Τρίτη 20 Μαρτίου 2018

Πανηγυρίζει η Ιερά Μονή Σωσίνου την Κυριακή 25 Μαρτίου


Την Κυριακή 25 Μαρτίου πανηγυρίζει η Ιερά Μονή Σωσίνου η οποία είναι αφιερωμένη στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου.
Το Σάββατο στις 5 το απόγευμα θα τελεστεί ο Πανηγυρικός Εσπερινός, ενώ την Κυριακή θα τελεστούν διαδοχικά Όρθρος, Θεία Λειτουργία, Δοξολογία και θα ακολουθήσει απαγγελία ποιημάτων από τους μαθητές των σχολείων.
Η Εκκλησιαστική Επιτροπή καλεί όλους τους κατοίκους της περιοχής να δώσουν το παρών στις δύο εκδηλώσεις, τιμώντας τον διπλό εορτασμό, αλλά και την Ιερά Μονή, για την οποία οι προσπάθειες για την ανάδειξή της είναι συνεχείς.
Προς ενημέρωση όσων επιθυμούν να επισκεφθούν την Ιερά Μονή για πρώτη φορά, πρέπει να γνωρίζουν ότι απέχει από τα Ιωάννινα 50 χλμ, εξυπηρετείται με ασφάλτινο δρόμο και μόνο το τελευταίο 1,5 χλμ είναι ανηφορικό.
Η πρόσβαση γίνεται μέσω Παρακαλάμου, είτε από τη διασταύρωση της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων-Κακαβιάς, είτε και μέσω της παλιάς Εθνικής Οδού Ιωαννίνων-Ηγουμενίτσας (από γέφυρα Σουλόπουλου) είτε ακόμη και μέσω της οδικής σύνδεσης Ζίτσα-Μαζαρακίου.

Πεδινή Ιωαννίνων: Παρουσίαση του ιστορικού μυθιστορήματος της Αίγλης Κρίκη με τίτλο "Πορφυρά Παλάτια", στο Λύκειο Πεδινής, το Σάββατο 24 Μαρτίου, ώρα 19:00


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
ΣΕ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Πορφυρά Παλάτια 
Οι Εκδόσεις Πηγή και η συγγραφέας, Αίγλη Κρίκη, σας προσκαλούν στην παρουσίαση του ιστορικού μυθιστορήματος με τίτλο "Πορφυρά Παλάτια", στο Λύκειο Πεδινής (Ιωάννινα) το Σάββατο 24 Μαρτίου στις 19:00, με την υποστήριξη του Πολιτιστικού Συλλόγου Πεδινής.
Στο βιβλίο εκτυλίσσεται η ιστορία της ορφανής Σελιζέ στη Σαμαρκάνδη, όταν έχει ξεσπάσει ο ιερός πόλεμος των Ουαχάμπι –όπως έχει καταγραφεί ιστορικά. Η ηρωίδα οδηγείται με τη βία στο χαρέμι του γοητευτικού σάχη της Σαμαρκάνδης, αλλά καταφέρνει με την ευφυία και τη δυναμικότητα της να επιβιώσει των ιντριγκών της αυλής και του μένους του πολέμου.
Για συνέντευξη με τη συγγραφέα, ενόψει της παρουσίασης, ή περισσότερες πληροφορίες για το μυθιστόρημα, παρακαλούμε καλέστε στο 211012 6900 ή στείλτε ηλεκτρονικό μήνυμα στο iwrite.pr2@gmail.com
Από το οπισθόφυλλο 
 «…όταν αρχίσουν να σου λείπουν τα άλογα,
σέλωσε τους σκύλους»
Περσική παροιμία
– οι ζωές και οι πράξεις
 των ηρώων του βιβλίου
 στροβιλίζονται γύρω από αυτήν
Από τη γαλάζια Σαμαρκάνδη –το σημερινό Ουζμπεκιστάν– ξεκινά η ζωή της Σελιζέ, μιας ορφανής χωριατοπούλας. Στα δύσκολα χρόνια που ξέσπασε ο ιερός πόλεμος με την ονομασία “ουαχάμπι” –όπως έχει καταγραφεί ιστορικά– η Σελιζέ οδηγείται παράνομα και με τη βία στο χαρέμι του γοητευτικού σάχη της Σαμαρκάνδης.
Η μαγεία του έρωτα, ο πόθος του γι’ αυτήν τη γυναίκα και ο πόνος που θα του προκαλέσει η αλήθεια που αγνοούσε για το παρελθόν του, είναι όσα ο σάχης δεν είχε υπολογίσει…
Η συγγραφέας 
Η Αίγλη Κρίκη γεννήθηκε το 1978 στη Λάρισα, όπου και μεγάλωσε. Στα 19 της έφυγε για τα Ιωάννινα, για να σπουδάσει στο τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Τα Ιωάννινα υπήρξαν πόλη – σταθμός στη ζωή της, καθώς εκεί δημιούργησε την οικογένεια της και την επιχείρησή της ως καθηγήτρια αγγλικών.
Το 2013 τελείωσε το μεταπτυχιακό της στον τομέα Λαογραφίας, με εξειδίκευση στο παραδοσιακό ένδυμα και τη λαϊκή τέχνη και κουλτούρα της ελληνικής κοινωνίας. Από το 2014 αρθρογραφεί στον τοπικό τύπο, σε περιοδικό και σε blogs.
Στα κείμενά της συναντά κανείς την αγωνία και τους προβληματισμούς του καθημερινού ανθρώπου για την επιβίωση, την προσωπική του εξέλιξη και τον ψυχισμό του, μέσα από ένα φανταστικό ταξίδι σε άλλους κόσμους, με χρώματα, γεύσεις και αρώματα της ζωής υπό τους ήχους της αλληγορίας.
Αγαπημένο της απόφθεγμα, τα λόγια του Κ. Π. Καβάφη: «Σημασία έχει το ταξίδι, κι όχι ο προορισμός…»

