Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016

Μπίκας Κώστας: Δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για την υγεία των συγχωριανών από το νερό

Σχετικά με δημοσιεύματα που είδαν το φως, μετά από καταγγελία της Δημοτικής παράταξης  «Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Πωγωνίου» για την καταλληλότητα του νερού στην Τ.Κ. Παρακαλάμου θέλω να ενημερώσω τους συγχωριανούς, ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για την υγεία τους.
Σε δειγματοληπτικό έλεγχο που διενεργήθηκε τις 4/11/2016 παρατηρήθηκε μικρή αύξηση τις τιμές των κολοβακτηριοειδών, χωρίς να συντρέχει πάντως κανένας λόγος ανησυχίας καθώς οι τιμές ήταν πολύ κάτω από όρια.
Άμεσα κινητοποιήθηκε η Τ.Κ. Παρακαλάμου, ο Αντιδήμαρχος Άνω Καλάμά κ. Γκόγκος Χρήστος, έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες και σε δεύτερο δειγματοληπτικό έλεγχο που διενεργήθηκε τις 11/11/2016  το νερό βρέθηκε σε άριστη κατάσταση.
Η Τ.Κ. Παρακαλάμου σε συνεργασία με το Δήμο Πωγωνίου και τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Ύδρευσης κάνουν πάντοτε όλους τους ελέγχους για την καταλληλότητα του νερού που προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία.
Τα αποτελέσματα των δειγματοληπτικών ελέγχων είναι στην διάθεση κάθε ενδιαφερομένου.
Η Τ.Κ. Παρακαλάμου έχει άριστη συνεργασία με την Δημοτική Αρχή και προσπαθούν με τα μέσα που διαθέτουν να επιλύουν όλα τα προβλήματα που παρουσιάζονται κατά καιρούς.

Μπίκας Χρ. Κώστας

Πρόεδρος Τ.Κ. Παρακαλάμου

Ξεκίνησε η πληρωμή του επιδόματος ανεργίας του ΟΑΕΔ και το δώρο Χριστουγέννων

Από σήμερα καταβάλλεται το Δώρο Χριστουγέννων 2016 στους επιδοτούμενους ανέργους και στις δικαιούχους της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας, όπως ανακοίνωσε προ ημερών ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ).
Επίσης, από σήμερα προπληρώνονται τα επιδόματα ανεργίας, τα επιδόματα μακροχρονίως ανέργων και τα βοηθήματα ανεργίας των αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων, που κανονικά καταβάλλονται από 17.12.2016 μέχρι και 08.01.2017.

Οι πιστώσεις θα γίνουν από τη διοίκηση του Οργανισμού στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων. Όπως επισημαίνει ο ΟΑΕΔ, ο έλεγχος για την αυτοπρόσωπη παρουσία των τακτικά επιδοτούμενων ανέργων, των δικαιούχων του βοηθήματος των αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων και των μακροχρονίως ανέργων, στα χρονικά διαστήματα που τους έχουν οριστεί, εξακολουθεί να ισχύει.

Καλπάκι Πωγωνίου: Συνελήφθη 25χρονος για μεταφορά, κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών

Συνελήφθη,   σήμερα   (16-12-2016)   νωρίς   το   πρωί   στο   Καλπάκι Ιωαννίνων, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων   σε   συνεργασία   με   αστυνομικούς   του   Τμήματος Συνοριακής   Φύλαξης   Κόνιτσας,   ένας   25χρονος   κατηγορούμενος για μεταφορά, κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών.
Ειδικότερα, σήμερα νωρίς το πρωί, στην περιοχή Δέμα Ιωαννίνων, εντοπίστηκε να κινείται αυτοκίνητο με οδηγό τον 25χρονο και σε σχετικό σήμα που πραγματοποίησαν οι αστυνομικοί για έλεγχο, αυτός δεν σταμάτησε και ανέπτυξε ταχύτητα.
Το όχημα   ακολουθήθηκε   και   ακινητοποιήθηκε   στο   Καλπάκι Ιωαννίνων,   ενώ     διαπιστώθηκε   ότι   ο   25χρονος   εμπλέκεται   στη μεταφορά  και διακίνηση    ποσότητας   κάνναβης,  βάρους 21.350 γραμμαρίων.
Στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο σάκοι  που  περιείχαν δέκα δέματα  με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους 21.350 γραμμαρίων καθώς και δύο συσκευασίες με μικροποσότητες κοκαΐνης και κάνναβης.
Επίσης,  κατασχέθηκαν το παραπάνω    αυτοκίνητο   και   τρία κινητά τηλέφωνα.

Ο  συλληφθείς   θα  οδηγηθεί   στον  κ.  Εισαγγελέα   Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων  ενώ  την   προανάκριση  ενεργεί  το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων.

Πιστώνονται σήμερα το απόγευμα στους λογαριασμούς 622.000 αγροτών, 932 εκατ. ευρώ του υπολοίπου της βασικής ενίσχυσης

Πιστώνονται τις πρώτες απογευματινές ώρες ποσά ύψους 932 εκατ. ευρώ του υπολοίπου της βασικής ενίσχυσης και της πράσινης ενίσχυσης σε 622.000 δικαιούχους παραγωγούς.
Την επόμενη εβδομάδα θα πληρωθούν 245 εκατ. ευρώ της εξισωτικής αποζημίωσης σε περίπου 300.000 αγρότες των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, σύμφωνα με τον υπουργό.
Σε δήλωσή του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, ανέφερε τα εξής:
«Πιστώθηκαν σήμερα στους λογαριασμούς 622 χιλιάδων αγροτών, συνολικά 932 εκατ. ευρώ του υπολοίπου της βασικής ενίσχυσης και της πράσινης ενίσχυσης.

