Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2024

Ο σχεδιασμός δράσεων για το χειμώνα συζητήθηκαν στο Περιφερειακό Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας Ηπείρου

 


Με την προεδρία του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη συνήλθε σήμερα το Περιφερειακό Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας Ηπείρου προκειμένου να εξετάσει ζητήματα και να θέσει προτεραιότητες για την επερχόμενη χειμερινή περίοδο.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στην πολύ καλή συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων που υπήρχε στη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, με τα θετικά αποτελέσματα να αναγνωρίζονται και από τον Πρωθυπουργό στην πρόσφατη συνάντηση που είχε οργανώσει το Υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας στη Θεσσαλονίκη.

Ο Περιφερειάρχης έκανε ένα σύντομο απολογισμό για τη συνδρομή της Περιφέρειας στο έργο των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών μέσω της διάθεσης μηχανημάτων, μεταφοράς νερού με υδροφόρες,  καθαρισμούς χόρτων, πλατάνων κ.α.. «Δοκιμαστήκαμε πολύ σκληρά το καλοκαίρι», ανέφερε από την πλευρά του ο Υποστράτηγος Χριστόφορος Μπόκας, Συντονιστικής Επιχειρήσεων Ηπείρου  Δυτ. Μακεδονίας & Νήσων Κέρκυρας, Λευκάδας και Παξών του Πυροσβεστικού Σώματος. Ο Διοικητής  της Περιφερειακής Διοίκησης Ηπείρου Αρχιπύραρχος Κων. Τσιώπος χαρακτήρισε ως δυσκολότερες πυρκαγιές αυτές της Βοβούσας, ΒΙΠΕ Πρέβεζας,  Φιλιππιάδας, Σταυρακίου και όσες είχαν εκδηλωθεί σε παραμεθόριες περιοχές, θέτοντας ως προτεραιότητα τη δημιουργία αντυπυρικών ζωνών στα σύνορα, Στην άριστη συνεργασία των συναρμόδιων υπηρεσιών και ειδικά του Πυροσβεστικού Σώματος για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών στην Π.Ε. Πρέβεζας αναφέρθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Στράτος Ιωάννου.

***

Για τη χειμερινή περίοδο ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης έθεσε εκ νέου το ζήτημα  του καθορισμού των αρμοδιοτήτων για τους καθαρισμούς  ποταμών και χειμάρων που σήμερα είναι  διάσπαρτες σε Κτηματική Υπηρεσία, Δασαρχεία, Περιφέρεια, Αποκεντρωμένη Διοίκηση (Διεύθυνση Υδάτων), ΟΦΥΠΕΚΑ.

Ως προς τα αντιπλημμυρικά έργα ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στη μελέτη που εκπονείται για το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων και τις παρεμβάσεις που έγιναν ή πρόκειται να γίνουν στην Ηγουμενίτσα, στα ρέματα Τούση (Πρέβεζας), Μπούση (Άρτας) κ.α.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ιωαννίνων κ. Κων. Σιαράβας ζήτησε να υπάρξει καταγραφή μεμονωμένων ατόμων που εργάζονται ή διαμένουν στο ύπαιθρο, υπογραμμίζοντας ότι το 50% αφορά την πρόληψη και το άλλο 50% την άμεση επέμβαση.

Ο Συντονιστής Πολιτικής Προστασίας κ. Δημήτρης Μαυρογιώργος, αναφέρθηκε σε επιμέρους ζητήματα που αφορούν τους καθαρισμούς τάφρων, τα πολλά προβλήματα που εντοπίζονται στο οδικό δίκτυο από πτώσεις βράχων, καταπτώσεις, καθιζήσεις, λακκούβες, εκφράζοντας και αυτός τη βεβαιότητα ότι με τη συνεργασία Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Πυροσβεστικής, Αστυνομίας και των άλλων υπηρεσιών τα προβλήματα θα ελαχιστοποιηθούν.

Στη σύσκεψη συνεδρίαση τοποθετήθηκαν επίσης ο Διοικητής της 8ης Ταξιαρχίας, ταξίαρχος Γ. Παππάς, ο Γενικός Αστ. Διευθυντής ταξίαρχος Βασίλειος Μουσελίμης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ιωαννίνων Γ. Αζέλης, ο Διοικητής του Τμήματος Τροχαίας Γρ. Καρράς, οι δήμαρχοι Μετσόβου Χριστίνα Αβέρωφ, Ζαγορίου Γ. Σουκουβέλος, Κόνιτσας Ανδρέας Παπασπύρου, ο Αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Μάκης Χρυσοστόμου, οι εκπρόσωποι της ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. ΟΦΥΠΕΚΑ, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Κων. Κίτσιος, ο Διευθυντής του ΕΚΑΒ Μ. Τσοβίλης κ.α.

ΠΗΓΗ:  https://php.gov.gr/