Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

ΔΑΝΕΙΑ: Γύρισαν την πλάτη οι Έλληνες


Συνεχίζεται η μείωση του ρυθμού πιστωτικής επέκτασης τόσο προς τα νοικοκυριά όσο και προς τις επιχειρήσεις. Η σημαντική υποχώρηση της πιστωτικής επέκτασης οφείλεται τόσο στην μειωμένη ζήτηση για στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια από μέρους των νοικοκυριών, όσο και στην αύξηση του αριθμού των αιτήσεων δανείων που απορρίπτονται από το τραπεζικό σύστημα καθώς κρίνεται ότι η πιστοληπτική ικανότητα των υποψήφιων δανειοληπτών δεν είναι επαρκής.

Μάλιστα, η ζήτηση για καταναλωτικά δάνεια στη διάρκεια του 2010 σε σχέση με το 2009 υποχώρησε κατακόρυφα, με συγκλίνουσες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για υποχώρηση που φθάνει το 40% κατά μέσο όρο, ενώ σε ορισμένες τράπεζες η ζήτηση μειώθηκε σε ποσοστό που φθάνει και το 70%. Στην στεγαστική πίστη η μείωση στην ζήτηση δανείων το 2010 φθάνει περίπου το 50% σε σχέση με το 2009.
Την ίδια στιγμή αυξάνεται και το ποσοστό αιτήσεων για καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια που απορρίπτονται από το τραπεζικό σύστημα. Ειδικά, για τα καταναλωτικά δάνεια το 60% των συνολικών αιτήσεων απορρίπτεται με μερικές τράπεζες να ανεβάζουν το ποσοστό ακόμη και στο 80%. Στην στεγαστική πίστη το ποσοστό απόρριψης των δανείων κυμαίνεται γύρω στο 50%.
Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της Alpha Bank, ο δωδεκάμηνος ρυθμός της πιστωτικής επέκτασης εξακολουθεί διατηρείται σε οριακά θετικό επίπεδο εν μέσω των εξαιρετικά αντίξοων συνθηκών για την οικονομία και τις τράπεζες, εξαιτίας της κρίσης του δημοσίου χρέους και της υπέρμετρης υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας του ελληνικού δημοσίου. Εξαιτίας της αβεβαιότητας που συνεπάγεται η δημοσιονομική εκτροπή και η κρίση στην αγορά των ελληνικών κρατικών ομολόγων, έχει μειωθεί σημαντικά η καταναλωτική εμπιστοσύνη και η ζήτηση καταναλωτικών και στεγαστικών δανείων και έχει αυξηθεί το κόστος του χρήματος για τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Η μείωση της ροής των καταναλωτικών δανείων προκύπτει και από την μεγάλη πτώση της ζήτησης για διαρκή κυρίως (σε μεγάλο βαθμό εισαγόμενα) καταναλωτικά αγαθά. Σύμφωνα επίσης με συγκλίνουσες εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών η σημαντική μείωση της ζήτησης για καταναλωτικά δάνεια προκύπτει από την μεγάλη πτώση που σημειώνεται στην αγορά αυτοκινήτου, που έχει ως συνέπεια της μείωση της ζήτησης για καταναλωτικά δάνεια.

ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ-ΚΑΛΠΑΚΙΟΥ: Θανατηφόρο τροχαίο


Από μετωπική σύγκρουση ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και ένας τραυαματίστηκε στην εθνική οδό Ιωαννίνων – Καλπακίου, κοντά στο Λυκόστομο.
Νεκρός είναι ο 55χρονος οδηγός, εκπαιδευτικός σε σχολείο της περιοχής και ελαφρά τραυματισμένος επιβάτης του δευτέρου αυτοκινήτου.
Το θύμα είχε καταγωγή από τη Βίτσα, ενώ έχει διατελέσει και δημοτικός σύμβουλος Κεντρικού Ζαγορίου.

ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ: Έρχεται ως το τέλος του έτους


Έως το τέλος του έτους θα είναι έτοιμη η Κάρτα του Πολίτη, στην οποία θα περιλαμβάνονται ο ΑΜΚΑ, τα στοιχεία ταυτότητας και του ΤΑΧΙS, καθώς και το δημοτολόγιο. Με την Κάρτα αυτή θα μπορεί ο πολίτης να πραγματοποιεί ηλεκτρονικά όλες τις συναλλαγές του με το δημόσιο και να την χρησιμοποιεί ως ταυτότητα.
Εν τω μεταξύ, σημαντικά οφέλη στην αντιμετώπιση φαινομένων διαφθοράς, αφού ο πολίτης δεν θα έρχεται σε επαφή με τον υπάλληλο που διεκπεραιώνει την υπόθεσή του, αλλά και μείωση της γραφειοκρατίας κατά 25%, επιφέρει νομοσχέδιο του υπουργείο Εσωτερικών.
Το νομοσχέδιο καθιερώνει τον ηλεκτρονικό τρόπο επικοινωνίας και συναλλαγής στη δημόσια διοίκηση. Μαζί με την κάρτα του πολίτη, που θα αντικαταστήσει τις αστυνομικές ταυτότητες και στην οποία θα ενσωματωθεί και η φοροκάρτα, οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε όλες τις υπηρεσίες του κράτους, χωρίς να απαιτείται η αυτοπρόσωπη παρουσία τους.

Φ. ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Δεκαπλάσια τα έξοδα του Δημοσίου για τα τοκοχρεολύσια


Δέκα φορές περισσότερα χρήματα θα πληρώσει το Δημόσιο το 2011 για τόκους, τοκοχρεολύσια και λήξεις ομολόγων, από ότι για συντάξεις, αφού στα 63,6 δισ. ευρώ ανέρχονται οι δαπάνες του 2011 για τόκους και χρεολύσια, όταν οι δαπάνες για συντάξεις μόλις και μετά βίας φθάνουν στα 6,25 δισ. ευρώ.

Σε εγκύκλιο του υφυπουργού Οικονομικών, κ. Φ. Σαχινίδη, για τον καταμερισμό των πιστώσεων του προϋπολογισμού του υπουργείου Οικονομικών, προβλέπεται μεταξύ άλλων για το 2011:

- η πληρωμή 12,3 δισ. ευρώ για τόκους ομολόγων στην αγορά του εσωτερικού,
- η πληρωμή 441,7 εκατ. ευρώ για τόκους ομολόγων στην αγορά εξωτερικού
- η πληρωμή 300 εκατ. ευρώ για τόκους εντόκων γραμματίων
- η πληρωμή 2 δισ. ευρώ για τόκους που αφορούν στα δάνεια που έχει ήδη εκταμιεύσει η Ελλάδα από τον μηχανισμό στήριξης
- η πληρωμή 23,9 δισ. ευρώ για λήξεις ομολόγων στην εσωτερική αγορά
- η πληρωμή 1,3 δισ. ευρώ για λήξεις ομολόγων στις αγορές εξωτερικού
- η πληρωμή 18 δισ. ευρώ για λήξεις εντόκων γραμματίων
- η πληρωμή 1,1 δισ. ευρώ για εγγυήσεις του Δημοσίου προς ΔΕΚΟ και δημόσιους φορείς
- η πληρωμή 145,6 εκατ. ευρώ που αφορούν στην προμήθεια που προβλέπεται για τα δάνεια του μηχανισμού στήριξης.

Για τις συντάξεις η εγκύκλιος προβλέπει την καταβολή:

- 3,1 δισ. ευρώ στις συντάξεις πολιτικών υπαλλήλων
- 2,2 δισ. ευρώ των στρατιωτικών και των σωμάτων ασφαλείας
- 265 εκατ. ευρώ για συντάξεις δημοτικών και κοινοτικών υπαλλήλων
- 34 εκατ. ευρώ για τις συντάξεις των πρωθυπουργών και των βουλευτών
- 70 εκατ. ευρώ για τις συντάξεις των κληρικών
- 83 εκατ. ευρώ για τις συντάξεις των υπαλλήλων του ΟΣΕ.

