Δευτέρα, 26 Ιουνίου 2017

Η θεατρική ομάδα του Γενικού Λυκείου Δολιανών παρουσιάζει την Τρίτη 27 Ιουνίου, ώρα 8:00 μ.μ. στο Καμπέρειο θέατρο την παράσταση «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» του Μποστ

Η θεατρική ομάδα του Γενικού Λυκείου Δολιανών παρουσιάζει την Τρίτη 27 Ιουνίου και ώρα 8:00 μ.μ. στο Καμπέρειο θέατρο την παράσταση: «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» του Μποστ.
Το έργο γράφτηκε το 1995 και βασίζεται στο δραματικό έργο του Σαίξπηρ, αλλά ο μοναδικός στο είδος της παρωδίας  Μποστ φέρνει την ανατροπή μέσα από την ειρωνεία,  τη σάτιρα και το ιδιαίτερο χιούμορ του. Με το γνωστό του δεκαπεντασύλλαβο, με ήρωες σαν να έχουν βγει από τα σκίτσα του, θίγει τα κακώς κείμενα της ελληνικής κοινωνίας.
ΔΙΑΝΟΜΗ ΡΟΛΩΝ (παίζουν με σειρά εμφάνισης)
ΑΦΗΓΗΤΡΙΑ Α΄: Άρια Ρουμελιώτη   
ΜΕΡΚΟΥΤΙΟΣ: Λευτέρης Χαλιγιάννης
ΡΩΜΑΙΟΣ: Παύλος Κάκος
ΑΦΗΓΗΤΡΙΑ Β΄: Κλειώ Σέλφο
Κα ΚΑΠΟΥΛΕΤΟΥ: Ευαγγελία Μπάγια
ΙΟΥΛΙΕΤΑ : Νικολέτα Τσέλιου
ΗΓΕΜΟΝΑΣ: Βασίλης Βασιλείου
ΠΑΡΙΣ: Χάρης Νιαράκης
ΑΦΗΓΗΤΡΙΑ Γ΄: Σοφία Πέτσιου
ΠΑΡΑΜΑΝΑ: Βάσια Μπίκα
ΑΦΗΓΗΤΡΙΑ Δ΄: Αριστέα Κακαράντζα
ΣΑΛΠΙΓΚΤΗΣ: Κλειώ Σέλφο
ΛΑΥΡΕΝΤΙΟΣ: Γιώργος Μεργιάννης
ΑΦΗΓΗΤΡΙΑ Ε΄: Αγγελική Κέκου
ΑΦΗΓΗΤΡΙΑ ΣΤ΄: Αλίκη Χαλδούπη
ΓΚΑΡΣΟΝΑ: Αγγελική Κεβάνη
ΓΡΙΑ: Ευαγγελία Μπάγια
ΓΕΡΟΣ:  Βασίλης Βασιλείου
ΛΗΔΑ:  Νικολέτα Τσέλιου
ΓΙΟΣ ΤΟΥ ΓΚΡΕΚΟ: Αλέξανδρος Ταμπουράκης
Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Αντωνία Θεοδοσίου
Σκηνογραφία – Σκηνικά: Σωτήρης Σιάπκας – Παντελής Ντάγκας
Επιμέλεια Ήχου: Νίκος Πέτσιος
Επιμέλεια φωτισμού: Σωτήρης Σιάπκ

''Πανηπειρώτικο Πανηγύρι 2017'', μοναδικά και ανεπανάληπτα έγραψε ιστορία, το Σάββατο 24 Ιουνίου, στο γήπεδο του Baseball στο Ελληνικό, παρουσία χιλιάδων Ηπειρωτών και φίλων της Ηπείρου, που γλέντησαν με τη ψυχή τους