Έκτακτη ενίσχυση ύψους 253.000 ευρώ στο Δήμο Πωγωνίου από το Υπουργείο Εσωτερικών


Το ποσό των 1.394.500 ευρώ θα λάβουν 
οι Δήμοι του Νομού Ιωαννίνων

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Πάνος Σκουρλέτης ανακοίνωσε την έκτακτη οικονομική ενίσχυση 88 μικρών ορεινών και νησιωτικών Δήμων της χώρας, για το 2018, με συνολικό ποσό ύψους 20.597.000 ευρώ.
Το Υπουργείο Εσωτερικών ενισχύει εκτάκτως τους Δήμους αυτών των κατηγοριών για δεύτερο συνεχές έτος, αντιλαμβανόμενο τις επιπρόσθετες δυσκολίες με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωποι, συγκριτικά με Δήμους άλλων κατηγοριών. Γι´ αυτό και τα κριτήρια κατανομής της ενίσχυσης καθορίζονται βάσει γεωμορφολογικών και δημογραφικών χαρακτηριστικών, συνδεόμενων με την νησιωτικότητα, την ορεινότητα και τον πραγματικό πληθυσμό, όπως επισημαίνεται στην απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών.
Οι ενισχύσεις διατίθενται στους δικαιούχους Δήμους για την κάλυψη είτε λειτουργικών τους δαπανών, είτε για επενδυτικές τους δραστηριότητες και έργα και θα αποδοθούν με χρηματικές εντολές του Υπουργείου Εσωτερικών προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
Ο Πίνακας κατανομής ποσού σε μικρούς νησιωτικούς και ορεινούς δήμους.

Πρέβεζα: Εξάρθρωση συμμορίας που ενέχεται σε διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων κοκαΐνης, σύλληψη 5 ατόμων και κατάσχεση πάνω από (26) κιλά κοκαΐνης


Η μεθοδική έρευνα και οι συντονισμένες ενέργειες αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης οδήγησαν στην εξάρθρωση συμμορίας που ενέχεται σε διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων κοκαΐνης
Συνελήφθησαν συνολικά (5) μέλη της συμμορίας στην πόλη της Πρέβεζας
Κατασχέθηκαν περισσότερα από (26) κιλά κοκαΐνης

