Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΛΕΠΤΟΚΑΡΥΩΤΩΝ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ "Η ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ":Ετήσια συνεστίαση και κοπή πίτας την Κυριακη 23 Ιανουαρίου

ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΟΙ: Προς κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους


Κινητοποιήσεις, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επαναλειτουργία των πρατηρίων αφορολόγητων καυσίμων στους Μεθοριακούς σταθμούς Κήπων Έβρου, Ευζώνων και Κακαβιάς, εισηγείται το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων, που θα συνεδριάσει την ερχόμενη Πέμπτη 20 Ιανουαρίου.

Η Π.Ο.Π.Ε.Κ. υποστηρίζει ότι «η αιφνιδιαστική απόφαση του Υπ. Οικονομικών, για την επαναλειτουργία των πρατηρίων αφορολόγητων καυσίμων, δίχως σχετική μελέτη του θέματος, θα ανοίξει εκ νέου νέα λαθρεμπορικά κανάλια με απώλεια δημοσίων εσόδων, πολλαπλάσια των πιθανολογούμενων εσόδων από την πώληση αφορολόγητων καυσίμων από τα Κ.Α.Ε., αλλοιώνοντας τους κανόνες του υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά της Βόρειας Ελλάδας, οδηγώντας πολλά πρατήρια στην έξοδο και πολλούς εργαζόμενους στην ανεργία».

ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ: Μια γυναίκα πέθανε από τον ιό Η1Ν1


Μία γυναίκα, 54 ετών, πέθανε σήμερα στο Γενικό Νοσοκομείο Σερρών στο οποίο νοσηλευόταν, καθώς είχε προσβληθεί από τον ιό της γρίπης Η1Ν1.

Η γυναίκα νοσηλευόταν στο νοσοκομείο τις τελευταίες δέκα ημέρες, όταν παρουσίασε τα συμπτώματα του ιού. Σύμφωνα με τον διοικητή του νοσοκομείου, κ. Ξενοφώντα Εμμανουηλίδη, ο θάνατός της οφείλεται αποκλειστικά στον Η1Ν1.

ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ: Απεργούν Τετάρτη 19, Πέμπτη 20 και Παρασκευή 21 Ιανουαρίου


Χωρίς φαρμακεία θα μείνει την Τετάρτη, την Πέμπτη και την Παρασκευή όλη η Ελλάδα μετά την απόφαση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου να προχωρήσει στη διεξαγωγή τριών 24ωρων απεργιών σε ένδειξη διαμαρτυρίας ως προς τα σχέδια της κυβέρνησης για την απελευθέρωση του επαγγέλματος.

Αντίστοιχη κινητοποίηση αποφασίστηκε και την ερχόμενη εβδομάδα, για τις ίδιες ημέρες.

Η περαιτέρω στάση των φαρμακοποιών θα αποφασιστεί σε επόμενη συνεδρίαση στο τέλος Ιανουαρίου.

ΑΚΑΛΥΠΤΕΣ ΕΠΙΤΑΓΕΣ: Ανήλθαν σε 1,8 δισ. ευρώ


Σε 1,8 δισ. ευρώ ανήλθαν το 2010 οι ακάλυπτες επιταγές, έναντι 3 δισ. ευρώ το 2009, σύμφωνα με στοιχεία της Τειρεσίας ΑΕ, που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Σε τεμάχια οι ακάλυπτες επιταγές έφθασαν το 2010 τις 195.238, έναντι 304.377 το 2009.
Τον Δεκέμβριο του 2010, οι ακάλυπτες επιταγές ανήλθαν σε τεμάχια σε 17.116 και σε αξία σε 158,6 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση 7,28% και 9,36% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα του ιδίου έτους. Σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2009 σημείωσαν μείωση 3,79% σε τεμάχια και 8,89% σε αξία.

Οι απλήρωτες συναλλαγματικές το 2010 ανήλθαν σε τεμάχια σε 143.000 και σε αξία σε 229 εκατ. ευρώ, έναντι 152.779 και 250 εκατ. ευρώ το 2009 αντίστοιχα.

Τον Δεκέμβριο του 2010, οι απλήρωτες συναλλαγματικές ανήλθαν σε 13.581 και σε αξία σε 20,5 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 3,98% σε τεμάχια και μείωση 1,48% σε αξία αντίστοιχα, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2009 οι απλήρωτες συναλλαγματικές σημειώνουν μείωση 4,85% σε αξία και 9,88% σε ποσά.

ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: Μείωση περί το 25%


Νέα περαιτέρω πτώση, κατά 22%, σημείωσε η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα τον περασμένο Οκτώβριο, με αποτέλεσμα στο τέλος του 10μήνου 2010, ο εκτελούμενος οικοδομικός όγκος να έχει μειωθεί κατά 24,7%, με αντίστοιχες παρενέργειες στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και στην απασχόληση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), τον Οκτώβριο 2010, σε σύγκριση με τον Οκτώβριο 2009, το μέγεθος της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας στο σύνολο της χώρας, ανήλθε σε 3.951 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 814,2 χιλιάδες m2 επιφάνειας και 2.872,2 χιλιάδες m3 όγκου, παρουσίασε, δηλαδή, μείωση κατά 16,1% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 18,6% στην επιφάνεια και κατά 22% στον όγκο. Μόνον σε τρεις από τις 13 περιφέρειες της χώρας καταγράφηκε αύξηση του οικοδομικού όγκου και, συγκεκριμένα, στις περιφέρειες Ιονίων Νήσων (+41,4%), Αν. Μακεδονίας- Θράκης (+37,4%) και Δυτικής Μακεδονίας (+4,5%). Στον αντίποδα, οι μεγαλύτερες μειώσεις του όγκου σημειώθηκαν στις περιφέρειες Θεσσαλίας (-44,9%), Κεντρικής Μακεδονίας (-40,8%), Κρήτης (-35,8%), Δυτικής Ελλάδας (-34,3%) και Στερεάς Ελλάδας (-32%).

Το δεκάμηνο Ιανουαρίου- Οκτωβρίου 2010, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2009, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα, εμφανίζει στο σύνολο της χώρας μείωση κατά 11,3% στον αριθμό των εκδοθεισών οικοδομικών αδειών, κατά 20% στην επιφάνεια και κατά 24,7% στον όγκο. Ο οικοδομικός όγκος μειώθηκε σε όλες ανεξαιρέτως τις περιφέρειες της χώρας, με τη μεγαλύτερη πτώση να καταγράφεται στις περιφέρειες Αττικής (-34,1%), Στερεάς Ελλάδας (-29,7%), Δυτικής Ελλάδας (-27,1%), Κρήτης (-25,4%) και Ηπείρου (-24,2%). Μόνον στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου η μείωση του οικοδομικού όγκου ήταν μονοψήφια (-9,5%).

ΕΚΠΟΙΖΩ: Οι τράπεζες δεν εξυπηρετούν τα «υπερχρεωμένα νοικοκυριά»


Στη ρύθμιση οφειλών ύψους 4 δις ευρώ έχουν στραφεί περίπου 250.000 ιδιώτες- δανειολήπτες αλλά και περίπου 50.000 μικρομεσαίες- ως επί το πλείστον-επιχειρήσεις, ζητώντας επιμήκυνση της διάρκειας δανείου, μετατροπή βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων, όπως τα κεφάλαια κίνησης, σε μακροπρόθεσμα καθώς και αναπροσαρμογή των επιτοκίων προς τα κάτω, συνήθως με την προσημείωση περιουσιακών στοιχείων.
Όπως αναφέρουν οι τραπεζίτες, η αναδιάρθρωση δανεισμού, ιδιωτών και επιχειρήσεων προσαρμόζεται στις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε δανειολήπτη και γίνεται μετά από συζήτηση των δύο πλευρών.

Ήδη, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ), οι τράπεζες, πολύ πριν τεθεί σε ισχύ ο νόμος για τη ρύθμιση των οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων, προέβησαν, παρά τα προβλήματα ρευστότητας που υπάρχουν στο τραπεζικό σύστημα, σε μεγάλο αριθμό ρυθμίσεων με οφειλέτες που αντιμετώπιζαν δυσχέρειες κατά την εξυπηρέτηση των δανείων τους.

Ωστόσο, σοβαρές επιφυλάξεις σχετικά με την ουσιαστική προθυμία των τραπεζών να ανταποκριθούν στην εφαρμογή του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και να διευκολύνουν τους δανειολήπτες τους διατηρούν η ΕΚΠΟΙΖΩ και η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή.