Αριθ. Πρωτ. 3135     Αθήνα 26-6-2017
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
''Πανηπειρώτικο Πανηγύρι 2017'', μοναδικά και ανεπανάληπτα έγραψε ιστορία, το Σάββατο 24 Ιουνίου, στο γήπεδο του Baseball στο Ελληνικό, παρουσία χιλιάδων Ηπειρωτών και φίλων της Ηπείρου, που γλέντησαν με τη ψυχή τους.
Το «Πανηπειρώτικο Πανηγύρι 2017» που διοργάνωσε η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας, με τους Συλλόγους Ηπειρωτών Νοτιανατολικής Αθήνας και Ανατολικής Αττικής, το Σάββατο 24 Ιουνίου 2017, στο γήπεδο του Baseball, στην πρώην αμερικάνικη αεροπορική βάση του Ελληνικού, έκανε και φέτος τη μεγάλη διαφορά!
Τη μεγάλη διαφορά σε μαζικότητα, με τη συμμετοχή πάνω από 2.500 ξενιτεμένων Ηπειρωτών και φίλων της Ηπείρου, τη μεγάλη διαφορά σε ποιότητα και παραδοσιακή έκφραση και τη μεγάλη διαφορά, ακριβώς σε σχέση με αυτή την αδιαμεσολάβητη, ενεργητική συμμετοχή, αφού φέτος, οι πανηγυριστές, ήταν οι πρωταγωνιστές της βραδιάς.
Τη μεγάλη διαφορά σε σχέση με την ίδια την προετοιμασία και τη διοργάνωση της βραδιάς, φέτος η συμμετοχή των Ηπειρώτικων Συλλόγων από την Αργυρούπολη, με πρωταγωνιστή τον ακατάβλητο Πρόεδρο Γιώργο Κωτσαντή, που πήρε ως προσωπική του υπόθεση το γλέντι αυτό και τα έδωσε στη κυριολεξία όλα, την Γλυφάδα, το Ελληνικό, την Ηλιούπολη, το Βύρωνα, τη Νέα Σμύρνη και Παλιό Φάληρο, τον Άγιο Δημήτριο, τη Λαυρεωτική, τη Παιανία, το Κορωπί, τη Βούλα-Βάρη-Βουλιαγμένη, την Παλλήνη, τη Νέα Μάκρη-Ραφήνα-Μαραθώνα, τα Γλυκά Νερά, την Αδελφότητα Κραψιτών Αθήνας, το Σύλλογο Ρευματιωτών Πρέβεζας, τις Ομοσπονδίες Αποδήμων Μουργκάνας και Καλαμά Ιωαννίνων, δίπλα στην Π.Σ.Ε. ήταν περισσότερο μαζική, ενεργητική παρά ποτέ άλλοτε, έκαναν τη γιορτή πραγματικά δική τους υπόθεση, πρωταγωνιστώντας στην προετοιμασία και τη διοργάνωση.
Τη μεγάλη διαφορά σε σχέση με την αξιοποίηση του χώρου του γηπέδου του Baseball, της πρώην αμερικάνικης βάσης του Ελληνικού, πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια εγκατάλειψης, στήθηκε έτσι μια εκδήλωση, αξιοποιώντας όλο τον ελεύθερο χώρο, αναδεικνύοντας τη δυνατότητα διοργάνωσης κι εξάπλωσης μεγάλων συμμετοχικών εκδηλώσεων, εισπράττοντας τον έπαινο των ανθρώπων των Δήμων, Ελληνικού-Αργυρούπολης και Γλυφάδας  που αναγνώρισαν σε αυτή τη βραδιά μια από τις ομορφότερες διαχρονικά σε αυτό τον διακεκριμένο χώρο του αθλητισμού.
Η μεγάλη διαφορά έγινε με τον πιο ανεπιτήδευτο, δοκιμασμένο τρόπο, τον τρόπο των Ηπειρώτικων πανηγυριών. Η Π.Σ.Ε. έχει ανοίξει εδώ και 4 χρόνια, το διάλογο για τα Ηπειρώτικα πανηγύρια σήμερα, για όσα τα ταλανίζουν τραυματίζοντας τη σχέση των Ηπειρωτών με την ίδια τους την παράδοση. Και σαν κορύφωση της πιο πλούσιας πολιτιστικά χρονιάς, μετά από σειρά πετυχημένων, ποιοτικών εκδηλώσεων, επέλεξε όσα κουβέντιασε με τα μέλη της να τα δοκιμάσει στην πράξη, διοργανώνοντας για φέτος το ''Πανηπειρώτικο Πανηγύρι 2017'', συνέχεια του  περσινού ''Πανηπειρωτικού Πανηγυριού 2016'', στο Αθλητικό Κέντρο του Δήμου Ιλίου, στο πάρκο Αντώνη Τρίτση και του «Μεγάλου Ηπειρώτικου Πανηγύριου», που διοργάνωσε τον Ιούνιο του 2015, στον περιβάλλοντα χώρο του Θεάτρου Πέτρας.
