Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017

Νέα Σελεύκεια Θεσπρωτίας: Συνελήφθησαν δύο ημεδαπές για κλοπή με τη μέθοδο της απασχόλησης, σε βάρος 50χρονου ημεδαπού

Συνελήφθησαν, χθες (15-03-2017) το μεσημέρι στη Νέα Σελεύκεια Θεσπρωτίας, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, δύο ημεδαπές, ηλικίας 37 και 42 ετών, κατηγορούμενες για κλοπή.
Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, χθες το μεσημέρι στη Νέα Σελεύκεια Θεσπρωτίας, οι δύο γυναίκες, ενεργώντας από κοινού, αφαίρεσαν με τη μέθοδο της απασχόλησης, από 50χρονο ημεδαπό, χρηματικό ποσό.
Το αφαιρεθέν χρηματικό ποσό αποδόθηκε στον παθόντα.

Οι συλληφθείσες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσπρωτίας ενώ την προανάκριση ενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας.

Οδοιπορικό Υγείας με συντονιστή τον Στέφανο Φούσα

Οδοιπορικό Υγείας και σε δήμους της Αττικής

Στην πρόσκληση του Δημάρχου Ιλίου Νίκου Ζενέτου και του προέδρου της Ένωσης Ηπειρωτών Ιλίου Χρήστου Γκόνη ανταποκρίθηκαν πολλοί γιατροί πολλών ειδικοτήτων για την ενημέρωση των πολιτών στην πρόληψη ιατρικών παθήσεων.
Η αίθουσα του Δημαρχείου Ιλίου ήταν κατάμεστη και οι κάτοικοι ενημερώθηκαν για μια σειρά ασθενειών όπως: παχυσαρκία, κάπνισμα, σακχαρώδη διαβήτη, χοληστερίνη,  εγκεφαλικό, καρκίνο του προστάτη, καρκίνο του μαστού και της μήτρας και το έμφραγμα του μυοκαρδίου που αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως.
Η επιστημονική εκδήλωση έγινε την Τετάρτη 15/3/17  με συντονιστή τον κ. Στέφανο Φούσα,  Σ. Διευθυντή-Ε. Καθηγητή Καρδιολογίας.

Συμμετείχαν: Πατσουράκος Ν. επιμελητής καρδιολόγος, Στρουμπούλη Ε. επιμελήτρια ακτινολόγος, Καλανταρίδου Σοφία. Καθηγήτρια Μαιευτικής -Γυναικολογίας , Μπίσας Απ. Διευθυντής ουρολόγος και οι γιατροί του Δήμου Ιλίου Μητρόπουλος Π., καρδιολόγος και Ευαγγελιδάκης Ν. μαιευτήρας- γυναικολόγος.

Η συνέντευξη που παραχώρησε ο Βασίλης Τσίρκας, στην εκπομπή του Πέτρου Κουσουλού, στο ραδιόφωνο του «Αlpha»

