Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015

Ιόνια Οδός: Εντυπωσιακό βίντεο με την πρόοδο των κατασκευαστικών εργασιών του αυτοκινητοδρόμου (Σεπτέμβριος 2015)

Στο 62,68% η πρόοδος των εργασιών στην Ιόνια Οδό, η οποία αποτυπώνεται στο βίντεο που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από τον παραχωρησιούχο.
Το συνολικό μήκος του άξονα της Ιόνιας Οδού είναι περίπου 196 χιλιόμετρα, ενώ περιλαμβάνει και τις παρακάμψεις Αγρινίου και Άρτας.
Πέραν των 196 χλμ. νέου αυτοκινητοδρόμου, θα κατασκευαστούν ανάμεσα σε άλλα: 24 γέφυρες, 4 σήραγγες, 74 κάτω διαβάσεις και 36 άνω διαβάσεις.
Η συνολική πρόοδος των εργασιών στο τέλος Σεπτεμβρίου άγγιζε το 62,68%, ενώ τα εργοτάξια σε λειτουργία είναι ανά τμήμα τα εξής:
-0 χλμ.- 76,7 χλμ.: Εργοτάξιο Εύηνου
-76,6 χλμ. - 145,7 χλμ.: Εργοτάξιο Ανισοπέδου Κόμβου Αμβρακίας και εργοτάξια στην περιοχή Γέφυρας Μενιδίου και στην περιοχή Συκουλα.
Τέλος στο 96χλμ, περιοχή Τούμπανο, βρίσκεται και λατομείο- συγκρότημα παραγωγής ασφαλτικών και σκυροδέματος.
-145,7 χλμ.– 170 χλμ: Εργοτάξιο Φιλιππιάδας
-170 χλμ.- 196 χλμ.: Εργοτάξιο Επισκοπικού
Σχεδόν 2.000 άτομα εργάζονται στα εργοτάξια που έχουν αναπτυχθεί, ενώ ο συνολικός αριθμός των μηχανημάτων και των φορτηγών που χρησιμοποιούνται (ιδιόκτητα, κατασκευαστικής κοινοπραξίας αλλά και μισθωμένα από την τοπική αγορά) ξεπερνά τα 1.500.

Τα ανώτατα ποσά του επιδόματος θέρμανσης ανά γεωγραφική ζώνη στη Ήπειρο

Το υπουργείο Οικονομικών την ερχόμενη Παρασκευή θα πληρώσει περίπου 30 εκατ. ευρώ σε 250.000 δικαιούχους για το περσινό επίδομα πετρελαίου.
Έτοιμη είναι και η υπουργική απόφαση για τα νέα κριτήρια του επιδόματος για φέτος.
Οι αιτήσεις σύμφωνα με πληροφορίες θα ανοίξουν στο TAXIS λίγες ημέρες αργότερα. 
Το ποσό της επιδότησης πρόκειται σύμφωνα με τις πληροφορίες να μειωθεί στα 25 λεπτά το λίτρο έναντι 35 λεπτών πέρυσι και να γίνουν αυστηρότερα τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια με βάση τα οποία καταβάλλεται στα νοικοκυριά.
Οι αιτήσεις αναμένονται να ανοίξουν αμέσως μετά την υπουργική απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών και η διαδικασία θα είναι ίδια με πέρσι.
Η διαφορά θα είναι ότι οι αιτούντες δεν θα μπορούν να επιλέξουν την επιλογή της προκαταβολής αφού φέτος δεν  θα υπάρχει η δυνατότητα χορήγησης της.
Με τις αλλαγές αυτές η ετήσια δαπάνη για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης προβλέπεται ότι θα περιορισθεί στα 105 εκατ. ευρώ από 210 εκατ. ευρώ πέρυσι. 
Σε κάθε περίπτωση πάντως τα επιδοτούμενα νοικοκυριά θα προμηθεύονται πετρέλαιο θέρμανσης σε επίπεδα κάτω των 60 λεπτών το λίτρο.
Με τα νέα κριτήρια δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης θα είναι:

Το Εργαστήρι Ηπειρώτικου Πολυφωνικού Τραγουδιού της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, διοργανώνει σεμινάρια πολυφωνικού τραγουδιού, κάθε Τρίτη 18.30'-19.30' στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών, Κλεισθένους 15, 7ος όροφος, πίσω από το Δημαρχείο Αθηναίων, Πλατεία Κοτζιά

Αριθ. Πρωτ. 2741          Αθήνα   10-11-2015

ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΥ ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ
ΞΕΚΙΝΑ ΤΑ ΦΕΤΙΝΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΤΟΥ
Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας, ο κορυφαίος φορέας της Ηπειρώτικης Αποδημίας, πασχίζει με πολλούς τρόπους για τη διάσωση, την προβολή και τη διάδοση της Ηπειρώτικης Παράδοσης. Πέρα από τον πλούτο των εκδηλώσεων, εδώ και χρόνια έχει δημιουργήσει την Παραδοσιακή Χορωδία της Π.Σ.Ε. ενώ εδώ και τρία χρόνια δημιούργησε το Εργαστήρι Ηπειρώτικου Πολυφωνικού Τραγουδιού.
Το Ε.Η.Π.Τ. αποτελεί κέραια συμβολή της Π.Σ.Ε. στην προσπάθεια ανάδειξης και διάδοσης αυτού του Ηπειρώτικου Πολυφωνικού Τραγουδιού, αυτού του μονάκριβου στολιδιού του Ηπειρώτικου Λαϊκού Πολιτισμού. Στα χρόνια της λειτουργίας του ένωσαν τις δυνάμεις τους δύο από τους πλέον πολύχρονους δασκάλους του είδους, οι Βαγγέλης Κώτσου και Αλέξανδρος Λαμπρίδης, πλαισιωμένοι κατά περιόδους από σημαντικούς αυθεντικούς ερμηνευτές (Δήμος Δέδες, Ανθούλα Κώτσου, Βαγγέλης Καρέτσος κ.ά.). Οι συμμετέχοντες στα σεμινάρια έχουν παρουσιάσει τους καρπούς της μαθητείας τους σε σειρά εκδηλώσεων («Πίτα του Ηπειρώτη», «Μεγάλες Γιορτές Πολυφωνικού Τραγουδιού» κα). Στην ίδια συνδημιουργική λογική θα συνεχίσει και φέτος τη λειτουργία του, στην απαρχή του τέταρτου, ετήσιου κύκλου σεμιναρίων. 
Με δάσκαλο του Εργαστηρίου τον Αλέξανδρο Λαμπρίδη, «κεραντζή» του Πολυφωνικού Καραβανιού, πλαισιωμένο από την Αλίκη Γκανά, και με την, κατά διαστήματα, μετάκληση σημαντικών ερμηνευτών ή ερευνητών του είδους, η Π.Σ.Ε προσκαλεί στα φετινά σεμινάρια που θα αγκαλιάσουν το σύνολο των περιοχών της Ηπειρώτικης Πολυφωνίας (Πωγώνι, Άνω Πωγώνι, Παρακάλαμος, Μουργκάνα, Δερόπολη, Βούρκος, Χειμάρρα).
Τα σεμινάρια θα πραγματοποιούνται κάθε Τρίτη 6:30-7:30 μμ στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών (Κλεισθένους 15, 7ος όροφος) και η παρακολούθησή τους γίνεται με ένα ελάχιστο μηνιαίο αντίτιμο 5 ευρώ για τα έξοδα του Εργαστηρίου. Η πανηγυρική έναρξη των φετινών σεμιναρίων θα γίνει την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου στις 6:30 μμ.  – εκτάκτως λόγω της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου – και η συνέχειά τους θα είναι κάθε Τρίτη στις 6:30 μμ.
Η Π.Σ.Ε. απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα συμμετοχής στα σεμινάρια, ιδιαίτερα στα μέλη της – στα μέλη των Αδελφοτήτων, των Συλλόγων, των Ενώσεων και των Ομοσπονδιών – αλλά και σε κάθε ιχνηλάτη της λαϊκής παράδοσης να κοινωνήσουν στην μονάκριβη πολυφωνική κληρονομιά, συμβάλοντας στον αγώνα για την επιβίωση και τη διάδοσή της. Δεν υπάρχουν προϋποθέσεις ή προαπαιτούμενα για τη συμμετοχή στα σεμινάρια που αποτελούν ένα κάλεσμα σε ένα υπέροχο ταξίδι στα αθησαύριστα τοπία της Ηπειρώτικης Πολυφωνίας, σε εδάφη συλλογικού ήθους, νοοτροπίας και έκφρασης ιδιαίτερα σημαντικών στις μέρες μας.
Πληροφορίες για εγγραφές: 210  3241137, γραμματεία Π.Σ.Ε.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος   Η Γεν.  Γραμματέας


Γιώργος Αρ. Δόσης Ελευθερία  Σιαμέτη

Δείτε ένα video με το Εργαστήρι Ηπειρώτικου Πολυφωνικού Τραγουδιού της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος

Πρέβεζα: Συνελήφθη 25χρονος αλλοδαπός ο οποίος μετέφερε με μοτοποδήλατο έναν ομοεθνή του λαθρομετανάστη

