Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2022

Σε ισχύ η ηλεκτρονική συνταγογράφηση για γενετικές εξετάσεις κληρονομούμενου καρκίνου

 


Υλοποιήθηκε η ενσωμάτωση στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης των διαγνωστικών εξετάσεων "Έλεγχος παρουσίας μεταλλάξεων γονιδίων BRCA 1, 2", στην κατηγορία "Γενετικές Εξετάσεις Κληρονομούμενου Καρκίνου", ενημερώνει ο ΕΟΠΥΥ γιατρούς και δικαιούχους του.

Για τη διαδικασία συνταγογράφησης ισχύουν τα εξής:

Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση των συγκεκριμένων εξετάσεων γίνεται με χρήση των ακόλουθων κωδικών διάγνωσης κατά ταξινόμηση παθήσεων (ICD10):

C56 - Κακοήθη νεοπλάσματα των ωοθηκών.

C50 - Κακοήθη νεοπλάσματα του μαστού.

Z80 - Οικογενειακό ιστορικό κακοήθους νεοπλάσματος.

Ζ80.3 - Οικογενειακό ιστορικό κακοήθους νεοπλάσματος μαστού.

Ζ80.4 - Οικογενειακό ιστορικό κακοήθους νεοπλάσματος γεννητικών οργάνων.

Z80.8 - Οικογενειακό ιστορικό κακοήθους νεοπλάσματος άλλων οργάνων ή συστημάτων

Ο Δήμος Πωγωνίου ευχαριστεί όσους συνέδραμαν στην επιτυχημένη διεξαγωγή των ιστορικών εκδηλώσεων "ΚΑΛΠΑΚΙΑ 2022"

 


Ο Δήμος Πωγωνίου αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει όλους όσους συνέδραμαν στην επιτυχημένη διεξαγωγή των ιστορικών εκδηλώσεων «ΚΑΛΠΑΚΙΑ 2022» που πραγματοποιήθηκαν παρουσία του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ευχαριστούμε πολύ τους εθελοντές, χορηγούς, υποστηρικτές, συμμετέχοντες και όλους όσους συνετέλεσαν στην άρτια διοργάνωση.  Συγκεκριμένα, την Ομάδα Αναβίωσης ΕΣ1940, το Σύλλογο Ευζώνων Προεδρικής Φρουράς, την  Ιταλική Ομάδα Αναβίωσης «Le Sentinelle»,  τα παιδιά της «Κιβωτού του Κόσμου», το Περιφερειακό Τμήμα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, τους κατοίκους της περιοχής και όλους τους εθελοντές που πήραν μέρος στην Αναπαράσταση της Μάχης του Καλπακίου.

Ευχαριστούμε πολύ τους συνδιοργανωτές: Περιφέρεια Ηπείρου, Π.Ε.Δ. Ηπείρου,  8η Μηχανοποιημένη Ταξιαρχία, Ομοσπονδία Αδελφοτήτων & Ενώσεων Επαρχίας Πωγωνίου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καλπακίου για την άριστη συνεργασία.

Στο πληροφοριακό σύστημα gov.gr ταυτότητες και διαβατήρια

 


Σύμφωνα με ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε διατίθενται στο πληροφοριακό σύστημα «Θυρίδα gov.gr» του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης στοιχεία από διαβατήρια και ταυτότητες.

Διάθεση διαδικτυακών υπηρεσιών στο πληροφοριακό σύστημα «Θυρίδα gov.gr».

Διατίθενται στο πληροφοριακό σύστημα «Θυρίδα gov.gr» του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης:

α) η διαδικτυακή υπηρεσία «Στοιχεία Διαβατηρίων» του πληροφοριακού συστήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, με τις μεθόδους:

- Αναζήτηση διαβατηρίων Ελλήνων πολιτών με βάση αριθμό διαβατηρίου ή ονοματεπώνυμο και ημερομηνία γέννησης για την ανάκτηση των στοιχείων διαβατηρίου του πολίτη (findPassportByParameters).

Νέα απάτη από επιτήδειους με στοιχεία ελεγκτικών αρχών

 


Συνεχίζονται οι απόπειρες επιτήδειων να εξαπατήσουν ανυποψίαστους πολίτες με νέο διακινούμενο ψευδεπίγραφο μήνυμα.

Μάλιστα, στην προσπάθεια εξαπάτησης χρησιμοποιούνται από τους δράστες τα στοιχεία του υφυπουργού Δικαιοσύνης Γεωργίου Κώτσηρα, του γενικού γραμματέα Δημόσιας Τάξης Μιχαήλ Καραμαλάκη, του αρχηγού της Αστυνομίας Κύπρου Στυλιανού Παπαθεοδώρου και του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Europol, Jérôme Bonet.

