Παρασκευή 8 Απριλίου 2022

Περιφέρεια Ηπείρου: Δημοπρατείται η κατασκευή κυκλικού κόμβου Φιλιατών με Ε.Ο. Νεράιδα-Σαγιάδα

 


Δημοπρατείται η κατασκευή κυκλικού κόμβου  Φιλιατών με Ε.Ο. Νεράιδα-Σαγιάδα

Την κατασκευή ενός ακόμη κυκλικού κόμβου για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και συγκεκριμένα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας έχει σχεδιάσει η Περιφέρεια Ηπείρου  Πρόκειται για τον κόμβο Φιλιατών στην Ε.Ο. Νεράιδας-Σαγιάδας, προϋπολογισμού 1.080.000 ευρώ, τη δημοπράτηση του οποίου ενέκρινε σε συνεδρίαση της  η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας.

Επίσης η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε – μεταξύ άλλων- και τη δημοπράτηση του έργου:  «Αποκατάσταση Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου στο Μαλούνι Θεσπρωτίας», προϋπολογισμού 66.000 ευρώ.

Άλλες αποφάσεις

5,9 εκατ. ευρώ για εκσυγχρονισμό του Δικτύου ύδρευσης εξασφάλισε ο Δήμος Ζίτσας από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»

 


Την χρηματοδότηση ενός ακόμη μεγάλου έργου υποδομής που βελτιώνει και εκσυγχρονίζει  τα δίκτυα ύδρευσης εξασφάλισε  ο Δήμος Ζίτσας από το Πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ».

Πρόκειται για το έργο «Αναβάθμιση δικτύου ύδρευσης Δήμου Ζίτσας συνολικού προϋπολογισμού 5.898.343,22 ευρώ που με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών Στ. Πέτσα εντάχθηκε στον Άξονα Προτεραιότητας «Περιβάλλον» του προγράμματος «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ».

 Ο Δήμαρχος Μιχάλης Πλιάκος με αφορμή την απόφαση ένταξης επισημαίνει: «το έργο αυτό μας οδηγεί στο μέλλον και μας κάνει ως Δήμο πρωτοπόρους στον συγκεκριμένο τομέα. Με την τοποθέτηση 4.000 οικιακών καταμετρητών με ψηφιακούς αισθητήρες και τα αντικείμενα που περιλαμβάνουν τα υποέργα στοχεύουμε και εξασφαλίζουμε τη μείωση των διαρροών, την εξοικονόμηση υδάτινων πόρων, τη μείωση της κατανάλωσης της ενέργειας, καθώς και την πλήρη προστασία των δεξαμενών, των αντλιοστασίων, των γεωτρήσεων και των πηγών».

25η αγωνιστική την Κυριακή 10 Απριλίου στον Α΄ Όμιλο, MAISON Β΄ ερασιτεχνικής, εντός έδρας η Αναγέννηση (Αναγέννηση Κεφαλόβρυσου-Α.Ο. Βελισσαρίου 10-04-22/12:30)

 


ΚΥΡΙΑΚΗ 10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2022

ΓΗΠΕΔΟ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ

ΩΡΑ: 12:30

ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ-Α.Ο. ΒΕΛΙΣΣΑΡΙΟΥ

Το πρόγραμμα της 25ης αγωνιστικής στο Α΄ Όμιλο, maison Β΄ ερασιτεχνικής

Κυριακή 10 Απριλίου 2022

ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ-Α.Ο. ΒΕΛΙΣΣΑΡΙΟΥ (12:30)

Π.Α.Σ. ΑΛΜΥΡΟΣ-Π.Α.Ο. ΠΕΝΤΕΛΗΣ (17:15)

Α.Ε. ΓΙΑΝΝΕΝΑ-ΑΣΤΗΡ ΑΜΦΙΘΕΑΣ (17:15)

Α.Ε. ΚΛΗΜΑΤΙΑΣ-Π.Α.Σ. ΠΕΡΙΒΛΕΠΤΟΥ (17:15)

ΕΟΔΥ: Πενήντα ένα θάνατοι σήμερα, 14.763 νέα κρούσματα

 


Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 360.


Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, πενήντα ένα θάνατοι σήμερα, 14.763 νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου (άτομα) που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 14.763.

Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν ανέρχεται σε 3.152.477 (ημερήσια μεταβολή +0.5%), εκ των οποίων 49.0% άνδρες.

Ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 265 ενώ από την αρχή της πανδημίας SARS-CoV-2 ο συνολικός αριθμός εκτιμάται σε 118.535(3.6% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 51, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 28.025 θάνατοι.

Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 360 (65.0% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη.

To 91.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 205 (56.94%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 155 (43.06%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.506 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 343 (ημερήσια μεταβολή -10.21%).

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 384 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 36 έτη (εύρος 0.2 έως 112 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Ν.Ε Ιωαννίνων: «Αναπάντητα ακόμα τα ερωτήματα για το Πρόστιμο. Να μην πληρώσουν οι πολίτες»

 


Το Διαιτητικό Δικαστήριο με απόφαση του επιδικάζει 3,5 εκατομμύρια ευρώ, έντοκα, στον Ιδιωτικό Φορέα Σύμπραξης «Αειφορική Ηπείρου», θυγατρική της ΤΕΡΝΑ, που διαχειρίζεται το εργοστάσιο Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) και σε βάρος της Περιφέρειας Ηπείρου για αθέτηση των συμφωνηθέντων.

Πρόστιμο που θα μπορεί να απαιτεί και κάθε επόμενη χρονιά.

Από καιρό είχαμε επισημάνει πως, η διαχείριση των απορριμμάτων, και η εφαρμογή του ΠΕΣΔΑ Ηπείρου είναι δουλειά των Δήμων και πρέπει να γίνεται από το νόμιμο φορέα, τον ΦΟΔΣΑ, που τους εκπροσωπεί και που είναι οι καθ΄ ύλην υπεύθυνοι της αποκομιδής των απορριμμάτων.

Η παράταση της διαχείρισης από την Περιφέρεια είναι πλέον ακατανόητη, αντιθεσμική και παράνομη, ενώ η επιμονή κάποιων Δημάρχων, κυρίως του Νομού Ιωαννίνων, να μην αναλαμβάνουν τις θεσμικές τους ευθύνες και να τις παραχωρούν στην Περιφέρεια, είναι αδικαιολόγητη και τους καθιστά συνυπεύθυνους.

Τονίζαμε επίσης πως, η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση, παράδοση και στη λειτουργία των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) είναι αποκλειστική ευθύνη και βαραίνει την Περιφέρεια Ηπείρου και επιτακτική ανάγκη η απεμπλοκή της Περιφέρειας από τη μεταφορά του υπολείμματος

Αντί αυτού η Περιφέρεια προχώρησε στην απευθείας ανάθεση της μεταφοράς του υπολείμματος σε εταιρεία του Αστικού ΚΤΕΛ Ιωαννίνων με αποτέλεσμα να ενταθεί η κόντρα μεταξύ ΦΟΔΣΑ και Περιφέρειας με προσφυγή του πρώτου στο Ελεγκτικό Συμβούλιο.

Η δημοτική παράταξη του Νικόλα Κάτσιου δώρισε δενδρύλλια στις Τοπικές Κοινότητες Γλυκής και Νεοχωρίου-Νεράιδας

 


Ογδόντα πιστοποιημένα δενδρύλλια (σφενδάμους, ιτιές, λεύκες και πεύκα) έτοιμα προς φύτευση δώρισε η δημοτική παράταξη «Τόπος Αξιών» του Νικόλα Κάτσιου στις Τοπικές Κοινότητες Γλυκής και Νεοχωρίου-Νεράιδας.

Η πρωτοβουλία πραγματοποιήθηκε με γνώμονα την ανάδειξη μιας πράσινης, βιώσιμης περιβαλλοντικής διαχείρισης, με σκοπό την άμεση δενδροφύτευσή τους προς επούλωση τυχόν περιβαλλοντικών πληγών αλλά και ενίσχυσης του δασικού μας πλούτου.

