Τετάρτη 9 Μαΐου 2018

Ο Σύνδεσμος φοιτησάντων Γυμνάσιου-Λυκείου Πωγωνιανής καλεί τα μέλη και τους φίλους του στο παραδοσιακό πανηγύρι στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Πωγωνιανής, την Κυριακή 20 Μαΐου


ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΟΙΤΗΣΑΝΤΩΝ
ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ-ΛΥΚΕΙΟ ΠΩΓΩΝΙΑΝΗΣ
ΕΔΡΑ: ΙΩΑΝΝΙΝΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Φοιτησάντων στο ΓΥΜΝΑΣΙΟ – ΛΥΚΕΙΟ ΠΩΓΩΝΙΑΝΗΣ όπως κάθε χρόνο
Καλεί
Τα μέλη του και τους φίλους του στο ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ  που διοργανώνει η Εκκλησιαστική Επιτροπή του ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΩΓΩΝΙΑΝΗΣ στις 20 ΜΑΪΟΥ 2018 ημέρα Κυριακή. Μετά τον Εκκλησιασμό στο προαύλιο της Εκκλησίας θα ακολουθήσει το μεσημέρι συνεστίαση με παραδοσιακά ντόπια εδέσματα καθώς και χορός με τοπικά όργανα.

Εκ του Δ.Σ.
Πληροφορίες:
Παντελής Τόμος - Τηλ.: 6974073152
Δολιώτης Αντώνιος - Τηλ.: 6974457557
Τσεκμερές Σπυρίδων -  Τηλ.: 6943986994

Περιφέρεια Ηπείρου: Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, την Πέμπτη 10 Μαΐου, ώρα 9:30


Την 10-05-2018, ημέρα Πέμπτη και ώρα 9.30 συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου, στο Γραφείο του Περιφερειάρχη Ηπείρου (Διοικητήριο Περιφέρειας, Πλατεία Πύρρου αρ.1 Ιωάννινα, Α΄ όροφος, γρ. 209), με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής: 


Επικύρωση πρακτικών της προηγούμενης, από 04-05-2018 συνεδρίασης.
1.Έγκριση του από 07-05-2018 Πρακτικού της Επιτροπής Διενέργειας της διαδικασίας διαπραγμάτευσης, χωρίς προηγούμενη δημοσίευση με εφαρμογή του άρθρου 32 παρ. 2γ. του Ν. 4412/16 λόγω κατεπείγουσας ανάγκης, για την υλοποίηση του υποέργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Άμεση αποκατάσταση λειτουργίας δικτύου ύδρευσης Δ.Δ. Βράχου», προϋπολογισμού111.600,00 € με ΦΠΑ.
2.Έγκριση δαπάνης διάθεση πίστωσης και ανάθεσης του υποέργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Εργασίες καθαρισμού του Καλπακιώτικου ποταμού από κορμούς νεκρών δέντρων λόγω της ασθένειας του μεταχρωματικού έλκους για την αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων».
3.Έγκριση ανάθεσης της προμήθειας υλικών για χρήση σε εργασίες συντήρησης του δικτύου οδικού ηλεκτροφωτισμού στο Εθνικό Οδικό Δίκτυο Περιφέρειας Ηπείρου.
4.Έγκριση του από 04-05-2018 Πρακτικού της Επιτροπής Διενέργειας της διαδικασίας διαπραγμάτευσης, χωρίς προηγούμενη δημοσίευση με εφαρμογή του άρθρου 32 παρ. 2γ. του Ν. 4412/16 λόγω κατεπείγουσας ανάγκης, για την υλοποίηση του υποέργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Άμεση αποκατάσταση βατότητας στο Δ.Δ. Μύτικα Πρέβεζας και οδού προς ΝΕΑ ΒΙ.ΠΕ.», προϋπολογισμού 120.000,00 με ΦΠΑ.

Ιωάννινα: Συνελήφθη 58χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης


Συνελήφθη, χθες (08-05-2018) το μεσημέρι στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, ένας 58χρονος ημεδαπός, διότι εκκρεμούσε σε βάρος του ένταλμα σύλληψης του κ. Ανακριτή Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας, για παράβαση του Κώδικα Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ένταξης.
Ο συλληφθείς οδηγήθηκε αρμοδίως.

Δήμος Πωγωνίου: Πινάκας θεμάτων που συζητήθηκαν στο Δ.Σ. την 8-5-2018 [Πρακτικό Νο 7/8-5-2018]


Πινάκας θεμάτων που συζητήθηκαν στην  τακτική
συνεδρίαση  του Δ.Σ.  της  8-5-2018 [Πρακτικό Νο 7/8-5-2018] αριθμός  αποφάσεων  και  περίληψη τους.

