Δευτέρα 19 Αυγούστου 2024

Επιμνημόσυνη δέηση στην Ελεούσα για τα θύματα των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής

 


Τη μνήμη των έξι νεαρών ανδρών που τον Αύγουστο του 1944 εκτελέστηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στα «Αμπέλια» Ελεούσας, τίμησαν ο Δήμος Ζίτσας και η Δημοτική Κοινότητα Ελεούσας με επιμνημόσυνη δέηση το πρωί της Κυριακής (18/08/2024).

80 χρόνια από την αποφράδα εκείνη ημέρα της 21ης Αυγούστου του 1944, συγγενείς και συγχωριανοί των θυμάτων παρουσία των τοπικών και στρατιωτικών αρχών καθώς και εκπροσώπων φορέων και συλλόγων απέδωσαν φόρο τιμής με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο που έχει φιλοτεχνηθεί στον τόπο της εκτέλεσης τα «Αμπέλια».

Στα διαχρονικά μηνύματα της θυσίας όσων συμπατριωτών μας αντιστάθηκαν στους Γερμανούς κατακτητές αναφέρθηκε η Αντιδήμαρχος Κατερίνα Μπαλάφα. «Τιμούμε στη μνήμη των 6 συγχωριανών μας, μια ολόκληρη γενιά που μόχθησε, αντιστάθηκε, αγωνίστηκε, θυσιάστηκε για να μπορούμε εμείς, οι επόμενες γενιές να ζούμε απολαμβάνοντας το υπέρτατο αγαθό της ελευθερίας. Ο αγώνας και η θυσία τους αποτελούν για μας φωτεινό παράδειγμα ώστε τις νέες προκλήσεις που δημιουργούνται καθημερινά, να τις αντιμετωπίσουμε ενωμένοι και αδελφωμένοι», ανέφερε χαρακτηριστικά η Αντιδήμαρχος.

Παρακάλαμος: Αναβάλλεται λόγω βροχής η εκδήλωση στα "Αλώνια"

 


Το Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου "Το Σώσινο" ενημερώνει όλους τους φίλους, ότι η προγραμματισμένη  σημερινή εκδήλωση στα "Αλώνια" αναβάλλεται λόγω βροχής.

Μια από τις επόμενες ημέρες θα σας πληροφορήσουμε για το πότε τελικά θα πραγματοποιηθεί.

Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.

Με εκτίμηση

Tο Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Παρακαλάμου

"Το Σωσίνο"

ΕΜΥ: Έκτακτο δελτίο για έντονα καιρικά φαινόμενα -Μήνυμα από το 112

 


Η ΕΜΥ με έκτακτο δελτίο προειδοποίησε για έντονα καιρικά φαινόμενα τις επόμενες 48 ώρες, την ίδια στιγμή που εστάλη μήνυμα 112 σε κατοίκους περιοχών της Δυτικής Ελλάδας.

Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι, κάτοικοι σε περιοχές της Ηπείρου και της Δυτικής Ελλάδας έλαβαν μήνυμα από το 112 για έντονα καιρικά φαινόμενα μέχρι αύριο τις προμεσημβρινές ώρες.

Σε έκτακτο δελτίο της η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία ανέφερε:

«Επιδείνωση του καιρού στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια με τοπικές βροχές και καταιγίδες σήμερα Δευτέρα (19/8/24) και αύριο Τρίτη (20/8/24) οι οποίες θα συνοδεύονται τοπικά από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και από τοπικές χαλαζοπτώσεις.

Πιο αναλυτικά:

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

Σήμερα Δευτέρα 19 Αυγούστου

Στο βόρειο Ιόνιο, στην Ήπειρο, στη δυτική Μακεδονία και πιθανόν στην κεντρική Μακεδονία και στη δυτική Θεσσαλία.

Την Τρίτη 20 Αυγούστου

Στη Μακεδονία, στη Θράκη και πιθανόν στη Θεσσαλία».

Περιφέρεια Ηπείρου: Αρνητική η Περιφερειακή Επιτροπή για πριμ στην ανάδοχο του έργου της Αρχαίας Νικόπολης

 


Απορρίφθηκε το αίτημα καταβολής πριμ στην ανάδοχο εταιρεία του έργου της Αρχαίας Νικόπολης

 Η Περιφερειακή Επιτροπή απέρριψε στη σημερινή της συνεδρίαση το αίτημα καταβολής πριμ έγκαιρης παράδοσης του έργου «Εργασίες έργου Παράκαμψης Νικόπολης- Συγκοινωνιακά έργα ανάδειξης αρχαιολογικού χώρου Νικόπολης» που έχει υποβάλλει η ανάδοχος εταιρεία: «Αφοί Παπαϊωάννου ΑΤΕΒΕ ΙΝΤΕΡΚΑΤ».

