Σάββατο 15 Ιουλίου 2023

Κεφαλόβρυσου Πωγωνίου: Παραδοσιακό γλέντι, την Τετάρτη 19 Ιουλίου, ώρα 21:00

 


Ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κεφαλόβρυσου προσκαλεί τα μέλη, τους συγχωριανούς και φίλους για την ετήσια συνάντηση μας στο παραδοσιακό μας γλέντι στις 19 Ιουλίου.

Σας περιμένουμε όλους!

ΕΊΣΟΔΟΣ - ΧΟΡΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΑ

Διακοπές ρεύματος σε χωριά του Πωγωνίου, την Κυριακή 16 Ιουλίου

 


Γνωστοποιείται  στο  κοινό  ότι για  να εκτελεστούν απαραίτητες τεχνικές  εργασίες του  ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ, θα γίνει διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος ως εξής

Κυριακή 16-07-2023:

Α) Από ώρα 08:00 π.μ. έως 11:00 π.μ. στις παρακάτω περιοχές:

Ιωάννινα στον Βιολογικό καθαρισμό της  ΔΕΥΑΙ.

Β) Από ώρα 08:00 π.μ. έως 11:00 π.μ. στις παρακάτω περιοχές:

Καλπάκι στα Φ/Β πάρκα «ΠΑΠΠΆΣ Δ. & ΣΙΑ ΕΕ», «ΠΕΤΣΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ» και «ΓΟΥΣΗ -ΕΥΘΥΜΙΟΥ Ο.Ε»

Αν οι εργασίες τελειώσουν νωρίτερα το ρεύμα θα ξαναδοθεί πριν από το χρόνο λήξης των διακοπών που αναφέρονται πιο πάνω. Γι’ αυτό το λόγο οι εγκαταστάσεις και τα δίκτυα της ΔΕΗ ΑΕ, θα πρέπει να θεωρούνται ότι έχουν συνέχεια ρεύμα. Έτσι  για λόγους ασφάλειας απαγορεύεται η προσέγγιση σε αγωγούς ή άλλα στοιχεία του δικτύου ακόμα κι αν βρίσκονται καταγής γιατί υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ατυχημάτων.

Ζητάμε την κατανόηση των καταναλωτών μας για τις παραπάνω αναπόφευκτες διακοπές.

Από την ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε.

Συνελήφθη σε περιοχή των Ιωαννίνων αλλοδαπός, για παραβάσεις του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα

 


Συνελήφθη χθες (14-07-2023) το βράδυ σε περιοχή των Ιωαννίνων από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων αλλοδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για παραβάσεις του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα.

Ειδικότερα, ο αλλοδαπός εντοπίστηκε να κινείται με αυτοκίνητο σε περιοχή της ελληνοαλβανικής μεθορίου με κατεύθυνση προς το εσωτερικό της χώρας και σε έλεγχο που διενεργήθηκε βρέθηκαν σε αυτό και κατασχέθηκαν τα παρακάτω προϊόντα, άγνωστης προέλευσης και τυποποίησης:

οινοπνευματώδες ποτό βάρους 50 κιλών και

ελαιόλαδο βάρους 65 κιλών.

Τα κατασχεθέντα είδη θα αποσταλούν στην αρμόδια τελωνειακή αρχή για τον προσδιορισμό των αναλογούντων δασμών, ενώ κατασχέθηκε επίσης και το παραπάνω αυτοκίνητο.

Προανάκριση για την υπόθεση ενεργήθηκε από το Αστυνομικό Τμήμα Πωγωνίου.

Παρακάλαμος: «Έφυγε» από τη ζωή η συγχωριανή Μήτση (Παπανικολάου) χήρα Κωνσταντίνου, Αθηνά

 


«Έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 88 ετών,  η συγχωριανή Μήτση (Παπανικολάου) χήρα Κωνσταντίνου, Αθηνά.

Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλλεί το Δευτέρα 17 Ιουλίου 2023, ώρα 11:00 π.μ., στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονα Παρακαλάμου.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά της.