 ΘΕΜΑΤΑ  ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ  ΔΙΑΤΑΞΗΣ
1. Συζήτηση και κατάθεση απόψεων Δ.Σ. για το νέο Νόμο «Μεταρρύθμιση του Θεσμικού πλαισίου της Τ.Α.-Πρόγραμμα ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ  Ι.»   ΑΠΟΦΑΣΗ 95.
2. Έγκριση πρωτοκόλλων παραλαβής υπηρεσιών. ΑΠΟΦΑΣΗ  96.
3. Έγκριση τροποποίησης μελέτης αριθμ. 9/2017  «Αποκατάσταση οδών Τ.Κ. Κάτω Μερόπης – Ι.Μ. Αγίου Ιωάννη, εντός Οικισμού.  ΑΠΟΦΑΣΗ  97.
4. Έγκριση τροποποίησης μελέτης αριθμ. 9/2016  «Αποκατάσταση οδών Δήμου Πωγωνίου.   ΑΠΟΦΑΣΗ  98. 
5. Έγκριση πρωτοκόλλου Οριστικής παραλαβής έργου: «Εργαστήρι   ψηφιδωτών Γ. & Ν. Κολέφα.»  ΑΠΟΦΑΣΗ  99. 
6. Έγκριση πρωτοκόλλου Οριστικής παραλαβής έργου: «Βελτίωση Αγροτικών δρόμων Δ.Ε. Καλπακίου»  ΑΝΑΒΟΛΗ. 
EKTAKTA  ΘΕΜΑΤΑ
1. Έγκριση σύμβασης διαβαθμικής συνεργασίας με την Περιφέρεια Ηπείρου, για το πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ».   ΑΠΟΦΑΣΗ  100.
2.  Έγκριση παράτασης περαίωσης του έργου: «Ανακατασκευή τοίχου αντιστήριξης στην Τ.Κ.  Παλαιόπυργου.  ΑΠΟΦΑΣΗ  101. 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ.

ΧΡΗΣΤΟΣ  ΓΚΟΓΚΟΣ

Τα εξεταστικά κέντρα των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων


Η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηπείρου, έδωσε στη δημοσιότητα, τα εξεταστικά κέντρα στα οποία θα διαγωνιστούν φέτος οι υποψήφιοι από την Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων για τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χώρας.
Αναλυτικά αυτά είναι:
1) Ε.Κ. στο 1ο ΓΕ.Λ. Ιωαννίνων,
2) Ε.Κ. 2ο ΓΕ.Λ. Ιωαννίνων,
3) Ε.Κ. 3ο ΓΕ. Λ. Ιωαννίνων,
4) Ε.Κ. 4ο ΓΕ.Λ. Ιωαννίνων στο οποίο θα εξεταστούν και οι υποψήφιοι του Εσπερινού ΓΕΛ Ιωαννίνων,
5) Ε.Κ. 5ο ΓΕ.Λ. Ιωαννίνων στο οποίο θα εξεταστούν και οι υποψήφιοι των Λυκειακών Τάξεων του Μουσικού Σχολείου Ιωαννίνων,
6) Ε.Κ. ΓΕ.Λ. Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων,
7) Ε.Κ. 7ο ΓΕ.Λ. Ιωαννίνων,
8) Ε.Κ. 8ο ΓΕ.Λ. Ιωαννίνων στο οποίο θα εξεταστούν και οι υποψήφιοι του ΓΕ.Λ. Πεδινής,
9) Ε.Κ. 9ο ΓΕΛ Καρδαμιτσίων στο οποίο θα εξεταστούν και οι υποψήφιοι του Ιδιωτικού ΓΕ.Λ. Εκπαιδευτήρια ΓΕΝΕΣΙΣ,
10) Ε.Κ. ΓΕ.Λ. Ανατολής στο οποίο θα εξεταστούν και οι υποψήφιοι του Ιδιωτικού ΓΕ.Λ. ΔΩΔΩΝΑΙΑ αλλά και οι υποψήφιοι των Λυκειακών Τάξεων του Γυμνασίου Πραμάντων,
11) Ε.Κ. ΓΕ.Λ. Κατσικά,
12) Ε.Κ. ΓΕ.Λ. Ελεούσας στο οποίο θα εξεταστούν και οι υποψήφιοι των Λυκειακών Τάξεων του Γυμνασίου Ζίτσας,
13) Ε.Κ. ΓΕ.Λ. Δολιανών στο οποίο θα εξεταστούν και οι υποψήφιοι του Γενικού Εκκλησιαστικού Λυκείου (ΓΕ.Ε.Λ.) Βελλάς,
14) Ε.Κ. ΓΕ.Λ. Κόνιτσας,
15) Ε.Κ. ΓΕ.Λ. Μετσόβου στο οποίο θα εξεταστούν και οι υποψήφιοι των Λυκειακών Τάξεων του Γυμνασίου Χρυσοβίτσας.

