Τετάρτη 19 Ιουνίου 2019

Περιφέρεια Ηπείρου: Οδηγίες προφύλαξης και μέτρα αντιμετώπισης από την εμφάνιση υψηλών θερμοκρασιών και καύσωνα


Από τη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Ηπείρου εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση για την προφύλαξη των πολιτών από τον καύσωνα:
Για τα δεδομένα των κλιματολογικών συνθηκών της χώρας μας, ο καύσωνας αποτελεί εποχιακό φαινόμενο που παρατηρείται κατά τους θερινούς  μήνες.
Το φαινόμενο  αυτό γίνεται  πιο έντονο στις πόλεις, λόγω της ρύπανσης του περιβάλλοντος.
Τα πρώτα συμπτώματα της θερμοπληξίας
• Δυνατός πονοκέφαλος
• Ατονία
• Αίσθημα καταβολής δυνάμεων
• Ναυτία
• Τάση για λιποθυμία
• Πτώση αρτηριακής πίεση                                                                    
• Εμετοί και ταχυκαρδία
Πρώτες βοήθειες
• Μεταφέρουμε το άτομο που παρουσιάζει τα παραπάνω συμπτώματα χωρίς χρονοτριβή σε δροσερό μέρος.
• Προσπαθούμε να κατεβάσουμε τη θερμοκρασία του σώματος βγάζοντας τα περιττά ρούχα και βάζοντας κρύες  κομπρέσες  και παγοκύστες  στον τράχηλο τις μασχάλες και την βουβωνική περιοχή
• Του δίνουμε άφθονο νερό και μικρές ποσότητες αλατιού.
• Αν έχει χάσει τις αισθήσεις του και παρά τις προσπάθειές μας δεν συνέλθει, τον μεταφέρουμε στο πλησιέστερο νοσοκομείο.
Προληπτικά μέτρα της θερμοπληξίας
• Αποφυγή ηλιοθεραπείας. Παραμονή σε σκιερά και δροσερά μέρη και  αποφυγή χώρων όπου επικρατεί συνωστισμός.
• Αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας και βαδίσματος για πολύ ώρα κάτω από τον ήλιο.
• Το ντύσιμο πρέπει να είναι ελαφρύ, άνετο και ανοιχτόχρωμο. Απαραίτητη είναι η χρήση καπέλου και γυαλιών που προστατεύουν τα μάτια από την έντονη αντανάκλαση του ήλιου.
• Να πίνουμε άφθονα υγρά κατά προτίμηση νερό και φυσικούς χυμούς.
• Αποφυγή οινοπνευματωδών ποτών.
• Κάνουμε πολλά χλιαρά ντους στην διάρκεια της ημέρας.
• Μικρά σε ποσότητα και ελαφρά γεύματα με έμφαση στη λήψη φρούτων και λαχανικών και περιορισμός στα λιπαρά.
• Αποφυγή πολύωρων ταξιδιών με διάφορα μέσα συγκοινωνίας, κατά τη διάρκεια της υψηλής ζέστης, εκτός αν αυτά κλιματίζονται καλά.
• Τα δωμάτια του σπιτιού  κατά την διάρκεια της ζεστής μέρας πρέπει να είναι ερμητικά κλειστά και να ανοίγουν όλη την νύχτα που έχει δροσιά. (αν δεν έχουν κλιματισμό)
• Οι χώροι εργασίας πρέπει να διαθέτουν κλιματιστικά μηχανήματα ή απλούς ανεμιστήρες κατά προτίμηση οροφής. Το ίδιο ισχύει και για τα ιδρύματα, που περιθάλπουν νεογνά, βρέφη, παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες.
  Ιδιαίτερη βαρύτητα θα πρέπει να δίδεται όταν οι υψηλές θερμοκρασίες συνδυάζονται και με φαινόμενα αυξημένων επιπέδων ατμοσφαιρικής ρύπανσης  πάνω από 76  ΡΜ10   (μg/m3). 
.  Ομάδες υψηλού κινδύνου του καύσωνα
• Τα νεογνά και τα βρέφη (πρέπει να είναι ντυμένα όσο γίνεται πιο ελαφρά τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα και να μην τυλίγονται με πάνες και να πίνουν εκτός από το γάλα και άλλα υγρά).
• Οι ηλικιωμένοι και τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (πνευμονοπάθειες, καρδιοπάθειες, νεφροπάθειες, ηπατοπάθειες σακχαρώδη διαβήτη κ.λ.π.) θα πρέπει να συμβουλευθούν το θεράποντα γιατρό τους για εφαρμογή ειδικών για την περίπτωσή τους οδηγιών. Ιδιαίτερα όσοι παίρνουν φάρμακα να συμβουλευτούν το γιατρό τους αν πρέπει να τα συνεχίσουν και σε ποια δοσολογία.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Τουρισμός και τοπικά προϊόντα στο επίκεντρο της συνάντησης του Αλέξανδρου Καχριμάνη με τον Πρέσβη της Ισπανίας στην Ελλάδα


Τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη επισκέφθηκε σήμερα ο Πρέσβης της Ισπανίας στην Ελλάδα κ. ENRIQUE VIGUERA RUBIO.
Ο Ισπανός Διπλωμάτης συνεχάρη τον Περιφερειάρχη για τη νίκη του στις αυτοδιοικητικές εκλογές και εξήρε την αποτελεσματικότητά του στην επίλυση ζητημάτων που αφορούν την Περιφέρεια.
Εξήγησε πως η επίσκεψή του έχει εθιμοτυπικό χαρακτήρα και παράλληλα διερευνώνται τα πεδία συνεργασίας μεταξύ περιφερειών των δύο χωρών.
Στο πλαίσιο αυτό έγινε εκτενής συζήτηση για τον τουρισμό και την προώθηση των τοπικών προϊόντων, με την Περιφερειάρχη κ. Αλεξ. Καχριμάνη να αναλύει στον Ισπανό Πρέσβη το σχεδιασμό της Περιφέρειας Ηπείρου για τη συμμετοχή της σε Διεθνείς Εκθέσεις Τουρισμού και Τροφίμων, με τη δέσμευση να εξεταστεί μελλοντικά η ένταξη στο πρόγραμμα και πόλεων της Ισπανίας.

Αναλυτικά αποτελέσματα εκλογών 26ης Μαΐου στις Τ.Κ. του Δήμου Πωγωνίου




Ιωάννινα: Συνελήφθησαν δύο ημεδαποί κατηγορούμενοι για τα κατά περίπτωση αδικήματα της διακίνησης και κατοχής ναρκωτικών ουσιών


Συνελήφθησαν, χθες (18-06-2019) το απόγευμα στην ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων, από περιπολούντες αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, δύο ημεδαποί, ηλικίας 37 και 34 ετών, κατηγορούμενοι για τα κατά περίπτωση αδικήματα της διακίνησης και κατοχής ναρκωτικών ουσιών.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο στοχευμένων δράσεων για την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, οι αστυνομικοί εντόπισαν και συνέλαβαν τους δύο δράστες, έπειτα από μεταξύ τους αγοραπωλησία ναρκωτικών ουσιών.
Συγκεκριμένα, εξακριβώθηκε ότι ο 37χρονος προμήθευσε τον 34χρονο με μικροποσότητα ακατέργαστης κάνναβης ενώ στην κατοχή του τελευταίου, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο συσκευασίες κάνναβης, συνολικού βάρους (6,5) γραμμαρίων.
Επίσης, στην κατοχή του 37χρονου καθώς και σε έρευνα που έγινε στο σπίτι του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τα παρακάτω:
τρεις συσκευασίες με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους (9,7) γραμμαρίων,
το χρηματικό ποσό των (50) ευρώ, ως προερχόμενο από την πώληση ναρκωτικών.
Η προανάκριση διενεργείται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Συνελήφθησαν τρία άτομα σε παραλία της Πρέβεζας, για παραβάσεις ειδικών ποινικών νόμων που αφορούν στην εγκατάσταση τροχόσπιτων σε αιγιαλούς


Συνελήφθησαν, σήμερα (19-06-2019) νωρίς το πρωί στην παραλία Κερέτζας Βαλανιδορράχης Πρέβεζας, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Φαναρίου Πρέβεζας, τρία άτομα, ένας 61χρονος ημεδαπός και δύο αλλοδαποί, ηλικίας 74 και 72 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για παραβάσεις ειδικών ποινικών νόμων που αφορούν στην εγκατάσταση τροχόσπιτων σε αιγιαλούς.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο ελέγχων σε τουριστικές και παραλιακές περιοχές, οι τρεις άνδρες κατελήφθησαν από τους αστυνομικούς να έχουν προβεί στην παραλία Κερέτζας Βαλανιδορράχης Πρέβεζας στην εγκατάσταση ρυμουλκούμενων τροχόσπιτων.
Προανάκριση ενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Φαναρίου Πρέβεζας.

Επισκέψεις του Γιάννη Καραγιάννη σε Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό και ΒΙΠΕ Ιωαννίνων


Ο υποψήφιος βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Καραγιάννης πραγματοποίησε σήμερα, Τετάρτη 19/6, περιοδεία στα χωριά Άνω και Κάτω Λαψίστα, Νεοχώρι, Ροδοτόπι και Βουνοπλαγιά.
Στο πλαίσιο της περιοδείας επισκέφτηκε τον Αγροτικό Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Ιωαννίνων ΠΙΝΔΟΣ, επιχειρήσεις στη Βιομηχανική Περιοχή Ιωαννίνων και τις εγκαταστάσεις της 5ης ΕΜΑΚ και του Πυροσβεστικού Σταθμού στη ΒΙΠΕ Ιωαννίνων.

