Δευτέρα 19 Αυγούστου 2024

Επιμνημόσυνη δέηση στην Ελεούσα για τα θύματα των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής

 


Τη μνήμη των έξι νεαρών ανδρών που τον Αύγουστο του 1944 εκτελέστηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στα «Αμπέλια» Ελεούσας, τίμησαν ο Δήμος Ζίτσας και η Δημοτική Κοινότητα Ελεούσας με επιμνημόσυνη δέηση το πρωί της Κυριακής (18/08/2024).

80 χρόνια από την αποφράδα εκείνη ημέρα της 21ης Αυγούστου του 1944, συγγενείς και συγχωριανοί των θυμάτων παρουσία των τοπικών και στρατιωτικών αρχών καθώς και εκπροσώπων φορέων και συλλόγων απέδωσαν φόρο τιμής με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο που έχει φιλοτεχνηθεί στον τόπο της εκτέλεσης τα «Αμπέλια».

Στα διαχρονικά μηνύματα της θυσίας όσων συμπατριωτών μας αντιστάθηκαν στους Γερμανούς κατακτητές αναφέρθηκε η Αντιδήμαρχος Κατερίνα Μπαλάφα. «Τιμούμε στη μνήμη των 6 συγχωριανών μας, μια ολόκληρη γενιά που μόχθησε, αντιστάθηκε, αγωνίστηκε, θυσιάστηκε για να μπορούμε εμείς, οι επόμενες γενιές να ζούμε απολαμβάνοντας το υπέρτατο αγαθό της ελευθερίας. Ο αγώνας και η θυσία τους αποτελούν για μας φωτεινό παράδειγμα ώστε τις νέες προκλήσεις που δημιουργούνται καθημερινά, να τις αντιμετωπίσουμε ενωμένοι και αδελφωμένοι», ανέφερε χαρακτηριστικά η Αντιδήμαρχος.

Οι έξι νέοι που έπεσαν νεκροί από τις σφαίρες των  γερμανικών στρατευμάτων κατοχής ήταν οι: Καρβούνης  Χριστόδουλος ετών 37, Κούργιας Θωμάς  ετών 21, Μπότσιος Βασίλειος ετών 18, Πανταζής Δήμος ετών 39, Παππάς Μιχαήλ  ετών 21, Σιάπκας Σωτήριος  ετών 29.

Στεφάνια στη μνήμη των θυμάτων κατέθεσαν συγγενείς τους, ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος, η Θεματική Αντιπεριφερειάρχης Γιούλα Μητροκώστα, ο Αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Πέτρος Παλάσχας, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ελεούσας  Λάμπρος  Γκούντας, εκπρόσωπος της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου, Δημοτικοί Σύμβουλοι των Δημοτικών παρατάξεων «Ενεργοί Πολίτες» και «Ένα Βήμα Μπροστά»,  εκπρόσωποι τοπικών συλλόγων, φορέων και οργανώσεων κομμάτων.

ΠΗΓΗ:  www.zitsa.gov.gr