Την ένταξη στο Ε.Π. "Ήπειρος" της αποκατάστασης του Αρχαίου Θεάτρου Νικόπολης υπέγραψε ο Περιφερειάρχης

Με ταχείς ρυθμούς προχωρά η υλοποίηση των δράσεων που περιλαμβάνει το Καινοτόμο Πρόγραμμα της Περιφέρειας  "Πολιτιστική διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου".
Με απόφαση που υπέγραψε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης εντάχθηκε  στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Ήπειρος 2014-2020" πράξη συνολικού προϋπολογισμού 2.800.000 ευρώ για την προστασία, συντήρηση και αποκατάσταση του Μεγάλου Θεάτρου Νικόπολης (β΄ φάση).
 Φορείς υλοποίησης είναι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας, στην οποία κατανέμεται συνολική δημόσια δαπάνη 2.438.000 ευρώ και η Διεύθυνση Αναστηλώσεων Αρχαίων Μνημείων με δημόσια δαπάνη 362.000 ευρώ. 
Η ημερομηνία έναρξης της πράξης ορίστηκε η 1η Ιανουαρίου 2017 και λήξης η 30η Μαΐου 2020.
Οι εργασίες θα υλοποιηθούν βάσει εγκεκριμένων μελετών που εκπονήθηκαν από την Ε.Ε. Νικόπολης, καθώς και της μελέτης "αποκατάστασης ρωμαϊκού θεάτρου Νικόπολης) που παραχωρήθηκε από το Σωματείο "Διάζωμα".
Με την ολοκλήρωση της πράξης ανά διακριτό τμήμα θα παραδοθούν συνοπτικά τα εξής:
Στο πλαίσιο του ΥΕ1: 
1. Αναγνώσιμα σημαντικά τμήματα του Θεάτρου ( κάτω κοίλο, ορχήστρα, τμήματα εντός και νότια του σκηνικού οικοδομήματος, αναλήμματα) καθώς θα καταστούν ορατά μετά από τις αποχωματώσεις και  την απομάκρυνση των ανασκαφικών προϊόντων και των άμορφων όγκων καταπεσμένων τοιχοποιιών.  
2. Συντηρημένες-στερεωμένες και μερικώς αποκατεστημένες  τοιχοποιίες  στο κεντρικό και δυτικό τμήμα της περιμετρικής τοιχοποιίας της στοάς, σημειακά στις υποδομές του κοίλου, στον περιμετρικό αναλημματικό τοίχο, τις αντηρίδες, σημειακά στις εισόδους (ανατολικό, δυτικό και κεντρικό vomitorium), και στη νότια τοιχοποιία της σκηνής. Αναταγμένος στη κατακόρυφο και αποκατεστημένος ο βόρειος τοίχος του ανατολικού παρασκηνίου. Συντηρημένα επιχρίσματα στο κεντρικό και δυτικό τμήμα της περιμετρικής στοάς, συγκολλημένα αρχ. μέλη  και συντηρημένα ανασκαφικά ευρήματα. 

Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Πωγωνίου: Μολυσμένο το νερό στις Τ.Κ. Κουκλιών, Καλπακίου, Παρακαλάμου, Καταρράκτη

Η Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Πωγωνίου καταγγέλλει τη Δημοτική Αρχή Πωγωνίου για το σοβαρότατο πρόβλημα του μολυσμένου νερού σε τέσσερις Τοπικές Κοινότητες (Κουκλιών, Καλπακίου, Παρακαλάμου, Καταρράκτη).
Όπως προκύπτει από επίσημο έγγραφο στις 7 Νοέμβρη 2016 της Περιφέρειας Ηπείρου που τώρα κοινοποιήθηκε στους προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων, το νερό στις τέσσερις αυτές τοπικές κοινότητες, μετά από τους ελέγχους που διενεργήθηκαν, βρέθηκε μολυσμένο.
Ειδικά στους Κουκλιούς το νερό ήταν πλήρως ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ για πόση και οικιακή χρήση και από την αρμόδια υπηρεσία συνίσταται η άμεση διακοπή της υδροδότησης στην Τ.Κ. Κουκλιών και η ενημέρωση των κατοίκων.
Είναι βαρύτατες οι ευθύνες της Δημοτικής Αρχής.
Γνώριζε και απέκρυπτε το πρόβλημα και το μέγεθος του από το Δημοτικό Συμβούλιο.
Ως Λαϊκή Συσπείρωση είχαμε ζητήσει γραπτώς από τις 31-05-2016, να μας δοθούν τα αποτελέσματα των υποχρεωτικών ελέγχων της ποιότητας του νερού στο Δήμο. Αποδεικνύεται ότι η Δημοτική Αρχή, συνειδητά δεν μας έδωσε ποτέ κανένα έγγραφο.
Παρόλο που επαναφέραμε το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο του Ιουνίου, η απάντηση που πήραμε ήταν ότι «υπάρχουν κάποια μικροπροβλήματα, αλλά δεν είναι ανησυχητικές οι τιμές των κολοβακτηριοειδών στους ελέγχους που έχει γίνει, λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα και η κατάσταση είναι υπό έλεγχο».
Ακόμη και το Νοέμβρη, που η Δημοτική Αρχή έλαβε το έγγραφο της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας για το μολυσμένο νερό και τα άμεσα μέτρα που πρέπει να λάβει, απέκρυψε το πρόβλημα και από το Δημοτικό Συμβούλιο και κυρίως από τους ίδιους τους κατοίκους, των οποίων και την υγεία βάζει σε σοβαρό κίνδυνο.