Συγκεκριμένα η ΕΚΠΟΙΖΩ αναφέρει ότι οι τράπεζες προβάλλουν διάφορες δικαιολογίες, όπως προβλήματα στη συμπλήρωση των αιτήσεων από μερίδα οφειλετών, απουσία πρότασης ρύθμισης των οφειλών, υποβολή αιτήσεων από εμπόρους, οι οποίοι αποκλείονται από το νόμο, έλλειψη υπογραφής, προκειμένου να κωλυσιεργήσουν.

Υπογραμμίζει όμως ότι σε ότι αφορά τα αιτήματα από οφειλέτες με τη συνδρομή της ΕΚΠΟΙΖΩ, οι τράπεζες δεν έχουν καμία δικαιολογία. Η μη συναποστολή αποδεικτικών εγγράφων με τις αιτήσεις, που θεωρεί η ΕΕΤ προϋπόθεση εξέτασης του αιτήματος, όχι μόνο δεν προβλέπεται πουθενά, αλλά βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τις οδηγίες σχετικά με τη διαδικασία εξωδικαστικού συμβιβασμού που έχει δημοσιοποιήσει η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή στην ιστοσελίδα της, στις οποίες αναφέρεται ότι η υποβολή δικαιολογητικών θα ήταν χρήσιμο να πραγματοποιηθεί μόνο εφόσον οι τράπεζες εκδηλώσουν ενδιαφέρον σχετικά με το αίτημα του οφειλέτη.

Άλλωστε, δεν είναι παράλογο ένα ρεαλιστικό αίτημα να τύχει διαχείρισης, σε επίπεδο αποδοχής ή αντιπρότασης, αρχικά χωρίς την προσκόμιση δικαιολογητικών, η οποία όμως θα μπορούσε να αποτελεί προϋπόθεση για την περαιτέρω εφαρμογή της πρότασης, προσθέτει η ΕΚΠΟΙΖΩ.

Από την πλευρά της η ΕΕΤ αναφέρει ότι οι τράπεζες καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια να εφαρμόσουν το νόμο και να διευκολύνουν τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, χωρίς, όμως, να διακυβεύονται τα συμφέροντα των καταθετών των τραπεζών, καθώς και των μετόχων τους, τόσο στην Ελλάδα (περιλαμβανομένων και των μικρομετόχων) όσο και στο εξωτερικό.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Στοπ σε 8 καταχρηστικούς όρους των τραπεζών


Καταργούνται 8 καταχρηστικοί όροι που εφάρμοζαν οι τράπεζες στις συναλλαγές τους με τους καταναλωτές, ύστερα από απόφαση του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Βασίλη Κεγκέρογλου.
η αποφαση είναι εφαρμοστέα και από τις τράπεζες που δεν ήταν διάδικοι στη συγκεκριμένη υπόθεση.