"Κρείττον το σιγάν" κύριε Φούσα, ή ο "σιωπών συναινεί";


Με πολιτικό πολιτισμό, ευπρέπεια και αξιοπρέπεια αντιμετώπισαν οι υποψήφιοι βουλευτές της Ν.Δ την απόρριψή τους από τα γαλάζια ψηφοδέλτια των επικείμενων εθνικών εκλογών.
Τόσο ο κ. Γιάννης Καραμπίνας, όσο και ο κ. Λάμπρος Γεωργόπουλος, αλλά και ο κ. Παντελής Κολόκας σε αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης ευχαρίστησαν τους υποστηρικτές τους και τους συνεργάτες τους για την εμπιστοσύνη που τους έδειξαν και τη συμπαράσταση που τους παρείχαν όλο αυτό τον καιρό και ευχήθηκαν καλή επιτυχία στους συνυποψηφίους τους καθώς και στον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη προσωπικά.
Δεν έπραξε όμως κάτι αντίστοιχο και ο έτερος απορριφθείς από τις γαλάζιες λίστες κ. Στέφανος Φούσας.
Να υπενθυμίσουμε, ότι ο γνωστός καρδιολόγος είχε οργώσει στην κυριολεξία τον τελευταίο χρόνο όλο το Νομό με τα οδοιπορικά υγείας.
Η σιγή ιχθύος που τηρεί "ευλαβέστατα" μέχρι και αυτή την ώρα, εγείρει πολλά ερωτηματικά.
Αινιγματική είναι επίσης και η στάση που κρατά και ο πολυαγαπημένος του αδερφός πρ. Υπουργός και Ποινικολόγος Αντώνης Φούσας, ο οποίος αποτέλεσε θετικό παράγοντα για την υποψηφιότητά του καθώς το παρελθόν που κουβαλάει στην πλάτη του το γαλάζιο μεγαλοστέλεχος είναι βαρύ.
Η σιωπή όμως, μεταφράζεται ποικιλοτρόπως. «Κρείτον το σιγάν»;;;; ή «ο σιωπών συναινεί»;;;
Είχε εισπράξει την διαβεβαίωση από το κόμμα ότι θα συμπεριλαμβάνεται στα ψηφοδέλτια και εντέλει δεν μπήκε κι απογοητεύτηκε;;;;
Μήπως ήταν αποκύημα της φαντασίας του το υποτιθέμενο χρίσμα που θα έπαιρνε;;;;
Μήπως στον πυρετό των διεργασιών των τελευταίων ημερών μεσολάβησε κάτι κι απορρίφθηκε;;;;;
Μήπως θεωρήθηκε δυνατό χαρτί, όπως ενδεχομένως κι άλλοι απορριφθέντες συνυποψήφιοί του και κόπηκε σκόπιμα;;;; Ή μήπως δε συμβαίνουν αυτά στην πολιτική και είναι απλά εικασίες;;;;
Μήπως θεωρεί ότι η προσφορά του όλα αυτά τα χρόνια στον τόπο και στο κόμμα δεν εκτιμήθηκε και μεταφράζεται σε σιωπή προς απάντησή τους;;;;;
Ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν για να μη μένουν μετέωρες και υστερόβουλες σκέψεις στον καθέναν από μας, στο στενό του περιβάλλον και κυρίως στους υποστηρικτές του.
Αναμένουμε……

Αφροδίτη Π. Σκαρώνη

Δήμος Πωγωνίου: Ανακοίνωση για κοπή χόρτων 2019

Μετεγχειρητική δυσκοιλιότητα: Τι μπορεί να προκαλέσει;


Μη αναμενόμενες και ιδιαίτερα δυσάρεστες επιπτώσεις μπορεί να έχει η δυσκοιλιότητα που έπεται μιας χειρουργικής επέμβασης οπουδήποτε στο σώμα. Αν και τις περισσότερες φορές το πρόβλημα δεν καθίσταται μακροχρόνιο αλλά επιλύεται γρήγορα, ένα σχετικά μικρό ποσοστό ασθενών ταλαιπωρείται για μεγάλο χρονικό διάστημα, κινδυνεύοντας από σοβαρές επιπλοκές.
«Οι χειρουργικές επεμβάσεις στρεσάρουν τον οργανισμό και δύνανται να γίνουν αιτία σοβαρών κινδύνων και παρενεργειών. Η δυσκοιλιότητα συγκαταλέγεται στις πλέον συχνές. Αιτία πρόκλησής της είναι κυρίως τα φάρμακα που χορηγούνται προεγχειρητικά, διεγχειρητικά και μετεγχειρητικά, η ακινησία, καθώς και η αλλαγή της διατροφής και της ποσότητας των υγρών που λαμβάνουν οι ασθενείς. Είναι ένα αρνητικό επακόλουθο της χειρουργικής επέμβασης σε σημαντικό ποσοστό ασθενών, όχι όμως σε όλους», μας εξηγεί ο Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος - Διευθυντής της χειρουργικής κλινικής του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών - Ιατρικού Περιστερίου και Πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής (www.axiarchos.gr).
Ειδικότερα, τα παυσίπονα, τα διουρητικά, τα μυοχαλαρωτικά και τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την αναισθησία είναι γνωστό ότι προκαλούν δυσκοιλιότητα. Εκτός αυτών, μια άλλη ομάδα φαρμάκων που μπορούν να μειώσουν σημαντικά τις κενώσεις είναι τα οπιοειδή, τα οποία χορηγούνται στους ανθρώπους που υποφέρουν από έντονους πόνους.