Δευτέρα 11 Ιουλίου 2016

Συμμέτοχη του Βασίλη Τσίρκα, βουλευτή Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, στην εκπομπή «Τι Λέει ο Νόμος» που προβλήθηκε στον τηλεοπτικό σταθμό της Βουλής

Στην εκπομπή «Τι Λέει ο Νόμος», στον τηλεοπτικό σταθμό της Βουλής, συμμετείχε την Πέμπτη (7/7) ο βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Τσίρκας, με θέμα τον νέο εκλογικό νόμο.
Αρχικά ο κ. Τσίρκας υπογράμμισε ότι ο νέος εκλογικός νόμος αποτελεί μια ιστορική στιγμή για τη δημοκρατία. «Ο νέος εκλογικός νόμος αποτελεί μια ιστορική στιγμή για τη δημοκρατία καθώς καθιερώνει το σύστημα της απλής αναλογικής, με την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα, αλλά και την αλλαγή στο όριο της εκλογικής ενηλικότητας από το 18ο στο 17ο έτος. Είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για τον εκδημοκρατισμό των θεσμών, αλλά και την ενδυνάμωση της λαϊκής βούλησης», ενώ σχετικά με το γεγονός ότι το σύστημα της απλής αναλογικής είναι ένα διαχρονικό αίτημα της Αριστεράς συμπλήρωσε: «Πρόκειται για ένα διαχρονικό αίτημα της Αριστεράς και των προοδευτικών δυνάμεων και ενισχύει τη λαϊκή βούληση, αλλά και τη λαϊκή κυριαρχία».
Στη συνέχεια ο Βασίλης Τσίρκας ανέφερε πως η πρόταση για τον νέο εκλογικό νόμο είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης των πολιτικών αρχηγών το προηγούμενο διάστημα: «Η πρόταση για τον νέο εκλογικό νόμο αποτελεί μια κοινή συνιστάμενη των όσων συζητήθηκαν με τους πολιτικούς αρχηγούς το προηγούμενο διάστημα. Θεωρώ πως ο εκλογικός νόμος, όπως έχει κατατεθεί, έχει αποτυπώσει τις θέσεις των περισσότερων κομμάτων, τα οποία θα κληθούν να απαντήσουν στη Βουλή ενώπιων του ελληνικού λαού για το αν θα τον ψηφίσουν ή όχι».
Για την ψήφο στα 17 σχολίασε: «Οι νέοι αυτής της χώρας είναι αυτοί που νιώσανε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον στο πετσί τους αντικοινωνικές και μνημονιακές πολιτικές. Γνωρίζουμε πολύ καλά πως οι νέοι βρέθηκαν στο περιθώριο της κοινωνίας μας και οφείλουμε να τους δώσουμε βήμα για τη ζωή τους. Οι πολιτικές που εμείς αποφασίζουμε τους αφορούν. Επομένως θεωρούμε ότι με την ψήφο στα 17 θα έχουμε μια γνησιότερη εκπροσώπηση των νέων. Πρόκειται για μια τομή δεδομένου ότι έρχεται στο προσκήνιο μια νέα γενιά που πρέπει να καθορίσει επιτέλους τις τύχες της».
Τέλος, ο Βασίλης Τσίρκας δήλωσε ότι είναι πολύ σημαντικό στη σύνθεση της νέας Βουλής να υπάρξει μια πραγματική αντιπροσώπευση των πολιτών και των αιτημάτων τους, διευκρινίζοντας πως αυτός είναι ο σκοπός του νέου εκλογικού νόμου, ενώ παράλληλα δεν παρέλειψε να δώσει έμφαση στο γεγονός πως με το μπόνους των 50 εδρών νοθεύεται η λαϊκή εντολή: «Το θέμα είναι να εκφραστούν γνήσια οι πολίτες, καθώς τώρα έχουμε έναν εκλογικό νόμο με 50 έδρες μπόνους που νοθεύει τη λαϊκή εντολή. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τις δημοκρατικές δυνάμεις του τόπου να προχωρήσουν και να στηρίξουν αυτή τη μεταρρύθμιση, ενώ παράλληλα πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση».