Πέμπτη 2 Απριλίου 2020

Σε ετοιμότητα οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Ηπείρου για το Πάσχα


Από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής Περιφέρειας Ηπείρου, ανακοινώνονται τα εξής:
Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής Περιφέρειας Ηπείρου,  οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της  Περιφέρειας, καθώς και οι σφαγειοτεχνικές εγκαταστάσεις έχουν κατάλληλα προετοιμαστεί για τις σφαγές ενόψει του Πάσχα.
Συγκεκριμένα, υπάρχει επαρκές κτηνιατρικό προσωπικό για τη διενέργεια κρεοσκοπικού ελέγχου σε όλα τα σφαγεία της Περιφέρειας Ηπείρου, καθώς και για την έκδοση όλων των απαραιτήτων πιστοποιητικών για τη μετακίνηση των ζώων.
Επαναλαμβάνεται ότι δεν απαιτείται η αυτοπρόσωπη παρουσία του κτηνοτρόφου στα Τμήματα Κτηνιατρικής της Περιφέρειας και στα  Αγροτικά Κτηνιατρεία, παρά μόνο η προηγούμενη τηλεφωνική επικοινωνία.
Οι σφαγειοτεχνικές εγκαταστάσεις και γενικότερα όλες τις εγκαταστάσεις τροφίμων ζωικής προέλευσης της Περιφέρειας έχουν ενημερωθεί για τα μέτρα προστασίας που θα πρέπει να λαμβάνονται αναφορικά με τον κορωνοϊό, τόσο από το προσωπικό, όσο και από τους κτηνοτρόφους και εμπόρους κρέατος κτλ προϊόντων.
Παράλληλα, αυτή ακριβώς τη δύσκολη εποχή, η σημασία και η στήριξη της εγχώριας παραγωγής αποκτά άλλη αξία. Ως αποδέκτες των προβλημάτων που έχουν προκύψει, απευθύνουμε έκκληση προς όλους, για την ενίσχυση της τοπικής αγοράς τις ημέρες του Πάσχα και όχι μόνο, επιλέγοντας προϊόντα τοπικής παραγωγής (κρέας, αυγά, τυροκομικά, μέλι, κρασιά, ζυμαρικά, κλπ).

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

#menoumespiti και παραμένουμε δίπλα τους με ένα κλικ!




Στηρίζουμε ευάλωτες οικογένειες αυτή τη δύσκολη περίοδο.


Η Ένωση «Μαζί για το Παιδί» δέχεται καθημερινά, κλήσεις οικογενειών για υποστήριξη και ζητά τη βοήθειά σας για να ανταποκριθεί στα αιτήματά τους, για να αγκαλιάσουμε αυτούς που δοκιμάζονται περισσότερο αυτή τη δύσκολη περίοδο. Στηρίξτε αυτήν την προσπάθεια μας με ένα κλικ στην crowdfunding καμπάνια ΕΔΩ
www.supportmazi.gr/paramenoumediplatous

Η Ανάγκη
Σας προσκαλούμε να γίνετε μέρος της προσπάθειάς μας, στηρίζοντας την πρωτοβουλία του «Μαζί για το Παιδί» να ενισχύσει εκτάκτως οικογένειες με ανήλικα παιδιά, που τα οικονομικά και οικογενειακά τους προβλήματα διογκώνονται αυτή την περίοδο, λόγω των έκτατων μέτρων πρόληψης για την δημόσια υγεία.

Ως συνέπεια του κορωνοϊού και των αναγκαίων μέτρων που έχουν ληφθεί για τον περιορισμό του, έχουν πληγεί οικονομικά οι ασθενέστερες και πιο ευάλωτες ομάδες πληθυσμού:
·         Γονείς παιδιών που αντιμετωπίζουν αναπηρίες και άλλα χρόνια νοσήματα δεν έχουν πρόσβαση σε έξωθεν βοήθεια με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εργαστούν, καθότι τα παιδιά χρειάζονται συνεχή, ειδική φροντίδα.
·         Γονείς οι οποίοι στήριζαν τις οικογένειες τους με μεροκάματα και μονογονεϊκές οικογένειες έχουν μείνει χωρίς εισόδημα με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης.

Ο Στόχος μας

Στόχος μας είναι να συγκεντρώσουμε 12.000 ευρώ και να προσφέρουμε έκτακτη βοήθεια για τους επόμενους           3 μήνες σε τουλάχιστον  20 οικογένειες με 80 μέλη που πλήττονται σοβαρά αυτή την περίοδο λόγω των έκτατων μέτρων.

Με ένα απλό κλικ μπορείτε να βοηθήσετε
Με ένα απλό κλικ μπορείτε να συμβάλλετε και εσείς ουσιαστικά στο να ανακουφίσουμε αυτές τις οικογένειες.

Κάντε κλικ στην crowdfunding πλατφόρμα της Ένωσης ΕΔΩ  
www.supportmazi.gr/paramenoumediplatous
Επιλέξτε το ποσό της δωρεάς σας και μοιραστείτε την κίνηση σας στο Facebook για να διαδώσουμε το μήνυμα.

·         Με 3€ συμβάλλουμε στο βαθμό που μπορούμε
·         Με 7€ καλύπτουμε βασικές ανάγκες μιας οικογένειας για 1 μέρα
·         Με 50€ καλύπτουμε βασικές ανάγκες μιας οικογένειας για 1 εβδομάδα
·         Με 200€ καλύπτουμε βασικές ανάγκες μιας οικογένειας για 1 μήνα

Μοιραστείτε την ενέργεια με τους φίλους σας

Σας ενθαρρύνουμε να εμπνεύσετε και άλλους να συμμετέχουν σε αυτή τη δράση προσφοράς με ανάρτηση στο Facebook ή το Instagram  χρησιμοποιώντας το hashtag #paramenoumediplatous και κάνοντας tag το Μαζί για το Παιδί @mazigiatopaidi.



Προτεινόμενα HASHTAG: #menoumespiti #paramenoumediplatous  #supportmazi #mazigiatopaidi #togetherforchildren


Παρακολουθείστε το βίντεο με τις δράσεις της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί» το 2019 ΕΔΩ
Λίγα λόγια για το Μαζί για το Παιδί:

Το Μαζί για το Παιδί ξεκίνησε να λειτουργεί στην Ελλάδα το 1996.  Πρόκειται για μια ένωση μη-κερδοσκοπικών σωματείων και ιδρυμάτων, που εργάζονται για την ευημερία περισσότερων από 30.000 παιδιών κάθε χρόνο  εκ των οποίων τα 10.000 σε συστηματική βάση. Κύριος στόχος της Ένωσης είναι να προσφέρει βοήθεια σε παιδιά και νέους που αντιμετωπίζουν την φτώχεια, την αναπηρία, την κακοποίηση και την αρρώστια. Το 2016 τιμήθηκε με το Αργυρό Μετάλλιο της Ακαδημίας Αθηνών για την κοινωνική του προσφορά.

Τα Σωματεία-μέλη του Μαζί για το Παιδί:
Ίδρυμα «Η Παιδική Στέγη» • Ίδρυμα Κοινωνικής Εργασίας «Χατζηπατέρειον» - Κ.Α.Σ.Π. • Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών •Πνοή-Φίλοι Εντατικής Θεραπείας Παιδιού• Οι Φίλοι του Παιδιού• Οι Φίλοι της Μέριμνας• Πανελλήνια Ένωση Αγώνα κατά του Νεανικού Διαβήτη (Π.Ε.Α.Ν.Δ.) •Κέντρο Ειδικών Ατόμων «Η Χαρά» •Σωματείο «Φίλοι του Θεοτόκος».
Αγ. Θωμά 14 Αθήνα 115 27 | Τηλ.: 210 7482690 |  Fax : 210 7482664 | E-mail: info@mazigiatopaidi.gr | http://www.mazigiatopaidi.gr| www.facebook.com/mazigiatopaidi |Twitter/Instagram: @mazigiatopaidi

Σωτήρης Τσιόδρας: 53 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, 27 νέα κρούσματα


Συνολικά 119 κρούσματα στο πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Ο καθηγητής λοιμοξιολόγος κ. Σωτήρης Τσιόδρας στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου ανακοίνωσε 27 νέα κρούσματα, 23 επιπλέον στην Ριτσώνα  και 53 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, 1.514 οι καταγεγραμμένοι ασθενείς.
Νοσηλεύονται 91 διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ.