Να σημειωθεί, ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει εγγράψει πίστωση 7 εκατ. ευρώ για την παροχή κινήτρων απόσυρσης οχημάτων για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και 2 δισ. ευρώ για την συμμετοχή του Δημοσίου σε αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων και αγορά μετοχών σε μη εισηγμένες επιχειρήσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Στα 29 εκατ. ευρώ ανέρχεται το ποσό που θα δοθεί στους συμβούλους αποκρατικοποίησης που θα προσληφθούν φέτος. Συνολικά, το ποσό που εγκρίνεται για το 2011 από την εν λόγω εγκύκλιο ανέρχεται στα 75,7 δισ. ευρώ.

ΔΕΗ: Σε ισχύ τα νέα οικιακά τιμολόγια


Με το νέο καθεστώς όλη η κατανάλωση ενός νοικοκυριού θα τιμολογείται με τη χρέωση ανά κιλοβατώρα που ισχύει για το αντίστοιχο κλιμάκιο, ενώ έως τώρα οι καταναλωτές πλήρωναν προοδευτικά, χαμηλότερες τιμές για τις πρώτες π.χ. 800 κιλοβατώρες, υψηλότερες για τις επόμενες 800.

Η ανακοίνωση της ΔΕΗ αναφέρει ότι η λογική της κλιμάκωσης εξακολουθεί να υφίσταται και έχει ενσωματωθεί σε μία νέα ενιαία τιμή για κάθε κατηγορία.
Συγκεκριμένα:

-Για κατανάλωση από 0 - 800 κιλοβατώρες, 0,054 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

-Από 801 - 1000 kwh, 0,0686 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

-Από 1001 - 1200 kwh, 0,071 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

-Από 1201-1600 kwh, 0,0727 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

-Από 1601 - 2000 kwh, 0,0727 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

-Πάνω από 2001 kwh, 0,08174 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Η διαφορά σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς τιμολόγησης είναι πως αν για παράδειγμα ένα νοικοκυριό έχει κατανάλωση π.χ. 1000 κιλοβατώρες, θα τιμολογηθεί για το σύνολο της κατανάλωσης προς 0,0686 ευρώ ανά κιλοβατώρα ενώ ως τώρα ίσχυε ότι οι πρώτες 800 κιλοβατώρες χρεώνονταν με την τιμή που αντιστοιχούσε στο πρώτο κλιμάκιο κατανάλωσης και οι επόμενες 200 με την αμέσως υψηλότερη χρέωση. Αυτό σημαίνει ότι τα κλιμακωτά τιμολόγια πράγματι ισχύουν, και είναι αυτά που αναφέραμε παραπάνω, καταργείται όμως όπως επίσης αναφέραμε η κλιμακωτή χρέωση.

ΕΛ.Γ.Α.: Διευκρινίσεις για την παρακράτηση της εισφοράς


Την κατάργηση της παρακράτησης στην εισφορά υπέρ των Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛ.Γ.Α.) από 1.1.2011 υπογραμμίζει με σημερινή του ανακοίνωση ο Οργανισμός.

Παράλληλα, καταργείται και η απόδοση του 3% της αξίας των πωλήσεων αγροτικών προϊόντων που αποδίδουν στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. οι αγρότες του κανονικού καθεστώτος.

Σύμφωνα με τον ΕΛ.Γ.Α., κρίσιμο στοιχείο για τον προσδιορισμό του χρόνου εφαρμογής της διάταξης αυτής είναι ο χρόνος παράδοσης των αγροτικών προϊόντων και όχι ο χρόνος έκδοσης του τιμολογίου.

Συνεπώς, από την 1.1.2011 οι συνεταιρισμοί, οι έμποροι και οι λοιποί επιτηδευματίες που αγοράζουν αγροτικά προϊόντα από αγρότες του ειδικού καθεστώτος Φ.Π.Α. οφείλουν να μην παρακρατούν την προβλεπόμενη από το άρθρο 5α του νόμου 1790/88 εισφορά υπέρ ΕΛ.Γ.Α. (3% για τη φυτική παραγωγή και 0,5% για το ζωικό κεφάλαιο) και να αποδίδουν στους παραγωγούς το σύνολο της αξίας που αναγράφεται στο τιμολόγιο αγοράς, υπό την προϋπόθεση ότι το σχετικό παραστατικό μεταφοράς ή παράδοσης του αγροτικού προϊόντος έχει εκδοθεί μετά την 1.1.2011.

