Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2020

Από την Τρίτη 7 Ιανουαρίου τα ΚΤΕΟ θα κόβουν τα συγκεκριμένα diesel ΙΧ


Νέα εγκύκλιο σχετικά με τα ΚΤΕΟ και την λειτουργία τους εξέδωσε το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, εφιστώντας την προσοχή των ελεγκτών για τη διαπίστωση ύπαρξης του φίλτρου μικροσωματιδίων.
Ειδικότερα στην εγκύκλιο ξεκαθαρίζεται πως οι Ελεγκτές των ΚΤΕΟ πρέπει να παρακολουθήσουν συμπληρωματική επιμόρφωση για να ανανεώσουν το Πιστοποιητικό τους.
Ωστόσο το άκρως ενδιαφέρον σημείο της εγκυκλίου αφορά στα πετρελαιοκίνητα οχήματα και ειδικότερα στα φίλτρα συγκράτησης μικροσωματιδίων!
Όπως επισημαίνεται στην εγκύκλιο:
«Επαναλαμβάνουμε για μια ακόμη φορά την ανάγκη να δίδεται μεγάλη προσοχή στον διεξοδικότερο έλεγχο του συστήματος εξάτμισης των οχημάτων diesel, για τη διαπίστωση ύπαρξης του φίλτρου μικροσωματιδίων πετρελαίου DPF, στο πλαίσιο αντιμετώπισης του προβλήματος σχετικά με την αφαίρεση του φίλτρου αυτού».
 Επίσης πλέον δεν θα θεωρείται Επικίνδυνη Έλλειψη αλλά Σοβαρή θέματα που μπορεί να προκύψουν από τον αριθμό πλαισίου ή τις πινακίδες κυκλοφορίας.

Ιωάννινα: Συνελήφθη αλλοδαπός κατηγορούμενος για κλοπή τσάντας και παράνομη είσοδο στη χώρα


Συνελήφθη χθες (04-01-2020) το απόγευμα στα Ιωάννινα, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. του Τμήματος Άμεσης Δράσης Ιωαννίνων, ένας αλλοδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή και παράνομη είσοδο στη χώρα.
Ειδικότερα, χθες το απόγευμα ο κατηγορούμενος εισήλθε σε καφετέρια στην πόλη των Ιωαννίνων και εκμεταλλευόμενος την πρόσκαιρη απουσία πελάτισσας, αφαίρεσε από την καρέκλα της την τσάντα της.
Η πράξη του κατηγορούμενου έγινε αντιληπτή από θαμώνες του καταστήματος και ακολούθως συνελήφθη από προστρέξαντες αστυνομικούς που κλήθηκαν στον σημείο, ενώ η αφαιρεθείσα τσάντα αποδόθηκε στην κάτοχό της.
Επιπρόσθετα, όπως διαπιστώθηκε, ο κατηγορούμενος στερείται νόμιμων ταξιδιωτικών εγγράφων για την είσοδό του στη χώρα.
Ο συλληφθείς με τη σε βάρος του σχηματισθείσα δικογραφία θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων ενώ προανάκριση ενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Απόλλων Λάρισας - ΠΑΣ Γιάννινα 0-3

Περίπατο στον κάμπο!

Ποδαρικό με το δεξί  έκανε ο ΠΑΣ Γιάννινα απέναντι στον Απόλλωνα Λάρισας εκτός έδρας, αφού επικράτησε άνετα 0-3 και παρέμεινε στην κορυφή της Super League 2.
Οι Ηπειρώτες ήταν καλύτεροι και στα 90 λεπτά και κυριάρχησαν από την αρχή, έχοντας μόλις στο 10' δοκάρι με σουτ του Αποστολόπουλου.
Ο Παμλίδης στη συνέχεια έχασε δύο ευκαιρίες σε δύο λεπτά και στο 31' ο Κάστρο με απευθείας εκτέλεση φάουλ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα για το 0-1.
Το ημίχρονο έκλεισε με τον ΠΑΣ να φτάνει και στο 0-2, όταν στο 37' ο Κριζμάν με σουτ μέσα από την περιοχή έστειλε την μπάλα στα δίχτυα.
Με την έναρξη τους δεύτερου μέρους, ο Απόλλων Λάρισας βγήκε μπροστά κι αναζήτησε το γκολ που θα τον έβαζε και πάλι στο παιχνίδι, απείλησε την αντίπαλη εστία όμως δεν κατάφερε να σκοράρει.
Έτσι, ο ΠΑΣ Γιάννινα αφού έβγαλε την πίεση που του ασκήθηκε, έφτασε και σε τρίτο τέρμα όταν ο Καρτάλης άφησε στον Λέο που με σουτ έκανε το 0-3 το οποίο ήταν και το τελικό αποτέλεσμα.
ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ (Άριαν Μπελά): 
Γκέκας, Γκουστάβο Σάντος (Τασιούλης 60΄), Σουλιώτης (Μπρέμπος 85΄), Σκούπρα, Χατζής, Μπαστακός, Λίταινας, Κουρτεσιώτης, Καρρίκι, Σιφναίος, Ναζίμ (Νύκταρης 85΄).
ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ (Αργύρης Γιαννίκης): 
Χουτεσιώτης, Μπουκουβάλας, Παντελάκης, Σκόνδρας (Ζιούλης 84΄), Αποστολόπουλος, Κάστρο, Σιόντης, Ξύδας (Καρτάλης 71΄), Λώλης (Λέο 55΄), Παμλίδης, Κρίζμαν.

