Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΒΗΣΣΑΝΙΩΤΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ «Η ΑΡΕΤΗ»: Σας καλούμε στην κοπή της Βασιλόπιτας στα γραφεία μας, Μάρνης 38, 6ος όροφος, την Κυριακή 29 Ιανουαρίου και ώρα 11:00 π.μ.

Ισχυρό το ενδιαφέρον για τους υδρογονάνθρακες της Δυτικής Ελλάδας

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται η υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος για τις έρευνες.
Σημαντικό είναι το ενδιαφέρον που εκδηλώνουν επενδυτές για τη συμμετοχή τους στους διαγωνισμούς για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο Ιόνιο, τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης και τα τρία «οικόπεδα» της Δυτικής Ελλάδας που έχουν προκηρυχθεί, σύμφωνα με όσα είπε την Πέμπτη ο υφυπουργός Ενέργειας κ. Γ. Μανιάτης, μιλώντας σε ημερίδα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος με θέμα «Έρευνα και Εκμετάλλευση Υδογονανθράκων στην Ελλάδα». Στις 2 Μαρτίου, όπως είπε, θα κατατεθούν οι προσφορές για τις σεισμικές έρευνες σε Ιόνιο και Κρήτη, ενώ για τις έρευνες σε Πατραϊκό Κόλπο, Κατάκολο και Ιωάννινα οι προσφορές αναμένονται στις 2 Ιουλίου. Όπως ανέφερε, οι ενδείξεις από την αγορά μέχρι στιγμής είναι θετικές.

Ο κ. Μανιάτης ανέφερε ακόμη ότι το γαλλικό ινστιτούτο BEICIP, που ήταν ο τεχνικός σύμβουλος της κυπριακής κυβέρνησης, έχει αναλάβει σύμβουλος και της Ελλάδας. Στελέχη του Ινστιτούτου, όπως είπε, έχουν εγκατασταθεί από την προηγούμενη εβδομάδα στο ΥΠΕΚΑ και συνεργάζονται με στελέχη του υπουργείου για την επικαιροποίηση των φακέλων των τριών «οικοπέδων» που έχουν προκηρυχθεί.
Ο υφυπουργός, τόνισε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να αξιοποιήσει το παράδειγμα της Κύπρου στον τομέα των ερευνών, θύμισε ωστόσο ότι η Κύπρος ξεκίνησε με την ανακήρυξη της ΑΟΖ το 2003, προσέλαβε τεχνικό σύμβουλο το 2005, έκανε σεισμικές έρευνες το 2006, προκήρυξε γύρο παραχωρήσεων το 2007, υπέγραψε το συμβόλαιο με τη Noble Energy το 2008 και τα γεωτρύπανα μπήκαν το 2011. Προσπαθούμε, είπε, να συντμήσουμε τους χρόνους.
Ο κ. Μανιάτης έκανε λόγο για τρίγωνο Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ και διαβεβαίωσε ότι Ελλάδα και Κύπρος στο θέμα των ερευνών και της μεταφοράς του φυσικού αερίου, έχουν απόλυτα ταυτισμένα εθνικά συμφέροντα.
Αναφερόμενος δε, σε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το φυσικό αέριο της Κύπρου θα διοχετευθεί προς την Ευρώπη με αγωγό που θα περάσει από την Τουρκία, είπε ότι οι σκέψεις αυτές προσπαθούν να βάλουν όλα τα αυγά στο ίδιο καλάθι, δηλαδή όλους τους αγωγούς τροφοδοσίας της ΕΕ να περνούν από την Τουρκία. «Δεν ξέρω ποια συμφέροντα εξυπηρετούν αυτές οι απόψεις, πάντως δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα της Κύπρου, της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωση» σημείωσε.
Ο κ. Μανιάτης είπε ακόμα ότι την επόμενη εβδομάδα αναμένεται η υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος για την ίδρυση του φορέα εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, καθώς έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία του από το ΣτΕ.
Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η στελέχωσή του και η τοποθέτηση της διοίκησης.
Επίσης, την επόμενη εβδομάδα θα γίνει σύσκεψη στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης για τις έρευνες στον Πατραϊκό Κόλπο και το Κατάκολο.
Τέλος, ανέφερε ότι η ανακοίνωση πρόσφατα στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου για την πιστοποίηση ύπαρξης 1 δισ. ισοδύναμων βαρελιών πετρελαίου στο Δυρράχιο, λειτουργεί ευνοϊκά για την προσέλκυση ενδιαφέροντος στις περιοχές της Δυτικής Ελλάδας με ανάλογα γεωλογική χαρακτηριστικά και επανέλαβε την εκτίμηση ότι σε βάθος χρόνου η χώρα μας θα μπορεί να καλύπτει το 30% των αναγκών της σε υδρογονάνθρακες με εγχώριες πηγές.

