Τρίτη 19 Μαρτίου 2019

Ο Δήμος Κόνιτσας: Καταδικάζουμε τη ρατσιστική επίθεση


Ανακοίνωση για τη ρατσιστική επίθεση εξέδωσε ο δήμος Κόνιτσας:
«Με λύπη και αποτροπιασμό πληροφορηθήκαμε το εξαιρετικά δυσάρεστο συμβάν που έλαβε χώρα την Κυριακή (17/03/2019) το βράδυ στην Κόνιτσα και το οποίο αφορούσε στην απρόκλητη και βάναυση επίθεση ανεύθυνων και απαράδεκτων ατόμων που είχαν καλύψει τα πρόσωπά τους, εναντίον μελών της ομάδας ασυνόδευτων ανηλίκων Αφγανών, που φιλοξενούνται στη δομή της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Άρσις» σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης στην πόλη της Κόνιτσας, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός εξ’ αυτών. Η Δημοτική Αρχή στο σύνολό της καταδικάζει απερίφραστα κάθε μορφή βίας με στόχο ευάλωτους και εκδιωγμένους πληθυσμούς που έζησαν τη φρίκη του πολέμου στη χώρα τους. Ευελπιστούμε ότι οι δράστες της επίθεσης, που πραγματοποιήθηκε σε ασυνόδευτους ανήλικους Αφγανούς, δεν προέρχονται από τους κόλπους της τοπικής κοινωνίας, η οποία απέδειξε από την πρώτη στιγμή την ευαισθησία της στο προσφυγικό ζήτημα, με την ίδρυση του πρώτου Κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγων και την αδιατάρακτη λειτουργία και ένταξή του στην καθημερινή ζωή της Δημοτικής Κοινότητας Κόνιτσας. Ο Δήμος θα προβεί σε κάθε νόμιμη ενέργεια, ώστε να μην επαναληφθούν περιστατικά σαν το απαράδεκτο και καταδικαστέο προαναφερθέν και θα ζητήσει από τους αρμόδιους φορείς να πράξουν ό,τι επιβάλλεται στον κύκλο των αρμοδιοτήτων τους, ούτως ώστε οι δράστες να εντοπιστούν και να υποστούν τις νόμιμες κυρώσεις. Η βία και οι ασκούντες αυτήν δεν έχουν θέση στην τοπική κοινωνία του Δήμου μας, δεν την εκφράζουν και δεν έχουν το δικαίωμα να προκαλούν με τη δράση τους την αναμφισβήτητη ευαισθησία σε ό,τι έχει σχέση με τις δημοκρατικές αρχές, τη φιλοξενία και τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Περιφέρεια Ηπείρου: Δημόσια διαβούλευση, επί του περιεχομένου του φακέλου Μ.Π.Ε. του έργου « Τροποποίηση Α.Ε.Π.Ο. της μονάδας παραγωγής & επεξεργασίας κραμάτων χαλκού Τ.Κ. Κεφαλόβρυσου