Περιφέρεια Ηπείρου: Οδηγίες για τις αγορές ενόψει Χριστουγέννων και Νέου Έτους

Από τη Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου ανακοινώνονται τα εξής:
  Kατά τις γιορτές των Χριστουγέννων και του Νέου έτους, παρουσιάζεται αυξημένη ζήτηση  αγαθών και υπηρεσιών που εθιμικά συνδέονται με το εορταστικό κλίμα των ημερών.
Επιβάλλεται να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε η λειτουργία της αγοράς να είναι ομαλή και σύμφωνη με τους κανόνες που προβλέπονται από το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο ήτοι:
·  Το Ν.4177/06-08-2013 (Κανόνες ρύθμισης  της αγοράς προϊόντων και της παροχής υπηρεσιών και άλλες διατάξεις.
·  Την απόφαση με αριθ.Α2-718/31-07-2014 (Κανόνες Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών-ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ)
·  Το Νόμο 4264/2014 «Άσκηση εμπορικών δραστηριοτήτων εκτός καταστήματος»  και
·  Την αριθ.56885/19-11-2014 απόφαση "Κώδικας δεοντολογίας για την προστασία του καταναλωτή κατά τις προσφορές, τις εκπτώσεις και τις προωθητικές ενέργειες.
Ειδικότερα ελέγχονται οι επιτηδευματίες ως προς:
· Την ανάρτηση πινακίδων με τις προβλεπόμενες ενδείξεις.
·  Την επισήμανση των τροφίμων (προσυσκευασμένων και μη) – ενδείξεις.
·  Την είσπραξη αντιτίμου μεγαλύτερου του αναγραφόμενου επί των πινακίδων ή των τιμοκαταλόγων.
·  Την έκδοση νόμιμων παραστατικών στοιχείων.
·  Την ελλιπή στάθμιση-ζύγιση
·  Την διάθεση ορισμένων ειδών σε ανώτατες προκαθορισμένες τιμές σε χώρους κυλικείων Νοσοκομείων, αεροδρομίων, υπεραστικών λεωφορείων κ.α.
·  Κάθε άλλη παράβαση που αναφέρεται στον Ν.4177/2013  ή στην Α2-718/2014 απόφαση.
Επί των διαπιστούμενων παραβάσεων, επιβάλλονται οι προβλεπόμενες διοικητικές κυρώσεις και εφόσον προβλέπεται, αποστέλλονται οι υποθέσεις και στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή.
Ο καλός καταναλωτής πριν επιλέξει οποιοδήποτε προϊόν:
ü  Διαβάζει προσεκτικά τα συστατικά του που πρέπει ν΄ αναγράφονται αναλυτικά στη συσκευασία.
ü  Λαμβάνει υπόψη του την ημερομηνία λήξης.
ü  Ακολουθεί  πάντα πιστά τις οδηγίες συντήρησης του προϊόντος.
ü  Τα ρούχα θα πρέπει να έχουν ετικέτα που θα πληροφορεί και για την σύνθεσή τους.
ü  Τα παπούτσια πρέπει να έχουν ετικέτα που θα πληροφορεί  και για το υλικό που είναι κατασκευασμένα.
ü  Τα παιχνίδια πρέπει να έχουν την σήμανση «CE» που τίθεται από τον ίδιο τον κατασκευαστή που σημαίνει ότι έχουν τηρηθεί οι προδιαγραφές προστασίας της ασφάλειας και της υγείας των παιδιών.
ü  Απαγορεύεται να διατίθενται στην κατανάλωση τρόφιμα κάθε είδους τοποθετημένα μαζί με παιχνίδια στην ίδια συσκευασία εκτός και αν είναι σύμφωνα με τις ισχύουσες εναρμονισμένες προς το κοινοτικό δίκαιο διατάξεις για την ασφάλεια των παιχνιδιών.
ü  Προσοχή στην επιλογή παιχνιδιών με  γνώμονα την συμβολή τους στην ενεργοποίηση των δυνατοτήτων που διαθέτει κάθε παιδί και όχι με  βάση την διαφημιστική τους προβολή που οδηγεί στον υπερκαταναλωτισμό.
ü  Προσοχή στα παιχνίδια που πωλούνται υπαίθρια. Είναι φτιαγμένα συνήθως από άγνωστους κατασκευαστές χωρίς σήμα κατασκευής που να δείχνουν την προέλευσή τους.
ü  Τα κοσμήματα πρέπει να έχουν ένα κωδικό που δηλώνει την ταυτότητα του κατασκευαστή ή εισαγωγέα και τον αριθμό που δηλώνει την περιεκτικότητά τους σε πολύτιμο μέταλλο, εκφρασμένη σε χιλιοστά.
Ειδικότερα τα νωπά κρέατα (χοιρινά-αρνιά-γαλοπούλες)