Από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας εξιχνιάστηκαν δύο υποθέσεις εξαπάτησης πολιτών


Για τις υποθέσεις αυτές ταυτοποιήθηκε ως δράστης ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για απάτη

Εξιχνιάστηκαν, μετά από μεθοδική και εμπεριστατωμένη έρευνα του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, δύο υποθέσεις εξαπάτησης πολιτών, σε περιοχές της Άρτας. 
Για τις υποθέσεις αυτές, ταυτοποιήθηκε ως δράστης ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για απάτη. 
Ειδικότερα, στο πλαίσιο της εμπεριστατωμένης αστυνομικής διερεύνησης, που διεξήχθη από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας, προέκυψε ότι ο ανωτέρω δράστης, ενεργώντας με συγκεκριμένη μεθοδολογία, παραθέτοντας ψευδή στοιχεία ως αληθή, εξαπάτησε στις 08-02-2020 και στις 04-03-2020, δύο ημεδαπούς αντίστοιχα, με σκοπό το παράνομο περιουσιακό όφελος.
Πιο συγκεκριμένα, ο κατηγορούμενος πραγματοποίησε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους παθόντες, με το πρόσχημα αγοράς προϊόντων που διέθεταν προς πώληση μέσω ηλεκτρονικής αγγελίας και τους έπεισε να μεταβούν σε τραπεζικό μηχάνημα (Α.Τ.Μ.), προκειμένου να πραγματοποιήσουν συναλλαγή μέσω συγκεκριμένης εφαρμογής και εκμεταλλευόμενος την άγνοια τους ως προς τον τρόπο λειτουργίας αυτής, κατάφερε να αποκομίσει συνολικά το χρηματικό ποσό των (1.150) ευρώ. 
Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Άρτας.
***

Υπενθυμίζεται ότι στην ιστοσελίδα της Ελληνικής 

Εξέλιξη κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ήπειρο (Πέμπτη 2 Απριλίου)


Δ/ΝΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

Η εικόνα ως προς τα κρούσματα και τα ύποπτα κρούσματα για κορωνοϊό μέχρι σήμερα (Πέμπτη 2 Απριλίου) το μεσημέρι, σύμφωνα με στοιχεία των νοσοκομείων της Ηπείρου, έχει ως εξής:
1. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ:
• Tα δύο θετικά περιστατικά εξακολουθούν να νοσηλεύονται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας διασωληνωμένα, με τον ηλικιωμένο από τη Άρτα να παρουσιάζει βελτίωση.
• Στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας διακομίσθηκε διασωληνωμένο από το Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας και νοσηλεύεται νέο θετικό περιστατικό ηλικιωμένου ατόμου. Η διακομιδή έγινε τις μεταμεσονύκτιες ώρες.
• Στη Μονάδα Λοιμωδών, αρνητικής πίεσης, εξακολουθούν να νοσηλεύονται τρία διαπιστωμένα θετικά περιστατικά. Το ένα αφορά το άτομο του υγειονομικού προσωπικού του νοσοκομείου της Πρέβεζας, το οποίο είναι βελτιωμένο, το δεύτερο είναι το θετικό κρούσμα που διακομίσθηκε από το Νοσοκομείο Χατζηκώστα, κάτοικος Πρέβεζας, επίσης βελτιωμένο. Το πρώτο θετικό περιστατικό από το Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας παρουσιάζει επιδείνωση.
• Δεν υπάρχουν αποτελέσματα για άλλα θετικά δείγματα.
2. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ «ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ»
• Σήμερα στάλθηκαν δύο νέα δείγματα για εξέταση.
• Οι απαντήσεις που αναμένονταν από τα υπόλοιπα δείγματα είναι αρνητικές.
3. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΡΤΑΣ
• Τα εννέα δείγματα που στάλθηκαν χθες είναι αρνητικά.
• Σήμερα στάλθηκαν δέκα πέντε νέα δείγματα για εξέταση.
• Τα τρία επιβεβαιωμένα θετικά κρούσματα των προηγούμενων ημερών, τα οποία διαμένουν στην Άρτα, βρίσκονται σε καραντίνα στην οικία τους και ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή με παρακολούθηση από την ιατρική ομάδα του νοσοκομείου. Όλοι είναι καλά στην υγεία τους.
• Επίσης όλες οι διαπιστωμένες επαφές τους, που προέκυψαν από την ιχνηλάτηση, τέθηκαν σε κατ΄ οίκον περιορισμό και παρακολουθούνται.
• Ολοκληρώθηκε το διάστημα περιορισμού κατ΄ οίκον των 42 ατόμων που είχαν ιχνηλατηθεί ως επαφές του ηλικιωμένου που νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων. Αρνητικά ήταν και τα τέσσερα δείγματα που είχαν ληφθεί από τα άτομα του στενού του οικογενειακού περιβάλλοντος.
4. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
• Τρία αποτελέσματα δειγμάτων επέστρεψαν αρνητικά για SARS-COV-2.
• Στο Νοσοκομείο νοσηλεύονται δύο πιθανά περιστατικά SARS-COV-2 και αναμένονται αποτελέσματα σχετικών δειγμάτων.
• Πέραν των ανωτέρω λήφθηκαν δύο επιπλέον δείγματα πιθανών περιστατικών, τα οποία είναι σε κατ΄ οίκον απομόνωση.
• Όλες οι διαπιστωμένες επαφές των θετικών περιστατικών , τόσο των δύο που νοσηλεύονται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, όσο και των τριών που βρίσκονται σε καραντίνα στην οικία τους και παρακολουθούνται από το Νοσοκομείο, μετά την ιχνηλάτηση και τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, έχουν τεθεί σε κατ΄ οίκον περιορισμό και παρακολουθούνται.
5. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΦΙΛΙΑΤΩΝ
• Όλα τα δείγματα που αναμένονταν από τις προηγούμενες ημέρες είναι αρνητικά.
Στο Camping του Δρεπάνου εξακολουθούν να φιλοξενούνται είκοσι άτομα από διάφορες άλλες χώρες της Ευρώπης, αφού δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες προώθησης στις χώρες προέλευσης. Υπάρχει σημαντική πρόοδος στη συνεργασία με την Γαλλική Πρεσβεία, ώστε όσοι από αυτούς είναι Γάλλοι υπήκοοι να επαναπατρισθούν σύντομα. Όλοι παρακολουθούνται και είναι καλά στην υγεία τους.