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
Ανακοινώνει και Προσκαλεί

Έχοντας υπόψη τις διατάξεις  του άρθ. 19 του Ν. 4014/2011 (ΦΕΚ 209/Α΄) σε συνδυασμό με τις διατάξεις της ΚΥΑ 1649/45/2014 (ΦΕΚ 45/Β’), τους πολίτες (κοινό, ενδιαφερόμενο κοινό) και φορείς εκπροσώπησής τους ( οικείο Δημοτικό Συμβούλιο, Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης,  Ποιότητας Ζωής, Συμβούλιο Δημοτικής ή Τοπικής Κοινότητας ),  να λάβουν γνώση και να διατυπώσουν γραπτές απόψεις ( σύμφωνα με το έντυπο υπό στοιχεία Δ11, που περιλαμβάνεται στο παράρτημα Α της προαναφερόμενης ΚΥΑ) στα πλαίσια της έναρξης δημόσιας διαβούλευσης, επί του περιεχομένου του φακέλου  Μ.Π.Ε. του έργου (Υποκατηγορία Α2, ομάδα 9η, α/α 154,155,159,167):« Τροποποίηση Α.Ε.Π.Ο. της μονάδας παραγωγής & επεξεργασίας κραμάτων χαλκού, εγκατεστημένη στην Τ.Κ. Κεφαλόβρυσου, του Δ. Πωγωνίου, Π.Ε. Ιωαννίνων».
Φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου ή της δραστηριότητας είναι η εταιρεία: «ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΧΑΛΚΟΥ ΚΑΙ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ Α.Ε.».
Ημερομηνία έναρξης της διαδικασίας δημοσιοποίησης ορίζεται η    19 -03-2019 και ημερομηνία λήξης αυτής η  03-05-2019.
Ημερομηνία έναρξης της προθεσμίας για την κατάθεση γραπτών απόψεων των πολιτών και των φορέων εκπροσώπησής τους ορίζεται η 21-03 -2019 και ημερομηνία  λήξης αυτής η  25-04-2019.
Αρμόδια Υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου –Δυτικής Μακεδονίας είναι η  Δ/νση  Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Ηπείρου.                                                   
Αρμόδια Υπηρεσία της Περιφέρειας Ηπείρου για την παροχή πληροφοριών και στοιχείων καθώς και την παραλαβή των εγγράφων απόψεων και προτάσεων των πολιτών και φορέων είναι  το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου (Πλατεία Πύρρου 1 –Ιωάννινα, γρ. 203), κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες).
Η παρούσα ανακοίνωση αναρτάται στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Ηπείρου, www.php.gov.gr/ Ενημέρωση/ Νέα-Ανακοινώσεις/ Ανακοινώσεις.
Η παρούσα Ανακοίνωση-Πρόσκληση να δημοσιευθεί στην εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ»  την  20- 03- 2019.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ  Π.Σ.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΡΓΑΝΑΣ

Σπύρος Ριζόπουλος: Ζητώ καθαρή αναμέτρηση


Ντιμπέιτ με τον Καχριμάνη όπου θέλει όσες φορές θέλει
Διαχειριστικός έλεγχος σε όλες τις απ’ ευθείας αναθέσεις από την 1η Σεπτεμβρίου 2018
Ο επικεφαλής τω Οριζόντων Ηπείρου και υποψήφιος Περιφερειάρχης Σπύρος Ριζόπουλος παραχώρησε συνέντευξη Τύπου σήμερα Τρίτη, τα γραφεία της παράταξης στα Ιωάννινα.
Αρχικά ενημέρωσε τους δημοσιογράφους για την ολοκλήρωση των κοινωνικών διαβουλεύσεων και τις συναντήσεις τους με τους δημάρχους και τους προέδρους των Επιμελητηρίων των νομών.
Στη συνέχεια ενημέρωσε για τα αποτελέσματα της συνάντησής του με τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρο Καυρπίδη.
Και τοποθετήθηκε σε θέματα επικαιρότητας όπως η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ, η τουριστική προβολή της Ηπείρου, οι ελληνοποιήσεις, οι απ’ ευθείας αναθέσεις που χρησιμοποιούνται ως εργαλείο διενέργειας εκλογών και οι προσφυγές των Οριζόντων στο ΕΣΡ.
Ειδικότερα, μεταξύ άλλων ζήτησε καθαρή αναμέτρηση σε ότι αφορά τη στάση των ΜΜΕ της Ηπείρου και κάλεσε τον απερχόμενο περιφερειάρχη σε ντιμπέιτ. «Όπου θέλει, όσες φορές θέλει για όποιο θέμα θέλει, σε όποια γλώσσα θέλει», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Τέλος, αναφερόμενος ειδικά στο θέμα των απ’ ευθείας αναθέσεων ειδικά στην προεκλογική περίοδο τόνισε:
«Η επόμενη μέρα στο περιφερειακό συμβούλιο δεν θα έχει καμία σχέση με αυτό που υπάρχει σήμερα. Οι δυνάμεις που θα θέλουν να αλλάξουν την κατάσταση θα έχουν είτε έτσι είτε αλλιώς την πλειοψηφία. Την ίδια πλειοψηφία θα την έχουν και στην οικονομική επιτροπή. Έτσι όπως εξελίχθηκαν τα δεδομένα από την πρώτη Σεπτεμβρίου και μετά που ο κ. Καχριμάνης ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του και με δεδομένο πως χρησιμοποιεί το σοβιετικό σύστημα εργολαβίας που έχει εγκαταστήσει στην Ήπειρο για να κάνει εκλογές είμαι υποχρεωμένος την επόμενη μέρα ως περιφερειάρχης να ζητήσω από τις υπηρεσίες -τις οποίες ο ίδιος στηλίτευσε την Παρασκευή, ότι εκείνες ευθύνονται- όλες τις απ’ ευθείας αναθέσεις από την 1η Σεπτεμβρίου.
Και στη συνέχεια να ζητήσω από την οικονομική επιτροπή την πρόσληψη ορκωτού ελεγκτή που δεν θα είναι η Grand Thornton η οποία για χρόνια παρακολουθεί το περιφερειακό ταμείο να ελέγξει τρία πράγματα: Πρώτον το ύψος των αναθέσεων, δεύτερον τη σχέση του ύψους με το παραδοτέο και τρίτον τη σχέση συμβατότητας με το παραδοτέο.»