Το πανηγύρι απλώθηκε σε όλο το χώρο του γηπέδου του Baseball, με πατάρι πανηγυριώτικο και όχι εξέδρες για τους μουσικούς, κατά τον παλιό τρόπο της πατρίδας. Ο κόσμος απλώθηκε τριγύρω ακτινωτά, σε μεγάλα τραπέζια, μεγάλες παρέες που μας έφεραν πιο κοντά, περισσότερους μαζί. Και πιο πίσω, οι πανηγυριώτικες ψησταριές και κρασί, μπύρες και τσίπουρο, για πόση και βρώση των πανηγυριστών.
Προεξάρχοντες οι μουσικοί! Ο πρωτομάστορας της Ηπειρώτικης παράδοσης Σταύρος Καψάλης, συνεπικορούμενος, από τον Αποστόλη Βαγγελάκη, τον Πέτρο Χαλκιά, τον Τάσο Μαγκλάρα και Σταύρο Λώτση στο κλαρίνο, πλαισιωμένος από την εξαίρετη κομπανία του (στο βιολί ο Βαγγέλης Κουμτζής, στο λαούτο ο Κώστας Βουρεκάς και Νίκος Χαλκιάς και στο ντέφι ο Σπύρος Βουρεκάς) με τους κορυφαίους τραγουδιστές  Μάκη Κιάμο, Κώστα Λεοντίδη,  Κώστα Μήτση, Δημήτρη Καλογήρου, Θωμά Κυρίτση, Χρήστο Αγγελή, Αφους Κόντη και Άννα Μαντζούκη, που ανέδειξαν, σε μια οκτάωρη και πλέον και μέχρι μετά τις 6 το πρωί, σκυταλοδρομία, τα αυθεντικά ηχοχρώματα της Ηπειρώτικης παράδοσης, παρακινώντας και συνοδεύοντας τον πάνδημο χορό που απλώθηκε σε όλο το χώρο, με μεγάλους κύκλους, με όλους μαζί στον ίδιο χορό, πέμποντας ένα μήνυμα ανάτασης πολύτιμο στους δύσκολους καιρούς μας. Με αληθινούς πρωταγωνιστές τους πανηγυριώτες, τους χιλιάδες ξενιτεμένους Ηπειρώτες, που πήραν τη σκυτάλη της βραδιάς και την ταξίδεψαν μερακλωμένα έως τις πρώτες πρωινές ώρες, που ''λάλησαν τα κοκόρια'', μέχρι που ακούστηκαν τα Πωγωνίσια «Ξεχωρίσματα» και η Ζαγορίσια «Καληνυχτιά», γλυκαίνοντας όλους τους συνδαιτυμόνες που αποχαιρετίστηκαν κατά τον απαράμιλλο τρόπο των πανηγυριών -  «και του χρόνου»!
Στο ξεκίνημα της βραδιάς, μετά από το ηπειρώτικη μουσική είσοδο του πανηγυριού,  και την παρουσίαση ενός χορευτικού προγράμματος, από το 70μελές χορευτικό, που απαρτιζόταν από μέλη χορευτικών τμημάτων των Ηπειρώτικων αποδημικών οργανώσεων της Αττικής, χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος της Π.Σ.Ε.  Γιώργος Δόσης, αναφερόμενος στη σημασία της διοργάνωσης, την απαράγραπτη αξία των πανηγυριών ως αυθεντικού στίβου της παράδοσης, τον αγώνα ενάντια στην εμπορευματοποίηση, τη φολκλοροποίηση και τη σκύλευσή της, το αξιακό φορτίο που πρεσβεύουν τα πανηγύρια, το τόσο πολύτιμο στις μέρες μας που μας θέλουν όλους μαζί για να τις διαβούμε όσο το δυνατόν πιο αλώβητοι και όρθιοι.
Στη συνέχεια, αφού ευχαρίστησε για την παρουσία τους τον Υφυπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μπαλάφα, τον Δήμαρχο Ελληνικού-Αργυρούπολης Γιάννη Κωνσταντάτο, έπεμψε ευχαριστίες στο Δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης και τους Αντιδημάρχους Βασίλειο Κρητικό, Αθανάσιο Καλύβα και Λάζαρο Τογρίδη για την πλαίρια στήριξή τους,  στα Δ.Σ. των Συλλόγων που το συνδιοργάνωσαν, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον Πρόεδρο της Αδελφότητας Ηπειρωτών Αργυρούπολης Γιώργο Κωτσαντή, γιατί συνεισέφερε τα μέγιστα για την επιτυχία της εκδήλωσης, στην Πολιτιστική Επιτροπή και τις άλλες Επιτροπές της ΠΣΕ, που συμμετείχαν στην διοργάνωση της εκδήλωσης, τον Έφορο Πολιτισμού της Π.Σ.