Τετάρτη 10 Αυγούστου 2016

ΕΛΓΑ: Κατέβαλε στους λογαριασμούς των αγροτών τα ποσά για τις αποζημιώσεις του 2015

Στις 64.000 ευρώ το ποσό στην Ήπειρο

Ο ΕΛΓΑ θα κατέβαλε σήμερα Τετάρτη 10 Αυγούστου σε 15.982 δικαιούχους αγρότες σε ολόκληρη τη χώρα το ποσό των 15.960.544,44 ευρώ για ζημιές που υπέστη η φυτική παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο τους, κυρίως μέσα στο 2015.
Στην Ήπειρο οι καταβληθείσες αποζημιώσεις θα φτάσουν το ποσό των 64 χιλιάδων ευρώ και με τη συγκεκριμένη πληρωμή καταβάλλεται σχεδόν το σύνολο των αποζημιώσεων για το έτος ζημιάς 2015.
Τα ποσά που θα δοθούν ανά Περιφερειακή Ενότητα στην Ήπειρο είναι τα εξής:
Π.Ε. ΑΡΤΑΣ: 28.960,17
Π.Ε. ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ: 7.705,49
Π.Ε. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: 2.259,81
Π.Ε. ΠΡΕΒΕΖΑΣ: 24.597,57.

Δήμος Πωγωνίου: Από τις 22 Αυγούστου οι αιτήσεις για το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερήλικων

Το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ανακοινώνει την έναρξη της διαδικασίας απονομής του επιδόματος ανασφάλιστων υπερηλίκων. 
Ήδη στο ΦΕΚ Β 2401/3-8-2016 δημοσιεύτηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργείων Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Οικονομικών με την οποία καθορίστηκαν τα δικαιολογητικά για την καταβολή του επιδόματος που προβλέπει το άρθρο 93 του ν. 4387/2016 της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. 
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μπουν στην ιστοσελίδα του ΟΓΑ www.oga.gr  στην επιλογή: Συντάξεις – Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφαλίστων Υπερηλίκων ή Εγκύκλιοι, όπου έχει αναρτηθεί η αριθ. 7/2016 σχετική εγκύκλιος ΟΓΑ προκειμένου να ενημερωθούν για τα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίσουν στους Ανταποκριτές του ΟΓΑ του τόπου κατοικίας τους, ώστε από τις 22 Αυγούστου 2016 να υποβάλουν τη σχετική αίτηση. 
Από πλευράς ΟΓΑ θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για τη συντομότερη επεξεργασία των αιτήσεων.   

Επίσκεψη Περιφερειάρχη σε Αρχαία Αμβρακία- γέφυρα Άννινου

Τα έργα που εκτελούνται στη Νεκρόπολη της Αρχαίας Αμβρακίας και στη γέφυρα Άννινου (επί της Εθνικής Οδού Άρτας- Αντιρρίου), επισκέφθηκε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης,  προκειμένου να εξετάσει τρόπους διευθέτησης εκκρεμοτήτων που έχουν προκύψει κατά την υλοποίηση τους.
 Στη Νεκρόπολη, η εκκρεμότητα εντοπίζεται  στην ολοκλήρωση της πασσάλωσης,  η οποία πρέπει να γίνει σε τακτό και σύντομο χρονικό διάστημα ενόψει κλεισίματος της σχετικής πράξης του ΕΣΠΑ. Ο Περιφερειάρχης, μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Άρτας κ. Βασίλειο Ψαθά και τους παριστάμενους Περιφερειακούς Συμβούλους κ. Κ. Παπαδημητρίου-  Δ. Βαρέλη, ενημερώθηκαν από στελέχη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Άρτας για την πρόοδο των εργασιών, τα προβλήματα που εντοπίζονται, αλλά και για πρόσθετες παρεμβάσεις που απαιτούνται.
Ο Περιφερειάρχης, ζήτησε να μη χαθεί ούτε μια ημέρα για την ολοκλήρωση του έργου, βάσει της σύμβασης που έχει υπογραφεί με τον ανάδοχο,  δίνοντας προς τούτο  σχετικές οδηγίες.
Ένα ζήτημα που τέθηκε κατά την ενημέρωση, αφορούσε συμπληρωματικές παρεμβάσεις που απαιτούνται και οι οποίες, εκτός των άλλων, θα ενισχύσουν την επισκεψιμότητα του αρχαιολογικού χώρου. Ο Περιφερειάρχης αναγνωρίζοντας τη σημασία των εργασιών αυτών και οι οποίες δεν είναι δυνατόν πλέον να ενταχθούν σε συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα, ανέλαβε την υποχρέωση να εξετάσει τη χρηματοδότησή τους, με προεκτιμώμενο προϋπολογισμό 70.000 ευρώ,  από πόρους της Περιφέρειας, μετά από συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων με την Π.Ε. Άρτας και την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης.
 Δεύτερος σταθμός της επίσκεψης του Περιφερειάρχη, του Αντιπεριφερειάρχη και των περιφερειακών συμβούλων, ήταν η γέφυρα Άννινου, στην οποία έχουν ήδη αρχίσει οι εργασίες διαπλάτυνσης της.  Ο κ. Καχριμάνης, ζήτησε από την επιβλέπουσα υπηρεσία να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα για τη διευκόλυνση της κίνησης των οχημάτων και παράλληλα να τεθεί άμεσα σε πλήρη λειτουργία το εργοτάξιο του αναδόχου. "Θέσαμε αυστηρό χρονικό πλαίσιο για την ολοκλήρωση του έργου και σε αυτό θα είμαστε απόλυτοι", τόνισε ο Περιφερειάρχης.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Μύτικας Άρτας: Συνελήφθη 69χρονος αλλοδαπός σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης

Συνελήφθη, χθες (09.08.2016) το μεσημέρι στο Μύτικα Άρτας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, ένας 69χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Πολωνίας, γιατί σε βάρος του εκκρεμούσε Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης.
Ειδικότερα, σε βάρος του 69χρονου εκκρεμούσε Ένταλμα Σύλληψης από τις Πολωνικές Αρχές, σύμφωνα με το οποίο κατηγορείται για οικονομικά αδικήματα και συγκεκριμένα για απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων προς αποφυγή ικανοποίησης δανειστών και υπεξαίρεση.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Συνέντευξη του Βασίλη Τσίρκα, βουλευτή Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, στην εφημερίδα «Kontranews», που κυκλοφόρησε την Κυριακή 7 Αυγούστου 2016

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ Β. ΤΣΙΡΚΑ ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ KONTRANEWS KAI TH ΣΤΕΛΛΑ ΓΚΑΝΤΩΝΑ

Σας προβληματίζει το γεγονός ότι τα έσοδα του Ιουλίου έκαναν «βουτιά»; Θεωρείται απίθανο το επόμενο διάστημα να ενεργοποιηθεί ο περίφημος «κόφτης»;
          Το γεγονός ότι τα έσοδα του Ιουλίου εμφανίζουν πράγματι μια μικρή υποχώρηση, δεν θα πρέπει να μας ανησυχεί, αφού το σύνολο των εσόδων κατά το πρώτο επτάμηνο του 2016 παρουσιάζει υπέρβαση του στόχου του προϋπολογισμού κατά 621 εκατ. ευρώ. 
Τα αυξημένα έσοδα, λοιπόν, σε συνδυασμό με τη θετική πορεία της οικονομίας τους τελευταίους μήνες, μας εξασφαλίζουν τη σιγουριά ότι δεν θα χρειαστεί η ενεργοποίηση του λεγόμενου κόφτη. Παρά το ότι είχαμε αμφισβητηθεί έντονα, όταν από την πρώτη στιγμή διαβεβαιώναμε ότι θα αποφύγουμε με κάθε τρόπο τον κόφτη, η συστηματική δουλειά του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και τα αποτελέσματά της έχουν πείσει και τους πλέον δύσπιστους. 

Η απώλεια του ΕΚΑΣ τελικά, ήταν ήττα για την κυβέρνηση;
          Καταρχάς δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τι είχε συμφωνήσει η κυβέρνηση της ΝΔ με τους δανειστές. Είχαν καταλήξει –και ευτυχώς δεν πρόλαβαν να τα εφαρμόσουν και αυτά- στην άμεση και πλήρη κατάργηση του ΕΚΑΣ, τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις και τη δραματική περικοπή στις κύριες συντάξεις. Την υποχρέωση, λοιπόν, αυτή, την κουβαλούσε η χώρα από την αποτυχημένη διακυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου. Εμείς, όπως αποδεικνύεται, διαπραγματευτήκαμε σκληρά με γνώμονα πάντοτε τη στήριξη των κοινωνικά αδυνάμων. Προστατέψαμε τις κύριες συντάξεις και  τη συντριπτική πλειοψηφία των επικουρικών συντάξεων και νομοθετήσαμε άμεσα μέτρα αναπλήρωσης των άδικων απωλειών από την περικοπή του ΕΚΑΣ, αποκαθιστώντας σε μεγάλο βαθμό την αδικία που υπέστησαν οι χαμηλοσυνταξιούχοι. Η Εθνική Σύνταξη σύντομα θα αποτελεί πολύ πιο αποτελεσματική ζώνη προστασίας για τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους.
Ο κόσμος όταν σας συναντά στο δρόμο, τι σας λέει κ. Τσίρκα για την καθημερινότητά του;
          Γνωρίζουμε ότι η ελληνική κοινωνία συνεχίζει να αντιμετωπίζει δυσκολίες. Η παρατεταμένη κρίση και οι πολιτικές των τελευταίων ετών έχουν επηρεάσει αρνητικά την καθημερινότητά του. Επειδή, όμως, έχω αρκετά συχνή επικοινωνία με τους πολίτες της Άρτας, όπου εκλέγομαι, διαπιστώνω ότι οι πολίτες, παρά τις δυσκολίες και τις απογοητεύσεις αλλά και την αυστηρή κριτική, αρχίζουν να αναγνωρίζουν τις προσπάθειες και το έργο της κυβέρνησης και φαίνεται να οικοδομείται μια σχέση εμπιστοσύνης.
          Η ελληνική κοινωνία αναγνωρίζει τον μεγάλο αγώνα της Κυβέρνησης για να επανέλθει η χώρα σε τροχιά ανάπτυξης, για να διορθωθούν λάθη και αδικίες πολλών δεκαετιών, για να αντιμετωπιστεί η διαπλοκή και η διαφθορά. Τα αποτελέσματα από τη διερεύνηση των λιστών της μεγάλης φοροδιαφυγής που δεν άγγιζε καμία προηγούμενη κυβέρνηση είναι πλέον ορατά. Θα  απογοητευτούν όσοι ποντάρουν ακόμα σε οπισθοχώρηση και ήττα της κυβέρνησης. Προχωράμε μπροστά και ζητάμε από τους πολίτες να παραμείνουν δίπλα μας. Να στραφούμε τώρα στην καθημερινότητα των πολιτών και να φέρουμε και άλλα χειροπιαστά αποτελέσματα. Ο ελληνικός λαός δεν θέλει να επιστρέψουν αυτοί που εξέθρεψαν στη χώρα μας τη διαπλοκή και τη διαφθορά, αυτοί που καταχρέωσαν το κράτος και ισοπέδωσαν το κοινωνικό κράτος.