Επιπλέον, οι αγρότες που διαθέτουν άδεια πώλησης των προϊόντων τους στις λαϊκές αγορές από 1.1.2011 δεν υποχρεούνται στην καταβολή της εισφοράς υπέρ ΕΛ.Γ.Α. για τη χορήγηση της σχετικής άδειας.

Όπως επισημαίνει ο Οργανισμός, όλοι οι αγρότες της χώρας, ανεξάρτητα από τη φορολογική τους μεταχείριση ή τον τρόπο διάθεσης των προϊόντων τους, από το έτος 2011 και στο εξής θα καταβάλουν την εισφορά τους απευθείας στον ΕΛ.Γ.Α., σε λογαριασμό που τηρείται στην Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος για τον σκοπό αυτό.

Η καταβολή θα γίνεται είτε τοις μετρητοίς είτε με εκχώρηση απαιτήσεών τους από το Δημόσιο, όπως η επιστροφή Φ.Π.Α., η ενιαία ενίσχυση, η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κ.λπ..

Ακόμη, το ύψος της εισφοράς κάθε παραγωγού θα προσδιορίζεται με βάση τα στοιχεία που δηλώνονται από τον ίδιο στην Ενιαία Δήλωση Καλλιέργειας/ Εκτροφής, που υποχρεούται να υποβάλει κάθε χρόνο μαζί με την αίτηση για την ενεργοποίηση των ατομικών δικαιωμάτων (δήλωση ΟΣΔΕ).

Τέλος, η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων καλλιέργειας/ εκτροφής έχει ήδη ορισθεί με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΦΕΚ/Β’/1966/21.12.2010) και θα αρχίσουν να υποβάλλονται σταδιακά εντός των προσεχών ημερών, με αφετηρία τις δηλώσεις που δεν παρουσιάζουν μεταβολές σε σχέση με τις δηλώσεις για την ενιαία ενίσχυση που υποβλήθηκαν το 2010.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Εξετάζεται καταβολή ΦΠΑ σε δόσεις


«Είναι ένα μέτρο που εξετάζουμε» σχολίασε ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Δημήτρης Κουσελάς ερωτηθείς για το ενδεχόμενο δόσεων στην καταβολή του ΦΠΑ.

Σε ό,τι αφορά την κίνηση αυτόφωρης διαδικασίας για όσους δεν αποδίδουν το ΦΠΑ, τόνισε, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, πως κάτι τέτοιο θα πρέπει να γίνει κάτω από αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις.

Αναφερόμενος στο μέτρο του συμψηφισμού ΦΠΑ που οφείλει το κράτος με χρέη των επιχειρήσεων προς το Δημόσιο, ο υφυπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι τέτοιοι συμψηφισμοί υπάρχουν και με το ΦΠΑ και με άλλους φόρους, τονίζοντας ωστόσο ότι οι οφειλές αυτές θα πρέπει να αφορούν αποκλειστικά το στενό δημόσιο τομέα και όχι ασφαλιστικά ταμεία και νομικά πρόσωπα.

Αναφερόμενος στην περαίωση, ο κ. Κουσελάς τόνισε ότι τα έσοδα ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ και προανήγγειλε δειγματοληπτικούς ελέγχους σε όσους δεν έκαναν περαίωση.

Τέλος, ο υφυπουργός Οικονομικών προανήγγειλε τη δημιουργία ενός νέου θεσμού, τη φορολογική διαιτησία, μία ανεξάρτητη αρχή στην οποία θα προσφεύγει ο φορολογούμενος, ενώ απόφαση θα εκδίδεται μέσα σε έξι μήνες.

ΔΗΜΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες στα διάφορα όργανα


Με απόφασή του ο Δήμαρχος κ. Κώστας Καψάλης όρισε τους πέντε αντιδημάρχους που είναι οι κ.κ.: Χρήστος Γκόγκος (Άνω Καλαμά), Κωνσταντίνος Γκέκας (Άνω Πωγωνίου), Βασίλης Μάτσιας (Δελβινακίου), Ιωάννης Ντάλλας (Καλπακίου), και Στέλιος Κουκουλάρης (Πωγωνιανής).
Ο κ. Σταύρος Βιρβίλης είναι πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πωγωνίου.
Αντιπρόεδρος είναι ο κ. Βασίλης Τόπουλος από την παράταξη «Δύναμη ενότητας και ευθύνης για το Πωγώνι» του κ. Ιωάννη Ντόντη και γραμματέας ο κ. Ηλίας Πορίκης από την παράταξη «Όλοι Μαζί» του κ. Θεοφάνη Στεργίου.
Στην Οικονομική Επιτροπή εξελέγησαν οι κ.κ.: Ευθύμιος Κάκκος, Μιχάλης Μάγγος, Μιλτιάδης Μάστορας, Αναστάσιος Γιούνης, Ιωάννης Καραγιώργος και Αθανάσιος Φωτίου.