Δήμος Πωγωνίου: Μένουμε σπίτι-Φροντίζουμε εμείς για εσάς

«Μένουμε σπίτι»-Ο Δήμος Πωγωνίου στη διάθεσή σας!
Τηλ.: 2653360116
         2653360147

Η Τ.Κ. Παρακαλάμου σε συνεργασία με τον Δήμο Πωγωνίου φροντίζει για τα αδέσποτα ζώα του χωριού


Στις δύσκολες αυτές ημέρες αγαπητοί συγχωριανοί που ζούμε, εξαιτίας του κορονοϊού, τα αδέσποτα ζωάκια που υπάρχουν στο Δήμο μας, δεν έχουν την φροντίδα όπως άλλες φορές. Έτσι λοιπόν σήμερα, με χαρά ο Δήμος Πωγωνίου (μέσω του Αντ/ρχου κ. Γαλίτση Νικολάου όπου είναι υπεύθυνος στον τομέα των αδέσποτων ζώων) ανταποκρίθηκε στο αίτημα της τοπικής κοινότητας Παρακαλάμου και τοποθετήθηκε ταΐστρα για τους μικρούς μας φίλους, όπου θα μπορούν να τραφούν.
Δοθείσης της ευκαιρίας λοιπόν, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι εδώ και αρκετό διάστημα υπάρχει εμβολιασμός αλλά και στειρώσεις αδέσποτων σκύλων από πλευράς του Δήμου με κτηνίατρο. Ευχαριστούμε πολύ κι ελπίζουμε πως με αυτήν την πρωτοβουλία οι μικροί μας φίλοι θα νιώσουν πολύ καλύτερα.

Με τιμή
Ο Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας
Παρακαλάμου
Μπίκας Χρ. Κωνσταντίνος

Ορίζοντες Ηπείρου: Να μη γίνει η Άρτα Καστοριά: Η Περιφέρεια Ηπείρου προ των ευθυνών της


