Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2020

Η ΟΤΟΕ εκφράζει την αντίθεσή της στο κλείσιμο τραπεζικών καταστημάτων και στη μείωση θέσεων εργασίας


 Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ομοσπονδία τραπεζοϋπαλλήλων (ΟΤΟΕ) «οι τράπεζες συνεχίζουν ακόμα και μέσα στην πανδημία να λειτουργούν σε μια λογική συρρίκνωσης και περικοπής κόστους, επικαλούμενες την «αλματώδη πρόοδο στην ψηφιοποίηση» και τη «δραστική αλλαγή στις συναλλακτικές συνήθειες της πελατείας» που έφεραν η πανδημία και τα lockdowns».

Η ΟΤΟΕ σημειώνει πως «οι διοικήσεις των τραπεζών ξεχνούν ότι οι «αλματώδεις αυξήσεις» στις ψηφιακές συναλλαγές πηγάζουν από ιδιαίτερα χαμηλά μεγέθη εκκίνησης και συνειδητά παραβλέπουν ότι:

• συναλλακτικές συμπεριφορές που εκδηλώνονται σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης δεν μπορεί να αποτελούν πρότυπο, ούτε είναι δεδομένο ότι θα συνεχίσουν να ισχύουν όταν επανέλθουμε στην «κανονικότητα».

• τα καταστήματα δικτύου και το προσωπικό τους είναι το αναντικατάστατο «δείγμα γραφής», το πρόσωπο και ο σύνδεσμος εμπιστοσύνης της κάθε Τράπεζας με την πελατεία στις γειτονιές και στις τοπικές κοινωνίες».

Επίσης η ΟΤΟΕ σημειώνει ότι οι τραπεζικές διοικήσεις «δεν λαμβάνουν υπόψη, τις συνεχείς διαμαρτυρίες των τοπικών κοινωνιών για το κλείσιμο καταστημάτων δικτύου ακόμα και σε γεωγραφικά απομακρυσμένες ή εθνικά ευαίσθητες περιοχές .

Άνοιξε η πλατφόρμα για τα αναδρομικά κληρονόμων

 


Άνοιξε η πλατφόρμα για τις αιτήσεις για τα αναδρομικά κληρονόμων, με τη διαδικασία να πραγματοποιείται ηλεκτρονικά και χωρίς αυτοπρόσωπη παρουσία.

Έτσι, οι κληρονόμοι των συνταξιούχων που απεβίωσαν και είχαν μειώσεις στην κύρια σύνταξη τους – το διάστημα από τον Ιούνιο του 2015 μέχρι και τον Μάιο του 2016 – μπορούν στο εξής να υποβάλλουν μέσω της ιστοσελίδας του e-ΕΦΚΑ τα σχετικά στοιχεία και πιστοποιητικά για τις επιστροφές που δικαιούνται.

Τα βήματα

Για τους ανήλικους κληρονόμους την αίτηση θα υποβάλλει ο νόμιμος κηδεμόνας τους ενώ οι ενήλικοι δικαιούχοι την υποβάλλουν οι ίδιοι.

Η διαδικασία της υποβολής της αίτησης περιλαμβάνει τα ακόλουθα βήματα:

Αρχικά οι δικαιούχοι θα πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτηση/υπεύθυνη δήλωση με όλα τα αναγκαία στοιχεία και μέχρι τις 17/12/2020. Εφόσον διαθέτουν τα ζητούμενα πιστοποιητικά τα επισυνάπτουν.

ΕΟΔΥ: Πενήντα εννέα θάνατοι σήμερα, 3.227 νέα κρούσματα

 


11  εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, πενήντα εννέα νέοι θάνατοι, 3.227 νέα κρούσματα.

«Σήμερα ανακοινώνουμε 3.227 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 85261, εκ των οποίων το 53.6% άνδρες.

4725 (5.5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 21605 (25.3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

499 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 153 (30.7%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 81.6%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 427 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 59 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 1347 θανάτους συνολικά στη χώρα. 547 (40.6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 97.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

Ποιοι θα πάρουν το διπλό Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα

 


Όπως ανακοίνωσαν οι υπουργοί Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας και Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης οικονομική ενίσχυση ως κοινωνικό μέρισμα 2020 για το μήνα Δεκέμβριο, θα λάβουν οι δικαιούχοι που δικαιούνται το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα τ. ΚΕΑ.