ΚΑΚΑΒΙΑ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Σύλληψη διεθνώς διωκόμενου 37χρονου Αλβανού

Σήμερα το πρωί αστυνομικοί του Αστυνομικού Τμήματος Κακαβιάς συνέλαβαν έναν 37χρονο Αλβανό, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης.
Το ένταλμα σύλληψης είχε εκδοθεί από τις Βελγικές Αρχές και ο 37χρονος κατηγορείται για σύσταση συμμορίας και εγκληματική οργάνωση, εμπορία ανθρώπων με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση, βιασμό και παράνομη παρακράτηση, πλαστογραφία, διευκόλυνση παράνομης εισόδου στη χώρα, αποδοχή προϊόντων εγκλήματος, επίθεση και βιαιοπραγία, πράξεις που τελέστηκαν στο Βέλγιο.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Εφετών Ιωαννίνων.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ: Αρχίζουν οι εμβολιασμοί των σκύλων για τη λύσσα σε ζώνη 30 χλμ από τα σύνορα με την Αλβανία

Ολοκληρώθηκαν οι ενημερωτικές συσκέψεις για τα μέτρα πρόληψης της λύσσας στα κατοικίδια ζώα, από την Περιφέρεια Ηπείρου.
Η εφαρμογή σχετικής εγκυκλίου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αφορούσε σε πρώτο στάδιο  μέτρα σε εδαφική ζώνη 30 χιλιομέτρων από τα σύνορα με την Αλβανία.
Η πρώτη σύσκεψη έγινε στο Διοικητήριο της Περιφέρειας και ακολούθησαν ενημερωτικές συναντήσεις:
* Στην Π.Ε. Ιωαννίνων στις έδρες των Δήμων Κόνιτσας, Πωγωνίου, στο Δ. Δ. Βουτσαρά Δήμου Ζίτσας καθώς και με τις κυνηγετικές οργανώσεις.
* Στην Π.Ε. Θεσπρωτίας, στην Ηγουμενίτσα με τη συμμετοχή εκπροσώπων των Δήμων και των εμπλεκομένων φορέων.
Για την έναρξη των εμβολιασμών, αναμένονται τα προγράμματα που έχουν αναλάβει να συντάξουν και να διαβιβάσουν στις διευθύνσεις κτηνιατρικής οι κατά τόπους δήμοι.
Οι ποιμενικοί σκύλοι, με απόφαση του Περιφερειάρχη, θα εμβολιαστούν σε συνεργασία ιδιοκτητών και κτηνιάτρων του Δημοσίου.
Οι κυνηγετικοί σκύλοι με ευθύνη των κατόχων τους από ιδιώτες κτηνιάτρους και οι αδέσποτοι με ευθύνη των Δήμων.
Πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα δεν έχει αναφερθεί κανένα κρούσμα λύσσας σ΄ όλη την Ελλάδα, ωστόσο η λήψη των προληπτικών μέτρων γίνεται επειδή το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, έχει υπόψη του επιδημιολογικά δεδομένα για την παρουσία λύσσας σε Βαλκανικά κράτη και ειδικότερα σε ζώνες που συνορεύουν με τη χώρα μας.

ΝΙΚΟΣ ΣΗΦΟΥΝΑΚΗΣ: Καμία παράταση στην πληρωμή προστίμων για τα αυθαίρετα

Το θέμα συνδέεται με τους δημοσιονομικούς στόχους.