ΠΕΡΑΙΩΣΗ: Υψηλές προσδοκίες και φέτος


Περισσότερα από 1 δισ. ευρώ προσδοκά ότι θα εισρεύσουν και φέτος στα δημόσια ταμεία το οικονομικό επιτελείο από τη ρύθμιση της περαίωσης, καθώς έως το τέλος Δεκεμβρίου είχαν βεβαιωθεί έσοδα άνω των 2 δισ. ευρώ.
Ποσό το οποίο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ευελπιστεί ότι θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο τις επόμενες ημέρες, με δεδομένο ότι η ημερομηνία αποδοχής των σημειωμάτων της περαίωσης για το κλείσιμο των φορολογικών εκκρεμοτήτων της τελευταίας δεκαετίας λήγει, σε αρκετές περιπτώσεις σύμφωνα και με χθεσινή κατεπείγουσα εγκύκλιο που εστάλη στις ΔΟΥ (1176529 /ΔΕ-Β'/31.12.2010), στις 28 Ιανουαρίου.
Αμέσως μετά τη λήξη της ανωτέρω προθεσμίας όσοι δεν έκλεισαν τις εκκρεμότητες του παρελθόντος θα μπουν στο «στόχαστρο» του ελεγκτικού μηχανισμού αφού, όπως δήλωσε και χθες ο αρμόδιος επί των εσόδων υφυπουργός, κ. Δ. Κουσελάς, θα ελεγχθούν με δειγματοληπτικό έλεγχο.

Ο κ. Κουσελάς πρόσθεσε πάντως ότι προς το παρόν «το ποσοστό της δειγματοληψίας δεν το ξέρουμε ακόμη, αλλά οι έλεγχοι θα γίνουν βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων κινδύνου», ενώ πρόσθεσε πως στο επίκεντρο των ερευνών θα βρεθούν όσοι παρουσιάζουν «δυσαρμονία» με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος και την ακίνητη περιουσία που διαθέτουν.
Άλλωστε, σύμφωνα με στελέχη του ελεγκτικού μηχανισμού, η μεγάλη ανταπόκριση που είχε η ρύθμιση της περαίωσης έχει περιορίσει σημαντικά των αριθμό των υπόχρεων οι οποίοι δεν την αποδέχτηκαν και κατ' επέκταση το «δείγμα» του ελέγχου.
Σε κάθε περίπτωση ωστόσο ο κ. Κουσελάς, σε δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό, ξεκαθάρισε ότι «οι δηλώσεις που δεν θα ελεγχθούν, θα θεωρούνται ειλικρινείς».

ΔΕΗ: Διευκρινίσεις για τα νέα τιμολόγια


Διευκρινίσεις για τα τιμολόγια του ηλεκτρικού που ισχύουν από 1ης Ιανουαρίου δίνει η ΔΕΗ με ανακοίνωσή της.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η λογική της κλιμάκωσης εξακολουθεί να υφίσταται και έχει ενσωματωθεί σε μία νέα ενιαία τιμή για κάθε κατηγορία.
Σημειώνεται ακόμη ότι «τα οικιακά τιμολόγια της ΔΕΗ συνεχίζουν να είναι κλιμακωτά, ανάλογα με το ύψος της κατανάλωσης».