Συνελήφθη, σήμερα (11-11-2015) το πρωί στην Πρέβεζα, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης Πρέβεζας, ένας 25χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Πακιστάν, κατηγορούμενος για μεταφορά παράνομου μετανάστη.
Ειδικότερα, η σύλληψη του 25χρονου πραγματοποιήθηκε όταν αστυνομικοί πραγματοποίησαν έλεγχο στο μοτοποδήλατο που οδηγούσε και διαπίστωσαν ότι συνεπιβάτης ήταν ένας 20χρονος ομοεθνής του, ο οποίος στερούνταν νομίμων ταξιδιωτικών εγγράφων.
Το μοτοποδήλατο, ιδιοκτησίας του 25χρονου αλλοδαπού, κατασχέθηκε.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πρέβεζας ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης Πρέβεζας.

Ηγουμενίτσα: Συνελήφθη 33χρονος ημεδαπός ο οποίος μετέφερε με Ι.Χ. Φορτηγό αυτοκίνητο, πάνω από (31) κιλά κάνναβης

Αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας σε συνεργασία με αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., προχώρησαν σήμερα (11-11-2015) στη σύλληψη ενός 33χρονου ημεδαπού, ο οποίος μετέφερε με Ι.Χ. Φορτηγό αυτοκίνητο πάνω από (31) κιλά κάνναβης.
Συγκεκριμένα, η αυτόφωρη σύλληψη πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στην Ηγουμενίτσα, όταν εντοπίστηκε ένα ύποπτο Ι.Χ. Φορτηγό αυτοκίνητο (κλούβα), με οδηγό τον 33χρονο συλληφθέντα και ακινητοποιήθηκε για έλεγχο.
Από την έρευνα που επακολούθησε στο εσωτερικό του αυτοκινήτου, βρέθηκαν τριάντα -30- δέματα με κάνναβη, συνολικού βάρους -31.480- γραμμαρίων.
Τα ναρκωτικά, το Ι.Χ. Φορτηγό αυτοκίνητο και ένα κινητό τηλέφωνο κατασχέθηκαν.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσπρωτίας, ενώ η αστυνομική έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ηγουμενίτσας.

Σύσκεψη στο ΥΠΑΑΤ για βοσκότοπους

Συσκέψεις στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Ηπείρου για βοσκότοπους- διαχείριση του υπερπληθυσμού των αγριόχοιρων.
Ένα σημαντικό βήμα για την επίλυση του προβλήματος με τη διαχείριση των βοσκήσιμων γαιών και την καταβολή των ενισχύσεων στους κτηνοτρόφους, έγινε σήμερα σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με την προεδρία του Υπουργού κ. Βαγγέλη Αποστόλου και τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη, με την ιδιότητα του Προέδρου της Επιτροπής για θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος και του Αντιπροέδρου αυτής κ. Χρήστου Μιχαλάκη.
Παράλληλα, σε σύσκεψη που προηγήθηκε στο ΥΠΑΑΤ, εξετάστηκαν τα ζητήματα που έχουν προκύψει στις καλλιέργειες αρκετών περιοχών της χώρας από τον υπερπληθυσμό των αγριόχοιρων και κατατέθηκαν προτάσεις για την αντιμετώπισή τους.

«Η δημογραφική εξέλιξη της Φιλιππιάδας (1913-2001)», του Δημήτρη Κολιού, παρουσιάζεται από τον Σύλλογο Φιλιππιαδιωτών Αττικής, υπό την αιγίδα της ΠΣΕ, το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015, ώρα 17:30, στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών, Κλεισθένους 15, 7ος όροφος, πλατεία Κοτζιά

Κατάμεστη η αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου στην παρουσίαση του βιβλίου «Η δημογραφική εξέλιξη της Φιλιππιάδας (1913-2001), του συντοπίτη μας Δημήτρη Κολιού.
Συγγενείς και φίλοι τίμησαν με την παρουσία τους τον συγγραφέα σε αυτή την ιδιαίτερη στιγμή και πολλοί άλλοι απλά θέλησαν να τον γνωρίσουν ακούγοντας για το έργο του, παρά το νεαρό της ηλικίας του.
Το παρών μεταξύ άλλων έδωσαν ο δήμαρχος κ. Νίκος Καλαντζής, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Χρήστος Χασίδης, ο αντιδήμαρχος πολιτιστικών κ. Χρήστος Γκάρτζιος και πολλά άλλα μέλη της δημοτικής αρχής, όπως η κ. Αναστασία Καραπάνου, η κ. Μαρία Γάλλιου, ο κ. Βασίλης Παπαβασιλείου.
Συντονιστής της παρουσίασης ήταν ο φιλόλογος Νίκος Καρατζένης, ο οποίος με μεγάλη δεξιοτεχνία διεύθυνε την κουβέντα.
Ομιλητές ήταν οι Γεώργιος Νικολάου, Επίκουρος Καθηγητής Νεότερης & Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Νίκος Αναστόπουλος, Λέκτορας Νεότερης & Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Εξιχνιάσθηκε η ανθρωποκτονία σε βάρος 82χρονου ημεδαπού, ο οποίος είχε βρεθεί νεκρός την 15-03-2014, στο σπίτι του στην Κράψη Ιωαννίνων