Αναλυτικά καταργούνται τα εξής:
Ο όρος που προβλέπει ότι σε περίπτωση ανάληψης μετρητών από κατάστημα ή ΑΤΜ του ίδιου πιστωτικού ιδρύματος, καταβάλλονται από τον καταναλωτή προμήθεια ή λειτουργικά έξοδα στο πιστωτικό ίδρυμα.
Ο όρος που προβλέπει ότι στην περίπτωση στεγαστικού δανείου που χρησιμοποιείται για κατασκευή ή ανέγερση κατοικίας, το δάνειο κατατίθεται σε δεσμευμένο λογαριασμό του οφειλέτη και ενώ η αποδέσμευση γίνεται σταδιακά, ανάλογα με την πρόοδο των εργασιών, ο δανειολήπτης επιβαρύνεται με τους τόκους του δανείου, από την ημέρα που κατατίθεται το ποσόν στον δεσμευμένο λογαριασμό. Ο όρος αυτός απαγορεύεται, ανεξάρτητα αν το ποσόν που κατατίθεται στον λογαριασμό του δανειολήπτη εκτοκίζεται με τόκο κατάθεσης.
Ο όρος που προβλέπει ότι επιβάλλονται προμήθεια ή έξοδα για την κατάθεση σε λογαριασμό τρίτου, που είναι πελάτης του πιστωτικού ιδρύματος.
Ο όρος με τον οποίο επιβάλλονται προμήθεια ή έξοδα σε κάθε κίνηση λογαριασμού ταμιευτηρίου ή τρεχούμενου αναφορικά με την ανάληψη ή κατάθεση μετρητών ή επιταγής στα ταμεία των τραπεζών, όταν οι κινήσεις υπερβαίνουν το καθορισμένο από την τράπεζα όριο.
Ο όρος που προβλέπει την επιβολή εξόδων αδράνειας σε καταθετικούς λογαριασμούς, που παραμένουν ακίνητοι για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από αυτό που καθορίζει η τράπεζα.
Ο όρος που προβλέπει ότι οι λογαριασμοί με μέσο μηνιαίο υπόλοιπο μικρότερο από εκείνο που ορίζει η τράπεζα βαρύνονται με έξοδα τήρησης και παρακολούθησης των κινήσεων.
Ο όρος που υποχρεώνει τον καταθέτη να ειδοποιήσει αμέσως την τράπεζα, σε περίπτωση απώλειας του βιβλιαρίου καταθέσεων, και ορίζει ότι η τράπεζα δεν ευθύνεται σε περίπτωση που πραγματοποιήσει πληρωμή σε άλλο πρόσωπο, πριν λάβει την προαναφερόμενη ειδοποίηση.
Ο όρος που περιορίζει την ευθύνη των τραπεζών μόνο για δόλο ή για βαριά αμέλεια υπαλλήλου της, σε περίπτωση μη γνήσιας υπογραφής σε δελτία ή εντολές πληρωμής, αποκλείοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την ευθύνη της για ελαφρά αμέλεια.

«ΤΟ ΠΕΤΑΓΜΑ ΤΟΥ ΚΥΚΝΟΥ»:Παρουσίασε η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος στους Ηπειρώτες της Αθήνας.


Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, η κορυφαία αποδημική οργάνωση των Ηπειρωτών, στα πλαίσια των δραστηριοτήτων της, παρουσίασε την Κυριακή 16 Γενάρη, μία μέρα πριν από την Παγκόσμια Πρώτη, στους απόδημους Ηπειρώτες τη νέα ταινία του Ηπειρώτη σκηνοθέτη Νίκου Τζίμα «Το πέταγμα του Κύκνου», μια ταινία που γυρίστηκε κατά το μεγαλύτερο μέρος της, στην Ήπειρο.

Ο Ηπειρώτης σκηνοθέτης Νίκος Τζίμας μετά τις ταινίες «Ο άνθρωπος με τα Γαρύφαλλο» « Ο Αστραπόγιαννος» « Τα χρόνια της θύελλας» « Ο Τάφος των εραστών», κ.α., επέστρεψε με μια διεθνή συμπαραγωγή γεμάτη δράση και με ένα εντυπωσιακό καστ Ελλήνων και ξένων ηθοποιών. Και προτίμησε να παρουσιάσει την νέα ταινία του, πρώτα στους συμπατριώτες του και μετά στον υπόλοιπο κόσμο.
Το πέταγμα του κύκνου είναι το πέταγμα της ψυχής μας στην ομορφιά της ζωής και της αγάπης, στην μαγεία της φύσης και του έρωτα, σε ό,τι χάσαμε στη δίνη του σύγχρονου τρόπου ζωής, των μεγάλων εντάσεων, των μεγάλων ταχυτήτων, στο κυνήγι της καριέρας και της οικονομικής επιτυχίας.
(Ο σκηνοθέτης της ταινίας Νίκος Τζίμας και ο έφορος Δημοσίων Σχέσεων της Π.Σ.Ε. Κώστας Κωνής)

Η συγκλονιστική ιστορία του Αλέξη, ενός “golden boy”, που υπηρέτησε το κέρδος αψηφώντας τις συνέπειες.

Μια φοβερή οικολογική καταστροφή με πολλά ανθρώπινα θύματα, εξαιτίας της απληστίας μιας κοινοπραξίας πολυεθνικών, ανάμεσά τους και η εταιρία που διευθύνει ο Αλέξης, τον ξυπνάνε από την μεγάλη αυταπάτη.

Θέλει να ξαναβρεί όλα όσα έχασε...τη ζωή του...αλλά είναι απόλυτα παγιδευμένος. Γύρω του εξελίσσεται ένα θρίλερ διαπλοκής που τον σφίγγει σαν μέγγενη και τον οδηγεί σε μια αδυσώπητη σύγκρουση με τις πολυεθνικές.
Η ταινία είναι αποκαλυπτική για το σήμερα, όπως ήταν το “Γαρύφαλλο” για τις αρχές του '50.