Δήμος Πωγωνίου: Διακήρυξη δημοπρασίας για διάθεση δασικών προϊόντων

Ο Δήμος Πωγωνίου προκηρύσσει δημοπρασία τη διάθεση δασικών προϊόντων των συστάδων 4γ του δασικού δάσους Μαυρονορους, 3β του Δημοτικού δάσους Δολού και 1α του Δημοτικού Δάσους Ρουψιάς.
Η πλειοδοτική δημοπρασία θα διεξαχθεί στην έδρα του Δήμου  στις 22/8/2016, ημέρα Δευτέρα ως εξής:
Προσκόμιση και έλεγχος δικαιολογητικών 9:00π.μ. έως 9:30π.μ. για όλες τις συστάδες και  α) Ώρα έναρξης δημοπράτησης συστάδας 4γ Μαυρονόρους 10.00 π.μ.
β) Ώρα έναρξης δημοπράτησης συστάδας 3β Δολού 10.30 π.μ και

γ) Ώρα έναρξης δημοπράτησης συστάδας 1α Ρουψιάς 11.00 π.μ.

Βασιλικό Πωγωνίου: Ημερίδα με θέμα «Παράδοση: Αξία και προοπτικές», την Κυριακή 21 Αυγούστου, ώρα 11:20 π.μ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου "Ο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς" του Βασιλικού Πωγωνίου, σας προσκαλεί στην ημερίδα με θέμα "Παράδοση: Αξία και προοπτικές", που θα πραγματοποιηθεί στο Βασιλικό την Κυριακή 21 Αυγούστου.