Ε. Κώστα Μάτσια για τη συλλογική, εμπνευσμένη κι αφοσιωμένη προσφορά τους, τους χορηγούς, στους ξενοδόχους της παραλιακής ζώνης της Πρέβεζας και της Θεσπρωτίας, της Αμοργού, της Βίτσας και του Πάπιγκου, για τις προσφορές των διανυκτερεύσεων, που κληρώθηκαν στη λαχειοφόρο αγορά της ΠΣΕ και γενικά σε όλους, που συνέδραμαν στη διοργάνωση του πανηγυριού, είτε με μικρές χορηγίες, είτε με προσωπική εργασία, για το στήσιμο του. Ακόμη ευχαρίστησε τους Ναπολέοντα Ροντογιάννη για τη δημιουργία του trailer που παίχθηκε σε όλα  τα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας και τους σταθμούς του ΜΕΤΡΟ, αλλά και για την όλη εκ μέρους προβολή και καταγραφή της εκδήλωσης, τον σκηνοθέτη και ηθοποιό Νίκο Γκεσούλη που ''επένδυσε'' με τη φωνή του το προαναφερόμενο διαφημιστικό και τους Γρηγόρη Ζαφείρη υπεύθυνου του ΟΛΑ Δυτικά και του τηλεοπτικού σταθμού ΑΡΤ TV της Άρτας, την Αντωνία Κάππου και το www.e-kafeneio.gr, τον Χριστόφορο Εθυμίου και το www.romiazirou.blogspot.gr  για την προβολή και για τη βιντιακή καταγραφή του πανηγυριού.
Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος, που αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον του Δήμου του, για τέτοιες εκδηλώσεις στην περιοχή, που είναι προστιθέμενης αξίας. Αναφερόμενος στην Αδελφότητα Ηπειρωτών Αργυρούπολης και τον Σύλλογο Ηπειρωτών Ελληνικού, τόνισε τη μεγάλη προσφορά τους, στα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής. Οι Ηπειρώτες του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης Ιλίου, αγκάλιασαν την εκδήλωση και με τον τρόπο τους, συνέδραμαν στην πανθομολογούμενη τεράστια επιτυχία του πανηγυριού, που αποτελεί την σημαντικότερη πολιτιστική παρέμβαση για την περιοχή, το φετινό καλοκαίρι.
Παρέστησαν ακόμη ο Ηπειρώτης πρώην Υπουργός Στέφανος Τζουμάκας, οι πρώην Υπουργοί, Μιλένα Αποστολάκη, Μιχάλης Καρχιμάκης και Τόνια Αντωνίου, πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι. από τους όμορους δήμους του Ελληνικού-Αργυρούπολης και εκπρόσωποι πολιτιστικών φορέων της περιοχής και ηπειρώτικων αποδημικών οργανώσεων.
Η Ομοσπονδία Αποδήμων Μουργκάνας σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ηπειρωτών Γλυφάδας, μετά τις 2 το πρωί, έστησε υποδομή παραγωγής λουκουμάδων, παρασκεύασε  πατροπαράδοτες λουκουμάδες που προσέφερε μελωμένους, σε όλους τους παρευρισκόμενους.
Το «Πανηπειρώτικο Πανηγύρι 2017» είναι η κορύφωση μιας μακράς διαδρομής πλούσιου και ποιοτικού πολιτιστικού έργου, αλλά και η έναρξη μιάς νέας αρχής και αλλαγής αντίληψης για τα πολιτιστικά δρώμενα και εκδηλώσεις της κορυφαίας αποδημικής οργάνωσης των Ηπειρωτών, του νέου Δ.Σ. της ΠΣΕ, αντιστοιχίζοντας τη μορφή στις ανάγκες της εποχής, αναβαπτίζοντας το περιεχόμενο στο αξιακό φορτίο της ηπειρώτικης παράδοσης, κοινωνώντας το απαράμιλλο κοινοτικό πνεύμα του ηπειρώτικου πανηγυριού στην καρδιά της πόλης και της κρίσης.
Το «Πανηπειρώτικο Πανηγύρι 2017», ήταν ένα μεγάλο, πετυχημένο βήμα που καθίσταται ακόμη μεγαλύτερο με βάση τον προορισμό του, την κατεύθυνση που χαράζει, εγγράφοντας τις καλύτερες υποθήκες για το μέλλον, για τη συνέχεια.
«Και του χρόνου», λοιπόν, ακόμη περισσότεροι, ακόμη καλύτεροι! Όπως επιτάσσουν οι εποχές μας, όπως αρμόζει στην παράδοσή μας, όλοι μαζί, ο ένας δίπλα στον άλλο, ο ένας μαζί με τον άλλο, όπως το ζήσαμε στο πανηγύρι του γηπέδου του Baseball, στην πρώην αμερικάνικη αεροπορική βάση του Ελληνικού, σαν ένα όνειρο που είδαν ταυτόχρονα όλοι μαζί, με ξάγρυπνα τα μάτια της ψυχής μας.