Την άποψη ότι η διαπραγμάτευση που διαδραματίζεται μπορεί υπό προϋποθέσεις να ανοίξει έναν νέο δρόμο για την ελληνική οικονομία και για τη χώρα συνολικά, εξέφρασε ο Βασίλης Τσίρκας στο ραδιόφωνο του «Αlpha» και την εκπομπή του Πέτρου Κουσουλού. 
Ο βουλευτής Άρτας υπογράμμισε το γεγονός ότι ο ελληνικός λαός έδωσε στην Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ την εντολή να βγάλει τη χώρα από την κρίση.  
«Έχουμε μπροστά μας κρίσιμη διαπραγμάτευση που υπό προϋποθέσεις μπορεί να ανοίξει έναν νέο δρόμο για την ελληνική οικονομία και για τη χώρα συνολικά», ανέφερε αρχικά ο κ. Τσίρκας σχετικά με την διαπραγμάτευση που πραγματοποιείται προκειμένου να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση και πρόσθεσε: «Η διαπραγμάτευση διαδραματίζεται στη βάση της αρχικής συμφωνίας του Eurogroup σύμφωνα με την οποία τα μέτρα και τα αντίμετρα θα έχουν μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο. Για κάθε αρνητικό μέτρο θα έχουμε και ένα αντίστοιχο μέτρο ελάφρυνσης. Για πρώτη φορά μιλάμε για μια συμφωνία που δεν επιφέρει επιπλέον λιτότητα».
Στη συνέχεια ο βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως αποτελεί θετική εξέλιξη το γεγονός ότι τα μέτρα και τα αντίμετρα θα νομοθετηθούν ταυτόχρονα, σχολιάζοντας πως: «Οι προβλέψεις για την ελληνική οικονομία δείχνουν ότι μπορούμε να πετύχουμε τα πρωτογενή πλεονάσματα μέχρι το 2018. Τα μέτρα και τα αντίμετρα θα νομοθετηθούν ταυτόχρονα. Αυτό είναι σημαντικό και αποτελεί θετική κατάληξη», για να συμπληρώσει ότι η Κυβέρνηση επιδιώκει μια συνολική συμφωνία: «Υλοποιούμε μια δύσκολη συμφωνία και ξέρουμε τις δυσκολίες που περνάει η ελληνική κοινωνία. Μακριά από εμάς οι πανηγυρισμοί και τo “success story”.
Αυτό που επιδιώκουμε είναι μια συνολική συμφωνία που δεν θα μεταθέτει στο μέλλον τα θέματα σχετικά με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος ή τα πρωτογενή πλεονάσματα. Από την άλλη πλευρά, η ΝΔ κάνει φτηνό αντικυβερνητισμό, δεδομένου ότι γνωρίζει τις παράλογες απαιτήσεις του Ταμείου και ταυτίζεται με αυτές. Η αξιωματική αντιπολίτευση περιμένει στη γωνία να αποτύχει η διαπραγμάτευση, άρα και η χώρα».

Μέτσοβο: Σύλληψη 43χρονου ημεδαπού, για ακάλυπτες επιταγές

Συνελήφθη, χθες (14-03-2017) το πρωί στο Μέτσοβο, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Μετσόβου, ένας 43χρονος ημεδαπός, διότι σε βάρος του εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Ιωαννίνων, ποινής φυλάκισης πέντε μηνών και δέκα ημερών, για παράβαση της Νομοθεσίας περί επιταγών.
Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος: Έντονη ανησυχία των αποδήμων Ηπειρωτών για την εφαρμογή των ''Δασικών Χαρτών''