Η ΔΕΗ επαναλαμβάνει εξάλλου ότι οι μέσες μεταβολές στο λογαριασμό ηλεκτρισμού ρεύματος είναι αυτές που είχε ανακοινώσει στις 28 Δεκεμβρίου, δηλαδή:
- Για κατανάλωση 0-800 kwh, αύξηση 11,1%
- Από 801-1000 kwh αύξηση 3,1%.
- Από 1001-1200 kwh, αύξηση 3,1 %.
- Από 1201-1600 kwh, αύξηση 2,7 %.
- Από 1601-2000 kwh, αύξηση 1,4 %.
- Από 2001-3000 kwh, αύξηση 2,2 %.
- Από 3000 kwh και πάνω, μείωση 8,5 %.
- Για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, μείωση 20 - 30 %.
Η ΔΕΗ αναφέρει ακόμη ότι θα αναρτήσει τα νέα τιμολόγια μόλις ολοκληρωθεί η δημοσίευση στο ΦΕΚ των σχετικών Υπουργικών Αποφάσεων που απαιτούνται.

ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Εκατοντάδες καταγγελίες


Ξεπέρασαν τις 300 οι καταγγελίες που έγιναν τις μέρες των εορτών στη γραμμή καταγγελιών 15512 του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας και αφορούσαν τη μη καταβολή του Δώρου των Χριστουγέννων.

Στις επιχειρήσεις που καταγγέλθηκαν απασχολούνταν συνολικά 5.000 εργαζόμενοι, και όπως δήλωσε ο Ειδικός Γραμματέας του ΣΕΠΕ κ. Μιχάλης Χάλαρης η αντίδραση του Σώματος ήταν άμεση και στις περισσότερες περιπτώσεις το Δώρο καταβλήθηκε.

Οι έλεγχοι των Επιθεωρητών είχαν σαν αποτέλεσμα να κινηθεί σε 210 περιπτώσεις η αυτόφωρη διαδικασία, ενώ διαπιστώθηκαν 116 εργατικές διαφορές εκτός της καταβολής του Δώρου.

Σύμφωνα με τον κ. Χάλαρη θετικά αποτελέσματα είχε η διαδικασία της εξώδικης διαμεσολάβησης που εφαρμόστηκε κυρίως σε επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

ΦΠΑ: Λιγότερα έσοδα «τρέμει» το υπουργείο Οικονομικών και τρέχει τις αλλαγές


Η υστέρηση στα έσοδα από τον ΦΠΑ είναι ο μεγαλύτερος φόβος του οικονομικού επιτελείου και σ' αυτό φαίνεται ότι αποδίδεται η σπουδή του υπουργείου Οικονομικών να μετατρέψει σε κακούργημα τη μη απόδοση ΦΠΑ έστω και για ένα ευρώ.

Αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου επιβεβαιώνουν ότι τα έσοδα από τον ΦΠΑ είναι κάτω των προσδοκιών, κάτι που έχει αντίκτυπο στη συνολική εικόνα των εσόδων και γι' αυτό αναζητούνται εναγωνίως τρόποι για τη βελτίωση της κατάστασης

ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΟΣ: Αγιασμός των υδάτων


Με λαμπρότητα θα γιορταστούν και φέτος, τα Θεοφάνεια στον Παρακάλαμο.
Στον Παρακάλαμο επίκεντρο θα είναι η γέφυρα στον ποταμό Λεμπούρδα, στην Κεντρική Αγορά, όπως κάθε χρόνο.
Η ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού θα τελεστεί το πρωί στην Κεντρική εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα και στη συνέχεια η πομπή θα φτάσει στο ποτάμι όπου θα γίνει η ρίψη του Τιμίου Σταυρού.
Αρκετοί είναι οι νέοι του χωριού που θα προσπαθήσουν να πιάσουν πρώτοι το Σταυρό.

ΕΜΠΟΡΟΙ: Αρχίσαν νωρίτερα τις χειµερινές εκπτώσεις


Σωσίβιο στην κρίση αναζητούν οι έµποροι που άρχισαν ήδη τις εκπτώσεις, χωρίς να περιµένουν την επίσηµη έναρξή τους στις 15 Ιανουαρίου, καθώς τον περασµένο ∆εκέµβριο η πτώση του τζίρου εκτιµάται ότι ξεπέρασε το 30%.

Έτσι οι επιχειρηµατίες– αν και παράτυπα – αρχίζουν νωρίτερα τις χειµερινές εκπτώσεις σε µια προσπάθεια να µαζέψουν ό,τι µπορούν στα ταµεία τους, καθώς οι υποχρεώσεις τους τρέχουνκαι η στρόφιγγα του τραπεζικού δανεισµού έχει κλείσει πλέον για τα καλά.

