Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2024

Δήμος Πωγωνίου: «Περί χορήγησης οικονομικής ενίσχυσης για προίκιση άπορης κόρης (που έχει συνάψει γάμο το έτος 2023) της Τ.Κ. Βήσσανης Δ.Ε. Δελβινακίου από το Κληροδότημα «ΛΟΥΚΑ ΚΟΝΤΗ » του Δήμου Πωγωνίου

 

Νέο επίδομα για μαθητές της Α’ Γυμνασίου

Το σχολικό επίδομα θα είναι σε μορφή άυλης κάρτας και οι δικαιούχοι θα μπορέσουν να την χρησιμοποιήσουν για πληρωμές ορισμένων δραστηριοτήτων των παιδιών τους. Θα πρέπει να αναφερθεί πως το σχολικό επίδομα σε μαθητές δεν δύναται να χρησιμοποιηθεί για την αγορά σχολικών ειδών.

Το πρόγραμμα «SportPass» αποτελεί μια νέα πρωτοβουλία του Υπουργείου Παιδείας με στόχο την ενίσχυση της άθλησης των παιδιών στην Ελλάδα. Το πρόγραμμα προσφέρει ένα voucher αξίας 300 ευρώ σε επιλεγμένους μαθητές της Α’ Γυμνασίου για να εγγραφούν σε αθλητικούς συλλόγους της επιλογής τους.

Η πρωτοβουλία αυτή έχει ως στόχο την προώθηση του αναπτυξιακού αθλητισμού και τη δημιουργία υγιών αθλητικών συνηθειών από νεαρή ηλικία.

Λεπτομέρειες του προγράμματος:

ΠΑΣΟΚ: Ανδρουλάκης – Δούκας στον β΄ γύρο των προεδρικών εκλογών

 


Με καταμετρημένες τις ψήφους στο 100% των εκλογικών τμημάτων της επικράτειας, προηγείται ο Νίκος Ανδρουλάκης, με τον Χάρη Δούκα να ακολουθεί δεύτερος και τον Παύλο Γερουλάνο να βρίσκεται στην τρίτη θέση. 

Αναλυτικά τα ποσοστά και οι ψήφοι που έχουν λάβει οι έξι υποψήφιοι.

Νίκος Ανδρουλάκης: 29,64% (89.200 ψήφοι)

Χάρης Δούκας: 21,41% (64.490 ψήφοι)

Παύλος Γερουλάνος: 21,12% (63.632 ψήφοι)

Άννα Διαμαντοπούλου: 19,52% (58.899 ψήφοι)

Μιχάλης Κατρίνης: 6,03% (18.163 ψήφοι)

Νάντια Γιαννακοπούλου: 2,29% (6.890 ψήφοι)

Τι κρύβουν οι επώδυνες στοματικές άφθες;

 


Έχετε άραγε νιώσει ποτέ τη λαχτάρα να φάτε το αγαπημένο σας φρούτο ή φαγητό, ή να πιείτε έναν φρεσκοστυμμένο χυμό, αλλά μικρές πληγές στην στοματική κοιλότητα κάνουν τη διαδικασία βασανιστική; Η ενόχληση που προκαλούν οι στοματικές άφθες είναι ομολογουμένως “βασανιστική”, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναρωτιούνται τί επιπτώσεις μπορεί να έχουν στην στοματική υγεία ή αν αποτελούν σύμπτωμα άλλων προβλημάτων υγείας.

«Οι άφθες υπολογίζεται ότι ταλαιπωρούν έναν στους δέκα κατοίκους της χώρα μας, αποτελώντας το πιο συχνό  και γνωστό νόσημα της στοματικής κοιλότητας. Πρόκειται για ελκώσεις, δηλαδή πληγές στο στόμα οι οποίες πονάνε πολύ και συχνά υποτροπιάζουν. Οι πληγές αυτές καλύπτονται από μια άσπρη μεμβράνη, ενώ γύρω από αυτήν ο βλεννογόνος είναι ερεθισμένος και κόκκινος. Εμφανίζονται αποκλειστικά στο εσωτερικό του στόματος και συχνότερα στα χείλη, στη γλώσσα, κάτω από τη γλώσσα και στα μάγουλα, δηλαδή στα σημεία του στόματος που κινούνται και όχι, λόγου χάρη, στον ουρανίσκο», εξηγεί η κ. Φωτεινή Καλιακάτσου, BDS, Msc Οδοντίατρος-Στοματολόγος.

Οι άφθες διακρίνονται σε:

-          Μικρές (<1 cm), που συνήθως υποχωρούν από μόνες τους μετά από 1-2 εβδομάδες. Είναι οι άφθες που παρουσιάζονται με τη μεγαλύτερη συχνότητα.

-          Μεγάλες (>1 cm), ενώ περιφερικά της πληγής ο βλεννογόνος είναι διογκωμένος και πρησμένος. Συνήθως επιμένουν περισσότερο καιρό σε σχέση με τις μικρές άφθες, περίπου 1-2 μήνες.

-          Ερπητόμορφα έλκη (1-3 mm), που μοιάζουν με κεφαλή καρφίτσας. Παρουσιάζονται σε ομάδες, π.χ. 30-40 άφθες συγκεντρωμένες στην ίδια περιοχή του στόματος. Αν και μοιάζουν με τις πληγές του έρπητα, δεν οφείλονται στον ιό του έρπητα. Παρά το μικρό τους μέγεθος, είναι επώδυνες. Δυσκολεύουν την κατάποση, ακόμη και την ομιλία. Η επούλωσή τους είναι γρήγορη (συνήθως διαρκεί 3-4 μέρες), αλλά στο μεταξύ εμφανίζονται νέα έλκη, δημιουργώντας ένα φαύλο κύκλο, που μπορεί να διαρκέσει ακόμη και ένα μήνα, κατά μέσο όρο.