Αριθ. Πρωτ.: 3088  Αθήνα  16-3-2017
Δελτίο Τύπου
Την έντονη ανησυχία που υπάρχει στους απόδημους Ηπειρώτες ιδιοκτήτες αγροτικών εκτάσεων σε όλη σχεδόν την Ήπειρο, ως και την ανάγκη την επανεξέτασης του όλου θέματος, επιβεβαίωσε η συνάντηση-εκδήλωση που διοργάνωσε τη Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017, στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών, η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, για τους ''Δασικούς Χάρτες''.
Η συζήτηση ανέδειξε το ιδιαίτερο καθεστώς που ισχύει στις λεγόμενες «Νέες Χώρες», στο οποίο ανήκει η Ήπειρος, πλην της Άρτας, που καθιστά ακόμη πιο σύνθετο το πρόβλημα με τους ''Δασικούς Χάρτες'', καθώς εκτός των άλλων, είναι αδύνατη η προσκόμιση των δικαιολογητικών που απαιτεί ο νόμος για την αναγνώριση των ιδιοκτησιών.  Ακόμη, ότι βασικό πρόβλημα είναι, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί το νομικό πλαίσιο, στο οποίο “υπακούουν” οι δασικοί χάρτες δεν βοηθάει, γιατί προβλέπει την ύπαρξη εγγράφων κατοχής προ του 1946, όταν τότε ξεκίνησε το Αστικό Δίκαιο στην Ελλάδα. Μέχρι τότε στις Νέες Χώρες, ίσχυε το Ρωμαϊκό και Βυζαντινό Δίκαιο και έτσι σήμερα κινδυνεύουν να βρεθούν όλοι, χωρίς τίτλους ιδιοκτησίας. Μετά το 1949 που άρχισε η μετανάστευση, εγκαταλείφτηκαν πολλές εκτάσεις που έως τότε ήταν αγροτικές, χορτολιβαδικές, αμπελοκαλλιέργειες.
Η κατάστασή τους έχει αποτυπωθεί με τις αεροφωτογραφίες του 1945 από τις οποίες βγήκαν χάρτες. Αυτοί έπρεπε να είχαν εφαρμογή στις Νέες χώρες. Τώρα διαπιστώνονται τεράστια προβλήματα. Και ακόμη ότι οι οικισμοί που εμφανίζονται στην εφαρμογή του Κτηματολογίου είναι λιγότεροι από τους υφιαστάμενους, ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι αποτυπωμένες οριοθετήσεις είναι διαφορετικές από αυτές του αντίστοιχου ΦΕΚ οριοθέτησης.
Η συζήτηση ανέδειξε πρόσθετα, την αμφισβήτηση του χαρακτήρα των γεωργικών εκτάσεων οι οποίες ανέκαθεν και σήμερα καλλιεργούνται, είναι επιλέξιμες και λαμβάνουν ενισχύσεις και επιδοτήσεις. Η μη ακριβής αποτύπωσή τους θα αμφισβητήσει τη δυνατότητα συνέχισης της γεωργικής ή της επιλεξιμότητας βοσκήσιμων εκτάσεων, με αποτέλεσμα αγρότες να στερηθούν αγροτικό εισόδημα, αλλά και θα τους απαιτηθεί η επιστροφή των κάθε είδους ενισχύσεων - επιδοτήσεων που έλαβαν στο παρελθόν. Και τα νέα τσουχτερά χαράτσια, δηλαδή το τέλος που καλούνται να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες, για προσφυγές - ενστάσεις - αντιρρήσεις για το χαρακτήρα των εκτάσεων, καθώς και την αμοιβή ιδιώτη δασολόγου, δικηγόρου, μηχανικού, τοπογραφικά κλπ. για τη σύνταξη της ένστασης, που διαμορφώνονται σε μερικές χιλιάδες ευρώ. Απαγορευτικά για χιλιάδες μικρομεσαίους  κατόχους γης, αγρότες και εργαζομένους που δεν έχουν αποταμιεύσεις, αλλά μόνο χρέη που δεν μπορούν να πληρώσουν.
Τονίστηκε ακόμη ότι, θα αναγκαστούν χιλιάδες πολίτες που εσφαλμένα επηρεάζονται από δασικά πολύγωνα, για να αποδείξουν το αυτονόητο, να καταβάλουν χιλιάδες ευρώ και, τελικά, να οδηγηθούν μαζικά στα δικαστήρια, θα δημιουργηθεί ένα αβέβαιο τοπίο σε εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα που θα ακυρώσει την αναπτυξιακή δυναμική  την οποία με μεγάλη προσπάθεια και κόπο η Περιφέρεια δημιούργησε στην Ήπειρο, θα θεσμοθετηθούν λανθασμένα δασικές χρήσεις σε καλλιεργούμενες εκτάσεις, που θα προκαλέσουν την απώλεια εκατομμυρίων ευρώ κοινοτικών ενισχύσεων για τον αγροτικό τομέα και τέλος να μην αναδειχθεί και να μη διορθωθεί πλειάδα σφαλμάτων μεγάλης κλίμακας που εντοπίζονται σ’ αυτούς και δημιουργούν τις προϋποθέσεις απαξίωσής τους.