Το Γραφείο Τύπου της ΠΣΕ

Εξιχνιάσθηκε υπόθεση κλοπής σε σπίτι στον Βίκο Ιωαννίνων

Ταυτοποιήθηκε ως δράστης της κλοπής 44χρονος ημεδαπός

Από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Ζαγορίου σε συνεργασία με το Τμήμα Εγκληματολογικών Ερευνών Ηπείρου, εξιχνιάστηκε υπόθεση κλοπής σε σπίτι στον Βίκο Ιωαννίνων και ταυτοποιήθηκε ως δράστης ένας 44χρονος ημεδαπός.
Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο 44χρονος εμπλέκεται στη διάπραξη κλοπής σε σπίτι ιδιοκτησίας 72χρονης ημεδαπής, που έγινε χθες το πρωί στον Βίκο Ιωαννίνων, απ’ όπου αφαιρέθηκε χρηματικό ποσό και κοσμήματα.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον  Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων ενώ η προανάκριση ενεργείται από το Αστυνομικό Τμήμα Ζαγορίου.

Γιάννης Στέφος: Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών

26 Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά των ναρκωτικών

“Χιλιάδες συμπολίτες μας περνούν την δική τους καθημερινή οδύσσεια μέσα στον κόσμο των τοξικό-εξαρτήσεων και του κοινωνικού αποκλεισμού. 
Η σημερινή ημέρα, είναι μια υπενθύμιση στην κοινωνία που εύκολα καταδικάζει αλλά δύσκολα επανεντάσσει τους ανθρώπους αυτούς. 
Η σημερινή ημέρα καθιερώθηκε ως «Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών» το 1987 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με στόχο την ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινής γνώμης σε θέματα που αφορούν στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση των εξαρτήσεων. Ως εκπαιδευτικός, γονιός και πολιτικός θέλω να πω, ότι η σημερινή μέρα είναι μια ευκαιρία να θυμηθούμε, ότι η πρόληψη δεν είναι εκφοβισμός, διαλέξεις, αφίσες και κινδυνολογίες. Πρόληψη σημαίνει αγαπώ τον εαυτό μου και τη ζωή, βρίσκω τις όμορφες πλευρές της και μαθαίνω να τη χαίρομαι.”

