Πέμπτη 29 Ιουλίου 2021

Δείτε αν κερδίσατε στη φορολοταρία Ιουλίου

 


Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 29 Ιουλίου 2021, η 54η Δημόσια Κλήρωση, της λοταρίας αποδείξεων που διενήργησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και χαρίζει σε χίλιους τυχερούς από 1.000 ευρώ με βάση τις συναλλαγές που έκαναν οι φορολογούμενοι τον Ιούνιο του 2021 με τη χρήση πλαστικού χρήματος ή άλλων μέσων ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Τα εν λόγω χρηματικά ποσά είναι ακατάσχετα, αφορολόγητα, δεν θεωρούνται εισόδημα και δεν υπόκεινται σε καμιά κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου.

Αν για κάποιο λόγο ο νικητής δεν έχει ήδη δηλώσει κάποιο λογαριασμό, θα δίνεται προθεσμία τριών μηνών από την αποστολή του προσωποιημένου μηνύματος προκειμένου να δηλώσουν τον τραπεζικό λογαριασμό στον οποίο επιθυμούν να πιστωθεί το χρηματικό έπαθλο, στην εφαρμογή προσωποποιημένης πληροφόρησης του Taxisnet.

Συγκεκριμένα, οι φορολογούμενοι μπορούν να ενημερώνονται στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ, στη διεύθυνση www.aade.gr/menoy/meniaies-synallages-kai-lachnoi , για να δουν αν είναι ανάμεσα στους τυχερούς.

Η πίστωση του ποσού που αντιστοιχεί στο χρηματικό έπαθλο θα γίνεται ατόκως, μετά τη δήλωση του τραπεζικού λογαριασμού. Το έπαθλο είναι αφορολόγητο, δεν αποτελεί εισόδημα και δεν υπόκειται σε καμιά κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου.

Σε περίπτωση που δεν δηλωθεί τραπεζικός λογαριασμός εντός της ως άνω προθεσμίας, το χρηματικό ποσό που αντιστοιχεί στο έπαθλο καταβάλλεται στον 1ο, 2ο κ.ο.κ. δικαιούχο, κάτοχο του 1ου, 2ου κ.ο.κ. αναπληρωματικού λαχνού της συγκεκριμένης κλήρωσης.

Αν πάλι, για οποιοδήποτε λόγο ένα χρηματικό έπαθλο δεν αποδοθεί σε κανέναν από τους δικαιούχους συμπεριλαμβανομένων και των αναπληρωματικών, το μη καταβαλλόμενο ποσό παραμένει ως αδιάθετο στο λογαριασμό του Δημοσίου 200 «Ελληνικό Δημόσιο - Συγκέντρωση Εισπράξεων - Πληρωμών».

Ο νόμος καλύπτει ακόμη και αυτούς που δεν θέλουν να συμμετέχουν στις κληρώσεις γιατί φοβούνται για παράδειγμα την διαρροή ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων. Αυτοί μπορούν να αποποιηθούν το έπαθλο που κέρδισαν σε συγκεκριμένη κλήρωση εντός τριών μηνών από τη διενέργειά της, υποβάλλοντας σχετική αίτηση στην ΑΑΔΕ.

Σε περίπτωση αποποίησης του επάθλου, αυτό διατίθεται στον 1ο, 2ο κ.ο.κ. δικαιούχο, κάτοχο του αντίστοιχου αναπληρωματικού λαχνού της συγκεκριμένης κλήρωσης.

Σε κάθε περίπτωση, οι συμμετέχοντες στις κληρώσεις έχουν δικαίωμα ενημέρωσης, πρόσβασης και αντίρρησης στη συλλογή των προσωπικών στοιχείων τους.

Δείτε ΕΔΩ αν κερδίσατε:

https://www.aade.gr/menoy/miniaies-synallages-kai-lahnoi

Το νέο Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον με επιδοτήσεις 40% έως 75%

 


Το νέο πρόγραμμα Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον παρουσίασαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας και η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου, το οποίο επικεντρώνεται αποκλειστικά στις ενισχύσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση ιδιοκατοικούμενων κατοικιών, ενώ περιλαμβάνει και ξεχωριστή δράση επιδότησης για φτωχά νοικοκυριά.

Το «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον» αναμένεται να υποδεχτεί αιτήσεις μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας γύρω στον Οκτώβριο, ενώ την ερχόμενη Δευτέρα ή Τρίτη αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα το σχέδιο του οδηγού εφαρμογής του προγράμματος.

