Τρίτη 17 Απριλίου 2012

Κόβουν επιδόματα σε 120.000 δικαιούχους

Ολοκληρωτικό χτύπημα στο κράτος πρόνοιας, με την περικοπή των κοινωνικών επιδομάτων σε 120.000 πολίτες, φέρνει το νέο κύμα μέτρων του Ιουνίου, το οποίο επεξεργάζονται από κοινού κυβέρνηση και τρόικα, με στόχο την εξοικονόμηση δαπανών ύψους 11,7 δισ. ευρώ, τη διετία 2013-14.

Τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, συνεπικουρούμενα από στελέχη της ομάδας δράσης του Χορστ Ράιχενμπαχ και κινούμενα αντίθετα προς το προεκλογικό κλίμα της εποχής, κατέληξαν ήδη σε συμφωνία με το υπουργείο Οικονομικών για τη μείωση ή και κατάργηση περίπου 90 κοινωνικών επιδομάτων (αναπηρίας, πολύτεκνων, παραμεθόριου, τοκετού, ΕΚΑΣ, ασθένειας, εργαστικών ατυχημάτων, για βαριές χρόνιες παθήσεις κ.λπ.), που παίρνουν σήμερα περίπου 240.000 δικαιούχοι (εξαιρουμένων των επιδομάτων ανεργίας). Από το σύνολο των 7 δισ. ευρώ που δίνονται μέσω του Προϋπολογισμού, θα ψαλιδιστούν ποσά ύψους 3,3-3,5 δισ. ευρώ για την επόμενη διετία.
Σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου, η κατάργηση των κοινωνικών επιδομάτων θα γίνει μέσω της επιβολής αυστηρών κριτηρίων, τα οποία αφορούν την καθιέρωση οικογενειακού εισοδήματος (όχι μεγαλύτερου των 6.000 ευρώ ετησίως) και την καταγραφή της κινητής και ακίνητης περιουσίας (δηλαδή να μην υπάρχουν καταθέσεις και ακίνητα στην κατοχή του δικαιούχου).

«Βροχή» από εκκαθαριστικά της Εφορίας για φόρους και εισφορές μετά τις εκλογές

«Βροχή» από φοροραβασάκια έρχεται για τους φορολογουμένους έπειτα από τις εκλογές, καθώς μετά τον Μάιο θα αρχίσουν να καταφθάνουν το ένα μετά το άλλο τα ειδοποιητήρια των έκτακτων εισφορών, των φόρων ακινήτων, αλλά και ο φόρος εισοδήματος, ο οποίος μετά τη μείωση του αφορολογήτου σε 5.000 ευρώ και τη συρρίκνωση των φοροαπαλλαγών, θα είναι υψηλότερος.

Σύμφωνα με "Τα Νέα", η διαδικασία υποβολής των ηλεκτρονικών φορολογικών δηλώσεων, η οποία αγγίζει εφέτος υποχρεωτικά και τους μισθωτούς με ετήσιο εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ, αναμένεται να ξεκινήσει τρεις ημέρες μετά τις εκλογές, στις 9 Μαΐου.
Επίσης, τα σημειώματα ΕΤΑΚ είναι εδώ και μήνες έτοιμα αλλά η εντολή αποστολής τους δεν έχει δοθεί ακόμη στη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων και τα ραβασάκια αναμένεται να ταχυδρομηθούν μετά τις εκλογές.
Αναλυτικά, μετά τις εκλογές παίρνουν σειρά για αποστολή τα παρακάτω εκκαθαριστικά:
1) Φόρος εισοδήματος. Η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων θα ξεκινήσει στις 9 Μαΐου και θα ολοκληρωθεί στις 15 Ιουνίου. Οι φόροι που θα προκύψουν θα είναι αυξημένοι σε σχέση με πέρυσι καθώς το αφορολόγητο μειώθηκε στις 5.000 ευρώ ενώ έχουν περικοπεί φοροαπαλλαγές.
2) Έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης. Εφέτος η έκτακτη εισφορά θα είναι διπλή: μία για τα εισοδήματα του 2012, η οποία παρακρατείται σε μηνιαία βάση από τον μισθό από τις αρχές του έτους, και μία για τα εισοδήματα του 2011, η οποία θα έρθει με το εκκαθαριστικό της φορολογικής δήλωσης.
Η εξόφληση της έκτακτης εισφοράς θα γίνει μαζί με τον φόρο εισοδήματος σε έως τρεις δόσεις.
3) Τέλος επιτηδεύματος. Περίπου ένα εκατομμύριο ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις θα πληρώσουν εφέτος 500 ευρώ, από 300 πέρυσι. Το τέλος θα έρθει με το εκκαθαριστικό της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.
4) ΕΤΑΚ 2009. Περισσότεροι από 270.000 φορολογούμενοι θα παραλάβουν τα «ξεχασμένα» εκκαθαριστικά σημειώματα για την καταβολή του ΕΤΑΚ 2009, με τον συνολικό φόρο στα 100 εκατ. ευρώ. Θα το πληρώσουν οι άγαμοι που την 1η Ιανουαρίου 2009 είχαν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 100.000 ευρώ και οι έγγαμοι με ακίνητα αξίας άνω των 200.000 ευρώ.
5) Έκτακτη εισφορά ακινήτων. Όσοι είχαν στην κατοχή τους την 1η Ιανουαρίου 2009 ατομική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ, με τα εκκαθαριστικά σημειώματα του ΕΤΑΚ του 2009 θα πληρώσουν και έκτακτη εισφορά μεγάλης ακίνητης περιουσίας (κλιμακωτά, με συντελεστές από 0,1% έως 0,9%).
6) ΦΑΠ 2010. Περισσότεροι από 100.000 φορολογούμενοι, οι οποίοι κατείχαν την 1η Ιανουαρίου 2010 ακίνητα συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ, θα λάβουν τον λογαριασμό του φόρου ακίνητης περιουσίας του έτους 2010.
7) ΦΑΠ 2011. Περισσότεροι από 600.000 φορολογούμενοι που κατέχουν ακίνητα αξίας άνω των 200.000 ευρώ θα παραλάβουν και άλλα εκκαθαριστικά σημειώματα για την πληρωμή του ΦΑΠ του 2011.
8) Ειδικό τέλος ακινήτων για το 2012. Θα αρχίσει να ενσωματώνεται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ και η εξόφλησή του θα γίνει σε έως πέντε διμηνιαίες δόσεις.