«Δεν υπάρχει πρόβλεψη για παράταση της προθεσμίας υποβολής των δικαιολογητικών που απαιτούνται για την τακτοποίηση αυθαιρέτων, ούτε και για την περαιτέρω επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των προστίμων», αναφέρει σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Νίκος Σηφουνάκης, σημειώνοντας ότι το θέμα αυτό συνδέεται με δημοσιονομικούς στόχους.

Ο κ. Σηφουνάκης υπενθυμίζει επίσης ότι η ρύθμιση των αυθαιρέτων δεν έγινε με οριζόντιο τρόπο ως προς τον υπολογισμό των προστίμων, αλλά λαμβάνει υπόψη πολλά στοιχεία στην προσπάθεια προσέγγισης μιας αντικειμενικής πραγματικότητας, στα οποία περιλαμβάνεται η παλαιότητα.

Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Δ.Σ. του Συνδέσμου Συνταξιούχων Εκπ/κων Α/θμιας Εκπ/σης Νομού Ιωαννίνων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Μετά τις αρχαιρεσίες της 8ης Ιανουαρίου 2012 και τη συγκρότηση σε σώμα το νέο ΔΣ. Του Συνδέσμου Συνταξιούχων Εκπ/κων Α/θμιας Εκπ/σης Νομού Ιωαννίνων, έχει ως εξής:


1.Πρόεδρος: Δόσης Αλέξανδρος
2.Αντιπρόεδρος: Χρήστου Χρήστος
3.Γ. Γραμματέας: Οικονομίδου-Δούβλη Ελένη
4.Ταμίας: Τάτση-Σκανδάλη Φρειδερίκη
5.Έφορος: Τζιάλλα-Μάντζιου Ελευθερία
6.Μέλος: Τσιόγκας Παναγιώτης
7.Μέλος: Κουλούρας Παύλος

Βραδυφλεγείς «βόμβες» τα φράγματα στον Άραχθο

Του Χαράλαμπου Γαλιάνδρα-Αρτινού 

Στο πόδι ξανά κάτοικο και φορείς προκειμένου ν΄αποτρέψουν για άλλη μια φορά τη δημιουργία υδροηλεκτρικού σταθμού στον Άγιο Νικόλαο.

«Η Άρτα πέτρα θα γενεί κι ο κάμπος θα ρημάξει»
Οι παραπάνω δημώδεις στίχοι από τοπικό τραγούδι παλαιότερης εποχής έρχονται και ξανάρχονται στο νου μου από τη στιγμή που ξαναζωντάνεψε ο εφιάλτης δημιουργίας και τρίτου φράγματος επί του ποταμού Αράχθου, κάτι που είχε αποσοβηθεί το 2007 μετά από απαγορευτική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, στο οποίο είχαν προσφύγει κάτοικοι και φορείς της περιοχής ύστερα από μακροχρόνιους αγώνες που ξεκίνησαν το 1997 με την ανακαίνιση του θέματος.
Ανατριχιάζω στη σκέψη του τι πρόκειται να συμβεί μετά από ένα απρόβλεπτο γεγονός σε ένα από τα δύο υπάρχοντα φράγματα, Πουρνάρι 1 και Πουρνάρι 2, που βρίσκονται ακριβώς απέναντι από την πόλη της Άρτας και σε απόσταση αναπνοής απ΄αυτήν. Η περιοχή γύρω από τα φράγματα αλλά και μέσα στις σχηματισθείσες τεχνητές λίμνες έχει επιβαρυνθεί σημαντικά από την πολύχρονη συσσώρευση εκατοντάδων τόνων φερτών υλικών. Υλικά τα οποία πιέζουν φορτικά τόσο τα φράγματα όσο και τα γύρω πρανή εδάφη, τα οποία συγκροτούνται από ασβεστολιθικά και άλλα σαθρά υλικά. Τώρα αν σ΄αυτά τα δύο φράγματα προστεθεί και τρίτο στη συνέχεια των προϋπαρχόντων, πρώτον θα εξαφανισθεί ολόκληρη η κοιλάδα του ποταμού και δεύτερον θα δοκιμαστεί εφιαλτικά η αντοχή των φραγμάτων.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Με γραπτά τεστ και συνέντευξη η αξιολόγηση των 750.000 δημοσίων υπαλλήλων