Σημαντικό πλήγμα στα κυκλώματα διακίνησης εξαρτησιογόνων ουσιών,  πέτυχαν αστυνομικοί του Τμήματος Γενικών Υποθέσεων της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την Υπηρεσία DEA Αθηνών και αρμόδιες Αρχές της Σερβίας, καθώς έπειτα από μεθοδική και επιστάμενη έρευνα, πέτυχαν την εξάρθρωση συμμορίας που δραστηριοποιείται στην εισαγωγή, κατοχή, μεταφορά, αποθήκευση και διακίνηση, εντός της Ελληνικής επικράτειας, μεγάλων ποσοτήτων κοκαΐνης.
 Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο οργανωμένης επιχείρησης, συνελήφθησαν χθες (19-03-2018) σε περιοχή της Πρέβεζας, πέντε (5) άτομα (τέσσερις αλλοδαποί και ένας ημεδαπός), ηλικίας 47, 50, 57, 44 και 47 ετών αντίστοιχα, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για τα αδικήματα της συμμορίας και παράβαση του Νόμου περί εξαρτησιογόνων ουσιών.
Ειδικότερα, μεσημβρινές ώρες της 19-03-2018, κατά τη διάρκεια έρευνας που πραγματοποιήθηκε σε αποθηκευτικό χώρο εταιρείας σε περιοχή της Πρέβεζας, βρέθηκε και κατασχέθηκε ένας ταξιδιωτικός σάκος που περιείχε (24) δέματα κοκαΐνης, συνολικού βάρους (26) κιλών και (677) γραμμαρίων.
Επιπλέον, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν έπειτα από έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε δύο (2) οικίες και σε χώρους της παραπάνω εταιρείας, με τη συνδρομή αστυνομικών του Τμήματος Ασφαλείας Πρέβεζας, καθώς και στην κατοχή των συλληφθέντων:
• Το χρηματικό ποσό των (4.780) ευρώ, ως προερχόμενο από εμπορία ναρκωτικών ουσιών,
• Το χρηματικό ποσό των (616) λέβα Βουλγαρίας, ως προερχόμενο από εμπορία ναρκωτικών ουσιών,
• (9) κινητά τηλέφωνα και (12) πακέτα σύνδεσης,
• (1) ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας,
• (256) νάιλον συσκευασίες και
• (4) ρολά μονωτικής ταινίας.
Επίσης, κατασχέθηκαν (3) Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα που χρησιμοποιήθηκαν, από τα μέλη της συμμορίας, ως μέσα διευκόλυνσης κατοχής, μεταφοράς και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πρεβέζης.

Ομοσπονδία Αδελφοτήτων και Ενώσεων Επαρχίας Πωγωνίου: Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Δ.Σ.


Γρηγόρης Άρμπυρος, Πρόεδρος της Ομοσπονδία Αδελφοτήτων 
και Ενώσεων Επαρχίας Πωγωνίου


20 Μαρτίου 2018
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Ομοσπονδία Αδελφοτήτων και Ενώσεων Επαρχίας Πωγωνίου κατά τη σημερινή συνεδρίαση της 19ης Μαρτίου 2018 και μετά από πρόσκληση του πλειοψηφίσαντος συμβούλου κατά τις αρχαιρεσίες της 10ης Μαρτίου κ. Γρηγόρη Άρμπυρου με μοναδικό θέμα σύστασης σε σώμα, απέκτησε νέο Δ.Σ., το οποίο είναι το εξής:
Πρόεδρος:           Γρηγόρης Άρμπυρος (Βήσσανη)
Α’ Αντιπρόεδρος:  Βασίλειος Μάνος (Αγία Μαρίνα) 
Β’ Αντιπρόεδρος: Αλεξάνδρα Παπά (Άγιος Κοσμάς)
Γεν. Γραμματέας: Στέλιος Λιάγκος (Κεράσοβο)
Ειδ. Γραμματέας:  Νικόλαος Κοτσίνης  (Στρατίνιστα)
Ταμίας: Λοΐζα Θεοδωράκη (Λάβδανη)
Μέλη: Θωμάς Δραγοτινλής  (Καστάνιανη)
           Όλγα Λίτου  (Τεριάρχι)
          Χρήστος Οικονομόπουλος   (Δελβινάκι)
           Χρήστος Παπάς  (Ξηρόβαλτο)
           Παρασκευή Παύλου  (Ψηλόκαστρο)
Για τις Επιτροπές Πολιτιστικών, Συνεδρίων και Επιμέλεια αιθούσης ορίστηκαν τα παραπάνω πέντε μέλη του Δ.Σ.
Κατά τη συνέλευση της 11ης Μαρτίου 2018 έγινε και η κλήρωση των δυο μεγάλων δώρων του λαχείου για την ενίσχυση της Ομοσπονδίας. 
1ος λαχνός αριθ. 599,   
2ος λαχνός αριθ. 278.