Στον χαιρετισμό του κατά την έναρξη της εκδήλωσης-συζήτησης ο Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, τόνισε μεταξύ άλλων και τα εξής. 
''Διευκρινίζεται ότι μετά την κύρωση των Δασικών Χαρτών ο αποχαρακτηρισμός είναι σχεδόν αδύνατος. Διευκρινίζεται επίσης ότι, η ανάρτηση τους, δεν έχει να κάνει με την ιδιοκτησία άμεσα, εμμέσως όμως χάνεται η ιδιοκτησία, διότι εάν ένα αγροτεμάχιο χαρακτηρισθεί δασικό, δεν μπορείς να το χρησιμοποιήσεις για τίποτε άλλο, παρά μόνο να κάθεσαι στον ίσκιο κάτω από δικό σου δέντρο, ή, για να κόψεις κάποιο για ξύλα πάντα με την άδεια της δασικής υπηρεσίας. Από την άλλη μεριά, εάν κάποιος έχει καταπατήσει, μια ας πούμε έκταση δημόσια και έχει κόψει τα δέντρα και έκτισε μέσα ένα σπίτι με ένα ορισμένο αντίτιμο, νομιμοποιεί την ιδιοκτησία και έχει οικόπεδο, σπίτι και αγρό σύμφωνα με το νόμο. Κατ’ αρχή, κανένας δεν είναι κατά της ανάρτησης των δασικών χαρτών, ο τρόπος όμως και τα στοιχεία στα οποία βασίστηκαν για τον κατ αρχήν χαρακτηρισμό των εκτάσεων ως δασικών ή μη, από τα προβλήματα τα οποία φαίνεται ότι δημιουργούν και τις διαμαρτυρίες που γίνονται, δεν ήταν και ο πλέον κατάλληλος. Χαρακτηρίζονται δάση, μεγάλες εκτάσεις που ήταν και είναι βοσκότοποι, όπου θα εμποδίζεται η βοσκή με κίνδυνο να ζητηθεί η επιστροφή επιδοτήσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση. 
Οικογενειακές καλλιεργούμενες εκτάσεις, χαρακτηρίζονται δασικές με αποτέλεσμα αμπελώνες ,ελαιώνες και άλλοι αγροί λόγω της μακροχρόνιας μετανάστευσης των ιδιοκτητών τους, να γίνονται δάση. Προβλήματα υπάρχουν με τα σχέδια των πόλεων και τα όρια των οικισμών, επειδή δεν έχουν αποτυπωθεί σωστά, αλλά και με τους αναδασμούς των καλλιεργήσιμων εκτάσεων και με τους συνεταιρισμούς. Πρόβλημα δημιουργείται κα με τις αναδασωτέες εκτάσεις, γιατί πολλές που ήταν από πάντα γεωργικού χαρακτήρα χαρακτηρίζονται αναδασωτέες. Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για αποχαρακτηρισμό ακινήτων των λεγόμενων «Νέων Χωρών» όσων δηλαδή απελευθερώθηκαν από το 1913 και μετά, όπως πολλές περιοχές της Ηπείρου, είναι σχεδόν αδύνατο να βρεθούν και να προσκομισθούν, για αυτό οι χάρτες έπρεπε να γίνουν με αεροφωτογραφίες του 1945 και 1960 και όχι του 2008 και 2009. αλλά και με επιτόπιες εξακριβώσεις. Πρόβλημα δημιουργείται και με τις ιδιοκτησίες της μη αποδοχής μέχρι σήμερα από κληρονομιά και για όσες δεν υπάρχουν χαρτιά και είναι δια λόγου, και εδώ πρέπει να δοθεί κάποιος χρόνος τακτοποίησης. Στην Ήπειρο οι μορφές ανάπτυξης είναι ο πρωτογενής τομέας παραγωγής και η μεταποίηση του και εάν δεν λυθούν αυτά τα προβλήματα που προανέφερα, κανένας νέος ή οποιοσδήποτε άλλος δεν θα μπορεί να ασχοληθεί με αυτές τις δραστηριότητες. Από την άλλη μεριά στη σημερινή εποχή με τις βαριές φορολογίες της οικονομικής κρίσης, καλείται ο απόδημος Ηπειρώτης να πληρώσει με ειδικά τέλη και αμοιβές δασολόγων και μηχανικών, τα λάθη των Δασικών Χαρτών με ποσά που είναι και αδύνατο να βρεθούν από πολλούς...''