Από γραπτές εξετάσεις και συνέντευξη θα κληθούν να περάσουν οι 750.000 δημόσιοι υπάλληλοι, σύμφωνα με τα όσα σχεδιάζει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την αξιολόγηση του προσωπικού του δημόσιου τομέα.
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο κ. Δημήτρης Ρέππας στη «ΝΕΤ», ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να ακολουθηθεί η διαδικασία αξιολόγησης στα πρότυπα του νέου συστήματος επιλογής διευθυντών που γίνεται υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ.
Όπως σημειώνει η εφημερίδα «Τα Νέα», ο κ. Ρέππας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο υποχρεωτικών αποχωρήσεων δημοσίων υπαλλήλων, στην περίπτωση κατάργησης οργανικών θέσεων, ωστόσο όχι απαραιτήτως των συγκεκριμένων εργαζομένων των οποίων η θέση θα καταργηθεί. Για το λόγο αυτό θα υπάρξει και η διαδικασία αξιολόγησης.
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης επανέλαβε, επίσης, ότι υπάρχει η πιθανότητα εξέτασης της άρσης της μονιμότητας στο Δημόσιο, στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης.

ΤΡΟΪΚΑ: Έβγαλε «άχρηστα» τα τεκμήρια Παπακωνσταντίνου για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

"Έξαλλοι" είναι οι τροϊκανοί με την ελληνική κυβέρνηση για την αποτυχία της στην μάχη για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Όπως δείχνουν τα στοιχεία που ζήτησαν προκειμένου να ελέγξουν την πρόοδο και την απόδοση των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής, τα τεκμήρια διαβίωσης που καθιέρωσε το 2010 ο τότε υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου αποδείχτηκαν μια «τρύπα στο νερό».
Η αποτυχία τους ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρώ τα οποία έλειψαν από τα κρατικά ταμεία και έτσι, μαζί με τις υπόλοιπες αστοχίες στην οικονομική πολιτική, επέβαλαν τη λήψη πρόσθετων σκληρών μέτρων στα μέσα του 2011, σε βάρος μισθωτών και συνταξιούχων. Την ώρα, στα μαλακά έπεφταν από τα μέτρα της κυβέρνησης όσοι δηλώνουν προκλητικά λίγα, αν και ζουν πλουσιοπάροχα...
Τα τεκμήρια της αποτυχίας!
Αν και από την πρώτη στιγμή που μπήκε η Ελλάδα σε καθεστώς Μνημονίου οι εκπρόσωποι των δανειστών (ειδικά εκείνου του ΔΝΤ) ζήτησαν να ληφθούν πολύ σκληρά μέτρα κατά των φοροφυγάδων, οι ως τώρα έλεγχοι ουδέν απέδωσαν.
Με διαλυμένο τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό, στο πρώτο Μνημόνιο ο τότε υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου περιέλαβε ένα κονδύλι 400 εκατ. ευρώ για το 2011, ως επιπλεόν φόρος εισοδήματος που θα προέκυπτε με την διεύρυνση των τεκμηρίων διαβίωσης -που θα "έπιαναν" τα εισοδήματα του 2010 και θα δηλώνονταν το 2011.
Προχωρώντας ένα βήμα περαιτέρω μάλιστα, προέβλεπε πως το 2012 τα τεκμήρια εκείνα θα απέδιδαν στο κράτος 500 εκατ. ευρώ περισσότερα σε σχέση με όσα εισέπραξε το κράτος το 2010. Υποσχέθηκε δηλαδή τους δανειστές μας πως με τα βαριά τεκμηρια που σχεδίασε, το κράτος θα «τσιμπούσε» σχεδόν 1 δισ. ευρώ από «έχοντες και κατέχοντες» που κρύβουν τα εισοδήματά τους από την εφορία.
Τα τελικά στοιχεία όμως που έχει στη διάθεσή της τώρα και η Τρόικα δείχνουν πως τα 400 εκατ. ευρώ του 2011 ουδέποτε εισπράχθηκαν. Παρά τις τυμπανοκρουσίες με τις οποίες συνοδεύτηκαν, τα τεκμήρια δεν απέδωσαν παραπάνω από... 75 εκατ. ευρώ.
Τα μισά σχεδόν μάλιστα τα πλήρωσαν μισθωτοί και συνταξιούχοι -που υπέστησαν και τις μεγαλύτερες θυσίες επειδή δεν βγαίναν «τα νούμερα» στο Μνημόνιο.