ü  Έχουν επισημάνσεις που δηλώνουν τόσο την κτηνιατρική καταλληλότητα, όσο και την προέλευση αυτών (εγχώριο ή εισαγωγής με ακριβή την χώρα προέλευσης ) και αυτό για να  διασφαλιστεί η υγεία των καταναλωτών και να γνωρίζει ποιας προέλευσης είναι το κρέας που αγοράζει, ώστε να μην παραπλανάται.
ü  Επισημαίνεται η υποχρέωση της τήρησης της κοινής υπουργικής απόφασης σχετικά  με την επισήμανση του βοείου κρέατος με την τοποθέτηση των ετικετών με το εξωτερικό μπλε περίγραμμα για τα βοοειδή τα οποία γεννήθηκαν, εκτράφηκαν και σφάχτηκαν στην Ελλάδα (Ελληνικό βόειο κρέας) και την ετικέτα χωρίς μπλε εξωτερικό περίγραμμα για τα βοοειδή  τα οποία δεν γεννήθηκαν στην Ελλάδα αλλά εκτράφηκαν και σφάχτηκαν στην Ελλάδα.
ü  Οι καταναλωτές να μην  αγοράζουν κρέατα από ζώα που σφάζονται σε χώρους που δεν ελέγχονται από κτηνιατρικής πλευράς, γιατί πιθανά εφόσον δεν έχουν υποστεί τον κρεοσκοπικό έλεγχο να έχουν πρόβλημα.
ü  Το χρώμα σφραγίδας είναι λαμπρό κυανό(που κλίνει προς το πράσινο) Ε133 για νωπά κρέατα, αμνοερίφια γάλακτος και μη, από ζώα χωρών Ε.Ε συμπεριλαμβανόμενης φυσικά και της χώρας μας και ολογράφως την χώρα προέλευσης και καστανού χρώματος που κλίνει προς το κόκκινο Ε155 για νωπά κρέατα τρίτων χωρών.
ü  Τα κεφάλια των αμνοεριφίων γάλακτος ή  όχι  κατά τα ισχύοντα είναι απολύτως εμπορεύσιμα όλο τον χρόνο και πωλούνται σύμφωνα με τα αγορανομικά δεδομένα σε επίπεδο εμπόρων σε τιμή κατά τεμάχιο δηλαδή ξεχωριστά από το κρέας με εξαίρεση την Πασχαλινή περίοδο (Σάββατο του Λαζάρου μέχρι Κυριακή του Θωμά) που πωλούνται μαζί με το κρέας.
ü  Οι νωπές γαλοπούλες είναι απεντερωμένες με πόδια και κεφάλι πλην του τύπου 67% που εφόσον κυκλοφορεί πρέπει να είναι χωρίς πόδια και κεφάλι.
ü  Οι κατεψυγμένες γαλοπούλες είναι συσκευασμένες και πρέπει να φέρουν τις προβλεπόμενες ενδείξεις (χώρα προέλευσης, βάρος, ημερομηνία ανάλωσης κ.α.).
ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ ΣΤΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΟ ΚΟΙΝΟ ΕΝΟΨΕΙ ΤΩΝ ΕΟΡΤΩΝ:
ü  Να κάνει έγκαιρα και προγραμματισμένα τις αγορές του για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά,  χωρίς άγχος και να μην τις αφήσει για την τελευταία στιγμή.
ü  Υπάρχει αποδεδειγμένα επάρκεια σε όλα τα είδη βιοτικής ανάγκης οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα.
ü  Να κάνει έρευνα στην αγορά ελέγχοντας και συγκρίνοντας σε περισσότερα του ενός καταστήματος τα ομοειδή είδη, κερδίζοντας έτσι χρήματα και ποιότητα.
ü  Να μην παρασύρεται από διαφημιστικές καμπάνιες αλλά να αγοράζει το προϊόν που πραγματικά επιθυμεί.
ü  Όταν αγοράζει προϊόντα με μακρά καταναλωτική διάρκεια να ζητεί εγγύηση και οδηγίες χρήσης στα ελληνικά.
ü  Τέλος μην ξεχνάτε σε όλες τις αγορές σας να ζητάτε την νόμιμη απόδειξη γιατί η παράβαση βαρύνει και σας.
· Δεν παραλείπουμε να σημειώσουμε ότι τα τμήματα  εμπορίου & τουρισμού των Δ/νσεων Ανάπτυξης όλων των περιφερειακών ενοτήτων της Περιφέρειας Ηπείρου , προβαίνουν καθημερινά σε ελέγχους αναφορικά με την εφαρμογή των ισχυουσών διατάξεων σε κρεοπωλεία, εργαστήρια και επιχειρήσεις  ζαχαροπλαστικής,  Σούπερ Μάρκετ, επιχειρήσεις μαζικής εστίασης κ.α. καθώς και σε δειγματοληψίες ειδών τροφίμων-ποτών και καυσίμων για την ποιοτική τους εξέταση από τις χημικές υπηρεσίες του Γενικού Χημείου του Κράτους.
·   Μέχρι στιγμής η κατάσταση διαμορφώνεται ομαλά και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.


ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

«Ο ασθενής Πανεπιστήμιο-οι ευθύνες και το μέλλον», του Χρήστου Β. Μασσαλά: Παρουσιάζεται στη Βιβλιοθήκη των εκπαιδευτηρίων της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής στο Χαλάνδρι (Ριζαρείου 1), στις 21 Δεκεμβρίου 2016, ημέρα Τετάρτη και ώρα 19:00

Σας προσκαλούμε στην παρουσίαση του βιβλίου «Ο ασθενής Πανεπιστήμιο – οι ευθύνες και το μέλλον» του κ. Χρήστου Β. Μασσαλά, π. Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και μέλους του Πολυμελούς Συμβουλίου του Ιδρύματος της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής, που θα πραγματοποιηθεί στις 21 Δεκεμβρίου 2016, ημέρα Τετάρτη και ώρα 19:00, στη Βιβλιοθήκη των εκπαιδευτηρίων της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής στο Χαλάνδρι (Ριζαρείου 1).
Η παρουσία σας θα είναι ιδιαίτερη τιμή για εμάς.
Λίγα λόγια για το βιβλίο
«Ο ασθενής Πανεπιστήμιο-οι ευθύνες και το μέλλον», είναι ο τίτλος και γράφτηκε από έναν άνθρωπο με σωρευμένη εμπειρία στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας.
Αποτελεί λοιπόν την προσωπική του ματιά στον ακαδημαικό χώρο αλλά πέρα από διαπιστώσεις καταθέτει και προτάσεις, για όσα μπορούν να γίνουν και να φέρουν το ελληνικό πανεπιστήμιο στην πρωτοπορία.
Το βιβλίο προλογίζει ο Θέμης Λέκκας-π. Πρύτανη του Πανεπιστημίου του Αιγαίου και μέλος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
«Ο συγγραφέας, με γνώση, ευθυκρισία και εντιμότητα, ακτινογραφεί τα ελληνικά πανεπιστήμια και δείχνει πώς, μέσα από μία αλληλουχία παρακμιακών πολιτικών, βιώνουν μια άδικη απαξίωση, την ιστορική στιγμή που είχαν όλες τις προϋποθέσεις να ακμάσουν.
Η ακτινογραφία τους βασίζεται στη βιωματική του εμπειρία ως καθηγητή και ως πρύτανη επί σειρά ετών. Από τις πρώτες κιόλας σελίδες αναδύεται η αγωνία του για την πορεία του ελληνικού πανεπιστημίου, για τα κακώς κείμενα, για τις στρεβλώσεις, για το μέλλον του. Δεν αφήνει καμία πλευρά των πραγμάτων αφώτιστη.
Οι αλλεπάλληλες διαπιστώσεις του αθροίζουν όλα εκείνα που τα περισσότερα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας σκέπτονται ή αισθάνονται και δεν τα έχουν εκφράσει με τόση καθαρότητα, προσφέροντάς μας μια μεγάλη υπηρεσία», αναφέρει χαρακτηριστικά στον πρόλογο.
Ο λόγος του Χρήστου Μασσαλά είναι λόγος νηφάλιος, στηριγμένος στην εμπειρία που δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για αμφισβητήσεις. Το ενδιαφέρον του για το γενικό καλό, τόσο του πανεπιστημίου όσο και της ελληνικής κοινωνίας, υπερχειλίζει στις σελίδες αυτού του πονήματος.
Bιογραφικό Χρήστου Μασσαλά
Ο καθηγητής Χρήστος Β. Μασσαλάς γεννήθηκε στους Χουλιαράδες Ιωαννίνων. Γυμνασιακές Σπουδές: Ζωσιμαία Σχολή Ιωαννίνων. Πανεπιστημιακές Σπουδές: Στο ΑΠΘ (πολιτικός μηχανικός) και στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (μαθηματικός). Μεταπτυχιακές Σπουδές: Polytechnic Institute of Brooklyn. Υποτροφίες: Fullbright, Polytechnic Institute of Brooklyn, UNESCO. Διδάκτωρ και Υφηγητής της Μηχανικής. Καθηγητής μέχρι το 2006 στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
1989-1990: Επισκέπτης καθηγητής στο Trinity College του Δουβλίνου. 
Από το Σεπτέμβριο του 2006: Ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Διοικητικές θέσεις: 1994-1997 Αντιπρύτανης, 1997-2003 Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 2003 κ.ε. Πρόεδρος ΔΕ Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, 2005 κ.ε. Πρόεδρος του Συμβουλίου Ανώτατης Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, 2009 ισόβιο μέλος του Π.Σ. του Ριζαρείου Ιδρύματος. Institute Honorary Fellow του ΙΤΕ. 
Επιστημονικό έργο: περισσότερες από 120 δημοσιευμένες εργασίες σε διεθνή περιοδικά και 70 ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια, προσκεκλημένος ομιλητής σε διεθνή ερευνητικά κέντρα και συνέδρια, όπως επίσης και συγγραφέας διδακτικών βιβλίων. 
Στο πλαίσιο των ακαδημαϊκών του ενδιαφερόντων αρθρογραφεί στον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο για θέματα παιδείας και κοινωνικού προβληματισμού. 
Έχει τιμηθεί από την επιστημονική και εκπαιδευτική κοινότητα όπως επίσης και από κοινωνικούς φορείς.

14η αγωνιστική το Σαββατοκύριακο 17 και 18 Δεκεμβρίου στη Β΄ ερασιτεχνική, εκτός ο Αγροτικός Αστέρας (Α.Ε. Γιάννενα-Αγροτικός Αστέρας Άνω Καλαμά 17-12-16/15:00), εντός η Αναγέννηση (Αναγέννηση Κεφαλόβρυσου-Π.Α.Ο. Κρύας 18-12-16/15:00), εκτός η Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος (Π.Α.Ο. Ιωαννίνων-Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος 18-12-16/15:00)

ΣΑΒΒΑΤΟ 17 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2016
ΓΗΠΕΔΟ ΑΣΦΑΚΑΣ 
ΩΡΑ: 15:00  

Α.Ε. ΓΙΑΝΝΕΝΑ-ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑ

ΚΥΡΙΑΚΗ 18  ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2016
ΓΗΠΕΔΟ ΣΤΑΘΗΣ ΤΣΑΝΑΚΤΣΗΣ 
ΩΡΑ: 15:00

Π.Α.Ο. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ-Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ

ΓΗΠΕΔΟ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ
ΩΡΑ: 15:00

ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ-Π.Α.Ο. ΚΡΥΑΣ

Το πρόγραμμα της 14ης αγωνιστικής του Α΄ Ομίλου, της Β΄ Ερασιτεχνικής
Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016
 Α.Ε. ΓΙΑΝΝΕΝΑ-ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑ (15:00)
Π.Α.Σ. ΑΛΜΥΡΟΣ-ΑΕΤΟΣ ΝΗΣΟΥ (15:00)
Α.Ο. ΚΟΝΤΣΙΚΑΣ-Π.Α.Σ. ΠΕΡΙΒΛΕΠΤΟΥ (15:00)
Π.Α.Ο. ΚΟΝΙΤΣΑΣ-Α.Σ. ΑΠΕΙΘΑΡΧΟΣ (15:00)
Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016
Α.Π.Ο.Ε.Λ.-ΠΑΝΖΑΓΟΡΙΣΙΑΚΟΣ (13:00)
Π.Α.Ο. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ-Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ (15:00)
ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ- Π.Α.Ο. ΚΡΥΑΣ (15:00)

Α.Ο. ΖΩΟΔΟΧΟΣ-Α.Ο.ΣΤΑΥΡΑΚΙΟΥ 2009 (15:00)

Περιφέρεια Ηπείρου: Τρία ακόμη Κέντρα Κοινότητας χρηματοδοτούνται από το Ε.Π. " "Ήπειρος 2014-2020"

Με ισάριθμες αποφάσεις που υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Ήπειρος 2014-2020", η λειτουργία τριών ακόμη Κέντρων Κοινότητας  σε Δήμους της Ηπείρου.
Συγκεκριμένα οι αποφάσεις αφορούν:
Ø Το  "Κέντρο Κοινότητας Δήμου Ζηρού" με επιλέξιμη  δημόσια δαπάνη 112,320.00 €.  και φορέα υλοποίησης είναι την  ΚΟΙΝΩΦΕΛΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΗΜΟΥ ΖΗΡΟΥ(Κ.Ε.ΔΗ.ΖΗ). Το Κέντρο θα λειτουργεί στο Θεσπρωτικό.
Ø Το "Κέντρο Κοινότητας Δήμου Νικολάου Σκουφά", με επιλέξιμη δημόσια δαπάνη 112.320 € και φορέα υλοποίησης το ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΔΗΜΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΚΟΥΦΑ. Η δομή του Κέντρου θα λειτουργεί  στον ΄Αγιο Δημήτριο Πέτα.
Ø Το "Κέντρο Κοινότητας Δήμου Ζίτσας", με επιλέξιμη δημόσια δαπάνη 112.320 € και φορέα υλοποίησης το Δήμο. Η δομή θα λειτουργεί στην Ελεούσα.
Τα κέντρα θα λειτουργούν για 8 ώρες καθημερινά (από Δευτέρα ως Παρασκευή) και ημερομηνία των πράξεων ορίστηκε  η 1η Φεβρουαρίου 2017 και λήξης η 31η Ιουλίου 2020.
Ωφελούμενοι/ες της πράξης είναι κάτοικοι του Δήμου Ζηρού με προτεραιότητα σε άτομα και οικογένειες που διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, παιδιά που βιώνουν καταστάσεις αποκλεισμού, οι ωφελούμενοι του Προγράμματος «Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα», καθώς και μετανάστες, ΑμεΑ, Ρομά και γενικότερα ευπαθείς ομάδες πληθυσμού όπως περιγράφονται στο «Εθνικό Στρατηγικό πλαίσιο για την Κοινωνική Ένταξη".


ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Ξεκινά την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου η Ενισχυτική Διδασκαλία

Αρχίζει από την Τρίτη η Ενισχυτική Διδασκαλία για το σχολικό έτος 2016-2017, μετά την υπογραφή της σχετικής εγκυκλίου από τον υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κώστα Γαβρόγλου.
Τη Δευτέρα οι Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αναρτούν μέχρι τις 14.00 στην ιστοσελίδα τους καθώς και σε εμφανές σημείο α) τους πίνακες κατάταξης με τα ονόματα όλων των αιτούντων (επισημαίνονται τα ονόματα των επιλεγέντων) και β) πίνακα όπου θα αποτυπώνεται η κατανομή ειδικοτήτων - ωρών ανά ΣΚΑΕ σύμφωνα με το επισυναπτόμενο υπόδειγμα.