Ηγουμενίτσα: Συνελήφθη 40χρονος υπήκοος Αλβανίας σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης για ληστεία

Συνελήφθη, προχθές (14-03-2017) το μεσημέρι στην Ηγουμενίτσα, από αστυνομικούς του Τμήματος Αλλοδαπών Ηγουμενίτσας, ένας 40χρονος υπήκοος Αλβανίας, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης.
Ειδικότερα, όπως διαπιστώθηκε από τον αστυνομικό έλεγχο, σε βάρος του 40χρονου εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης της κας Ανακρίτριας του Β’ Τμήματος Πρωτοδικείου Λάρισας, για ληστεία.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Προϋποθέσεις σύνταξης για 40.000 δημοσίους υπαλλήλους έως το 2021

Την πόρτα της εξόδου προς τη συνταξιοδότηση μπορούν να ανοίξουν 40.000 δημόσιοι υπάλληλοι από φέτος μέχρι και το 2021.
Από το 2022 κλείνουν οριστικά οι δυνατότητες αποχώρησης πριν από τα 62 με 40 χρόνια δουλειάς ή πριν από τα 67.
Οι νέες συντάξεις στο Δημόσιο κυμαίνονται μεσοσταθμικά από 600 έως 1.100 ευρώ και όσοι συνταξιοδοτηθούν φέτος και του χρόνου θα δικαιούνται υπό προϋποθέσεις «προσωπική διαφορά».
Προσοχή, καθώς μετά την οριστικοποίηση της εξίσωσης των νέων συντάξεων 1 στους 3 δημοσίους υπαλλήλους κινδυνεύει να χάσει αυτή την «προσωπική διαφορά» και να βρεθεί τελικά με μικρότερη σύνταξη.
Ειδικότερα το 70% των δημοσίων υπαλλήλων που θα αποχωρήσουν εντός του 2017 και του 2018 εκτιμάται πως θα δικαιούνταν «προσωπική διαφορά». Κι αυτό επειδή η σύνταξή τους, όπως θα υπολογιστεί με τον καινούριο τρόπο, θα είναι κατά 20% και πλέον μειωμένη σε σύγκριση με το ποσό που θα έπαιρναν αν έβγαιναν με τις παλαιές διατάξεις.
Η χρήση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, όπως αναφέρει το «Έθνος», βελτιώνει ελαφρά τη νέα σύνταξη κατά 3%-5%.
Ταυτόχρονα όμως μικραίνει τη διαφορά με τη σύνταξη όπως αυτή θα υπολογιζόταν με τον παλαιό τρόπο, ρίχνοντάς την ακόμη και κάτω από το όριο του 20%.

Επαγγελματίες στο περίπτερό της θα φιλοξενήσει η Περιφέρεια Ηπείρου στην Έκθεση "Ελλάδος Γεύση"

Η  Περιφέρεια Ηπείρου  πρόκειται να  συμμετάσχει στην έκθεση «Ελλάδος Γεύση» που διοργανώνεται στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου Αττικής το διάστημα 18-21/5/2017.
Η Έκθεση "Ελλάδος Γεύση" συμπεριλαμβάνει την προβολή της επιχειρηματικότητας, της γαστρονομίας & της ελληνικής κουλτούρας, μέσα από τον τουρισμό & τον πολιτισμό της. 
Όπως και στο παρελθόν, η Περιφέρεια Ηπείρου προτίθεται να φιλοξενήσει στο περίπτερό της τους επαγγελματίες που επιθυμούν να συμμετάσχουν και να προβάλλουν τα προϊόντα τους, έχοντας και δικαίωμα πώλησης.
 Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να δηλώσουν εγγράφως την πρόθεσή τους στο e-mail: s.fouki@php.gov.gr  (τηλ. 26510-87111) το αργότερο ως τις 28-3-2017
Τα Επιμελητήρια και οι επαγγελματικές ενώσεις παρακαλούνται να ενημερώσουν σχετικά τα μέλη τους.