Παράλληλα, στην προσπάθειά τους να προσδώσουν «αληθοφάνεια» στη σχετική επιστολή, χρησιμοποιούν τα λογότυπα της Ελληνικής Αστυνομίας, της Αστυνομίας Κύπρου, του υπουργείου Δικαιοσύνης, καθώς και δικαστικών αρχών και αρχών επιβολής του νόμου.

Πώς γίνεται η προσπάθεια εξαπάτησης των ανυποψίαστων πολιτών

Πιο αναλυτικά, οι δράστες, προσποιούμενοι τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές, διακινούν επιστολή μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας και προσπαθούν να εξαπατήσουν τους πολίτες-χρήστες του Διαδικτύου, με το πρόσχημα ότι ο αποδέκτης τους εμπλέκεται σε υπόθεση πορνογραφίας και άλλων αδικημάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, ανακοινώνεται ότι το συγκεκριμένο μήνυμα είναι καταφανώς ψευδεπίγραφο και απατηλό και αποστέλλεται από δράστες που επιχειρούν προφανώς να εξαπατήσουν/παραπλανήσουν τους πολίτες και, ακολούθως, να αποκομίσουν παράνομο οικονομικό όφελος.

Η ΕΛ.ΑΣ. παρακαλεί τους πολίτες να μην ανταποκρίνονται και να διαγράφουν το συγκεκριμένο μήνυμα, καθώς και να μην ανοίγουν τα συνημμένα αρχεία, για αποφυγή προσβολής από κακόβουλο λογισμικό.

Υπενθυμίζεται πως το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει εντοπιστεί συστηματική προσπάθεια εξαπάτησης με ανάλογα κείμενα/μηνύματα κάνοντας χρήση των στοιχείων αξιωματούχων του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Ελληνικής Αστυνομίας σε αρκετές περιπτώσεις.

Περισσότερες συμβουλές για την αποφυγή εξαπάτησης πολιτών υπάρχουν αναρτημένες στην ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. (www.hellenicpolice.gr ), στην ενότητα «Οδηγός του Πολίτη / Χρήσιμες Συμβουλές», ενώ επιπλέον πληροφορίες και συμβουλές για περιστατικά ηλεκτρονικής απάτης υπάρχουν στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος www.cyberalert.gr

Τρία νέα κρούσματα λαθροθηρίας, σε περιοχές της Ηπείρου

 


Στην επ’ αυτοφώρω σύλληψη ενός ατόμου που έκανε χρήση ηχομιμητικής συσκευής κατά τη διάρκεια άσκησης θήρας πτερωτών θηραμάτων, προχώρησε η Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή της  Ε’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου.

Το περιστατικό σημειώθηκε  στη θέση «Κάμπος» της Τ.Κ Καμαρίνας του Δήμου Πρέβεζας.

Κλιμάκιο της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής κατά τη διενέργεια περιπολίας και κατά τις πρωινές ώρες, εντόπισε ένα άτομο να βρίσκεται στον κυνηγότοπο, κάνοντας χρήση της εν λόγω συσκευής, η οποία βρισκόταν σε πολύ κοντινή απόσταση από τον ίδιο.

Η ηχομιμητική συσκευή, η χρήση της οποίας απαγορεύεται, κατασχέθηκε και σε βάρος του ατόμου σχηματίστηκε δικογραφία για κατοχή και χρήση αυτής.

Σε ένα δεύτερο περιστατικό των τελευταίων ημερών, κλιμάκιο της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής της Ε’ ΚΟΗ έπειτα από αξιοποίηση πληροφοριών που είχαν περιέλθει σε γνώση της υπηρεσίας, εντόπισε σε αγροτική περιοχή στην Τ.Κ. Κλειδωνιάς του Δήμου Κόνιτσας, ένα νεκρό αγριόχοιρο που είχε παγιδευτεί σε συρμάτινη θηλιά, που είχε τοποθετηθεί από άγνωστο άτομο.

Το σημείο τέθηκε υπό παρακολούθηση, όμως δεν εμφανίστηκε κανείς για να ελέγξει την παγίδα. Το νεκρό ζώο διαπιστώθηκε πως ήταν ακατάλληλο για βρώση και ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία υγειονομικής ταφής. Με τη συνεργασία του Κυνηγετικού Συλλόγου Κόνιτσας έγινε έλεγχος στην ευρύτερη περιοχή και εντοπίστηκαν συνολικά περίπου είκοσι (20) συρμάτινες θηλιές παγίδευσης τριχωτών θηραμάτων, οι οποίες και καταστράφηκαν.

Τέλος, κατά τη διάρκεια περιπολίας και ελέγχου από κλιμάκιο της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής της Ε’ ΚΟΗ στην περιοχή της Μπαλντούμας Ιωαννίνων, εντοπίστηκε ένα άτομο να ασκεί θήρα, χωρίς όμως να διαθέτει άδεια θήρας.