Τον Ιούνιο αναμένεται το νέο πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας για 30.000 ανέργους


Τον Ιούνιο αναμένεται να προκηρυχθεί ο νέος μεγάλος κύκλος προσλήψεων για Κοινωφελή Εργασία σε Δήμους και Περιφέρειες, που θα αφορά 30.000 ανέργους.
Ειδικότερα, οι θέσεις που θα προκηρυχθούν για 8μηνη εργασία Κοινωφελούς Χαρακτήρα θα είναι 25.000 σε υπηρεσίες Δήμων και 5.000 σε υπηρεσίες Περιφερειών.
Άμεσα αναμένεται να λειτουργήσει η ηλεκτρονική πλατφόρμα, όπου οι Δήμοι και οι Περιφέρειες θα δηλώνουν τις ανάγκες τους σε ειδικότητες, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία.
Στόχος είναι τον Ιούλιο να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι σχετικές διαδικασίες και να ξεκινήσουν οι προσλήψεις.
Επισημαίνεται πως το 8μηνο θα αναγνωρίζεται και θα μετράει για τις επόμενες προκηρύξεις του ΑΣΕΠ ως προϋπηρεσία στο Δημόσιο.
Ειδικότερα ωφελούμενοι αναμένεται να είναι:
1. Εγγεγραμμένοι στα Μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς και οι σύζυγοι αυτών είναι εγγεγραμμένοι στα Μητρώα του ΟΑΕΔ.
2. Εγγεγραμμένοι άνεργοι στα Μητρώα του ΟΑΕΔ, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς.
3. Μακροχρόνια άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ.
4. Άνεργοι πτυχιούχοι, εγγεγραμμένοι στα Μητρώα του ΟΑΕΔ.
5. Άνεργοι ΑμεΑ (15% των θέσεων καλύπτεται από ΑμεΑ), δικαιούχοι «Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης» (ΚΕΑ) εγγεγραμμένοι στα Μητρώα του ΟΑΕΔ.

Ηπειρωτική Εστία Θεσσαλονίκης: Χαριστικό Παζάρι βιβλίων την Τετάρτη 9 Μαΐου


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
στην εκδήλωση της Ηπειρωτικής Εστίας Θεσσαλονίκης 
Χαριστικό Παζάρι βιβλίων-Λέσχη Ανάγνωσης-Καφές-Τσάι

Την Τετάρτη 9 Μαΐου 2018 σας περιμένουμε στην αίθουσα της Ηπειρωτικής Εστίας Θεσσαλονίκης στην οδό Στρατηγού Καλλάρη 2 -παλιά Παραλία- στον 1ο όροφο, από τις 6.00 το απόγευμα έως τις 10.00 το βράδυ, να σας χαρίσουμε βιβλία, περιοδικά, χάρτες, ντιβιντί και να πιούμε παρέα καφέ ή τσάι.
Μπορείτε να έρθετε με τα παιδιά σας σε ένα ασφαλές περιβάλλον να ζωγραφίσουν, να διαβάσουν και να πιουν πορτοκαλάδα στην παιδική γωνιά.
Επίσης αν έχετε στον σύλλογο σας ή το σχολείο σας βιβλιοθήκη σάς δίνουμε την δυνατότητα να την εμπλουτίσετε με τα βιβλία που θα σας προσφέρουμε δωρεάν.
Τέλος μπορείτε να μας φέρετε πλαστικά καπάκια για να καταφέρουμε να αποκτήσουμε ένα αναπηρικό αμαξίδιο ή φάρμακα που δεν σας είναι πλέον απαραίτητα προκειμένου να τα παραδώσουμε στο κοινωνικό φαρμακείο του Δήμου Άρτας. 
Όπως και αν το δείτε το απογευματινό της Τετάρτης 9 Μαΐου 2018 στην Ηπειρωτική Εστία Θεσσαλονίκης συνδυάζει την προσφορά με την διασκέδαση, ό,τι καλύτερο μπορείτε να διδάξετε στα παιδιά σας.
Η εκδήλωση είναι ανοιχτή με ελεύθερη είσοδο. 
Ευπρόσδεκτοι είναι όσοι αγαπούν το βιβλίο, την ανακύκλωση, την επαναχρησιμοποίηση των υλικών και τον ηπειρωτισμό – εθελοντισμό.

