Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

Ι.Χ.: Πετρελαιοκίνηση επιτέλους το 2011


Το «πράσινο φως» αναμένεται να δοθεί επιτέλους το 2011 στα πετρελαιοκίνητα ΙΧ σε όλη την χώρα καθώς θα εξισωθεί ο ειδικός Φόρος μεταξύ πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα μέτρο που απαιτούν εδώ και πολλά χρόνια εισαγωγείς, έμποροι αλλά και καταναλωτές καθώς οι δύο πρώτοι θα έχουν πάρα πολλά μοντέλα να διαθέσουν στις 2 κυριότερες αγορές της Ελλάδας ενώ οι απλοί καταναλωτές θα δουν το κόστος χρήσης του ΙΧ τους να μειώνεται κατά 40% σε σχέση με ένα αντίστοιχο βενζινοκίνητο μοντέλο που έχουν στην κατοχή τους.
Πέραν όμως μείωσης του κόστους χρήσης για τους ιδιοκτήτες οχημάτων diesel η εξίσωση του φόρου μεταξύ πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης θα «χτυπήσει» και το λαθρεμπόριο καυσίμων που στοιχίζει πολλά δισ. ευρώ κάθε χρόνο στο κράτος ενώ από την άλλη μεριά θα μειωθούν στο ελάχιστο και οι εκπομπές ρύπων στην ατμόσφαιρα καθώς είναι παγκοσμίως γνωστό πως τα πετρελαιοκίνητα οχήματα τελευταίας γενιάς είναι τα πιο «καθαρά» αυτοκίνητα ενώ παράλληλα δεν εκπέμπουν καθόλου μικροσωματίδια εξαιτίας της ύπαρξης ειδικού φίλτρου συγκράτησής τους!
Επίσης ένα ακόμη σημαντικό γεγονός που αλλάζει ριζικά το θέμα της απαγόρευσης της κίνησης πετρελαιοκίνητων ΙΧ σε Αττική και Θεσσαλονίκη αφορά στην εισαγωγή των πρώτων υβριδικών πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων στην χώρα μας στα οποία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να απαγορευθεί η κίνησή τους καθώς οι ρύποι που εκπέμπουν είναι πραγματικά ελάχιστοι!
Παράλληλα το θέμα παρακολουθεί στενά η ΕΕ αλλά και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο οποίο έχουν προσφύγει αρκετοί πολίτες για το άδικο καθεστώς που ισχύει στην Ελλάδα.