Οι επιλεγέντες υποψήφιοι, αφού ενημερωθούν για τη σειρά κατάταξής τους από τον αναρτημένο πίνακα, οφείλουν να παρουσιαστούν στις οικείες Δ.Δ.Ε. την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016, ώρα 09.00, με σκοπό να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση τοποθέτησης σε ΣΚΑΕ ή ομάδα ΣΚΑΕ.

Ανοίγει το TAXISnet για τις αιτήσεις του επιδόματος θέρμανσης

Ανοίγει κατά πάσα πιθανότητα αυτή την εβδομάδα το TAXISnet για την υποβολή των αιτήσεων για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης στους δικαιούχους. Η σχετική απόφαση αναμένεται να υπογραφεί από την κ. Παπανάτσιου, ώστε αμέσως μετά να ανοίξει η σχετική εφαρμογή.Το πιο πιθανό «σενάριο» είναι η βασική αλλαγή φέτος, σε σχέση με πέρυσι, θα είναι η μεταφορά νομών από τις πιο «θερμές» στις πιο «ψυχρές» γεωγραφικές ζώνες, ενώ η πληρωμή της πρώτης δόσης προγραμματίζεται να γίνει στο τέλος Ιανουαρίου.
Το συνολικό δε ποσό που θα διατεθεί για τη φετινή περίοδο Οκτωβρίου 2016 - Απριλίου 2017 υπενθυμίζεται ότι ανέρχεται σε 105 εκατ. ευρώ. Θα πρέπει, ωστόσο, να αναφερθεί, ότι τα στελέχη του υπουργείου επεξεργάζονται διάφορα σχέδια, με στόχο να καταστεί δικαιότερη η διάθεση του φετινού επιδόματος:
- Μετακίνηση κάποιων νομών στις γεωγραφικές ζώνες β’ και α’, όπου επικρατούν πιο χαμηλές θερμοκρασίες και το συνολικό ποσό επιδόματος είναι μεγαλύτερο για κάθε δικαιούχο, αλλά παράλληλα με ταυτόχρονη μείωση των ορίων ετήσιου εισοδήματος ή και συνολικής αντικειμενικής αξίας ακίνητης περιουσίας. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι εάν ορισμένοι νομοί της γ’ ζώνης μεταφερθούν στη β’ ζώνη (δηλαδή η επιδότηση από 8 λίτρα/τ.μ. να καλύπτει 15 λίτρα/τ.μ.), τότε το συνολικό ποσό επιδόματος θα αυξηθεί κατά περίπου 87% για τους δικαιούχους των συγκεκριμένων νομών. Από την άλλη πλευρά αν νομοί της β’ ζώνης μεταφερθούν στην α’ ζώνη (δηλαδή η επιδότηση από τα 15 λίτρα/τ.μ. αυξηθεί στα 25 λίτρα/τ.μ.), τότε το συνολικό ποσό επιδόματος θα αυξηθεί κατά περίπου 66%. Στο σενάριο φυσικά αυτό θα υπάρχουν και αλλαγές στα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που δραστηριοποιείτο στην δια θαλάσσης μεταφορά και εισαγωγή από την Αλβανία στην Ελλάδα σημαντικών ποσοτήτων ακατέργαστης κάνναβης

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που δραστηριοποιείτο στην δια θαλάσσης μεταφορά και εισαγωγή από την Αλβανία στην Ελλάδα σημαντικών ποσοτήτων ακατέργαστης κάνναβης με σκοπό την περαιτέρω διακίνηση τους τόσο στην εσωτερική αγορά όσο και στο εξωτερικό

Συνελήφθησαν ένδεκα (11) μέλη της οργάνωσης, εκ των οποίων επτά (7) ημεδαποί και τέσσερις (4) υπήκοοι Αλβανίας
Κατασχέθηκε ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης βάρους -257- κιλών και -845- γραμμαρίων, ένα (1) φουσκωτό σκάφος, χρηματικά ποσά, φυσίγγια και πλήθος κινητών τηλεφώνων
Εξαρθρώθηκε, από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, εγκληματική οργάνωση που δραστηριοποιείτο στην μεταφορά και εισαγωγή από την Αλβανία στην Ελλάδα σημαντικών ποσοτήτων ακατέργαστης κάνναβης, τις οποίες στη συνέχεια διακινούσαν τόσο στην εσωτερική αγορά όσο και στην Ευρώπη.