Τα δενδρύλλια προμηθεύτηκε η δημοτική παράταξη «Τόπος Αξιών» ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Δασών, την 21η Μαρτίου 2022, και την Τετάρτη 7 Απριλίου 2022, αντιπροσωπεία της παράταξης αποτελούμενη από τον επικεφαλής Ν. Κάτσιο και τους δημοτικούς συμβούλους: Αλεξίου-Ντόκου Γιούλα, Αθανασόπουλου Γεώργιο, Καγκιούζη Ανδρέα, Μπάλλα Φώτη, Σουλάκη Αναστάσιο και Χρήστου Δημήτριο, τα παρέδωσε στους προέδρους των δύο Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου Σουλίου, κ. Παππά Παναγιώτη (Γλυκή) και κ. Κώτση Χρυσούλα (Νεοχωρίου-Νεράιδας) και σε μέλη των δύο Τ.Κ.

Οπλισμός και ποσότητα εκρηκτικής ύλης κατασχέθηκαν σε παραμεθόρια περιοχή της Θεσπρωτίας

 


Σε εξέλιξη οι έρευνες για τον εντοπισμό ατόμων που σχετίζονται με την υπόθεση

Στην κατάσχεση οπλισμού και ποσότητας εκρηκτικής ύλης προχώρησαν αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων χθες (07-04-2022) το απόγευμα.

Ειδικότερα, σε δυσπρόσιτο σημείο του Νομού Θεσπρωτίας, κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα, εντοπίστηκαν επιμελώς κρυμμένοι δύο μαύροι σάκοι, εντός των οποίων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

·          -3- πολεμικά τυφέκια τύπου ΑΚ-47 Kalashnikov με ισάριθμους γεμιστήρες,

·          -1- ξιφολόγχη, ενσωματωμένη στο ένα από τα πολεμικά τυφέκια,

·          -15- τεμάχια εκρηκτικής ύλης «ΤΝΤ», συνολικού βάρους -6- κιλών,

·          -25- ταχυγεμιστήρες χωρητικότητας 10 φυσιγγίων και

·          -250- φυσίγγια.

Προανάκριση για την υπόθεση ενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων, ενώ οι έρευνες για τον εντοπισμό ατόμων που εμπλέκονται στην υπόθεση βρίσκονται σε εξέλιξη.

Μια παράβαση στην Ήπειρο, την Πέμπτη 7 Απριλίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Συνεχίστηκαν και χθες οι εντατικοί έλεγχοι που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Πέμπτη 7 Απριλίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 72.310 έλεγχοι, από τους οποίους οι 38.169 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά 102 παραβάσεις. Παράλληλα, επιβλήθηκαν 10 πρόστιμα για παραβίαση του αντικαπνιστικού νόμου.

Αναλυτικά οι έλεγχοι και τα αποτελέσματα:

·         36 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 33 πρόστιμα των 300 ευρώ και 3 των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

o    13 στη Θεσσαλονίκη,

o      6 στη Δυτική Ελλάδα,

o      3 στη Δυτική Μακεδονία,

o      3 στο Βόρειο Αιγαίο,

o      3 στο Νότιο Αιγαίο,

o      2 στη Κρήτη,

o      2 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

o      2 στη Θεσσαλία,

o      1 στην Ήπειρο και

o      1 στην Πελοπόννησο.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 105.907 ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 102.223 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ και 3.684 των 150 ευρώ.

·         4 παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης με επιβολή ισάριθμων προστίμων των 300 ευρώ στο Βόρειο Αιγαίο.

Από την έναρξη εφαρμογής των μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 196.924 ομοειδείς παραβάσεις.

·         62 παραβάσεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στην Κεντρική Μακεδονία,

- 5.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για είσοδο πελάτη χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και 1 παράβαση στον πελάτη

- 5.000 ευρώ πρόστιμο σε άτομο, για παραβίαση υγειονομικών πρωτοκόλλων κατά την είσοδό του στη χώρα,

- 12 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από ιδιοκτήτες, εργαζόμενο και πελάτες καταστημάτων.

Στα Ιόνια Νησιά, 7 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτες καταστημάτων.