Πρέβεζα: Σύλληψη για ηχορύπανση από κατάστημα διασκέδασης


Συνελήφθη σήμερα (15-7-2023) μετά τα μεσάνυχτα στην Πρέβεζα από το Αστυνομικό Τμήμα Πρέβεζας άνδρας, διότι λειτουργούσε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος ως προσωρινά υπεύθυνος, στο οποίο διαπιστώθηκε να κάνει χρήση μουσικής, παραβιάζοντας το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο θορύβου.


Ζαβρόχο Πωγωνίου: Ημερήσιο παραδοσιακό πανηγύρι, (Αγίας Μαρίνας), τη Δευτέρα 17 Ιουλίου

 


Ημερήσιο παραδοσιακό πανηγύρι, με το συγκρότημα του Τάκη Λούκα Χαλκιά, (Αγίας Μαρίνας), τη Δευτέρα 17 Ιουλίου στο Ζαβρόχο Πωγωνίου.

Γιάννενα: Τραγικό θάνατο βρήκε ένας 53χρονος ημεδαπός μετά από πτώση από την ταράτσα

 


Τραγικό θάνατο βρήκε  ένας 53χρονος ημεδαπός άνδρας μετά από πτώση από την ταράτσα της τριώροφης πολυκατοικίας όπου διέμενε μαζί με τη μητέρα του, πλησίον του Άλσους  Ιωαννίνων.

Στο σημείο έσπευσε η αστυνομία και δύο ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ.

Ο άνδρας μεταφέρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.

Ιωάννινα: Σύλληψη φυγόποινου άνδρα

 


Συνελήφθη σήμερα (15-07-2023) μετά τα μεσάνυχτα στα Ιωάννινα από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων άνδρας, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Ιωαννίνων με ποινή φυλάκισης 2 μηνών για υπόθεση κλοπής.

Ξεκινούν το Σάββατο 15 Ιουλίου οι αιτήσεις για συνταξιούχους ελεύθερους επαγγελματίες για το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού

 


Ξεκινούν το Σάββατο 15 Ιουλίου και ώρα 10:00,  η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων δικαιούχων και παρόχων για το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) που απευθύνεται αποκλειστικά σε συνταξιούχους ελεύθερους επαγγελματίες (τ. ΟΑΕΕ). Η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων λήγει την ερχόμενη Τρίτη, 18 Ιουλίουκαι ώρα 23:59.

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι συνταξιούχοι του eΕΦΚΑ – πρώην ΟΑΕΕ που έχουν υποχρέωση καταβολής αντίστοιχης εισφοράς ύψους 1 ευρώ για τη συγκεκριμένη παροχή (παρ. 5 του άρθρ. 69 του ν. 3863/2010).

Μέσω gov.gr η υποβολή αιτήσεων από τους δικαιούχους

Οι αιτήσεις των ενδιαφερόμενων δικαιούχων θα υποβάλλονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του Ελληνικού Δημοσίου gov.gr, στην ηλεκτρονική διεύθυνση:  https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/apozemioseis-kai-parokhes/programmata-koinonikou-tourismou-gia-suntaxioukhous-eephka-proen-oaee

Συγκεκριμένα, η διαδρομή είναι: Αρχική / Εργασία και ασφάλιση / Αποζημιώσεις και παροχές / Προγράμματα κοινωνικού τουρισμού για συνταξιούχους eΕΦΚΑ (πρώην ΟΑΕΕ)

Καλπάκι Πωγωνίου: Παραδοσιακό πανηγύρι (Αγίας Παρασκευής), την Τρίτη 25 και την Τετάρτη 26 Ιουλίου

 


Παραδοσιακό πανηγύρι (Αγίας Παρασκευής) με την κομπανία Βέρδη, την Τρίτη 25 και την Τετάρτη 26 Ιουλίου, στο Καλπάκι Πωγωνίου.

Λαϊκή Συσπείρωση: Οι είκοσι πρώτοι υποψήφιοι για την Περιφέρεια Ηπείρου

 


Η Λαϊκή Συσπείρωση προχώρησε στην ανακοίνωση των πρώτων είκοσι υποψηφίων που στελεχώνουν το ψηφοδέλτιο για τις περιφερειακές εκλογές του Οκτωβρίου με επικεφαλής της παράταξης τον Γιώργο Πρέντζα.

