Δευτέρα 12 Απριλίου 2021

ΠΑΣ Γιάννινα-Λαμία 1-2

 


Στο 5' ο Ελευθεριάδης είδε τη μπάλα να έρχεται προς το μέρος του και γνωρίζοντας πως ο Επασί είναι εκτός εστίας επιχείρησε ένα ψαλιδάκι αλλά ο γκολκίπερ της Λαμίας έτρεξε και πρόλαβε τη μπάλα.

Πρώτο κόρνερ από τα δεξιά στο 10' για τον ΠΑΣ Γιάννινα, ο Μιλιντσεάνου πήρε την κεφαλιά πάσα προς τον Μπρένερ, ο οποίος από πολύ κοντά απλά έσπρωξε τη μπάλα στα δίχτυα για το 1-0 του  ΠΑΣ.

Ξαφνικό διαγώνιο σουτ του Μαρτίνεζ  στο 38' με τη μπάλα να φεύγει εκτός της εστίας του Λοντίγκιν.

Ο ΠΑΣ Γιάννινα βρέθηκε κοντά σε ένα δεύτερο γκολ όταν σε γέμισμα μέσα στην περιοχή ο Τζανετόπουλος προσπάθησε να απομακρύνει πήρε την κεφαλιά προς το πίσω και η μπάλα χτύπησε στη συμβολή των δοκών του Επασί και απομακρύνθηκε.

Στο 47' ο Ντέλετιτς εκτέλεσε το φάουλ από τα δεξιά ο Τζανετόπουλος στο κέντρο της άμυνας του ΠΑΣ νίκησε άπαντες στον αέρα και πήρε μια γυριστή κεφαλιά και έστειλε την μπάλα στα δίχτυα κάνοντας το 1-1.

Κοντά στο δεύτερο γκολ η Λαμία στο 77΄ με τον Ντέλετιτς να βγαίνει σε θέση βολής μετά από κεφαλιά πάσα του Καραμάνου, τον Λοντίγκιν να κάνει κακή έξοδο και τον Ντέλετιτς να πλασάρει ουσιαστικά σε κενή εστία αλλά τη μπάλα να βρίσκει στο δεξί κάθετο δοκάρι και να απομακρύνεται.

Στο 82΄ ο Ντέλετιτς έπαιξε ωραίο ένα-δύο με τον Βασιλακάκη μπήκε στην περιοχή από τα αριστερά και αυτή τη φορά το πλασέ του ήταν εξαιρετικό με αποτέλεσμα να νικήσει τον Λοντίγκιν και να στείλει τη μπάλα στα δίχτυα για να δώσει προβάδισμα στη Λαμία με 2-1.

ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ:

Λοντίγκιν, Οικονομόπουλος (Μανώλης Σάλιακας 63΄), Εραμούσπε, Παντελάκης, Πεέρσμαν  (Σταύρος Πήλιος 23΄), Καρτάλης (Γιώργος Παμλίδης 63΄), Κάστρο, Ντομίνγκεθ, Μπρένερ (Παύλος Γροσδάνης 83΄), Ελευθεριάδης  (Άγγελος Λιάσος 83΄), Μιλιντσεάνου.

ΛΑΜΙΑ:

Επασί, Σκόνδρας, Αντέτζο, Τζανετόπουλος,Ορτέγκα, Βύντρα, Τζανδάρης, Ντέλετιτς (Γκούγκα Παλαβαντισβίλι 88΄) Μπεχαράνο, Μπιάρνασον (Θοδωρής Βασιλακάκης 76΄) Καραμάνος.

Περιφέρεια Ηπείρου: 2Η Σύσκεψη για τη δοκιμαστική λειτουργία των ΣΜΑ

 


Σε συνέχεια της σύσκεψης που έγινε την περασμένη Πέμπτη με αντικείμενο τη δοκιμαστική λειτουργία των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Περιφέρεια Ηπείρου, η 2η συνάντηση με Δημάρχους και μέλη του Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Στερών Αποβλήτων Διαχειριστικής Ενότητας Περιφέρειας Ηπείρου. Έγινε ενημέρωση από τον Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη και τον Πρόεδρου του Αναγκ. Συνδέσμου κ. Νικόλαο Καλαντζή και συζητήθηκαν διάφορα ζητήματα που τέθηκαν από Δημάρχους, Αντιδημάρχους κλπ.