Με τιμή
Το Διοικητικό Συμβούλιο
της Ηπειρωτικής Εστίας Θεσσαλονίκης

ΗΠΑ: Εγκρίθηκαν οι πρώτοι αντηλιακοί φακοί επαφής


Τους πρώτους φωτοχρωμικούς φακούς επαφής, οι οποίοι σκουραίνουν όταν εκτίθενται στον ήλιο ώστε να προστατεύουν τα μάτια από την υπεριώδη ακτινοβολία του, ενέκρινε ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων (FDA).
Η φωτοχρωμική τεχνολογία χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια στην παρασκευή διορθωτικών γυαλιών ή γυαλιών ηλίου, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να σκουραίνουν ή να γίνονται πιο ανοικτόχρωμα αναλόγως με τα επίπεδα της UV. Ωστόσο έως τώρα δεν εφαρμοζόταν στους φακούς επαφής, με αποτέλεσμα οι χρήστες τους να χρειάζονται οπωσδήποτε γυαλιά ηλίου στους υπαίθριους χώρους για να προστατεύουν την όρασή τους από την UV.
Όπως όμως ανακοίνωσε ο FDA, δημιουργήθηκαν οι πρώτοι φακοί επαφής οι οποίοι διαθέτουν ένα μοναδικό πρόσθετο που τους σκουραίνει μόλις εκτεθούν στο λαμπερό φως της μέρας και τους ξανακάνει ανοικτόχρωμους μόλις επιστρέψει ο χρήστης τους σε συνθήκες μειωμένου φωτισμού.
«Οι συγκεκριμένοι φακοί επαφής είναι οι πρώτοι που ενσωματώνουν την ίδια τεχνολογία με τα διορθωτικά γυαλιά που αυτομάτως σκουραίνουν στον ήλιο», δήλωσε η Dr Malvina Eydelman, διευθύντρια του Τομέα Οφθαλμικών και Ωτορινολαρυγγολογικών Συσκευών στο Κέντρο Συσκευών & Ραδιολογικής Υγείας (CDRH) του FDA.

Ακμή: 7 λόγοι για τους οποίους δεν πρέπει να καθυστερεί η θεραπεία


Η ακμή θεωρείται η κατεξοχήν δερματοπάθεια της εφηβείας, αφού η πλειονότητα των αγοριών και των κοριτσιών την εκδηλώνουν μετά τα 11 τους χρόνια, παρότι συχνά παρουσιάζεται και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
Υπολογίζεται ότι προσβάλλει το περίπου 85% των εφήβων και συνήθως υποχωρεί στα πρώτα χρόνια της ενηλικίωσης. Υπάρχει όμως ποσοστό 12% των ενηλίκων, κυρίως των γυναικών, οι οποίοι έχουν ακμή είτε ως συνέχεια της εφηβικής είτε επειδή την εμφάνισαν σε μεγάλη ηλικία, ακόμα και μετά τα 30 έτη.
Όπως εξηγεί ο Δρ. Μάρκος Μιχελάκης, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος (Αισθητική Δερματολογία-Δερματοχειρουργική), η ακμή είναι μία φλεγμονώδης δερματοπάθεια που οφείλεται σε διάφορα αίτια. Μία από τις βασικές αιτίες της είναι, όταν το φυσικό λίπος του δέρματος, το σμήγμα,  αποφράσσει τους μικροσκοπικούς θυλάκους των τριχών και έτσι τους πόρους.
«Το επακόλουθο της απόφραξης αυτής είναι να δημιουργούνται μέσα στους πόρους οι ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη βακτηρίων (προπιονοβακτηρίδιο της ακμής, σταφυλόκοκκος), με συνέπεια την εμφάνιση των σπυριών, τα “μπιμπίκια” ή ακόμα και την πιο έντονη μορφή ακμής, την κυστική ακμή που παρουσιάζουν πολλοί πάσχοντες», λέει.
Η υπερπαραγωγή σμήγματος, η ταχεία αύξηση των ορμονών κατά την εφηβεία, οι ορμονικές διακυμάνσεις στη διάρκεια και μετά την εφηβεία, το συναισθηματικό στρες και τα γονίδια και τα βακτήρια, είναι οι βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν την εμφάνισή της.
Παρότι, όμως, η ακμή είναι τόσο συνηθισμένη και συχνά πολύ σοβαρή, πολλοί εξακολουθούν να την θεωρούν κάτι ασήμαντο που δεν χρειάζεται έλεγχο από γιατρό αφού είναι απλώς μια παροδική κατάσταση της εφηβείας. Άλλοι πάλι πιστεύουν ότι οφείλεται κυρίως στη διατροφή ή στην ελλιπή καθαριότητα και ότι μπορεί να περάσει με τον σχολαστικό καθαρισμό και με την έκθεση στον ήλιο.
Αυτές οι λανθασμένες αντιλήψεις, όμως, δεν αποτελούν τίποτε άλλο παρά εμπόδια στη σωστή θεραπεία και οι συνέπειες μπορεί να είναι πολύ σοβαρές, έγραψαν πριν από λίγους μήνες επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ στο επιστημονικό περιοδικό Clinical Dermatology Review.