Παρακάλαμος: Ο αγιασμός των σπιτιών


Κανονικά πραγματοποιήθηκε και φέτος την Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2020,  ο αγιασμός των σπιτιών στον Παρακάλαμο.
Ένα έθιμο που έχει τις ρίζες του εδώ και δεκαετίες και θέλει κάθε χρόνο την παραμονή των Φώτων τον ιερέα του χωριού να γυρίζει από τα ξημερώματα το χωριό και να αγιάζει τα σπίτια.

Οι ημερομηνίες που θα καταβληθούν οι συντάξεις του Φεβρουαρίου 2020


Από την Τρίτη 28 Ιανουαρίου έως την Τρίτη 4 Φεβρουαρίου του 2020 θα καταβληθούν οι συντάξεις του Φεβρουαρίου του 2020 στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.
Αναλυτικά:
Ο ΟΑΕΕ, ο ΟΓΑ και το ΕΤΑΑ (μη Μισθωτών) θα καταβάλουν την Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2020 τις συντάξεις.
Την ίδια μέρα θα καταβληθούν και  οι συντάξεις των ανασφάλιστων υπερηλίκων από τον ΟΠΕΚΑ.
Το Δημόσιο, το ΙΚΑ, το ΝΑΤ και τα υπόλοιπα ταμεία του ΕΦΚΑ (Μισθωτών) θα καταβάλουν την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2020 τις συντάξεις. 
Την ημέρα αυτή θα καταβληθούν και οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος.
Το ΕΤΕΑΕΠ θα καταβάλει την Τρίτη 4 Φεβρουαρίου τις επικουρικές συντάξεις.

Παρακάλαμος: Πάρτι την Κυριακή 5 Ιανουαρίου στο «Plegma Cafe Bar»

Πάρτι την Κυριακή 5 Ιανουαρίου  στο «Plegma Cafe Bar» στον Παρακάλαμο.

Το ακριτικό Πωγώνι της Ηπείρου και τα χωριά του που βρίσκονται σε αλβανικό έδαφος

Μιχάλης Στούκας
Πωγώνι: δίπλα στα ελληνοαλβανικά σύνορα - Σύντομη γεωγραφική περιγραφή - Η μακραίωνη ιστορία του Πωγωνίου και η αναμφισβήτητη ελληνικότητα των κατοίκων του - Τα χωριά του Πωγωνίου που δόθηκαν, τελείως άδικα στην Αλβανία - Κοσοβίτσα: το χωριό που μοιράστηκε σε δύο κράτη!

Στο βορειοδυτικό άκρο του νομού Ιωαννίνων, στα ελληνοαλβανικά σύνορα, βρίσκεται η περιοχή του Πωγωνίου. Διοικητικά, υπάγεται στον νομό Ιωαννίνων, ενώ το μεγαλύτερο τμήμα της, ανήκει στον Δήμο Πωγωνίου, όπως αυτός συγκροτήθηκε με το σχέδιο «Καλλικράτης».
Ως το 1997, υπήρχε η επαρχία Πωγωνίου. Ο τωρινός Δήμος, δεν περιλαμβάνει όλα τα χωριά του Πωγωνίου, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι η πρωτεύουσα του, το ιστορικό Καλπάκι, πουθενά στη βιβλιογραφία δεν αναφέρεται ότι ανήκει στο Πωγώνι. Ιστορική έδρα του Δήμου Πωγωνίου, είναι το Δελβινάκι, το οποίο ανήκει στο Πωγώνι. Συγγνώμη αν σας μπερδέψαμε λίγο, αλλά ο «Καποδίστριας» και ο «Καλλικράτης», δεν είναι δικά μας δημιουργήματα!

Γεωγραφική θέση του Πωγωνίου


s17


Το Πωγώνι βρίσκεται στο ΒΔ άκρο του νομού Ιωαννίνων, μεταξύ Ζαγορίου, Κόνιτσας, Δρόπολης, Κουρέντων και Θεσπρωτίας. Περιλαμβάνει δύο τμήματα, το βόρειο, γνωστό στο παρελθόν ως Καραμουρατία και το νότιο, γνωστό και ως «Παλιοπωγώνι».
Για την ετυμολογία της λέξης Πωγώνι, υπάρχουν διάφορες εκδοχές. Ας δούμε τις κυριότερες.

