Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2020

Ενημέρωση του Περιφερειακού Συμβουλίου από τον Περιφερειάρχη για την εξέλιξη της πανδημίας

 


Στην τηλεδιάσκεψη που έγινε σήμερα το μεσημέρι, του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους Περιφερειάρχες αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Όπως είπε σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που παρουσίασε ο Καθηγητής και επικεφαλής της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων του Υπουργείου Υγείας κ. Σωτήρης Τσιόδρας, στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων για τη διασπορά του κορoνοϊού το μεγαλύτερο πρόβλημα σχετίζεται με τη νυχτερινή ζωή, είτε σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος – για τα οποία ζητήθηκε μεγαλύτερη επιτήρηση – είτε σε διάφορες εκδηλώσεις. Όπως προέκυψε από την ενημέρωση που έγινε από τον Πρωθυπουργό οι εκδηλώσεις για την 28 η Οκτωβρίου θα περιοριστούν σε κατάθεση στεφάνων, χωρίς την παρουσία εκπροσώπων της Κυβέρνησης.

Ο Περιφερειάρχης αναφερόμενος στις ιχνηλατήσεις, ανέφερε ότι δεν είναι αντικείμενο της Περιφέρειας, αλλά το ανέλαβε γιατί είχαν διαπιστωθεί καθυστερήσεις από τον ΕΟΔΥ.

«Είμαστε η μόνη Περιφέρεια που τις κάνουμε και αν δεν τις είχαμε κάνει θα ήμασταν σε πολύ χειρότερη κατάσταση», υπογράμμισε. Πρόσθεσε δε ότι δεν είναι σε θέση να προεξοφλήσει το τι θα αποφασιστεί το Σάββατο από τους Λοιμοξιωλόγους για την Π.Ε. Ιωαννίνων.

Θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα σε επαρχιακή οδό της Πάργας


Χθες (21-10-2020) το απόγευμα σε επαρχιακή οδό της Πάργας, δίκυκλη μοτοσικλέτα που οδηγούσε ημεδαπός παρέσυρε και τραυμάτισε 93χρονο πεζό ημεδαπό.

Ο  93χρονος διακομίσθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Πρέβεζας και στη συνέχεια στο Πανεπιστημιακό Γενικό  Νοσοκομείο Ιωαννίνων, όπου κατέληξε σήμερα (22-10-2020) το μεσημέρι.

Προανάκριση για τις συνθήκες του δυστυχήματος διενεργείται από το Αστυνομικό Τμήμα Φαναρίου.

ΕΟΔΥ: Δέκα πέντε θάνατοι σήμερα, 882 νέα κρούσματα

 


52  εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, δέκα πέντε νέοι θάνατοι, 882 νέα κρούσματα.

«Σήμερα ανακοινώνουμε 882 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 99 συνδέονται με γνωστές συρροές και 52 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 28216, εκ των οποίων το 55.5% άνδρες.

3728 (13.2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 11032 (39.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

90 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 32 (35.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 92.2%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 265 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 15 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 549 θανάτους συνολικά στη χώρα. 205 (37.3%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μάσκες παντού, απαγόρευση κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες σε «πορτοκαλί» και «κίτρινες» περιοχές

 


Το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τους πολίτες για το δεύτερο κύμα της πανδημίας

«Συμπολίτες μου,

Επικοινωνώ και πάλι μαζί σας, καθώς το δεύτερο κύμα της πανδημίας βρίσκεται σε επιθετική έξαρση. Παντού στην Ευρώπη, αλλά πλέον και εδώ στην Ελλάδα. Οφείλω να παρουσιάσω την κατάσταση με απόλυτη ειλικρίνεια. Να επισημάνω τους κινδύνους. Αλλά και να δείξω το δρόμο της άμυνας που πρέπει να ακολουθήσουμε. Με θεμέλιο τις συμβουλές της επιστήμης. Οδηγό, τα μέτρα της Πολιτείας. Και σταθερό μοχλό την πειθαρχία, γιατί η ατομική ευθύνη είναι η άλλη όψη της κοινωνικής αλληλεγγύης. 

Θα προσπαθήσω να μιλήσω όσο πιο απλά γίνεται για τη σημερινή πραγματικότητα και για το πώς θα την αντιμετωπίσουμε.