 

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

ΕΟΔΥ: Εβδομήντα έξι θάνατοι σήμερα, 1.606 νέα κρούσματα

 


9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, εβδομήντα έξι θάνατοι, 1.606  νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 12 Απριλίου 2021 (ώρα 15:00).

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.606, εκ των οποίων 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 297.086 (ημερήσια μεταβολή +0.5%), εκ των οποίων 51.4% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 50 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.531 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Ημερήσια εξέλιξη της πανδημίας: Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 76, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 8.961 θάνατοι.

Το 95.6% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 781 (63.1% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη.

To 82.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.870 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 539 (ημερήσια μεταβολή +17.17%).

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 530 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Πολιτιστικός Σύλλογος Μαζαρακίου: Άμεση επισκευή των επικίνδυνων οργάνων της παιδικής χαράς στο Μαζαράκι

 


ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΖΑΡΑΚΙΟΥ

7/4/2021                     

ΠΡΟΣ

κ. Δήμαρχο

κ. Πρόεδρο Δ.Σ.

κ. Δημοτικοί Σύμβουλοι Δήμου Πωγωνίου

Κοινοποίηση προς τον πρόεδρο του χωριού

Με απόφαση του Δ.Σ. Μαζαρακίου σας ενημερώνω ότι:

1. Ορισμένα όργανα της παιδικής χαράς στο Μαζαράκι είναι επικίνδυνα για τα μικρά παιδιά που παίζουν στην παιδική χαρά.

2.Το μικρό γήπεδο στο χωριό έχει καταστεί πολύ επικίνδυνο για τα παιδιά που θέλουν να παίξουν 5Χ5 ή 7Χ7.

3. Η κεραία του internet έδω και αρκετό καιρό δεν λειτούργει.

Σας παρακαλούμε να μεριμνήσετε για την αποκατάστασή τους.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ     Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ 

ΜΠΑΚΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ         ΓΙΩΤΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ

Δήμος Πωγωνίου: Εθελοντική αιμοδοσία στο Κλειστό Γυμναστήριο Καλπακίου, την Τετάρτη 21 Απριλίου και ώρες 10:00 π.μ.-2:00 μ.μ.


Εθελοντική αιμοδοσία διοργανώνει την Τετάρτη 21 Απριλίου ο Δήμος Πωγωνίου σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καλπακίου και το  Τμήμα Αιμοδοσίας του Γ.Ν.Ι.  «Χατζηκώστα». Η αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί στο Κλειστό Γυμναστήριο Καλπακίου και ώρες 10:00 – 14.00.

Ο Δήμος Πωγωνίου απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα συμμετοχής σε όλους τους δημότες αφού με την  προσφορά αίματος σώζονται καθημερινά χιλιάδες ασθενείς, που χρειάζεται να κάνουν μετάγγιση αίματος.

Η αιμοδοσία, είναι πράξη αγάπης και απόδειξη κοινωνικής ευαισθησίας και αλληλεγγύης.     

 *****

Τι πρέπει να γνωρίζει ο υποψήφιος αιμοδότης       

 Κάθε υγιής άνδρας ή γυναίκα, ηλικίας 18-65 ετών, μπορεί να δίνει αίμα. Για νέους ηλικίας 17 ετών χρειάζεται συγκατάθεση γονέων ή κηδεμόνων.

 Η συχνότητα με την οποία μπορεί να δίνει κανείς αίμα είναι για τους άνδρες 3-4 φορές το χρόνο και για τις γυναίκες 2-3 φορές το χρόνο.

 Η αιμοληψία διαρκεί 5-10 λεπτά, χρησιμοποιώντας υλικά αποστειρωμένα, μιας χρήσης, χωρίς κανένα κίνδυνο για τον αιμοδότη.

 Ο όγκος αίματος που λαμβάνεται, είναι περίπου 450ml και η αναπλήρωσή τους γίνεται σε λίγα λεπτά ή ώρες. Τα συστατικά του αίματος θα έχουν πλήρως αναπληρωθεί σε ένα μήνα.

 Ο αιμοδότης πρέπει να είναι ξεκούραστος και να έχει συμπληρώσει τις φυσιολογικές ώρες ύπνου, δεν πρέπει να έχεις καταναλώσει αλκοόλ και δεν πρέπει να έχει πάρει φάρμακα.