Με Πατριωτικούς χαιρετισμούς
Ο Πρόεδρος           Ο Γενικός  Γραμματέας

Γρηγόρης Άρμπυρος        Στέλιος Λιάγκος

Σύλληψη 49χρονου φυγόποινου στην Άρτα


Συνελήφθη, χθες (19-03-2018) το μεσημέρι στην Άρτα, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, ένας 49χρονος ημεδαπός, σε βάρους του οποίου εκκρεμούσαν διωκτικά έγγραφα και συγκεκριμένα:
απόφαση του Α’ Αυτόφωρου Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, ποινής φυλάκισης (89) μηνών, για χρέη στο Δημόσιο και απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, ποινής φυλάκισης (16) μηνών, για συκοφαντική δυσφήμιση και ψευδή καταμήνυση.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί αρμοδίως.

Δήμος Πωγωνίου: Εκδόθηκαν τα τέλη ύδρευσης των Τ.Κ. Χρυσόρραχης, Νεγράδων και Βήσσανης


Σας ενημερώνουμε ότι εκδόθηκαν τα τέλη ύδρευσης για τις Τ.Κ. Χρυσόρραχης, Νεγράδων και Βήσσανης, Α' & Β' εξαμήνου 2017, με ημερομηνία λήξης 30/04/2018.
Παρακαλούνται οι δημότες να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους μέχρι τη λήξη της προθεσμίας.

Εξιχνιάστηκε υπόθεση διάρρηξης σε διαμέρισμα στην Άρτα


Εξιχνιάστηκε από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας σε συνεργασία με το Γραφείο Εγκληματολογικών Ερευνών Άρτας, υπόθεση διάρρηξης-κλοπής σε διαμέρισμα στην Άρτα και σχηματίσθηκε σχετική δικογραφία σε βάρος ενός 27χρονου υπηκόου Γεωργίας.
Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα και την κατάλληλη αξιοποίηση ευρημάτων, ο 27χρονος εμπλέκεται σε διάρρηξη – κλοπή από διαμέρισμα στην Άρτα, που έγινε πρωινές ώρες της 07-04-2014, απ’ όπου αφαιρέθηκαν κοσμήματα.
Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας.

Δήμος Πωγωνίου: Διακήρυξη δημοπρασίας για την εκμίσθωση δημοτικού ακινήτου στην Τ.Κ. Μαυρόπουλου


ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ  ΕΚΜΙΣΘΩΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ AKINHTOY ΣΤΗΝ Τ.Κ. ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ-ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ
Έχοντας υπόψη:
α) το Π.Δ. 270/81, (ΦΕΚ Α' 77/30-3-81)
β) το Δ.Κ.Κ (Ν.3463/06)
γ) το Ν. 3852/2010
δ) την αριθ. 32/2018 Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την έγκριση δημοπράτησης
ε) την 31/2018 απόφαση της Οικονομικής επιτροπής με την οποία καθορίστηκαν οι όροι της δημοπρασίας.
ΠΡΟΚΗΡΥΣΣΟΥΜΕ
δημοπρασία πλειοδοτική, φανερή και προφορική για την εκμίσθωση του δημοτικού ακινήτου που περιγράφεται παρακάτω βάση των όρων:
1.      Περιγραφή ακινήτου:
Νεόδμητο ακίνητο κατασκευασμένο εντός δημοτικού οικοπέδου επιφάνειας 1.152,09 m2 που βρίσκεται εντός οικισμού Μαυροπούλου – Τ.Κ. Μαυροπούλου – Δ.Ε. Δελβινακίου και συνορεύει βόρεια και δυτικά με δημοτική οδό, νότια με την 33η επαρχιακή οδό και ανατολικά με ιδιοκτησία. Το ακίνητο έχει συνολικό εμβαδόν 232,34m2  , ως προς τη χρήση έγινε τακτοποίηση με τον Ν.4495/2017 και οι χρήσεις που επιτρέπονται είναι στο ισόγειο καφενείο και γραφείο ενώ στον όροφο ξενώνας τριών δωματίων. Στο υπόγειο η χρήση είναι βοηθητική ( αποθήκες λεβητοστάσιο και δεξαμενές καυσίμων).
Αναλυτικά τα εμβαδά των χώρων κατανέμονται ως εξής:
α) Συνολική επιφάνεια ισογείου 116,17μ2( Καφενείο 66,13μ2, γραφείο 15,79μ2 και κοινόχρηστοι χώροι 34,25μ2). β) Συνολική επιφάνεια ορόφου 116,17μ2 (ξενώνας 103,10 μ2 αποτελούμενος από 3 δωμάτια με ξεχωριστό μπάνιο το καθένα & κοινόχρηστοι χώροι 13,07μ2).Επίσης το κτίριο διαθέτει ράμπα για  ΑΜΕΑ  & έχει κατασκευαστεί φρεάτιο ασανσέρ δεν έχει όμως τοποθετηθεί ασανσέρ.
Τρόπος διενέργειας της Δημοπρασίας:
Η δημοπρασία είναι φανερή και προφορική, διεξάγεται δε κατά την ορισθείσα ημέρα και ώρα που αναφέρεται παρακάτω. Η δημοπρασία μπορεί να συνεχιστεί και πέραν της οριζόμενης στη διακήρυξη ώρας, εφ' όσον εξακολουθούν άνευ διακοπής οι προσφορές. Για τη συνέχιση της δημοπρασίας και πέραν της οριζόμενης ώρας αποφασίζει η Επιτροπή, η απόφαση της οποίας καταχωρείται  στα πρακτικά.
Οι προσφορές των πλειοδοτών αναγράφονται στα πρακτικά κατά σειρά εκφωνήσεως μετά του ονοματεπωνύμου του πλειοδότη. Πάσα προσφορά είναι δεσμευτική δια τον εκάστοτε πλειοδοτούντα, η δέσμευση δε αύτη μεταφέρεται αλληλοδιαδόχως από τον πρώτο στους ακόλουθους και επιβαρύνει οριστικώς τον τελευταίο πλειοδότη. 
Αν κάποιος πλειοδοτεί για λογαριασμό άλλου, οφείλει να δηλώσει  τούτο προς την επί της δημοπρασίας επιτροπή, προ της ενάρξεως του συναγωνισμού, παρουσιάζοντας και το προς τούτο νόμιμο πληρεξούσιο έγγραφο, αλλιώς θεωρείται ότι μετέχει για δικό του λογαριασμό.
Στη δημοπρασία μπορούν να συμμετέχουν φυσικά ή νομικά πρόσωπα οποιασδήποτε εταιρικής μορφής καθώς και κοινοπραξίες.
Όποιος επιθυμεί να συμμετάσχει στη δημοπρασία πρέπει να καταθέσει στην Επιτροπή κατά την ημέρα και ώρα διενέργειας της, φάκελο που θα απευθύνεται προς το Δήμο Πωγωνίου και θα φέρει ένδειξη για την δημοπρασία του ακινήτου με τα ακόλουθα δικαιολογητικά:
α). Ταυτότητα του φυσικού προσώπου. Εάν συμμετέχει νομικό πρόσωπο οποιασδήποτε εταιρικής μορφής ή κοινοπραξίας πρέπει να προσκομίσει επικυρωμένο καταστατικό, το ΦΕΚ από το οποίο να προκύπτει η κατά νόμο δημοσίευση καθώς και το πρακτικό συμμετοχής στη δημοπρασία με εξουσιοδότηση συγκεκριμένου προσώπου.
β) Δημοτική Ενημερότητα του ίδιου και του εγγυητή του.
γ) Φορολογική Ενημερότητα του ίδιου και του εγγυητή του. 
δ) Υπεύθυνη Δήλωση του Ν.1599/86 του ίδιου και του εγγυητή του ότι:
1. έλαβαν γνώση των όρων της διακήρυξης τους οποίους αποδέχονται πλήρως και ανεπιφύλακτα,
2.έλαβαν γνώση της κατάστασης του ακινήτου, του περιβάλλοντος χώρου, του εξοπλισμού που διαθέτει και την πρόθεσή τους για τον τρόπο χρήσης και λειτουργίας του ακινήτου λαμβάνοντας υπόψη την θέση του Δήμου για χρήση του ως κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος (Ξενώνα – καφενείο κ.λ.π.).
Αποκλείονται από τη δημοπρασία όσοι είναι οφειλέτες του Δήμου Πωγωνίου και όσοι επέδειξαν αντισυμβατική συμπεριφορά σε σχέση με το Δήμο.
Η απόφαση της επί της δημοπρασίας επιτροπής περί αποκλεισμού ενδιαφερομένου να συμμετάσχει στη δημοπρασία, επειδή δεν πληρεί τους υπό της οικείας διακηρύξεως προβλεπόμενους όρους, αναγράφεται στα πρακτικά. Τα πρακτικά της δημοπρασίας συντάσσονται εφ' απλού χάρτου.