Δήμος Πωγωνίου: Έκδοση τελών ύδρευση Εξαμήνου 2018


Εκδόθηκαν τα τέλη ύδρευσης των παρακάτω Τ.Κ. για το Β' εξάμηνο του 2018.
Παρακαλούμε όπως αποπληρωθούν εντός της αναγραφόμενης ημερομηνίας.  
ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΗΜΕΡ. ΛΗΞΗΣ
ΚΑΛΠΑΚΙ Β' ΕΞΑΜΗΝΟ 2018 30/4/2019
ΓΕΡΟΠΛΑΤΑΝΟΣ Β' ΕΞΑΜΗΝΟ 2018 30/4/2019
ΚΑΤΩ ΡΑΒΕΝΙΑ Β' ΕΞΑΜΗΝΟ 2018 30/4/2019
ΑΝΩ ΡΑΒΕΝΙΑ Β' ΕΞΑΜΗΝΟ 2018 30/4/2019
ΚΤΙΣΜΑΤΑ Β' ΕΞΑΜΗΝΟ 2018 30/4/2019
ΣΤΡΑΤΙΝΙΣΤΑ  ΜΑΪΟΣ-ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2018 30/4/2019
ΒΗΣΣΑΝΗ Β' ΕΞΑΜΗΝΟ 2018 30/4/2019
ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ   Β' ΕΞΑΜ. 2018 30/4/2019
ΞΗΡΟΒΑΛΤΟ  Β' ΕΞΑΜ. 2018 30/4/2019
ΟΡΕΙΝΟ  Β' ΕΞΑΜ. 2018 30/4/2019
ΠΟΝΤΙΚΑΤΕΣ  Β' ΕΞΑΜ. 2018 30/4/2019

Συνελήφθη 32χρονος αλλοδαπός, για διακίνηση και κατοχή ναρκωτικών σε επαρχιακή οδό του Ανατολικού Ζαγορίου


Πάνω από 43 κιλά ακατέργαστης κάνναβης κατασχέθηκαν στο πλαίσιο συντονισμένης επιχείρησης του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων

Συνελήφθη 32χρονος αλλοδαπός, κατηγορούμενος για εισαγωγή, μεταφορά, διακίνηση και κατοχή ναρκωτικών
Ο 32χρονος μετέφερε τις παραπάνω ποσότητες ναρκωτικών, μέσα σε ειδικά διαμορφωμένη κρύπτη στο σασί Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου
Στο πλαίσιο συντονισμένων δράσεων για την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, συνέλαβαν χθες (18-03-2019) το απόγευμα, σε επαρχιακή οδό του Ανατολικού Ζαγορίου, έναν 32χρονο αλλοδαπό, ο οποίος κατηγορείται για εισαγωγή, μεταφορά, διακίνηση και κατοχή ναρκωτικών.
Ειδικότερα, οι παραπάνω αστυνομικοί, αξιοποιώντας στοιχεία και πληροφορίες που προέκυψαν από την ενδελεχή έρευνά τους, χθες το απόγευμα, εντόπισαν τον 32χρονο να οδηγεί Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο και τον ακινητοποίησαν για έλεγχο.
Σε επισταμένη έρευνα που ακολούθησε στο όχημα, με τη συνδρομή αστυνομικού σκύλου ανίχνευσης ναρκωτικών, βρέθηκαν σε ειδικά διαμορφωμένη κρύπτη στον εξωτερικό χώρο του πατώματος (σασί) του αυτοκινήτου, σαράντα ένα (41) δέματα που περιείχαν ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους (43) κιλών και (800) γραμμαρίων, τα οποία και κατασχέθηκαν.
Επίσης, κατασχέθηκαν:
το αυτοκίνητο, που χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά των ναρκωτικών, ιδιοκτησίας του 32χρονου δράστη,
το χρηματικό ποσό των (735) ευρώ,
δύο κινητά τηλέφωνα.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων ενώ την προανάκριση για την υπόθεση ενήργησε το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Παρακάλαμος: Εορταστικές εκδηλώσεις για τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και την Απελευθέρωση του έθνους, τη Δευτέρα 25 Μαρτίου στην Ιερά Μονή Σωσίνου


Η Τοπική Κοινότητα Παρακαλάμου σε συνεργασία με την Εκκλησιαστική Επιτροπή και το Δήμο Πωγωνίου οργανώνουν Εορταστικές εκδηλώσεις για τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και την Απελευθέρωση του έθνους, τη Δευτέρα 25 Μαρτίου στην Ιερά Μονή Σωσίνου.
Την Κυριακή από τις 7:30 π.μ. θα τελεστούν διαδοχικά Όρθρος, Θεία Λειτουργία και Δοξολογία.
Στη συνέχεια θα ακολουθήσει στο προαύλιο, ομιλία, κατάθεση στεφάνων και απαγγελίες ποιημάτων από τους μαθητές για τον διπλό εορτασμό του Ευαγγελισμού και την Απελευθέρωση του έθνους.

Μειώνεται το καθημερινό ωράριο για το κοινό στις τράπεζες


Το ωράριο συναλλαγών για το κοινό στις τράπεζες μειώνεται κατά 30 λεπτά την ημέρα από Δευτέρα έως και Πέμπτη και διαμορφώνεται από 08.00 έως 14.00.

Το Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία, στη σημερινή του συνεδρίαση το πλαίσιο της συμφωνίας για τη νέα Κλαδική Συλλογική Σύμβαση των τραπεζοϋπαλλήλων για την περίοδο 2019-2021.
Η τελική συμφωνία επετεύχθη μεταξύ της ΟΤΟΕ και των εκπροσώπων των τραπεζών, στην πέμπτη συνάντηση των δύο μερών, την περασμένη Παρασκευή, στην οποία, όπως αναφέρει και σχετική ανακοίνωση της ΟΤΟΕ, «υπήρξε πολύωρη και σκληρή αντιπαράθεση».
Μετά την επίτευξη της συμφωνίας, η 24ωρη απεργία που είχε προγραμματιστεί για την Τετάρτη 20 Μαρτίου ματαιώνεται.