 

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Σύλληψη φυγόποινου στην Ηγουμενίτσα

 


Συνελήφθη, σήμερα (12-04-2021) στην Ηγουμενίτσα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, αλλοδαπός, διότι σε βάρος του εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Τρίπολης, ποινής φυλάκισης (13) μηνών και χρηματικής ποινής (800) ευρώ, για κλοπή κατ’ εξακολούθηση και παράνομη οπλοφορία,

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Σχηματισμός δικογραφίας σε βάρος ημεδαπού για κλοπή σε βάρος ηλικιωμένης σε χωριό της Πρέβεζας

 


Ο κατηγορούμενος μαζί με συνεργό του προσποιούμενοι τους υπαλλήλους της Δ.Ε.Η. και με το πρόσχημα υποτιθέμενης οφειλής αφαίρεσαν από την παθούσα χρηματικό ποσό

Από αστυνομικούς της Ομάδας Δημόσιας Ασφάλειας του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία ημεδαπού, που κατηγορείται για την εμπλοκή του σε υπόθεση κλοπής χρηματικού ποσού σε βάρος ημεδαπής σε χωριό της Πρέβεζας.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, πρωινές ώρες της 06-03-2021, ο κατηγορούμενος μαζί με ακόμη ένα συνεργό του μετέβησαν σε σπίτι ηλικιωμένης σε χωριό της Πρέβεζας και προσποιούμενοι τους υπαλλήλους της Δ.Ε.Η. της ζήτησαν την πληρωμή δήθεν οφειλόμενου λογαριασμού.

Τη στιγμή που η παθούσα καταμετρούσε τα χρήματά της, άρπαξαν από τα χέρια της το χρηματικό ποσό των -1.100- ευρώ και τράπηκαν σε φυγή.

Η δικογραφία που σχηματίσθηκε από το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πρέβεζας ενώ η έρευνα συνεχίζεται για την ταυτοποίηση των στοιχείων του συνεργού του δράστη.

Εβδομήντα έξι παραβάσεις στην Ήπειρο, την Κυριακή 11 Απριλίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Κυριακή 11 Απριλίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια (70.608) έλεγχοι, από τους οποίους οι (10.110) στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά (1.158) παραβάσεις και πραγματοποιήθηκαν (5) συλλήψεις, ως ακολούθως:

(879) παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα των 300 ευρώ, ως ακολούθως:

(149) στη Θεσσαλονίκη,

(114) στην Αττική,

(101) στην Κεντρική Μακεδονία,

(81) στη Δυτική Ελλάδα,

(76) στην Ήπειρο,

(67) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

(53) στην Πελοπόννησο,

(52) στη Στερεά Ελλάδα,

(51) στην Κρήτη,

(43) στα Ιόνια Νησιά,

(37) στη Θεσσαλία,

(21) στο Βόρειο Αιγαίο,

(19) στη Δυτική Μακεδονία και

(15) στο Νότιο Αιγαίο.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (172.487) ομοειδείς παραβάσεις.

(215) παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν (202) πρόστιμα των 300 ευρώ και (13) των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

(47) στην Αττική,

(22) στην Κεντρική Μακεδονία,

(19) στο Βόρειο Αιγαίο,

(19) στην Ήπειρο,

(18) στη Θεσσαλονίκη,

(17) στην Κρήτη,

(17) στη Δυτική Ελλάδα,

(14) στη Στερεά Ελλάδα,

(12) στα Ιόνια Νησιά και

(12) στη Θεσσαλία,

 (7) στη Δυτική Μακεδονία,

 (6) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και

 (5) στην Πελοπόννησο.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά (49.321) ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν (47.330) διοικητικά πρόστιμα των (300) ευρώ και (1.991) των (150) ευρώ.