Ταξίδια, διακοπές, καλοκαίρι απαραίτητη η προστασία των ματιών

Ιδιαίτερα προσεκτικοί, εφαρμόζοντας πιστά τις οδηγίες του γιατρού τους, πρέπει να είναι την καλοκαιρινή περίοδο όσοι έχουν ευαισθησία στα μάτια, πάσχουν από γλαύκωμα η έχουν πρόσφατα χειρουργηθεί.
Κι αυτό γιατί, όπως αναφέρουν οι οφθαλμίατροι, για εκατομμύρια ανθρώπους, η άφιξη του Καλοκαιριού είναι συνώνυμη με τα ταξίδια, τις διακοπές,  τις υπαίθριες δραστηριότητες  και γενικά την αλλαγή τρόπου ζωής.
«Το υπεριώδες φως (η υπεριώδης ακτινοβολία), όπως είναι γνωστό μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα μάτια χωρίς τη σωστή προστασία» αναφέρει ο διαπρεπής ο χειρουργός οφθαλμίατρος, Καθηγητής Οφθαλμολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου  και επιστημονικός υπεύθυνος του Οφθαλμολογικού Κέντρου Γλαυκώματος & Laser Αθηνών   κ.  Βασίλειος Κοζομπόλης και συνεχίζει:
«Το φως αντανακλάται σε επιφάνειες όπως νερό ή άμμος και μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα στις επιφανειακές δομές του ματιού (στον επιπεφυκότα και στον κερατοειδή χιτώνα). Όταν υπάρχει έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία για μεγάλο χρονικό διάστημα, έχουν περιγραφεί βλάβες και σε εσωτερικές δομές, όπως ο κρυσταλλοειδής φακός ή  και ο αμφιβληστροειδής».
Σύμφωνα με τους οφθαλμίατρους η περίπτωση του γλαυκώματος παρουσιάζει συχνά επίσης ευαισθησία στο φως, ενώ η αίσθηση θάμβους λόγω και της μειωμένης ευαισθησίας των αντιθέσεων (contrast sensitivity) που αυτοί οι ασθενείς συνήθως βιώνουν μπορεί να επιδεινώσει την γενικότερη αίσθηση της όρασης.

Ποια Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία ιδρύονται, καταργούνται, συγχωνεύονται, προάγονται και υποβιβάζονται στην Ήπειρο