Γιάννενα: Παρουσίαση του Βιβλίου «Στο φως του καντηλιού», του Βελλαΐτη Γιάννη Τζέρπου, στον πολιτιστικό πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής», την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2022 και ώρα 18:00

 


Π  Ρ  Ο  Σ  Κ  Λ  Η  Σ  Η

Η Ένωση Αποφοίτων Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς και ο Πανελλήνιος Σύλλογος  Αποφοίτων Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς σας προσκαλούν  την Τετάρτη  9 Νοεμβρίου 2022 και ώρα 18:00 στην παρουσίαση του Βιβλίου «Στο φως του καντηλιού», του Βελλαΐτη Γιάννη Τζέρπου η οποία θα πραγματοποιηθεί στον πολιτιστικό πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής» (Παλαιά Σφαγεία). 

Περιφέρεια Ηπείρου: Επιστημονική ημερίδα παρουσίασης των αποτελεσμάτων του ερευνητικού έργου την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου, ώρα 10:00 π.μ. στον Ιστορικό χώρο Σουλίου

 

Η Περιφέρεια Ηπείρου σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο συνδιοργανώνουν επιστημονική ημερίδα παρουσίασης των αποτελεσμάτων του ερευνητικού έργου  την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2022, ώρα 10:00 π.μ. στον Ιστορικό χώρο Σουλίου.

Ξενικά την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου το «καλάθι του νοικοκυριού»

 


Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης ξεκινά από την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου να εφαρμόζεται το «καλάθι του νοικοκυριού».

Στόχος του μέτρου είναι η διασφάλιση χαμηλών τιμών για μια ομάδα προϊόντων ευρείας κατανάλωσης, που καθορίστηκαν από το υπουργείο ενώ κάθε επιχείρηση σούπερ μάρκετ θα επιλέγει αυτόνομα τους κωδικούς των προϊόντων που θα εντάσσονται στο καλάθι και τις τιμές τους.

Στο «καλάθι του νοικοκυριού» εντάσσονται 51 κατηγορίες προϊόντων που είναι οι εξής:

1 Ρύζι

2 Ψωμί για τόστ

3 Ψωμί φραντζόλα (τυποποιημένο/συσκευασμένο)

4 Φρυγανιές

5 Μακαρόνια Νο 6

6 Αλεύρι για όλες τις χρήσεις

7 Όσπρια (ένα τουλάχιστον είδος)

8 Γαλοπούλα ή/και πάριζα

9 Κατεψυγμένα ψάρια

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου

 


Την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου οι Κινητές  Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-ISOBOX, 08:30-15:00

Άρτα, Εκθεσιακό Κέντρο Άρτας-ISOBOX, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Δημαρχείο Πλαταριάς, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, Mega Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Κέντρο Υγείας Μετσόβου, 09:00-14:00

Πρέβεζα, Αίθουσα Λιμενικού Ταμείου, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00.

Έκζεμα: Γιατί αυξάνει τον κίνδυνο κατάγματος;

 


Τα άτομα με έκζεμα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο κατάγματος, ο οποίος μπορεί να μην εξηγείται μόνο από τη λήψη κορτικοστεροειδών από το στόμα, όπως πίστευαν παλαιότερα οι ειδικοί. Αν και μελέτες είχαν υποδείξει ότι οι συγκεκριμένοι ασθενείς έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες κατάγματος εξαιτίας της οστεοπόρωσης που προκαλούν τα εν λόγω φάρμακα, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The Journal of Allergy and Clinical Immunology: In Practice το αμφισβητεί. Δείχνει ότι το έκζεμα αυξάνει τον κίνδυνο καταγμάτων και μέσω άλλων μηχανισμών, όπως είναι για παράδειγμα η χρόνια φλεγμονή, η διατροφή, η σωματική δραστηριότητα και οι διαταραχές ύπνου.

«Το έκζεμα είναι μια συχνή φλεγμονώδης δερματική νόσος που επηρεάζει έως και το 10% των ενηλίκων. Αναφέρεται επίσης ως ατοπική δερματίτιδα και προκαλεί σημαντική νοσηρότητα με τον κνησμό, τον πόνο, το άγχος, τις διαταραχές του ύπνου και τη χαμηλή αυτοεκτίμηση να συμβάλλουν στη μειωμένη ποιότητα ζωής των ασθενών. Αυτή η χρόνια νόσος έχει συσχετιστεί με οστεοπενία και οστεοπόρωση, ιδίως στους ηλικιωμένους ασθενείς.

Μελέτες έχουν αναφέρει ότι όσοι πάσχουν από έκζεμα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για κατάγματα ισχίου, λεκάνης, σπονδυλικής στήλης και καρπού, λόγω μειωμένης οστικής πυκνότητας. Ο κίνδυνος είναι ανάλογος της σοβαρότητας της νόσου», εξηγεί ο Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος δρ Χρήστος Στάμου.