(62) παραβάσεις και (5) συλλήψεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στην Αττική,

- από 1.000 ευρώ σε κουρείο και σε κατάστημα λιανικού εμπορίου διότι δεν τηρούσαν την υποχρέωση για παρουσία πελατών μόνο κατόπιν ραντεβού,

- 3.000 ευρώ σε ψητοπωλείο και από 300 ευρώ σε (3) πελάτες για παραμονή εντός - εκτός καταστήματος,

- από 300 ευρώ σε (2) παντοπωλεία για μη ανάρτηση μέγιστου αριθμού ατόμων που επιτρέπεται εντός του χώρου,

- 300 ευρώ σε μίνι μάρκετ για μη ανάρτηση μέγιστου αριθμού ατόμων που επιτρέπεται εντός του χώρου,

- από 300 ευρώ σε (2) καταστήματα κινητής τηλεφωνίας για μη ανάρτηση μέγιστου αριθμού ατόμων που επιτρέπεται εντός του χώρου,

- 3.000 ευρώ σε ζαχαροπλαστείο και από 300 ευρώ σε (4) πελάτες για παραμονή εντός - εκτός καταστήματος,

- 3.000 ευρώ σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος 300 ευρώ σε (2) πελάτες για παραμονή εντός - εκτός καταστήματος.

Στη Δυτική Ελλάδα,

- σύλληψη και 5.000 ευρώ σε ιδιοκτήτη καφέ - μπαρ καθώς κατελήφθη να εξυπηρετεί (2) καθήμενους πελάτες εντός του καταστήματος, στους οποίους επιβλήθηκε πρόστιμα των 600 ευρώ για μη χρήση μάσκας και παραβίαση περιορισμού κίνησης,

- 3.000 ευρώ σε ιδιοκτήτη καφετέριας για παραμονή πελατών στον εξωτερικό χώρο του καταστήματος και 300 ευρώ σε πελάτη για μη χρήση μάσκας.

Στη Στερεά Ελλάδα,

- σύλληψη και 5.000 ευρώ σε ιδιοκτήτη ψησταριάς, διότι κατελήφθη να εξυπηρετεί (8) καθήμενους πελάτες στους οποίους επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα των 300 ευρώ για παραβίαση περιορισμού κίνησης,

- σύλληψη και 5.000 ευρώ σε ιδιοκτήτρια ψησταριάς, διότι κατελήφθη να εξυπηρετεί (8) καθήμενους πελάτες στους οποίους επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα των 300 ευρώ για παραβίαση περιορισμού κίνησης.

Στη Θεσσαλονίκη, 3.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καφετέριας για παραμονή πελατών στον εξωτερικό χώρο του καταστήματος και από 300 ευρώ πρόστιμο σε (3) πελάτες.

Στη Δυτική Μακεδονία, 5.000 ευρώ σε αλλοδαπό, για μη τήρηση υγειονομικών πρωτοκόλλων κατά την είσοδο του στη χώρα.

Στην Κρήτη, σύλληψη και 3.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη αναψυκτηρίου για παραμονή πελατών στον εσωτερικό- εξωτερικό χώρο του καταστήματος.

Στην Θεσσαλία, 3.000 ευρώ πρόστιμο σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος για παραμονή πελατών στον εξωτερικό χώρο του καταστήματος.

Επιπλέον για ιδιωτικές συναθροίσεις και λοιπές συναφείς παραβάσεις:

Στην Αττική, σύλληψη και 3.000 ευρώ σε διοργανώτρια συνάθροισης σε οικία και από 300 ευρώ σε (12) παρευρισκόμενους.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (5.264) ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (1.790) άτομα.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Μαρία Κεφάλα: Να διευρυνθούν τα επαγγελματικά δικαιώματα αποφοίτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών

 


Ένα σημαντικό ζήτημα που αφορά στους αποφοίτους των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, όπως της Βελλάς Ιωαννίνων που αποτελεί συνέχεια της Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Σχολής της Βελλάς, αναδεικνύει σε μία προσπάθεια εξεύρεσης λύσης η Βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας κ. Μαρία-Αλεξάνδρα Κεφάλα.  

Με ερώτησή της φέρνει το πρόβλημα των περιορισμένων επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων των Ακαδημιών στο Υπουργείο Παιδείας, ζητώντας ουσιαστικά πλήρη εργασιακά και επαγγελματικά δικαιώματα, δεδομένου ότι οι εν λόγω απόφοιτοι  έχουν τη δυνατότητα πρόσληψης μόνο στις υπηρεσίες της Ορθόδοξης Εκκλησίας  της Ελλάδος με όλες τις γνωστές δυσκολίες απορρόφησης σε αυτές. 

Η βουλευτής Ιωαννίνων ζητά από την Υπουργό Παιδείας  να μπορούν οι απόφοιτοι των Εκκλησιαστικών Ακαδημιών να συμμετέχουν σε προκηρύξεις διαγωνισμών του δημοσίου και προτείνει την μοριοδότηση τους για εισαγωγή σε ομοειδείς πανεπιστημιακές σχολές με εγγραφή σε προχωρημένα έτη. 