Έμπειρα και νέα στελέχη του ΚΚΕ βρίσκονται στην πρώτη εικοσάδα υποψηφίων που παρουσιάστηκε.

Ανάμεσα σε αυτούς ο πρώην βουλευτής και ευρωβουλευτής Κώστας Αλυσσανδράκης αλλά και ο Τάσος Τόκας που είναι επικεφαλής της ΛΑΣΥ και εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος στη Δωδώνη.

Ο Γιώργος Πρέντζας στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε τόνισε ότι η ΛΑΣΥ άσκησε ουσιαστική, μαχητική, αποκαλυπτική και κυρίως στρατηγική αντιπολίτευση στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Ανέδειξε σειρά ζητημάτων και ουσιαστικά αποτέλεσε την μοναδική αντιπολιτευτική φωνή τόσο απέναντι στην περιφερειακή αρχή όσο και στις υπόλοιπες παρατάξεις.

Στη βάση αυτή διεκδικεί και πάλι την ψήφο των Ηπειρωτών εκτιμώντας ότι τα ποσοστά της μπορούν να ενισχυθούν.

Οι είκοσι πρώτοι υποψήφιοι της ΛΑΣΥ στην Περιφέρεια Ηπείρου είναι οι ακόλουθοι:

Αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων λόγω υψηλών θερμοκρασιών

 


H ΓΣΕΕ, η Γραμματεία Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία και το  Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων & Ανέργων της Συνομοσπονδίας (ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ), επικαιροποιεί την ενημέρωση προς τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες για την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης λόγω υψηλών θερμοκρασιών, στη βάση της υπ.αριθμ. 65581 Απόφασης του Υπουργού Εργασίας (ΦΕΚ Β΄4491/2023) και των σχετικών Οδηγιών και Εγκυκλίων  της Διεύθυνσης Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία του Υπουργείου Εργασίας [1] , της Διεύθυνσης Διαχείρισης Ανθρωπίνου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα του Υπουργείου Εσωτερικών[2] και της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας & Υγιεινής Περιβάλλοντος  του Υπουργείου Υγείας[3].

Η ΓΣΕΕ επισημαίνει ότι αποτελεί εκκρεμές πάγιο  αίτημά της προς το Υπουργείο Εργασίας η εισαγωγή στην ισχύουσα νομοθεσία για την Υγεία και Ασφάλεια των εργαζομένων ρητών ρυθμίσεων για τις υποχρεώσεις των εργοδοτών και κυρίως απαγορεύσεων για την πρόληψη της καταπόνησης των εργαζομένων και ρύθμισης των συνθηκών εργασίας τους στις περιπτώσεις έκθεσης σε έντονα καιρικά φαινόμενα (καύσωνας, ψύχος κλπ), οι οποίες να συνοδεύονται με αυστηρές κυρώσεις και εντατικοποίηση των έγκαιρων ελέγχων από την Επιθεώρηση Εργασίας.

Τονίζουμε για μία ακόμα φορά ότι η πρόληψη και η προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων και η έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση της παραβατικότητας  μέσω ελέγχων της Επιθεώρησης Εργασίας σε όλη την επικράτεια οφείλει να αποτελεί προτεραιότητα του θεσμοθετημένου τακτικού κοινωνικού διαλόγου στο πλαίσιο του ανωτάτου Συμβουλίου Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία, η συνεπής και ουσιαστική λειτουργία του οποίου είναι απόλυτα απαραίτητη.

Γιάννενα: Εθελοντική αιμοδοσία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Περιβλέπτου, τη Δευτέρα 17 Ιουλίου

 


Πρόσκληση  εθελοντικής προσφοράς και αγάπης προς το συνάνθρωπο στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Περιβλέπτου.