Αυξητική στήθους: Η άνοιξη κατάλληλη εποχή για να πραγματοποιηθεί


Ολοένα περισσότερες γυναίκες στρέφονται στην πλαστική χειρουργική για να αυξήσουν το μέγεθος του στήθους τους και να βελτιώσουν το σχήμα του.
Για τις γυναίκες που επιθυμούν να υποβληθούν σε αυξητική μαστού εν όψει καλοκαιριού, η άνοιξη είναι η ενδεδειγμένη εποχή για να χειρουργηθούν.
«Η αυξητική μαστού απαιτεί αποχή από την εργασία 5-7 ημέρες για την εγχείρηση και την αρχική ανάρρωση, ενώ η ευαισθησία και το οίδημα στην περιοχή χρειάζονται 2-3 εβδομάδες για να υποχωρήσουν τελείως», εξηγεί ο πλαστικός χειρουργός  Δρ. Δημήτρης Δρακωτός. «Παρότι, δε, η διαφορά στο στήθος φαίνεται αμέσως μετά το χειρουργείο, θα χρειασθεί λίγος καιρός έως ότου αποκτήσει ο μαστός το τελικό σχήμα και πάρει το ένθεμα την τελική του θέση πάνω στο θωρακικό τοίχωμα. Αυτή η διαδικασία μπορεί να πάρει έως και 6 μήνες, κυρίως όταν η αύξηση είναι μεγαλύτερη και ο ήδη υπάρχων μαστός είναι μικρός».
Η άνοιξη επιτρέπει επίσης μια πιο διακριτική μετάβαση στο νέο στήθος, αφού οι καιρικές συνθήκες ευνοούν την χρήση λεπτών ενδυμάτων και αξεσουάρ (π.χ. λεπτά φουλάρια, λεπτές μπλούζες με μακριά μανίκια) που καλύπτουν τυχόν οιδήματα και μωλωπισμούς.
Επιπλέον, τον πρώτο καιρό μετά την εγχείρηση είναι σημαντικό να προστατευθεί το δέρμα του θώρακα και κυρίως οι τομές από την απευθείας έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, ειδάλλως υπάρχει κίνδυνος οι ουλές να μην έχουν το ιδανικό χρώμα μετά την ολοκλήρωση της επούλωσης. Αυτό είναι πολύ πιο εύκολο να γίνει την άνοιξη, παρά το καλοκαίρι που μια βουτιά στη θάλασσα μοιάζει ακαταμάχητη.
Στους μήνες που θα μεσολαβήσουν μέχρι το καλοκαίρι, τέλος, «οι χειρουργικές τομές θα έχουν επουλωθεί πλήρως και δεν θα υπάρχουν περιορισμοί όσον αφορά το κολύμπι ή τα άλλα θαλάσσια σπορ», προσθέτει ο Δρ. Δρακωτός.