Ο συνολικός του προϋπολογισμός ανέρχεται στα 632 εκ. ευρώ έναντι 908 εκ. ευρώ του περσινού προγράμματος αλλά παραμένει σημαντικά υψηλότερο σε σχέση με εκείνα των προηγούμενων ετών. Στόχος, όπως σημείωσε ο κ. Σκρέκας, είναι να αναβαθμιστούν ενεργειακά 50.000 κατοικίες ή πάνω από 5,1 εκατ. τετραγωνικά μέτρα.

Το νέο «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον» έχει σημαντικές αλλαγές σε σχέση με το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», όπως κριτήριο για την επιλογή αιτήσεων δεν θα είναι η ταχύτητα υποβολής αλλά ο συνδυασμός τριών κριτηρίων: Η ενεργειακή αποδοτικότητα, η οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών και κοινωνικά κριτήρια. Έτσι με τον τρόπο αυτό οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν την δυνατότητα πιο άνετης προετοιμασίας του φακέλου. Μάλιστα όπως είπε ο υπουργός η πλατφόρμα θα είναι ανοικτή για ένα μήνα.

ΕΟΔΥ: Εννέα θάνατοι σήμερα, 2.696 νέα κρούσματα

 


9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, εννέα θάνατοι σήμερα, 2.696 νέα κρούσματα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, εννέα θάνατοι σήμερα, 2.696 νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου Covid-19, που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες από τον ΕΟΔΥ, είναι 2.696, εκ των οποίων 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 487.709 (ημερήσια μεταβολή +0,6%), εκ των οποίων 51,2% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 120 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.577 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 157 (61,8% άνδρες).

Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη.

To 82,8% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.802 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 173 (ημερήσια μεταβολή -11,73%).

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 167 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 41 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με Covid-19 είναι 9, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.935 θάνατοι.

Το 95,1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Μήνυση για λαθροθηρία και απείθεια από την θηροφυλακή της Ε’ ΚΟΗ

 


Η προβλεπόμενη διαδικασία από την κείμενη νομοθεσία ακολουθήθηκε από την Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή της Ε’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου στην περίπτωση ενός ατόμου, που διαπιστώθηκε, να ασκεί παράνομη θήρα εκτός κυνηγετικής περιόδου και κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Το περιστατικό έλαβε χώρα στην ΤΚ Αηδονιάς του Δ. Πάργας, όταν μετά από πληροφορίες που περιήλθαν σε γνώση της Θηροφυλακής κλιμάκιο Ομοσπονδιακών Θηροφυλάκων έθεσε μία περιοχή υπό διακριτική παρακολούθηση. Βραδινές ώρες ακούστηκαν δύο πυροβολισμοί και οι Θηροφύλακες κατευθύνθηκαν προς την περιοχή από όπου προήλθαν.

Λίγο μετά εντοπίστηκε ένα άτομο, να κινείται πεζή, από την περιοχή όπου ακούστηκαν οι πυροβολισμοί, ενώ έφερε μαζί του ένα κυνηγετικό όπλο και φυσίγγια. Κατά τη διάρκεια του ελέγχου, το άτομο αρνήθηκε να παραδώσει το όπλο του και σε βάρος του ακολουθείται η προβλεπόμενη διαδικασία με την υποβολή μήνυσης για τα αδικήματα της άσκησης παράνομης θήρας κατά τις νυχτερινές ώρες, για άσκηση θήρας εκτός κυνηγετικής περιόδου, όπως επίσης και για απείθεια.

 

Εξιχνιάστηκε υπόθεση απάτης μέσω υπολογιστή σε βάρος δύο ημεδαπών στην Άρτα

 


Ταυτοποιήθηκε για την εμπλοκή του στην υπόθεση ημεδαπός σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε σχετική δικογραφία

 

Εξιχνιάστηκε από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας περίπτωση απάτης μέσω υπολογιστή σε βάρος δύο ημεδαπών που έγινε την 26-03-2021 στην Άρτα.

Για την υπόθεση ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία ημεδαπού, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για απάτη.

Ειδικότερα, ως προς το χρονικό της υπόθεσης, άγνωστος άνδρας, προσποιούμενος υπάλληλο της Περιφέρειας Ηπείρου, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον ένα από τους δύο παθόντες και με το πρόσχημα καταβολής αναδρομικών λόγω πρόσφατου θανάτου συγγενικού του προσώπου του ζήτησε αριθμό τραπεζικού λογαριασμού προκειμένου πιστωθεί το υποτιθέμενο ποσό.