Όταν δεν υπάρχει πολιτική υπάρχει παραπολιτική και όταν δεν υπάρχει πληροφόρηση υπάρχει παραπληροφόρηση.
Τους μήνες που συμμετέχουμε στην αντιπολίτευση της Περιφέρειας Ηπείρου έχει καταστεί σαφές ότι στα μεγάλα ζητήματα που έχουν προκύψει -όπως το μεταναστευτικό, η ανάπτυξη και τώρα η πανδημία του κορωνοϊού- η Περιφερειακή αρχή έχει δείξει ότι ακολουθεί μια πεπατημένη λογική χρόνων που πλέον δεν ανταποκρίνεται στο σύγχρονο πνεύμα διοίκησης, στη σοβαρότητα των προβλημάτων και την αλλαγή των αναγκών της κοινωνίας.
Γιατί είναι άλλο να βάζεις άσφαλτο σε δρόμους για χάρη των ψηφοφόρων σου και άλλο να κληθείς να διαχειριστείς κορυφαία ζητήματα. Ξεκαθαρίζουμε ότι αναγνωρίζουμε το σοβαρό έργο που επιτελείται από το κεντρικό σύστημα Υγείας και πολύ περισσότερο από τον ΕΟΔΥ.
Στην περίπτωση όμως της Ηπείρου η Περιφερειακή Αρχή είναι σε απόλυτη σύγχυση λόγω της ανικανότητάς της και έλλειψη εμπειρίας διαχείρισης ζητημάτων μεγάλου μεγέθους, χωρίς πελατειακές σχέσεις. Το λέμε αυτό με μεγάλη θλίψη γιατί αυτή τη στιγμή στην Ήπειρο απαιτείται ηγεσία που δεν υπάρχει.
Κατ’ αρχήν έχουμε μπερδέψει το μένουμε σπίτι με το κρατάμε το στόμα μας «βουλωμένο». Δεν είναι η ώρα για μυστικότητα, όταν σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα αλλά και τον πλανήτη αποδεικνύεται πως το μεγαλύτερο όπλο για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι η ενημέρωση.
Άρα, λοιπόν, εδώ συντελείται μια ξεκάθαρη προσπάθεια περιορισμού της ενημέρωσης και δυστυχώς δεν γίνεται αντιληπτό ότι αυτό, λόγω της έντονης εσωστρέφειας της κοινωνίας, οδηγεί σε παραπληροφόρηση.
Όλο αυτό συνδέεται με τα όσα συμβαίνουν σήμερα στην Άρτα.
Το πρώτο κρούσμα σε συγκεκριμένη επιχείρηση της περιοχής εντοπίστηκε την Παρασκευή. Από την ημέρα εκείνη, ακριβώς επειδή υπάρχει η «καταπίεση» της μη πληροφόρησης για να μην αποκαλύπτονται τα στραβά της λειτουργίας της Περιφέρειας Ηπείρου, η διεύθυνση Υγιεινής Π.Ε. Άρτας εργάζεται μόνη της σε αυτό το ζήτημα χωρίς καμία συμμετοχή της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου.
Στην λογική ερώτηση γιατί το κρούσμα που προέκυψε την Παρασκευή ανακοινώθηκε από τον αντιπεριφερειάρχη Άρτας την Τρίτη, η πιθανότερη απάντηση είναι ότι η επέκταση των κρουσμάτων μέσα στη συγκεκριμένη μονάδα δεν μπορούσε να συγκρατηθεί επικοινωνιακά.
Είμαστε πεπεισμένοι ότι η διαχείριση του ζητήματος του κορωνοϊού στην Άρτα ξεπερνά κατά πολύ την ελαφρότητα και την αδυναμία διαχείρισης του αντιπεριφερειάρχη.
Άρα, λοιπόν, να μας απαντήσουν γιατί άργησαν πέντε μέρες να ανακοινώσουν το κρούσμα στη συγκεκριμένη μονάδα.
Επίσης, να απαντήσουν γιατί δεν υπάρχει καμία εμπλοκή της πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου. Σημειωτέον, ο επικεφαλής της, έχει αμφισβητηθεί από την παράταξή μας για τις ικανότητές του παρ’ όλη την προσπάθεια ειδωλοποίησης του περιφερειάρχη για τις διαχειριστικές του ικανότητες. Έχουμε καταγγείλει ότι λειτουργεί καθαρά πελατειακά και εφόσον «παίρνεις γραμμή» από τον περιφερειάρχη λύνεται το πρόβλημά σου.
Εδώ όμως δεν έχουν αντιληφθεί ότι πρόκειται για ανθρώπινες ζωές. Τώρα, δε, διαπιστώνεται και το τεράστιο κενό στις ικανότητες του μηχανισμού τους.
Ρωτάμε λοιπόν γιατί ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί ότι θα εφαρμοστεί το πρωτόκολλο που υπάρχει για όλες τις αντίστοιχες περιπτώσεις (χωριά, περιοχές, νομούς, κρουαζιερόπλοια κ.λπ). Και αν όπως προβλέπεται οι εργαζόμενοι στη συγκεκριμένη μονάδα θα τεθούν όλοι σε καραντίνα στα σπίτια τους για 14 ημέρες.
Επίσης, πρέπει να επισημάνουμε το εξής: Αντιλαμβανόμαστε, διαβάζοντας και τα μέσα της Άρτας, ότι υπάρχει τεράστια σύγχυση σε σχέση με το ποιο είναι το πραγματικό πρόβλημα.
Ας τα βάλουμε σε μια σειρά.
Πρώτον να ξεκαθαριστεί ότι ουσιαστικά το κρούσμα δεν δημιουργήθηκε μέσα στο εργοστάσιο ήρθε απ’ έξω. Αλλά από την ταραχή και την παραπληροφόρηση έχει δημιουργηθεί κακώς η εικόνα ότι φταίει το ίδιο το εργοστάσιο.
Το οποίο οδηγεί στο λογικό συμπέρασμα: Εάν έχει έρθει απ’ έξω, από την κοινωνία, περισσότερο θα πρέπει να προβληματίζει την πολιτική προστασία της Ηπείρου ποια είναι ακριβώς η κατάσταση στην Άρτα γενικώς και όχι μόνον μέσα στην μονάδα. Γιατί δημιουργείται η ψευδαίσθηση ότι αν κλείσουμε τη μονάδα -που έτσι κι αλλιώς πρέπει να ακολουθήσει το πρωτόκολλο- λύνουμε το πρόβλημα.
Επιπλέον η έλλειψη σαφούς πληροφόρησης από την γραμματεία πολιτικής προστασίας Ηπείρου έχει δώσει έδαφος στην παραπληροφόρηση ότι υπάρχει πρόβλημα και με τα προϊόντα της μονάδας. Αυτό θέτει σε κίνδυνο και την οικονομία της πρωτογενούς παραγωγής της περιοχής κάτι που θα πλήξει τους κτηνοτρόφους οι οποίοι παρέχουν τις πρώτες ύλες.
Για να σταματήσει αυτό πρέπει άμεσα να κληθεί ο ΕΦΕΤ, ως αρμόδια υπηρεσία, να κάνει τους ελέγχους του και να ξεκαθαριστεί εάν υπάρχει ή όχι πρόβλημα. Διότι για τα προϊόντα δεν μπορεί να τοποθετείται αυθαίρετα ούτε η Περιφέρεια, ούτε ο ΕΟΔΥ, ούτε η πολιτική προστασία, ούτε η διεύθυνση υγιεινής.
Ευχή των Οριζόντων Ηπείρου είναι να λειτουργήσει πάλι η μονάδα τηρώντας όλους τους όρους υγιεινής για να μη χαθούν θέσεις εργασίας και να μην πληγούν οι κτηνοτρόφοι.
Ο φόβος των Οριζόντων Ηπείρου σήμερα είναι δεν έχουμε την πραγματική εικόνα τους μεγέθους τους προβλήματος στην Άρτα.
Εύλογο είναι, με δεδομένο το παράδειγμα της Καστοριάς αλλά και άλλων νομών, να θέλουμε να ζητήσουμε άμεσα την παρέμβαση της κεντρικής υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας γιατί είναι σαφές ότι η Περιφερειακή Αρχή της Ηπείρου (Περιφερειάρχης, αντιπεριφερειάρχης Άρτας και γραμματέας Πολιτικής Προστασίας της Ηπείρου) αδυνατούν να χειριστούν το πρόβλημα.
Δεν πρέπει η Άρτα να γίνει Καστοριά. Αυτό πρέπει να το αποφύγουμε με κάθε δυνατό τρόπο.

