Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2020

Μέχρι 31 Δεκεμβρίου οι ανέπαφες συναλλαγές με κάρτες χωρίς PIN έως 50 ευρώ

 

Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών ανακοίνωσε  παράταση εφαρμογής του ορίου των ανέπαφων συναλλαγών με κάρτες πληρωμών χωρίς τη χρήση ΡΙΝ στο ύψος των 50 ευρώ έως την 31 Δεκεμβρίου 2020.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση οι τράπεζες μέλη της, εφαρμόζοντας έμπρακτα τη δέσμευση διαρκούς συνδρομής τους στον περιορισμό των επιπτώσεων του κορονοϊού (COVID-19), στη δημόσια υγεία και τη συναλλακτική πρακτική, θα διατηρήσουν έως την Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου 2020 το όριο των ανέπαφων (contactless) συναλλαγών καρτών χωρίς τη χρήση ΡΙΝ στο ύψος των 50 ευρώ.

Με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, από την 30η Μαρτίου 2020 οπότε και υιοθετήθηκε το συγκεκριμένο μέτρο, η ανταπόκριση του συναλλακτικού κοινού υπήρξε σχεδόν καθολική, ελαχιστοποιώντας σημαντικά τη φυσική επαφή των κατόχων καρτών με το πληκτρολόγιο του POS.

Όλες οι συναλλαγές, ανεξαρτήτως ποσού, πραγματοποιούνται ανέπαφα χωρίς να είναι απαραίτητη η παράδοση της κάρτας πληρωμών στον εκάστοτε υπάλληλο του καταστήματος που διενεργείται η συναλλαγή.

Για συναλλαγές πέραν του ποσού των 50 ευρώ συνεχίζει να ζητείται από τον κάτοχο της κάρτας η πληκτρολόγηση του ΡΙΝ του στο POS.

Νίκος Χαρδαλιάς: Τέλος οι υπαίθριες θεατρικές παραστάσεις από την Πέμπτη

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, κ. Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την αναστολή όλων των υπαίθριων θεατρικών παραστάσεων  από την Πέμπτη.

«Από Πέμπτη αναστέλλονται όλες οι υπαίθριες παραστάσεις», ανακοίνωσε ο κ. Χαρδαλιάς, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα είχαν ανακοινωθεί νέα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού, είχε ανακοινωθεί η αναστολή συναυλιών σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους και αναστέλλονται οι προβολές σε κλειστούς κινηματογράφους.

 «Βρισκόμαστε σε κρίσιμη φάση στην Αττική και ειδικά στο κέντρο της Αθήνας» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Χαρδαλιάς, προσθέτοντας ότι από την αρχή της πανδημίας μέχρι και την Κυριακή 20/09, έχουν καταγραφεί 15.142 κρούσματα εκ των οποίων τα 4.763 είναι ενεργά.

ΕΟΔΥ: Οκτώ νέοι θάνατοι σήμερα, 346 νέα κρούσματα


 25 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, οκτώ νέοι θάνατοι, 346 νέα κρούσματα.

«Σήμερα ανακοινώνουμε 346 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 23 συνδέονται με γνωστές συρροές και 25 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 15928, εκ των οποίων το 55.7% άνδρες.

2.651 (16.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 6687 (42.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

77 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. 21 (27.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88.3%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 185 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 8 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 352 θανάτους συνολικά στη χώρα. 131 (37.2%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

Την Παρασκευή η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ

 

Από την ερχόμενη Παρασκευή αναμένεται να αρχίσουν να αναρτώνται τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, στους λογαριασμούς 7,3 εκατομμυρίων ιδιοκτητών ακινήτων στο Taxisnet.

Παράλληλα εξετάζεται οι φορολογούμενοι να έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ η οποία λήγει κανονικά στις 30 Σεπτεμβρίου μέχρι και τις 31 Οκτωβρίου μαζί με την δεύτερη δόση του ΕΝΦΙΑ.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, επειδή έχει καθυστερήσει η εκκαθάριση του φετινού ΕΝΦΙΑ λόγω της κατάργησης του φόρου στα 28 ακριτικά νησιά, στις σκέψεις του οικονομικού επιτελείου είναι να δοθεί η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες ακινήτων που δυσκολεύονται να πληρώσουν την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ μέχρι το τέλος του μήνα, να πληρώσουν διπλή δόση μέχρι το τέλος Οκτωβρίου χωρίς πρόστιμα.

Εννέα παραβάσεις στην Ήπειρο τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 

Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Στο πλαίσιο αυτό χθες, Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια (43.068) έλεγχοι και βεβαιώθηκαν οι ακόλουθες παραβάσεις:

(5) παραβάσεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων και ιδιωτικών επιχειρήσεων (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας από το προσωπικό, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο, αποστάσεις τραπεζοκαθισμάτων, μη δήλωση ραντεβού και λίστας πελατών, κ.λπ.) και επιβλήθηκε αναστολή λειτουργίας σε (1) κατάστημα για υπεράριθμους πελάτες στην Κρήτη.