Η ταινία ακολουθεί τους νόμους του Αριστοτέλη περί τραγωδίας. Αρχή, μέση, τέλος. Αντίθεση, σύγκρουση, ποιοτική μεταβολή, λύτρωση. Οι καταστάσεις φτάνουν στα άκρα και οι ήρωες γίνονται τραγικά σύμβολα της εποχής τους. Η σύγκρουση δεν γίνεται μεταξύ καλών και κακών αλλά μεταξύ του ήρωά μας και του συστήματος. Ο ήρωάς μας προκάλεσε τη μοίρα του με τα λάθη του, την αλαζονεία του και την ασέβειά του σε μεγάλες αξίες.

Ήθελα να κάνω μια ταινία πάνω στα κοινωνικά και οικολογικά προβλήματα του σήμερα που καίνε. Μέσα από μια συναρπαστική περιπέτεια να βγαίνουν μεγάλα συναισθήματα, ο έρωτας, η αγάπη, οι αξίες, η φιλία, η ομορφιά της φύσης. Που όλα έχουν απαξιωθεί και χάνονται και μαζί τους χανόμαστε και εμείς, τόνισε ο σκηνοθέτης στην σύντομη ομιλία του στους συμπατριώτες του. Και συνέχισε. Με βασανίζει χρόνια τώρα ένα ερώτημα… Πού πάμε;… Και ποιος μας πάει; Οι κυβερνήσεις που εκλέγουμε, ή το αόρατο χέρι του πολυεθνικού κεφαλαίου, που εν ονόματι του κέρδους καταλύει κάθε νόμο και αξία, ισοπεδώνει τον άνθρωπο και καταστρέφει τη φύση;

Στην κατάμεση κινηματογραφική αίθουσα ''ΟΠΕΡΑ'' της οδού Ακαδημίας εκατοντάδες Ηπειρώτες της Αθήνας, αλλά και αρκετοί φίλοι της Ηπείρου, καταχειροκρότησαν τον Πρεβεζάνο σκηνοθέτη, μετά το πέρας της προβολής.
Πριν την προβολή, στη λιτή και σύντομη προσφώνηση του, Ο Πρόεδρος της ΠΣΕ συνεχάρη τον σκηνοθέτη Νίκο Τζίμα, τόσο για την χρόνια προσφορά του στην Τέχνη, όσο και για την τόλμη του να αναδεικνύει σύγχρονα ζητήματα που αγγίζουν σήμερα την κοινωνία μας, όπως η καταστροφή του περιβάλλοντος, η οικολογία, η διαχείριση περιβαλλοντολογικών προβλημάτων, η παγκοσμιοποίηση, η απομάκρυνση των νέων από τις παραδόσεις του λαού μας, η αποξένωση, κλπ. Επιπλέον ευχαρίστησε τον σκηνοθέτη γιατί μεγάλο μέρος της ταινίας γυρίστηκε στην Ήπειρο, αναδεικνύοντας έτσι τις ομορφιές της πατρώας γης παγκοσμίως.
(Ο Πρεβεζάνος σκηνοθέτης παρέα με φίλους με καταγωγή από το νομό Πρέβεζας που παραβρέθηκαν στην σημερινή προβολή)
Στην αντιφώνηση του, ο Πρεβεζάνος σκηνοθέτης ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους, για τους προβληματισμούς του, που τον οδήγησαν, στο να γυρίσει αυτή την ταινία, αλλά και στο γεγονός ότι μια τέτοια ταινία, διεθνούς παραγωγής και αμερικάνικων προδιαγραφών και δεδομένων είναι ένα δύσκολο εγχείρημα για τα ελληνικά δεδομένα. Είπε ότι πίστεψε στο θέμα και το σενάριο της ταινίας και για αυτό έκανε ότι μπορούσε για να ολοκληρωθεί αυτό το εγχείρημα, που δεν έχει καθόλου κρατική χρηματοδότηση, αλλά γυρίστηκε αποκλειστικά με κεφάλαια κινηματογραφικών παραγωγών και ειδικά ξένων, που πίστεψαν σε αυτόν και την ταινία.
Εμείς έχουμε να πούμε ότι. μείναμε κατενθουσιασμένοι και άκρως ικανοποιημένοι από το Κινηματογραφικό έργο που παρακολουθήσαμε και το συστήνουμε σε όλους ανεπιφύλακτα. Θα μείνουν ευχαριστημένοι και ικανοποιημένοι από αυτό που θα παρακολουθήσουν.