Στην Ήπειρο, 13 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από πελάτες καταστημάτων.

Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

- 1 παράβαση σε καταστήματα, για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων,

- 6 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από ιδιοκτήτες και πελάτες καταστημάτων.

Στη Στερεά Ελλάδα, 5 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτες καταστημάτων.

Στην Κρήτη, 2 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους καταστημάτων.

Στην Πελοπόννησο,

- 1 παράβαση των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενο καταστήματος,

- 1 παράβαση σε κατάστημα, για μη ανάρτηση πινακίδας κανόνων λειτουργίας.

Στη Δυτική Ελλάδα, 4 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από πελάτες καταστημάτων.

Στη Θεσσαλία, 1 παράβαση των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτη καταστήματος.

Στη Θεσσαλονίκη,

- 2 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενο και ιδιοκτήτη καταστημάτων. Επιπλέον, 1 παράβαση σε ιδιοκτήτη καταστημάτων, για απασχόληση εργαζομένου χωρίς μάσκα,

- 1 παράβαση σε καταστήματα, για μη ανάρτηση πινακίδας κανόνων λειτουργίας.

Στο Βόρειο Αιγαίο, 2 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτες καταστήματος.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 34.826 ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 3.039 άτομα.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων: Απάντηση της στις καινοφανείς για Ορθόδοξο Ιεράρχη θέσεις του Σεβ. Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας κ. Γαβριήλ, για το Μάθημα των Θρησκευτικών (Μέρος Α’)

 

Η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων (ΠΕΘ) εκφράζει τη βαθιά της λύπη, για τις παράδοξες, για Ορθόδοξο Ιεράρχη θέσεις, που εξέφρασε, δημοσίως, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας κ. Γαβριήλ για τον χαρακτήρα και τη θέση του Μαθήματος των Θρησκευτικών (ΜτΘ) στο ελληνικό σχολείο. Ακούσαμε να εκφράζει, σε διαδικτυακό διάλογο που είχε με μαθητές, τις απόψεις του για το ΜτΘ, οι οποίες μας ξενίζουν και μας απογοητεύουν ως Θεολόγους. Μεταξύ άλλων είπε: «Τα Θρησκευτικά δεν έχουν χαρακτήρα να σας μάθουν για Τον ΧριστόΈχουν χαρακτήρα και στόχο να μάθετε την έννοια των θρησκειών… Δεν είναι κατήχηση με την έννοια ότι μας μαθαίνει τι σημαίνει Ορθόδοξη Εκκλησία. Μας μαθαίνει και την Ορθόδοξη Εκκλησία, αλλά κυρίως απόλαπρέπει να μας μάθει πως οι θρησκείες στη ζωή μας είναι απαραίτητες, για να μπορέσουμε να συνυπάρχουμε με αυτά τα θρησκευτικά πράγματα στη ζωή μαςΕίναι άλλο η Εκκλησία και είναι άλλο το μάθημα των ΘρησκευτικώνΕίναι δυο διαφορετικά πράγματα». (Βλ. μετά το 7ο λεπτό στοhttps://youtu.be/w9pqzhfw6I4?t=13)

Δεν γνωρίζει άραγε ο Σεβασμιώτατος ότιαυτές ακριβώς οι θέσεις, που διαχωρίζουν και απομακρύνουν το ΜτΘ και τους μαθητές που το διδάσκονται από την Εκκλησία, αποτελούσαν τον βασικό άξονα των Πολυθρησκειακών Προγραμμάτων Σπουδών και των Βιβλίων του 2016 και 2017, που απορρίφτηκαν και ακυρώθηκαν τόσο από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) όσο και από την Ελληνική Κοινωνία και την Εκκλησία; (Βλ. τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, τον Μάρτιο του 2016 και την Επιστολή του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου προς τον Πρωθυπουργό και τους πολιτικούς Αρχηγούς, τον Σεπτέμβριο του 2016).

Δεν γνωρίζει ο  Σεβασμιώτατος τις αποφάσεις του ΣτΕ ή τις γνωρίζει και δεν τις ασπάζεται;