ΚΑΛΠΑΚΙ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Σύλληψη αλλοδαπού για μεταφορά μη νόμιμου μετανάστη

Συνελήφθη χθες (16.04.2012) το πρωί, στο Καλπάκι Ιωαννίνων, από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Κόνιτσας, ένας 42χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Αλβανίας, για μεταφορά μη νόμιμου μετανάστη . Συγκεκριμένα, σε αστυνομικό έλεγχο του Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου που οδηγούσε ο 42χρονος, διαπιστώθηκε ότι αυτός μετέφερε έναν 25χρονο ομοεθνή του, μη νόμιμο μετανάστη . Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε επίσης ότι σε βάρος του 25χρονου εκκρεμούσε μέτρο δικαστικής απέλασης από τη χώρα.
Το προαναφερόμενο όχημα κατασχέθηκε.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Ιωάννης Β. Βέλλης: Υποψήφιος βουλευτής στην Β΄ Αθήνας με τους ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ

ΝΔ: Ανακοινώνονται σήμερα τα ψηφοδέλτια

Σήμερα, Τρίτη, αναμένεται να ανακοινώσει η Νέα Δημοκρατία τα ψηφοδέλτια του κόμματος, ξεκινώντας ουσιαστικά και επίσημα την προεκλογική περίοδο.
Στις 12.00 το μεσημέρι θα συνεδριάσει για πρώτη φορά η Επιτροπή Εκλογικού Αγώνα του κόμματος υπό τον Αντώνη Σαμαρά, ενώ στις 14.00 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ν.Δ. στη Λεωφόρο Συγγρού.
Το προσεχές Σαββατοκύριακο θα ξεκινήσει η περιοδεία του Αντώνη Σαμαρά σε όλη τη χώρα από τη Δυτική Ελλάδα, ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στις μονοεδρικές και νησιωτικές περιοχές.

Άγιες κομπίνες με εικονικές δωρεές σε εκκλησίες και μοναστήρια

Σύμφωνα με το «Έθνος της Κυριακής», μετά τις αποκαλύψεις για τεράστιας έκτασης φοροδιαφυγή με πλαστές αποδείξεις που χορηγούσαν ιερείς της Πάτρας, της Λάρισας και των Φαρσάλων, οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ έχουν εντοπίσει εκατοντάδες νέες περιπτώσεις εικονικών δωρεών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ στην Κεντρική Ελλάδα, την Πελοπόννησο και τη Θεσσαλονίκη.
Επιχειρηματίες, ελεύθεροι επαγγελματίες και μισθωτοί προσκόμισαν στην Εφορία με τη φορολογική τους δήλωση αποδείξεις από ιερείς για μεγάλες δωρεές σε εκκλησίες προκειμένου να έχουν υψηλές φοροαπαλλαγές και έτσι να μειώσουν το ποσό του φόρου που πρέπει να καταβάλουν για το εισόδημά τους ή και να λάβουν μεγάλες επιστροφές φόρου.
Στέλεχος του ΣΔΟΕ κάνει λόγο για χιονοστιβάδα εικονικών δωρεών, επισημαίνοντας ότι «σε ορισμένες εκκλησίες ιερείς κυκλοφορούν με διπλότυπα αποδείξεων και κόβουν με το αζημίωτο αφειδώς παραστατικά για χρηματικές δωρεές χιλιάδων ευρώ σε πιστούς, οι οποίες δεν έγιναν ποτέ ή στην καλύτερη των περιπτώσεων τα αναγραφόμενα ποσά είναι πολλαπλάσια από τα πραγματικά».
Είναι χαρακτηριστικό ότι εκκλησία της Κεντρικής Ελλάδας εξέδωσε απόδειξη για δωρεά πιστού ύψους 20.000 ευρώ, ενώ έπειτα από τον έλεγχο αποκαλύφθηκε ότι ο φορολογούμενος είχε καταβάλει μόνο 300 ευρώ.
Σε άλλη περίπτωση απόδειξη για δωρεά 50.000 ευρώ αποδείχθηκε ότι ήταν παντελώς εικονική, καθώς ο φορολογούμενος δεν είχε καταβάλει ούτε ένα ευρώ.
Την ίδια ώρα οι έλεγχοι έδειξαν ότι μεγάλο μέρος των δήθεν δωρεών δεν είχαν καν καταγραφεί στα βιβλία των ενοριών, ωστόσο κόπηκαν κανονικά βεβαιώσεις.
Η κομπίνα προσέφερε υψηλά φορολογικά κέρδη στους επιτήδειους, καθώς σύμφωνα με τη νομοθεσία τα ποσά των χρηματικών δωρεών προς ιερούς ναούς και μοναστήρια εντάσσονται στις φοροαπαλλαγές και εκπίπτουν από το εισόδημα ή τον φόρο.
Τα οφέλη ήταν μεγαλύτερα για όσους προσκόμισαν αποδείξεις δωρεών τα προηγούμενα χρόνια, καθώς το ποσό της δωρεάς εξέπιπτε ολόκληρο από το εισόδημα, πράγμα που σημαίνει ότι ο δωρητής είχε μείωση φόρου που έφθανε και στο 45% της δαπάνης.