Στις 14-12-2016 και μετά από οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση, σε διάφορες περιοχές της Αττικής, της Αχαΐας, της Αιτωλοακαρνανίας και της Θεσπρωτίας, συνελήφθησαν έντεκα (11) μέλη της εγκληματικής οργάνωσης. Πρόκειται για επτά (7) ημεδαπούς, έξι άνδρες ηλικίας από 20 έως 48 ετών και μία 19χρονη γυναίκα και τέσσερις (4) υπηκόους Αλβανίας, τρείς άνδρες ηλικίας 33, 36 και 40 ετών και μία 21χρονη.
Ως προς το χρονικό της εξάρθρωσης, η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών, στο πλαίσιο διερεύνησης υπόθεσης για εγκληματική οργάνωση, που εισήγαγε από την Αλβανία και διακινούσε τόσο στο εσωτερικό της Χώρας μας όσο και στο εξωτερικό, μεγάλες ποσότητες ακατέργαστης κάνναβης, κατάφερε μετά από εμπεριστατωμένες και συστηματικές έρευνες να ταυτοποιήσει τα μέλη της οργάνωσης, να εντοπίσει τους χώρους απόκρυψης και διακρίβωσε τον τρόπο και τη μεθοδολογία δράσης τους.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι εμπλεκόμενοι είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση, εφαρμόζοντας συγκεκριμένη μεθοδολογία δράσης (modus operandi), και με διακριτούς ρόλους ως προς τη δια θαλάσσης μεταφορά και την εισαγωγή, τη χερσαία μεταφορά, την απόκρυψη και τη διακίνηση της κάνναβης. Σημειώνεται ότι για τη μεταφορά των ναρκωτικών χρησιμοποιούσαν φουσκωτό σκάφος και ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα.
Σημαντικό ρόλο στην οργάνωση κατείχε ο 40χρονος υπήκοος Αλβανίας, ο οποίος ήταν ο οργανωτής των θαλάσσιων μεταφορών της κάνναβης από την Αλβανία στα Σύβοτα Θεσπρωτίας. Ο 33χρονος ομοεθνής του ήταν υπεύθυνος για την παραλαβή της κάνναβης από το φουσκωτό σκάφος και συντονιστής των χερσαίων μεταφορών στην Ελλάδα. Επιπλέον, υπεύθυνος για την στρατολόγηση ατόμων για τις ανάγκες της οργάνωσης ήταν ένας 31χρονος ημεδαπός. Στα υπόλοιπα μέλη είχε επιμερισθεί η ευθύνη της ασφαλούς μεταφοράς (προπομποί), της αποθήκευσης, της διακίνησης και της προετοιμασίας για την εξαγωγή, μέρους των ποσοτήτων ναρκωτικών, στο εξωτερικό.
Σε συνεργασία με το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ηγουμενίτσας, εντοπίσθηκε σε λιμένα στα Σύβοτα Θεσπρωτίας το φουσκωτό σκάφος, με το οποίο είχαν μεταφερθεί οι ποσότητες ναρκωτικών από την Αλβανία και κατασχέθηκε.
Συνολικά από τις έρευνες σε χώρους, οικίες και οχήματα που χρησιμοποιούσε η εγκληματική οργάνωση, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν σε διάφορες περιοχές της Αττικής, της Αχαΐας και το Αντίρριο Αιτωλοακαρνανίας:
-257- κιλά και -845,5- γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης
-2,9- γραμμάρια ναρκωτικής ουσίας MDMA
Το χρηματικά ποσά των -5.730- Ευρώ
Το χρηματικό ποσό των -100.200- Λεκ Αλβανίας
Δύο (2) ζυγαριές ακριβείας
Τριάντα πέντε (35) φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων
Είκοσι πέντε (25) συσκευές κινητής τηλεφωνίας
Ένας (1) μεταλλικός τρίφτης
Μια (1) σιδερογροθιά

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Αυξημένα μέτρα της Τροχαίας για τις εξόδους των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων

Για την ασφαλέστερη κίνηση των οχημάτων και τη βελτίωση της οδικής κυκλοφορίας κατά την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων, εκτός των μέτρων διευκόλυνσης της κυκλοφορίας που θα ληφθούν σε τοπικό επίπεδο, θα ισχύσει και απαγόρευση κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων ωφελίμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου ως εξής:
Την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2016 και την Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2016 για το ρεύμα εξόδου και από ώρα 16:00 έως 21:00 θα ισχύσουν οι απαγορεύσεις:
• Στη Νέα Εθνική Οδό (Ν.Ε.Ο.) και στην Παλιά Εθνική Οδό (Π.Ε.Ο.) Αθηνών – Κορίνθου – Πατρών, από τα Διόδια Ελευσίνας μέχρι τα Διόδια Ρίου.
• Στη Ν.Ε.Ο. Αθηνών – Θεσσαλονίκης, από τον κόμβο Αγ. Στεφάνου (Κρυονέρι) μέχρι τη διασταύρωση του Μπράλου, από τον κόμβο Λαμίας μέχρι τον κόμβο Ραχών Φθιώτιδας και από τη Λάρισα (Χ.Θ. 365+400) μέχρι την κάτω διάβαση περιοχής Σκοτίνας (Χ.Θ. 410+000).
• Στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Ν. Μουδανιών, από την αερογέφυρα Θέρμης μέχρι το 34ο χλμ.
• Στην Εθνική Οδό Σχηματαρίου – Χαλκίδας, από τη διασταύρωσή της με τη Ν.Ε.Ο. Αθηνών – Θεσσαλονίκης μέχρι την υψηλή γέφυρα Χαλκίδας (Χ.Θ. 12+300).
• Στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης –Καβάλας από το 11ο χλμ (Χ.Θ. 11+340) έως την μέχρι τη γέφυρα του Στρυμόνα (Χ.Θ. 97+650).