«Η Περιφέρεια Ηπείρου δεν έδωσε σε κανέναν πριμ έγκαιρης παράδοσης, Είναι όμως υποχρεωμένη να το πράξει, όταν έρχεται απόφαση από το Υπουργείο. Όπως έγινε και στην περίπτωση της οδού Νιάρχου,. Σε διαφορετική περίπτωση εάν οδηγηθεί η υπόθεση στη Δικαιοσύνη και δικαιωθεί ο αιτών ανάδοχος- πράγμα πολύ πιθανό όταν έχει θετική απόφαση του Υπουργείου- τότε τα χρήματα θα πρέπει να καταβληθούν από τους πόρους της Περιφέρειας», ανέφερε, μεταξύ άλλων,  στην τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.

ΠΗΓΗ:  https://php.gov.gr/

Συνελήφθη αλλοδαπός στη Θεσπρωτία, που προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας παράτυπο μετανάστη

 


 Συνελήφθη χθες (18-8-2024) το πρωί στην Ηγουμενίτσα από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας αλλοδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για παράβαση της νομοθεσίας περί αλλοδαπών.

Ειδικότερα, οι αστυνομικοί εντόπισαν Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, που οδηγούσε ο κατηγορούμενος, με συνοδηγό αλλοδαπό, ο οποίος στερούνταν των απαιτούμενων ταξιδιωτικών εγγράφων για την νόμιμη είσοδό του στη χώρα.

Από τη διερεύνηση της υπόθεσης, προέκυψε ότι ο κατηγορούμενος είχε παραλάβει προηγουμένως τον αλλοδαπό, από σημείο στα ελληνοαλβανικά σύνορα, μέσω των οποίων εκείνος είχε εισέλθει λίγο νωρίτερα παράνομα στη χώρα.

Το παραπάνω όχημα κατασχέθηκε, ενώ οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσπρωτίας.

Περιφέρεια Ηπείρου: Ανάδοχοι έργων σε Πρέβεζα, Άρτα, Θεσπρωτία

 


Τους αναδόχους έργων στις Περιφερειακές Ενότητες Πρέβεζας, Θεσπρωτίας ανέδειξε στη σημερινή της συνεδρίαση η Περιφερειακή Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου.

Συγκεκριμένα:

Κατακύρωσε τα αποτελέσματα των διαγωνισμών:

«Ασφαλτικές εργασίες στην Ε.Ο. Γέφυρα Καλογήρου – Πρέβεζας» προϋπολογισμού 150.000 €. Ανάδοχος: ΜΑΚΗΣ ΑΤΕΕ

«Βελτίωση με την κατασκευή ασφαλτοταπήτων στην Ε.Ο από διακλάδωση προς Άγιο Σπυρίδωνα – όρια νομού Άρτας (Γέφυρα Άννινου)» προϋπολογισμού 150.000 €. Ανάδοχος: Δημήτριος Φούκας.

Ανέδειξε  τον προσωρινό ανάδοχο ( ΙΓΝΑΤΙΟΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ) για το έργο, «Αντιπλημμυρικά έργα στη θέση “Γκουμάτσια” Νέα Σελεύκειας Δήμου Ηγουμενίτσας», προϋπολογισμού 340.000 €.

Σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για τη μελέτη οριοθέτησης του Αώου στην Κόνιτσα

Από την Π.Ε. εγκρίθηκε το 1ο πρακτικό (η διαδικασία συνεχίζεται στο επόμενο στάδιο) για την επιλογή αναδόχου εκπόνησης της μελέτης    «Μελέτη οριοθέτησης ποταμού Αώου και αρχιτεκτονική ανάπλαση παρόχθιας περιοχής Κοινότητας Κόνιτσας», προϋπολογισμού € 1.338.627,75.

ΠΗΓΗ:  https://php.gov.gr/

Ιωάννινα: Καταγραφή ζημιών σε κύριες κατοικίες και οικοσκευές

 


Ο Δήμος Ιωαννιτών καλεί τους δημότες που υπέστησαν ζημιές, από την θεομηνία που έλαβε χώρα στις 18 Αυγούστου, μόνο στις κύριες κατοικίες τους καθώς και στις οικοσκευές (εξοπλισμός κουζίνας χώρων υγιεινής, επίπλωση, ιματισμός κ.λ.π.) και όχι σε κτίρια άλλης χρήσης (π.χ. βοηθητικοί χώροι, αποθήκες, καταστήματα κ.λ.π. (σύμφωνα με την Κ.Υ.Α. Π2α/οικ.2673/29-08-2001 (ΦΕΚ 1185/τ.Β΄/11-09-2001) να επικοινωνήσουν με τα τηλέφωνα 26513- 61394 και 26513-61318 προκειμένου να γίνει η καταγραφή τους.