Αλλαγές θα ισχύσουν από τη νέα σχολική χρονιά στο χάρτη των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ήπειρο. 
Συγκεκριμένα, θα ιδρυθεί μια (1) νέα σχολική μονάδα, θα καταργηθούν έξι (6), θα συγχωνευτούν 12, θα προαχθούν δύο (2) και θα υποβιβαστούν τέσσερις (4). 
Αναλυτικά οι αλλαγές που θα γίνουν στην Ήπειρο είναι οι εξής:
Ιδρύεται:
Το 9ο Νηπιαγωγείο Ηγουμενίτσας (Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσπρωτίας)
Προάγονται σε οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών:
Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Θεσπρωτικού από έξι (6) σε επτά (7) οργανικές θέσεις (Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πρέβεζας)
Το 4ο Δημοτικό Σχολείο Άρτας από επτά (7) σε οκτώ (8) οργανικές θέσεις (Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Άρτας)
Συγχωνεύονται:
Το 1ο Νηπιαγωγείο Ιωαννίνων με το 12ο Νηπιαγωγείο Ιωαννίνων θα συγχωνευτούν σε 1ο Νηπιαγωγείο Ιωαννίνων με έδρα το 1ο Νηπιαγωγείο Ιωαννίνων
Το 3ο Νηπιαγωγείο Ιωαννίνων με το 13ο Νηπιαγωγείο Ιωαννίνων θα συγχωνευτούν σε 3ο Νηπιαγωγείο Ιωαννίνων με έδρα το 3ο Νηπιαγωγείο Ιωαννίνων
Το 5ο Ολοήμερο Νηπιαγωγείο Ιωαννίνων με το 9ο Νηπιαγωγείο Ιωαννίνων θα συγχωνευτούν σε 5ο Νηπιαγωγείο Ιωαννίνων με έδρα το 5ο Νηπιαγωγείο Ιωαννίνων
Το 7ο Νηπιαγωγείο Ιωαννίνων με το 17ο Νηπιαγωγείο Ιωαννίνων θα συγχωνευτούν σε 7ο Νηπιαγωγείο Ιωαννίνων με έδρα το 7ο Νηπιαγω Κατσικάγειο Ιωαννίνων
Το 8ο Νηπιαγωγείο Ιωαννίνων με το 24ο Νηπιαγωγείο Ιωαννίνων θα συγχωνευτούν σε 8ο Νηπιαγωγείο Ιωαννίνων με έδρα το 8ο Νηπιαγωγείο Ιωαννίνων
Το 10ο Νηπιαγωγείο Ιωαννίνων με το 21ο Ολοήμερο Νηπιαγωγείο Ιωαννίνων θα συγχωνευτούν σε 10ο Νηπιαγωγείο Ιωαννίνων με έδρα το 10ο Νηπιαγωγείο Ιωαννίνων
Το 11ο Νηπιαγωγείο Ιωαννίνων με το 20ο Ολοήμερο Νηπιαγωγείο Ιωαννίνων θα συγχωνευτούν σε 11ο Νηπιαγωγείο Ιωαννίνων με έδρα το 11ο Νηπιαγωγείο Ιωαννίνων
Το 22ο Νηπιαγωγείο Ιωαννίνων με το 32ο Νηπιαγωγείο Ιωαννίνων θα συγχωνευτούν σε 22ο Νηπιαγωγείο Ιωαννίνων με έδρα το 22ο Νηπιαγωγείο Ιωαννίνων
Το 25ο Νηπιαγωγείο Ιωαννίνων με το 26ο Ολοήμερο Νηπιαγωγείο Ιωαννίνων θα συγχωνευτούν σε 25ο Νηπιαγωγείο Ιωαννίνων με έδρα το 25ο Νηπιαγωγείο Ιωαννίνων
Το 2ο Νηπιαγωγείο Ανατολής με το 4ο Ολοήμερο Νηπιαγωγείο Ανατολής θα συγχωνευτούν σε 2ο Νηπιαγωγείο Ανατολής με έδρα το 2ο Νηπιαγωγείο Ανατολής
Το 1ο Νηπιαγωγείο Κατσικά με το 2ο Νηπιαγωγείο Κατσικά θα συγχωνευτούν σε 1ο Νηπιαγωγείο Κατσικά με έδρα το 1ο Νηπιαγωγείο Κατσικά
Το 1ο Νηπιαγωγείο Μετσόβου με το 2ο Νηπιαγωγείο Μετσόβου θα συγχωνευτούν σε 1ο Νηπιαγωγείο Μετσόβου με έδρα το 1ο Νηπιαγωγείο Μετσόβου
Καταργούνται:
Το Νηπιαγωγείο Ανθοχωρίου (Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων)
Το Νηπιαγωγείο Κάτω Μουσιωτίτσας (Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων)
Το Δημοτικό Σχολείο Δερβιζιάνων (Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων)

Ξεκινούν την Πέμπτη 13 Ιουλίου οι αιτήσεις για τη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων – Γενική Γραμματεία Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, εξέδωσε στις 22/06/2017 την προκήρυξη του υπομέτρου 4.2 «Στήριξη για επενδύσεις στη μεταποίηση, εμπορία ή και ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων» του ΠΑΑ 2014-2020 που αφορά στη δράση 4.2.2 «Μεταποίηση, εμπορία ή και ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων με τελικό προϊόν εκτός του Παραρτήματος Ι της Συνθήκης Λειτουργίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΣΛΕΕ) (μη γεωργικό προϊόν)», με σχετική απόφαση του Γενικού Γραμματέα κ. Χ. Κασίμη.
Στόχος της δράσης μεταξύ άλλων, είναι η αύξηση της προστιθέμενης αξίας των παραγόμενων προϊόντων καθιστώντας τα πιο ελκυστικά στον καταναλωτή, η ενσωμάτωση διαδικασιών καινοτομίας και χρήσης νέων τεχνολογιών αλλά και διαδικασιών φιλικών προς το περιβάλλον, που περιορίζουν το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, η διατήρηση και δημιουργία θέσεων εργασίας καθώς και η προστασία της ανθρώπινης υγείας.
Η δημόσια ενίσχυση της πρόσκλησης ανέρχεται σε 30.000.000€ (τριάντα εκατομμύρια ευρώ) και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) και το Ελληνικό Δημόσιο.