Ε.Ε.: Μείωσε το κονδύλι για τα τρόφιμα των απόρων!!!

Το 2012 χρονιά που πολλαπλασιάζονται οι φτωχοί και οι άνεργοι στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη, η Γερμανία με προσφυγή της στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο πέτυχε να μειωθούν δραματικά τα χρήματα που η ΕΕ διέθετε για παροχή τροφίμων σε απόρους.
Συγκεκριμένα για την Ελλάδα, τα κονδύλια που της αναλογούν μειώνονται από 20.045.000 το 2011 σε 4.805.742 ευρώ το 2012.

Αυτά αποκαλύπτονται σε ερώτηση που κατέθεσε ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ν. Χουντής, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στην ερώτησή του ο έλληνας ευρωβουλευτής αναφερόμενος στο «πρόγραμμα χορήγησης τροφίμων από τα αποθέματα παρέμβασης στους απόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τονίζει ότι «Με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στην υπόθεση T-576/08, Γερμανίας κατά της Επιτροπής, το Δικαστήριο δέχτηκε το αίτημα της Γερμανίας για τη μείωση των κονδυλίων που θα διατεθεί η ΕΕ για τους απόρους. Με αποτέλεσμα από τα 480.000.000 ευρώ που διατέθηκαν το 2011, να μειωθούν σε 113.487 343 ευρώ το 2012».
Συνεχίζοντας την ερώτησή του, αφού αναφέρει ότι «η πρόσφατη κρίση έχει δημιουργήσει τεράστια οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα σε χιλιάδες οικογένειες …» ζητά από την Επιτροπή να αυξήσει άμεσα τους πόρους της ΕΕ για τους απόρους και ταυτόχρονα ζητά στοιχεία για τον τρόπο διανομής των σχετικών κονδυλίων στην Ελλάδα. 

ΠΡΕΒΕΖΑ: Σύλληψη δύο (2) ημεδαπών για κλοπή τσάντας από σταθμευμένο αυτοκίνητο

Συνελήφθησαν, χθες (21-01-2012) το απόγευμα, στην Πρέβεζα, από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. σε συνεργασία με αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας, δύο (2) ημεδαποί (Ρομά), ηλικίας 22 και 18 ετών, κατηγορούμενοι για το αδίκημα της κλοπής κατά συναυτουργία. Συγκεκριμένα, από την έρευνα που διενεργήθηκε, προέκυψε ότι χθες το πρωί οι δύο ημεδαποί (Ρομά) μαζί με ένα συνεργό τους, ο οποίος αναζητείται, αφαίρεσαν από σταθμευμένο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, ιδιοκτησίας 63χρονου ημεδαπού, στο Μύτικα Πρέβεζας μία (1) τσάντα, η οποία περιείχε το χρηματικό ποσό των πεντακοσίων τριάντα (530) ευρώ.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πρέβεζας ενώ την προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας.

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ: Σύλληψη 55χρονου ημεδαπού για κατοχή και εμπορία μεγάλης ποσότητας ναρκωτικών ουσιών

Κατασχέθηκαν 124 δέματα που περιείχαν πάνω από διακόσια σαράντα ένα (241) κιλά κάνναβης!!!