Συλλήψεις αλλοδαπών στην Ηγουμενίτσα


*Στη σύλληψη ενός 22χρονου αλλοδαπού προέβησαν, απογευματινές ώρες χθες, στελέχη του Γραφείου Ασφάλειας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.
Συγκεκριμένα, ο ανωτέρω σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από στελέχη του Γραφείου Ασφαλείας εντός του επιβατικού σταθμού του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι κατείχε και επέδειξε πλαστό ταξιδιωτικό έγγραφο  με σκοπό να μεταβεί παράνομα στο εξωτερικό.
*Επίσης, στη σύλληψη ενός 24χρονου αλλοδαπού προέβησαν, απογευματινές ώρες χθες, στελέχη του Γραφείου Ασφάλειας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.
Συγκεκριμένα ο ανωτέρω σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από στελέχη του Γραφείου Ασφαλείας εντός του επιβατικού σταθμού του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι κατείχε και επέδειξε πλαστό ταξιδιωτικό έγγραφο με σκοπό να μεταβεί παράνομα στο εξωτερικό.
Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί τις προανακρίσεις, κατασχέθηκαν τα ανωτέρω πλαστά έγγραφα.

Σκολίωση ρινικού διαφράγματος: Επιδεινώνεται με τη γήρανση;


Η φυσιολογική διαδικασία γήρανσης μπορεί να επηρεάσει τις ρινικές δομές, επιδεινώνοντας ένα στραβό διάφραγμα με την πάροδο του χρόνου. Πολλές μελέτες έχουν επιβεβαιώσει αυτές τις αλλαγές, δίνοντας τη δυνατότητα στους ειδικούς να λαμβάνουν ορθότερες αποφάσεις κατά τη διάρκεια λειτουργικών ή αισθητικών ρινοπλαστικών, κατά το μέρος που αυτές αφορούν στο χόνδρινο τμήμα αυτού. Παρότι οι εν λόγω δομικές αλλαγές δεν είναι πάντα εμφανείς, οι επιπτώσεις τους ταλαιπωρούν αισθητά όσους έχουν σοβαρά αποκλίνον ρινικό διάφραγμα.
«Κανονικά, το κεντρικό χόνδρινο τμήμα της μύτης που τη χωρίζει σε δύο μέρη (τις ρινικές θαλάμες) είναι ίσιο και τη διαιρεί κατά βάση ομοιόμορφα. Σε πολλούς, όμως, ανθρώπους παρεκκλίνει. Παρότι στην πλειονότητα αυτών η κατάσταση, που ονομάζεται σκολίωση ρινικού διαφράγματος, δεν δημιουργεί προβλήματα, είναι δυνατόν να προκαλέσει σημαντικές αναπνευστικές δυσκολίες και άλλες επιπλοκές. Οι συνηθέστερες είναι η ξηροστομία, το ροχαλητό και οι υπνικές άπνοιες», επισημαίνει ο πλαστικός χειρουργός προσώπου – ΩΡΛ Δρ. Γεώργιος Μοιρέας και προσθέτει: «Η αδυναμία επαρκούς πρόσληψης οξυγόνου μέσω της ρινικής αναπνοής υποχρεώνει τους ασθενείς να αναπνέουν συχνά από το στόμα. Αυτό δημιουργεί ξηροστομία, αλλά και προβλήματα ύπνου. Αποτέλεσμα της κακής ποιότητας ύπνου είναι η υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, η οποία μπορεί να καταστεί ακόμα και επικίνδυνη για τη ζωή. Επίσης,  το ανώμαλο σχήμα των ρινικών διόδων που οφείλεται στην ύπαρξη στραβού διαφράγματος μπορεί να προκαλέσει ξήρανση των εσωτερικών επιφανειών της μύτης και τελικά να γίνει αιτία ρινορραγιών. Άλλες επιπτώσεις είναι η προσωπαλγία λόγω της πίεσης που μπορεί να ασκεί το διάφραγμα στο πλάγιο τοίχωμα της μύτης, οι συχνές φλεγμονές στη μύτη αλλά και στα αφτιά, η δυσλειτουργία της ευσταχιανής σάλπιγγας και η διαταραχή της όσφρησης». Επιπλέον, όσοι έχουν στραβό διάφραγμα αντιμετωπίζουν μεγαλύτερη αναπνευστική δυσχέρεια όταν έχουν συνάχι λόγω αλλεργικής ρινίτιδας ή κρυολογήματος».