“Όλοι σίγουρα τα απογεύματα έχουμε πολλά και διάφορα, αλλά και σημαντικά να κάνουμε. Το απόγευμα αυτής της Δευτέρας ας ανατρέψουμε τις συνηθισμένες προτεραιότητες στη ζωή μας. Ας κοιτάξουμε τους συνανθρώπους μας που διψούν για ζωή. Τους αδελφούς μας που περιμένουν λίγες «σταγόνες ανθρωπιάς» για να νικήσουν τη μάχη για τη ζωή. Μοναχικούς ανθρώπους και όχι μόνο, που ζητούν από εμάς να γίνουμε αρωγοί, να προσφέρουμε λίγο από το αίμα μας, να τους δώσουμε ζωή.

Είναι ανάγκη για τους ασθενείς. Είναι κρίσιμη ανάγκη για τις δικές μας ψυχές, για την κοινωνία μας. Προσερχόμαστε λοιπόν στην Ενορία της Περιβλέπτου τη Δευτέρα 17 Ιουλίου 2023 και ώρα 5:00 με 8:00 το απόγευμα. Εκεί θα μας υποδεχθούν η ομάδα των εθελοντών, που προετοιμάζει εδώ και ημέρες την αιμοδοσία και μαζί τους η ιατρική ομάδα του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Χατζηκώστα, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός (Παράρτημα Ιωαννίνων) και τα μέλη των Paguristas πάντα πρόθυμοι να απαντήσουν σε οποιεσδήποτε ερωτήσεις και να στηρίξουν τη διάθεσή μας για προσφορά.     

Ας γίνουμε εμείς αιτία για κάτι καλό. Ας μεταδώσουμε τη χαρά της προσφοράς και σε άλλους. Σας περιμένουμε!”

Βροντισμένη Πωγωνίου: Παραδοσιακό πανηγύρι (Αγίας Παρασκευής), την Τετάρτη 26 Ιουλίου

 

Παραδοσιακό πανηγύρι (Αγίας Παρασκευής) με το συγκρότημα του Νίκου Τάσση, την Τετάρτη 26 Ιουλίου, στη Βροντισμένη Πωγωνίου.

Τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την εβδομάδα 17/07 έως 23/07/2023

 


Ανακοινώνεται ότι για την επόμενη εβδομάδα (17 έως 23 Ιουλίου 2023) τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου θα είναι τα ακόλουθα:

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

1Η ΚΙΝΗΤΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ  17/07/2023         

Βουτσαράς – Κούρεντα -Γιουργάνιστα – Χίνκα – Πολύγυρος – Ελευθεροχώρι – Ψήνα – Δραγοψά – Λύγγος – Κόντσικα -Ασβεστοχώρι.        18:00 – 01:00

ΤΡΙΤΗ        18/07/2023         

Θεριακήσι – Κοπάνη – Βαρυάδες – Δερβίζιανα – Αλεποχώρι -Παλαιοχώρι – Σιστρούνι – Ρωμανός – Μπεστιά – Ζωτικό – Καταμάχη – Παρδαλίτσα – Αρτοπούλα. 08:00 – 15:00

ΤΕΤΑΡΤΗ  19/07/2023         

Ελάτη – Δίλοφο – Κουκούλι – Καπέσοβο – Τσεπέλοβο -Σκαμνέλι – Ηλιοχώρι – Βρυσοχώρι.        18:00 – 01:00

ΠΕΜΠΤΗ    20/07/2023          Νεγάδες – Φραγκάδες – Λεπτοκαρυά -Δόλιανη – Καστανώνας – Μακρίνο – Ελατοχώρι – Βοβούσα – Φλαμπουράρι – Γρεβενίτι – Τρίστενο -Μηλιωτάδες.       08:00 – 15:00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ       21/07/2023

Πλατανιά – Δροσοχώρι – Κράψη – Μεγ.Γότιστα – Μικρή Γότιστα – Μεγ. Περιστέρι – Μικρό Περιστέρι – Ανθοχώρι.        18:00 – 01:00

ΣΑΒΒΑΤΟ  22/07/2023         

Μεταμόρφωση – Ασπράγγελοι– Βίτσα– Άνω Πεδινά – Κάτω Πεδινά – Ελαφότοπος – Αρίστη – Πάπιγκο – Μεσοβούνι – Καλπάκι.      08:00 – 13:00

