόνιμα σταθμευμένο  στην Τ.Κ. Κεφαλοβρύσου; 
Μήπως είναι ιδιωτικής χρήσης του αντιδημάρχου κ. Γκέκα;
ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΓΙΝΑΝ ΕΡΓΑ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ;
Τον Μάιο του 2015,  με χρηματική εντολή του Υπουργείου Εσωτερικών, κατατέθηκε στα ταμεία του Δήμου Πωγωνίου, ένα αρκετά μεγάλο ποσό που αφορούσε την επιχορήγηση για κάλυψη δράσεων πυροπροστασίας. Σύμφωνα με την Οικονομική Υπηρεσία, προτάθηκε η ισόποση κατανομή σε  αντίστοιχες δράσεις, που όμως για να εκτελεστούν θα πρέπει ο Δήμος να αναθέσει τις εργασίες που προβλέπονται σε τρίτους, αφού ο ίδιος δεν πληρεί τις προϋποθέσεις.

Ένας και πλέον χρόνος πέρασε από τότε και θα πρέπει η δημοτική αρχή να δώσει εξηγήσεις γιατί δεν προχώρησε στην υλοποίηση των δράσεων αυτών, με αποτέλεσμα ιδιαίτερα φέτος η κατάσταση να είναι περισσότερο κακή από ποτέ άλλοτε στο σύνολο των Δημοτικών Ενοτήτων.

Πρέβεζα: Immersion Nick Tsiavos & friends Αύλειος χώρος Παναγίας των Ξένων Πέμπτη 14 Ιουλίου, ώρα 21:00

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Immersion
Nick Tsiavos & friends
Deborah Kayser - σοπράνο
Adam Simmons - σαξόφωνα/κλαρινέτα
Anthony Schulz - ακκορντεόν
Peter Neville - κρουστά
Nick Tsiavos - κοντραμπάσο
Αύλειος χώρος Παναγίας των Ξένων
Πρέβεζα - Κεντρική Αγορά
Πέμπτη 14 Ιουλίου, ώρα 21:00
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
"Μια επική χαρτογράφηση ενός άγνωστου τοπίου, από έναν αρχιτέκτονα του ήχου, τον Νικ Τσιάβο, έναν από τους πιο αινιγματικούς μουσικούς της Αυστραλίας, που, ανατρέχοντας στην παράδοση του αρχαίου θείου άσματος, επειχειρεί με απόκοσμες αβανγκάρντ τεχνικές να δημιουργήσει μουσική που γοητεύει και συγκινεί...". Limelight magazine, Αυστραλία (Ιούνιος 2015).
Ο Ελληνοαυστραλός κοντραμπασίστας και συνθέτης Νίκ Τσιάβος, μετά την επιτυχημένη πρώτη περιοδεία του στην Ελλάδα το 2013, επανέρχεται τον Ιούλιο στη χώρα μας, με το δυναμικό μουσικό του σύνολο, προκειμένου να παρουσιάσει τη νέα του δουλειά με τίτλοImmersion | Εμβάπτισμα. Το έργο, το οποίο ο συνθέτης έγραψε για την μεγαλύτερη νύχτα του χειμώνα στην Αυστραλία, στην αυθεντική του μορφή διαρκεί 14 ώρες και αποτελείται από μια συνεχή ροή μουσικών επεισοδίων που ξεδιπλώνονται μπροστά στον ακροατή/θεατή με τη μοναδική ζεστασιά και το χιούμορ που ο συνθέτης τα έχει προικίσει. Στην Πρέβεζα, ο Τσιάβος θα παρουσιάσει μια σύντομη βερσιόν του έργου, διάρκειας 90 λεπτών, σε συνεργασία με τέσσερις ακόμη εκπληκτικούς μουσικούς, όπως την σοπράνο Deborah Kayser, τον Adam Simmons - σαξόφωνα/κλαρινέτα, τον Anthony Schulz - ακκορντεόν, τον Peter Neville - κρουστά και τον ίδιο τον συνθέτη στο κοντραμπάσο.
Ο Νικ Τσιάβος ζει στη Μελβούρνη της Αυστραλίας από το 1959, χωρίς όμως να ξεχνά τις ελληνικές του καταβολές. Σπούδασε μουσική (κοντραμπάσο και σύνθεση) στο Victorian College of the Arts της Μελβούρνης, τεχνική κοντραμπάσου με τον Francois Rabbath και μεθοδολογία/φιλοσοφία αυτοσχεδιασμού με τον Barre Phillips στο Παρίσι.
Η μουσική δημιουργία του στέκεται στο κατώφλι που χωρίζει το αρχαίο από το σύγχρονο και ενώνει φαινομενικά ανόμοια μεταξύ τους θέματα δημιουργώντας ένα προσωπικό μουσικό λεξιλόγιο. Βυζαντινοί ύμνοι και μελίσματα από τον 6ο μ.Χ. αιώνα, σαμανικοί χοροί και αρχέγονοι ρυθμοί, διασταυρώνονται με τη σοβαρή/λόγια μουσική, τον μινιμαλισμό, τον αλεατορισμό, τη τζαζ και τον ελεύθερο αυτοσχεδιασμό αλλά και τη ροκ μουσική. Συγχωνεύονται μέσα από την άναρχη δίνη του αυτοσχεδιασμού, σε μία "υπνωτική" σύνθεση ενός σύγχρονου προσωπικού και καθηλωτικού μινιμαλισμού αποσπώντας εγκωμιαστικές κριτικές σε διεθνές επίπεδο.
Με την υποστήριξη της Αυστραλιανής κυβέρνησης, του Αυστραλιανού Συμβουλίου για τις Τέχνες, του Αρχείου Ελλήνων Μουσουργών Θωμά Ταμβάκου, του Μουσικού Σχολείου Πρέβεζας και των ΓΑΚ - Αρχείων Ν. Πρέβεζας.
This project has been assisted by the Australian Government through the Australia Council for the Arts, its arts funding and advisory body.
Πρέβεζα
Αύλειος χώρος Παναγίας των Ξένων
Κεντρική Αγορά
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Διοργάνωση: specs 'n' arts

Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Πωγωνίου διοργανώνει ημερήσια μουσικοχορευτική εκδήλωση την Κυριακή 7 Αυγούστου, στους Αγιούς

Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Πωγωνίου διοργανώνει ημερήσια μουσικοχορευτική εκδήλωση την Κυριακή 7 Αυγούστου, στους Αγιούς.

Ξεκινούν τη Δευτέρα 11 Ιουλίου οι θερινές εκπτώσεις

Αρχίζουν τη Δευτέρα 11 Ιουλίου οι θερινές εκπτώσεις και θα λήξουν την Τετάρτη, 31 Αυγούστου 2016.
Κατά τη διενέργεια των εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης.
Εφόσον παρέχεται μειωμένη τιμή σε περισσότερα από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, θα πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία το παρεχόμενο ποσοστό έκπτωσης και στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων, θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού («από …. % έως …. %»).
Σε κάθε άλλη περίπτωση θα αναγράφεται ότι οι εκπτώσεις αφορούν επιλεγμένα είδη με αναφορά στο αντίστοιχο ποσοστό.