Στην Ταινία πρωταγωνιστούν.
James D' Arcy, Alicia Witt, Colm Meaney, Linda Gray, Larry Hagman,Tom Frederic, Georgina Rylance, Γιάννης Βούρος, Ιεροκλής Μιχαηλίδης, Θανάσης Βέγγος, Άγγελος Αντωνόπουλος, Πέτρος Φυσσούν, Βασίλης Μαυρομάτης, Αλέξανδρος Λογοθέτης, Δημήτρης Αλεξανδρής, Αντώνης Αντωνίου, Θανάσης Τσαλταμπάσης, Μπέττυ Μαγγίρα, Ρένος Χαραλαμπίδης, Νίκος Ψαρράς, Μενέλαος Ντάφλος, Δέσποινα Μοίρου, Δημήτρης Βερύκιος, Άλκης Παναγιωτίδης, Αλέξια Τερεζάκη, Στράτος Κανιαμός, Βίκυ Κουμούτσου, Δημήτρης Μακαλιάς και πολλοί άλλοι…
Συντελεστές της ταινίας.
Σενάριο: Νίκος Τζίμας
Σύμβουλοι Σεναρίου: Ανδρέας Φραγκιάς , Θανάσης Βαλτινός
Συνεργάτες Σεναρίου: Μπάμπης Τσικλιρόπουλος, Γιάννης Ξανθούλης, Θάνος Ξηρός και ο Αμερικανός Chris Fallon
Φωτογραφία: Άρης Σταύρου
Μοντάζ: Γιάννης Τσιτσόπουλος
Τελικό μοντάζ για Αμερική: Conrad Gonzalez
Μουσική: Λουκάς Θάνος
Τραγούδια: Μίκης Θεοδωράκης, Βασίλης Τσιτσάνης
Σκηνοθεσία: Νίκος Τζίμας
Φιλμ: 35mm KodakΉχος: Dolby Digital

Η ταινία θα ανέβει την Πέμπτη 20 Ιανουαρίου σε 70 αθηναϊκούς κινηματογράφους και θα έχει «Επίσημη Πρώτη» την Δευτέρα 17 Ιανουαρίου στον κινηματογράφο «ΑΤΤΙΚΟΝ» και στη συνέχεια στην Επαρχία.

Eurogroup: Νέο σχέδιο για τη διάσωση της Ελλάδας


Στην τελική ευθεία μπαίνει το σχέδιο διάσωσης της ευρωζώνης, απέναντι στις επιθέσεις των αγορών από το οποίο θα αποκομίσει σημαντικά οφέλη η Ελλάδα.
Οι οριστικές αποφάσεις θα κλειδώσουν στις κρίσιμες συνόδους των υπουργών Οικονομικών (Eurogroup και Ecofin) που πραγματοποιούνται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες ενώ την τελική σφραγίδα θα βάλουν οι αρχηγοί των κρατών μελών της Ε.Ε στη Σύνοδο Κορυφής του Φεβρουαρίου.

Το σχέδιο «αντίδρασης» των Βρυξελλών στηρίζεται σε 3 άξονες:
• ενίσχυση με σημαντικά κεφάλαια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στήριξης χωρών με πρόβλημα όπως η Ελλάδα
• Αναπτυξιακά ευρωομόλογα για μεγάλα έργα σε υποδομές, ναυτιλία, έρευνα κλπ
• και σκληρή πειθαρχία με ενιαίους κανόνες διακυβέρνησης για όλες τις χώρες.

Το σχέδιο για την Ελλάδα.