Η πρώτη επίσημη παρουσίαση της ομάδας πολυφωνικού τραγουδιού Δήμου Πωγωνίου

Ένα μέρος της ταυτότητάς του, που αποτελεί το Πολυφωνικό Τραγούδι, παρουσίασε ο Δήμος Πωγωνίου σε μία όμορφη εκδήλωση που πραγματοποίησε στο Κτίριο πολυφωνικής μουσικής Κτισμάτων.
Το πολυφωνικό τραγούδι αποτελεί ένα μοναδικό μουσικό φαινόμενο σε παγκόσμια κλίμακα  και τα Κτίσματα είναι από τα χωριά με την πιο μακροχρόνια παράδοση σε αυτό.
Ο Δήμος Πωγωνίου «εγκαινίασε» την Κυριακή 7 Αυγούστου τη λειτουργία του Κτιρίου (κι όχι το Κτίριο, όπως εκ παραδρομής αναγράφηκε στην πρόσκληση της Ομοσπονδίας Αδελφοτήτων), το οποίο έχει μετατραπεί σε μουσείο πολυφωνικής μουσικής και σε στούντιο ηχογράφησης. Το καλωσόρισμα στην εκδήλωση έκανε η ομάδα πολυφωνικού τραγουδιού Κτισμάτων.
Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κώστας Καψάλης αναφέρθηκε στην ταυτότητα του Δήμου και στους στόχος που θέτει για το Κτίριο Πολυφωνικής Μουσικής. «Σήμερα εγκαινιάζουμε στην ουσία τη λειτουργία του κτιρίου. Στόχος μας είναι να αποτελέσει ένα ιδιαίτερο μουσειακό κτίριο, που θα αναφέρεται τόσο στο πολυφωνικό τραγούδι, όσο και στην παραδοσιακή μουσική. Είναι γνωστό ότι ο «θησαυρός» και η ιστορία κάθε περιοχής απαιτούν συντονισμένες κινήσεις για τη διάσωσή τους. 
Το πολυφωνικό τραγούδι αποτελεί το δικό μας «θησαυρό» και το Κτίριο Πολυφωνικής μουσικής έχει στόχο τη μεταλαμπάδευση της ιστορίας και της τεχνικής του. Σε αυτόν τον όμορφο χώρο δημιουργούμε ένα μουσείο με βιβλία, cd, έντυπο αρχείο και κάθε σχετικό υλικό που συγκεντρώσαμε και συνεχίζουμε να συγκεντρώνουμε. Το υπερσύγχρονο στούντιο ηχογράφησης θα φιλοξενεί ομάδες που θέλουν να αφήσουν το δικό τους αποτύπωμα στη συνέχιση της ιστορίας της παραδοσιακής μας μουσικής. Το μουσείο θα αποτελέσει παράλληλα χώρο εκπαίδευσης τόσο για φοιτητές όσο και για μαθητές που μέσα από βίντεο θα γνωρίσουν τη μοναδική μουσική μας ιστορία. Στόχος μας είναι να αποτελέσει και σταθμό στον τουριστικό χάρτη καθώς πολλοί Έλληνες και ξένοι επισκέπτες ενδιαφέρονται για τα ιδιαίτερα στοιχεία κάθε περιοχής» σημείωσε.
Για το δέος που αισθάνονται όσοι ακούν πολυφωνικά τραγούδια μίλησε ο Βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιάννης Στέφος που συνεχάρη το Δήμο για τη λειτουργία του Κτιρίου.  Αναφορά στην ιστορία του πολυφωνικού τραγουδιού έκανε ο κεντρικός ομιλητής κ. Παπάς Γεώργιος που παρέθεσε στοιχεία από την 60χρονη διατριβή του ενώ σημαντική ήταν και η παρέμβαση του Καθηγητή Παν/μίου Αργυροκάστρου κ. Παναγιώτη Μπάρκα που υπογράμμισε ότι το υπόστρωμα της Ηπείρου υπάρχει σε όλα τα πολυφωνικά ακούσματα.

Σημαντική, για τη δημιουργία του μουσείου πολυφωνικής μουσικής, ήταν η συμβολή του κ. Κώστα Μάτσια που θύμισε στους παρευρισκομένους την πρώτη τηλεοπτική παρουσίαση του πολυφωνικού τραγουδιού.

Στην εκδήλωση έγινε παράλληλα η πρώτη επίσημη παρουσίαση της Ομάδας Πολυφωνικού Τραγουδιού Δήμου Πωγωνίου. Η ομάδα, υπό την καθοδήγηση του Μουσικολόγου κ. Κώστα Λώλη, αποτελεί «εργαλείο» στην προσπάθεια του Δήμου για τη διάδοση της πολυφωνικής μουσικής. «Δημιουργήσαμε την ομάδα πολυφωνικού τραγουδιού του Δήμου, που σήμερα κάνει την πρώτη της επίσημη παρουσίαση. Μέσα από την ομάδα κάνουμε μία επιπλέον προσπάθεια για τη διατήρηση του πολυφωνικού τραγουδιού. Ευχαριστώ όλα τα μέλη της ομάδας για την άψογη συνεργασία και για την αγάπη και την υπερηφάνεια που δείχνουν για την παράδοσή μας. 
Ιδιαίτερα θέλω να ευχαριστήσω το δάσκαλο της ομάδας, μουσικολόγο κ. Κώστα Λώλη, που με υπομονή και μεράκι κατάφερε να ενώσει τόσο αρμονικά την ομάδα» σημείωσε ο κ. Καψάλης.