Συγκεκριμένα, η έκτακτη αυτή οικονομική ενίσχυση που βαφτίστηκε ως κοινωνικό μέρισμα 2020 του διπλού ΚΕΑ αφορά 482.335 ευάλωτους συμπολίτες μας, οι οποίοι εντάσσονται σε 256.562 νοικοκυριά.

Υπενθυμίζεται ότι το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα ορίζεται ως εξής:

-Για κάθε μονοπρόσωπο νοικοκυριό: 200 ευρώ.

-Για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος του νοικοκυριού: προσαύξηση του εγγυημένου ποσού κατά 100 ευρώ.

-Για κάθε ανήλικο μέλος του νοικοκυριού: προσαύξηση του εγγυημένου ποσού κατά 50 ευρώ.

Ιωάννινα: Συνελήφθη ημεδαπός, κατηγορούμενος για κατοχή ναρκωτικών

 

Συνελήφθη χθες (18-11-2020) το βράδυ στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς του Τμήματος Άμεσης Δράσης Ιωαννίνων, ημεδαπός, κατηγορούμενος για κατοχή ναρκωτικών.

Ειδικότερα, μετά από έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στον κατηγορούμενο βρέθηκαν στην κατοχή του και κατασχέθηκαν συσκευασία με κοκαΐνη βάρους (1,5) γραμμαρίων και συσκευασία με ακατέργαστη κάνναβη βάρους (86,2) γραμμαρίων.

Προανάκριση για την υπόθεση διενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Σταύρος Καλογιάννης: Να παραταθεί η προθεσμία για τα ακίνητα «αγνώστου ιδιοκτήτη»

 


Ο βουλευτής Ιωαννίνων της Ν.Δ. κ. Σταύρος Καλογιάννης, επικαλούμενος τα προβλήματα που έχουν προκληθεί εξαιτίας του κορωνοϊού κατέθεσε πρόταση στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κ. Χατζηδάκη να παρατείνει την προθεσμία για τα ακίνητα «αγνώστου ιδιοκτήτη» στο Κτηματολόγιο.

Η προθεσμία με τα σημερινά ισχύοντα λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2020.

Ο κ. Καλογιάννης μεταξύ των άλλων σημειώνει: «Σήμερα απομένουν μόλις 40 ημερολογιακές ημέρες οπότε θα επέλθει απώλεια του δικαιώματος κυριότητας εις βάρος χιλιάδων ιδιοκτητών ακινήτων. Πρέπει να συνυπολογιστεί ότι για αρκετές ημέρες ακόμη, θα ισχύει το καθεστώς των περιορισμών λόγω της πανδημίας. Παράλληλα, περιορισμοί διέπουν τόσο τη λειτουργία των εμπλεκόμενων Δημόσιων Υπηρεσιών, που είναι αρμόδιες για τη χορήγηση των αναγκαίων πιστοποιητικών διόρθωσης της εγγραφής «αγνώστου ιδιοκτήτη» (Κτηματολογικά γραφεία, Υποθηκοφυλακεία, Ληξιαρχικά γραφεία, κλπ), όσο και τη λειτουργία των γραφείων των εμπλεκομένων επαγγελματιών (συμβολαιογράφων, μηχανικών, δικηγόρων, κλπ)».

Περιφέρεια Ηπείρου: Παράταση για υποβολή προτάσεων από Δήμους της Ηπείρου για δράσεις «Διαχείρισης Βιοαποβλήτων»

 


Παράταση μέχρι τις 19/01/2021 έλαβε η υποβολή προτάσεων για την πρόσκληση «Διαχείριση Βιοαποβλήτων στην Περιφέρεια Ηπείρου (Α’ Κύκλος)» της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. Ήπειρος 2014-2020.

Υπενθυμίζεται πως η πρόσκληση αφορά ως δυνητικούς δικαιούχους τους Δήμους των Περιφερειακών Ενοτήτων Ιωαννίνων και Άρτας, καθώς και το Δήμο Ζηρού.