Τριάντα πέντε οι παραβάτες του μέτρου περιορισμού της κυκλοφορίας στην Ήπειρο, την Τετάρτη 1 Απριλίου


Συνεχίζονται σε όλη τη χώρα οι έλεγχοι των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας για τη διαπίστωση παραβίασης των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.
Στο πλαίσιο αυτό χθες, Τετάρτη 1 Απριλίου:
για άσκοπες μετακινήσεις βεβαιώθηκαν (1.916) παραβάσεις σε όλη την επικράτεια και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα, ως ακολούθως:
(824) στην Αττική,
(140) στα Ιόνια Νησιά,
(139) στην Κρήτη,
(137) στη Θεσσαλονίκη,
(131) στη Δυτική Ελλάδα,
(108) στην Πελοπόννησο,
  (85) στην Κεντρική Μακεδονία,
  (79) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
  (72) στη Θεσσαλία,
  (69) στο Νότιο Αιγαίο,
  (56) στη Στερεά Ελλάδα,
  (35) στην Ήπειρο,
  (34) στο Βόρειο Αιγαίο και
    (7) στη Δυτική Μακεδονία.
Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου, τη Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020, έχουν βεβαιωθεί (15.111) παραβάσεις σε όλη την επικράτεια και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα.
για λειτουργία καταστημάτων (υγειονομικού ενδιαφέροντος, εμπορικά κ.λπ.) παρά την σχετική απαγόρευση βεβαιώθηκαν (2) παραβάσεις και συνελήφθησαν (2) άτομα, ως ακολούθως:
(1) στην Αττική και
(1) στη Δυτική Ελλάδα.
Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου την Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020 έχουν βεβαιωθεί σε όλη την επικράτεια (320) παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (328) άτομα.
Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση με σκοπό τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Oι αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου για το Πάσχα