Συνελήφθη, σήμερα (22-01-2012), στην περιοχή του Αμπελώνα Θεσπρωτίας, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ηγουμενίτσας σε συνεργασία με αστυνομικούς του Β΄ Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φιλιατών, ένας 55χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για μεταφορά και κατοχή ναρκωτικών ουσιών με σκοπό την εμπορία.
Ειδικότερα, ύστερα από αξιοποίηση πληροφοριών, αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ηγουμενίτσας εντόπισαν, σήμερα τα ξημερώματα, ένα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, να κινείται ύποπτα στην περιοχή του Αμπελώνα Θεσπρωτίας και το έθεσαν σε διακριτική παρακολούθηση.
Σε έλεγχο στο αυτοκίνητο, το οποίο οδηγούσε ο 55χρονος ημεδαπός, βρέθηκαν συνολικά (124) δέματα που περιείχαν κάνναβη συνολικού βάρους (241) κιλών και (388) γραμμαρίων.
Οι ναρκωτικές ουσίες, το όχημα καθώς και δύο (2) κινητά τηλέφωνα κατασχέθηκαν.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας.

ΠΑΣΟΚ: Φοβούνται εκλογικό «μακελειό»

Η νέα χρονιά βρήκε τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με πολλούς πονοκεφάλους

Η ραγδαία καθίζηση του ΠΑΣΟΚ δεν αποτυπώνεται μόνο στις διαδοχικές δημοσκοπήσεις σε όλη επικράτεια αλλά και στα νέα που «ταξιδεύουν» από τις ιδιαίτερες εκλογικές τους περιφέρειες και προκαλούν μια ευανάγνωστη ανασφάλεια.
Από τις κυλιόμενες δημοσκοπήσεις που διεξάγονται εδώ και καιρό σε επίπεδο νομών, τα νέα είναι άκρως δυσάρεστα και επιβεβαιώνουν την πρόβλεψη ενός επικείμενου εκλογικού μακελειού.
Κατηφείς και σκεπτικοί, κάποιοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που προέρχονται από την επαρχία, συμφωνούσαν προ ημερών στο έρημο εντευκτήριο του Κοινοβουλίου, ότι στην επόμενη Βουλή, οι περισσότεροι από αυτούς θα παρακολουθούν την ορκωμοσία από την τηλεόραση.
Δεν είναι μόνο ότι κατά την προσφιλή συνήθεια της Μεταπολίτευσης, οι ψηφοφόροι στέλνουν για αγρανάπαυση το 1/3 σχεδόν των εθνικών αντιπροσώπων. Αλλά, αυτό που τους φοβίζει πραγματικά είναι το οδυνηρό κόστος που θα υποστούν για την άνευ όρων στήριξη που έδωσαν, αν και με συγκινητικούς αστερίσκους ορισμένοι, στην σκληρή πολιτική του Μνημονίου που στέγνωσε τα εισοδήματα των πολλών και οδήγησε άλλους τόσους στην ανεργία.
Μάλιστα στο πηγαδάκι που είχε σχηματιστεί, βουλευτές που κάθονται στα βουλευτικά έδρανα για αρκετά χρόνια, επεσήμαιναν ότι «δύσκολα θα τολμήσουν να διεκδικήσουν ξανά την ψήφο του ελληνικού λαού» και σημείωναν ότι θα πάνε στις εκλογές «σαν πρόβατα επί σφαγή».
«Καλά μας έλεγαν να υπερψηφίσουμε σκληρά μέτρα για το συμφέρον της πατρίδας, αλλά τώρα ποιος θα μας σώσει που πάμε ξυπόλυτοι στα αγκάθια» ανέφεραν κάποιοι και συμπλήρωναν με νόημα ότι «σπάνια έχουν νιώσει τέτοια πολιτική μοναξιά».
Έμπειροι κοινοβουλευτικοί παρατηρητές καθώς και οι παλιές κοινοβουλευτικές καραβάνες σημειώνουν ότι ο σχηματισμός της συγκυβέρνησης, «απελευθέρωσε» πολλές φωνές στο εσωτερικό της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, σε βαθμό, ώστε το άλλοτε κραταιό κόμμα να θυμίζει Βαβυλωνία.