Στη συνέχεια, ο παθών δίνοντας αριθμό τραπεζικού λογαριασμού συγγενικού του προσώπου, ο δράστης με την παράσταση ψευδών γεγονότων τον έπεισε να  προβεί στην δημιουργία e-banking  και ακολούθως δίνοντάς του παραπλανητικές οδηγίες κατάφερε να του αποσπάσει τους κωδικούς με αποτέλεσμα να μεταφερθεί από τον παραπάνω λογαριασμό σε λογαριασμό του δράστη το χρηματικό ποσό των (5.990) ευρώ.

Η δικογραφία που σχηματίσθηκε θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Άρτας.

Κιβωτός του Κόσμου: Παρασημοφόρηση του π. Αντωνίου Παπανικολάου

 


Αγαπητοί φίλοι και συμπαραστάτες,

Με την ευκαιρία της 47ης επετείου Αποκατάστασης της Δημοκρατίας, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μετά από πρόταση του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, θα απονείμει τιμητικές διακρίσεις.

Η Κιβωτός του Κόσμου αισθάνεται ιδιαίτερη τιμή και χαρά να μοιραστεί με τους φίλους και υποστηρικτές της την ανακοίνωση της παρασημοφόρησης του  π. Αντωνίου από την Προεδρία της Δημοκρατίας με τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικος, για την πολυετή κοινωνική του προσφορά στην πατρίδα μας γεγονός το οποίο τιμά ιδιαιτέρως τον Οργανισμό μας.

Δείτε παρακαλώ σχετική ανακοίνωση της Προεδρίας παρακάτω:

Παρασημοφορήσεις Ελλήνων πολιτών

Με την ευκαιρία της 47ης επετείου Αποκατάστασης της Δημοκρατίας, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μετά από πρόταση του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, θα απονείμει τις παρακάτω τιμητικές διακρίσεις:

Τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος της Τιμής:

1. Μίκη Θεοδωράκη, Συνθέτη, Αγωνιστή

Τον Ανώτερο Ταξιάρχη του Τάγματος του Σωτήρος:

2. Λίνο –Αλέξανδρο Σισιλιάνο, Καθηγητή Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου στη Νομική Σχολή Αθηνών

3. Μαργαρίτη Σχοινά, Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής

Τον Ανώτερο Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος:

4. Βασίλειο Θεοχαράκη, Επιχειρηματία, Ζωγράφο, Πρόεδρο του Ιδρύματος Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη

Τον Ανώτερο Ταξιάρχη του Τάγματος της Ευποιίας:

5. Αλίκη Περρωτή – Κωνσταντοπούλου

Τον Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος:

6. Θανάση Βαλτινό, Συγγραφέα

Τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Σωτήρος:

7. Κωνσταντίνο Δασκαλάκη, Καθηγητή στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων – Μηχανικών και Επιστήμης Υπολογιστών του MIT και μέλος του Εργαστηρίου Πληροφορικής και Τεχνητής Νοημοσύνης του ΜΙΤ

8. Αλβέρτο Μπουρλά, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Pfizer

Τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος της Τιμής:

9. Νάσο Βαγενά, Ποιητή, Κριτικό

10. Μιχάλη Γκανά, Ποιητή

11. Αλέξανδρο Λεβίδη, Ζωγράφο

12. Γιώργο Ρόρρη, Ζωγράφο

Τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικος:

13. Γεώργιο Βρακά, Γιατρό, Χειρουργό μεταμοσχεύσεων

14. Μιχαήλ Κοσμόπουλο, Αρχαιολόγο, Καθηγητή Πανεπιστημίου

15. Πατέρα Αντώνιο Παπανικολάου, Ιδρυτή της Κιβωτού του Κόσμου

Εννέα παραβάσεις στην Ήπειρο, την Τετάρτη 28 Ιουλίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Τετάρτη 28 Ιουλίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 103.706 έλεγχοι, από τους οποίους οι 61.150 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά 157 παραβάσεις και πραγματοποιήθηκε 1 σύλληψη, ως ακολούθως:

95 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 93 πρόστιμα των 300 ευρώ και 2 πρόστιμα των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

30 στη Στερεά Ελλάδα,

19 στη Θεσσαλονίκη,

10 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

  9 στην Ήπειρο,

  7 στη Κεντρική Μακεδονία,

  6 στη Πελοπόννησο,

  5 στη Δυτική Μακεδονία,

  4 στο Βόρειο Αιγαίο,

  2 στη Θεσσαλία,

  2 στη Δυτική Ελλάδα και

  1 στα Ιόνια Νησιά.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 62.298 ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 60.063 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ και 2.235 των 150 ευρώ.

6 παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης με επιβολή ισάριθμων προστίμων των 300 ευρώ, στο Βόρειο Αιγαίο.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 193.990 ομοειδείς παραβάσεις.