Κλειστές οι εκκλησίες για τους πιστούς το Πάσχα

Η αναλυτική ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου
 Συνήλθε σήμερα 1η Απριλίου 2020 η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (Δ.Ι.Σ.) της Εκκλησίας της Ελλάδος της 163ης Συνοδικής Περιόδου, υπό την προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, η οποία ασχολήθηκε με τα θέματα της ημερησίας διατάξεως, ενώ παράλληλα επανεκτίμησε και συζήτησε εκτενώς τις τελευταίες εξελίξεις ως προς την πορεία διάδοσης του κορωνοϊού.
Η συνεδρίαση έγινε με την μέθοδο της τηλεδιασκέψεως, η οποία πραγματοποιήθηκε με βάση την ασφαλή πλατφόρμα e:Presence.gov.gr του Ελληνικού Δημοσίου, με την συνεργασία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και των τεχνικών της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Η Δ.Ι.Σ. συζήτησε εκτενώς επί της παρατάσεως ισχύος της Κοινής Απόφασης των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας έως την 11η Απριλίου 2020 με την προοπτική περαιτέρω τροποποιήσεών της και απεφάσισε ότι:
1) Κατανοεί απόλυτα την αγωνία της Ελληνικής Πολιτείας την κρίσιμη αυτή περίοδο και εκτιμά τον διακριτικό τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται τη συγκεκριμένη κρίση έχοντας ως κριτήριο πάντοτε την διαφύλαξη της δημόσιας υγείας.
2) Προτρέπει όλους να τηρούν απαρέγκλιτα τις υποδείξεις των υγειονομικών αρχών και των ειδικών επιστημόνων και να μην παρασύρονται από εκείνους οι οποίοι τους υποδεικνύουν την παρακοή, η οποία στην παρούσα χρονική συγκυρία δεν δικαιολογείται ούτε εν ονόματι της χριστιανικής πίστης. Η πίστη στο Χριστό αποτελεί πρόξενο ζωής και όχι θανάτου.
3) Με υψηλό αίσθημα ευθύνης αποδέχεται τις αυστηρές υποδείξεις που προτείνονται από τις υγειονομικές αρχές και την Ελληνική Πολιτεία για την χρονική περίοδο μέχρι της 11ης Απριλίου 2020 και προτρέπει όλους να παραμένουν στο σπίτι τους.
4) Χαιρετίζει τη δήλωση της Αξιοτίμου Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκης Κεραμέως, της 30ής Μαρτίου 2020 στα Μ.Μ.Ε. Αποτελεί όντως «πηγήν ύδατος ζώντος» στην «λειτουργική ερημία» των Κληρικών μας, η πρόταση λειτουργίας των Ιερών Ναών και των Ιερών Μονών, έστω και «κεκλεισμένων των θυρών», κατά την Εβδομάδα των Παθών και την εορτή της Αναστάσεως του Κυρίου.
5) Επισημαίνει με πολύ πόνο και «αίμα καρδιάς» κυριολεκτικά ότι την προσεχή Μεγάλη Εβδομάδα και την Ανάσταση του Κυρίου, θα κληθούμε όλα τα μέλη της Εκκλησίας να ζήσουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις, απέχοντας από τις ιερές Ακολουθίες, την Θεία Λειτουργία, αλλά και από αυτή την Θεία Κοινωνία. Γι᾿ αυτό το λόγο η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος παρακαλεί πατρικά όλους τους πιστούς να μη λησμονούν όσα ο αυθεντικός ερμηνευτής των Γραφών και μεγάλος Πατέρας και Διδάσκαλος της Εκκλησίας μας Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος διδάσκει: «Μπορεί ο άνθρωπος, ο οποίος από ανάγκη δεν πηγαίνει στην Εκκλησία, να κάνει τον εαυτό του Θυσιαστήριο, με το να προσεύχεται». Ο ίδιος ιερός Πατήρ αναφερόμενος στην ανάγκη της κενωτικής αγάπης προς τον πλησίον και μάλιστα προς τον δοκιμαζόμενο, επισημαίνει τα εξής σημαντικά: «Εσύ σέβεσαι το τωρινό Θυσιαστήριο, γιατί δέχεται το Σώμα του Χριστού, αλλά συμπεριφέρεσαι περιφρονητικά σ’ αυτόν που είναι ο ίδιος σώμα του Χριστού και τον βλέπεις με αδιαφορία να χάνεται. Αυτό το θυσιαστήριο μπορείς να το δεις στημένο παντού, και σε στενούς δρόμους και σε αγορές, και μπορείς να τελείς θυσίες πάνω σ’ αυτό κάθε ώρα». (Ομιλία 20 εις Β΄ Κορινθ. ΕΠΕ τόμος 19, σελ. 527-531). Αλλά και ο νέος Όσιος της Εκκλησίας μας Γέρων Εφραίμ ο Κατουνακιώτης (+27 Φεβρουαρίου 1998) αναφέρει ότι ο χριστιανός, ο οποίος δεν δύναται να προσέλθει στην Θεία Λειτουργία, μπορεί «αυτήν την ώρα να κάνει τον εαυτό του θυσιαστήριο, λέγοντας την προσευχή».