Ταυτοποιήθηκαν ως δράστες τρεις αλλοδαποί, υπήκοοι Αλβανίας, ηλικίας 26, 30 και 32 ετών

Ο 30χρονος δράστης είναι ήδη έγκλειστος σε κατάστημα κράτησης της χώρας, για το αδίκημα του βιασμού

Για την εξιχνίαση της υπόθεσης, το Αστυνομικό Τμήμα Περιφέρειας Ιωαννίνων συνεργάστηκε με το Τμήμα Εγκλημάτων Κατά Ζωής και Προσωπικής Ελευθερίας της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης
Εξιχνιάσθηκε, μετά από συστηματική και εμπεριστατωμένη έρευνα του Αστυνομικού Τμήματος Περιφέρειας Ιωαννίνων σε συνεργασία με το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής και Προσωπικής Ελευθερίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, η ανθρωποκτονία 82χρονου ημεδαπού, στην Κράψη Ιωαννίνων.
Ο 82χρονος είχε βρεθεί νεκρός την 15-03-2014, στο σπίτι του σε αγροτική περιοχή στην Κράψη Ιωαννίνων και όπως προέκυψε, ήταν θύμα εγκληματικής ενέργειας, φέροντας σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση, κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.
Για την εξιχνίαση της υπόθεσης πραγματοποιήθηκε συστηματική αστυνομική έρευνα, στο πλαίσιο της οποίας αξιολογήθηκαν και αξιοποιήθηκαν όλα τα στοιχεία, δεδομένα και ευρήματα, που ανέκυπταν από την εξέλιξη των ερευνών.
Όπως προέκυψε από την έρευνα, δράστες της ανθρωποκτονίας είναι τρεις αλλοδαποί, υπήκοοι Αλβανίας, ηλικίας 26, 30 και 32 ετών.
Σημειώνεται ότι ο 30χρονος δράστης, σε βάρος του οποίου έχει εκδοθεί ένταλμα προσωρινής κράτησης, είναι ήδη έγκλειστος σε κατάστημα κράτησης της χώρας για το αδίκημα του βιασμού, ενώ σε βάρος των άλλων δύο δραστών έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης και αναζητούνται.

Την προανάκριση διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Περιφέρειας Ιωαννίνων.

Ψήφισμα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος για τα αιτημάτα των αγροτών


Αριθ. Πρωτ. 2742
Αθήνα   10-11-2015
ΨΗΦΙΣΜΑ

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος (ΠΣΕ) συμπαραστέκεται στο δίκαιο αγώνα των αγροτών, των κτηνοτρόφων και γενικά των κατοίκων των Χωριών της Ηπείρου, που έχει στόχο την απόκρουση των νέων μέτρων υπερφορολόγησης (ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος κ.α.) καθώς την επί της ουσίας κατάργηση της ασφάλισης της μεγάλης πλειοψηφίας των αγροτών στον ΟΓΑ.
Η ΠΣΕ παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον και προσοχή τη συνεχιζόμενη εγκατάλειψη των κτηνοτρόφων της Ηπείρου, που εκτός από την επέλαση των ιδιωτικοποιήσεων στα μέσα παραγωγής, την υπερφορολόγηση, την αύξηση της τιμής των ζωοτροφών με ταυτόχρονη μείωση της τιμής των προϊόντων, την άγρια εκμετάλλευση των μεσαζόντων, τώρα βρίσκονται μπροστά σε νέα μέτρα σε βάρος τους, όπως είναι η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ, ο διπλασιασμός της φορολογίας εισοδήματος, ο τριπλασιασμός των εισφορών στον ΟΓΑ, ο χαρακτηρισμός ως φρέσκου του γάλατος 10-11 ημερών (για να μπορούν να κατακλύσουν την αγορά οι βόρειοι εταίροι τους), οι αυξήσεις στο ΦΠΑ, το αγροτικό πετρέλαιο κ.α.
Είναι φανερή η προσπάθεια συκοφάντησης των αγώνων της μικρομεσαίας αγροτιάς τώρα που πάνε για κλιμάκωση, η οποία στοχεύει να διεγείρει τον «κοινωνικό αυτοματισμό», να πλήξει την αλληλεγγύη που εκφράζεται στις κινητοποιήσεις και τους αγροτικούς αγώνες. 
Μπροστά σ’ αυτή την απαράδεκτη κατάσταση η ΠΣΕ, θεωρώντας δίκαιη την αγανάκτηση και τις διαμαρτυρίες των αγροτοκτηνοτρόφων, συμπαρίσταται στους αγώνες τους και μάλιστα σε αντίξοες συνθήκες κρίσης, καλεί την κυβέρνηση να κάνει αποδεκτά τα δίκαια  αιτήματά τους.