Από αρχές Αυγούστου έχουν βεβαιωθεί συνολικά (654) σχετικές παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (56) άτομα.

(2) για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF (Passenger Locator Form) από ταξιδιώτη.

Από αρχές Αυγούστου έχουν βεβαιωθεί συνολικά (184) σχετικές παραβάσεις.

(199) για μη χρήση μάσκας – μη τήρηση προβλεπόμενης απόστασης και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

(43) στην Κεντρική Μακεδονία,

(33) στην Αττική,

(29) στη Θεσσαλονίκη,

(28) στη Στερεά Ελλάδα,

(13) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

(11) στην Κρήτη

(10) στη Θεσσαλία,

(9) στην Ήπειρο,

(6) στο Βόρειο Αιγαίο,

(9) στην Πελοπόννησο,

(6) στη Δυτική Μακεδονία

(1) στα Ιόνια Νησιά και

(1) στη Δυτική Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι από αρχές Αυγούστου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά (15.760) παραβάσεις και επιβλήθηκαν (15.746) διοικητικά πρόστιμα των (150) ευρώ και (14) των (300) ευρώ.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Περιφέρεια Ηπείρου: Tην Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου οι εξετάσεις βοηθών φαρμακείου στη Θεσσαλονίκη

 

Από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Ηπείρου ανακοινώνεται ότι η προφορική και γραπτή εξέταση των Βοηθών Φαρμακείου εξεταστικής περιόδου Σεπτεμβρίου 2020 στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιηθεί μόνο την Παρασκευή 25-09-2020 και ώρα 09,00-12,00 στο Αμφιθέατρο του Μετεωροσκοπείου «Βασίλειος Κυριαζόπουλος» στην Πανεπιστημιούπολη Θεσσαλονίκης.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Σύλληψη αλλοδαπού στην Ηγουμενίτσα

 

Στη σύλληψη ενός 31χρονου αλλοδαπού προέβησαν, βραδινές ώρες χθες, τα στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.

Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από στέλεχος του  Γραφείου Ασφάλειας της οικείας Λιμενικής Αρχής, εντός του επιβατικού σταθμού του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι ο ανωτέρω κατείχε και επέδειξε πλαστό ταξιδιωτικό έγγραφο, με σκοπό την παράνομη έξοδό του από τη χώρα.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας  που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το ανωτέρω πλαστό έγγραφο.

Πόσο θωρακισμένοι είστε πραγματικά από την COVID-19;

 

Ελέγξτε το σε ένα από τα θεραπευτήρια του Ομίλου HHG

Για την καλύτερη πρόγνωση στην αντιμετώπιση του νέου κορωνοϊού, ο οργανισμός μας πρέπει να είναι θωρακισμένος. Αλλά τι πραγματικά σημαίνει αυτό; Γιατί δύο συνομήλικοι, υγιείς άνθρωποι παρουσιάζουν τόσο διαφορετική συμπτωματολογία, με τον έναν πλήρως ασυμπτωματικό και τον άλλον να παρουσιάζει βαριά συμπτώματα με μεγάλη δυσκολία ανάκαμψης και επιστροφή στην καθημερινότητα;

Εξαιτίας του τεράστιου κινδύνου που προκάλεσε στις ζωές όλων μας η εμφάνιση του νέου κορωνοϊού, η επιστημονική κοινότητα ενεργοποιήθηκε άμεσα για να απαντήσει σε αυτό ακριβώς το ερώτημα και να μελετήσει το κάθε τι, που πιθανώς διευκολύνει ή αποτρέπει τη νόσηση και τη βαρύτητα αυτής, από τον ιό.

Σαφώς και δεν υπάρχουν ακόμα ασφαλή δεδομένα, πάρα μόνο ενδείξεις, όπως για παράδειγμα η πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών που έδειξε συσχέτιση μεταξύ των χαμηλών επιπέδων Βιταμίνης D με τα αυξημένα ποσοστά θνησιμότητας και νόσησης από την COVID-19 σε 20 ευρωπαϊκές χώρες.

Παρόμοιες απόψεις έχουν διατυπωθεί και για τον ανάλογο ρόλο που ασκεί το επίπεδο και άλλων βιολογικών παραγόντων που είναι ενδεικτικοί της ανταπόκρισης του ανοσοποιητικού μας συστήματος, και εκφράζονται εύκολα με συνήθεις εργαστηριακές εξετάσεις.