COVID-19: Ιστορική αναδρομή, τύποι, προφύλαξη, συμπτώματα, εμβολιασμοί και παρακολούθηση


Οι κορώνα-ιοί ή κορωνοϊοί (κατά Μπαμπινιώτη) ανακαλύφθηκαν τη δεκαετία του '60 και αποτελούν μεγάλη οικογένεια RNA- ιών με περίβλημα. Ορισμένοι κορωνοϊοί προκαλούν νόσο στον άνθρωπο και άλλοι κυκλοφορούν μόνο μεταξύ θηλαστικών και πτηνών (καμήλα, αγελάδες, γάτες, νυχτερίδες κ.α.). 
Όλοι προκαλούν αναπνευστικά, εντερικά, ηπατικά και νευρολογικά νοσήματα.
Σπανίως κορωνοϊοί ζώων αναμιγνύονται με ανθρώπειους και τότε διασπείρονται στους ανθρώπους. Αυτό συνέβη το 2002-2003 με τη γνωστή επιδημία SARS (Severe Acute Respira-tory Syndrome) και το 2012 την MERS (Middle East Respiratory Syndrome).
Οι κορωνοϊοί ενοχοποιούνται για σημαντικό ποσοστό των κοινών κρυολογημάτων και μεταδίδονται με παρόμοιο τρόπο, όπως όλοι οι ιοί που προσβάλουν το αναπνευστικό, πρωταρχικά με τα σταγονίδια και τα μολυσμένα χέρια. Ακόμη σχετίζονται με την εποχή (συχνότερα προκαλούν λοιμώξεις χειμώνα, άνοιξη). 
Οι κορωνοϊοί μπορούν να προκαλέσουν πυρετό όσο και συμπτώματα από το ανώτερο και κατώτερο αναπνευστικό, εξηγεί ο κ. Δημήτριος Καφετζής, Ομότιμος Καθηγητής Παιδιατρικής ΕΚΠΑ, Διευθυντής παιδιατρικής κλινικής Metropolitan Hospital.
Μέχρι τώρα έχουν αναγνωριστεί 7 στελέχη ανθρώπειων κορωνοϊών. 
Οι τέσσερις είναι οι επικρατέστεροι και συνήθως προκαλούν συμπτώματα κοινού κρυολογήματος σε ανοσοεπαρκή άτομα. Οι τρεις νέοι προκαλούν επιδημίες και είναι ο SARS-CoV, ο MERS-CoV και ο σημερινά προστιθέμενος SARS-CoV-2 (COVID-19). Τα τρία νεότερα είναι ζωονοσογόνα στελέχη που έχουν συνδεθεί με θανατηφόρα νοσήματα στον άνθρωπο. Ο SARS-CoV ήταν ο αιτιολογικός παράγοντας των εστιών σοβαρού οξέος αναπνευστικού συνδρόμου που το 2002 παρουσιάστηκε στην επαρχία Guangdong της Κίνας, ενώ ο MERS-CoV ήταν ο αιτιολογικός παράγοντας που ευθυνόταν για τις εστίες σοβαρών αναπνευστικών νοσημάτων του 2012 στην Μέση Ανατολή.
Τύποι κορωνοϊών που προσβάλλουν τον άνθρωπο:
Κοινοί ανθρώπειοι κορωνοϊοί
        HCoV-229E (alphacoronavirus)
        HCoV-NL63 (alphacoronavirus)
        HCoV-OC43 (betacoronavirus)
        HCoV-HKU1(betacoronavirus)
Νέοι ανθρώπειοι κορωνοϊοί
        SARS-CoV (betacoronavirus)
        MERS-CoV (betacoronavirus)
        SARS-CoV-2 (COVID-19) (betacoronavirus)
Ιστορική αναδρομή της πανδημίας από COVID-19