Το 2010 άφησε πίσω του µεγάλες ζηµιές για τις εµπορικές επιχειρήσεις και το2011 έκανε ποδαρικό µε εκπτώσεις στην αγορά. Όπως λένε οι ίδιοι οι έµποροι, συνολικά σε ετήσια βάση οι πωλήσεις έκαναν βουτιά 25%-30%, η οποία έγινε µάλιστα ακόµη µεγαλύτερη το τελευταίο τρίµηνο του 2010.

Για να αντιµετωπίσουν την κατάσταση, κατέφυγαν σε πρόωρες εκπτώσεις που την προηγούµενη εβδοµάδα έφτασαν και το 30%.

ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: Τελευταία μέρα σήμερα για την προμήθεια του σήματος


Λήγει σήμερα η παράταση που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών για την προμήθεια των τελών κυκλοφορίας του 2011.

Το ίδιο ισχύει και για τους ιδιοκτήτες που επιθυμούν να καταθέσουν πινακίδες και άδεια κυκλοφορίας.

Το Υπουργείο Οικονομικών αρχικά είχε ανακοινώσει ότι δεν θα δοθεί παράταση, παρά το γεγονός ότι υπήρξαν καθυστερήσεις στην ταχυδρόμηση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων. Συνολικά, από τις 2 Νοεμβρίου μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου, εκτυπώθηκαν και έχουν αποσταλεί 6.877.296 ειδοποιητήρια.
Η τελευταία παρτίδα περιλάμβανε τα ειδοποιητήρια αριθμών κυκλοφορίας που λήγουν σε 9 ή 0.

Ι.Χ.: Πετρελαιοκίνηση επιτέλους το 2011


Το «πράσινο φως» αναμένεται να δοθεί επιτέλους το 2011 στα πετρελαιοκίνητα ΙΧ σε όλη την χώρα καθώς θα εξισωθεί ο ειδικός Φόρος μεταξύ πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα μέτρο που απαιτούν εδώ και πολλά χρόνια εισαγωγείς, έμποροι αλλά και καταναλωτές καθώς οι δύο πρώτοι θα έχουν πάρα πολλά μοντέλα να διαθέσουν στις 2 κυριότερες αγορές της Ελλάδας ενώ οι απλοί καταναλωτές θα δουν το κόστος χρήσης του ΙΧ τους να μειώνεται κατά 40% σε σχέση με ένα αντίστοιχο βενζινοκίνητο μοντέλο που έχουν στην κατοχή τους.
Πέραν όμως μείωσης του κόστους χρήσης για τους ιδιοκτήτες οχημάτων diesel η εξίσωση του φόρου μεταξύ πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης θα «χτυπήσει» και το λαθρεμπόριο καυσίμων που στοιχίζει πολλά δισ. ευρώ κάθε χρόνο στο κράτος ενώ από την άλλη μεριά θα μειωθούν στο ελάχιστο και οι εκπομπές ρύπων στην ατμόσφαιρα καθώς είναι παγκοσμίως γνωστό πως τα πετρελαιοκίνητα οχήματα τελευταίας γενιάς είναι τα πιο «καθαρά» αυτοκίνητα ενώ παράλληλα δεν εκπέμπουν καθόλου μικροσωματίδια εξαιτίας της ύπαρξης ειδικού φίλτρου συγκράτησής τους!
Επίσης ένα ακόμη σημαντικό γεγονός που αλλάζει ριζικά το θέμα της απαγόρευσης της κίνησης πετρελαιοκίνητων ΙΧ σε Αττική και Θεσσαλονίκη αφορά στην εισαγωγή των πρώτων υβριδικών πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων στην χώρα μας στα οποία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να απαγορευθεί η κίνησή τους καθώς οι ρύποι που εκπέμπουν είναι πραγματικά ελάχιστοι!
Παράλληλα το θέμα παρακολουθεί στενά η ΕΕ αλλά και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο οποίο έχουν προσφύγει αρκετοί πολίτες για το άδικο καθεστώς που ισχύει στην Ελλάδα.