Με λουκέτο κινδυνεύουν τα ΚΕΠ

Ανά 4.100 κατοίκους αναλογεί ένας εργαζόμενος

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν πλέον τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών σε ολόκληρη την Ελλάδα. Όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, η πλειονότητα των κέντρων βρίσκεται στον αέρα και υπολειτουργεί, κινδυνεύοντας να οδηγηθεί ακόμα και σε κλείσιμο το προσεχές διάστημα.
Ο λόγος;
Η λήξη των συμβάσεων των απασχολουμένων σε αυτά, που έφερε την υπηρεσία στα όρια της. Οι 2.390 μόνιμοι υπάλληλοι που έχουν απομείνει στα 1.081 ΚΕΠ ανά την επικράτεια, τρέχουν να προλάβουν, προκειμένου να καλύψουν όλα τα αιτήματα.
Όπως αναφέρει ο "Τύπος της Κυριακής", εκτός από τη μείωση του προσωπικού, στα ΚΕΠ προστίθενται συνεχώς νέες αρμοδιότητες, στις ήδη 1.000 πιστοποιημένες διαδικασίες, χωρίς να υπάρχει ο απαραίτητος προγραμματισμός.
Αποτέλεσμα, όσοι θέλουν να εξυπηρετηθούν να σχηματίζουν πλέον ουρές.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, ανά περίπου 4.100 κατοίκους, αναλογεί ένας εργαζόμενος σε ΚΕΠ, ενώ η υποστελέχωση έχει ανεβάσει την αναμονή στα γκισέ ακόμα και πάνω από τα 30 λεπτά, ανάλογα με την πολυπλοκότητα του αιτήματος.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: «Βλέπει» οικονομική ανάκαμψη το 2013!!!

Οικονομική ανάκαμψη το 2013, προβλέπει ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σε συνέντευξη που παραχωρεί στην εφημερίδα "Der Tagesspiegel" του Βερολίνου, με τίτλο "Χάσαμε την ψυχή μας" και περιγράφει την ανάγκη για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, ενώ αναδεικνύει ως βασική προτεραιότητα τη μεταμόρφωση της Ελλάδας από οικονομικά εσωστρεφή, σε οικονομικά εξωστρεφή χώρα.
"Πρέπει να δημιουργήσουμε φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον και να αξιοποιούμε ταχύτερα και αποδοτικότερα τους πόρους των διαρθρωτικών ταμείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης", επισημαίνει και κάνει λόγο για παράλειψη της Ελλάδας να χρησιμοποιήσει τα χρήματα της ΕΕ που εισέρεαν κατά τη δεκαετία του '80 για να προσανατολίσει την οικονομία προς νέες αγορές. "Χάσαμε τις παραγωγικές μας ικανότητες, χάσαμε την ψυχή μας", τονίζει χαρακτηριστικά.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο μεγάλο κοινωνικό κόστος που προκάλεσαν οι προσπάθειες να μπει σε τάξη ο προϋπολογισμός, με μείωση των δαπανών και αύξηση των φόρων, αλλά και να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα με την υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών. Εξηγεί ότι είναι αδύνατο να γίνουν μεταρρυθμίσεις χωρίς συμμετοχή της κοινωνίας και, αναφερόμενος στην ανεργία, κάνει λόγο για "βόμβα που έχει τοποθετηθεί στα θεμέλια της κοινωνίας".
"Τα προηγούμενα δύο χρόνια οι άνθρωποι στην Ελλάδα έδειξαν αξιοσημείωτη υπομονή", προσθέτει και διερωτάται "τι θα συνέβαινε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, εάν οι μισθοί περικόπτονταν 30-40% σε ένα χρόνο". Αναγνωρίζει δε ότι πρέπει να υπάρξει εξισορρόπηση των αναγκαίων μεταρρυθμιστικών μέτρων με τρόπο ώστε να επιτευχθεί ενδυνάμωση του υγιούς κομματιού της πραγματικής οικονομίας, το οποίο επλήγη έντονα τα τελευταία δύο χρόνια από την αύξηση των φόρων και τον περιορισμό της ρευστότητας.
Απαντώντας σε ερώτηση της εφημερίδας σχετικά με δήλωση της Επιτρόπου Μαρίας Δαμανάκη, ότι "στις Βρυξέλλες κυριαρχεί η άποψη ότι έχουν ήδη γίνει αρκετά για την Ελλάδα", ο κ. Χρυσοχοΐδης επισημαίνει ότι η Ελλάδα καλείται να τηρήσει εξαιρετικά βραχείες προθεσμίες για την αναδιοργάνωση της οικονομίας της και να προωθήσει μέσα σε λίγους μήνες μεταρρυθμίσεις που κρύβονταν για χρόνια κάτω από το χαλί. Ζητεί μάλιστα από τους Γερμανούς να ξεχάσουν τις προκαταλήψεις περί υπερβολικής γραφειοκρατίας και νομοθετικής ζούγκλας. "Η Ελλάδα μετατρέπεται προοδευτικά σε μια χώρα φιλική προς τις επιχειρήσεις και τους επενδυτές, όπως δείχνει και η πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ", τονίζει.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Χαρακτήρισε «καρτέλ» τους προμηθευτές ορθοπεδικών υλικών