ΠΗΓΗ: https://ioannina.gr/

Περιφέρεια Ηπείρου: Άρση απαγόρευσης μετακίνησης αιγοπροβάτων για σφαγή

 


Μετά από συνεργασία Περιφερειάρχη με Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης μερική άρση της  απαγόρευσης μετακίνησης αιγοπροβάτων για σφαγή

 Εκτός της ζώνης  αυστηρής επιτήρησης για την πανώλη στα αιγοπρόβατα είναι από σήμερα  η Ήπειρος  καθώς τέθηκε σε ισχύ η νέα απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με την οποία επιτρέπεται η μετακίνηση  αιγοπροβάτων για σφαγή στις Περιφερειακές Ενότητες που δεν έχουν εντοπιστεί κρούσματα σε κτηνοτροφικές μονάδες.

Οι μετακινήσεις των ζώων γίνεται με αυστηρή εφαρμογή των μέτρων βιοασφάλειας, τόσο για τα μεταφορικά μέσα όσο και για το προσωπικό. Τα ζώα πρέπει να σφάζονται σε σφαγεία της Περιφερειακής Ενότητας ή στο πλησιέστερο με τη συγκεκριμένη εκτροφή σφαγείο. Η απόφαση έχει ισχύ μέχρι την Παρασκευή 23  Αυγούστου όταν θα επαναξιολογηθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα της επιζωοτίας και θα καθοριστούν στοχευμένες δράσεις για τον έλεγχο και εκρίζωση του νοσήματος.

Η Περιφέρεια αναλαμβάνει τις εργασίες για το κλειστό Κολυμβητήριο Ιωαννίνων

 


Προγραμματική Περιφέρειας – ΠΕΑΚΙ για το κλειστό Κολυμβητήριο Ιωαννίνων

Η Περιφέρεια Ηπείρου αναλαμβάνει τις εργασίες για την επισκευή και συντήρηση του Κλειστού Κολυμβητηρίου Ιωαννίνων. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 150.000 ευρώ και η χρηματοδότηση γίνεται από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Για την υλοποίησή του,  στη σημερινή της συνεδρίαση η Περιφερειακή Επιτροπή ενέκρινε τη σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης της Περιφέρειας Ηπείρου με το Πανηπειρωτικό Αθλητικό Κέντρο Ιωαννίνων (ΠΕΑΚΙ).

ΠΗΓΗ:  https://php.gov.gr/

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Δευτέρα 19 Αυγούστου

 


Τη Δευτέρα 19 Αυγούστου 2024, ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Ηγουμενίτσα, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-15:30

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00.

Άνω άκρο & θερινά σπορ: Πώς να αποτρέψτε τους τραυματισμούς

 


Αύξηση των τραυματισμών στον ώμο και τον αγκώνα παρατηρείται το καλοκαίρι, λόγω της λαχτάρας των περισσοτέρων να κάνουν πάρα πολλά, πολύ σύντομα, μετά από πολλούς μήνες αδράνειας.  Εκείνοι που τους χειμερινούς μήνες η σωματική άσκηση περιελάμβανε μερικά τεντώματα στον… καναπέ, κινδυνεύουν περισσότερο.

Το ίδιο ισχύει και για όσους πήγαιναν πού και πού στο γυμναστήριο ή γυμνάζονταν το Σαββατοκύριακο, αφού ούτε αυτοί έχουν καλή φυσική κατάσταση και είναι πολύ πιθανόν να υποστούν τραυματισμό στις διακοπές τους.

«Το καλοκαίρι και ιδιαίτερα στις διακοπές, οι περισσότεροι θέλουν να αναπληρώσουν τον χρόνο που πέρασαν μέσα, να περάσουν την άδειά τους κάνοντας καλοκαιρινά σπορ, κοντά ή μέσα στη θάλασσα. Η απότομη αύξηση της έντασης της άσκησης, όμως, γίνεται αιτία πολλών τραυματισμών του άνω άκρου, όπως και η ανεπαρκής προθέρμανση, η ύπαρξη προηγούμενων τραυματισμών που δεν έχουν αποκατασταθεί επαρκώς και η λανθασμένη τεχνική», εξηγεί ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός δρ Παναγιώτης Πάντος, Διευθυντής της Ορθοπαιδικής Κλινικής Άνω Άκρου στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και υπεύθυνος των τμημάτων Άνω Άκρου και Αθλητικών Κακώσεων της Osteon Orthopedic & Spine Clinic.