Τις τελευταίες μέρες βλέπουμε μια απότομη αύξηση των κρουσμάτων. Σ’ ένα βαθμό αυτό οφείλεται και στην αύξηση του αριθμού των τεστ που διεξάγονται. Μόλις χθες, για παράδειγμα, έγιναν παραπάνω από 24.000 σε ολόκληρη την επικράτεια. Αλλά είναι σαφές πως σε αρκετές περιοχές ο ιός μεταδίδεται, ήδη, με μεγάλη ταχύτητα.

Τηλεδιάσκεψη των Περιφερειαρχών με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη

 


Τηλεδιάσκεψη των Περιφερειαρχών της χώρας με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, τους Υπουργούς Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο και Υγείας Βασίλη Κικίλια και τους Υφυπουργούς Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά και Αυτοδιοίκησης Θεόδωρο Λιβάνιο.

Θέμα της τηλεδιάσκεψης ήταν η πανδημία του κορωνοϊού.

Αυτό που προκύπτει από την παρουσίαση που έκανε ο κ. Τσιόδρας είναι ότι πρέπει όλοι μας να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να τηρούμε τα ατομικά μέτρα προστασίας.

Ειδικά οι πιο νέοι, στους οποίους παρατηρούνται και τα περισσότερα κρούσματα.

Αυτό ισχύει και για τη δική μας Περιφέρεια όπου είχαμε μεγαλύτερη εμφάνιση κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες.

Συνελήφθη ημεδαπός σε περιοχή της Θεσπρωτίας για παραβίαση προσωπικών δεδομένων και εξύβριση με ρατσιστικά χαρακτηριστικά

 


Συνελήφθη χθες (21-10-2020) το απόγευμα σε περιοχή της Θεσπρωτίας από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Φιλιατών ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για παραβίαση της νομοθεσίας περί προσωπικών δεδομένων και εξύβριση με ρατσιστικά χαρακτηριστικά.

Ειδικότερα, όπως καταγγέλθηκε, το απόγευμα της 20-10-2020, ο ημεδαπός προέβαινε στη φωτογράφιση τριών ανήλικων κοριτσιών με τη χρήση του κινητού του τηλεφώνου, ενώ καταφέρθηκε απαξιωτικά εναντίον ενός εξ αυτών λόγω της εθνικής του καταγωγής.

Το κινητό τηλέφωνο κατασχέθηκε, ενώ ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας.

Περιφέρεια Ηπείρου: Πρόσκληση «Ενίσχυση Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία covid-19»

 


Από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Ηπείρου ανακοινώνεται πως λόγω του συνωστισμού που παρατηρήθηκε στα Πρωτοδικεία αλλά και της διαφαινόμενης αδυναμίας αυτών να ανταποκριθούν στην έγκαιρη έκδοση των πιστοποιητικών του Πρωτοδικείου – που απαιτούνται στο πλαίσιο της πρόσκλησης «Ενίσχυση Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων που επλήγησαν από τη πανδημία covid-19 στην Περιφέρεια Ηπείρου» - στην φάση του ελέγχου τυπικών προϋποθέσεων και πληρότητας δικαιολογητικών θα γίνεται αποδεκτή η υποβολή υπεύθυνης δήλωσης θεωρημένης για το γνήσιο της υπογραφής ή ψηφιακά υπογεγραμμένης από τον Νόμιμο εκπρόσωπο της εταιρείας σύμφωνα με το σχετικό υπόδειγμα.

Δήμος Πωγωνίου: "ΚΑΛΠΑΚΙΑ 2020", Χωρίς αναπαράσταση, λιτός ο εορτασμός

 


Ο Δήμος Πωγωνίου βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να ανακοινώσει ότι λόγω της πανδημίας του κορονοϊού  δεν θα  πραγματοποιηθεί η Αναπαράσταση της Μάχης του Καλπακίου με την οποία κάθε χρόνο κορυφώνονται οι εκδηλώσεις τιμής «ΚΑΛΠΑΚΙΑ» που είναι αφιερωμένες στο Έπος του ’40.

Τηρώντας στάση ευθύνης για την προστασία των πολιτών και εφαρμόζοντας πιστά τα μέτρα, τα «ΚΑΛΠΑΚΙΑ 2020» θα εορταστούν λιτά αποδίδοντας τιμή σε όσους θυσιάστηκαν για την ελευθερία της χώρας. 