Σφοδρή επίθεση στους προμηθευτές ορθοπεδικών υλικών στα νοσοκομεία εξαπέλυσε, από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος με αφορμή επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, κ. Πυθαγόρα Βαρδίκου, σχετικά με τις προμήθειες και τις ανεξόφλητες υποχρεώσεις των νοσοκομείων.
Παράλληλα, ο κ. Λοβέρδος ανέφερε ότι την επόμενη εβδομάδα το υπουργείο Υγείας, αφού συσκεφθεί με τις ελληνικές, αλλά και τις πολυεθνικές εταιρίες, θα ενημερώσει την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων για την αναπτυξιακή πολιτική και τα γεννόσημα φάρμακα.
Ο υπουργός Υγείας διαβεβαίωσε ότι υπέγραψε ήδη την αποπληρωμή και εντός των επόμενων ημερών θα καταβληθούν 230 εκ. ευρώ στους προμηθευτές, καλύπτοντας έτσι τις οφειλές των νοσοκομείων μέχρι τον Ιούνιο του 2011.
«Αλλάξαμε τη θλιβερή εικόνα της κακοδιοίκησης και της διαφθοράς. Επί 17 χρόνια που πληρώνονταν με καθυστερήσεις και υπερτιμολογούσαν τα φάρμακα δεν φαινόταν να τους ενοχλούσε. Σήμερα απειλούν κάθε τόσο με εμπάργκο. Στην συνάντηση που είχαμε επέδειξαν άθλια συμπεριφορά μη κατανόησης και προόδου. Συμπεριφέρθηκαν με συμπεριφορά καρτέλ μόλις άκουσαν ποια είναι τα όρια. Ο ορισμός του καρτέλ. Τι νομίζουν; Θα υποχωρήσουμε; Όχι. Αυτοί θα υποχωρήσουν. Πληρώνονταν κάθε έξι χρόνια και φτάνουμε σήμερα, να καλύπτουμε πληρωμές μέχρι τον Ιούνιο του 2011 και να απειλούν. Είναι ώρα να αναρωτηθούμε από πού προέρχονται τα υλικά για φάρμακα», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Λοβέρδος.
Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ συντάχθηκε με την επισήμανση του υπουργού ότι θα πρέπει να αναρωτηθούν όλοι, γιατί τα προηγούμενα χρόνια δεν αντιδρούσαν οι προμηθευτές και δεν έκαναν κινητοποιήσεις όταν οι οφειλές των νοσοκομείων ήταν ετών και όχι μηνών, όπως είναι σήμερα.
Ο κ. Λοβέρδος χαρακτήρισε «άθλια» την συμπεριφορά τους, στην πρόσφατη συνάντηση που είχε μαζί τους, τονίζοντας ότι είναι «ο ορισμός του καρτέλ», διεμήνυσε ότι το υπουργείο του δεν πρόκειται να υποχωρήσει ούτε βήμα και ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη Τρίτη ξεκινάει η ηλεκτρονική δημοπρασία για τα ορθοπεδικά υλικά.

O Σύλλογος Κρυοπηγητών Αθήνας «Το Ζάλογγο» κόβει την Πίτα του το Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012 και ώρα 19:30 μ.μ. στο Μεζεδοπωλείο το «ΤΟ ΧΑΝΙ»