Αυξημένα μέτρα της Τροχαίας λόγω Δεκαπενταύγουστου

Η Ελληνική Αστυνομία, λαμβάνει αυξημένα μέτρα τροχαίας σε όλη την επικράτεια ενόψει του εορτασμού του Δεκαπενταύγουστου.
Κατά την εορταστική περίοδο θα ισχύουν οι απαγορεύσεις κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων ωφέλιμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου
Η Ελληνική Αστυνομία, λόγω της αυξημένης κίνησης των εκδρομέων από και προς τα αστικά κέντρα ενόψει του εορτασμού του Δεκαπενταύγουστου 2016, έχει εκπονήσει ειδικό σχεδιασμό και λαμβάνει αυξημένα μέτρα οδικής ασφάλειας και τροχονομικής αστυνόμευσης, για την ασφαλή κυκλοφορία των πολιτών και την πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων, σε όλο το οδικό δίκτυο της χώρας.
Ο σχεδιασμός των μέτρων πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο ειδικότερων εντολών του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας για πλήρη και συνεχή δραστηριοποίηση όλων των Υπηρεσιών Τροχαίας, προκειμένου να εξασφαλιστούν οι συνθήκες ομαλής και ασφαλούς οδικής κυκλοφορίας στο σύνολο του οδικού δικτύου της Χώρας.
Ειδικότερα, τα μέτρα περιλαμβάνουν:
• Αυξημένη τροχονομική αστυνόμευση του οδικού δικτύου,  με βάση τις ιδιαίτερες κυκλοφοριακές συνθήκες κάθε περιοχής.
• Ενισχυμένη αστυνομική παρουσία και αστυνόμευση των σημείων του οδικού δικτύου, όπου σημειώνονται συχνά τροχαία ατυχήματα.
• Ρύθμιση της κυκλοφορίας με πεζούς τροχονόμους, σε βασικές διασταυρώσεις, για την αποφυγή κυκλοφοριακών συμφορήσεων.
• Αυξημένα μέτρα τροχαίας στις εισόδους-εξόδους των μεγάλων αστικών κέντρων, όπου παρατηρείται μεγάλη κίνηση οχημάτων.
• Αυξημένα μέτρα τροχαίας σε χώρους όπου παρατηρείται μαζική μετακίνηση επιβατών (αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμοί, κ.λπ.)
• Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και αυξημένα μέτρα Τροχαίας, σε περιοχές που θα  πραγματοποιηθούν εορταστικές εκδηλώσεις.
• Παρουσία τροχονόμων στους Σταθμούς Διοδίων της Χώρας για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας, την ενημέρωση και την παροχή συμβουλών στους οδηγούς και τους συνεπιβάτες.
• Ενημέρωση των πολιτών σε περιπτώσεις κυκλοφοριακών ή άλλων προβλημάτων.
• Συνεργεία της Τροχαίας θα διενεργούν ειδικούς και γενικούς ελέγχους (ιδιαίτερα για τη βεβαίωση επικίνδυνων παραβάσεων, όπως υπερβολική ταχύτητα, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, αντικανονικό προσπέρασμα, κ.λπ. καθώς και παραβάσεων που ευθύνονται για την πρόκληση σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων, όπως η χρήση κινητών τηλεφώνων κατά την οδήγηση).
Επιπλέον, καθ’ όλη τη διάρκεια εφαρμογής των μέτρων, θα βρίσκονται σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα τόσο το προσωπικό, όσο και τα μέσα της Ελληνικής Αστυνομίας, κυρίως των Υπηρεσιών Τροχαίας. Συγκεκριμένα, θα διατεθούν περιπολικά, μοτοσικλέτες και συμβατικά οχήματα, με το ανάλογο προσωπικό και εξοπλισμό για την αποτελεσματική αστυνόμευση του οδικού δικτύου της χώρας.
Κατά την εορταστική περίοδο θα ισχύουν οι απαγορεύσεις κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων ωφέλιμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου όπως αναφέρονται στη σχετική κοινή Υπουργική Απόφαση.
Υπενθυμίζεται ότι η σωστή οδική συμπεριφορά των οδηγών και η τήρηση των κανόνων οδικής κυκλοφορίας είναι βασικές προϋποθέσεις τόσο για την ασφαλή μετακίνηση, όσο και για την αποφυγή των τροχαίων ατυχημάτων.
Στο πλαίσιο αυτό, οι οδηγοί παρακαλούνται:
• να ενημερώνονται για την κατάσταση του οδικού δικτύου,
• να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την οδήγηση,
• να ακολουθούν πιστά τις διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας,
• να οδηγούν με χαμηλές ταχύτητες για να ελέγχουν καλύτερα το όχημά τους,
• σε κάθε περίπτωση, να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των τροχονόμων.
Απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών
Για την ασφαλέστερη κίνηση των οχημάτων και τη βελτίωση της οδικής κυκλοφορίας κατά τον εορτασμό του Δεκαπενταύγουστου 2016, εκτός των μέτρων διευκόλυνσης και κυκλοφορίας, που θα ληφθούν σε τοπικό επίπεδο, θα ισχύσει και απαγόρευση κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων ωφελίμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου ως κατωτέρω:
1. Την Παρασκευή  12 Αυγούστου 2016 για το ρεύμα εξόδου και από ώρα 16.00 έως 21.00 και το Σάββατο 13 Αυγούστου 2016 για το ρεύμα εξόδου από ώρα 06.00΄ έως 16.00, θα ισχύουν οι απαγορεύσεις:
α) Στη Νέα Εθνική Οδό (Ν.Ε.Ο.) και στην Παλιά Εθνική Οδό (Π.Ε.Ο.) Αθηνών – Κορίνθου – Πατρών, από τα Διόδια Ελευσίνας μέχρι τα Διόδια Ρίου.
β) Στη Ν.Ε.Ο. Αθηνών – Θεσσαλονίκης, από τον κόμβο Αγ. Στεφάνου (Κρυονέρι) μέχρι τη διασταύρωση του Μπράλου, από τον κόμβο Λαμίας  μέχρι τον κόμβο Ραχών Φθιώτιδας και από τη Λάρισα (χ.θ. 365+400) μέχρι την κάτω διάβαση περιοχής Σκοτίνας (χ.θ. 410+000).
γ) Στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Ν. Μουδανιών, από την αερογέφυρα Θέρμης μέχρι το 34ο χιλιόμετρο.
δ) Στην Εθνική Οδό Σχηματαρίου – Χαλκίδας, από τη διασταύρωσή της με τη Ν.Ε.Ο. Αθηνών – Θεσσαλονίκης μέχρι την υψηλή γέφυρα Χαλκίδας (Χ.Θ. 12+300).
ε) Στην Εθνική Οδό  Θεσσαλονίκης –Καβάλας  από το 11ο χλμ (Χ.Θ. 11+340)  μέχρι τη γέφυρα του Στρυμόνα ( Χ.Θ. 97+650 ) .
2. Τη Δευτέρα 15 Αυγούστου 2016  για το ρεύμα εισόδου στα αστικά   κέντρα και από  ώρα 16.00 έως 23.00, θα ισχύουν οι απαγορεύσεις:
α) Στη Ν.Ε.Ο. και στην Π.Ε.Ο. Πατρών – Κορίνθου – Αθηνών, από τα Διόδια Ρίου μέχρι τα Διόδια Ελευσίνας.
β) Στη Ν.Ε.Ο. Θεσσαλονίκης – Αθηνών, στο ρεύμα προς Αθήνα, από την κάτω διάβαση περιοχής Σκοτίνας (Χ.Θ. 410+000) μέχρι τη Λάρισα (Χ.Θ. 365+400), από τον κόμβο Ραχών Φθιώτιδας μέχρι τον κόμβο Λαμίας και από τη διασταύρωση του Μπράλου μέχρι τον κόμβο Αγ. Στεφάνου (Κρυονέρι).
γ) Στην Εθνική Οδό Ν. Μουδανιών – Θεσσαλονίκης, από το 34ο χλμ. μέχρι την αερογέφυρα Θέρμης.
δ) Στην Εθνική Οδό Χαλκίδας – Σχηματαρίου, από την υψηλή γέφυρα Χαλκίδας (Χ.Θ. 12+300) μέχρι τη διασταύρωσή της με τη Ν.Ε.Ο. Αθηνών – Θεσσαλονίκης.
ε) Στην Εθνική Οδό  Καβάλας- Θεσσαλονίκης από τη γέφυρα Στρυμόνα μέχρι την διασταύρωση Ρεντίνας.
3. Την Κυριακή 14 Αυγούστου 2016   ισχύουν οι απαγορεύσεις θερινής περιόδου.
4. Εξαιρούνται της απαγόρευσης κυκλοφορίας:
α) Τα οχήματα που προσφέρουν οδική βοήθεια, σύμφωνα με τη νομοθεσία,  τα φορτηγά αυτοκίνητα των ΕΛ.ΤΑ, τα φορτηγά αυτοκίνητα των εταιρειών διανομής τύπου, τα φορτηγά αυτοκίνητα δημοσίας (Φ.Δ.Χ.) και ιδιωτικής χρήσης (Φ.Ι.Χ.) που μεταφέρουν ζώντα ζώα, ευπαθή τρόφιμα όπως αυτά αναφέρονται στη διεθνή συμφωνία ΑΤΡ, εφόσον το ποσοστό του φορτίου των παραπάνω προϊόντων που μεταφέρονται είναι τουλάχιστον το 10% του ωφέλιμου φορτίου.
β) Τα φορτηγά οχήματα μεταφοράς νερού (υδροφόρα) όταν αυτά κινούνται για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών.
γ) Τα φορτηγά οχήματα δημοσίας χρήσεως (Φ.Δ.Χ.) και Φ.Ι.Χ. ψυγεία που μεταφέρουν νωπά οπωροκηπευτικά προϊόντα.
δ) Τα φορτηγά οχήματα  που μεταφέρουν υποπροϊόντα ζωικής προέλευσης για αδρανοποίηση, εφόσον διαθέτουν σχετική άδεια από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της οικείας Περιφέρειας και συνοδεύονται από το προβλεπόμενο εμπορικό έγγραφο.
ε) Τα φορτηγά σιλοφόρα οχήματα δημοσίας χρήσεως (Φ.Δ.Χ.) που μεταφέρουν έτοιμο σκυρόδεμα, στο τμήμα της Π.Ε.Ο. Αθηνών – Πατρών από τα διόδια του Ρίο έως το Δρέπανο, στο ρεύμα προς Αθήνα.
στ)  Τα φορτηγά οχήματα των Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας (Δ.Ε.Η., Ο.Τ.Ε, Φυσικό Αέριο κ.λπ.) όταν κινούνται για αποκαταστάσεις εκτάκτων βλαβών των δικτύων τους και μόνο εφόσον συνοδεύονται από έγγραφη εντολή του οικείου οργανισμού.
ζ)   Τα βυτιοφόρα οχήματα που μεταφέρουν καύσιμα για τον ανεφοδιασμό μέσων πυρόσβεσης, εφόσον αυτό αποδεικνύεται από κατάλληλα έγγραφα ή παραστατικά.
η)   Τα φορτηγά οχήματα του εθελοντικού Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού».
θ)   Τα φορτηγά οχήματα μεταφοράς εξοπλισμού μουσικών και θεατρικών παραστάσεων, τα φορτηγά οχήματα που χρησιμοποιούνται για την κάλυψη τηλεοπτικών και κινηματογραφικών γεγονότων.
ι) Τα φορτηγά αυτοκίνητα που μεταφέρουν  οξυγόνο για ιατρικούς σκοπούς.
ια) Τα μηχανήματα έργου της ΔΕΣΕ και τα φορτηγά οχήματα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών, μετά από αίτημα της αρμόδιας υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας και με σχετική απόφαση της κατά τόπου αρμόδιας Διεύθυνσης Τροχαίας.
ιβ) Τα φορτηγά οχήματα που μεταφέρουν εμπορεύματα τα οποία προορίζονται για τον εφοδιασμό πλοίων γραμμών εξωτερικού, εφόσον αυτό αποδεικνύεται από κατάλληλα έγγραφα ή παραστατικά (συνήθη εμπορικά και τελωνειακά έγγραφα) στα οποία αναφέρεται το όνομα του πλοίου για το οποίο προορίζονται καθώς και το λιμάνι ελλιμενισμού του.
ιγ) Τα οχήματα έκτακτης ανάγκης.