Την Τρίτη 27 Οκτωβρίου θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση και θα γίνει κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Μαχητή τηρώντας όλα τα ισχύοντα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του COVID-19.

Στα ίδια πλαίσια θα πραγματοποιηθούν και οι παράλληλες εκδηλώσεις στο Χάνι Δελβινάκι και στον Ιερό Ναό της Ευαγγελίστριας στο Σώσινο ενώ ακυρώθηκε ο αγώνας δρόμου «Ο δρόμος της Νίκης».

«Μετά από 20 ολόκληρα χρόνια τα «ΚΑΛΠΑΚΙΑ» θα εορταστούν με διαφορετικό τρόπο καθώς προέχει η προστασία των δημοτών και επισκεπτών. Στους ήρωες του Έπος του ’40 αξίζει κάθε τιμή και θα τους την αποδώσουμε λιτά, εφαρμόζοντας όλα τα μέτρα. Ελπίζουμε και ευχόμαστε του χρόνου να γιορτάσουμε το «ΟΧΙ» με την μεγαλοπρέπεια που αρμόζει στην εθνική  μας επέτειο» σημείωσε ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνος Καψάλης.

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Αλέξανδρος Καχριμάνης: Ώρα ευθύνης για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊου


"H πανδημία του κορωνοϊού εξελίσσεται με επιθετικούς ρυθμούς σε όλο τον κόσμο. Χιλιάδες είναι τα καθημερινά κρούσματα και οι θάνατοι.

Εξαίρεση δεν θα μπορούσε να είναι η Ελλάδα. Τις τελευταίες ημέρες η τάση των κρουσμάτων είναι έντονα αυξητική.

Από την διασπορά του ιού δοκιμάζεται και η Ήπειρος. Το επιδημιολογικό φορτίο εδώ και ένα μήνα είναι ιδιαίτερα μεγάλο στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων.

Οι καθημερινές ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ, οι επισημάνσεις των επιστημόνων δεν αφήνουν κανένα περιθώριο εφησυχασμού. Οι συνεχώς αυξανόμενες εισαγωγές ασθενών στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, που είναι νοσοκομείο αναφοράς για τον covid-19, προκαλεί ανησυχία για το αμέσως επόμενο διάστημα.

Οι επιστήμονες έχουν θέσει την Περιφερειακή Ενότητα σε κατάσταση συναγερμού. Βρισκόμαστε ένα βήμα πριν το επίπεδο του αυξημένου κινδύνου και την εφαρμογή  σκληρών περιοριστικών μέτρων, που θα επηρεάσουν την κοινωνική και οικονομική ζωή όχι μόνο των κατοίκων των Ιωαννίνων, αλλά και όλης της Ηπείρου.

Αυτή η ώρα, είναι η ώρα της ευθύνης για όλους. Όλοι μαζί πρέπει να υπερβάλλουμε εαυτούς, να ξεχάσουμε για λίγο τις συνήθειες μας, να αλλάξουμε τον τρόπο λειτουργίας υπηρεσιών και επιχειρήσεων, να δυσκολευτούμε «σήμερα» αποτρέποντας ένα οδυνηρό  Lockdown,  για να κερδίσουμε το «αύριο».

Ο κορωνοϊός έχει αποδειχθεί ότι δεν κάνει διακρίσεις, δεν εξαιρεί κατηγορίες πολιτών, ούτε εθνότητες, ούτε ηλικίες.

Είκοσι έξι παραβάσεις στην Ήπειρο, την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Στο πλαίσιο αυτό χθες, Τετάρτη 21 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια (35.619) έλεγχοι και βεβαιώθηκαν οι ακόλουθες παραβάσεις:

(7) παραβάσεις και (1) σύλληψη για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων και ιδιωτικών επιχειρήσεων (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας από το προσωπικό, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο, αποστάσεις τραπεζοκαθισμάτων, μη δήλωση ραντεβού και λίστας πελατών, κ.λπ.) και επιβλήθηκε αναστολή λειτουργίας για υπεράριθμους πελάτες σε (1) κατάστημα στην Ήπειρο.

Από αρχές Αυγούστου έχουν βεβαιωθεί συνολικά (905) σχετικές παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (74) άτομα.