Ειδικά για την Ελλάδα σχεδιάζονται και 2 επιπλέον μέτρα:
- επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου της Τρόικα σε έως και 11 χρόνια αλλά και μείωση του επιτοκίου που πληρώνει η χώρα μας στο μισό σχεδόν.
Δηλαδή από το 5,2% σε περίπου 3 ως 3,5%.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Σώζονται οι «παλιοί» εργαζόμενοι


Ρύθμιση-ανάσα για όσους εργαζόμενους έχουν 3.600 ένσημα στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και συνολικά συμπληρώνουν 4.500 ημέρες εργασίας θα τεθεί σε εφαρμογή από το υπουργείο Εργασίας. Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να επηρεαστούν από τις επερχόμενες αλλαγές στη λίστα με τα βαρέα και ανθυγιεινά, ακόμα και αν το επάγγελμα τους εξαιρεθεί από το ευνοϊκό αυτό ασφαλιστικό καθεστώς.
Η σχετική ρύθμιση, που έχει επεξεργαστεί ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας κ. Γιώργος Κουτρουμάνης, θα συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα που θα κατατεθεί το Μάιο στη Βουλή. Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι να μην υπάρξουν βίαιες ανατροπές σε ώριμα ασφαλιστικά δικαιώματα.
Από την 1η Ιουλίου θα τεθεί σε εφαρμογή η νέα-και σαφώς περιορισμένη-λίστα για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Ενδεικτικό της έκτασης των αλλαγών είναι πως ο αριθμός των εργαζομένων που καλύπτονται από βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα θα «πέσει» από τις 700.000 στις 450.000. Για τη συγκρότηση της νέας λίστας το υπουργείο Εργασίας προχωρά στη σύσταση επιτροπής εμπειρογνωμόνων. Η νέα επιτροπή αμέσως μετά το Πάσχα θα παραδώσει πόρισμα για το ποια επαγγέλματα πρέπει να αποχαρακτηριστούν.

ΠΑΣΟΚ: «Ανταρσία» βουλευτών για το νοµοσχέδιο της κα Τίνας Μπιρµπίλη


«Τύµπανα πολέµου» ηχούν πάλι στην Κοινοβουλευτική Οµάδα του ΠΑΣΟΚ. Αφορµή για τη νέα αντιπαράθεση, το νοµοσχέδιο της υπουργού Περιβάλλοντος κα Τίνας Μπιρµπίλη για τη βιοποικιλότητα, του οποίου βασική διάταξη αναφέρει ότι σε περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί Νatura καθορίζεται σε 10 στρέµµατα το εµβαδόν των οικοπέδων εντός των οποίων θα επιτρέπεται στο εξής η οικοδοµική ή άλλη δραστηριότητα.

Οι βουλευτές προειδοποίησαν ήδη την κυβέρνηση ότι «αυτό το νοµοσχέδιο δεν περνάει» και την κάλεσαν να ζητήσει από την αρµόδια υπουργό «να το πάρει πίσω».

ΟΑΕΕ: Εξαγορά έως και τεσσάρα έτη


Τη δυνατότητα να αναγνωρίσουν, από το 2011, έως και 4 έτη ασφάλισης ώστε να συµπληρώσουν τα χρόνια που χρειάζονται για να συνταξιοδοτηθούν µε βάση τον νέο ασφαλιστικό νόµο έχουν οι ελεύθεροι επαγγελµατίες ασφαλισµένοι του ΟΑΕΕ.

Ο νέος ασφαλιστικός νόµος προσθέτει σταδιακά έως 5 έτη, από1/1/2011 έως το 2015, σε όσους ελεύθερους επαγγελµατίες ασφαλισµένους στον ΟΑΕΕδεν θεµελίωσαν µε το τέλος του 2010 συνταξιοδοτικό δικαίωµα, τα οποία όµως µπορούν να περιοριστούν µε την εξαγορά πλασµατικών ετών.

Σύµφωνα µε εγκύκλιο που εξέδωσε η διοίκηση του ΟΑΕΕ, τα έτη που µπορούν να αναγνωριστούν στους ασφαλισµένους του είναι:

1. Ο χρόνος στρατιωτικής υπηρεσίας.
2. Ο χρόνος σπουδών για τηναπόκτηση ενός µόνο πτυχίου ανώτερης ή ανώτατης σχολής της ηµεδαπής ή της αλλοδαπής, καθώς και ο χρόνος σπουδών, µετά τη συµπλήρωση του 17ου έτους της ηλικίας, σε µέσες επαγγελµατικές σχολές.

3. Ο χρόνος ανεργίας µετά την υπαγωγή στην ασφάλιση οποιουδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης ή το ∆ηµόσιο.