Με σκοπό τον έλεγχο αυτών των παραγόντων, ο Όμιλος Hellenic Healthcare, που απαρτίζεται από τα θεραπευτήρια Υγεία, Metropolitan Hospital, Μητέρα, Metropolitan General, Λητώ και Creta Interclinic, δημιούργησε πακέτο εργαστηριακών εξετάσεων στη συμβολική τιμή των 40€.

 Το πακέτο antiCovid-19 Check up περιλαμβάνει τα παρακάτω:

       ΓΕΝΙΚΗ ΑΙΜΑΤΟΣ

       CRP

       D. DIMMER PLUS

       ΦΕΡΡΙΤΙΝΗ

       ΓΛΥΚΟΖΥΛΙΩΜΕΝΗ ΑΙΜΟΣΦΑΙΡΙΝΗ (HBAIC)

       ΒΙΤΑΜΙΝΗ D

       EΚΤΙΜΗΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΑΠΟ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΙΑΤΡΟ

Το συγκεκριμένο check up μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε μαζί με το τεστ Covid-19, εφόσον το επιθυμεί ο εξεταζόμενος, είτε ανεξάρτητα.

 

Υγεία: Ερυθρού Σταυρού 4 & Κηφισίας, Μαρούσι, Τ: 210 686 7340

Metropolitan Hospital: Εθνάρχου Μακαρίου 9 & Ελ. Βενιζέλου 1, Ν. Φάληρο, Αθήνα, Τ: 210 480 9000

Μητέρα: Ερυθρού Σταυρού 6, Μαρούσι, Τ: 210 686 7340

Metropolitan General: Λεωφόρος Μεσογείων 264, Χολαργός, Τ: 210 650 2000

Λητώ: Μουσών 7 - 13 Αθήνα, Τ: 210 686 7340

Creta Interclinic: Μίνωος 63, Ηράκλειο Κρήτης, T: 2810 373800

Σύλληψη αλλοδαπών και του ημεδαπού διακινητή τους στην Ηγουμενίτσα

 

Στη σύλληψη ενός  54χρονου ημεδαπού και τριών (03) αλλοδαπών ηλικίας 22, 16 και 18 ετών προέβησαν, βραδινές ώρες χθες, τα στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.

Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από τα ανωτέρω στελέχη εντός του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι ο 54χρονος, ως οδηγός Φ/Γ οχήματος, μετέφερε κρυμμένους μεταξύ διαφόρων εμπορευμάτων εντός του χώρου του φορτίου του επικαθήμενου ψυγείου, τους ανωτέρω αλλοδαπούς, οι οποίοι στερούνταν ταξιδιωτικών  εγγράφων, με σκοπό την παράνομη έξοδό τους από τη χώρα.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκαν το ανωτέρω Φ/Γ όχημα και το επικαθήμενο.

Διαλείπουσα νηστεία και Σακχαρώδης Διαβήτης Τύπου 2


Η διαλείπουσα νηστεία είναι μια σχετικά νέα πρόταση διατροφής για ρύθμιση και έλεγχο του σωματικού βάρους. Βιώνει μια αύξηση της δημοτικότητας, αποκτώντας όλο και περισσότερο οπαδούς,  λόγω της ευκολίας στην τήρησή της και των πολλών αναφερόμενων ωφελειών για την υγεία.
Η έννοια της διαλείπουσας νηστείας αναφέρεται σε ένα φάσμα διατροφικών συμπεριφορών που στοχεύουν στη διακοπή της σκόπιμης κατανάλωσης ενέργειας (δηλαδή νηστεία), για παρατεταμένες χρονικές περιόδους, συνήθως μεταξύ 16 και 24 ωρών, σε ένα κανονικό ή ελεύθερο κατά τα άλλα πρόγραμμα διατροφής. Υπάρχουν πολλές παραλλαγές…
Σε ορισμένα διαλείποντα σχήματα, τα άτομα περιορίζουν την κατανάλωση τροφής σε περίοδο 6 έως 8 ωρών κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ σε άλλα νηστεύουν για 24  ολόκληρες ώρες αρκετές ημέρες της εβδομάδας κλπ.
Αρκετά άτομα μπορεί να υιοθετήσουν αυτά τα διατροφικά πρότυπα όχι απλά μόνο σαν μέσο απώλειας βάρους αλλά και για τα υποσχόμενα οφέλη για την υγεία τους. Τα οφέλη αυτά υποστηριζόμενα από ανεκδοτικά στοιχεία, συμπεριλαμβάνουν από την καλύτερη ρύθμιση του Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 και τη μείωση των επιπλοκών του, μέχρι την θεραπεία και την αναστροφή του Διαβήτη.
Δυστυχώς, όλα αυτά παραμένουν αναπόδεικτα και μη δοκιμασμένα σε καλά σχεδιασμένες μελέτες.