55 παραβάσεις και 1 σύλληψη για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στα Ιόνια Νησιά,

- σύλληψη και 2.000 ευρώ πρόστιμο, σε προσωρινά υπεύθυνο καφέ- μπαρ, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών και μη τήρηση αποστάσεων των τραπεζοκαθισμάτων,

- 5.000 ευρώ πρόστιμο, σε καφέ μπαρ, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών,

- 13 παραβάσεις των 300 ευρώ, σε πελάτες, για μη χρήση μάσκας σε καταστήματα,

- 10 παραβάσεις των 300 ευρώ, σε καταστήματα, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους.

Στη Κρήτη,

- από 5.000 ευρώ πρόστιμο, σε 3 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας στο καθένα, για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών,

- 10.000 ευρώ πρόστιμο, σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών,

- 2.000 ευρώ πρόστιμο, σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για υπέρβαση επιτρεπόμενου ορίου ατόμων,

- 2 παραβάσεις των 300 ευρώ, σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους.

Στο Νότιο Αιγαίο, από 2.000 ευρώ πρόστιμο, σε 3 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας στο καθένα, για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών.

Στην Ήπειρο,

- 2.000 ευρώ πρόστιμο, σε καφενείο, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών,

- 2 παραβάσεις των 300 ευρώ, σε 2 καταστήματα, για μη ανάρτηση μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.

Στη Κεντρική Μακεδονία, 12 παραβάσεις των 300 ευρώ, σε καταστήματα, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους.

Στη Δυτική Ελλάδα, 4 παραβάσεις των 300 ευρώ, σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους.

Στη Στερεά Ελλάδα, 300 ευρώ πρόστιμο, σε ιδιοκτήτη καφετέριας, για μη ανάρτηση μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 8.074 ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 2.254 άτομα.

Τέλος, βεβαιώθηκε 1 παράβαση για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF (Passenger Locator Form) από ταξιδιώτη. Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 339 ομοειδείς παραβάσεις.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Περιφέρεια Ηπείρου: Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής (μέσω τηλεδιάσκεψης), την Παρασκευή 30 Ιουλίου, ώρα 09:30

 


Την 30-07-2021, ημέρα Παρασκευή και ώρα 09:30 συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου, μέσω τηλεδιάσκεψης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 10 παρ. 1 της Π.Ν.Π. (ΦΕΚ Α’55/11-03-2020) η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 2 του Ν.4682/2020 (ΦΕΚ Α΄76), με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής:

1.      Κατακύρωση του αποτελέσματος της από 02-04-2021 ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν.4412/2016, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Αποκατάσταση οδού προς Φροσύνη Σουλίου», προϋπολογισμού € 535.000,00 με ΦΠΑ.

2.      Έγκριση του Πρακτικού VΙI/23-07-2021 (έλεγχος δικαιολογητικών κατακύρωσης) της Επιτροπής Διαγωνισμού της από 23-10-2020 ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν.4412/2016, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Ηλεκτροφωτισμός της Ε.Ο. Ιωαννίνων - Άρτας στους κυκλικούς κόμβους εργατικών κατοικιών», προϋπολογισμού 139.100,00 € με Φ.Π.Α. και κατακύρωση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού.

3.      Έγκριση του από 19-07-2021 Πρακτικού της Επιτροπής Διενέργειας της διαδικασίας διαπραγμάτευσης, χωρίς προηγούμενη δημοσίευση με εφαρμογή του άρθρου 32 παρ. 2γ του Ν. 4412/2016 λόγω κατεπείγουσας ανάγκης, για την υλοποίηση του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Αποκατάσταση οδού με την κατασκευή συρματοκιβωτίων στην περιοχή Σταυρολιμένας Θεσπρωτίας», προϋπολογισμού € 74.400,00 με ΦΠΑ και κατακύρωση των αποτελεσμάτων της διαπραγμάτευσης.

 

4.      Έγκριση του από 26-07-2021 Πρακτικού της Επιτροπής Διενέργειας της διαδικασίας διαπραγμάτευσης, χωρίς προηγούμενη δημοσίευση με εφαρμογή του άρθρου 32 παρ. 2γ του Ν. 4412/2016 λόγω κατεπείγουσας ανάγκης, για την υλοποίηση του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Αποκατάσταση βατότητας στην επαρχιακή οδό Αμφιθέας - Λογγάδων», προϋπολογισμού € 74.400,00 με ΦΠΑ και κατακύρωση των αποτελεσμάτων της διαπραγμάτευσης.