4. Ο πλασµατικός χρόνος των µητέρων ασφαλισµένων του ΤΣΑ (που προβλέπει ο νόµος του 2008) ανεξάρτητα του χρόνου γέννησης των παιδιών

5. Ο χρόνος αποδεδειγµένης άσκησης επαγγελµατικής δραστηριότητας πριν από την εγγραφή στα µητρώα του ΟΑΕΕ) εφόσον δεν είχαν πληρωθεί οι ασφαλιστικές εισφορές.

Μ. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ: Ανάπτυξη της κτηνοτροφίας - Προβλήματα και προοπτικές


Τους στόχους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τον κλάδο της κτηνοτροφίας παρουσίασε σήμερα από τα Τρίκαλα, σε συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο ημερίδας για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας, τα προβλήματα και τις προοπτικές της, η αρμόδια Υφυπουργός κα Μιλένα Αποστολάκη.
Ζούμε μια εποχή πρωτόγνωρης κρίσης, μιας κρίσης, είπε η κα Αποστολάκη, που ασφαλώς δεν είναι ελληνική, φεύγει από τα σύνορα της χώρας, μια κρίση που ξεφεύγει και από τα σύνορα της Ενωμένης Ευρώπης, που δεν είναι αποκλειστικά δημοσιονομική αλλά βαθύτατα πολιτική, κοινωνική, αλλά ταυτόχρονα αξιών και αρχών, και έχουμε, όπως διευκρίνισε μόνο ένα στόχο...
«Να επιταχύνουμε το βηματισμό της χώρας προκειμένου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις εκείνες εξόδου από την σημερινή κατάσταση, να ανατρέψουμε τους σημερινούς ρυθμούς αρνητικούς ανάπτυξης και να ξαναμπούμε σε αναπτυξιακές πορείες με θετικό πρόσημο».

ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ: Αρχίζει σήμερα η δίκη των «Πυρήνων της Φωτιάς»


Αρχίζει σήμερα Δευτέρα, ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που θα συνεδριάζει στη δικαστική αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού, η δίκη των 13 κατηγορουμένων για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς».
Η αστυνομία έχει λάβει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας -εντός και εκτός της δικαστικής αίθουσας- μετά τις απειλές που περιελάμβανε η προκήρυξη της οργάνωσης για την πρόσφατη βομβιστική επίθεση στο Διοικητικό Πρωτοδικείο (κατά δικαστών κτλ), και ήδη έχει προβεί στο σχεδιασμό για τη μετακίνηση των δικαστών που έχουν κληρωθεί να μετέχουν στην σύνθεση του δικαστηρίου.
Κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι:
Οι έξι προσωρινά κρατούμενοι Χαρίλαος Χατζιμεχαλάκης, Γιώργος Καραγιαννίδης, Αλέξανδρος Μητρούσιας, Παναγιώτης Μασούρας, Παναγιώτης Αργυρού και Κωνσταντίνα Καρακατσάνη. Οι τρεις ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους Μανώλης Γιόσπας, Νίκος Βογιατζάκης και Ερρίκος Ράλλης και οι τέσσερις καταζητούμενοι Χρήστος Τσάκαλος, Νταμιάνο Μπολάνο και τα αδέλφια Γιώργος και Μιχάλης Νικολόπουλος.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι δεκατρείς βαρύνονται με τα αδικήματα της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση και προμήθειας, κατασκευής και κατοχής εκρηκτικών υλών. Η δικογραφία αφορά και τις βομβιστικές ενέργειες της οργάνωσης, στο σπίτι του πρώην υφυπουργού Δημόσιας Τάξης Π. Χηνοφώτη, στο γραφείο της υπουργού -τότε βουλευτού- κ. Κατσέλη και στον εξωτερικό χώρο γραφείων του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης.
Ο Χάρης Χατζημιχελάκης έχει αναλάβει με δήλωσή του σε διαδυκτιακό τόπο, την πολιτική ευθύνη για την οργάνωση, ενώ ο συγκατηγορούμενος του, Παναγιώτης Αργυρού, ο οποίος συνελήφθη για την υπόθεση των παγιδευμένων πακέτων με τον Γεράσιμο Τσάκαλο, αδελφό του καταζητούμενου Χρήστου Τσάκαλου, έχει δηλώσει με επιστολή του, «περήφανο μέλος» των Πυρήνων.