Δελβινάκι: Το Τοπικό Συμβούλιο εκφράζει την αντίθεσή του στην πρόθεση των ΕΛΤΑ για λειτουργία Περιφερειακού Ταχυδρομικού Πρακτορείου στο Καλπάκι

 


Το Τοπικό Συμβούλιο  Δελβινακίου εκφράζει την αντίθεσή του στην πρόθεση των ΕΛΤΑ για λειτουργία Περιφερειακού Ταχυδρομικού  Πρακτορείου στο Καλπάκι. 

Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας: Διάλεξη με θέμα «Διαταραχές ύπνου και σύνδρομο άπνοιας ύπνου»

Ιατρική Διαταραχών του Ύπνου: Ανάπτυξη ενός διεπιστημονικού πεδίου και Σύνδρομο Άπνοιας Ύπνου: Μια κλινική οντότητα υποεκτιμημένη και υποδιαγνωσμένη είναι τα θέματα της έβδομης Διαδικτυακής Διάλεξης του ΣΤ’ Κύκλου Διαλέξεων του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος.

Τα θέματα της διαδικτυακής διάλεξης, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 14 Απριλίου, στις 18.00, θα αναπτύξουν ο κύριος Κώστας Σολδάτος, Καθηγητής Ψυχιατρικής, Επίτιμος Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας Ύπνου και η κυρία Αναστασία Αμφιλοχίου, Πνευμονολόγος, Διευθύντρια Μονάδας Μελέτης Ύπνου στο Σισμανόγλειο Γενικό Νοσοκομείο.

Ο κύριος  Σολδάτος θα κάνει μία ιστορική επιστημονική αναδρομή στο θέμα των διαταραχών του ύπνου και θα αναφερθεί στη σημασία της εξειδικευμένης εκπαίδευσης, όπως και την ανάγκη αρμονικής διεπιστημονικής συνεργασίας για την αντιμετώπιση τους.

Από την πλευρά της η κυρία Αμφιλοχίου, αναλύοντας το Σύνδρομο Άπνοιας Ύπνου, θα τονίσει πως «Αν αφεθεί χωρίς θεραπεία ο ασθενής κινδυνεύει, εκτός των επιπτώσεων των συμπτωμάτων του (τροχαία από την υπνηλία, μειωμένη λειτουργικότητα), από σημαντικά καρδιαγγειακά νοσήματα όπως αρτηριακή υπέρταση, αρρυθμία, στεφανιαία νόσο, εγκεφαλικό, πνευμονική υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη».

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από Κινητές Ομάδες Υγείας, τη Δευτέρα 12 Απριλίου

 


Τη Δευτέρα 12 Απριλίου, οι Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε 102 κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid tests για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου είναι τα ακόλουθα (10:00-15:00):

Δημαρχείο Άρτας

Πλατεία Δημαρχείου Ηγουμενίτσας

Κοινοτικό Κατάστημα Πραμάντων, Ιωάννινα

Πλατεία Πύρρου, Ιωάννινα

Drive through στη Φιλιππιάδα, Πρέβεζα.

408 χαρακτηρίζονται δυνητικά νοσούντες από τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και βοηθητικό προσωπικό

 


Το 0,27% αγγίζει η θετικότητα στα self test μαθητών, εκπαιδευτικών και βοηθητικού προσωπικού ενόψει του ανοίγματος των Λυκείων τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, από τα self test έχουν διαγνωστεί από το πρωί, θετικοί 236 μαθητές και 172 εκπαιδευτικοί και άτομα του βοηθητικού προσωπικού.

Οι 408 χαρακτηρίζονται δυνητικά νοσούντες και θα πραγματοποιήσουν μοριακό τεστ.

Παράλληλα, τα ίδια στοιχεία δείχνουν ότι 98.965 μαθητές δήλωσαν αρνητικό self test, ενώ 50.887 ήταν τα αρνητικά εκπαιδευτικού και λοιπού προσωπικού.

Οι δυνητικά νοσούντες και θα πρέπει να κάνουν επαναληπτικό τεστ και να μην προσέλθουν τη Δευτέρα στα σχολεία.