ΠΗΓΗ: http://www.php.gov.gr/

Σεισμική δόνηση 3,4 R, 14 χμ βορειοδυτικά των Ιωαννίνων

Σεισμική δόνηση 3,4 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 5:00 τα ξημερώματα της Πέμπτης 16 Μαρτίου 2017, με επίκεντρο 14 χμ βορειοδυτικά των Ιωαννίνων.

Το εστιακό βάθος της δόνησης ήταν 10 χιλιόμετρα.

Γόνατο: Φάρμακο το τρέξιμο για την οστεοαρθρίτιδα;

Ανατροπή στα μέχρι σήμερα δεδομένα για την επίδραση του τρεξίματος στην υγεία των γονάτων έχει φέρει η δημοσιοποίηση μιας μελέτης από το Brigham Young University (BYU), η οποία διαπίστωσε ότι τα προ-φλεγμονώδη μόρια στην άρθρωση του γόνατος πραγματικά μειώνονται μετά το τρέξιμο. Σύμφωνα με τον επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης Robert Hyldahl, επίκουρο καθηγητή της Επιστήμης της Άσκησης, τα ευρήματα καταδεικνύουν ότι η συγκεκριμένη μορφή άσκησης μειώνει τη φλεγμονή και λειτουργεί επιβοηθητικά, καθυστερώντας την εμφάνιση εκφυλιστικών παθήσεων της άρθρωσης, όπως για παράδειγμα η οστεοαρθίτιδα.
«Ο αριθμός του γενικού πληθυσμού που παρουσιάζει φλεγμονή στο γόνατο είναι μεγάλος. Η πάθηση μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις, όπως απώλεια της λειτουργικότητας της άρθρωσης και αναπηρία, γι’ αυτό τα πρώτα προειδοποιητικά σημάδια πρέπει να κινητοποιήσουν τον ασθενή ώστε να ξεκινήσει εγκαίρως τη θεραπεία. Η παρουσία της φλεγμονής είναι χαρακτηριστικό της οστεοαρθρίτιδας, της πιο συχνής νόσου των αρθρώσεων, η οποία προσβάλλει συχνότερα τις γυναίκες και τα άτομα άνω των 60 ετών, όπως και όσους έχουν υποστεί τραυματισμούς. 

Περιφέρεια Ηπείρου: Εξετάσεις για άδεια άσκησης επαγγέλματος φαρμακοποιού, περιόδου Απριλίου 2017

Σύμφωνα με  σχετικό έγγραφο του Υπουργείου Υγείας, η τελευταία προθεσμία για την αποστολή των  δικαιολογητικών των υποψηφίων Φαρμακοποιών για τις Εξετάσεις για την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, περιόδου  ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2017 στο Γενικό Πρωτόκολλο του Υπουργείου Υγείας (Αριστοτέλους 17) είναι μέχρι την Τρίτη 18-04-2017.
Ημερομηνία έναρξης των εξετάσεων είναι η Δευτέρα 24-04-2017.
Για περισσότερες πληροφορίες οι υποψήφιοι μπορούν να επικοινωνούν με τα παρακάτω τηλέφωνα:
1. Δ/νση Δημ. Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας  Π.Ε. Ιωαννίνων
–  Τμήμα Φαρμάκων & Φαρμακείων : 26510-87130
2.Δ/νση Δημ. Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας  Π.Ε. Άρτας
–  Τμήμα Φαρμάκων & Φαρμακείων : 26813-63512
3.Δ/νση Δημ. Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας  Π.Ε. Θεσπρωτίας
–  Τμήμα Φαρμάκων & Φαρμακείων : 26653-60186 & 60184
4.Δ/νση Δημ. Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας  Π.Ε. Πρέβεζας
–  Τμήμα Φαρμάκων & Φαρμακείων : 26823-62113& 62112
5.Υπουργείο Υγείας, Δ/νση Επιστημονικής Τεκμηρίωσης και Γραμματειακής Υποστήριξης, κ. Ζαχαράκης : 210-8208807,
 210-8208827,  210-8833459 & 210-8216480
ΠΑΡΑΒΟΛΟ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΚΔΙΔΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΩΝ & ΔΑΝΕΙΩΝ (ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ 40 ΑΘΗΝΑ)


ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ: Μάστιγα η πολυφαρμακία στα παιδιά

Σε αναδυόμενο πρόβλημα εξελίσσεται για το δυτικό κόσμο η πολυφαρμακία ή  η άσκοπη χορήγηση φαρμάκων ιδιαίτερα στα παιδιά! Οι ιδιαιτερότητες του άρρωστου παιδιού, η ασυμβατότητα της αρρώστιας με την παιδική ηλικία, η εύκολη πρόσβαση στα φαρμακεία, λειτουργούν δυναμικά και αυξάνουν την πίεση των γονέων προς τους γιατρούς οι οποίοι και αυτοί με την σειρά τους εμπλέκονται στο πρόβλημα.
Αυτό τόνισε η κ. Χρύσα Μπακούλα, Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής ΕΚΠΑ, μιλώντας σε διάλεξη του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος με θέμα  «Ιδιαιτερότητες της Παιδιατρικής,  Δημόσια Υγεία».
 Η κ. Μπακούλα πρόσθεσε ότι ιδιαίτερα τα αντιβιοτικά, προσφιλή σε όλους, κατά κανόνα δεν αντιμετωπίζουν τα ιογενή νοσήματα που είναι συνήθη στα παιδιά και μπορούν να περιοριστούν.

Στοματική υγεία: Σοβαρή απειλή η παραμέλησή της

Η φροντίδα των δοντιών δεν είναι πολυτέλεια ούτε ανάγκη, αλλά απαραίτητη για την προστασία της υγείας. Πολλές μελέτες έχουν συσχετίσει την στοματική υγιεινή με πολλά και σοβαρά προβλήματα υγείας, τα οποία μπορεί να απειλήσουν μέχρι και τη ζωή.
Η στοματική κοιλότητα αποτελεί εστία πολλών παθογόνων μικροοργανισμών, οι οποίοι όταν δεν αντιμετωπίζονται με την κατάλληλη οδοντική υγιεινή και οδοντιατρική φροντίδα μπορεί να εξαπλωθούν σε απομακρυσμένα σημεία του σώματος. Αυτό είναι πιθανότερο να συμβεί σε ασθενείς με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα εξαιτίας, για παράδειγμα, καρκίνου, ρευματοειδούς αρθρίτιδας, διαβήτη ή μακροχρόνιας θεραπείας με κορτικοστεροειδή.
«Μελέτες έχουν δείξει ότι στους ασθενείς αυτούς η περιοδοντίτιδα μπορεί να συνδέεται με προβλήματα στην καρδιά (π.χ. ενδοκαρδίτιδα, οξεία μυοκαρδίτιδα), στον εγκέφαλο (αποστήματα), στο αναπνευστικό (π.χ. ιγμορίτιδα, λοιμώξεις και αποστήματα πευμόνων), ακόμα και με τα φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου (π.χ. νόσος του Crohn) και το έμφραγμα», λέει η Δρ. Κατερίνα Δούμα-Μιχελάκη, DDS, PhD, ειδική Ορθοδοντικός Παιδιών & Ενηλίκων (http://www.greatsmiles.gr). «Αν και αυτό δεν σημαίνει πως η περιοδοντίτιδα είναι η αιτία των παραπάνω νόσων, πιστεύεται ότι αποτελεί έναν σημαντικό επιβαρυντικό παράγοντα».
Πώς θα μπορούσαν τα μικρόβια του στόματος να απειλήσουν την υγεία του σώματος; «Οι πιθανοί μηχανισμοί είναι τρεις: η “μετανάστευση” των μικροβίων από το στόμα, η πρόσθετη επιβάρυνση του ήδη εξαντλημένου ανοσοποιητικού και κάποιος μικροτραυματισμός του στόματος που επιτρέπει στα μικρόβια να μπουν στην κυκλοφορία του αίματος», απαντά η ειδικός.