(3) για λειτουργία καταστημάτων πέραν της 24:00 ώρας με επιβολή διοικητικού προστίμου 10.000 ευρώ και τριήμερη αναστολή λειτουργίας, σε Δυτική Ελλάδα, Νότιο Αιγαίο και Κρήτη.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (Τρίτη 11 Αυγούστου) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (197) σχετικές παραβάσεις.

(407) για μη χρήση μάσκας – μη τήρηση προβλεπόμενης απόστασης και επιβλήθηκαν (406) διοικητικά πρόστιμα των 150 ευρώ και (1) των 300 ευρώ, ως ακολούθως:

(96) στη Θεσσαλονίκη,

(64) στη Στερεά Ελλάδα,

(36) στην Κεντρική Μακεδονία,

(35) στη Δυτική Μακεδονία,

(28) στο Βόρειο Αιγαίο,

(26) στην Ήπειρο,

(25) στα Ιόνια Νησιά,

(20) στη Θεσσαλία.

(18) στη Δυτική Ελλάδα,

(18) στην Πελοπόννησο,

(16) στην Κρήτη,

(14) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

(9) στην Αττική και

(2) στο Νότιο Αιγαίο.

Σημειώνεται ότι από αρχές Αυγούστου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά (22.557) παραβάσεις και επιβλήθηκαν (22.539) διοικητικά πρόστιμα των (150) ευρώ και (18) των (300) ευρώ.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Δήμος Πωγωνίου: Σε εξέλιξη τα έργα αγροτικής οδοποιίας στις κοινότητες Παρακαλάμου και Μαζαρακίου


Ένα σημαντικό έργο για την τοπική κοινωνία βρίσκεται σε εξέλιξη στο Δήμο Πωγωνίου και αφορά την βελτίωση της αγροτικής οδοποιίας στις Κοινότητες Παρακαλάμου και Μαζαρακίου.

Το έργο, που εξασφαλίζει την απρόσκοπτη και ασφαλή πρόσβαση των δημοτών προς τις αγροτικές περιοχές, έχει συνολικό προϋπολογισμό 271.000€ και εκτελείται στα πλαίσια του προγράμματος «ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 2007 - 2013» , άξονας 3, μέτρο 321, ενώ συγχρηματοδοτείται κατά 75% από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ).

 Συγκεκριμένα αφορά τη βελτίωση των εξής δρόμων:

• Τ.Κ. Παρακαλάμου της Δ.Ε.  Άνω Καλαμά, βελτίωση αγροτικού δρόμου  μήκους  354,44μ.

• Τ.Κ. Μαζαρακίου της Δ.Ε Άνω Καλαμά, βελτίωση αγροτικού δρόμου  μήκους 828.67 μ.

• Τ.Κ. Παρακαλάμου της Δ.Ε.  Άνω Καλαμά(ΛΙΜΠΟΥΣΔΑ), βελτίωση αγροτικού δρόμου  μήκους  986.57 μ.

«Με ένα ακόμη έργο κάνουμε πράξη τη δέσμευσή μας για στήριξη του αγροτικού τομέα. Με τις σημαντικές αυτές παρεμβάσεις  εξασφαλίζεται η γρήγορη και ασφαλής πρόσβαση των δημοτών στις αγροτικές περιοχές, γίνεται ασφαλέστερη η μεταφορά αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων και βελτιώνεται η ποιότητα ζωής των κατοίκων» δήλωσε ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνος Καψάλης.

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Ηλεκτρονικά τα σημειώματα κατάταξης για τους στρατεύσιμους

 


Αποκλειστικά μέσω του δικτυακού τόπου www.stratologia.gr θα παραλαμβάνουν το σημείωμα κατάταξης οι στρατεύσιμοι που υποχρεούνται για κατάταξη με την 2020 ΣΤ’ ΕΣΣΟ στον Στρατό Ξηράς και την Πολεμική Αεροπορία.

Το ίδιο ισχύει και για τους στρατεύσιμους, που έχουν κατανεμηθεί στο Πολεμικό Ναυτικό και είναι υπόχρεοι για κατάταξη με την 2020 Δ΄ ΕΣΣΟ.

Όπως ανακοινώθηκε από το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ), οι στρατεύσιμοι θα επιλέγουν το μενού «Είσοδος», μέσω του οποίου πραγματοποιείται η ταυτοποίηση με χρήση των προσωπικών κωδικών taxisnet.

Έπειτα από την πιστοποίηση στοιχείων, θα μπορούν να επιλέξουν από το μενού «Το σημείωμα κατάταξής μου» και να το εκτυπώσουν.