Η πρόσκληση αφορά σε νέα έργα και δράσεις για τη διαχείριση οικιακών και προσομοιαζόντων βιοαποβλήτων, που περιλαμβάνονται στον αναθεωρημένο ΠΕΣΔΑ Ηπείρου. Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει δράσεις οικιακής κομποστοποίησης και δράσεις διαλογής στην πηγή (χωριστής συλλογής) βιοαποβλήτων, ενώ στο πλαίσιο της πρόσκλησης χρηματοδοτούνται:

 Ø   Προμήθεια εξοπλισμού οικιακής κομποστοποίησης

 Ø   Προμήθεια κάδων και άλλων μέσων συλλογής για την εφαρμογή προγραμμάτων χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων και οχημάτων μεταφοράς κατάλληλων για τη φύση των βιοαποβλήτων

 Ø   Δράσεις ευαισθητοποίησης και δημοσιότητας.

ΠΗΓΗ: http://www.php.gov.gr/

Εξιχνιάστηκε υπόθεση εξαπάτησης ιδιοκτήτη πρατηρίου υγρών καυσίμων σε περιοχή του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων

 


Ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία ημεδαπού, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για απάτη

 

Εξιχνιάστηκε, μετά από εμπεριστατωμένη έρευνα αστυνομικών του Αστυνομικού Τμήματος Βορείων Τζουμέρκων, περίπτωση απάτης σε βάρος ημεδαπού ιδιοκτήτη πρατηρίου υγρών καυσίμων σε περιοχή του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων.

Για την υπόθεση ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία ημεδαπού, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για απάτη.

Ειδικότερα, την 30-12-2019, ο κατηγορούμενος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον ιδιοκτήτη πρατηρίου υγρών καυσίμων και προσποιούμενος ότι είναι γνωστός του φαρμακοποιός, παρήγγειλε πετρέλαιο θέρμανσης.

Στη συνέχεια, επικαλούμενος ψευδή στοιχεία (αποστολή μέσω viber τραπεζικού αντιγράφου μεταφοράς χρημάτων μεγαλύτερου χρηματικού ποσού που υποτίθεται ότι κατατέθηκε εκ παραδρομής) κατάφερε να τον εξαπατήσει και να του αποσπάσει χρηματικό ποσό.

Η δικογραφία που σχηματίσθηκε θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων.

Συντονιστής ο Στέφανος Φούσας στο Καρδιομεταβολικό Σχολείο, μία συνέργεια πανεπιστημιακού-δημοσίου και ιδιωτικού χώρου

 


Το Καρδιομεταβολικό Σχολείο, το πρωτότυπο και πρωτοποριακό για τα Ελληνικά εκπαιδευτικά δεδομένα, ετήσιο μεταπτυχιακό πρόγραμμα εκπαίδευσης στην καρδιομεταβολική ιατρική, ξεκίνησε τη «σχολική χρονιά».

Αυτό το διαδικτυακό, καρδιομεταβολικό σχολείο αποτελεί τη συντονισμένη προσπάθεια του Ομίλου Hellenic Healthcare και συγκεκριμένα των θεραπευτηρίων Metropolitan Hospital και Metropolitan General, της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και της Ιατρικής σχολής Σορβόννης, καθώς οι ιατροί που ανέλαβαν το έργο της οργάνωσης και της λειτουργίας του σχολείου είναι (κατά αλφαβητική σειρά) οι συντονιστές Διευθυντές Γ. Κολοβού, Α. Μελιδώνης, Σ. Φούσας και συμμετέχουν και οι καθηγητές Γ. Γεροτζιάφας και Δ. Τούσουλης.

To πρώτο μάθημα που πραγματοποιήθηκε είχε θέμα: «Παχυσαρκία. Τι νεότερο;» και σε αυτό παρουσιάστηκαν και αναλύθηκαν τα νεότερα δεδομένα αναφορικά με τη σύγχρονη αυτή μεταβολική πανδημία.

Τα δεδομένα που αναφέρθηκαν είναι συγκλονιστικά. Το 35% των παιδιών και εφήβων στην Ελλάδα είναι παχύσαρκα, ενώ το 71% του πληθυσμού είναι είτε υπέρβαρα, είτε παχύσαρκα άτομα (μελέτη ΥΔΡΙΑ). Περίπου 7.000 άτομα πεθαίνουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα από τις διαταραχές που συνδέονται με την παχυσαρκία, ενώ τα σοβαρά παχύσαρκα άτομα (Βody Μass Ιndex/Δείκτης Μάζας Σώματος >40) έχουν κατά 100% αύξηση του κινδύνου θνησιμότητας συγκριτικά με τα νορμοβαρή  φυσιολογικού βάρους).