Ο Ιωάννης Λαμπρίδης, γράφει το 1886:
«Το όνομα του τμήματος είναι Σλαβικόν, ουχί όμως τόπου σημαντικόν, ως σημειοί και ο Α. Πάλλης (Μελ. Περί Ηπείρ. σελ.38), αλλά κύριον ηγέτου επήλυδος (ξένου, αλλοδαπού) εγκατασταθάντος αυτόθι, όπερ ου μόνον η γλώσσα του λαού διετήρησε Πογώνη το τμήμα τούτο αποκαλούσα, αλλά και οι κατακτηταί, οι ακριβείς ούτοι των Βυζαντινών απομιμηταί (ενν. οι Οθωμανοί), Ναχιγέ Πογώνη επισήμως και ανέκαθεν αυτό αποκαλούντες».
Η Ήπειρος, όπως και η Μακεδονία, δέχτηκε αναμφίβολα σλαβικές επιδρομές. Στην πολιορκία της Θεσσαλονίκης από τους Σλάβους (677-681), μεταξύ των φυλών που πήραν μέρος , αναφέρονται και οι Βαϊουσίτες ή Βαϊουνίτες, που κατοικούσαν στην περιοχή της σημερινής Θεσπρωτίας. Άλλη εκδοχή, αναφέρει ότι αυτοί κατοικούσαν κοντά στη Θεσσαλονίκη και μετά την αποτυχία της πολιορκίας της πόλης, εγκαταστάθηκαν στη Θεσπρωτία και στη Βόρειο Ήπειρο, κοντά στα παράλια. Η περιοχή που εγκαταστάθηκε η σλαβική αυτή φυλή, ονομαζόταν ως τα τέλη του 13ου αιώνα, Βαγενετία. Κατάλοιπα του τοπωνύμιου αυτού, υπάρχουν μέχρι σήμερα στην Ήπειρο.

Συλλήψεις αλλοδαπών στην Ηγουμενίτσα


Στη σύλληψη δύο (02) αλλοδαπών προέβησαν, βραδινές ώρες χθες, στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.
Συγκεκριμένα, οι ανωτέρω σε ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν από στελέχη του Γραφείου Ασφαλείας εντός του επιβατικού σταθμού του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι κατείχαν και επέδειξαν πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, με σκοπό να μεταβούν παράνομα στο εξωτερικό.
Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί τις προανακρίσεις, κατασχέθηκαν τα ανωτέρω έγγραφα.

Πυρκαγιά σε κτήριο στο 9ο χμ της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων-Αθηνών


Πυρκαγιά ξέσπασε σε κτήριο στο 9ο χμ της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων-Αθηνών.
Η φωτιά πήρε γρήγορα διαστάσεις με αποτέλεσμα να κάψει σχεδόν ολοσχερώς και την σοφίτα στο τριώροφο κτίριο.
Στο σημείο επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής καθώς στο ισόγειο λειτουργεί επιχείρηση.

Προς ενίσχυση των δυνάμεων κινήθηκε και το γερανοφόρο όχημα ενώ επί τόπου βρίσκονται και δυνάμεις της Αστυνομίας για την λήψη μέτρων διευκόλυνσης.

Πως εκδηλώνεται το «αυχενικό σύνδρομο του κινητού»


Όσοι περνούν πολλές ώρες την ημέρα σκυμμένοι πάνω από το κινητό ή το tablet, διαβάζοντας, γράφοντας, κάνοντας post στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή/και παίζοντας ηλεκτρονικά παιχνίδια, αργά ή γρήγορα κινδυνεύουν να πέσουν θύματα του αυχενικού συνδρόμου του κινητού, που προσβάλλει τον αυχένα, τους ώμους και την σπονδυλική στήλη.
Το πιθανότερο είναι ότι ακόμα κι αυτή τη στιγμή, καθώς διαβάζετε το συγκεκριμένο κείμενο, το κάνετε μέσα από την οθόνη του κινητού σας, έχοντας το κεφάλι σας σκυμμένο προς τα εμπρός, τα χέρια λυγισμένα στα πλάγια του σώματος και την ράχη σας καμπουριασμένη. 
Αν και πιθανώς δεν το αντιλαμβάνεστε, η στάση αυτή είναι επώδυνη για τον αυχένα σας και είναι θέμα χρόνου να εκδηλωθεί μια πλειάδα συμπτωμάτων που χαρακτηρίζουν το σύνδρομο.
Όπως εξηγεί ο φυσικοθεραπευτής-χειροθεραπευτής Γιώργος Κακαβάς, από το Fysiotek Sports and Spine Lab (www.fysiotek.gr), η αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης (δηλαδή ο αυχένας) αποτελείται από ένα καλά συντονισμένο δίκτυο νεύρων, οστών, αρθρώσεων και μυών που ελέγχονται από τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. 
Κάθε ερεθισμός κατά μήκος των νεύρων που διέρχονται από αυτήν (όπως αυτός που προκαλείται όταν κάποιος χρησιμοποιεί με τις ώρες το κινητό, έχοντας σκυμμένο το κεφάλι του) μπορεί να καταλήξει σε τραυματισμό. 
Στην περίπτωση των κινητών και των tablet, ο τραυματισμός αποκαλείται «αυχενικό σύνδρομο του κινητού», ανήκει στα σύνδρομα υπέρχρησης και προκαλείται από την καθημερινή, πολύωρη κακή στάση του σώματος.