Τρίτη 17 Απριλίου 2012

Άγιες κομπίνες με εικονικές δωρεές σε εκκλησίες και μοναστήρια

Σύμφωνα με το «Έθνος της Κυριακής», μετά τις αποκαλύψεις για τεράστιας έκτασης φοροδιαφυγή με πλαστές αποδείξεις που χορηγούσαν ιερείς της Πάτρας, της Λάρισας και των Φαρσάλων, οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ έχουν εντοπίσει εκατοντάδες νέες περιπτώσεις εικονικών δωρεών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ στην Κεντρική Ελλάδα, την Πελοπόννησο και τη Θεσσαλονίκη.
Επιχειρηματίες, ελεύθεροι επαγγελματίες και μισθωτοί προσκόμισαν στην Εφορία με τη φορολογική τους δήλωση αποδείξεις από ιερείς για μεγάλες δωρεές σε εκκλησίες προκειμένου να έχουν υψηλές φοροαπαλλαγές και έτσι να μειώσουν το ποσό του φόρου που πρέπει να καταβάλουν για το εισόδημά τους ή και να λάβουν μεγάλες επιστροφές φόρου.
Στέλεχος του ΣΔΟΕ κάνει λόγο για χιονοστιβάδα εικονικών δωρεών, επισημαίνοντας ότι «σε ορισμένες εκκλησίες ιερείς κυκλοφορούν με διπλότυπα αποδείξεων και κόβουν με το αζημίωτο αφειδώς παραστατικά για χρηματικές δωρεές χιλιάδων ευρώ σε πιστούς, οι οποίες δεν έγιναν ποτέ ή στην καλύτερη των περιπτώσεων τα αναγραφόμενα ποσά είναι πολλαπλάσια από τα πραγματικά».
Είναι χαρακτηριστικό ότι εκκλησία της Κεντρικής Ελλάδας εξέδωσε απόδειξη για δωρεά πιστού ύψους 20.000 ευρώ, ενώ έπειτα από τον έλεγχο αποκαλύφθηκε ότι ο φορολογούμενος είχε καταβάλει μόνο 300 ευρώ.
Σε άλλη περίπτωση απόδειξη για δωρεά 50.000 ευρώ αποδείχθηκε ότι ήταν παντελώς εικονική, καθώς ο φορολογούμενος δεν είχε καταβάλει ούτε ένα ευρώ.
Την ίδια ώρα οι έλεγχοι έδειξαν ότι μεγάλο μέρος των δήθεν δωρεών δεν είχαν καν καταγραφεί στα βιβλία των ενοριών, ωστόσο κόπηκαν κανονικά βεβαιώσεις.
Η κομπίνα προσέφερε υψηλά φορολογικά κέρδη στους επιτήδειους, καθώς σύμφωνα με τη νομοθεσία τα ποσά των χρηματικών δωρεών προς ιερούς ναούς και μοναστήρια εντάσσονται στις φοροαπαλλαγές και εκπίπτουν από το εισόδημα ή τον φόρο.
Τα οφέλη ήταν μεγαλύτερα για όσους προσκόμισαν αποδείξεις δωρεών τα προηγούμενα χρόνια, καθώς το ποσό της δωρεάς εξέπιπτε ολόκληρο από το εισόδημα, πράγμα που σημαίνει ότι ο δωρητής είχε μείωση φόρου που έφθανε και στο 45% της δαπάνης.