Πλέον τα σημειώματα κατάταξης δεν θα αποστέλλονται μέσω των αστυνομικών αρχών.

Άρτα: Σύλληψη ημεδαπού για κλοπή χρηματικού ποσού από αυτοκίνητο

 


Συνελήφθη, χθες (21-10-2020) το πρωί στην Άρτα, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας σε συνεργασία με αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ του Αστυνομικού Τμήματος Άρτας, ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή.

Ειδικότερα, αστυνομικοί του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας στο πλαίσιο διερεύνησης καταγγελίας για κλοπή χρηματικού ποσού από ανασφάλιστο αυτοκίνητο, που έγινε χθες το μεσημέρι στη Βλαχέρνα Άρτας, ταυτοποίησαν τα στοιχεία ημεδαπού, ο οποίος στο πλαίσιο ερευνών εντοπίστηκε σήμερα στη πόλη της Άρτας από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ του Αστυνομικού Τμήματος Άρτας και συνελήφθη.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Άρτας.

Εμμηνόπαυση: Πώς να αντιμετωπίσετε τις επιπτώσεις της στο δέρμα

 


Η εμμηνόπαυση προκαλεί πολλές αλλαγές στο δέρμα καθώς, οι ραγδαίες μεταβολές των ορμονών που χαρακτηρίζουν το γυναικείο φύλο, προκαλούν μείωση στην παραγωγή κολλαγόνου, σμήγματος και ελαστίνης. Το επακόλουθο είναι η απώλεια υποδόριου λίπους και η ελάττωση της ελαστικότητας του δέρματος.

Οι μεταβολές αυτές ανοίγουν το δρόμο στην ανάπτυξη προβλημάτων, όπως η  ξηροδερμία, τα σημάδια της ηλικίας, οι ρυτίδες ή ακόμα και ακμή. Μολονότι όμως είναι αναπόφευκτες, οι γυναίκες μπορούν να λάβουν πολλά μέτρα για να προστατευθούν από τις συνέπειές τους ή έστω να τις περιορίσουν.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εμμηνόπαυσης (εορτάζεται κάθε χρόνο στις 18 Οκτωβρίου) ο δρ Μάρκος Μιχελάκης, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος (Αισθητική Δερματολογία-Δερματοχειρουργική) παρέχει μερικές συμβουλές που μπορεί να βοηθήσουν τις γυναίκες να φροντίσουν σωστά το δέρμα τους στα χρόνια της κλιμακτηρίου.

Να το καθαρίζετε τακτικά. Ο καθαρισμός είναι σημαντικός για το δέρμα, διότι του προσθέτει υγρασία. Το κλειδί όμως είναι να χρησιμοποιείτε καθαριστικό κατάλληλο για ξερό δέρμα. Επομένως, να προτιμάτε ήπια καθαριστικά σε μορφή κρέμας τα οποία ενυδατώνουν το δέρμα και όχι σε μορφή αφρού ή τζελ διότι συχνά έχουν αφυγραντικές ιδιότητες. Ήπια καθαριστικά χρειάζεστε και όταν κάνετε ντους. Να αποφεύγετε, όμως, το αφρόλουτρο και το πλύσιμο με καυτό νερό, διότι αφαιρούν ακόμα περισσότερο σμήγμα από το δέρμα και εντείνουν την ξηροδερμία.

Να το ενυδατώνετε καθημερινά. Η μείωση των οιστρογόνων κατά την εμμηνόπαυση οδηγεί σε ξηρότητα του δέρματος και κνησμό. Τα συμπτώματα αυτά είναι ιδιαιτέρως έντονα όταν είναι μειωμένη η περιβαλλοντική υγρασία. Για να αποφύγετε την ξηροδερμία, να αλείφετε το δέρμα σας μετά το μπάνιο με πλούσια υδατική κρέμα (ιδανικά πρέπει να περιέχει υαλουρονικό οξύ ή γλυκερίνη). Ενυδάτωση χρειάζεται και το πρόσωπό σας (μην ξεχνάτε τον λαιμό και τη γραμμή του πιγουνιού σας). Αν παρουσιάζετε κνησμό (φαγούρα) εξαιτίας της ξηροδερμίας, να τοποθετείτε στο δέρμα σας ψυχρά επιθέματα και ενυδατικές κρέμες.