5.      Κατάρτιση και έγκριση των όρων της διακήρυξης ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν.4412/2016, για την κατασκευή του  υποέργου με α/α 1 «Ενεργειακή αναβάθμιση και εργασίες διαμόρφωσης κτιρίου κέντρου ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων», προϋπολογισμού € 660.310,46 με  ΦΠΑ της Πράξης «Ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίου κέντρου ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων» με κωδικό ΟΠΣ 5047109 του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ήπειρος 2014-2020» και συγκρότηση της Επιτροπής Διενέργειας.

6.      Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Αποκατάσταση Ι.Ν. Γεννεσίου της Θεοτόκου Αγίου Μηνά Ζαγορίου», αναδόχου Μπίμπου Σπυρίδωνα, μέχρι την 30-09-2021.

7.     Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Αποκατάσταση οδού περιοχής Αμαράντου Κόνιτσας», αναδόχου «ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Τ.Ε.Β.Ε.», μέχρι την 31-10-2021.

8.         Έγκριση του 2ου Α.Π.Ε. (με τροποποίηση της σύμβασης σε ποσοστό 14,99%) του έργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Αποπεράτωση γέφυρας σύνδεσης της 13ης επαρχιακής οδού με την ΤΚ Λοφίσκου», αναδόχου «ΖΙΩΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΙ ΣΙΑ Ο.Ε.».

9.         Έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης για την υλοποίηση του υποέργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Προμήθεια υδραυλικών υλικών για την επισκευή του αρδευτικού δικτύου του ΤΟΕΒ Πόρου».

10.    Έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης για την υλοποίηση του υποέργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Προμήθεια σταθμών ανεφοδιασμού νεφελοψεκαστήρων στο Ασπροκκλήσι του ΤΟΕΒ Σαγιάδας».

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ, την Πέμπτη 29 Ιουλίου

 


Την Πέμπτη 29 Ιουλίου,  Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Δημαρχείο Άρτας, Περιφερειακή Οδός & Αυξεντίου, 07:00-15:00

Πολιτιστικό Κέντρο «Πάνθεον», Εθνικής Αντίστασης, Ηγουμενίτσα, 09:00-17:00

Δημαρχείο Πλαταριάς, Θεσπρωτία, 10:00-14:00

Πλατεία Φιλιατών, Θεσπρωτία, 10:00-14:00

Πλατεία Πύρρου, Ιωάννινα, 09:00-17:00

Παραλία Πρέβεζας, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-17:00

Χολόλιθοι: Τι να προσέξετε στις διακοπές

 


Προσεκτικοί στις διατροφικές επιλογές τους θα πρέπει να είναι όσοι έχουν πέτρες στη χολή, ιδιαίτερα στις ημέρες των διακοπών τους. Η ξεγνοιασιά τις περισσότερες φορές οδηγεί σε παρεκτροπή από το πρόγραμμά τους και αυτό μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα και να οδηγήσει σε απρόβλεπτες καταστάσεις που κανείς δεν θέλει να βιώσει κατά τη διάρκεια αυτών των πολυαναμενόμενων ημερών.

«Η χοληδόχος κύστη είναι ένα όργανο σε σχήμα αχλαδιού που βρίσκεται κάτω από το συκώτι και αποθηκεύει τη χολή, ένα υγρό που βοηθά το σώμα να διαλύει το λίπος που λαμβάνει από τα τρόφιμα. Σε μερικούς ανθρώπους μέσα στην κύστη σχηματίζονται μικρές πέτρες, το μέγεθος των οποίων κυμαίνεται από μερικά χιλιοστά έως και 15 εκατοστά. Το 80% αυτών αποτελούνται από χοληστερόλη και έχουν κιτρινοπράσινο χρώμα. Οι υπόλοιποι είναι λίθοι χρωστικών ουσιών, σχηματίζονται από χολερυθρίνη και το χρώμα τους είναι πιο σκούρο από αυτό των λίθων χοληστερόλης», μας εξηγεί ο Γενικός Χειρουργός και Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής στον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών δρ Αναστάσιος Ξιάρχος.

Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην ύφεση ή έξαρση των συμπτωμάτων. Ένα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά διαιτολόγιο μπορεί να χαλαρώσει τη χοληδόχο κύστη, ώστε να μειώσει την ένταση των συμπτωμάτων. Οι ασθενείς συνήθως ακολουθούν πολύ συγκεκριμένο πρόγραμμα διατροφής που δεν ερεθίζει το πεπτικό σύστημα. Ωστόσο, αυτό κατά τη διάρκεια των διακοπών δεν είναι πάντοτε εφικτό.