Σύλληψη αλλοδαπών και του διακινητή τους στην Ηγουμενίτσα

Στη σύλληψη τεσσάρων (04) αλλοδαπών καθώς και του 53χρονου αλλοδαπού διακινητή τους προέβησαν, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, στελέχη της Λιμενικής Αρχής Ηγουμενίτσας.
Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε εντός του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας από στελέχη του Γραφείου Ασφαλείας της οικείας Λιμενικής Αρχής και προσωπικού εταιρείας παροχής υπηρεσιών ιδιωτικής ασφάλειας, σε φορτηγό όχημα με επικαθήμενο που οδηγούσε 53χρονος αλλοδαπός, εντοπίστηκαν εντός του φορτίου του επικαθήμενου (πλεκτά υφάσματα) τέσσερις (04) αλλοδαποί, οι οποίοι στερούνταν νόμιμων ταξιδιωτικών εγγράφων και ο ανωτέρω οδηγός είχε σκοπό να τους μεταφέρει λάθρα στο εξωτερικό.

Προανάκριση, κατά την αυτόφωρη διαδικασία, διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας.

Διαβήτης: Πόσο ασφαλής είναι η ορμονική αντισύλληψη;

Κανέναν επιπλέον καρδιαγγειακό ή οποιονδήποτε άλλο κίνδυνο δεν διαφαίνεται, από  τις υπάρχουσες κυρίως επιδημιολογικές μελέτες, να διατρέχουν οι γυναίκες με σακχαρώδη διαβήτη που λαμβάνουν ορμονική αντισύλληψη. Ωστόσο, πολλοί γιατροί δεν προσφέρουν στις διαβητικές γυναίκες την επιλογή της ορμονικής αντισύλληψης, λόγω ανησυχιών ότι αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο επεισοδίων που σχετίζονται με την καρδιά, συλλογικά γνωστών ως θρομβοεμβολικά.
«Είναι πιθανόν κάποιες αντισυλληπτικές μέθοδοι να δημιουργήσουν ανωμαλίες στη ρύθμιση του σακχάρου, κυρίως οι ενέσεις depot και σπανιότερα τα αντισυλληπτικά δισκία, οι οποίες, στις περισσότερες τουλάχιστον περιπτώσεις, διορθώνονται με την αλλαγή του σκευάσματος. Ακόμα σπανιότερα, προβλήματα μπορεί να προκαλέσουν και οι συσκευές IUD (Intra-Uterine Devices) -που τοποθετούνται στην ενδομητρική κοιλότητα και απελευθερώνουν προγεστερόνη παρέχοντας μακροχρόνια αντισύλληψη- τα οποία επίσης διορθώνονται με την αφαίρεσή τους», μας εξηγεί ο κ. Αντώνιος Λέπουρας, Παθολόγος-Διαβητολόγος, Διευθυντής Παθολογικής- Διαβητολο¬γικής Κλινικής & Διαβητολογικού Κέντρου της Κλινικής ΙΑΣΩ GENERAL.
Δηλαδή, οι γυναίκες με διαβήτη είναι απολύτως ασφαλείς όταν λαμβάνουν ορμονική αντισύλληψη, μέσω ενδομήτριων συσκευών ή υποδόριων (κάτω από την επιδερμίδα) εμφυτευμάτων, όπως επιβεβαιώνεται και από μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο Davis Health System της Καλιφόρνιας, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό DiabetesCare. Η μελέτη ανέλυσε στοιχεία δεκαετούς (2002-2011) παρακολούθησης γυναικών, ηλικίας 14-44 ετών και κατέδειξε ότι οι γυναίκες με σακχαρώδη διαβήτη που χρησιμοποιούν τις περισσότερες μορφές ορμονικής αντισύλληψης δεν διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά ή άλλα θρομβωτικά επεισόδια.
Εξετάζοντας τα δεδομένα των 150.000 περίπου γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας, με τύπου 1 ή τύπου 2 διαβήτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η συχνότητα εμφάνισης εγκεφαλικών, καρδιακών ή θρομβοεμβολικών επεισοδίων ήταν χαμηλή και συγκεκριμένα περίπου 6,3 περιστατικά ανά 1.000 γυναίκες ανά έτος.