Θανατηφόρο τροχαίο στο 40ο χμ της Εθνικής Οδού Αντιρρίου-Ιωαννίνων

Την Τετάρτη 9-08-2016 το μεσημέρι, στο 40ο χλμ. της Εθνικής Οδού Αντιρρίου – Ιωαννίνων (στο ύψος της Γωνίας Πρέβεζας), Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο που οδηγούσε 57χρονος ημεδαπός, συγκρούστηκε μετωπικά με Δ.Χ.Φ. αυτοκίνητο που οδηγούσε 52χρονος υπήκοος Αλβανίας.
Αποτέλεσμα του τροχαίου ατυχήματος ήταν ο θανάσιμος τραυματισμός του 57χρονου οδηγού του Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου.

Προανάκριση για τα αίτια και τις συνθήκες του δυστυχήματος διενεργεί  ο Σταθμός Τροχαίας Φιλιππιάδας.

Καστάνιανη Πωγωνίου: Επταήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων και ψυχαγωγίας για το διάστημα από 10 έως και 16 Αυγούστου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

    Ένα επταήμερο εκδηλώσεων και ψυχαγωγίας, ετοίμασαν ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΑΝΗΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ και η ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΚΑΣΤΑΝΙΑΝΗΣ για το διάστημα από 10 έως και 16 Αυγούστου 2016.
   Οι ψυχαγωγικές εκδηλώσεις ξεκινούν την Τετάρτη 10 Αυγούστου, με εκδρομή στον ΒΡΑΧΟ ΠΡΕΒΕΖΗΣ.
Την Πέμπτη 11 Αυγούστου η βραδιά είναι για τους μικρούς φίλους μας, με δώρα κλόουν και εκπλήξεις.
Την επόμενη μέρα Παρασκευή 12 Αυγούστου λαϊκή κομπανία θα μας κρατήσει συντροφιά με τραγούδια.
Το Σάββατο είναι αφιερωμένο στα παιδιά και την Κυριακή το πρωί θα διαγωνιστούμε στη λύση σταυρολέξων.
Τα βράδια της Δευτέρας και της Τρίτης είναι αφιερωμένα στο πανηγύρι μας.
Τα πρωινά θα γίνονται παιχνίδια-δοκιμασίες για τα παιδιά.
   Ευχόμαστε σε όλους να περάσουμε λίγες ημέρες ξεγνοιασιάς.
   Σας ευχόμαστε καλή διασκέδαση.

Για τον Πολ. Σύλλογο     Για την Αδελφότητα
Ο Πρόεδρος              Ο Πρόεδρος


ΔΗΜ. ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΝ. ΜΕΞΑΚΗΣ

Επιστρέφονται από σήμερα πινακίδες και άδειες κυκλοφορίας για τον Δεκαπενταύγουστο

Επιστρέφονται πινακίδες και άδειες κυκλοφορίας για τον Δεκαπενταύγουστο.

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, η Απόφαση αφορά στα στοιχεία οδήγησης και κυκλοφορίας, που αφαιρούνται ή κατατίθενται στις Αστυνομικές Αρχές μέχρι και την  9η Αυγούστου 2016.
Επίσης, στο πλαίσιο της ίδιας Απόφασης, δεν θα εκτελεστούν οι εκκρεμείς διοικητικές αποφάσεις, επιδοθείσες ή μη, για παραβάσεις που βεβαιώνονται μέχρι και την 9η Αυγούστου 2016.
Από την παραπάνω Απόφαση εξαιρούνται και δεν επιστρέφονται τα στοιχεία οδήγησης και κυκλοφορίας οχημάτων, που αφορούν στις εξής παραβάσεις:
• Οδήγηση υπό την επήρεια μέθης.
• Οδήγηση με ταχύτητα πέραν της επιτρεπόμενης.
• Παραβίαση της ένδειξης ερυθρού σηματοδότη.
• Κυκλοφορία ανασφάλιστων οχημάτων.
• Κίνηση στο αντίθετο ρεύμα.
• Οδήγηση για επίδειξη ικανότητας, εντυπωσιασμό, ανταγωνισμό ή τέλεση αυτοσχέδιων αγώνων.
Οι αποφάσεις, που έχουν εκδοθεί από Δικαστικές ή άλλες Αρχές, εκτελούνται κανονικά.
Επισημαίνεται ότι για την επιστροφή των παραπάνω στοιχείων οδήγησης και κυκλοφορίας δεν απαιτείται η άμεση καταβολή του διοικητικού προστίμου, για την είσπραξη του οποίου θα ακολουθείται η τακτική διαδικασία, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 104 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Δήλωση του Βασίλη Τσίρκα, βουλευτή Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, για την επικείμενη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο μαρτυρικό Κομμένο

Η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στην τελετή απόδοσης τιμής στη μνήμη των 317 θυμάτων της γερμανικής ναζιστικής θηριωδίας στο Κομμένο δεν είναι μια απλή τυπική πράξη η οποία απορρέει από την ιδιότητά του ως πρωθυπουργού της χώρας. Δεν είναι η εκτέλεση ενός χρέους απέναντι στην ανάγκη της ελληνικής κοινωνίας να διατηρεί αναμμένη τη φλόγα της ιστορικής μνήμης και να διδάσκεται από τους αγώνες και τις θυσίες των Ελλήνων που έπεσαν δίνοντας τη ζωή τους για την ελευθερία και την αξιοπρέπεια της πατρίδας τους.
 Η παρουσία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, την Τρίτη 16 Αυγούστου 2016 στο Κομμένο θα είναι ένα προσκύνημα στα ιερά και αιματοβαμμένα χώματα του πιο μαρτυρικού τόπου που βίωσε τη ναζιστική κτηνωδία σε όλη την έκταση και όλο το βάθος της.
Συμπληρώνονται φέτος 73 χρόνια από την τραγική και απερίγραπτη εκείνη Δευτέρα της σφαγής του Κομμένου. Η συμμετοχή του πρωθυπουργού στο μνημόσυνο των 317 θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας σηματοδοτεί το σοβαρό και αδιάλειπτο ενδιαφέρον της σημερινής κυβέρνησης για τους μαρτυρικούς τόπους της χώρας μας. Εκπέμπει ταυτόχρονα προς κάθε κατεύθυνση το μήνυμα πως ο ελληνικός λαός δεν πρόκειται ποτέ ούτε να λησμονήσει ούτε να μετριάσει ούτε να παραγράψει τα εγκλήματα πολέμου και τις αθλιότητες που διέπραξε ο γερμανικός στρατός εναντίον αμάχων και ανυπεράσπιστων πολιτών. Η παρουσία του πρωθυπουργού στο Κομμένο σηματοδοτεί την επικαιρότητα του συνθήματος για δικαιοσύνη και αποζημίωση και ενισχύει το γενικό αίτημα των Ελλήνων για την απόδοση των οφειλόμενων της Γερμανίας προς την Ελλάδα.
Εξάλλου, πριν από λίγες ημέρες (28/07/2016) κατατέθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η έκθεση της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής «Για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών», το πόρισμα της οποίας θα συζητηθεί στη Βουλή στις 5 Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για μια ιστορική τεκμηρίωση για το ζήτημα των γερμανικών οφειλών.
Πρώτη φορά Έλληνας πρωθυπουργός επισκέπτεται ως προσκυνητής το Κομμένο. Το ολοκαύτωμα του Κομμένου, παρότι συγκαταλέγεται στα πιο ειδεχθή και πιο αιματηρά εγκλήματα της ίδιας της Βέρμαχτ, του τακτικού δηλαδή στρατού της Γερμανίας, παρέμενε για πολλές δεκαετίες στην αφάνεια και στη σκιά των άλλων εγκλημάτων που διαπράχτηκαν στη χώρα μας. Και είναι τεράστια η ευθύνη τόσο των προηγούμενων κυβερνήσεων όσο και των τοπικών παραγόντων για την υποτίμηση αυτής της θυσίας τα προηγούμενα χρόνια.

Με την πράξη αυτή ιστορικής ευθύνης, ανασύρεται από τη λήθη με μεγαλύτερη δυναμική η μαρτυρικότητα του Κομμένου.