Προσφορά από το Διαβητολογικό Κέντρο Metropolitan Hospital: Ελέγξτε τον διαβήτη σας σε προνομιακές τιμές

 


Γνωρίζεις πόσο είναι το σάκχαρό σου; Κάνε μία μέτρηση τώρα!

Στο Metropolitan Hospital λειτουργεί ένα πρότυπο Διαβητολογικό Κέντρο υπό τη διεύθυνση του δρ Ανδρέα Μελιδώνη. Ειδικεύεται στην πλέον σύγχρονη και συνολική διαχείριση του σακχαρώδους διαβήτη και των επιπλοκών του, αλλά και την πρόληψη εμφάνισης, αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά τον προδιαβήτη. Στο πλαίσιο του Διαβητολογικού Κέντρου λειτουργούν τα εξής ιατρεία: Ιατρείο Προδιαβήτη, Ιατρείο Διαβήτη, Ιατρείο Χρόνιων Επιπλοκών, Ιατρείο Πρόληψης Διαβητικού Ποδιού, Ιατρείο Αντλιών και  Ιατρείο συνολικής Καρδιομεταβολικής Παρακολούθησης ασθενών με διαβήτη ή προδιαβήτη.

Με κύριο στόχο την πρόληψη, αλλά και την προστασία από τον σακχαρώδη διαβήτη και τις επιπλοκές του όσο το δυνατόν περισσότερων ατόμων, το Διαβητολογικό Κέντρο του Metropolitan Hospital διαμόρφωσε 3 ολοκληρωμένα πακέτα ελέγχου: 2 πακέτα ετήσιου διαβητολογικού ελέγχου και 1 εφάπαξ πακέτο καρδιομεταβολικής παρακολούθησης, τα οποία προσφέρει σε προνομιακές τιμές έως τις 31/12/20.

Τα πακέτα έχουν διαμορφωθεί ως εξής:

Ετήσιο πακέτο διαβητολογικού ελέγχου 1 (Παρέχεται έως τις 31/12)

Παρέχεται στην προνομιακή τιμή των 200€ (αρχική τιμή 300€) και περιλαμβάνει:

- Μία επίσκεψη στον διευθυντή του Κέντρου

- Μία επίσκεψη σε έναν εκ των επιμελητών του Κέντρου

- Συνταγογράφηση φαρμάκων & αναλώσιμων υλικών

- Μία ταχεία «γλυκοζυλιωμένη»

- Μία ταχεία «μικροαλβουμίνη»

Κορωνοϊός: Σε ποιους διαρκούν τα δερματικά συμπτώματα και πόσο;

 


Παρατεταμένα είναι τα δερματικά συμπτώματα που προκαλεί ο SARS-CoV-2 στους ανθρώπους που προσβάλλονται από αυτόν, σύμφωνα με μια ανάλυση του μεγαλύτερου μητρώου ασθενών με COVID-19. 

Όπως αποκαλύφθηκε στο 29ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας (EADV Virtual Congress) που διεξήχθη διαδικτυακά από τις 29 έως τις 31 Οκτωβρίου 2020, ορισμένοι ασθενείς παρουσιάζουν συμπτώματα που ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο δερματικού εξανθήματος. 

Κάποια από αυτά μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο και από 130 ημέρες!

«Στην αρχή της πανδημίας η νόσος COVID-19 που προκαλείται από τον ιό SARS-CoV-2 θεωρήθηκε ότι επηρέαζε μόνο το αναπνευστικό σύστημα. Όσο η έρευνα προχωρούσε, έγινε γνωστό ότι μπορεί να επιφέρει βλάβες σε πολλά ζωτικά όργανα. 

Έχει παρατηρηθεί ότι ο νέος κορωνοϊός μπορεί να επηρεάσει και το δέρμα. Μετά από τη δημιουργία ενός διεθνούς μητρώου από την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας τον περασμένο Απρίλιο για την καταγραφή των δερματικών βλαβών και την επεξεργασία τους, ερευνήθηκαν διαφορές παράμετροι, όπως η διάρκειά τους. 

Βρέθηκε ότι τα “δάχτυλα COVID” (“COVID toes”) διαρκούν περισσότερο από όλες τις δερματικές εκδηλώσεις, με τους ασθενείς που νοσούν βαριά να κινδυνεύουν περισσότερο», μας εξηγεί ο Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος δρ Χρήστος Στάμου.