Το Γραφείο Τύπου της ΠΣΕ

Συνεδριάζει την Παρασκευή το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Ιωαννίνων

Με απόφαση του Περιφερειάρχη, η συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Ιωαννίνων, για το «Σχεδιασμό και Δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών (πλημμύρες – χιονοπτώσεις)»,  θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 13  Νοεμβρίου και ώρα 11:00 π.μ., στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου.


ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Στα 25 € οι εξετάσεις πιστοποιητικού ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων

Υπεγράφη από τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάρκο Μπόλαρη η Κοινή Υπουργική Απόφαση σχετικά με το ύψος του τέλους συμμετοχής των ενδιαφερομένων στις εξετάσεις χορήγησης πιστοποιητικού ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων.

 Με την απόφαση το κόστος συμμετοχής από τα 100 € ορίζεται στα 25 €.

Περιφέρεια Ηπείρου: Απόφαση για την αλιεία με καλάμια στη λίμνη Παμβώτιδα

Με απόφαση που υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, από χθες 9 Νοεμβρίου 2015 τέθηκε σε ισχύ η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, για τον περιορισμό των αλιευτικών εργαλείων που χρησιμοποιούνται στη λίμνη Παμβώτιδα των Ιωαννίνων, με στόχο να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της ανεξέλεγκτης χρήσης καλαμιών από ορισμένους αλιείς.
Συγκεκριμένα τίθεται ως ανώτατος αριθμός ανά άτομο τα τρία καλάμια ή τα τρία πεταχτάρια. 
Ο περιορισμός σε τρία εργαλεία ισχύει και όταν ο αλιέας χρησιμοποιεί και τα δύο είδη.
Η απόφαση ισχύει μέχρι την 30η Απριλίου 2016.


ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Νέο υαλουρονικό παρουσιάστηκε στο 4th ITED στο Παρίσι

Την περασμένη εβδομάδα ο κ. Χριστόπουλος παρευρέθη στο 4th ITED στο Παρίσι. 
Πρόκειται για μια International Expert συνάντηση στην οποία φέτος συμμετείχαν πλαστικοί χειρουργοί από 80 διαφορετικές χώρες. 
Αυτή τη χρονιά η ITED ήταν αφιερωμένη στην παρουσίαση ενός νέου τύπου υαλουρονικού. Η ιδιαιτερότητα και το σημαντικό πλεονέκτημα του νέου αυτού υλικού, που έχουν στα χέρια τους οι πλαστικοί χειρουργοί, είναι η μεγαλύτερη ελαστικότητα και η ικανότητά του να ακολουθεί τις κινήσεις του προσώπου.
Μεγαλύτερη φυσικότητα στο αποτέλεσμα
Το νέο υαλουρονικό ήρθε για να εξαλείψει ένα πρόβλημα που έχει παρατηρηθεί στα υαλουρονικά που υπάρχουν έως τώρα, τη στατικότητα του υλικού. Είναι γνωστό ότι η προσθήκη υαλουρονικού σε κάποιο σημείο του προσώπου μπορεί να δώσει ένα πολύ ωραίο αποτέλεσμα. Όμως σε κάποιες περιοχές του προσώπου με έντονη κινητικότητα, όπως για παράδειγμα στα χείλη, έχει παρατηρηθεί ότι κατά την κίνηση κάποια υαλουρονικά δεν ακολουθούν πλήρως την κίνηση του προσώπου. Αυτήν την αδυναμία ήρθε να καλύψει ο νέος τύπος υαλουρονικού, ο οποίος έχει πολύ μεγαλύτερη ελαστικότητα με αποτέλεσμα να ακολουθεί τις κινήσεις και δεν αλλοιώνει την εκφραστικότητα και τη φυσικότητα του προσώπου.