ΑΓΝΗ ΣΠΟΝΙΑ: Η ώρα των νέων

ΠΡΕΒΕΖΑ 16/04/2012

ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΑΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Ν.ΠΡΕΒΕΖΑΣ ΑΓΝΗΣ ΣΜΠΟΝΙΑ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΗΣ ΠΡΟΦΙΛ ΣΤΟ FACEBOOK.
Φίλες και φίλοι σε κάθε γωνιά της Πρέβεζας,
Αυτές τις μέρες θα γυρίσω απ' άκρη σε άκρη και το πιο απόμακρο σημείο του νομού μας, θα προσπαθήσω να μιλήσω με τον καθένα από εσάς, να ακούσω τις απόψεις σας, να κουβεντιάσω μαζί σας, να σας πως τις ιδέες μου για τον τόπο μας αλλά κυρίως να ακούσω τις δικές σας.
Ελπίζω να συναντηθούμε,
Αγνή

Μέχρι τέλος Μαΐου οι διορθωτικές φορολογικές δηλώσεις

Με την αγωνία στο οικονομικό επιτελείο να είναι έκδηλη για την είσπραξη όσο το δυνατόν περισσότερων εσόδων, περίπου 700.000 φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα από την Τρίτη του Πάσχα, και μέχρι το τέλος Μαΐου να υποβάλουν διορθωτικές φορολογικές δηλώσεις για προηγούμενες χρήσεις. Πρόκειται για όσους είτε «ξέχασαν» να καταθέσουν έστω και μία δήλωση ΦΠΑ, Φόρου μισθωτών Υπηρεσιών, εισοδήματος και άλλες, είτε θέλουν να διορθώσουν λάθη στα υποβληθέντα έντυπα. Όλοι αυτοί βαρύνονται με σημαντικά πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Με τη ρύθμιση, όσοι προχωρήσουν στην υποβολή διορθωτικής/συμπληρωματικής δήλωσης, θα έχουν έκπτωση από 90% έως και 100% - δηλαδή του συνόλου – των χρηματικών ποινών.
Αναλυτικότερα:
Διαγράφονται όλες οι προσαυξήσεις, αν ο αρχικός φόρος καταβληθεί εφάπαξ. αν η κύρια οφειλή καταβληθεί σε δόσεις, τότε προσαυξάνεται κατά 10% αν η φορολογική υποχρέωση προέκυψε έως και το 2008, και κατά 3%, αν προέκυψε από το 2009 μέχρι σήμερα. Οι δόσεις δεν μπορούν να ξεπερνούν τις 4 και να είναι μικρότερες των 300 ευρώ.
Προσοχή ! Είναι προφανές, αλλά το ξεκαθαρίζουμε: Σε περίπτωση, που υποβληθεί συμπληρωματική δήλωση και από αυτήν δεν προκύπτει φόρος για καταβολή, δεν επιβάλλεται πρόστιμο!
Επίσης, ο φόρος εισοδήματος θα καταβάλλεται πάντα εφάπαξ, χωρίς δόσεις, με την υποβολή της δήλωσης για τις επιχειρήσεις, και μέχρι την τελευταία εργάσιμη για τις δημόσιες υπηρεσίες ημέρα του επόμενου μήνα από τη βεβαίωση του φόρου για τα φυσικά πρόσωπα.
Εξαιρούνται από τη ρύθμιση:
Υποθέσεις κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών, μεταβίβασης ακινήτων, μεγάλης ακίνητης περιουσίας, ενιαίου τέλους ακινήτων, δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9), φόρου αυτομάτου υπερτιμήματος και τέλους συναλλαγή, φορολογικές δηλώσεις που υποβάλλονται με επιφύλαξη ή με τις οποίες δηλώνεται ζημία.