2Η ΚΙΝΗΤΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ  17/07/2023

Γεροπλάτανος – Ρουψιά – Ωραιόκαστρο – Άγ. Κοσμάς – Κ. Μερόπη – Παλαιόπυργος – Μερόπη – Κακόλακκος – Δολό.       18:00 – 01:00

ΤΡΙΤΗ        18/07/2023         

Ζάβροχο – Τεριάχι – Σταυροδρόμι – Μαυρόπουλο – Χρυσόδουλη – Αργυροχώρι- Ποντικάτες – Ξηρόβαλτος – Ορεινό – Σταυροσκιάδι – Δρυμάδες – Πωγωνιανή.    08:00 – 15:00

ΤΕΤΑΡΤΗ  19/07/2023         

Ελληνικό – Λάζαινα – Αετορράχη – Κωστήτσι – Φορτόσι – Πάτερο – Καλέντζι – Πηγάδια – Πλαίσια – Κορύτιανη.            18:00 – 01:00

ΠΕΜΠΤΗ    20/07/2023         

Νεοχώρι – Κτίσματα – Χαραυγή – Καστανή – Αγ. Μαρίνα – Κ. Λάβδανη – Λάβδανη – Διμόκορη – Ψηλόκαστρο – Στρατινίστα – Περιστέρι – Κεράσοβο.       08:00 – 15:00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ       21/07/2023          Συρράκο  – Καλαρρύτες – Ματσούκι.     18:00 – 01:00

ΣΑΒΒΑΤΟ  22/07/2023

Σενίκο – Δομολεσσά – Μικροχώρι – Κερασέα – Λωζανά – Ραδoβίζι – Διχούνι.      08:00 – 13:00

Νοσογόνος παχυσαρκία: Βαριατρική χειρουργική και φαρμακευτική αγωγή

 


Η παχυσαρκία αναγνωρίζεται ως ασθένεια από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας από το 1997 και ορίζεται ως η «μη φυσιολογική και υπερβολική συσσώρευση λίπους που μπορεί να βλάψει την υγεία». Είναι μια πολύπλοκη νόσος που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους και αποτελεί μια από τις κύριες αιτίες θανάτου παγκοσμίως. 
Η πιο βαριά μορφή παχυσαρκίας, η νοσογόνος παχυσαρκία, είναι μια σοβαρή ασθένεια με πρωτοφανή εξάπλωση τα τελευταία τριάντα χρόνια, η οποία πλέον έχει λάβει διαστάσεις παγκόσμιας επιδημίας.
Σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), περίπου 4,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως είναι υπέρβαροι και εξ αυτών 2 δισεκατομμύρια παχύσαρκοι, ενώ ως το 2035 οι παχύσαρκοι εκτιμάται ότι θα έχουν διπλασιαστεί φτάνοντας στα 4 δισεκατομμύρια, με τους μισούς να έχουν νοσογόνο παχυσαρκία.
«Η χώρα μας, δυστυχώς, έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας στην Ευρώπη, με το 22,5% του πληθυσμού στην Ελλάδα (18,2% των γυναικών και 26% των αντρών) να νοσούν σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις. Επιπλέον, η Ελλάδα είναι μία από τις Ευρωπαϊκές χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας. Τα παραπάνω στοιχεία ίσως εξηγούν τη φρενίτιδα που παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες στη χώρα μας όσον αφορά την προσπάθεια απώλειας βάρους με τη βοήθεια της σεμαγλουτίδης, παρότι το φάρμακο που κυκλοφορεί δεν έχει ένδειξη για την παχυσαρκία. 

Γεγονός που αναδεικνύει με στρεβλό τρόπο τη διαρκή μάχη πολλών ανθρώπων με τα κιλά τους, μία μάχη για την υγεία τους και τη βελτίωση της καθημερινότητάς τους», εξηγεί ο δρ Παναγιώτης Λαΐνας MD MSc PhD, Αναπληρωτής Διευθυντής Γενικής Χειρουργικής στο Metropolitan Hospital & υπεύθυνος Τμήματος Παχυσαρκίας των Διαγνωστικών Κέντρων Healthspot του ομίλου HHG.

Χειρουργική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας